Ondertussen zijn we het eten hier al redelijk gewoon geworden. We eten vooral veel worst, en als we gehakt kopen moeten we dat nog kruiden. De kinderen eten niet graag het zware brood hier, maar wel heel graag Brez'n, maar dan wel zonder het grove zout. Onze bakker, die eveneens onze huisbaas is, maakt de lekkerste uit de buurt. De Brez'n worden veelal gegeten in de Biergartens (Brotzeit) met een bayerisches Bier. Wij kunnen al goed overweg met de Radler, een fris, licht, zoet bier, gemengd met citroenlimonade.
Maar de top 8 van wat de mensen hier het liefste eten is:
1. Schweinsbraten mit Knödel: varkensvlees met een bal van brooddeeg, gekookt in water.
2. Weisswurst mit süsser Senf: worst van kalfs-en vakensvlees met Zwiebeln (ajuin) Het is de traditie hier dat de worst in de voormiddag gegeten wordt, bijvoorbeeld als ontbijt de zondag. Het is belangrijk dat ze opgewarmd wordt in warm water, en wordt opgegeten zonder huid.
3. Obazda: een pikant kaascrèmemengsel (vooral Camembert).
4. Laberkäse: leverkaas, soort pastei (zonder kaas en zonder lever).
5. Hendl: gebraden kip.
6. Apfelstrudel.
7. Dampfnudeln in Vanillesosse (dessert): deegwaren (meel, boter,eieren, melk, suiker) in eigen damp klaargemaakt.
8. Schweinhaxn: een stuk varkensvlees met been.
Wil je nog meer lezen over de Bayrische eetspecialiteiten, de geschiedenis, de ingrediënten, neem dan een kijkje op: http://www.food-from-bavaria.de Enkele woorden worden ook vertaald op: http://www.oktoberfest.de/en/14/lexikon/index.php?lang=nl
|