Inhoud blog
  • laatste dag Katmandu:zondag 13 augustus 2017
  • Bandipur naar Kathmandu zaterdag 12 augustus 2017
  • Pokhara donderdag 10 augustus 2017
  • Pokhara woensdag 9 augustus 2017
  • Pokhara dinsdag 8 augustus 2017
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    nepal

    07-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 6/8 (Lumbini) en maandag 7/8 (Lumbini-Pokhara)

    Zo ondertussen weer even geleden want geen of zéééér traag internet.

    Het is nu maandag late namiddag en we zijn in Pokhara aangekomen. Gisteren, zondag, hebben we de tempelsite van Lumbini bezocht (een park van 4 op 2,5 km groot!). Lumbini is de geboorteplaats van Siddharta Gautama en op de exacte plaats van zijn geboorte ligt een steen met “zijn eerste voetafdruk” erin. De dag begon met een ritje met de taxi naar een fietsenverhuurplaats waar we ook onze gids ontmoetten. Eerst bracht hij ons naar de eerste Boedhistische tempel waar een monnik ons alle voorspoed toewenste door een wensbandje rond te binden. Vervolgens gingen we naar het Unesco-erfgoed gedeelte van de site: funderingen van 29 stupa’s en van 2 kloosters die dateren van circa 400 jaar voor Christus. Het centrale tempelgebouw wordt geflankeerd door de Ashoka-zuil, bewijs van de authenticiteit van de site, en twee Boedha-bomen nog voller met gebedsvlaggetjes omwikkeld dan wat we tot nu toe al zagen. In de verte zien we ook al de “standing baby-Boedha”, een gouden standbeeld, en het rechte waterkanaal dat de site in twee verdeeld. Dan rijden we naar de oostelijke helft van de site waar we tempels bezoeken van Boedhagemeenschappen uit Birma, Cambodja, Thailand en India. Hier ook bevindt zich een internationaal Boedhistisch nonnenklooster. Nonnen zijn immers in de andere niet welkom. De Thaise, volledig in het wit, vonden we de mooiste. De poort van de Cambodiaanse was een miniatuur van Angkor Wat en de tempel zelf leek sterk op de tempels in Pnom Pen.

    Daarna was het tijd voor het middageten in een lokaal restaurantje net aan de overzijde van de inkompoort. Vooral ons vochtgehalte moesten we op peil brengen want door de warme vochtige lucht hadden we vast al liters zweet gelaten. Al onze kleren waren alsof we onder de douche hadden gestaan.

    Vervolgens terug met de fiets tot aan de westkant van het kanaal, waar we opnieuw een aantal tempels bewonderen: China, Butan, Oostenrijk & Zwitserland, Duitsland, Canada (waar ook nonnen zijn). Tot slot zijn we naar de “World Peace Pagode” van Japan gereden, de witste stupa die we tot nu te zien kregen. Op dat ogenblik begonnen ook de gebeden zodat we daar ook een glimp van hebben kunnen opvangen.

    We zullen ons vooral de uitgestrektheid en rust van de groene jungle herinneren met ook nog volop in aanbouw zijnde nieuwe tempels (Nepal, Tibet, Vietnam, …). De vochtige warmte en het zweet dat we daarbij hebben gelaten en Stefaan zijn ketting die wel 6 keer van het tandwiel is gevallen verdienen een mooie tweede en derde prijs. De koude douche in de avond deed dan ook hééééél vééééél deugd. Na het eten terug zalig in ons hemelbed (ook al is er ‘s nachts één of ander insect bij Tine komen kriebelen en aan een cakeje komen knabbelen).

    Met de chauffeur hadden we afgesproken om 8u30 vertrekken deze ochtend. De rit ging eerst terug door de uitgestrekte rijstvelden tussen koeien, geiten, waterbuffalo’s, honden, wandelaars, brommers, fietsers, auto’s, riksja’s, camions, bussen en jeeps zoals wij -en dat op een dodemansweg. We hebben 1 klein stukje echte 4-baansweg met middenberm gehad maar die werd eveneens door al het genoemde “verkeer” gebruikt. Na de highway ging het bergopwaarts, de “Middle Hills” in. Heuvels tot circa 1000m hoog, begroeid met een ware jungle en doorsneden door bruine rivieren. Wolkenslierten hingen soms op onze hoogte, soms zelfs lager dus de regen was ook wel eens van de partij. Overal waar ze een klein of groot terrasje kunnen aanleggen waren er rijstvelden. Op de middag hebben we in een lokaal restaurantje onderweg gegeten en vanaf 15 uur konden we Pokhara in de verte zien.

    Na aankomst en wat info over de mogelijkheden hier hebben we beslist om morgenvroeg de zonsopgang over de bergen te gaan bekijken zodat we nu (na dit kort intermezzo bloggen) gaan avondeten aan het meer van Pokhara.

    07-08-2017 om 14:19 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    05-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lumbini zaterdagavond 5 augustus 2017
    We zijn goed aangekomen in Lumbini. Het was een korte vlucht van 25 minuten, eerst nog boven de bergen, dan in de wolken, en dan boven een immense vlakte met rijstvelden en vele grillige (bruingekleurde) rivieren die kris kras door mekaar meanderen en grote waterpartijen vormen. Hoe kort de vlucht ook was, toch kregen we koekjes en een fruitdrankje aan boord.

    De luchthaven van Kathmandu mag dan al niet groot zijn, zeker het domestic gedeelte was klein, maar wel typisch, maar het luchthaventje van Bairahawa is niet meer dan een tramstationnetje.... De bagage wordt in een grote bak geladen die naar de enige kleine hal getrokken wordt waar iedereen komt aanwijzen welke bagage van hem is, en dan wordt ze je gegeven.
    Buiten komt uiteraard snel een taxichaufferur die ons naar Lumbini brengt (ca 20 km). De wegen zijn hier een pak beter als in Kathmandu, breder en in redelijk degelijke staat. Dus geen putten en bulten. Wel is er op één plaats een geweldige verkeersopstropping waar onze taxichauffeur doorheen wringt langs alle kanten van de weg, tot zelfs naast de weg. In Lumbini aangekomen (je merkt het eigenlijk niet want het blijven rijstvelden met net iets meer gebouwtjes ertussen) moeten we even zoeken eer we het juiste hotel hebben gevonden: er is een Lumbini Boeddha Garden (resort) en er is Boeddha garden hotel. Uiteindelijk bleek de eerste de juiste te zijn. We worden uitgebreid ontvangen en krijgen toelichting. Ook voor morgen willen ze hier alles voor ons regelen. Dat spreken we vanavond verder af. Omdat we morgen op tijd willen vertrekken, krijgen jullie vandaag dus voor de 2e keer blog-nieuws.

    Er is weinig volk in het hotel: wij hebben 2 kamers en er is nog 1 andere kamer bezet. Ons eten voor vanavond hebben we al besteld zodat ze de nodige inkopen kunnen doen. De kamers zijn super de luxe ten opzichte van de vorige dagen: er is in elke kamer een dubbel- en een enkel bed zodat we zeker plaats genoeg gaan hebben. Er is airco en er zijn muggennetten, of maw het zijn een soort hemelbedden. In de badkamer is er een douchegordijn, zijn er handdoeken en zeep  en is er vooral niets kapot: alles werkt!!
    Het is hier wel geweldig warm en vochtig. Als je 1 stap buiten zet (na een airco taxi) dampt je bril direct aan en ben je zelf direct lekkend nat van 't zweet.
    Ik moet hier opletten dat de (zweet)druppels niet op het klavier van de laptop vallen.... ;-)
    we zitten nu immers rustig op het terras van onze bungalow, uit de zon want die is stilaan achter het groen aan het verdwijnen, maar in een ongelooflijke rust. Alles wat we zien is groen, gras, bomen, struiken, bamboe, enz.... en verschillende vogel- en krekelgeluiden doorbreken de stilte (wel met af en toe achtergrondgeronk van verkeer en toeters)

    Nog even dit:Tine is met de nodige medicatie (van thuis en van hier) weer terug op de been. ze eet voorzichtig en toiletbezoek is genormaliseerd. Hopelijk blijft dat zo. In een airco-kamer een dutje of platte rust doet ook wel veel deugd natuurlijk.

    De honger begint nu stilaan te knagen, want vanmiddag voor vertrek naar de luchthaven hebben we heel snel en dus niet veel noedels met kip gegeten. Maar geen nood, tegen over 10 minuutjes is het eten besteld. (dan is het hier 19u) Nog even insmeren tegen de muggen want we moeten natuurlijk door de groene vochtige tuin, 

    en dan wordt het tot morgen avond voor volgende bericht.


    05-08-2017 om 15:09 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 5 augustus vlucht Kathmandu naar Lumbini
    Gisteren is wat anders verlopen dan gepland: Tine is namelijk 's nachts ziek geworden (enkele uurtjes op toilet doorgebracht) en dus niet in staat om naar de Gumba te gaan.

    We (zonder Tine want die slaapt) krijgen vandaag ontbijt aan tafel in het gezin waar we slapen: er is toast met ommelet ,  croissants en muffins en thee met melk. We krijgen ook een boeddhabeeldje als cadeau.

    We beslissen dat Lode en Stefaan alleen naar de Gumba gaan  en Zahara  ook (dochter van gastgezin kan als architect een dagje vrij nemen en gaat mee les geven). Ook Indira en haar man rijden mee met de moto. Ttz Stefaan achteraan op de moto en Indira en Zahara met Lode met het kleine taxietje. 
    Ze beleven een speciale gebeurtenis want er wordt een  nieuwe Guru verwelkomd in de Gumba. De  vorige (oude man) is een 2-tal jaar geleden overleden.  De nieuwe Guru blijkt een jongetje van 4 jaar te zijn.....
    De lessen verlopen goed met Zahara erbij en het afscheid is uitbundig: allemaal geven ze wenssjaaltjes mee zodat Lode en Stefaan er als rondlopende kapstokken uitzien. Pas tegen 18 u zijn ze terug bij het gastgezin.

    Ondertussen  heeft Tine in bed gelegen, rond de middag begonnen met slokjes water drinken en wat cola.  Ik krijg van Indira lekker middageten: noedels  met eikoek.  Voor Tine geeft ze een oploszakje tégen diarree en stilaan lijkt het heel zachtjes te beteren. Na de middag doe ik nog wat inkopen zoals een cadeautje  voor de 2 gastgezinnen.  Minuut-soep die ik had gekocht en in kokend water oploste bleek slecht te zijn. Verder heb ik dan een rustige dag om een boek te lezen en in te pakken.

    Om 18u is ook Deven er om ons om te halen met een jeep zodat we rond 19u terug bij Quest Volunteers zijn en door Salve op een lekker avondmaal worden getrakteerd.  Weliswaar rijst maar met mixed groenten en soort stoofvlees. Tine ligt dan al in bed. (En nu slaapt ze nog, net als Stefaan)

    Internet is hier momenteel verschrikkelijk traag.  

    Voor vandaag ligt het programma redelijk vast: deze morgen opnieuw valiezen inpakken voor de laatste, deze keer toeristische etappe. Onze was van de eerste 10 dagen ligt proper gewassen te wachten. Om 13u vertrek  naar de luchthaven van Kathmandu waar de vlucht naar Lumbini om 15u  vertrekt.  Ze duurt minder dan een uur en brengt ons zuidoostwaarts tegen de grens met Indië.  Bij aankomst hebben we  nog een rit  van ca 2u. Hopelijk is Tine  beter tegen die tijd. Lumbini is de geboorteplaats van Sidharta Gauthama dus morgen gaan we verkennen wat dat betekent. 

    Zo, dat was het weer. Of we morgen Internet hebben is afwachten.
    Tot volgende bericht ( af te wachten wanneer)

    05-08-2017 om 14:34 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    04-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balaju vrijdagmorgen 4 augustus 2017
    zo, onze laatste dag Gumba voor de boeg.

    Gisteren verliep redelijk gelijkaardig aan de vorige dagen. 
    Na rustig opstaan ('t is licht vanaf 5.30 u en ontbijt tussen 9 en 9.30 u: vandaar tijd voor de blog) waren er noedels als ontbijt met gekookte groentjes ertussen en een dikke witte boterham met heeeel zoete rode confituur. rare combinatie, maar het smaakt wel als je honger hebt.

    Hetzelfde kleine taxietje pikte ons op, en reed weer (noodgedwongen) in 2 keer het laatste steile stuk op.
    Er was dan tijd voor een mooie wandeling voor Stefaan en mij, en tijd voor bezinning voor Lode en Tine. 
    De wandeling bracht ons bij de hele plaatselijke kleine huisjes waar wat landbouwactiviteiten rond gebeuren: de koe staat mee onder de blauwe golfplaten die beschermen tegen regen en zon, en de honden houden ons er vanaf om nog dichterbij te gaan. We kijken van bovenuit neer op rondcirkelende arenden, en de soorten bloemetjes en vlinders zijn ontelbaar.

    Om 12 u is er dan weer rijst met dahl samen met de monnikjes, en de harde appel-peer erna.

    Van 13 tot 15 en van 15.30 tot 16.30 u proberen we weer wat basic Engels te "repeteren" want dat is het soms wel: als aapjes brullen ze zinnetjes achterna (of woorden, of zelfs letters....)
    Na die tijd hebben we een babbel met de verantwoordelijke voor de kinderen, die boeddhist is in hart en nieren, en ons hun levensfilosofie uitlegt, en ook hoe dat repercuteert op de aanpak naar de kinderen toe. De kinderen zijn hier sinds 2 jaar, en de meesten komen uit een ruraal gebied waar geen educatie is en wiens ouders ook niet kunnen betalen voor een school. Hier worden ze gratis opgevangen. Ze zijn volledig vrij zolang of kort te blijven als ze zelf willen. De klusjesman bij voorbeeld leeft hier al 20 jaar. Ook is elke mens vrij in doen en laten en gaat een boeddhist ervan uit dat alles wat iemand doet, voor de persoon zelf "goed" is. Er bestaat met andere woorden geen kwaad. Dit leidt er wel toe dat niemand anderen kan corrigeren, ook kan je kinderen niet corrigeren, en dus een vechtpartij zoals de dag voorheen in de klas van Tine en Stefaan zijn normaal en moet je laten gebeuren. Gisteren morgen vroeg moet er trouwens weer zoiets gebeurd zijn waardoor een jongen met gebroken arm/pols naar het ziekenhuis is gevoerd. Normaal???

    We worden ook door de monnik die Tibetaanse leraar is  (en leerling van Lode) rond geleid in de boeddhistische tempel, die ze volop aan het restaureren zijn. Er staan 3 grote gouden boeddhabeelden binnen, en een 10-tal rechtopstaande beelden van "goede leerlingen" die nog moeten hersteld en verguld worden en terug hun plaats moeten krijgen. Aan de buitenzijde zijn er minutieuze tekeningen van Tibet en omgeving, en ook mythische taferelen waar de hindoe-invloed niet is weg te denken.

    Na de uitgebreide babbel begint de Tibetaanse les. De kinderen reciteren lange teksten, samen luidop vanuit hun "misboekje', de oudste heeft een soort voorgangersfunctie, en de leraar is niet te zien. Tegen 19 u gaan ze weer eten en vertrekken wij naar huis, waar ons eten ook staat te wachten: we vroegen gisteren of ze ooit vlees aten, en prompt staat er vanavond rijst met stukjes kip en dahl met noten op het menu. Uiteraard yoghourt erna. 
    Na nog een frisse douche gaan we weer moe naar bed

    Hoe vandaag zal verlopen weten we nog niet precies, want zoals gewoonlijk "zullen we wel zien" wanneer we hier vertrekken terug naar het volunteershouse bij Salve.
    Dat is dus weer voor het volgende bericht. Tot zolang

    04-08-2017 om 00:00 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balaju donderdagmorgen 3 augustus 2017
    net zoals gisteren maken we ons rustig klaar en wachten tot we geroepen worden voor ontbijt, normaal voorzien tussen 9 en 9.30 u.

    Het ontbijt gisteren was rijst, komkommer, pannekoekenbrood en geroerd ei met thee met melk. Dus daarna konden we er weer tegen.
    Om 10 u was de chauffeur er om ons naar de "Gumba" te brengen met zijn klein taxietje, waar we deze keer maar met ons 4 in moesten zonder Indira. We kennen nu immers de weg wel alleen.
    Bij de laatste klim naar de Gumba vraagt hij prompt dat 2 mensen zouden uitstappen want anders geraakt hij niet boven. Verstandig gezien: hij rijdt het laatste stukje gewoon 2 keer.

    Omdat de eerste Engelse les vandaag pas om 13 u begint, proberen we nog even met de Nepalese ochtend-teacher te praten over het programma Engels en het niveau van de 2 klassen, maar ze begrijpt onze vragen niet, nochtans zijn ze in redelijk Engels gesteld....
    We beslissen dan maar om er niet meer tijd aan te spenderen en de prachtige omgeving van de Gumba, op de top van de heuvel, te gaan verkennen. (Tine zoekt een rustig plekje onder een boom om wat te liggen lezen..... nadien blijkt ze verbrand te zijn van de zon)
    Onze wandeling brengt ons bij de volgende Gumba, de white Gumba, waar wat oudere monniken buiten komen, met een iets ander "uniform", bruine speciale petten op hun hoofd. De toegangspoort van deze Gumba is duidelijk ineen gezakt bij de aardbeving en zo blijven staan sindsdien. 
    De zichten rondom rond zijn prachtig, het wolken- en zonspel tussen alle heuvels rond Kathmandu is een bijzonder schouwspel, en verklaren het grillige weer: van hevige regenbuien die alles in een modderpoel omtoveren tot zonovergoten bergen met prachtige blauwe lucht. Verder is het landschap heel gevarieerd van echte dennenbossen op de heuvels tot mais- en rijstvelden, serres, huisjes en veldweggetjes tussendoor, veel verschillende soorten bloemen en planten, en arenden in de lucht (die heel dichtbij komen gevlogen trouwens).
    Tegen 12 u zijn we terug in de Gumba en eten we samen met de monniken rijst, dahl en groene groenten, en we krijgen er een stuk fruit bij, iets dat het midden houdt tussen een appel en een harde peer. Mesjes om te schillen zijn zeldzaam, maar met een soort kapmes lukt het ook.

    Dan is het les van 13 tot 15 u. Eenvoudige zinnetjes maken, de klok en dagen van de week, maanden enz. Tussen 15.30 en 16.30 u leren we gezamenlijk met de 2 klassen een liedje over "the wheels from the bus go round and round....." met de nodige gebaren. Gelukkig was het einde van het liedje dat de "mums say sssstttt" en kunnen we ze daarmee wat kalm krijgen om te stoppen.
    In de klas van Tine en Stefaan is trouwens een incidentje gebeurd tussen 2 jongens (monnikjes): op een gegeven moment blijkt één van de jongens achteraan zijn hoofd te bloeden. Nadien blijkt dat een andere er met een pen heeft in gestoken. Bij de ruzie/strubbeling die daarop volgt tussen de 2 krijgt hij bovendien een ferme boks in zijn gezicht waardoor hij ook op zijn gezicht bloedt, en beiden uit de klas moeten gehaald worden voor verzorging, en -wellicht- straf. Het vervolg kennen we niet.
    (Later vernemen we dat het "slachtoffer" naar het ziekenhuis is gegaan en daar 1 dag is moeten blijven)

    Onze chauffeur is er stipt om 16.30 u en op de terugweg naar beneden krijgen we een fantastische dubbele regenboog te zien, enorm breed en helder! 
    Thuis hebben we afspraak om naar de "water garden" te gaan, en naar het "werk" van Indira's echtgenoot (naam vergeten). Het park waar waterpartijen en vijvers in liggen is echter een vergane glorie (door de aardbeving is het watervoedingssysteem kapot, en er zijn wellicht andere prioriteiten naar herstellingen toe). Vroeger moet het wel mooi geweest zijn. Er is ook een klein tempeltje van een "liggende Shiva" waar jongeren muziek aan het oefenen zijn. De dochter van Indira's broer is erbij en geeft ons wat uitleg. Bij het buitenlopen uit het waterparkje staan we schuin voor het ouderlijk huis van Indira en nodigt ze ons uit even kennis te maken met haar ouders (mama is 65 en papa 74). Via een donkere betonnen trap in een smalle gang gaan we naar de eerste verdieping waar we in een "betonnen" vertrek komen met wat kussens tegen de muren en een rieten mat in het midden. In de hoek op een kastje staat een TV. We krijgen thee aangeboden, het dochtertje van haar broer dat in hetzelfde huis woont doet een praatje met ons (ze is 10 jaar en we hebben haar gisteren al bij Indira gezien toe ze naar school vertrok) Ze legt in behoorlijk Engels uit dat ze een week examens voor de boeg heeft en zingt het liedje dat wij in het Kopila home hebben geleerd.
    Dan gaat de wandeling verder naar de studio voor "digital music recording" van Indira's echtgenoot. Met 2 broers en nog 2 andere collega's maken ze typisch Nepalese muziek die ze aan de radio "verkopen". Alles is gehuisvest in een 3-tal kleine lokaaltjes en tegen dat we terug naar huis gaan is het donker, wat wel een beetje lastig is om alle putten en stenen goed te onderscheiden. Maar eigenlijk zijn we al bijna terug thuis, 't is helemaal niet ver.

    We gaan met Zahara (architectje, dochter des huizes) Kathmandu by night bekijken op het dak. Er volgt wel wat uitleg over de gevaarlijke dieren in het bos, die 's nachts tot bij de huizen komen en huisdieren aanvallen. Achter het bos zien we lichtjes waar de voormalige koning zijn verblijfplaats blijkt te hebben, ver weg van de gewone bevolking.
    Na een douche krijgen we dan weer avondeten: rijst, dahl, komkommer, 7 frietjes en prinsessenboontjes: alles op 1 bord. Ook een kommetje yoghourt erna. 

    Dan is het weer bedtijd, en stellen we elke avond vast hoe vermoeiend dit eigenlijk is (zoveel kinderen in toom houden waar je eigenlijk amper mee kan communiceren). We stellen ook vast dat de Gumba ook een sociaal opvangcentrum voor jongens is, van hogere kwaliteit als Kopila's home, maar wat onderwijs betreft bijzonder laag niveau. Dat hadden we wel anders verwacht.

    Een andere vraag is wie dit financiert: voor zover we het juist begrijpen leven ze van donaties van boeddhisten. Maar hoe dan de keuze valt op welke kinderen hier mogen verblijven, is ons nog niet duidelijk.
    Vanavond proberen we eens wat langer te blijven om het mediteren bij te wonen en de zonsondergang boven de stad te zien (als het niet bewolkt is of regent uiteraard). Vannacht heeft het trouwens weer veel geregend, maar nu is alles wel nat, maar de zon is in aantocht.

    zo, weer tijd voor het ontbijt.
    Tot morgen

    03-08-2017 om 00:00 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    02-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kathmandu woensdagmorgen 2 augustus
    het gewijzigde programma van gisteren:

    om 10u was de chauffeur er al om ons naar de monastery te brengen ("white gumba", heet het. Er is ook een red gumba en een yellow gumba, allemaal gesitueerd op toppen van verschillende heuvels boven de stad dus).
    We hadden echter 11u als vertrekuur in ons hoofd, dus de man heeft wel even moeten wachten. Het ontbijt (dat Tine wat later at dan wij) bestond uit pasta met wat groentjes tussen en een sausje dat op ketch-up leek maar eerder zoet-zuur smaakte met een pikant tintje eraan. Er was dik gesneden wit brood bij, belegd met een beetje rode maar heeeel zoete confituur, een soort rode fruitsap met heel veel zoetstof en een thee citroen erna.
    Dus zoals voorzien, vertrekken we samen met de chauffeur en Indira in een heel klein taxietje: zoiets als kleine fiatjes van vroeger. Daar moeten we met 6 in, en vooraan mag je niet met 3. Het resultaat: Stefaan in het midden achteraan met Tine op de schoot.... die met haar hoofd tegen het dak zit, en beiden allerlei ledematen niet echt "kwijt" kunnen. Voor het laatste deel heeft de chauffeur dan toch wel begrepen dat dit niet houdbaar is, hij doet teken naar zo'n ander taxietje, en we verdelen over 2 auto's. Trouwens voor het laatste steile stuk zouden we anders met de beperkte pk'tjes niet boven zijn geraakt.

    Aangekomen in de rust van de rode gumba, worden de verantwoordelijken voor de kinderen opgesnord, en mogen we even in een vrij lokaaltje wachten, waar ons koekjes en snoepjes aangeboden worden (lekker trouwens, er waren zelfs caramelletjes en chocolaatjes bij) Dan spreken we af dat ze toch eerst de lunch serveren aan de kinderen om 12 u, en dat we met de les beginnen om 12.30 u. We worden "uiteraard" uitgenodigd om mee te lunchen en krijgen -wat dacht je- rijst met dahl en "verdachte" groene op pilipili-lijkende groenten. Uiteindelijk valt het best te eten. De thee die we daarna krijgen is echt vies (bha, niet drinkbaar, maar we doen toch maar ons best). Als iedereen zijn bord heeft weg gedragen, kunnen we naar de klas.

    We splitsen op voor hun 2 groepen die ze kennelijk voor alle lessen hebben; of er enig verschil is, hebben we nog niet kunnen uitmaken.
    Lode en ik hebben een echte klas van 28 leerlingen, allen in bruine boeddhistische monnikenkledij, Tine en Stefaan de rest in een heel groot lokaal dat behalve aan de klaszijde volledig vrije ruimte is (op de gespannen wasdraden na, en nog wat gestapelde rommel)
    Gelukkig is er één van de verantwoordelijken die Engels kan, en af en toe eens kan bijspringen en een beetje vertalen. Nadat we (Lode en Greet) oefeningen hadden gedaan met één zinnetje "I go to my room", vervoegd volgens alle persoonsvormen, negatie en vraagvorm, vraagt hij in het Nepalees welke kinderen het verstaan hebben. 4 steken hun hand op. Welke kinderen het niet verstaan hebben? alle anderen steken hun hand op..... dus herbeginnen. De man legt ons uit dat de Nepalese cultuur parten speelt, omdat het niet gebruikelijk is dat je durft vragen stellen of zeggen dat het te vlug gaat of dat je het niet begrijpt. Zijn vraag is dan ook, eerder dan vele vorderingen proberen te maken met Engels, hen die attitude aan te leren om te durven zeggen dat ze het  niet begrijpen.
    We spreken dus af dat ze, telkens als ze iets niet verstaan 'budhjanat" (ik versta u niet) roepen, tot dat omkeert naar "budhjo" (ik versta het).

    Na een korte pauze doen we verder. Lode neemt de 4 die wel hadden kunnen volgen apart, om er verder mee te gaan. Ik begin opnieuw met de rest.

    Intussen hebben Tine en Stefaan het anders aangepakt: al spelend en wijzend zijn ze woordjes aan het leren: de namen van de belangrijkste lichaamsdelen, alfabet en uitspraak van de letters, tellen, maanden van het jaar enz .
    In elk geval stellen we vast dat het niveau van Engels zeeeer zeeeer basic is, om niet te zeggen voor sommigen bijna nihil. Je vraagt j af wat ze in hun eigen lessen Engels eigenlijk wel hebben geleerd.

    Dan komt er nog een half uurtje thee-met-koekjes-pauze en daarna opnieuw nog les van 15.30 u tot 16.30 u. De chauffeur die ons zou komen ophalen tussen 16 en 17 u blijkt er al te zijn om 15.30 u als de laatste les pas begint. Maar de omgeving hier is zo rustig en mooi, dat hij het zich wellicht niet beklaagt dat hij een uurtje moet wachten.

    De laatste les pakken we wat ludieker aan (toevallig redelijk gelijklopend tussen de 2 klassen): we beelden werkwoorden uit, geven het Engelse woord, schrijven het Engelse woord op bord (en overschrijven in hun schriftjes) en laten de kinderen het uitbeelden als wij de woorden zeggen en aanwijzen op bord. het resultaat laat zich raden: sit, stand up, go, run, jump, sleep, wake up, eat, drink, play, pray, swim, write, shout......lay down! gelukkig is dat er ook bij om ze weer stil te krijgen.
    Als we in de grote klas stoppen, blijken ze in de grote zaal hetzelfde aan het doen en lopen ze allemaal rond. iedereen dan samen als apotheose! 
    En dan is het tot morgen, en rijden we met de taxi naar huis.

    We krijgen van Indira "lunch", maar eigenlijk is dat wat namiddagfruit (banaan, peer, appel en zoete nepalese krokante koek), en spreken af voor avondeten om 20 u. Tine en Lode nemen alvast wat platte rust en een rustige douche. Ik ga met Stefaan wandelen langs het bos op de bergheuvel waar we vlak tegen wonen (50 m verder loopt een paadje) Het bos is staatsbezit en volledig ommuurd, en trouwens te gevaarlijk om in te gaan wegens gevaarlijke dieren. Het paadje aan de buitenzijde van de ommuring wordt alsmaar smaller en meer dicht gegroeid zodat we het uiteindelijk maar opgeven om door het struikgewas verder te klieven. We hangen trouwens vol met stekels in onze kleren (gelukkig heb ik lange kleren aan, maar Stefaan niet ....) en staan Stefaan zijn benen vol beten (die lijken op muggenbeten). We gaan terug via een klauterweg naar beneden. We komen een heel eind verder uit op "onze" straat, en lopen ze terug langs tal van winkeltjes en "cafeetjes" waar mannen sport zitten te volgen op relatief kleine TV-schermen. 
    We stellen vast dat onze normen naar properheid en netheid enorm zijn aangepast. we vinden het hier relatief proper omdat er geen "open afvalbelten" zijn maar alleen wat kleiner afval overal opzij van de weg.

    Over de toestand van de wegen hebben we het trouwens nog niet gehad. We waren een beetje in de veronderstelling dat de aardbeving veel had vernietigd. Maar alle Nepalezen waar we mee praten zeggen dat het ook voor de aardbeving reeds zo was. De oorzaak is corrupte van de overheid. Ze hebben (en krijgen) veel steun van internationale organisaties maar gebruiken die voor eigen gewin. Bijvoorbeeld met betrekking tot de wegen: iplv structurele werken te laten doen, gebeurt er een klein beetje oplapwerk, dat binnen de kortste keren weer kapot is. De overschot van het geld verdwijnt.....
    Dus wegen zijn eigenlijk maar wat hard aangereden aardewegen waar hier en daar nog wat resten of smalle grillige strookjes verharding over zijn gebleven. Diepe putten tot een halve meter zijn geen uitzondering. Bovendien is er geen afwatering, dus als het regent onmiddellijk wateroverlast op de lagere delen enz. 
    Over de toestand van afvalinzameling en -verwerking moet ik wellicht niet meer veel vertellen: dat bestaat gewoon NIET: kap alles maar over het muurtje...

    En dan de dieren in het bos. neen, ik bedoel gewoon de dieren in de stad!! Aapjes zie je overal, niet alleen aan de monkey-tempel. Op de muurtjes rond de huizen (ook hier aan ons huis liep er vanmorgen eentje), in de wirwar van electriciteitsdraden die overal hangen hebben ze natuurlijk een super speeltuin, en verder waar je maar kan denken, op de tempels, op de daken enz. In de lucht zijn er regelmatig zwermen arenden die boven delen van de stad cirkelen. En één keer hebben we voor de auto een lange slang de weg zien over kronkelen. Hij was -geschat- wel 1,5 m lang. We zaten in de auto, dus geen probleem. Maar de gynaecoloog die toen bij ons was, verzekerde ons dat het geen gevaarlijke slangen zijn.

    terug naar onze wandeling langs het bos: eigenlijk waren we dus vrij snel terug en hadden we voor 20 u ook nog rustig tijd voor een deugddoende douche.
    Het eten was zoals gewoonlijk veel rijst met dahl (deze keer met echte zwarte linzen erin), petatjes en groentjes erbij en krakkebrood. Thee citroen als dessert. 

    Op tijd bed in, want alles lijkt wel redelijk vermoeiend: 's avonds zijn we toch elke keer goed moe.


    Zo, intussen is het dan woensdagmorgen en worden we door Indira geroepen dat "cooking is finished" of met andere woorden tijd om te gaan eten. Benieuwd wat het ontbijt vandaag brengt.
    Jullie horen dat morgen weer verder.  Tot dan.



    02-08-2017 om 05:27 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kathmandu dinsdagmorgen 1 augustus
    flexibiliteit is hier het ordewoord (net zoals in Bolivie of Mexico): "we zien wel"

    Gisteren waren we netjes op tijd klaar met onze kleine valiesjes om naar host-family te vertrekken, en uiteraard was de taxi ruim te laat.
    Eigenlijk niet zo erg, dat gaf ons de tijd om aan Salve (verantwoordelijke van Quest Volunteers) wat meer uitleg te geven over Kopila Children's Home.
    Nog vergeten te vertellen: aan het ontbijt waren 4 Chinese studenten, die voor 1 week vrijwilligerswerk naar hier zijn gekomen. Kennelijk is er in China een speciale daarvoor opgerichte organisatie die studenten recruteert om dit soort reis/werk te doen, voor 1 of 2 weken. Ze dragen trouwens allemaal dezelfde T-shirt waarop staat "we travel to give". Communicatie met de chinezen is zeer moeilijk, want hun Engelse uitspraak is bijna niet verstaanbaar, maar dat vinden zij wellicht van ons ook. Het ontbijt bij Salve was trouwens weeral een feest, want "niet-spicy".

    Terug naar onze taxi: voor de eerste keer wist de taxi-chauffeur binnenwegen te nemen waar bijna geen congestie was. 
    We rijden de stad zowat uit, richting noord naar de wijk Balaju, een wat meer residentiële wijk tegen de eerste heuvels aan, en waar alle huizen ommuurd zijn (denk aan Cochabamba bij Iris en de abuela's). Binnen de ommuring staan 2 huizen waar  naast de hostmama en -papa, ook zijn broer met echtgenote, kind en moeder wonen. Eén huis heeft 3 verdiepen en weerom 2 dakterrassen (zoals ongeveer alle huizen) en het 2e huis heeft enkel een gelijkvloers. Wegens de schrik na de aardbeving van 2015 sliepen ze de eerste 3 maanden erna toch maar in de laagbouw die ze daar speciaal voor hebben gebouwd. Sindsdien zijn ze dat blijven doen.
    Hier zijn er wel een beetje meer faciliteiten zoals een salon met zeteltjes en een normale tafel en stoelen. Deze laatsten worden weliswaar amper gebruikt want eten doen ze toch op een tafellaken op de grond (straks meer).

    Samen met Indira -zo heet de host-mum- vertrekken we dan te voet naar het boeddhistisch klooster dat een kwartiertje van hier verwijderd zou zijn. Na een kwartiertje stappen zijn we op de "ring" van Katmandu en neemt Indira een taxi waar we met 5 in moeten. (vooraan alle pakken en zakken bij mij (dat viel wel mee) maar achteraan in een klein autootje met 4...... lijkt wel op sardientjes.
    Na een zeer korte rit van nog geen 10 minuutjes worden we gedropt voor de hoofdingang van het grootste ziekenhuis van Kathmandu en gaan we daar samen met Indira binnen. Uit de uitleg die ze probeert te geven menen we te begrijpen dat ze ons wil laten kennis maken met een goede vriend gynaecoloog (om sponsoring voor de heropbouw van het ziekenhuis te bekomen??).
    We moeten even wachten in de aanmeld/wachtplaats en worden dan bij hem binnen gelaten. Er zijn ook 2 Indische dokter-stagiaires aanwezig, die hun medische studies in Belice gedaan hadden en nu hier 18 maanden stage gynaecologie aan het doen zijn. De gynaecoloog zelf laat prompt de stagiaires alleen achter en vertrekt met ons naar de ondergrondse garageverdieping van het ziekenhuis waar hij ons in een jeep meeneemt. We rijden verder de bergen op, en zien nu vanop grote afstand het klooster liggen boven op de berg. Duidelijk is nu wel dat je een echte jeep 4x4 nodig hebt om boven te geraken, zo steil is de klim. Te voet zou dat trouwens niet meevallen.
    Boven komen we aan een heel mooi versierde poort die na claxoneren open gaat en ons binnen laat. We rijden verder bergop, zowat rond het klooster waar binnen de muren allemaal bruin geklede jonge monikskes rondlopen, en komen aan een 2e poort die op dezelfde manier wordt geopend. Dan zijn we in het "hoofdkwartier" waar de (hoofd-)monnik (?) -guru (?) ons verwelkomt in het nepalees, maar wel een rechterhand heeft die toch een beetje Engels praat. We worden rond geleid in het complex, er is een gorte "tempel", vele slaap- en studeerkamers voor de 56 jonge monikken, klaslokalen enz. Moeilijkheid blijkt nu te zijn dat de monikskes van 8.30u tot 9.30u hetzij Engelse hetzij Tibetaanse les krijgen, en hetvolgende uur omgekeerd. Wij zouden dus met de leraar Engels moeten afspreken wat ze extyra als Engels nodig hebben en dan aansluiten vanaf 10.30u verder les geven tot aan de meditatie om 14u (met een middagpauze van 12 tot 12.30u). Daarna mogen we blijven bij de meditatie zolang we willen, en kunnen we ook zelf kiezen wanneer we terug naar de host-family vertrekken. Dus we spreken af dat we 's anderendaags om 8.30u de Engelse leraar zullen zien.

    Dan brengt de dokter ons terug met de jeep tot aan de "ring" van Kathmandu, waar we zelf beslissen om ons bezoek aan de Budanat-stupa te hernemen (waar we de eerste dag te laat "s avonds in donker waren gearriveerd en die toen gesloten was). Met Indira spreken we af dat voor 19u zullen thuis zijn, zodat ze gerust is dat we niet verloren lopen of rijden. Aangezien het ondertussen al na 14u is gaan we toch maar eerst iets eten voor we een taxi nemen naar Budanat-stupa. Een taxichauffeur vinden we onmiddellijk (er zijn er ontelbare) en hij brengt tot vlak voor de ingang van het complex. De gigantisch grote witte stupa, de in 4 richtingen kijken de grote ogen, de vlaggetjes aan de 4 hoeken met alle gebedstekstjes op en alle winkeltjes rondom doen eigenlijk aan Scherpenheuvel denken. We gaan het complex van de Stupa binnen, maar je kan eigenlijk alleen op het terras op niveau +1 helemaal rond lopen (steeds in uurwijzerzin!!) en dat is het. Aan de overzijde van de ingang van de stupa is ook een tempel waar we binnen stappen en waar echte boeddhistische monniken zitten te mediteren en bidden. Op de 2e verdieping worden we door één van uitgenodigd om mee te doen. Hij observeert ons, en trekt zijn conclusies. wat er van klopt is een vraagteken.
    Zo, we hebben het wel gezien, nog even in een supermarktje in de buurt (die zijn er hier, maar weinig) wat water, cola en koekjesvoorraad opgedaan, en dezelfde taxichauffeur staat ons nog op te wachten om ons naar huis te brengen waar we netjes om 18.45u arriveren.

    Bij Indira krijgen we avondeten, zoals gezegd op kussens op de grond rond een tafellaken op de grond.. Het is rijst, dahl, groenten en krokant plat brood, met thee-citroen (dat is de eerste keer) als toetje. Al het eten is lekker en NIET-pikant. Dus dat smaakt super. naar onze normen is het volume wel beperkt: dik zal je er niet van worden. Hoe komt het dan dat zoveel van de Nepalese vrouwen toch (redelijk) dik zijn? Raadsel!

    We zijn wel heel moe intussen en gaan dan maar onmiddellijk na het eten naar bed. 's Morgens zijn we immers altijd vroeg wakker, is het niet van de kraaiende haan, dan van de blaffende honden, of een bel die hier of daar rinkelt. Het wordt immers al voor 6 uur licht.

    Voilà, nu zijn we op en klaar voor ontbijt om 7u en vertrek om 7.30u om op tijd te zijn voor de Engelse leraar....Wat blijkt: programma is gewijzigd: ontbijt om 9u, les tussen 12 en 17u. Ze hebben dus kennelijk onder mekaar verder overlegd en schema gewijzigd. Vandaar: flexibiliteit troef.
    Maar dat heeft wel het voordeel dat we 's morgens rustig aan kunnen doen, en dus de blog aanvullen.
    Als weer niet alles verandert, morgen dus hetzelfde programma. Dan lezen jullie weer verder. Tot dan.



    01-08-2017 om 04:39 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    31-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag in Koplla children's home: vervolg
    (zo, batterijlader en aangepaste stekker gevonden, we kunnen weer verder.)

    Na de video-clip-sessie terug huiswaarts: onderweg kopen we toch maar wat flessen water en wat zakjes chips om te verdelen. Ook wij zijn er even gretig naar als de kinderen. 
    Thuis is er wat rust, sommigen kuisen weeral, anderen spel, of werken nog wat aan hun huiswerk. Wat later in de namiddag als het niet meer zo warm is, en zelfs een beetje dreigt te regenen, willen we nog wel een wandelingetje doen: er is een moskee niet ver weg, en we zijn zelf wel benieuwd hoe die er uitziet van wat dichterbij. (vanop ons dak kunnen we ze wel goed zien)
    Een 10-tal kinderen gaan mee. 2 meisjes zijn deze morgen door een Aunty (tante van Rita opgehaald, overladen met cadeautjes en mooie zondagse kleren om naar Pasupathinath te gaan - remember hindoe-bedevaartsoord). De overigen blijven thuis.
    Het is een redelijk korte wandeling, en we vinden een ingangspoort van het ommuurde moslim-complex. We kloppen aan en een man komt open doen maar spreekt geen Engels. Hij doet de deur weer dicht maar doet teken dat hij iemand gaat halen. Dan gaat de deur weer open en rijdt een moto buiten. Een beetje later gaat de deur weer open en een Engelstalige "verantwoordelijke?" staat ons te woord. Hij wil ons wel binnen laten en wat uitleg geven over het complex: een opleidingscentrum voor ca 150 moslimjongens die hier op internaat zijn, school krijgen en vooral de koran moeten studeren. We mogen binnen in de moskee, die een volledig open wand heeft, waar uiteraard de schoenen op de trappen staan buiten, en die vol groene dikke tapijten ligt.2 jongens in witte moslimkledij zijn luidop de koran aan het reciteren. De man die ons begeleidt geeft heel vriendelijk uitleg op kindermaat in het Nepalees en antwoord onze vragen in het Engels. We krijgen zelfs allemaal een (kartonnen) bekertje limonade aangeboden. Als alle vragen beantwoord zijn klinkt de roep uit de minaret voor het namiddaggebed, en stormen 150 moslimjongens na het wassen van handen en voeten richting moskee. Tijd om weer te vertrekken dus. 
    Buiten blijkt dat we vlakbij een ander Kopila-Childrens-home staan (100m verder) waar sommige jongens voorheen hebben gezeten en waar ze wel even naartoe willen gaan kijken en ons laten zien. 
    Op de terugweg naar huis, wijzen de kinderen ons een binnenweg (steil en modderig) maar veel korter. We komen voorbij de school en als we op de grote baan komen , horen we "het festival". Nieuwsgierig gaan we kijken: een groepje straatmuzikanten (met vooral drums en wat uitgevonden slagwerk) staat muziek te maken langs de baan, en vanuit een "cafeetje" komt een gemaskerde man die dansen doet op straat op het ritme van de muziek. Onze kleinste Bupendra (6j) pakt een schrik en wil weghollen, maar als ik hem op de arm neem, komt het wel goed en kijkt hij geboeid zoals de anderen. Na de dansen zijn we dan op een paar minuutjes thuis.
    Avond ritueel zoals gewoonlijk maar wel vroeger want het is sinds de "brunch" geleden dat we iets hebben gegeten en dus iedereen grote honger, maar met wat extra noten en bonen in de dahl bij het eten. En dan weer slapenstijd. (en ja, we kennen nu wel echt het gevoel van honger....)



    31-07-2017 om 04:24 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.donderdag in Kopila children's home
    zo, na een goeie nacht en voor we inpakken om naar de host family te vertrekken bij het monniken klooster, eerst wat verder bloggen:

    We waren dus bij donderdag gekomen. s'Morgens zelfde scenario: de kinderen zijn vroeg wakker en beginnen te spelen in en rond het huis. Om 7.30u wordt er gebeld voor de late vogels: tijd om op te staan. En om 8.30u stormen ze allemaal naar de keuken met een leeg bord om hun portie rijst, dahl en groenten te krijgen van de Aunty. vanaf goed 9u beginnen de eersten in schooluniform te verschijnen, een beetje hulp om alles netjes aan te doen hebben sommigen wel nodig: das knopen, veters vast maken, knoopjes toe enz...
    In de school hetzelfde ochtendscenario met gebed en lied; en dan laat de directeur ons weten dat de eigenaar van de school ons verwacht voor de lunch 's middags. We gaan even tot boven bij hem om het uur af te spreken want hij woont op de 2° verdieping boven de klassen. Hij verwacht ons al om 11u, maar dat vinden we wat vroeg voor lunch, en spreken dan om 12u af. Dat geeft ons de tijd om eens rustig te douchen, en zelf wat op te ruimen.
    Om precies 12u stappen we weer de school binnen (de schoolpoort staat trouwens altijd toe maar los) en gaan rechtstreeks naar boven. Aan de schoenen en sleffertjes die aan de deur staan kan je zien hoeveel volk er thuis is: de man zelf, zijn vrouw en een nichtje.
    We krijgen een heel ander deeltje van Nepal te zien: een salon waar zetels staan en 2 salontafels, mooie muurkasten met alles ingebouwd van aquarium tot groot digitaal TV-scherm, stereo-installatie, boeken, foto's enz. Mocht je de foto's weglaten zou je niet kunnen zien dat dit niet westers is. Alles ziet er pico bello uit. We krijgen gewoon water aangeboden als aperitief, praten wat met de man terwijl vrouw en nichtje in de keuken bezig zijn.
    Na redelijk korte tijd worden we aan tafel gevraagd in een aparte eetkamer: een relatief klein vertrek (schat 2m op 4m) met witte muren en waar alleen een netjes gedekte tafel staat met 8 stoelen en alle klaar gemaakte gerechten in t midden: rijst, petatjes, prinsessenboontjes, ajuin en tomaat, soort spinazie, dahl en kip: alles "not spicy"!!! Er zijn messen, vorken en lepels, en water uit flessen! Wat een feest!!! Als dessert krijgen we thee met melk en suiker. Alles is na een uurtje afgehandeld en vertrekt hij terug met een zakenrelatie in zijn 4x4 voor een zakelijke afspraak. De man komt zelf uit een opvangtehuis voor kinderen en kent zijn ouders niet. Na zijn 15 is hij 3 jaar naar college gegaan in Katmandu door zelf te werken, een kamertje te huren en te studeren op eigen houtje. Daarna heeft hij in London managementopleiding gevolgd (met een beurs) en dan in Zwitserland 4 jaar gewerkt en goed geld verdiend. Bij terugkeer in Nepal was zijn huwelijk "geregeld", is hij gelukkig getrouwd en heeft een dochter en zoon. De dochter is nu 25 jaar, huwt volgende maand en heeft ook in Zwitserland gestudeerd. De school heeft hij zelf opgebouwd (met geleend geld dat hij nog steeds aan het afbetalen is). Hij schat de waarde van het hele schoolcomplex inclusief zijn eigen woning op ca 1 mio €. Verder heeft hij 2 zaken waar hij zijn geld echt mee verdient: een muziekshop en landbouwbedrijf(je). Hij vertelt dat het schoolpubliek zeer expliciet wordt gezocht naar een sociale mix: 60% ouders die een ietwat te hoge prijs kunnen betalen, 20% "gesponsorde" kinderen zoals de 20 van Kopilahome, en 20% allerarmsten die niets kunnen betalen (en dus onrechtsreeks door de 60% eersten worden vergoed). De kosten voor school bedragen zo'n 2000 roepies per kind per maand, waarvoor ze schoolboeken krijgen, uniform, 's middags een maaltijd als ze die niet van thuis mee hebben. Verder uiteraard de kostprijs van de leerkrachten , een 30-tal waaronder sport-, muziek- en andere vakleerkrachten. Ook kleuterleerkrachten zijn er apart. Zijn vrouw is één van hen.
    Verder vertelt hij ook van een droom die hij nog heeft om te realiseren: geld en landbouwterrein bijeen zoeken om aan kinderen ter beschikking te stellen, samen met plantgoed voor fruitbomen. De kinderen leren hoe ze fruitbomen op 5 jaar groot laten worden en hoe ze de vruchten aan de man kunnen brengen om zo te starten met kleine inkomsten die dan groeien en hun start betekenen voor studie en verder leven...... Vanuit zijn landbouwbedrijf is hij bezig dit "uit de grond" proberen te stampen.

    Na deze maaltijd zijn we nog een paar dingetjes gaan kopen, en toch eens een uurtje "siesta" gehouden tot de kinderen thuis kwamen.
    Pffff, moeilijk huiswerk! De groten moesten oefeningen maken in de stijl van 20 keer (5uur, 35 minuten en 47 seconden) hoeveel dagen, uren, minuten en seconden zijn dat? Maar soms telde het op tot jaren. Als je weet dat sommigen niet weten dat er 52 weken in een jaar zijn, dat ze amper weten hoeveel 15-8 is (dat moeten ze op hun vingers tellen), dan zie je wel hoeveel uitleg en tijd dit vergde.
    Maar ze zijn dapper en willen het wel kunnen, dus telkens weer opnieuw proberen. Een ander moeilijk probleem zijn breuken: hoeveel is 1/2 +1/4 + 1/3? oei, meer dan een hele taart! maar hoe bereken je dat dan? en dan is er het Engels waar een verschrikkelijk uitgebreide woordenschat wordt aangeboden en oefeningen erop, maar de basics om goeie zinnetjes te maken, en correcte uitspraak ontbreekt! Maar ook hier: ze zijn heel dapper om de woordjes van buiten te leren; Waar sommigen heel goed in zijn trouwens.
    En dan is er het Nepali natuurlijk, waar wij echt wel moeten passen. Zelfs 5 letters proberen schrijven van het eerste leerjaar is onbegonnen werk

    Na het werk is er opnieuw de "poetsrage" waar ze zoeken om om ter meest dingen proper te kunnen maken (tot zelfs kasten uitkuisen..) en komen ze maar steeds "punten" vragen: (mama, give me max, give me max" hebben de kleinsten geleerd). Rond 19.30u weer storm naar de keuken met hun bord voor de gebruikelijk opschepbeurt van rijst, dahl en groenten (zoals gewoonlijk voor ons veel te spicy, maar deze keer hebben we getricheerd door de uitgebreide middagmaaltijd). De thee met suiker (hier zonder melk want dat hebben ze niet) doet wel wonderen om de mond weer wat te blussen.
    Na nog wat kaarten is het dan bedtijd.
    Over de bedden hebben we nog niets verteld: stalen stapelbedden met een plank en matrasje erop, en elk kind heeft één deken dat overdag opgerold op dat bed ligt. Wij hebben gelukkig van de volunteers-organisatie lakens mee gekregen, want een deken zou veeeel te warm zijn, ook al koelt het hier 's nachts wel goed af.

    en dan is het vrijdag: vrij af! festivalday! geen school!
    Dat geeft ons de kans om met de kinderen eens iets anders te doen dan de gebruikelijke spelletjes thuis: na het late ontbijt (zelfde maaltijd als gebruikelijk maar een uurtje later -brunch-) gaan we met zijn allen naar de hindoetempel vlak in de buurt op een berg, die ze ons beloofd hebben te tonen. De groteren kennen de weg, sommige kleineren zijn hier nog niet geweest. Het eerste stuk wandeling is langs de "grote" baan waar gek verkeer rijdt, en we dus de kleinsten goed bij de hand houden. eens we de afslag genomen hebben hollen ze vooruit als gek, en kunnen wij niet volgen (veel te steile hellingen....) Ze wachten allemaal netjes bij de start van de grote trappenklim naar de tempel, en boven vinden we ze allemaal terug. Traditionele hindoe-offerrituelen met bloemen, wierook, vuur, rode en oranje henna enz (zoals vroeger al gezegd laat dat alleen een smerige boel na die niet opgekuist wordt). Wel is er drinkbaar water en gratis voedsel, weeral rijst en dahl, ter beschikking door Lions International Kathmandu, en dit op permanente basis.
    Op deze hoogte is er een mooi zicht rondom rond en op de hele stad Katmandhu: je ziet van oost naar west van aan de luchthaven , over de dicht bebouwde stad (zonder echte uitschieters qua hoogbouw) tot aan het zowat enige referentiepunt, de monkey-tempel (remember?). Dan nog een fotosessie waar iedereen wel eens alleen op de foto wil.
    Als iedereen voldaan is (eten doen de kinderen niet, water drinken wel, het is immers heel warm en de zon steekt - Stefaan heeft zijn pet niet bij en het resultaat is een zonneslag...) keren we terug. Onderweg komen we langs "de watervallen": een riviertje kronkelt in het dal, op enkele plekken staan er steenbakkerijen langs, en zijn mensen zichzelf en hun kleren aan het wassen en laten drogen in de zon. Op een andere plek zijn er dus grote niveauverschillen in een steenachtige formatie die wel degelijk redelijke watervallen veroorzaken. Andere kinderen zijn er in aan het spelen en duiken, maar de onzen kunnen dat niet. Geen van allen kan zwemmen, en ze vinden het water te vuil. Een andere toevallige attractie trekt hun aandacht: een ploegje is een film-shoot aan het maken tegen de rotsachtige achtergrond. Daar hebben we dan een tijdje naar staan en zitten kijken.

    (even een stopje want batterij-probleempje met computer dat we eerst moeten oplossen)
    (seffens hopelijk verder)

    31-07-2017 om 03:59 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 29 juli 2017: laatste dag in Kopila's home, en zondag terug Kathmandu
    Zaterdag is de wekelijkse rustdag (onze zondag dus) en geen school.
    Het scenario is dus een beetje zoals gisteren - de festival-verlofdag: late brunch en iets vroeger avondmaal

    tussenin gaan we vandaag naar het grote boeddhabeeld dat we op onze eerste wandeling vanop afstand hebben zien staan. het lijkt ver, maar dat blijkt uiteindelijk heel goed mee te vallen. Wel is het eerste deel van de wandeling weer langs de gevaarlijke grote baan en moeten we de kinderen toch wel in de gaten houden. Als we afslaan om de klim aan te vatten, hollen ze opnieuw vooruit: niet te volgen!
    boven zijn er uiteraard weer trappen waar zij eerst boven geraken. dan een fotosessie, een spelletje met regenbaches en paraplu's want het begint te regenen. Gelukkig duurt dat niet lang en kunnen we al dat regengerief snel weer opbergen. Deze keer zijn de groten snel vooruit om terug naar huis te gaan en missen we een heel aantal kinderen (wat vooral bij Lode ongerustheid brengt, maar gelukkig zijn ze allemaal lang voor ons veilig thuis gekomen).
    En nu het grote moment: de uitreiking van de prijzen voor de "beste kuisploeg"....
    Met de volunteers-organisatie hebben we afgesproken dat er 3 prijzen zullen zijn: eerste prijs een voetbal, 2° prijs 4 springtouwen, en 3° prijs 2 sets badminton-racketjes en pluimpjes. 
    We hebben de 2 aunti's de 2° en 3° prijs laten uitreiken, elk 2 springtouwen en een badmintonset, en dan de eerste prijs voor kamer 1 die duidelijk veeeel meeer inspanningen hebben geleverd: de bal.
    Onmiddellijk werd uiteraard alles uitgeprobeerd: Sommigen hadden duidelijk nog nooit een springtouw vast gehad. Enkelen waren er snel mee weg, anderen wat moeizamer. In elk geval was het welkome afwisseling naast de kaartspelletjes en mikado.

    s'Avonds was er na het vroegere avondmaal een "toetje": op gewoon afvalpapier werden door Moina witte bonen in de peul uitgedeeld, die de kinderen duidelijk appreciëren. Evident, dat vult enorm de maagjes. De grootsten hebben er stiekem een voorraad van bijgehouden. Maar nevenresultaat: het hele huis lag onmiddellijk weer vol met peulen. Op eenvoudige vraag hebben ze dat wel opgeruimd, maar.... je moet het wel vragen, en we hebben de indruk dat die vrouwkes dat niet doen. 

    ....dus nog veel werk aan de winkel.

    En dan was het zondag: dag van vertrek na hetzelfde ochtendritueel, eerste schoolweekdag/ Dus bel om 7.30u, eten 8.30u school 9.30u.
    Daarna hebben wij onze kamer dan maar een extra beurt gegeven om die netjes achter te laten.
    Een chauffeur en Deven (van de vrijwilligersorganisatie) kwamen ons netjes op tijd halen, maar de trafiek was weer verschrikkelijk zodat we pas na 13u terug in Katmandu waren in het guesthouse. 
    Daar kregen we not-spicy-food wat zeer zeer welkom was !

    Zondagnamiddag was "bloggen" zodat jullie weer wat bij gebeend geraken, en wasgoed wegbrengen en weer ophalen, en de plannen voor onze laatste week geregeld.

    Nu is het hoog tijd om weer in te pakken om naar een host-familie te gaan in de buurt van het boeddhistische monnikenklooster.

    dat horen jullie dan verder in het volgende bericht
    tot dan.

    31-07-2017 om 00:00 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondagavond: time to go to bed
    zo, we hebben al zo'n 10 kilo was die op die korte tijd proper is.
    Op de terugweg kwamen we een "nice" reisbureautje tegen, waar we zijn binnen gestapt en meteen de laatste vakantieweek hebben geboekt.
    Wat dat dan zal worden, lezen jullie dan wel.

    Nu hebben we nog wat chowmein en momo's gegeten, en gaan we toch maar eerst slapen voor we het verhaal van vorige week verder zetten.

    (wellicht) tot morgen (tenzij in de host-family geen internet zou zijn want dan moeten we jullie geduld nog langer op de proef stellen)

    30-07-2017 om 17:08 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen wij verandering brengen in Kopila Children's Home?
    Je raadt het al: "Ja, maar voor even."

    Woensdagochtend voor school verloopt volgens hetzelfde stramien als dinsdag. Maar de oudste jongen, Hira, komt te laat op school omdat er een probleem was met zijn schoolpasje en wordt terug naar huis gestuurd. Mama geeft hem de opdracht om zijn kamer en bed eens grondig te kuisen. Ondertussen doen wij een wandeling in de buurt. Tine gaat niet mee omdat ze diarree heeft. We zoeken een weg op die we vanop het dak hebben gezien en volgen die. Langs de modderige weg vinden we mooie bloemen, rijstvelden, een hospitaaltje en zelfs een tempeltje met gouden dak. Van de overkant van het valleitje kijkt ondertussen een bouddhastandbeeld op ons neer. We proberen de vallei over te steken om via een andere weg terug te gaan maar stranden in de rijst- en maïsvelden. We gaan dan maar via dezelfde weg terug. Hira heeft in de tussentijd braaf zijn werk gedaan en mama stelt samen met hem een plan op voor de rest van de week: alle kamers, de toiletten, de trappen, de eetruimte,... worden verdeeld over de drie kamers om beurtelings een kuisbeurt te krijgen. De kinderen kunnen daarmee punten verdienen en de winnende kamer krijgt "een prijs" op zaterdagavond. Bij thuiskomst van de andere kinderen wordt het plan uitgelegd. Eén kamer probeert extra punten te verdienen door extra dingen te kuisen. Als de andere kamers dit merken is het hek van de dam: over de volgende dagen ondergaat het huis een transformatie! En dat houden ze vol, jawel, tot zaterdag. Spijtig dat we ze nog niet hebben kunnen bijbrengen dat minder vuil maken ook minder kuisen betekent. Het kuisen begon al 's ochtends vroeg, nog voor 7u, of 's avonds na het huiswerk, maar daarna was er nog altijd genoeg tijd om te spelen: kaarten, mikado, zingen, ninja, knikkeren en tollen met noten,... .

    Donderdag was hun laatste dag school van de week want vrijdag was er vakantie. Maar daarover vertellen we straks want we gaan nu eerst onze vele kilo's was ophalen zodat we weer proper verder kunnen.

    30-07-2017 om 14:10 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste dagen in Kopila Children's Home
    Na een lange radiostilte eindelijk nog eens een bericht, we hebben wel geprobeerd op internet te geraken, maar in het Kopila Children's home was er met een beetje chance soms maar één vierkante meter met wifi van de buren op het dak.

    Maandagochtend (voor hen reeds de tweede dag van de werk/schoolweek) eerst nog ontbijt in het volunteer's house en daarna inpakken voor een week. Tegen iets na 11 zijn we vertrokken met de taxi. Stefaan volgde op de gps de route, naar het zuiden, voorbij "Patan", dat we al bezocht hadden, en naar een iets ruraler gedeelte van Kathmandu. Na een uurtje rijden stopt de taxi omdat hij eigenlijk niet weet waar we moeten zijn, gelukkig is iemand van "Quest" mee op de brommer, die iets verder stond te wachten. We rijden een klein, modderig, zijweggetje in en 50m verder komen we aan bij onze bestemming: een 3-verdiepen hoog ommuurd huis wacht ons op. We worden verwelkomd door 3 vrouwen: 1 van circa 60, Moina, en 2 wat jongere: tussen 30 en 40, "de Aunty's". De jongste van hen heeft een gehandicapt dochtertje dat mee inwoont, wat motorische problemen heeft en niet kan spreken. We komen binnen en worden meteen naar onze kamer gebracht. We zien 1 stapelbed en 1 gewoon bed, de 4e man improviseren we een bed op de grond met de aanwezige matrassen. Verder zijn er nog 4 kamers: 2 jongenskamers met elks 6 of 7 jongens, 1 meisjeskamer waar 4 meisjes, 1 jongetje van 6 en de Aunty slapen en dan nog 1 kamer voor Moina en twee jongens. Qua sanitair is het redelijk pover, en vooral vuil: 3 badkamers -op elk verdiep 1- met een toilet en een douche. Als chasse moet je een emmer water gebruiken. Het resultaat in een huis met 20 kinderen laat zich gemakkelijk raden, zeker als we er bij vertellen dat de toiletten toch niet zo degelijk gekuist werden. Op het gelijkvloers bevinden zich ook nog de keuken en de eetplaats. De laatste is ongeveer 3 op 4 meter groot en er staan twee tafels en 4 banken. De keuken heeft twee gasvuurtjes en wat schamele kasten waarvan de deurtjes stuk zijn. Het kraantje voor de afwas bevindt zich buiten en het afgewassen servies ook. Bovenop kun je ook nog buiten: een half dakterras op de tweede verdieping waarvan een ijzeren wenteltrap leidt naar het dak zelf dat gewoon een dakterras is. Verder is er nog een kip in huis die zich van niets of niemand iets aantrekt en haar behoefte overal achterlaat. Tot zover de huisvesting

    We waren dus ondertussen geïnstalleerd en omdat de kinderen nog op school waren proberen we een babbel te beginnen met de 3 dames en een jongetje dat die dag niet naar school was: Surendra. We stranden al snel bij de getallen want de Aunty's spreken amper Engels, Surendra is nog verlegen en Moina was een beetje ziek. We hebben daarbij al een lekker theetje gekregen. Dat was een constante tijdens de week: 1 na het ontbijt, 1 in de namiddag en 1 na het avondeten. Wij gaan nu op zoek naar een plek om te eten. Ver moeten we niet gaan want aan de overkant van de grote straat is een lokaal restaurantje dat er netjes en proper uitziet. Aan de kok -die in een rolstoel zat- hadden we niet duidelijk genoeg gezegd dat we liever niet pikant eten. Tegen twee uur kwamen we terug en gingen mama en papa met Moina en de jongste Aunty mee naar de winkel. "Wij en zij elk 1 zak van 30kg rijst kopen voor 1500 Roepies (ca 15€) ?" Daarop wou mama wel ingaan, ook al waren we gewaarschuwd voorzichtig te zijn voor aftroggelarij. Nu blijkt Moina zelf niets te kopen, en blijft ze achter bij de verkoper om nog wat zaakjes te regelen. Ze jaagt ons letterlijk weg samen met de Aunty die de zak van 30kg op haar hoofd naar huis draagt. Dag 1 en het vertrouwen in Moina is al weg. Maar goed, we zijn hier voor de kinderen en die komen tegen half 4 terug van school.

    Na hun handen te hebben gewassen en hun school-uniform uit te doen beginnen ze braaf hun huiswerk te maken. Wij helpen waar we kunnen. Voor de Nepalese les is dat wat moeilijk, de andere vakken lukken wel want die worden in het Engels gegeven, ook de boeken zijn in het Engels. De ene is wat sneller klaar dan de andere en ze beginnen te spelen. Tegen half 8 hebben we dan onze eerste maaltijd daar. De jongste Aunty bereidt 1 pot rijst, 1 pot dahl (een soort vloeibare linzensoep), en 1 pan groenten, waaruit ze rechtstreeks vanuit de pannen op het vuur de borden van de kinderen vult waarmee ze één voor één zelf bij haar komen. Dit gerecht: dahl bat, wordt onze maaltijd voor de hele week: elke ochtend als ontbijt en avond als dîner. Er zijn 7 eetlepels: 4 voor ons, één voor het jongste kind (Bupendra) en de rest wordt niet gebruikt. De andere kinderen eten zoals iedereen in Nepal met hun rechterhand. Ze schuiven snel het pikante eten naar binnen. Voor ons was de thee welkom om de pikante smaak weg te krijgen. Met 24 aan de 2 tafels is onbegonnen werk en enkele kinderen eten op de trap en op de vloer in de hal. Het is al snel 20u en na nog een laatste uur spelen gaat iedereen naar bed, wij ook. Maar goed ook want de volgende ochtend (dinsdag) om half zeven horen we veel lawaai boven onze hoofden. Op het dakterras lopen de kinderen in karate-tenue rond in een cirkel en zijn ze zich aan het opwarmen voor een les. Door de regen in de stad komt de instructeur niet opdagen en blijft het bij opwarming en stretchen. We beginnen te spelen en tegen half negen is het ontbijt: een herhaling van de vorige avond. We zijn nog niet goed en wel klaar of de eerste kinderen verschijnen in uniform om naar school te vertrekken. We nemen hen bij de hand en lopen samen naar school, slechts 5 minuutjes stappen. Daar aangekomen worden we verwelkomd door de directeur en de eigenaar van de school. We worden prompt uitgenodigd om bij de eigenaar -zelf een weeskind- te komen lunchen één van de volgende dagen. Om 9u30 gaat de bel en komen alle kinderen op de koer in rijen per klas staan. Ze bidden samen en zingen het Nepalese volkslied met de Nepalese vlag erbij gehesen en gaan dan samen naar binnen. Op de school is de disciplinegraad duidelijk wat hoger dan in het huis: zelfs de nagels van de kinderen worden eenmaal per week gecontroleerd!

    Wij gaan terug naar het huis en kunnen het niet laten om wat te kuisen. Met eigen gekocht product, waarvoor we enkele keren over en weer zijn gelopen, begint mama de strijd om het sanitair terug een witte kleur te geven. Ondertussen verwijderen wij stofnetten van het plafond en lagen stof van raamkozijnen en deuren. Tine ontdekt dat de deur van de keuken eigenlijk wit was! Tegen de middag gaan we terug naar hetzelfde restaurantje waar we deze keer zeer goed duidelijk maken dat we geen pikant eten lusten. De kok was een vakman want hij kookt à la tête du client en voorziet ons van een zoet sausje. De kinderen moeten het met een tussendoortje doen op school. Daarna was een korte middagsiëst welkom. 's Avonds opnieuw hetzelfde scenario: huiswerk, spelletjes, eten, spelletjes, slapen.

    Vervolg, zie volgend bericht.

    30-07-2017 om 13:56 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg maandagmorgen
    een paar woordjes over het "volunteer guest house":

    het is een 6verdiepen hoog huis, waar Salve met haar familie woont op zo'n 10 minuutjes wandelen van het stadscentrum.  Zij is zowat de verantwoordelijke van de organisatie die "Quest" noemt. Ze is mama van Justin (jongen van 15j) en Gamela(meisje 7j), en haar schoonouders wonen boven.
    De verdieping 3 is voor ons, 3 aaneenpalende kamers en een WC-badkamer.
    Ondertussen zijn er ook 3 chinese meisjes die op gelijkvloers slapen, en zijn er nog wat kamers her en der (momenteel is er ook een spanjaard die net terug is van vietnam)
    er zijn wel ventilatoren, maar geen airco: dus wel erg warm om te slapen, maar we zullen dat wel gewoon worden. Tine en Lode hebben daar alvast geen last van.

    Waar was ik dan gebleven? Zondagmorgen: start van de "opleiding"
    ontbijt zoals zaterdag.
    dan in zelfde kamer op 2° verdieping: de 4 chinezen en wij kregen van Alisha (medewerkster, vrouw van 32, en 6 maanden zwanger voor eerste kindje) toelichtingen over alle gewoontes en hoe de maatschappij in mekaar zit met het kastensysteem, beleefdheidsregels, enz.
    Hoe dat allemaal ineen zit, vertellen we wel als we terug zijn, we gaan het nu ook nog eerst ondervinden de volgende weken.

    s middags hebben we hier heel lekker eten gekregen: een grote gekookte mix van groenten, bloemkool, champignons, pepers, ajuin, petatjes..... een andere schaal met een gekookte mix van andere groenten en kip en noedels, en ook rijst, en soort currysaus.

    Na de middag was het heel intensieve les nepalees! eerste woordjes, zinnetjes, werkwoorden, negatie, ..... en dat nog gewoon fonetisch. De geschreven karakters zijn helemaal niet te doen: het meisje heeft geprobeerd ons er 5 te laten schrijven, maar dat is gewoon onbegonnen werk.

    Om 16.30 zouden we met een busje opgepikt worden om naar de grote Boudanat stupa te gaan. Echter: het busje arriveerde pas om 18u! onderweg was het opnieuw heel erg aan het regenen/gieten met de nodige wateroverlast en diepe plassen enz als gevolg, en dus enorme verkeerschaos!! we kwamen pas om 19u aan, al aan het duisteren. We hebben dan wel alle kaarsjes enz bij avond/donker gezien, en we gaan vast nog een keer terug want de grote stupa was dicht (te laat!)
    Op de terugweg was het evenveel verkeerschaos, zodat we pas om 21u terug in de buurt van thuis waren, daar een "quick" fast nepalees eten zijn gaan eten (in een hamburgertent van hier), en waren we dus laat thuis, weeral in de regen.

    En nu zijn we aan het voorbereiden om naar het kinderopvangtehuis te gaan: bagage voor 1 week meenemen. De rest van de bagage blijft hier in huis. Het is trouwens ook niet zo heel ver hier vandaan, dus als we iets vergeten, komen we het gewoon halen.
    Ons ontbijt zit er nu op (hetzelfde als gisteren), en we gaan nu inpakken en vertrekken.

    Voor de volgende dagen tot volgende zondag, zal er misschien niets op de blog komen, want in het weeshuis is er geen internet
    dus niet ongerust zijn als hier enkele dagen niets verschijnt.

    momenteel zit tine te babbelen met de puertoricaanse en de spanjaard, over alle reisperikelen.
    Wij gaan inpakken

    Tot de volgende keer xxx

    24-07-2017 om 06:46 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.enkele dagen later: maandagmorgen 24 juli
    eerst een beetje verklaring waarom er een paar dagen stilte was:
    zaterdagavond na aankomst thuis is er onweer opgedoken, en is er een algemene stroompanne geweest: je raadt het: geen electriciteit, geen licht maar ook geen internet.
    gisterenavond waren we te moe en was het ook al laat als we thuis kwamen.
    Dus nu halen we de achterstand in, maar we moeten soms al even goed nadenken wat we precies wanneer gedaan hebben, zoveel is er gebeurd. Echt rust was het dus (nog) niet.

    Dus zoals gezegd zouden we zaterdagmorgen naar de "monkey-temple" gaan: we vertrokken een beetje na 7u te voet langs de grote baan. Het was net gestopt met regenen, dus er lagen overal grote plassen. Maar t deed wel deugd dat het niet te warm was, want het was een mooi klimmetje in de zon! dus toch goed gezweet eer we boven waren. Het was er al vol volk die allemaal kwamen offeren en bidden. Bidden doe je hier door in wijzerzin rond de stupa te lopen en de bidrollen die errond staan allemaal te laten draaien ook in uurwijzerzin. op de bidrollen/gebedsrollen staan de gebeden opgetekend, dus door ze te laten ronddraaien kan je er heel veel tegelijk bidden.
    op de terugweg naar beneden zijn we nog de 3 grote nieuwe boeddhabeelden gaan kijken (nieuw sinds 2002). en dan back home for breakfast.

    ontbijt was keuze tussen vers fruit met yuoghourt, een verse kaas-salade, gevulde ommelet, toasten en nepalese thee.

    Daarna zijn we zelf op stap gegaan, met een meisje uit Puerto Rico die al een week hier is en een chinese jongen die de avond vooraf was aangekomen. Het koninklijk paleis-museum stond op ons programma en de garden of dreams. Overal betaal je inkomgeld, voor de wederopbouw (na de aardbeving nog steeds), en echt spectaculair is het niet. De grote hal in het paleis was wel bijzonder qua hoogte en vorm van de kolommen  (maar je mocht geen foto's nemen). dan was het een stuk in de namiddag en zijn de puertoricaanse met de chinees apart verder gegaan en wij eerst gaan eten en dan door het centrum gelopen en wat "inkopen gedaan" nl nieuwe sandalen voor tine (die ze bij had hadden het begeven), voor mij een langere (oranje!!) tuniek van hier om in de monastery "gepast" gekleed te zijn, en dan voor papa en Lode een T-shirt van hier. 
    we waren zowat eerst thuis, en hadden dus tijd voor de blog..... maar groot onweer opkomst: super mooie lucht met demonstratie van arenden die zond zwermden boven de stad, en dus uitval electriciteit! 



    24-07-2017 om 06:16 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdagavond 21 juli: Hindoe avond
    Vandaag zijn we naar het volunteer guest house verhuisd in de voormiddag. Na kennismaking en wat uitleg zijn we terug op stap gegaan. Eerst een lokaal eethuisje waar we weeral momo's hebben gegeten maar ook lekkere kip-champignonsoep. Alleen duurde het lang: ze leken wel alles een na een klaar te maken. Tegen die tijd was het te laat om naar de grote paleizen te gaan en hebben we dan maar beslist om naar grote Hindoe complex te gaan (zoals Mekka voor de islam, zeggen ze) Paripathunat. Het was een grote verrassing: we zagen een echte crematie, met alle voorbereidende rituelen, wassen in de rivier, dan vele bloemen en kleuren als versiering, dan aandragen van het gereinigde lichaam door de zonen in witte kledij en dan het vuur aanmaken en nog enkele symbolische geschenken meegeven tot alles opgebrand is. Na bezoek van de uitgestrekte site was er de vrijdagavondritus. Weeral veel nieuwe impressies en morgen vroeg op voor een ochtendwandeling naar de "monkeytempel".

    21-07-2017 om 00:00 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 juli prettige feestdag
    Zo, wij zijn klaar voor vertrek. Nu afwachten hoe lang in Nepal een academisch kwartiertje duurt......

    21-07-2017 om 00:00 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al donderdagavond 20 juli
    Zo, de 2e dag zit er al op. Eerst een rustig en redelijk westers ontbijt met vers fruit, ei naar keuze, spek en boontjes in tomatensaus, maar ook wel noedels en nepalese thee. Die ziet eruit als koffie verkeerd en slaakt redelijk bitter. Dan kwam de taxi ( t was een minibusje) ons oppikken om baar Patan te rijden. Dat is een stad die tegen de zuidzijde van Kathmandu is aangegroeid en er alleen door een brede rivier ervan is gescheiden. Patan heeft de mooiste Durbar Square van Nepal met mooi paleis waar we het koninklijke bad en dat van de vele koninginnen hebben gezien, en ook museum bezocht over boeddhisme en hindoeïsme.  De essenties van beiden zo eens bevattelijk naast mekaar zien, is wel verhelderend en frist het geheugen weer eens op. Ook hier zijn vele tempels en stupa's in heropbouw na de aardbeving van 25 april 2015 om 11.45u. Dat staat in ieders geheugen gegrift!!! Daarna hebben we de gouden boeddhistische tempel bezocht met de "golden boeddhist singing bowls" demonstratue van wat dat is hluden we voir thuis. Na weeral lekkere momo's gegeten te hebben waren we net voor de regen terug bij het busje, terug naar Durbar Square in Kathmandu   want die was er gisteren over geschoten. Ook hier heeft een gids ons alle rechtstaande, gescheurde en ongevallen paleizen, tempels enz laten zien, met vooral besef hoeveel werk ze hier nog hebben om verder puin te ruimen en herop te bouwen, laat staan onderhouden wat er nog recht staat. Een deel van het bezoek was toch weer in de regen, maar geen nood, deze keer hadden we onze regenponcho"s bij en paraplu's. Dan zijn we stilaan te voet door het centrum terug gewandeld richting hotel, en onderweg bij een Chinees gaan eten. Wel is het wennen aan de modder in de straten die her en der ook niet meer zo netjes geplaveid liggen en nog aan herstel toe zijn. Maar dat belet niet dat alle verkeer er kris kras door mekaar loopt en rijdt. 
    Zo  Dat was het voor vandaag. Morgen om 10u komen de mensen van gapXperience ons oppikken voor onze eerste kennismaking met nieuw logement. En de rest is verrassing voor morgen.

    20-07-2017 om 18:44 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat extra eerste impressies
    Intussen liggen de kinderen in bed, wij ook na deugddoende douche. Maar de slaap komt nog niet. Gelegenheid om nog wat extra op de blog te noteren.
    Rit naar hotel deed heel erg aan Hanoi denken, alhoewel minder scooters en meer camionettes. De taxi reed als gek, en alles krioelt door mekaar, .voetgangers, scooters, riksja's, alle soorten gemotoriseerd, maar ook koeien..... botsingen hebben we nog niet gezien, je vraagt je af hoe dat kan.
    Deze morgen was het heel warm, vochtig en redelijk mooie zon. Maar in de namiddag zijn de wolken geruisloos komen aandrijven met regen als gevolg. Het is wel warm gebleven. Gevolg was wel dat de stoffige straatjes omgetoverd werden in veel plassen en modder. Je ziet trouwens overal werken aan de gang waar nog puin ligt, of waar men terug uit de grond is met heropbouwen ( na de aardbeving van 2015) Vele gebouwen zijn (zij)gevels kwijt of staan er vervallen bij, ook wel mooie historische gebouwen. En dan zijn er overal de bijzondere geuren van wierookstokjes en brandende kaarsen. We hebben ook al een paar mooie boeddhistische tempels bezocht  ( op blote voeten uitetaard) en de hindoetempels worden door de Indisch lijkende bevolking heel frekwent bezocht: kaarsjes branden, wijwater sprenkelen, rood karma in een stip op voorhoofd zetten en bloemetjes in het haar steken ( ook de mannen doen dat), en ook nog de hoekbel laten luiden. De betekenis van al die dingen zullen we de komende weken wel verder proberen te achter halen. In elk geval komen de beelden van vishnu en ganesh ook hier veel terug.
    Zo, de rest is voor later want nu worden de oogleden toch wel wat zwaar. Tot volgende bericht


    19-07-2017 om 17:40 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de eerste dag kathmandu....
    Namaste! 
    Alvast heel wat verrassingen vandaag: goed op tijd geland. Dan taxi naar t hotel. Eerste verrassing : ze rijden hier links. Tweede verrassing: de taxichauffeur was besteld voor 700 roepie.  Hij kon niet terug geven op een briefje van duizend en verzon dan maar dat het supplement voor de airco was.
    Eenmaal in ons dream hotel lonkten de bedden en hebben we onze beperkte nachtrust vh vliegtuig met een paar uurtjes verlengd. De hele dag gaf dat het gevoel dat we al van gisteren avond hier waren. 
    Vanmiddag straatjes van centrum ingewandeld met als bestemming het grote centrale Durbar square. Onderweg eerste nepalees restaurant uitgeprobeerd: was lekker en we zaten rustig in een tuin. De wandeling bracht ontelbare stupa's en  even zoveel kleine Hindoe "kapelletjes", maar ook de dagelijkse regenbuien. Een tasje thee om te schuilen, de eerste woordjes nepalees en tellen van 1 tot 10 waren een mooie aanleiding voor contact met de vriendelijke napelezen.
    Dan toch opnieuw met een kleine taxi terug naar t hotel, avondeten bij nepalese folkloredansen en nu douche en bed in. Moe maar al heel wat beleefd.

    19-07-2017 om 16:16 geschreven door greet lode tine en stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs