Weathernews.nl Meerdaagse Verwachting
Foto

Onze vijver van uit de lucht

Bedankt voor uw bezoek, dit blog zal regelmatig aangevuld worden
met nieuwsjes en weetjes dus blijf ons bezoeken !
Inhoud blog
 • HISTORIEK
 • Een mooie snoek
 • U weze gewaarschuwd !!!
 • Mooie karper
 • Guido
 • Gilbert en de steur
 • Nick
 • ONZE MOOISTE VANGSTEN
 • In het Nieuwsblad gelezen
 • En ze worden gevangen !
 • DE STEUR IS ER !!
 • Onze nieuwe "Home Page"
 • link
 • Nieuwe Website
  LINKS
 • Hengelverenigingen
 • Hengelsport Federatie Vlaams Brabant
 • Tiense Gete Vissers
 • Senior Service Club Hoegaarden
 • Confederatie Vlaamse Hengelaars
 • Foto
  Gastenboek
 • Visvangst
 • Forel vangen in stromend water...
 • Visreglement
 • waar ligt volgens jullie de meerval
 • clubkampioenschap

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Archief per jaar
 • 2015
 • 2009
 • 2008
  Foto
  Ook aan onze jeugd wordt gedacht dank zij onze monitor Jean Stienen.
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Het was een fijne visdag voor ons jong volk.
  Foto
  Een mooi winterzicht.
  Blog als favoriet !
  Foto
  Een mooie snoek uit onze vijver. 1,04 m met een gewicht van 10,75 kg.
  Foto
  Desnoekbaars was ook niet mis ! 73cm en 4,450kg
  Foto
  De Meerval, ook niet mis ! 1,41 m en 30kg
 • GRAND PONT VISSERS VZW
  RECREATIEVISSERIJ
  31-01-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HISTORIEK

  Historiek

  Hoe het begon


  Indien u ooit op een zonnige dag een wandeling maakt langs onze oude spoorweg, het huidige "Ravel" fietspad naar Jodoigne, aangetrokken door de rust van zonovergoten groen, gaat uw aandacht ongetwijfeld getrokken worden door de oude bezinkingsvijver van de vroegere suikerfabriek “Grand pont”.

  oudbis

  Heel fier, ons eerste kampioenschap!
  Ergens midden in de jaren '60.
  Merk op de hengels zijn nog steeds in bamboe!
  klik op de afbeelding om te vergroten

  Deze 2,5 ha grote vijver is, door de natuurlijke zuivering van het water, een prachtig stukje natuur geworden. Een stukje natuur waar de rust enkel verstoord wordt door een kwekkende eend of een wegvluchtend konijntje. Kortom, het is een watertje waar elke visser van droomt het te mogen bezitten. Deze wens ging voor ons “Grand Pont Vissers” in vervulling dank zij onze gemeente, die het goed aankocht .

  Wie zijn nu de Grand Pont Vissers? Als hengelsportvereniging is onze club zeker geen primeur in Hoegaarden. Deze eer komt toe aan een voorgaande vereniging die, aangezien we aan de taalgrens liggen, aangesloten was bij een Waalse organisatie “Le Brochet de la Dyle”. Door verscheidene tegenslagen, waaronder vooral dan de eeuwige waterbevuiling met een paar massale visvergiftigingen, werd deze vereniging ontbonden.

  In 1962, onder impuls van Marcel Casseau en Jules Rome ,beiden ondertussen overleden, werden de eerste stappen gezet tot oprichting van een nieuwe vereniging. Alle gekende vissers uit de streek werden opgetrommeld voor een eerste contactvergadering, met als spreker Jules Scholliers, toenmalig schatbewaarder van de Hengelsportfederatie Vlaams Brabant. Jules kennende ging iedereen die avond naar huis met het droombeeld van monstergrote karpers op de Gete. Ik zelf werd de secretaris van de vereniging.

  De mannen en vrouwen
  van het eerste uur.

  De nieuwe club die “De Gouden Karper” zou heten, sloot aan bij de Federatie Vlaams Brabant in 1963. (Mens toch, reeds bijna een halve eeuw geleden!) Daar de Gete niet bevaarbaar noch bevlotbaar is zoals men in de wetteksten zegt, werden stappen ondernomen om het visoeverrecht op een officiële wijze te bekomen. Dit werd vooral vergemakkelijkt door het feit dat het door ons gekozen gedeelte slechts één eigendom liep, namelijk deze van de suikerfabriek “Grand Pont”. Het begeerde oeverrecht werd bekomen en schriftelijk bevestigd met als voorwaarde: de vereniging zou “de Grand Pont Vissers Hoegaarden” heten.

  Het was een primitieve doch memorabele tijd bij de eveneens nog in de kinderschoenen staande Federatie Vlaams Brabant en bij onze jonge bende. Alles moest nog gedaan worden, en niet in het minst moest worden gezorgd voor onze visbevoorrading.

  Dankzij de Federatie werd ons, en nog een aantal andere clubs, een respectabel aantal kilo’s vis toegewezen (hoeveel was het ook alweer?) die we echter zelf moesten gaan opvissen uit de Provinciale kweekvijvers te Rixensart (met netten uiteraard, NIET met vislijnen). Onze club werd als “vrijwilliger” gepromoveerd tot bevoorrader van een aantal clubs in Brabant.

  Het werd in gezelschap van de toenmalige federatievoorzitter Jef Wellens een avontuurlijke dag dat jaar, met een herinnering van rondspartelende karpers op de vloer van een met vaten overladen Volkswagencombi, met daarbij een grommende “niet-visser”chauffeur, die zwoer “dat hij het verdomme nooit meer zou doen!”.

  Grote Gete

  Waar het allemaal begon.

  De Grote Gete, de oorsprong van onze club.

  Nog steeds een mooie rivier om aan te vertoeven.
  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  Maar hadden wij, overmoedig door ons eerste succes, de moeilijkheden onderschat? De eeuwige ellende van de waterbevuiling waar ook onze voorgangers aan bezweken waren, stak weer de kop op. Seizoen na seizoen dreven de vergiftigde vissen zielig boven water, vergeven door het steeds na elke bietencampagne terugkerende afvloeiwater van de ontelbare pulpsilo’s aan de boorden van de Gete.

  Met het hopeloos slinken van de visstand verminderde ook het aantal leden zienderogen. Het was zo erg dat op zeker moment enkel nog de bestuursleden hardnekkig de kop boven water hielden.

  De heropstanding kwam door de beschikbaarheid van forellen die ons door bemiddeling van de Federatie geleverd werden. Daar de Gete buiten het bietenseizoen een goed zuurstofrijk water is, voelt deze vis er zich wonderlijk goed thuis. Verlies was er praktisch niet daar hij toch al afgevist werd voor de pulpvervuiling begon. Deze toestand werd tot op heden goed volgehouden; er wordt nog steeds minstens drie maal per seizoen forel uitgezet op de Gete en met onverminderd succes gevangen.

  In 1986 echter is de grote verandering voor onze vereniging gekomen. Door de sluiting van “Grand Pont” doken er allerhande problemen op waaronder de verantwoordelijkheid en onderhoud van de sluis. Een oud voorstel, met name mijn aanvraag aan de gemeente voor aankoop van een viswater werd terug uit de vergeethoek gehaald en er werd een afspraak gemaakt met onze burgemeester. De nieuwe, hoopvolle toestand was zo, dat de laatste bezinkingsvijver naast de Gete voor aankoop ter beschikking kwam.

  "

  visopzetting 86

  Eerste visopzetting.

  We herkennen de drie voorzitters met de handen aan de mand

  Van links naar rechts: Ikzelf met naast mij mijn voorganger Adolf Casseau en

  uiterst rechts de voorzitter-stichter wijlen Marcel Casseau.

  Klik op de Afbeelding om te vergroten.

  Testuitzettingen (in een nylonkooi) van vis wezen uit dat het water geschikt was. Langs deze weg danken wij dan ook van ganser harte de toenmalige heer burgemeester en de gemeenteraad voor de prachtige steun die ze door deze aankoop aan onze vereniging gegeven hebben. Deze nieuwe toestand bracht voor ons uiteraard een hoop problemen mee, daar alles nog moest gedaan worden, zoals infrastructuur, noodzakelijke aanplantingen zowel op de dijken als in het water, en boven alles natuurlijk het uitzetten van de nodige vis.

  Hiervoor waren uiteraard heel wat centjes nodig (ongeveer 150 000 toenmalige BEF alleen al voor de nodige visopzetting). Met de povere 500 BEF (12,5 €) per jaar die we vroegen waren we al dik tevreden wanneer we de nodige forel op de Gete konden zetten. Wij stopten elk seizoen met hooguit 1000 à 2000 BEF (25 à 50€) kastegoed, dat dan dikwijls ook nog verdween in de administratiekosten en beheer van de vereniging.

  Uit de oude doos:

  1986
  De vispaden werden uitgegraven 
  en trappen ingeplant

  Om het hele project te regulariseren werden een reeks punten ontworpen zoals:

  • - het oprichten van een vzw
  • - verhoging van het lidgeld en het inbrengen van een inschrijvingsrecht voor nieuwe leden
  • - vraag voor steun aan sommige geïnteresseerde handelaars
  • - vervroegde betaling van het lidgeld om zo snel mogelijk vis te kunnen uitzetten (voornamelijk voorn, kan maar tot einde maart uitgezet worden).

  Wij konden ook niet garanderen dat onze vijver reeds in 1986 zou kunnen bevist worden, en zo ja, dan hooguit in de weekends en wettelijke feestdagen. Alles hing er natuurlijk van af hoe snel wij de nodigen fondsen konden bij elkaar brengen.

  Voor het clubgeld werd volgend betalingsplan uitgewerkt:

  • - voor het eerste jaar werd het verhoogd tot 1000 BEF
  • - voor 1987 zouden de nieuwe leden 1000 BEF betalen plus 800 BEF inschrijvingsrecht. De oude leden van 1986 zouden alleen 1000 BEF betalen

  Het succes was onverhoopt, we kregen zoveel leden binnen dat we hetzelfde jaar nog onze vijver konden openen en dit alle dagen.

  Tot op heden met stijgend succes.

  Krahy Hubert

  Webmaster - medestichter

  31-01-2015 om 10:56 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooie snoek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit mooi exemplaar werd in onze vijver gevangen in november 2005
  door een van onze waalse vrienden Quentin Duchenne uit Jodoigne.
  PROFICIAT !!

  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  01-02-2009 om 16:04 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (52 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U weze gewaarschuwd !!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gelezen in het Laatste Nieuws.
  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  01-02-2009 om 15:57 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooie karper
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Toch nog niet het rekord van de zoon !
  Maar 12kg met de vaste stok, ge moet het maar kunnen!

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (33 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guido
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze duivel doet al in volle actie!

  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (23 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gilbert en de steur
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze visserijwachter Gilbert heeft wat met de steur.

  Klik op de afbeelding om te vergroten

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nick
  Klik op de afbeelding om de link te volgen En dit beestje van 13,2 kg werd gevangen
  door Flawinne Nick op 28 maart 2007.
  Het jonge volk doet het goed en de karper is er vroeg bij dit jaar.

  Proficiat Nick

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (37 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONZE MOOISTE VANGSTEN
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  Prachtige karper van 12,5 kg gevangen door Raf Jadoul.

  Overtreft de zoon de vader ??

  Proficiat Raf

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (35 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het Nieuwsblad gelezen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen En inderdaad het gaat goed met onze steur, alleen, er zijn er al veel meer dan drie gevangen !
  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En ze worden gevangen !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste steuren worden gevangen, hier onze vriend Benne Stephane
  uit Tienen fier met zijn buit.

  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (20 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE STEUR IS ER !!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hij kan gevangen worden met een LANGE onderlijn met aas zoals
  regenworm; made; stukjes vis enz....


  Klik op de afbeelding om te vergroten.

  01-01-2009 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (26 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze nieuwe "Home Page"
  Klik op de afbeelding om de link te volgen En zo ziet ons stekje er uit!

  30-12-2008 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (22 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.link

  ONZE NIEUWE WEBSITE KLIK HIER !

  30-12-2008 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (18 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Website
  Hallo iedereen,

  Wij hebben besloten het op het internet wat groter te zoeken.
  Ik heb twee maanden aan een "echte" website gewerkt en het resultaat mag er best zijn, mijn voornaamste doel was de site
  wat klantvriendelijker en overzichtelijker te maken voor iedereen, en ik mag hopen daar in gelukt te zijn.

  Klik op de link hieronder en u bent er, veel kijkplezier.
  Graag uw commentaar in "Ons Gastenboek"

  Krahy Hubert
  Voorzitter - Webmaster

  29-12-2008 om 00:00 geschreven door Krahy Hubert  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (26 Stemmen)
  >> Reageer (0)

  T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!