Inhoud blog
  • welkom
  • voedsel
  • soorten
  • de rustige aquarium vis
  • soorten aquaruims planten
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    www.giannijoschua.be
    giannijoschua
    13-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.welkom
                                                 welkom

    welkom op onze site hier vind je alles over aquarium vissen
    welke soort vissen de je beste in je aquaruim passen voor een mooie aquaium te hebben
    welke soort planten je best in je aquarium steken voor  een mooie en voor zuurstof in je aquarium voor de vissen en nog welk voedsel er allemaal bestaat voor de vissen zodat ze het verleven                                      
                             alvest bedank voor onze site eens te bekijken

    13-03-2008 om 10:04 geschreven door de flapuit  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voedsel

    Inleiding: Veel, vooral beginnende aquarianen, gaan nogal eens voorbij aan het feit dat een goede, gevarieerde, en op de vis aangepaste voeding van belang is om onze aquariumvissen mooi en gezond te houden. Ook zal het voortplanten van de vis makkelijker gaan indien er veel aandacht wordt besteed aan het voedingspatroon.

    De voeding van aquariumvissen

    Het belang van een goede voeding                             

    In de inleiding heb je al kunnen lezen wat de voordelen zijn van een goede voeding.

    Door een goede voeding wordt het afweersysteem van de vis verbetert, waardoor de vis beter bestand is tegen ziektenverwekkers. Een slechte voeding leidt tot beschadiging van de organen, vooral de lever heeft nogal eens te lijden van een slechte voeding. Overigens is een goede voeding geen garantie voor een gezonde vis, de watersamenstelling, de keuze van medebewoners en de inrichting van het aquarium spelen hierbij ook een rol.

    Benodigde grondstoffen

    Net als een mens heeft een aquariumvis de volgende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven:
    • Proteïnen (eiwitten)
    • Lipiden (vetten)
    • Koolhydraten
    • Vezels
    • Vitaminen
    • Mineralen

    De ene voedingsstof is echter de andere niet. Zo maken we een onderscheid tussen proteïnen die afkomstig zijn van warmbloedige dieren, en proteïnen die afkomstig zijn van koudbloedige dieren. Die laatste zijn voor aquariumvissen veel beter dan de eerstgenoemde. Proteïnen van koudbloedige dieren (zoals vissen en kreeftachtigen) worden door de aquariumvissen veel beter opgenomen. Ditzelfde geldt ook voor lipiden. Van groot belang is dat onze aquariumvissen maar weinig behoefte hebben aan vetten, omdat zij niet veel energie verbruiken. Geef vet het liefst in de vorm van onverzadigde vetzuren. Vet van warmbloedige dieren wordt door aquariumvissen moeilijk verteerd, wat kan leiden tot vervetting van organen, darmproblemen en vervuild water.

    Welke vis eet wat

    Er wordt onderscheid gemaakt in drie groepen vissen:
    • Carnivoren, deze vissen eten alleen vlees
    • Omnivoren, deze vissen eten vlees en plantaardig voedsel
    • Herbivoren, deze vissen eten alleen plantaardig voedsel

    Verreweg de meeste aquariumvissen zijn omnivoor of herbivoor. Carnivoren zijn vaak lastig te houden in aquaria, omdat ze ook kleinere vissen opeten.

    Het is belangrijk om te voldoen aan de natuurlijke voedselbehoefte van de vis, omdat het spijsverteringsstelsel hierop is afgestemd. Zo hebben herbivore vissen een lang darmkanaal, omdat plantaardig voedsel lastig te verteren is. Een verkeerde voeding kan leiden tot verstoring van de spijsvertering.

    Aan de stand van de bek van de vis kun je zien hoe ze het voedsel opnemen. Vissen met een bovenstandige bek (bijvoorbeeld bijlzalmen) nemen voedsel op van het wateroppervlak. Vissen met een eindstandige bek nemen vooral voedsel op uit de middelste waterlagen. Vissen met een onderstandige bek nemen voedsel op van de bodem. Het spreekt voor zich dat je bij het voeren rekening moet houden met de bek van de vis. Bodembewoners kun je bijvoorbeeld voedertabletten geven. Vissen met een bovenstandige bek zijn gek op fruitvliegjes, en vissen met een eindstandige bek nemen langzaam zinkend voer goed op.

    Het voeren

    Het is het beste om twee keer per dag een beetje te voeren, geef zoveel als de vissen in ca. drie minuten opnemen.

    Er zijn zeer veel verschillende visvoeders op de markt, zorg ervoor dat je meerdere soorten in huis hebt, om je vissen wat variatie te geven. Jij eet ook niet elke dag pannenkoeken! Zorg ervoor dat je minimaal drie soorten droogvoer in huis hebt, en minimaal een soort diepvriesvoer. Het is aan te raden om een keer per week levend voer te geven, maar dat is niet voor iedereen te realiseren.

    Afwisseling is trouwens heel makkelijk te realiseren, geef je vissen bijvoorbeeld stukjes fijngehakt, gekookt ei. Gekookte of geblancheerde groenten worden door herbivore en omnivore vissen ook goed opgenomen. Vang in de zomer eens wat mieren, bladluis, vliegen, slakken of wormen. Je vissen zullen je dankbaar zijn! Let er wel op dat de vissen het voer op kunnen nemen, snijd grote dieren daarom altijd in kleine stukjes als je vissen houdt


     

     

       

          VOER

     

     

     
     

    Grof vlokvoer voor grotere vissoorten

    • Bevat meer dan 50 speciaal geselecteerde bestanddelen.
    • Hoog caroteengehalte versterkt de kleuren van uw vissen.
    • Bijzonder hoog vitaminegehalte maakt uw vissen resistenter tegen ziekten.
    • Perfect evenwicht tussen eiwitten en vetten.

     

    Grof vlokvoer voor grotere vissoorten

    • Evenwichtig voer met meer dan 50 bestanddelen.
    • Zeven verschillende soorten vlokken.
    • Fosfaatgehalte dat speciaal is afgestemd op een zo beperkt mogelijke algengroei en een optimale groei van uw vissen.
    • Met natuurlijke vitamine E als antioxidant.
    • Met gestabiliseerde vitamine C

     

    . Vlokvoer voor alle aquariumvissen

    JBL NovoBel voorziet in de voedselbehoeften van allesetende aquariumvissen en bevat alle speciaal daarop afgestemde bestanddelen in een evenwichtige samenstelling: vis en visbijproducten, groente, granen, gist, plantaardige bijproducten, algen, eieren en eiproducten evenals planktonkreeftjes. Gestabiliseerde vitamine C en andere essentiele vitaminen evenals het bioelement inositol bevorderen een gezonde groei en zorgen ervoor dat uw vissen voldoende weerstand opbouwen. De vlokken mogen meermaals per dag worden gegeven, maar steeds in kleine porties, die binnen enkele minuten geheel zijn verdwenen.

     

    fijn hoofdvoer in granulaatvorm voor alle kleine vissen in een gezelschapsaquarium

    JBL NovoGrano Mix mini bestaat uit een granulaat met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, dat gedurende de toebereiding maar voor korte tijd wordt verhit, zodat de waardevolle bestanddelen geen schade ondervinden.
     Een deel van het granulaat zakt langzaam naar de bodem van het aquarium, een deel blijft enige tijd aan het wateroppervlak drijven. Hierdoor komen de vissen uit alle waterzones aan hun trekken.  Het voer is samengesteld uit een zorgvuldig uitgekiende hoeveelheid proteïnen, vet en koolhydraten evenals essentiële mineralen en vitamines en zorgt daardoor voor een gezonde groei van uw vissen en verhoogt hun afweer tegen ziektes. De korrelgrootte van het granulaat is aangepast aan de grootte van een vissenbek, waardoor de dieren NovoGran graag aannemen

     

    Kleurvoer in granulaatvorm voor schitterende kleuren 

     

    JBL NovoGrano Color mini bevat hoogwaardige natuurlijke grondstoffen, carotenoïden en onverzadigde vetzuren, die de kleurenpracht van alle siervissen op natuurlijke wijze verhogen. JBL NovoGrano Color mini bestaat uit een granulaat met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, dat gedurende de toebereiding maar voor korte tijd wordt verhit, zodat de waardevolle bestanddelen geen schade ondervinden.
    Een deel van het granulaat zakt langzaam naar de bodem van het aquarium, een deel blijft enige tijd aan het wateroppervlak drijven. Hierdoor komen de vissen uit alle waterzones aan hun trekken.  Het voer is samengesteld uit een zorgvuldig uitgekiende hoeveelheid proteïnen, vet en koolhydraten evenals essentiële mineralen en vitamines en zorgt daardoor voor een gezonde groei van uw vissen en verhoogt hun weerstand tegen ziektes. De korrelgrootte van het granulaat is aangepast aan de grootte van een vissenbek, waardoor de dieren JBL NovoGrano Color mini graag aannemen.

     

     

    Granulaatvoer voor discusvissen en andere kieskeurige tropische vissen

    • Met doseersysteem: één keer drukken is een dagdosis voor ongeveer 5 vissen van 6 tot 15 cm.
    • Professioneel granulaatvoer, welk bestaat uit speciaal geselecteerde ingrediënten.
    • Rijk aan astaxanthine en carotenoïden om de kleuren van uw vissen te versterken.
    • Verkleurt het water niet.
    • Zinkende korrels beletten, dat uw vissen lucht binnen happen tijdens het eten.
    • Fosfaatgehalte dat speciaal is afgestemd op een zo beperkt mogelijke algengroei en een optimale groei van uw vissen.
    • Met natuurlijke vitamine E als antioxidans.
    • Met gestabiliseerde vitamine C.

     

    Rode muggenlarven, vacuüm verpakt en gevriesdroogd

    JBL NovoFil is een ideale aanvulling op het dagelijks menu van alle aquariumvissen. Dankzij onze behoedzame manier van vriesdrogen bevat het volledige gehalte aan voedingsstoffen van levend voer.

    JBL NovoFil wordt zelfs door bijzonder kieskeurige vissoorten graag gegeten en het is een krachtgevende lekkernij voor alle zoet- en zeewatervissen. U mag er uw vissen meermaals per dag mee verwennen, maar uitsluitend in kleine porties, die binnen enkele minuten geheel zijn verdwenen.

    Geef uw vissen voor de verandering ook eens een van de vele andere soorten voedsel uit het omvangrijke assortiment van JBL.

     
     

     

     

     

    .

     

    Navulverpakking GranoMix-mini-Click-doseersysteem voor het

    JBL NovoGrano Mix bestaat uit een granulaat met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, dat gedurende de toebereiding maar voor korte tijd wordt verhit, zodat de waardevolle bestanddelen geen schade ondervinden.
     Een deel van het granulaat zakt langzaam naar de bodem van het aquarium, een deel blijft enige tijd aan het wateroppervlak drijven. Hierdoor komen de vissen uit alle waterzones aan hun trekken.  Het voer is samengesteld uit een zorgvuldig uitgekiende hoeveelheid proteïnen, vet en koolhydraten evenals essentiële mineralen en vitamines en zorgt daardoor voor een gezonde groei van uw vissen en verhoogt hun afweer tegen ziektes. De korrelgrootte van het granulaat is aangepast aan de grootte van een vissenbek, waardoor de dieren JBL NovoGrano Mix

     

     

     

      

     

     

     

    Vacuüm verpakte en gevriesdroogde tubifexblokjes

    JBL NovoFex is een  ideale aanvulling op het dagelijks menu van alle aquariumvissen. Dankzij onze behoedzame manier van vriesdrogen bevat het volledige gehalte aan voedingsstoffen van levend voer. JBL NovoFex wordt zelfs door de bijzonder kieskeurige vissoorten graag gegeten en het is een krachtgevende lekkernij voor alle zoet- en zeewatervissen. Het hoge gehalte aan waardevolle proteinen en onverzadigde vetzuren zorgt ervoor, dat jonge vissen goed groeien en zich gezond ontwikkelen.

    U mag er uw vissen meermaals per dag mee verwennen, maar uitsluitend in kleine porties, die binnen enkele minuten geheel zijn verdwenen. Geef uw vissen voor de verandering ook eens een van de vele andere soorten voedsel uit het omvangrijke assortiment van JBL.

    Enkel voer, zonder kleur- of conserveringsmiddelen 

    Natuurlijke watervlooien

    • Natuurlijk voedsel voor veel vissoorten.
    • Hoogwaardige vezels zorgen voor een goede voedselvertering.
    • Zorgt voor een gevarieerd dieet

     

    hoofdvoer voor guppy’s en andere levendbarende vissen
    • Gebaseerd op waarnemingen in de natuurlijke leefmilieus.
    • Houdt rekening met de voedingsbehoeften in de natuur die voor  60 % uit plantaardige en voor 40 % uit dierlijke bestanddelen (plankton en insecten) bestaat.
    Bevat waardevolle carotenoïden en bevordert daardoor de  natuurlijke kleurentekening van de guppy’s

     Spirulinavlokken met plankton

    • Nieuw! Hoog gehalte aan gezuiverde en eiwitrijke spirulina-algen.
    • Bestaat voor 10% uit plankton om tegemoet te komen aan de specifieke voedselbehoeften van herbivore vissen. Wanneer deze vissen algen eten, verorberen ze tevens het plankton dat zich op deze algen bevindt.
    • Uitermate geschikt als hoofdvoer voor herbivore vissen zoals levendbarende guppies of als bijvoer voor veel zoet- en zeewatervissen.
    • Met natuurlijke vitamine E en gestabiliseerde vitamine C.

     

    Cichlidensticks6

    JBL NovoStick M bestaat uit een uitgebalanceerd mengsel van de volgende bestanddelen die speciaal op de behoeften van vleesetende cichliden en andere grote aquariumvissen zijn afgestemd: vis en visbijproducten, granen, algen, gist en dierlijke bijproducten. De essentiele vitaminen en natuurlijke extracten bevorderen de groei, de ontwikkeling van krachtige kleuren en het weerstandsvermogen van de dieren. Dankzij de praktische manier van toedienen, in de vorm van kleine sticks, wordt NovoStick M bijzonder graag opgenomen en zijn de grotere cichliden en andere grote siervissen snel verzadigd.
     JBL NovoStick M mag meermaals per dag worden gegeven, maar steeds in kleine porties die binnen enkele minuten geheel zijn opgegeten.
     Alleenvoedsel - bevat door de EU toegelaten kleursto

    ffen. Met antioxidant E 30

     

    Voor grote cichliden
    • Nieuw ontwikkelde voersticks voor vleesetende grote cichliden.
    • Met 6-7 mm doorsnede perfect geschikt voor grote aquarium- en cichliden.
    • Uitsluitend uit proteïnen alsmede vetten van waterdieren gefabriceerd!
    • Niet alleen voor grote cichliden maar ook voor Arowanas en andere vissen geschikt.
    • Ook oostafricaanse cichliden zoals Cyphotilapia en veel Haplochromis-soorten zijn roofvissen die zulk voer nodig hebben!
    • Vitaminen en natuurlijke extracten bevorderen de natuurlijke kleurenpracht.

     

    Sticks voor plantenetende cichliden afkomstig uit de grote Afrikaanse meren

     

    JBL NovoRift bestaat hoofdzakelijk uit een mengsel van plantaardige grondstoffen, dat speciaal is samengesteld om in de behoeften van de cichliden uit de Ost-Afrikaanse slenkmeren te voldoen.

     

    JBL NovoRift heeft de vorm van kleine sticks en wordt derhalve bijzonder gemakkelijk en graag opgenomen. De waardevolle vitaminen, onverzadigde vetzuren en carotenoïden verhogen het weerstandsvermogen en zorgen voor een krachtige groei en prachtige kleuren.

     

    Bestanddelen: groente, granen, algen, gist, kreeftachtigen, mineralen.

     

    Alleenvoedsel - zonder toevoeging van kleurstoffen. Met antioxidant E 306.

     

    Speciaal garnulaatvoer voor kleine tot middelgrote Midden-Amerikaanse cichliden (Flowerhorn-cichliden)

    • Voor Midden-Amerikaanse cichliden tot 12 cm.
    • Versterkt de kleuren dankzij het hoog gehalte aan astaxanthine.
    • Multivitaminecomplex versterkt de weerstand tegen ziekten.
    • Uitstekend evenwicht tussen eiwitten en vetten garandeert een gezonde groei.

     

    Sticks die speciaal zijn ontwikkeld voor grote Midden-Amerikaanse cichliden (Flowerhorn-cichliden
    • Voor Midden-Amerikaanse cichliden vanaf 12 cm.
    • Versterkt de kleuren dankzij het hoog gehalte aan astaxanthine.
    • Multivitaminecomplex versterkt de weerstand tegen ziekten.

    Vlokvoer voor goudvissen

    .

    JBL NovoRed voorziet in de voedselbehoeften van goudvissen en bevat een evenwichtige samenstelling van alle speciaal daarop afgestemde bestanddelen met een hoog gehalte aan plantaardige stoffen: granen, vis en visbijproducten, planktonkreeftjes, gist, plantaardige bijproducten en algen. De licht verteerbare middelgrote vlokken zijn een bijzondere lekkernij voor alle goudvissen. De essentiele plantaardige bestanddelen, gestabiliseerde vitamine C en andere belangrijke vitaminen en het bioelement inositol, garanderen, dat uw vissen zich goed ontwikkelen en zorgen  ervoor dat ze voldoende weerstand opbouwen. Het vlokkenvoer mag meermaals per dag worden gegeven, maar steeds in kleine porties, die binnen enkele minuten geheel zijn verdwenen.

    Navulverpakking van 1000 ml

     

    Voedingsparels voor goudvissen

    JBL NovoPerl bestaaan uit een speciaal op de behoeften van goudvissen, die in aquariums worden gehouden, afgestemde combinatie van voedingstoffen in een nieuwe parelvorm, die aan het natuurlijke eetgedrag van goudvissen tegemoet komt. Het gehalte aan waardevolle bestanddelen van tarwekiemen en andere plantaardige onverzadigde vetzuren en carotinoiden verhogen het weerstandsvermogen en begunstigen een gezonde groei.

    Alleenvoer - zonder toevoeging van kleurstoffen

     

    Voor guppies en andere kleine aquariumvissen

    JBL NovoBea voorziet in de voedselbehoeften van kleine aquariumvissen, bv. guppy's, karperzalmen en barbelen. Bevat alle speciaal daarop afgestemde bestanddelen in een evenwichtige samenstelling: vis en visbijproducten, groente, granen, gist, plantaardige bijproducten, algen, eieren en eiproducten evenals planktonkreeftjes. Gestabiliseerde vitamine C en andere essentiële vitaminen evenals het bioelement inositol bevorderen een gezonde groei en zorgen ervoor dat uw vissen voldoende weerstand opbouwen. De vlokken mogen meermaals per dag worden gegeven, maar steeds in kleine porties, die binnen enkele minuten geheel zijn verdwenen.

    Volledig voer - onder toevoeging van EG-toegelaten kleurstoffen

     

     

     

     

    Send mail to webmaster@aqua-shop.be with questions or comments about this web site.
    Copyright © 2004 Aqua Shop
    Last modified: 03/24/05

    12-03-2008 om 16:37 geschreven door de flapuit  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soorten
    Barbus titteya
    Man
    Wetenschappelijke naam: Barbus titteya
    Nederlandse naam: Sherrybarbeel
    Herkomst: Sri Lanka
    Familie: Cyprinidae (karperachtigen)
    Lengte: 5 centimeter
    Maximale leeftijd: 4 jaar
     
    Het uiterlijk van het mannetje
    De mannetjes zijn prachtig felrood van kleur. Over hun lijf loopt een soort gespikkelde streep.
     
    Het uiterlijk van het vrouwtjeVrouw
    Het vrouwtje wordt iets groter en dikker dan het mannetje. Ook zijn de vrouwtjes veel minder felgekleurd dan de mannetjes, ze zitten vaak tegen een beige kleur aan.
     
    De inrichting van het aquarium
    Deze kleine barbeel heeft geen groot aquarium nodig, een bak van 60 centimeter breed is voldoende. Aan de inrichting stellen Sherrybarbelen geen hoge eisen, breng wat planten aan en zorg het liefst voor een donkere bodem. Een donkere bodem zorgt ervoor dat de kleuren van de vissen beter uitkomen. Barbus titteya houdt zich meestal in de middelste waterlaag op.
     
    Het water
    Aan de waterwaardes stelt Barbus titteya eveneens geen hoge eisen. Over het algemeen voldoet het Nederlandse kraanwater prima. De temperatuur hoeft niet hoog te zijn, 24 a 25°C is ideaal. Het water moet het liefst middelhard zijn, de PH tussen 6 en 7,5.
     
    Gedrag
    Deze barbelen zijn over het algemeen redelijk vredelievend en zeer actief. Het zijn echte scholenvissen, houdt ze daarom in een groep van minimaal 6 stuks.
     
    Geschikte medebewoners
    Houdt Sherrybarbelen nooit met vissen die lange vinnen of voelsprieten hebben, want hier zullen ze aan gaan knabbelen. Combineer ze dus nooit met Maanvissen of Goerami’s. Een combinatie die wel geschikt is, is de volgende:
    Bovenlaag: school bijlzalmen
    Middenlaag: school Barbus titteya
    Onderste laag: school Corydoras
     
    Voeding
    Qua voeding geeft de Sherrybarbeel weinig problemen. Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer worden allen graag gegeten.
     
    Voortplanting
    De voortplanting is redelijk eenvoudig, er is wel een kweekbak nodig. De kweekbak moet worden ingericht met fijnbladige planten. Je kunt nu het kweekpaar overplaatsen in de bak. Vang na het afzetten van de eieren de vissen uit, want ze eten soms de eitjes op. Er worden veel eieren afgezet, tot wel 300 stuks. Dit kan echter wel een tijdje duren. Na een dag komen de eieren uit, en na ongeveer vijf dagen gaan de jongen vrijzwemmen. Je kunt nu beginnen met het voeren met stofvoer. Na een kleine week kun je al beginnen met wat groter voer, mits de jongen dit al aankunnen natuurlijk.

    Pelvicachromis pulcher - Kersenbuikcichlide

    De kersenbuikcichlide is een graag gehouden cichlide, hij is dan ook geschikt voor een gezelschapsbak. Deze vis wordt echter vaak in een te kleine bak gehouden, waardoor hij agressief wordt. De kersenbuikcichlide heeft daarom bij veel mensen ten onrechte een slechte naam.


    • Wetenschappelijke Naam: Pelvicachromis pulcher  
    • Nederlandse Naam: Kersenbuikcichlide
    • Familie: Cichlidae (Cichliden)Pelvicachromis pulcher - Kersenbuikcichlide
    • Herkomst:Kameroen en Nigeria

    Lengte

    Tot 10cm (man)
    Tot 7cm (vrouw)

    Geslachtsonderscheid

    Het mannetje is groter dan het vrouwtje en zijn rug- en aarsvin zijn puntiger. De buik is bij de vrouwtjes feller rood dan bij de mannetjes.

    Huisvesting

    Deze vis moet in een ruim aquarium gehouden worden van minimaal 1 meter lang. Zorg voor een goed beplante bak met veel zwemruimte in de onderste waterlagen. Zorg ook voor een niet te scherpe bodem, zand of fijn grind dus. Schuilplaatsen in de vorm van bloempotten/halve kokosnoten/dichte beplanting zijn essentiëel.

    Karakter

    Deze vis wordt graag gehouden, ondanks dat zijn karakter niet altijd even goedaardig is. Over het algemeen is de vis niet agressief, behalve tijdens de paartijd en als er jongen zijn. Houdt kersenbuikcichlides in een paartje (man en vrouw) Het komt wel voor dat een paartje elkaar niet ligt, probeer dan een van de vissen te ruilen.
    Deze vissen bakenen een territorium af.

    Waterkwaliteit

    • Temperatuur: 24-26°C
    • Ph: 6,5-7
    • GH: 8-12

    Voeding

    Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Zorg voor voldoende afwisseling.

    Kweek

    De kweek is vrij gemakkelijk. Zorg voor een goed kweekstel en een plek waar de eieren in kunnen worden afgezet. Een bloempot is hiervoor geschikt. Na het afzetten worden de eieren door de ouders verzorgd, ook worden de jongen na het uitkomen nog enkele weken verzorgd. De eieren komen na een paar dagen uit. Meestal worden er rond de 100 eieren afgezet.

    Het interessante gedrag van dit visje maakt hem tot een populaire Tanganyika-cichlide. Slakkenhuiscichliden komen voor in verschillende kleurvarieteiten en hebben, zoals de naam al zegt, behoefte aan slakkenhuizen in het aquarium.

     
    Wetenschappelijke naam:     
    Lamprologus ocellatusLamprologus ocellatus - Slakkenhuiscichlide
    Nederlandse naam:
    Slakkenhuiscichlide
    Familie:
    Cichlidae (Cichliden)
    Herkomst:
    Afrika, Tanganyikameer

    Lengte

    Tot ongeveer 6 centimeter.

    Geslachtsonderscheid

    De mannetjes zijn wat groter dan de vrouwtjes.

    Huisvesting

    Deze kleine visjes hebben geen groot aquarium nodig, met 60cm breed nemen ze al genoegen. Het is wel beter om ze in een ruimere bak te houden. Het aquarium moet ingericht worden met een zachte bodem, bij voorkeur zand. Doe verschillende slakkenhuizen in de bak, want deze kleine cichliden verschuilen zich daarin. Zorg ervoor dat je meer slakkenhuizen in de bak doet dan er vissen zijn, zo kunnen de vissen kiezen. Beplanting in het aquarium is niet nodig.

    Karakter

    Dit kleine visje is territoriaal. Rondom hun eigen slakkenhuis vormen zij een territorium, hierin worden geen andere vissen geduld. Je kunt deze slakkenhuiscichlides het beste in een koppel houden, samen met andere Tanganyika-cichliden. Ze houden zich voornamelijk in de onderste waterlaag op.

    Waterkwaliteit

    • Temperatuur: 22-25
    • Ph: 7 of hoger
    • Gh: 12 of hoger

    Zorg voor schoon en zuurstofrijk water.

    Voeding

    Slakkenhuiscichliden nemen vooral levend voer op. Naast de standaard soorten levend voer, houden ze ook van schaaldiertjes en slakken.

    Kweek

    De eieren worden afgezet in de slakkenhuizen, het vrouwtje vertoont broedzorg. Ze verzorgt zowel de eieren als de jonge visjes. Het is het beste om een kweekbak in te richten en hier een harem naar over te brengen, dat willen zeggen een mannetje met meerdere vrouwtjes. De kweekbak moet minimaal 80cm breed zijn. Na drie dagen komen de eitjes uit, en na nog een week gaan de jongen vrijzwemmen.

    De Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek. Op de foto zie je het mannetje van de Colisa lalia. Dwerggoerami's worden graag en veel gehouden, ook vaak door beginnende aquarianen. Het zijn dan ook geen lastige aquariumvissen, mits je zorgt voor een goede inrichting van het aquarium.


    • Wetenschappelijke Naam: Colisa lalia            Colisa lalia - Dwerggoerami
    • Nederlandse Naam: Dwerggoerami
    • Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
    • Herkomst: India

    Lengte

    Tot 6cm, de vrouwtjes blijven iets kleiner, tot ongeveer 5cm.

    Geslachtsonderscheid

    Het mannetje is groter dan het vrouwtje, ook is hij veel kleurrijker. Dit is vooral goed te zien bij wildvangdieren, veel dwerggoerami's die aangeboden worden zijn al te ver doorgekweekt. Er is dan niet veel meer te zien van de mooie rood/blauw gestreepte tekening.

    Huisvesting

    Deze vis kan in een aquarium van 60cm lengte worden gehouden, maar liever in een groter aquarium. Zorg voor drijfplanten, veel beplanting en een donkere bodem. Veel schuilplaatsen zijn absoluut noodzakelijk door het paringsgedrag van het mannetje.

    Karakter

    Zeer vreedzame vis, die echter ook wat schuw is. Houdt deze vis in een koppel of in een harem (1 mannetje met 2 vrouwtjes) Houdt ze niet met barbelen, die zullen aan de sprieten van de goerami’s gaan knabbelen. Het is ook aan te raden om ze met rustige medebewoners te houden. Het mannetje jaagt bijna constant achter het vrouwtje aan, let er daarom op dat er genoeg schuilplaatsen zijn voor het vrouwtje. Ook om deze reden is het aan te raden om meerdere vrouwtjes te houden.

    Waterkwaliteit

    • Temperatuur: 24-27°C
    • Ph: 6,5-7
    • GH: 5-8

    Voeding

    Alleseter, droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Vooral levend voer nemen ze goed op, wil je gaan kweken met deze vissen dan is een dieet van voornamelijk levend voer aan te raden.

    Kweek

    Vrij eenvoudig. Het mannetje bouwt een schuimnest, het vrouwtje legt de eieren en vervolgens spuwt het mannetje de eieren in het nest. Na 24 uur komen de eieren uit, de jongen kunnen gevoed worden met vloeibaar voedsel, later kunnen ze ook artemia-naupliën aan.

    Poecilia Sphenops - Black Molly

    De Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat de vis geen hoge eisen stelt aan de huisvesting en de waterwaardes, is het een zeer geschikte beginnersvis.


    • Wetenschappelijke Naam Poecilia Sphenops Poecilia Sphenops - Black Molly
    • Nederlandse Naam Black Molly
    • FamiliePoeciliidae (Levendbarende tandkarpers)
    • Herkomst Midden- en Zuid-Amerika

    Lengte

    6cm, mannetje ongeveer 5cm.

    Geslachtsonderscheid

    Het vrouwtje is wat groter dan het mannetje. Het mannetje is tevens te herkennen aan zijn geslachtsorgaan, het gonopodium. Dit orgaan zit op de plek van de anaalvin, bij het vrouwtje is deze rond, bij het mannetje is deze puntiger. Soms hebben de mannetjes ook een grotere rugvin.

    Huisvesting

    Black Mollies kunnen gehouden worden in een aquarium van minimaal 60cm lang. De soort stelt verder geen hoge eisen aan de huisvesting, maar houdt wel van veel planten en wat drijfplanten.

    Karakter

    Zeer vreedzame vis die geschikt is voor een gezelschapsaquarium. De Black Molly is ook zeer actief. Nadeel van deze vis is dat ze vrij witte stipgevoelig zijn, het is daarom raadzaam af en toe wat zeezout toe te voegen.

    Waterkwaliteit

    • Temperatuur: 18-28°C
    • Ph: 7,5-8
    • GH: 16-20

    Voeding

    De Black Molly is een alleseter, van droog- tot diepvriesvoer tot algen.

    Kweek

    Deze vis is levendbarend, hij plant zich dan ook zeer gemakkelijk voort. Het gaat eigenlijk vanzelf. De jongen kunnen opgefokt worden met stofvoer, maar ze eten vrijwel direct fijngewreven droogvoer. Na een paar weken kunnen ze wat groter voer aan.

    Barbus titteya - Sherrybarbeel

    Scherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die heel geschikt zijn voor beginners. Ze zijn geschikt voor het gezelschapsaquarium, en door hun mooie rode kleur zijn ze een kleurrijke aanwinst. De wat meer gevorderde aquarianen zullen zeker plezier beleven aan de kweek van dit levendige visje.


    Wetenschappelijke Naam               Barbus titteya - Sherrybarbeel
    Barbus titteya
    Nederlandse Naam
    Sherrybarbeel of Cherrybarbeel
    Familie
    Cyprinidae (karperachtigen)
    Herkomst
    Sri Lanka

    Lengte

    Tot 5cm. De mannetjes blijven iets kleiner.

    Geslachtsonderscheid

    De mannetjes blijven iets kleiner dan de vrouwtjes en zijn veel feller van kleur. (zie foto)

    Huisvesting

    Houdt sherrybarbeeltjes in een aquarium van minimaal 60cm lang. Zorg voor een donkere bodem en een dichte beplanting. Schuilmogelijkheden zijn noodzakelijk, creëer deze met planten en eventueel wat kienhout.

    Karakter

    Een vreedzame en zeer actieve scholenvis. Houdt ze met minimaal 5 exemplaren. Houdt ze niet bij vissen met lange vinnen of voelsprieten (bijvoorbeeld goerami’s of de Betta splendens) want daar zullen ze in gaan bijten. Dit geldt overigens voor alle barbelen. Het spreekt voor zich dat je ze niet met grote, agressieve vissen houdt.

    Waterkwaliteit

    • Temperatuur: 23-26°C
    • Ph: 6-7
    • GH: 8-12

    Voeding

    Sherrybarbelen zijn makkelijke eters. Zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer nemen ze op.

    Kweek

    Redelijk eenvoudig. Zet een kweekstel in een beplante kweekbak. De eieren worden afgezet tussen de bladeren en komen na 24 uur uit. Verwijder de ouders na het afzetten uit de kweekbak, want ze eten de eieren en de jongen op. Er worden tot 300 eieren afgezet.

     


    12-03-2008 om 16:26 geschreven door de flapuit  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de rustige aquarium vis

    Ancistrus dolichpterus (Algeneter)


    Lengte: 12 centimeter
    PH: 6,5 tot 7
    GH: 5 tot 8
    Temperatuur: rond de 25 °C
    Vindplaats: Brazilië, kleinere rivieren Amazone


    Dit is nou een goed voorbeeld van een vis die geen vlieg kwaad doet. Hij komt vooral ’s nachts tevoorschijn en doet zich dan tegoed aan algen, planten- en etensresten. Ook een stukje met heet water overgoten sla laat hij dus niet liggen. Hij is makkelijk te houden, maar zorg  wel voor genoeg zuurstof, en goed stomend water anders overleeft hij het vaak niet. Ook houdt hij van een redelijk groot aquarium met genoeg donkere hoeken om zich overdag te verstoppen.
     

    Deze soort lijkt op de meeste algenetende vissen. Hij heeft een zuigmondje waarmee hij zich aan de ruit zuigt om er vervolgens de algen van af te eten. Zijn hele lichaam is lichtbruin, met kleine witte vlekken. Het enige waar het geslacht Ancistrus zich van onderscheid, is zijn ‘snor’, een bos kronkelige sprieten op zijn neus. Overigens is dit alleen te zien bij volwassen mannetjes.
     

    Omdat het zo’n rustige vis is, kan hij gehouden worden met praktisch alle rustige soorten vissen. Ook is het leuk om een heel stel van dit soort, en andere van dit geslacht, te houden in een wat lager aquarium van een kleine meter lang. Daarbij kan nog een aantal oppervlaktevissen voor de afwisseling, als Zwaarddragers. Bij een groter aantal van deze algeneters is bijvoeren van sla noodzakelijk.
     

    De kweek: het kweken is niet erg moeilijk, maar lukt het beste in het hiervoor genoemde voorbeeld, zeker als het niet té druk is. Zet dan bijvoorbeeld drie mannetjes en drie vrouwtjes bij elkaar, dan kun je zeker zijn dat er minstens één nest komt.

    Het mannetje pleegt broedzorg in een hol, en de andere soortgenoten zullen het nest niet zo veel lastigvallen. Een paar dagen na het uitkomen gaan de jongen op zoek naar eten. Het handigste is om dan een blaadje sla vlak voor de ingang van het nest te leggen.

    11-03-2008 om 21:01 geschreven door de flapuit  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. soorten aquaruims planten

                     soorten planten

      Acorus Gramineus 

      Acorus Pussillus 

      Acorus Variegatus

      Agaonema Silver Queen

      Alternanthera Azurea

      Alternanthera Cardinalis

      Alternanthera Green                                             

      Alternanthera Lilacina

      Alternanthera Red

      Alternanthera Rheineckii

      Alternanthera Sessillis

      Ammania Gracilis 

      Anubia Barterii Broadleaf

      Anubia Barterii

      Anubia Coffeefolia

      Anubia Congensis

      Anubia Nana Eyes

      Anubia Hastifolia

      Anubia Heterofolia

      Anubia Lanceolata

      Anubia Nana Mini

      Anubia Nana

    11-03-2008 om 20:59 geschreven door de flapuit  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. leeftijden van vissen

      

                       leeftijden  vissen 

                   
    Anostomus anostomus 15
    Anostomus trimaculatus 22
    Aphyocharax anisitsi 10
    Aphyocharax dentatus 10
    Gymnocorymbus ternetzi 10
    Hemigrammus caudovittatus 12
    Hemigrammus erythrozonus 3
    Hemigrammus rodwayi 12
    Hyphessobrycon sp 3-9
    Nannostomus sp 6
    Nematobrycon palmeri 9
    Paracheirodon axelrodi 12
    Paracheirodon innesi 10
    Prionobrama filigera 12
    Pristella maxillaris 8
    Thayeria boehlkei 6

    Karperachtigen

    Net als Zalmen leven de Karperachtigen vaak in schoolverband, er zitten zeer vreedzame soorten tussen, maar de Barbus-soorten staan bekend als echte vinnenbijters. Het is daarom af te raden om ze samen te houden met langvinnige soorten zoals Betta splendens.

    Naam Leeftijd
    Barbus sp 4-5
    Borara maculatus (Rasbora) 6
    Botia lohachata 7
    Botia macracanthus 24
    Botia sidthimunki 15
    Brachydanio rerio 2
    Carassius auratus 30
    Crossocheillus siamensis 7
    Danio aequipinnatus 9
    Epalzeorhynchus (Labeo) bicolor 18
    Gyrinocheilus aymonieri 21
    Rasbora einthovenii 11
    Pangio kuhlii myersi 17
    Pangio shelfordii 14

    Meervallen

    Meervallen tref je in vrijwel elk gezelschapsaquarium aan, vooral de vreedzame scholenvis Corydoras geniet een grote populariteit onder aquarianen. Ook de meervallen van de Ancistrusfamilie zijn populair.

    Naam Leeftijd
    Ancistrus dolicopterus 10
    Aspidoras menezesi 3
    Corydoras duplicareus 5
    Corydoras leucomelas 6
    Corydoras paleatus 16
    Corydoras paleatus albino 8
    Corydoras rabauti 13
    Glyptoperichtys gibbiceps 13
    Pimelodus albofasciatus 10
    Platydoras costatus 10
    Synodontis flavitaeniatus 20
    Synodontis nigriventris 13

    Killivissen

    Killivissen hebben de naam kort te leven en zeer lastig te houden te zijn. Dat is tot op zekere hoogte waar. Killivissen worden ook wel 'seizoensvissen' genoemd, maar zoals uit het rijtje hieronder blijkt zijn er ook soorten die het langer dan één seizoen volhouden. Killivissen zijn geen geschikte beginnersvissen.

    Naam Leeftijd
    Aphyosemion sp 3-7
    Epiplatys dageti monroviae 2
    Epiplatys fasciolatus puetzi 5
    Jordanella floridae 3
    Pachypanchax playfairii 5
    Pterolebias longipinnis 1
    Rivulus sp 3-5
    Terranatos dolichopterus 2

    Levendbarende tandkarpers

    De levendbarende tandkarpers zijn vooral populair bij beginnende aquarianen. De guppy en de platy hebben dan ook de naam beginnersvissen te zijn. Over het algemeen zijn levendbarenden vrij eenvoudig te houden en ze planten zich zeer snel voort.

    Naam Leeftijd
    Lebistes reticulata (Guppy) 9
    Poecilia sp 2-3
    Xiphophorus sp. 3-4

    Labyrintvissen

    Labyrintvissen zijn met hun statige verschijning zeer populair bij aquarianen, de 'vechtvis' Betta splendens met zijn mooie lange vinnen en de kleinblijvende Colisa lalia heeft vrijwel iedere aquariaan wel eens gehad.

    Naam Leeftijd
    Betta sp. 3-5
    Colisa lalia (Dwerggoerami) 3
    Helostoma temminckii 15
    Macropodus opercularis (Paradijsvis) 6
    Trichogaster sp 8-10

    Cichliden

    De cichliden vormen een van de meest interessante visfamilies. Cichliden houdt je veelal in een koppel of harem en zij vertonen stuk voor stuk een zeer interessant broedgedrag.

    Naam Leeftijd
    Apistogramma sp 3-4
    Badis badis 2
    Cichlasoma nigrofasciatum 10
    Hemichromis bimaculatus 14
    Labidochromis caeruleus 6
    Pterophyllum scalare (Maanvis) 10
    Symphysodon discus (Discusvis) 10

    Andere Soorten

    Naam Leeftijd
    Melanotaenia sp (Regenboogvissen) 8-10
    Pantodon buchholzi (Vlindervis) 4
    Polypterus ornatipinnis 30
    Tetraodon fluviatilis 9

    Gerelateerde                                                                                                        

    11-03-2008 om 20:04 geschreven door de flapuit  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aquarium vissen

                      welkom
      welkom op onze site hier vind je alles over aquaruim vissen 
     en soorten vissen  en hoe ze leven welke soort plant er best gebruiken in je aquaruim 
                                                                                                     

    11-03-2008 om 18:13 geschreven door de flapuit  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)


    Archief per week
  • 10/03-16/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs