Verslag van een toneelvoorstelling
Inhoud blog
 • Gevallen van alledaagse waanzin
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Gevallen van alledaagse waanzin.
  11-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevallen van alledaagse waanzin

  Geachte lezers

   

  Op 30 november 2013 ging ik de toneelvoorstelling “Gevallen van alledaagse waanzin” bekijken.

  Dit toneelstuk werd geregisseerd door Veerle Schoors en uitgevoerd door de theatergroep ‘Vooruit’ van Deinze. Het stuk werd opgevoerd in Zaal Palace, Markt 32 te Deinze, en dit op 23/29/30 nov en 6/7 dec. Ik ben specifiek naar dat toneel gaan kijken omdat de titel mij nieuwsgierig maakte, maar vooral omdat er drie acteurs in meespeelden die ik ken. Ik ben niet alleen naar dat toneel gaan kijken, maar samen met een groot deel van mijn familie.

  De kern van het verhaal was eigenlijk triestig, een beetje een tragedie, maar door de manier waarop het gebracht werd, was het vooral komisch. We hebben dan ook veel gelachen!

   

  Hieronder vind je de acteurs met daarbij de rol die ze vertolkten in het verhaal:

  -          Peter, gespeeld door John Lammertijn

  -          Moeder, gespeeld door Joke De Cock

  -          Vader, gespeeld door Marc De Ruyck

  -          Mug, gespeeld door Henk De Graeve

  -          Alex, gespeeld door Jonas Vercruysse

  -          Jana, gespeeld door Debora Verzele

  -          Sylvia, gespeeld door Sofie Vanlerberghe

  -          Joerie, gespeeld door Dieter De Clerck

  -          Lies, gespeeld door Fien Foubert

  -          Annie, gespeeld door Els De Jaeger

  -          Etalagepop of Eva, gespeeld door Eline Vanlerberghe

  -          Peters Baas, gespeeld door Roger Minnens

  -          Man bij ballet, gespeeld door Michiel Bogaert

  -          Soldaat in Syrië, gespeeld door Jonah Vandeviaene

  -          Postbodes, gespeeld door Jonas Van Vynckt en Jonah Vandeviaene

  -          Zang, door Eline Goetgeluk, Michiel Bogaert en Jonas Van Vynckt

   

  Sofie Vanlerberghe (Sylvia) ken ik omdat het mijn tante is. Daardoor ken ik ook haar zus, Eline Vanlerberghe (de etalagepop of Eva). Ook Els De Jaeger (Annie) ken ik: zij werkt bij ons op school, op het secretariaat. Vroeger was zij eveneens een buurmeisje en schoolvriendin van mijn moeder.

   

  Het verhaal begint bij Peter die aan het drinken is omdat zijn ex-lief Jana het is afgetrapt. Maar Peter staat er niet alleen voor, hij heeft Mug, een vriend die hij al heel lang kent. Het enige probleem is dat Mug niet echt helpt, hij geeft enkel tips. Mug heeft zelf ook geen vriendin, dus doet hij het maar met een stofzuiger, een wasbak, met kuisvrouw Annie of zelfs  met een etalagepop die naar het einde van de voorstelling toe tot leven komt. Zo krijgt Mug toch nog een vriendin!

  Mug vertelt ook een verhaal over iemand die zichzelf heeft opgestuurd via de post, wat absurd is. Maar Mug is niet het enige rare personage dat meespeelt: zo heeft Peter ook rare onderburen, die geen seks kunnen hebben als er niemand meekijkt. Daardoor verdient Peter soms een centje bij.

  Dan heb je ook Peters ouders nog. Zijn moeder is neurotisch en gaat weg van zijn vader om te vluchten in wereldrampen. Zijn vader is dementerend en staat er nu alleen voor. Dus zoekt hij steun bij een kunstenares. Hij vraagt zich voortdurend af of een gloeilamp in zijn mond zou passen zonder dat ze breekt.

  Het verhaal eindigt met Peter die een grote doos neemt, al zijn bezittingen erin stopt en er vervolgens zelf inkruipt om opgestuurd te worden naar zijn ex-vriendin. Zo wil hij haar bewijzen dat hij nog steeds iets voor haar voelt.
  Deze scène speelde zich af in de eerste vijf minuten.

  Tijdens het hele toneelstuk hingen er twee telefoons met een lange kabel aan het plafond. Dit was grappig om te zien. Als Peter naar Mug belt om raad te vragen, dan stond deze langs de ene kant van het podium, en Mug langs de andere kant. Beide met een telefoon in de hand.

  Ook zie je op deze foto de mimiek van Peter, die overduidelijk bedroefd is. Dit was ook normaal, omdat hij net zijn vrouw vaarwel had gezegd omdat ze er met een andere man vandoor was.

  Als je naar de achtergrond kijkt, zie je allemaal kartonen dozen. Dit stelde de muur voor van het podium. Dit zal je ook opvallen bij de volgende foto’s.  Deze acteurs maakten geen deel uit van het verhaal, maar hadden wel een grote rol. Zij waren twee van de drie zangers en deze drie wisselden elkaar doorheen het toneel vele keren af. In plaats van gewoon muziek te laten afspelen, zongen zij dus de liederen.

  Als je kijkt naar de kostuums, zie je dat ze dezelfde kleur van kleren aanhebben.   Dit is een duidelijk voorbeeld van de prachtige belichting. Het licht scheen voortdurend naar de persoon die aan bod kwam, waardoor duidelijk werd voor het publiek wie aan het woord was.

  Ook zie je hier opnieuw de vliegende telefoon met de kabel die in de lucht hangt en de muur van dozen op de achtergrond.  Deze foto werd genomen op het einde van de voorstelling. Alle personages stonden verspreid over het hele podium.

  Hier zie je ook duidelijk de telefoon vliegen en de dozen op de achtergrond. De muur van dozen krijgt hier welliswaar een magisch effect omdat er nu ook vele dozen in alle formaten op het podium zelf staan.

  11-05-2014, 00:00 Geschreven door Ruben Dhaenens 5ITN  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Archief per week
 • 05/05-11/05 2014

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!