GEEN SLECHT WOORD OVER GIN EN
TONIC !
Bij overmatig gebruik
klopt deze titel niet, maar een glaasje Gin en Tonic geeft ons veel geestelijk,
lichamelijk en culinair genot. Momenteel kent deze combinatie van drank een
echte rage en het lijkt wel alsof iedereen zijn eigen Gin op de markt wil brengen.
Recent kwamen twee gepensioneerde apothekers uit Sint-Lievens-Houtem en
Hendersem in het nieuws met hun creatie van hun Quantum Satis Gin. Met het
accent te leggen op het niet schadelijk potentie verhogend gin ingrediënt Damiana
bleek dit een gat in de markt te zijn, hoewel het libido effect van het kruid nooit wetenschappelijk is bewezen. Wat niet baat, niet schaadt?
HET LIEFDESLEVEN OPKIKKERTJE QUANTUM SATIS
Vertaling uit het Latijn: zoveel als nodig
14 geselecteerde kruiden met zoals in iedere Gin de
jeneverbes als basis met o.a. staartpeper, korianderzaad, engelwortel,
zoethout, paradijszaad, piment, gember, damiana
..
Uniek is dat in Quantum Satis het kruid Damiana is
opgenomen in de smaakmakers
Damiana is een sleutelbloem uit Zuid-Amerika dat een
groene aardtoets aan de smaak van de Gin geeft.
Voor de komst van Viagra was Damiana dan ook te vinden
in iedere apotheek als (vermeend) afrodisiacum.
Door de apothekers aangesproken distillateur: Aalterse
stokerij De Moor.
Te verkrijgen: Brasserie Boulevard-St.-Martens-Latem,
Wijnhuis Bollaert-Merelbeke, De Soetekoeke-Oosterzele
..
De geschiedenis van Gin leert ons dat net
zoals Jenever, gin wordt gemaakt van jeneverbessen als hoofdingrediënt. Al
eeuwen kent men de geneeskundige eigenschappen van deze besjes, vooral als
maagklachten remedie. In de 16e eeuw voegde men voor het eerst
alcohol toe aan dit drankje om het langer te kunnen bewaren. Toen de Engelsen
zagen tijdens de 35 jarige oorlog (start 1618) tegen de Spanjaarden dat hun
Nederlandse bondgenoten meer krijgsmoed kregen na het drinken van jenever,
namen zij die gewoonte over. Ze noemden de drank kortweg Gin. In Engeland heeft
deze sterke alcoholische drank een eigen ontwikkeling doorgemaakt dat is
uitgegroeid tot een typisch Brits product. Rond 1700 werd er maar liefst 12
miljoen liter per jaar geproduceerd. Naarmate de verfijning van het
productieproces steeg ook de kwaliteit van Gin.
De basis van het maken van Gin start met een
neutrale graanalcohol (gerst, rogge, tarwe). De bekomen alcohol wordt
vervolgens op smaak gebracht. In gewone Gin worden smaakstoffen toegevoegd.
SMAAKMAKERS: jeneverbes, citroen- en
sinaasappelschillen, koriander, lis- en engelwortel, kaneel, amandel, zoethout,
nootmuskaat, karwei, kardemon
..
JENEVERBES: bij wet is dit de enige smaakmaker die
verplicht in Gin en Jenever moet worden gebruikt.
Met uitzondering van enkele Belgische en Nederlandse
jenevers, wordt Gin meestal niet gerijpt op houten vaten, maar wordt de blanke
alcohol enkel versneden met water voor hij gebotteld wordt.
Voor gedistilleerde
Gin worden kruiden (botanicals in vaktaal) samen met alcohol in een
distillatieketel verhit. Zo gaan de alcohol en de kruidenaromas in stoomvorm
over naar een tweede ketel. Ook distillatie via een distillatiekolom is
gebruikelijk. Hierbij wordt de alcohol verhit in een vat met daarboven een pijp
met verschillende botanicals. De stoom afkomstig van de alcohol gaat door de
kruiden heen naar de tweede ketel. Een andere manier van distilleren noemt men
de vacuümdistillatie waarbij de druk op de distillatieketel verlaagd wordt,
zodat men kan distilleren zonder te verhitten wat geen afbreuk doet aan de geur
en de smaak.
Belangrijk is iets te
weten over de Tonic geschiedenis. In
1838 genas een Peruaanse medicijnman een Spaanse gravin van malaria met een
uittreksel van de schors van de kinaboom. Dit bitter mengsel mede bestaande uit
water, suiker en fruitextracten groeide uit tot een lekkere combinatiedrank met
Gin. Sindsdien gedragen Gin en Tonic zich als onafscheidbaar koppel. De
subtiele smaaktoetsen van beiden zorgen ervoor dat men eindeloos kan combineren
en dat men steeds nieuwe gin drankjes kan uitvinden. Mits gebruik van het
juiste serveerglas voor een Gin&Tonic (Longdrinkglas, Tumbler- whiskyglas,
groot breed voet glas voor speciale garnituren zoals jeneverbessen, frambozen,
limoen, zeste
..) verzeker ik je een waar mondgenot. Vergeet de ijsblokjes
niet!
ENKELE TOPMERKEN: Bombay Sapphire, Tanqueray,
Gordons, Beefeater, Hendricks
..
Cockneys Gin = oudste Belgische Gin.
Georges De Smaele, wijn- en spirit recensent.
|