GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • ZE KOMEN ERAAN, DIE LEKKERE ASPERGES, MAAR WELKE WIJN PAST ERBIJ?
  • Zal ARTIFICIELE INTELLIGENTIE (AI) in de toekomst onze wijnindustrie vormgeven of zelfs bepalen?
  • ARMAGNAC: terug van wegegeweest én in de mode!
  • INVLOED VAN DE BODEM OP ONS PALET
  • Waarde van de medaille op een wijnfles?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    11-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIEN PRAKTIJKTIPS OVER WIJN

    TIEN PRAKTIJKTIPS OVER WIJN

     

    1/ Als je wijnglazen opbergt, zet ze dan niet omgekeerd op een kastplank, maar gewoon met de open kelk naar boven. Want omgekeerd krijgen ze vaak al gauw een muf kastaroma, dat ook makkelijk in de wijn belandt.

     

    2/ Over misverstanden gesproken: ze zijn talrijk, diegenen die er heilig van overtuigd zijn dat een wijn alleen maar beter wordt als je hem bewaart. De realiteit is echter dat het merendeel van alle wijn – misschien wel negentig procent – gemaakt wordt om binnen één à twee jaar na de oogst te drinken.

     

    3/ Zit de kurk klemvast? Houd de flessenhals even onder water. Daardoor zet het glas uit en kan de kurk probleemloos worden getrokken.

     

    4/ Schrik er niet van als in de fles of tegen de onderkant van de fles kleine kristalletjes zitten. Dit zijn namelijk volstrekt ongevaarlijke, neutrale wijnsteenzuurkristallen. Ze bewijzen twee zaken: de wijn heeft zuren afgebouwd én hij werd niet tegen kristalvorming behandeld (inclusief filteren). Kortom de kristalletjes wijzen op een heel natuurlijke wijn. Hun aanwezigheid is eerder positief dan negatief.

     

    5/ Houd een wijnglas altijd bij de steel vast. U kunt zowel beter kijken en ruiken. Beter kijken omdat het uitzicht niet versperd wordt door de vingers, beter ruiken omdat op die vingers luchtjes kunnen zitten als toiletzeep, nagellak of nicotine…

     

    6/ Rode Bourgogne moet beslist koeler worden geschonken dan rode Bordeaux. In de Bourgogne gaat hij zelfs heel vaak rechtstreeks uit de kelder in het glas. Bourgogne bevat minder tannine, meer alcohol en is ietwat zoeter. Hij smaakt levendiger als hij rond de 16 graden Celsius wordt geserveerd.

     

    7/ Een te koude rode wijn kan het best op temperatuur worden gebracht door hem in een glas te schenken , en dan het glas te verwarmen met de hand om de kelk.

     

    8/ Ook dit jaar wordt er goedkope Champagne aangeboden. Hoe kan dat? De desbetreffende producenten kopen of verwerken druiven van minder goede wijngaarden (20 procent besparing). En van die druiven gebruiken ze niet de goede eerste persing, maar de veel mindere tweede (40 procent goedkoper). Tenslotte rijpt de wijn zo kort mogelijk. Het resultaat is een weinig verheffend product – dat echter wel Champagne mag heten. Gewoonlijk vind je voor hetzelfde geld een betere Crémant, Cava, of andere mousserende wijn.

     

    9/ Thuis en in restaurants wordt rode port meestal op kamer- en zaaltemperatuur geschonken. De Portproducenten bevelen echter een wat lagere temperatuur aan, net onder die van de kamer. En sommige soorten, als Ruby en eenvoudige Tawny kunnen zelfs in de koelkast worden gezet. Die wat frissere serveertemperatuur brengt namelijk het fruit in de Porto omhoog en de indruk van de alcohol wat meer in harmonie met de overige reuk- en smaak ervaringen.

     

    10/ In het restaurant.

    Een simpele, effectieve en snelle manier om een indruk te krijgen van de deskundigheid van de wijnkoper van een restaurant is om een glas van de witte huiswijn te bestellen. Een povere, vlakke of scherpe huiswijn is een waarschuwing om niet te veel op de wijnkaart te vertrouwen. Een heerlijk frisse, fruitige wijn is een aanmoediging om te onderzoeken wat men aan andere heerlijkheden biedt – of om meer van hetzelfde te nemen.

     

     

     

     

     

    Georges De Smaele, wijnrecensent.

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-01-2016, 14:31 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 25/03-31/03 2024
  • 06/11-12/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 05/12-11/12 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 08/02-14/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    adel
    www.bloggen.be/adel
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 77 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs