Inhoud blog
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (20)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (19)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (18)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (17)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (16)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Geestig Vlissegem

    26-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige attributen op toeristische route : Keukenrobot-met-twee-koele-kikkers en De-vaat-te-drogen-hangen

    Vandaag stellen we twee handige attributen voor die alle keukenprinsesjes of - prinsjes maar al te graag zullen hanteren ...


    Keukenrobot-met-twee-koele-kikkers
    (Kloosterstraat 18)

     

    Kookpotten, een oude koelkast, een microgolfoventje : het zijn de ingrediënten waarmee deze formidabele keukenrobot het leven kreeg. Een heel handige partner voor in je keuken. De belangrijkste functies van deze keukenrobot zijn: kneden, mixen, raspen, kloppen, hakken en snijden. Je kan er vanalles in kwijt : van ajuinen tot spruiten, van paprika's tot ananas. Om wegschuiven van het apparaat omwille van uitspattende brei te voorkomen, zit er aan de onderkant van de keukenrobot een antislipplaat. Een zachte start voorkomt knoeien als de machine begint met kloppen, zodat de (vloeibare) ingrediënten niet uit de frigo kunnen klotsen.


     


    In deze frigo bevinden zich bovendien twee koele kikkers die een kwaak-alarmkreet Vlissegem-dorp insturen als hun buik rammelt en maag rommelt,  …

    Dan roepen zij in koor : (aanklikken) Is 't eten nog ni gereed?

     

    De-vaat-te-drogen-hangen (Warvinge 47)

     

    Na de maaltijd volgt de afwas. Moderne huishoudens hanteren hiervoor graag de vaatwasmachine maar als die het laat afweten en je hebt straks eters die komen aanschuiven aan den feestdis dan rest er maar één ding : zelf de handen uit de mouwen steken, afwassen en afdrogen.

     



    Afdrogen ?

     

    ben je kierewiet ?

    Vlissegemnaars doen dat niet

    met dit fijne idee

    worden je schotels vocht-free

    en zet je een wasrek

    met heel het bestek

    zomaar in de lentezon

    buiten in je gazon

    zo hangt je volledige vaat

    je keukenhuisraad

    in vol ornaat

    te drogen aan den draad

    ’t kan helemaal geen kwaad



    25-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige attributen op toeristische route : Kinder-op-vang en Surfen-op-'t-net-vlissegem.be

    Kinder-op-vang (Warvinge aan poort De Mallemolen)


    Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Mallemolen - Dorpsplaats 3 in Vlissegem
    ibodemallemolen@kinderopvang-kav.be



    Dit initiatief werd ook letterlijk vertaald naar een in het oog springende creatie van Ann Vanroose en haar team. Een volwassenenarm komt uit een bord aan de muur en vangt  kinderen op door middel van een groot gespannen net; een enorme basketbalkorf als het ware. De arm vangt kindjes op in het kinder-op-vangnet…

    Aard van de opvang
    Het Initiatief Buitenschoolse Opvang is gestart op 1 september 1998. IBO De Mallemolen is een initiatief van de gemeente De Haan en Kinderopvang KAV. Het IBO is erkend door Kind en Gezin en staat open voor alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar uit het kleuter- en lager onderwijs op voor- en naschoolse momenten, op zaterdag, op schoolvrije dagen en tijdens de vakanties. Een team van deskundige begeleiders staat klaar om de kinderen op te vangen en te zorgen voor een pedagogisch verantwoorde vrijetijdsbesteding.

    Doelpubliek 
    IBO De Mallemolen staat open voor alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar uit het basisonderwijs, die in de gemeente wonen of school lopen of van wie de ouders in de gemeente werken. Ook kinderen met een handicap of specifieke zorgbehoefte zijn welkom. Tijdens de zomervakantie staat De Mallemolen enkel open voor kleuters. De 6-12 jarigen kunnen dan terecht bij de gemeentelijke speelpleinwerking.

    Openingstijden
    Op schooldagen is het IBO voorschools open van 7 uur tot het begin van de lesuren, naschools vanaf het einde van de lesuren tot 19 uur. Op zaterdag, schoolvrije dagen en tijdens vakantieperiodes is De Mallemolen open van 7 uur tot 19 uur. De sluitingsdagen van De Mallemolen worden jaarlijks vastgelegd voor het komend schooljaar.

                                                     


    Krachtlijnen van de werking
    De Mallemolen streeft ernaar dat kinderen in een huiselijke, kindvriendelijke en veilige omgeving worden opgevangen. De nadruk ligt op vrije tijd, alhoewel er ook ruimte is om huiswerk te maken. Een team van deskundige begeleiders zorgt ervoor dat de kinderen zich prettig voelen, in een klimaat van openheid, respect en vertrouwen.



    Surfen-op-‘t-net-vlissegem.be
      (Warvinge 7)

    Vlak voor het straten-netwerk Warvinge-Kloosterstraat- Lepelemstraat-Vijfwegestraat zien we op deze toeristische route een enorme surfplank staan die volledig met een net omspannen is en waarop een klavier en diverse muizen prijken. Neen, geen echte muizen maar aanwijsapparaatjes die aan een computer worden gekoppeld om de positie van een cursor op het beeldscherm met een handbeweging te besturen … Zo kan je even proberen om op het net te surfen naar vlissegem.be en mocht het niet meteen lukken dan raden we deze aan : www.bloggen.be/geestigvlissegem/


                              


    Een internet is een netwerk van computernetwerken en een computernetwerk is over het algemeen alleen beschikbaar binnen een organisatie of gebouw, een beperking die opgeheven wordt door een internet. Om een internet goed te laten werken is het nodig om afspraken te maken over protocollen. Een bijna universeel gebruikt protocol is het zogenaamde IP of internetprotocol. Computers in verschillende computernetwerken kunnen dankzij die afspraken met elkaar communiceren.

    Toegang tot het internet

    Gebruikelijke methoden om thuis toegang te krijgen tot het internet omvatten de inbelverbinding, breedband, Wi-Fi, sateliet en mobiele telefoons …

    Openbare gelegenheden waar bezoekers kunnen internetten zijn onder andere bibliotheken en internetcafés. Op deze plaatsen zijn computers beschikbaar met internetverbindingen. Er zijn ook internettoegangspunten op andere openbare plaatsen, zoals op vliegvelden en in de horeca.


          

    Veilig surfen in de jeugdbibliotheek

     7 tips om veilig te surfen op het internet

    Surfen op het net is leuk en leerrijk, maar kan soms gevaarlijk zijn.
    Wil je veilig surfen op het net? Let dan hier op:

    1. Vóór het surfen
    Vraag telkens toestemming aan je ouders, de juf, meester of bibliothecaris vooraleer je begint te surfen. Surf enkel als een volwassene in de buurt is.

    2. Vraagt iemand je naam, adres, telefoonnummer, mailadres of foto?
    Geef nooit je naam, adres, telefoonnummer, mailadres of foto aan iemand die je ontmoet op het net. Je weet immers nooit zeker wie die persoon is, en wat die van plan is met jouw gegevens.
    Geef ook geen gegevens van vriendjes of familie door.

    3. Login codes en passwoorden
    Op sommige website moet je een login code of passwoord geven. Vraag in dat geval eerst toestemming aan een volwassene. Verklap je login code en passwoord nooit aan andere mensen.

    4. Beland je op een site waar je kan chatten en mailen?
    Blijf dan steeds beleefd. Jij vindt het ook niet leuk als anderen onaardig tegen je zijn.

    5. Krijg je onaardige mails, of is iemand vervelend tegen je tijdens het chatten?
    Stop dan gewoon met chatten en mailen. Je hoeft toch niet verder te babbelen met iemand die je niet kent en die onbeleefd is? Heb je echt een naar gevoel, vertel het dan gewoon aan je ouders, juf, meester of bibliothecaris.

    6. Kopen, bestellen op het internet
    Via het internet kan je heel wat dingen kopen, bestellen enz. Doe dat nooit zonder eerst toestemming te vragen aan je ouders.

    7. Afspraakjes via het internet
    Ontmoet je via het net iemand die je leuk vindt en wil je die eens in het echt ontmoeten? Vraag dan eerst toestemming aan je ouders. Zorg dat je nooit alleen naar zo'n afspraakje gaat. Je weet nooit of die persoon in het echt wel dezelfde is als lijkt op het net.

                                   


    24-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige attributen op toeristische route : Bak-fornuis-fiets en Rode-lantaarn-van-Vlissegem-koers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eigenaardige fietsen op Geestigste Fietsroute Aan Zee

     

    Bak-fornuis-fiets (Grotestraat 134)

    Wie denkt aan CULINAIR VLISSEGEM, denkt aan restaurants Vijfwege, In Den Witten Doorn of aan bistro Molenhuys. Maar ook aan de heerlijke … sneukeltoer met eet- en drankstandjes die dit jaar doorgaat op zondag 3 april met start tussen tussen 13u30 en 14u30. De wandeling is ongeveer 12 km lang en gaat via strand, bos en polders. De eerste Sneukeltoer werd trouwens ook georganiseerd in Vlissegem en dit n.a.v. de viering van 1000 jaar Vlissegem.


      

    Om deze sneukeltoer op een ludieke manier te rijden zou deze speciaal ontworpen sneukelfiets of bakfornuisfiets eigenlijk ideaal zijn : het betreft een oude omgebouwde tandem met een kookfornuis aan de voorzijde en de daarbij horende potten en pannen binnen handbereik. Letterlijk een échte bakfiets dus en niet het gewone model met een bakje vooraan maar een heus keukenfornuis en keukengereedschap om allerhande lekkernijen etensklaar te maken.





    Rode-lantaarn-van-Vlissegem-koers
    (Lepelemstraat 11)

    Van deze volledig rood gelakte fiets zijn volgens de maker ervan reeds ettelijke foto’s gemaakt door voorbijgangers : “Ik ben gestart met het vervaardigen  van een fiets met vierkante of ruitvormige wielen met een “carbeurlicht” en volledig in het rood geschilderd. Ik kan jullie ook vertellen dat deze fiets al veel benaderd is geweest en geflitst door kodakken …”, vertelt Hervé Wouters, die tevens één van de initiatiefnemers is van Geestig Vlissegem en 'uitvoerder van talrijke ideeën'.



    Deze ludieke creatie was dan ook (naast de broek-vol-post) het allereerste attribuut dat jaren geleden werd vervaardigd en waarop nu tijdens de afgelopen maanden verder werd gebouwd … Het is dan inderdaad ook een bijzonder opvallend, niet alledaags model met ruitvormige wielen en een rode lantaarn voorop. Zo kan je er luidop bij verzinnen : “Het draaide écht vierkantig tijdens Vlissegem koers, ik moest het peleton lossen en arriveerde uiteindelijk als rode lantaarn!”.



    [ Willem Vermandere – Mijne Velo ]

    'k Had ik een velo, 'k had hem zelve gemaakt
    maar 'k ben hem verloren z'hebben hem gepakt
    hij was zo schone geschilderd in 't rood
    mijn velo, mijn leven, maar nu is 't mijn dood

    Op heel de wereld was 't er maar éne
    gene tweede bestaat er die past veur mijn benen
    't was juste mijn mate, niet te klein of te groot
    je mag heel gerust zijn, den dief schiet ik dood

    Ik kochte de kader van Gino Bartali
    en 't was de zate van Fausto Coppi
    't was de guidon van Silveer Maes
    en 't achterlichtje van Ernest Claes

    'k Had ik de rugge van Briek Schotte
    maar ook de charmes van Josefien Sjalotte
    'k heb Anquetil nog geklopt in de sprint
    en 't was nog berg op en tegen de wind

    Van Rik Van Steenbergen had ik een koppel banden
    en lijk Van Looy veel haar op mijn tanden
    en 'k had ik een drankje, dat was iets heel sterks
    'k hadde dat gekregen van Eddy Merckx

    Alzo had ik van iedereen de goei kwaliteiten
    en mijn velo zat vol mè specialiteiten
    'k dèe hunderd ter ure nuchter of zat
    natuurlijk berg af en de wind van achter'n (in 't gat)

    En 'k zie dat je nu peist, 't is toch al nie waar
    hoe kun je nu koersen met zo'n baard en lang haar
    gemakkelijk gezeid maar moeilijk bewezen
    want w'hebben daar in 't Volkske nog nooit van gelezen

    En toch is 't ware, want hort nu maar goed
    ik sprintte en 'k loste'k ik die lange stoet
    direct in 't begin een half ure voor'n
    zonder pardon ze waren al verloor'n
    en kwam ik in 't zicht van den arrivee
    'k sprong van mijne velo en 'k dei nie meer mee
    voor mie was 't plezier en voor nunder was 't geld
    want 't is voor die grote surtout dat die telt
    en 'k dronk ik een pintje op den hoek in 't cafee
    nog juist op tijd voor de koers op den TV.

     





    23-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige attributen op toeristische route : Opgepast-slangen! en De-eerste-flitspaal

    Opgepast-slangen! (Rietenaar 2)


    In België komen drie soorten slangen voor: de adder, de ringslang en de gladde slang. Van deze drie soorten is alleen de beet van de adder gevaarlijk, maar in de praktijk komt een adderbeet zelden tot niet voor. Van de in  België levende slangen zijn twee van de drie soorten levendbarend, de adder en de gladde slang. De derde soort, de ringslang, gebruikt de warmte van broeihopen voor de ontwikkeling van de eieren.

    Lokaal is de biotoop van dunne slangen en één dikkere in meerdere kleuren te situeren
    aan de hoek van de Rietenaar met de Warvinge.




    Fabeltjes

    Over slangen bestaan vele mythen, fabels en onjuistheden, die soms echter hardnekkig zijn. Onderstaand een aantal bekendere voorbeelden

    Een boze slang zet de achtervolging in: Slangen zullen vrijwel altijd proberen te vluchten, er zijn maar enkele soorten bekend die agressief gedrag vertonen

    Slangen kunnen prooien of mensen hypnotiseren: Slangen hebben een andere anatomie van het oog dan de meeste dieren, waardoor ze een starre blik hebben. Slangen kunnen hiermee echter niet hypnotiseren.

    Slangen drinken koeienmelk: Lange tijd werd dit wel serieus gedacht, de melkslang heeft er zelfs zijn naam aan te danken. Oorzaak van de vermeende gewoonte melk te drinken uit de uier van koeien is waarschijnlijk het feit dat slangen veel in stallen worden gevonden. De reden is de hogere temperatuur in de stallen en de aanwezigheid van prooidieren (knaagdieren).

    Een slang kan een hoepelvorm aannemen: De slang zou zich in zijn staart bijten en zo als een hoepel van een helling af kunnen rollen. Dit gedrag is echter nog nooit waargenomen en is een verzonnen verhaal dat als waar gebeurd wordt doorverteld.



       

    De-eerste-flitspaal
    (Warvinge 84)

    Nog zo'n opvallende verschijning wordt de flitspaal met oude fototoestellen. 'De paal is zichtbaar bij het binnenrijden van Vlissegem. In de dorpskern wordt nogal eens te snel gereden.' Om hierop in te spelen werd net voorbij de rijwegversmalling en – verhoging op een boogscheut van De Snoek een voorloper van de hedendaagse flitspaal geïnstalleerd die voorbijzoevende automobielen vanuit een heel aparte hoek fotografeert : niet de voorzijde of de achterzijde komt in beeld maar wel de zijkant van het gevaarte wordt vereeuwigd op foto.

    Zomerse teerplekken dampen, ijzelse weghobbels schampen,

    Snelle roekeloze vierwielers schuren, verschrikte kombewoners gluren,

    En horen wellustig gierende banden, geregeld tegen borduren stranden   

                                                             
                                                    (aanhef van een gedicht van RV uit 1996)


           






    22-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige attributen op toeristische route : De-Muzikale-Bella en Vogelkastjes-voor-vleermuizen

    De-Muzikale-Bella   (Bredeweg 129)

    De muzikale Bella is de titel van het vijfde stripverhaal van Jommeke. De reeks wordt getekend door striptekenaar Jef Nys.
    De eerste druk van dit verhaal dateert van een halve eeuw geleden, uit 1960 om precies te zijn !

                                 

    Jommeke en zijn vrienden Filiberke en Gustafke gaan samen met de trein naar Lourdes... De reis wordt onderbroken door... een koe... Jommeke slaagt erin de koe van het spoor te lokken... door een paar deuntjes op zijn blokfluit te spelen ... Zijn bewondering voor het muzikale gevoel van Bella, zorgt ervoor dat hij de trein mist... en zich in een muzikaal avontuur stort.

     

    Hier zie je de Muzikale-Bella met heel wat kleine Bellaatjes die eveneens een stukje gitaar kunnen spelen.
    Hun eerste danspasjes zetten ze gezwind op hun eigen CD. Fanmail kan terecht in het gleufje boven 129.
    Even verder wacht de MELKAUTOMAAT : geef aan jullie kinderen de Muzikale-Bella-Melk !
    Dan zien we hen beslist terug in Idool 2020 of zo ...





    Vogelkastjes-voor-vleermuizen (Dorpsplaats 7)

    Vleermuizen  zijn zoogdieren die echt kunnen vliegen. Hiertoe zijn hun vleugels voorzien van een vlieghuid die tussen de vingers van hun voor- en achterpoten en hun staart zit. In België komt uitsluitend een twintigtal gladneuzen en hoefijzerneuzen voor, waarvan een aantal zeer zeldzaam is. Door hun verborgen en nachtelijke levenswijze hebben veel mensen nog nooit een vleermuis in het wild gezien.

              

    Levenswijze

    In de zomer verkiezen ze plaatsen die warmer zijn dan bunkers en forten, en komen ze veelvuldig voor op zolders en kerkzolders. Ze hangen daar overdag met hun hoofd naar beneden. Ze kunnen ook ondersteboven in bunkers hangen of aan takken van bomen, onder afdakjes enzovoort. 's Avonds vliegen vleermuizen uit. Vleermuizen kunnen in het stikdonker door een kamer vliegen waarin zeer dunne draden gespannen zijn, zonder deze te raken.


    Opgelet : een slapend aangetroffen vleermuis het best rustig laten zitten. Het zijn nuttige diertjes die enorme hoeveelheden muggen verorberen. Ze overnachten de komende maanden op de Dorpsplaats in Vlissegem in speciaal voor hen ontworpen vogelkastjes die zoals de vleermuizen zelf, ondersteboven hangen !

     


    21-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige attributen op toeristische route : Het-Brossertje en Vlissegem-Boven-Anker

    ‘t-Brossertje (Kloosterstraat 5)

    Gaat het percentage “brossers” op de lagere school naar omhoog ?


    Tips van een spijbelaartje voor zijn maatjes

    1) Breng regelmaat in je spijbelgedrag. Als je maandag 'een gruwelijke bruine beer hebt gezien op weg naar school' kan je de volgende dag niet weer een bruine beer gezien hebben maar zeggen dat 'je look hebt gegeten en wilt voorkomen dat je klasmakkertjes daar hinder van zouden ondervinden’
    2) Bang zijn om te laat te komen: “Er stond een enorme rij leerlingen voor mijn neus aan de schoolpoort en ik werd nerveus, onrustig, zenuwachtig, opgewonden, … zodat ik bang afdroop naar huis, bevreesd om heel veel te laat te komen in de klas”

    3) Houdt  de meester te vriend. Blijf altijd lachen, en blijf volhouden dat je niks verkeerd hebt gedaan. “Maar ik was niet aan het brossen, meester, ik was op excursie. U had ons toch gevraagd om op een mooie lentedag eens in ’t bos rond te lopen en de natuur te observeren ?”



    Vlissegem-Boven-Anker (Lepelemstraat 10)

    Na 12 edities van Oostende-Voor-Anker is er dit jaar voor het eerst Vlissegem-Boven-Anker.

            

    Deelnemers met klassieke jachten, historische werk-, vissers of vrachtschepen, ronde en platbodems, vletten of jollen tot zelfs de zeilende passagiersvaart en aanverwante replica’s grijpen hier de uitzonderlijke kans om zich te tonen aan een publiek.

    Deelnemen kan met een authentiek schip dat minstens vijftig jaar geleden werd te water gelaten, of een replica gebouwd naar plannen die minstens zo oud zijn. Natuurlijk moeten de oorspronkelijke karakteristieken van het schip maximaal zijn behouden.



    Dit rode stoombootje maakte tussen 1959 en eind 2000 het laatste decennium mee van de trans-Noord-Ede lijnvaart en was daarna een succesvol cruisescheepje in de ‘zwinnebeeke’ achterlangs de Napoleonhoek, het Schamelewekezwin, het Dorpszwin en de ‘cromme gracht’ of Krombeek op Vlissegems grondgebied. Vanaf 1 april 2011 ligt deze “Vlissegem I” voor enkele maanden aangemeerd in de Lepelemstraat voorzien van een immens anker om geestige attributen-jagers “af te schepen” …



    20-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige attributen op toeristische route : Broek-Vol-Post en Gras-Naaier
    Vanaf heden tot aan de officiële opening van Geestig Vlissegem op zondag 10 april om 11u30 worden dagelijks twee geestige attributen voorgesteld op deze blog : je komt ze allemaal tegen op je route doorheen het rustige polderdorp Vlissegem tussen 01 april en medio september 2011


    BROEK-VOL-POST (Willem Elsschotlaan 2)

    Deze heel aparte en verrassende brievenbus stond eerder jarenlang aan de Lepelemstraat in Vlissegem-dorp en verhuisde later mee naar dit adres. De postbodes kunnen hun kranten en brieven kwijt in de broekspleet en de grotere pakjes kunnen terecht op het platform bovenop de lange spijkerbroek van gekeperde stof...



    GRAS-NAAIER (Warvinge 36)

    Dit is dus voor alle duidelijkheid geen grasMaaier maar een heuse machine met V-motor die bestaat uit twee naaimachines met een laagje gele verf : het geheel lijkt sterk op een grasmachine met wieltjes en duwstang …


    24-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een terugblik op de wielerkoersen in Vlissegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Veloclub “Sportief” Vlissegem

    De velosport was al vroeg populair in het dorp en in de streek werden al omstreeks 1910 velokoersen ingericht. Zo was er op zondag 31 mei 1908 een "groote velokoers van Brugge naar Oostende langs de groote route" en reeds in augustus 1911 werd aan de leden van de veloclub op Vlissegem een toelage van 25 frank[1] toegekend voor het geven van "velofeesten".

    Veel fietsen waren er nog niet in omloop op dat ogenblik en enkel de begoede klasse kon zich de aankoop van zo'n duur machine permitteren. August Vermeersch van het “Morzeelehof”  leert in juni 1898 reeds met de velo rijden en Pieter Vermeire van Ter Biest leert fietsen bij valavond. Niemand ziet hem dan vallen ! (G. Claeys)

    Over de velokoersen alhier vernemen we niets tot in het Interbellum. In de jaren '30 was er ieder jaar in Vlissegem-dorp een wielerwedstrijd voor deelnemers met een gewicht van 100 kilogram [2] naar De Haan heen en terug. Telkens namen er naar het schijnt een tiental zwaargewichten deel aan die koers buiten categorie.  Pas van 1947 af werd er in Vlissegem gestart met een echte wielerclub. En dat heeft alles te maken met de opkomst van een jeugdig Vlissegems wielertalent[3].

    We hebben het over de jonge Arsène Keirsebilck, die in de naoorlogse jaren 1947- 50 vele overwinningen mocht boeken. Dit succes van een plaatselijk fenomeen zette de wielerfanaten er wellicht toe aan een wielerclub op te richten.

     

      
    Vlissegems wielertalent Arsène Keirsebilck

     

     

    Stichtende leden waren Germain Vandaele, Louis Casier en René Van Houtte. In de beginjaren '50 kwamen o.m. Camiel Wouters en Arsène Keirsebilck zich als bestuursleden aansluiten.

     

    Andere wielercracks in de jaren '60 waren de gebroeders Maelfeyt, zonen van molenaar August Maelfeyt : de tweelingbroers Leo en Ludo[4] reden zich in de kijker. Vooral Leo, die in 1963 bij de nieuwelingen reed, was een beloftevol renner.

     

     

    Wielerwedstrijd. – Het nieuw gevormd sportkomitee te Vlissegem heeft op zondag 17 september een wielerwedstrijd ingericht. voor niet-aangeslotenen BWB. Niet minder dan 28 renners. kwamen hun rugnummer afhalen w.o. de plaatselijke renner Leo Maelfeyt en een zevental Klemskerkse jongens.

     

    Uit : Brugsch Handelsblad, sept. 1961

     

     

    Nog een lokale coureur : Ludo Maelfeyt (rechts)

     

    Midden de jaren' 60 was ook André Willaert, heden ploegbaas bij de gemeentelijke technische dienst, door de wielermicrobe gebeten.

    Aanvankelijk werden uitsluitend wegwedstrijden voor beginnelingen ingericht. Later waren de junioren aan de orde, en tenslotte richtte Vlissegem Sportief wielerwedstrijden in voor "Internationale" liefhebbers, vanaf 1996 Beloften en Elites zonder Contract genaamd. Zo werd in 1972 in een wielerwedstrijd voor liefhebbers Freddy Maertens, kampioen van België voor liefhebbers, winnaar en Michel Pollentier eervol tweede. In 2000 won ex-prof Willy Willems uit de Vosseslag hier zijn afscheidskoers[5].

    In de beginjaren, rond '50, was er telkens een wielerwedstrijd per jaar. Toen gehouden op de zondag voor de kermis. Later werd de wedstrijd vooruitgeschoven op de wielerkalender : eerst in mei en nadien eind april. Op zaterdag voor de internationale liefhebbers, of beloften en elite zonder contract, op zondag voor de nieuwelingen. Deze laatste wedstrijd werd enkele jaren door een "velokoers" voor vrouwen[6] vervangen, maar omwille van het geringe succes ging die wegwedstrijd niet langer door.

    Een aantal jaren, van 1985 tot en met 1991, zeven keer, werd ook een cyclocross-wedstrijd op de Vlissegemse velden gereden. Maar ook dat bleek geen voltreffer en bracht ook weinig vertier op het dorp. Daarom werd de koers van de wielerkalender afgevoerd.

     



    Wielerfoto, van links naar rechts met o.m. Louis Meesschaert - Fernand - Vic Mermuys - Albert De Clerck - Valère Lannoye - Paul Maes - Julien Denaeyer met vader/moeder - beenhouwer Vandenbriele - Lems

     

    Het inrichten van een tweedaagse heeft met heel wat problemen te kampen, niet alleen op organisatorisch vlak, ook financieel komt zulks al gauw in de buurt van een 100.000 oude Belgische frank, met een prijzenpot van 30 à 40.000 BEF of 1000 euro. Destijds konden de plaatselijke herbergen van het wielerevenement een graantje meepikken. De inschrijvingen van de renners gingen meestal door bij Willy Maelfeyt in herberg "De Toekomst", vooraan in de Lepelemstraat, de aankomst had plaats aan "de Witten Doorn" en de uitbetaling gebeurde in "De Meiboom" bij Remi Vandaele.

    Toen de herbergen een voor een dicht gingen, werden de inschrijvingen van de deelnemende renners en de uitbetaling van de premies gehouden in zaal "Ter Praet" op de Dorpsplaats.

    De pioniers van de wielerevenementen in Vlissegem, de gedreven bestuursleden van het eerste uur, Germain Vandaele en Camiel Wouters, zetten zich meer dan vijftig jaar in om van het jaarlijkse wielersportgebeuren een feestdag te maken. Ze werden dan ook met recht in de bloemetjes gezet. Germain kreeg al in 2003 de trofee voor sportverdienste en in 2005, samen met Camiel de provinciale gouden eremedaille. 



    Supporters van wielrenner Freddy Rousseau (1):

    moeder Rachel Rabaey, verzorger Gilbert Vandaele, Oscar Dauw, Freddy Rousseau, Paul Maes, schoenmaker Dekeersschieter, Hubert Rousseau en onderaan Jean-Pierre Rousseau

     


    Supporters van wielrenner Freddy Rousseau (2):

    o.m. Roger en Jean-Pierre Rousseau, René Van Belleghem (acheraan), Freddy Rousseau, Oscar Dauw, verzorger Gilbert Vandaele en Meesschaert.



    [1] De muntwaarde van de frank in 1913 vergeleken met die van 2000 is te vermenigvuldigen met factor 170. In 1913 werd bij Emile Dezuttere, schoonvader van Ady uit herberg 't Oud-Gemeentehuis in Stalhille een velo geleverd tegen 220,00 Fr. Om zo'n fiets te betalen moest een landarbeider verschillende maanden zwoegen op de boerderij.

     

    [2] Mevr. Remi Vandaele-Van Haecke herinnert zich dat vader Cyriel, om deel te kunnen nemen, telkens een paar gewichten van de bascule meenam om de vereiste limiet van 100 kilogram te halen.

    [3] Arsène zou in zijn beste jaren ooit drie opeenvolgende overwinningen hebben behaald, zo wordt verteld. Maar waar en wanneer dat was, kon men ons niet meegeven.

     

    [4] Ludo studeerde af als industrieel ingenieur en woont in de Grotestraat.

     

    [5] Willy Willems zette in 1998 een punt achter zijn profcarrière, maar hervatte zijn loopbaan in het truitje van het MEZ Team Belgium, en dit blijkbaar met succes!

     

    [6] Wielerwedstrijden voor vrouwen. Deze traditie werd weer ingevoerd: in 2002 op 10 juni, voor de kermis, hadden wielerwedstrijden voor meisjes plaats. Bij de juniores waren er 13 deelnemers voor 10 ronden van 6,2 kilometer; bij de nieuwelingen waren ze met 19 voor 6 ronden of 43 km. In beide wedstrijden gingen Nederlandse meisjes met de bloemen lopen !















    Archief per week
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs