Gedachtekronkels
Om een grote rivier van stroom te verleggen is het voldoende één steentje te verleggen. Het juiste steentje.
07-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste kerncentrales Doel dicht? Ja !
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1260521/2011/05/06/Van-alle-Europese-kerncentrales-ligt-Doel-in-dichtstbevolkte-gebied.dhtml

http://standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=1O39RO78

Eindelijk eens goed nieuws. Ja, het sluiten van de oudste kerncentrales zou echt goed nieuws zijn.
Zowel voor U als voor mij.

Het is weer genant om de reacties op De Standaard online te zien. Volgens de ene zullen we in de plaats een kaarsenfabriek moeten zetten. Volgens een andere brave man is het sluiten van de kerncentrales in Doel een Waals complot om Vlaanderen te verarmen. Nog volgens hem zal de centrale van Tihange superbeveiligd worden waardoor ze zonder risico zal kunnen blijven werken, en er nog meer geld van Vlaanderen naar Wallonië zou stromen. 

Ik schaam me om in het Nederlandstalig deel van België geboren en getogen te zijn.
Echt. Zoiets lezen. Zien dat zo een reactie 18 keer wordt aangeraden. Dat doet pijn.

Vooreerst: je kan de centrale van Doel 1 en 2 inderdaad perfect sluiten, zonder dat je daarvoor een kaarsenfabriek in de plaats moet zetten.
Veel alternatieve energie wordt nu niet gebruikt. Sommige grote windmolenparken zijn nog niet eens aangesloten op het net. Andere, zoals de centrale van Ham in Gent, staan meer stil dan dat ze werken. Liever dan dat Luminus haar centrales daar aanzet, koopt ze goedkopere nucleaire energie uit Frankrijk die ze dan hier doorverkoopt. Zelfs op piekuren brengt dat meer op.

Nu, wat is dan het probleem, kun je je afvragen? Als nucleaire energie groen en goedkoop is, dan kunnen we daar toch enkel voor zijn?

1) Nucleaire energie is niet groen. Ze is de vuilste energiebron die er bestaat. Het aantal kankergevallen in West-Berlijn, de enige regio waar er duidelijke gegevens van zijn, steeg aanzienlijk na de kernramp in Tsjernobyl. Berlijn ligt nochtans honderden kilometers van de centrale vandaan ! Is dat groen? Is de achterliggende gedachte van onder meer de strijd tegen de CO2-uitstoot niet net de bescherming van het leefmilieu? Van onze planeet en haar bewoners? In een straal van 30km rond Tsjernobyl, is een hele regio sterk besmet. We hebben het moeten ontruimen. Enkel wat werkers komen er nog. Andere gebieden, zelfs tientallen kilometers verder, in Wit-Rusland, zijn eveneens besmet. De wind waaide destijds naar het Noorden. Dieren in die regio's sterven er vaak reeds na 3 jaar. Kanker. Veel gewassen zijn hevig besmet. Dieren en mensen die ervan eten raken snel ziek. Dit wordt blijkbaar zelfs doorgegeven. Kinderen van de brandweermannen die destijds na de ramp kwamen helpen, hebben tal van chronische ziekten. Jongvolwassenen van amper 25 jaar. Die in de fleur van hun leven zouden moeten zijn. Ter verduidelijking: in een hoogontwikkeld land als België krijg je pas een chronische ziekte tegen je 70e. Een chronische ziekte op je 25e is uitzonderlijk. Laat staan meerdere chronische ziektes tegelijk. Is dat dan groen? Is dat duurzaam? Als er iets gebeurd in Doel, en de wind zit wat tegen, moet de helft van Vlaanderen ontruimd worden. De helft van Vlaanderen. Is dat bescherming van het leefmilieu?
De Centrale in Doel is de centrale die relatief gezien in het drukstbevolkt gebied van Europa ligt. De twee oudste reactoren zijn ook bij de oudste reactoren van de wereld. Met een beveiliging die maar iets beter is dan die van Fukushima. Ze is een halve eeuw geleden gebouwd, met de kennis die men toen had. Eens gebouwd en in gebruik genomen, kan je niet zomaar even alles opendoen en het herbouwen. De kernreactor is een gesloten vat. Het enige wat je dan nog kan doen is er een betonlaag over gieten. En er een betonnen omhulsel overzetten. Dat heeft Electrabel ondertussen ook gedaan.
Twee opmerkingen hierbij: a) Een gebouw, hoe goed ook gebouwd, begint na enige tijd wat te vervallen. Zo ook kerncentrales. Alleen kan je bij kerncentrales geen herstellingswerken langs binnenuit uitvoeren, je kan daar zoals gezegd eenvoudig weg niet in. Hoe langer je de oudste centrales dus blijft gebruiken, hoe meer kans dat er binnenin beschadigingen zijn, maw hoe groter het risico op een ramp.
b) De centrales zijn bij hun bouw destijds voorzien op aardbevingen van 6.8 op de schaal van Richter. Dat is veel. Dat is vrij sterk. In deze streek komen er zelden dergelijk krachtige aardbevingen voor. Zelden. Dat is: zelden in een mensenleven. Het is 500 jaar geleden dat een aardbeving van 6.7 in "België" voorkwam. En dat is dan nog tien keer kleiner dan 6.8. In het leven van nucleair besmet afval is enkele honderden jaren helaas peanuts. In het leven van de aarde, is 500 jaar al helemaal niets. Het is niet uitsluitbaar dat er aardbevingen gebeuren in België. Geen enkele geoloog zal u het tegenovergestelde beweren. Aangezien het al enkele honderden jaren niet meer gebeurd is, is de kans gewoon niet zo groot, zo wordt er geredeneerd. Mochten er volgend jaar plots 2 zware aardbevingen plaatsvinden, zal men zeggen dat de kans wel bestaat.
Maar dan is het al te laat...

En CO2-uitstoot dan, hoor ik je denken. Op dat vlak is kernenergie toch een "groene keuze"? Ook daar moet ik U, deels, teleurstellen. Dit is niet noodzakelijk zo. Er is een massa energie nodig om het kernafval de komende honderden jaren af te koelen en veilig op te slaan. Vanwaar zal die energie komen? Maar goed, de winsten zijn nu, men verkoopt nu de energie, het afvalbeheer komt later. Zo werd en wordt er geredeneerd. Dat nucleair afval honderden jaren blijft bestaan en intensief beheerd moet worden, daarover zwijgt men.

2) Kernenergie is niet goedkoop. Kernenergie is in se onbetaalbaar duur. Maar wordt overgesubsidieerd. Ik verklaar me nader.
a) Electrabel en E.ON kunnen nu de energie die nucleair opgewekt wordt, verkopen. Andere energieproducenten verkopen ook hun energie. Het verschil tussen beide is dat de anderen, pakweg de exploitant van een gascentrale of een windmolenpark, elk jaar dure verzekeringspolissen betaalt. Voor mocht er een ramp gebeuren. Dat is een deel van de kostprijs van hun energie. Dat maakt hun energie duurder. Mocht Electrabel en E.ON een echte verzekeringspolis betalen, zou die ook duurder zijn. Zou die zelfs onbetaalbaar veel duurder zijn, -dat is trouwens de reden waarom kerncentrales amper een verzekering hebben, de staat heeft zich dan maar garant gesteld (de staat, dat is de belastingbetaler)- en zou die de prijs van nucleaire energie veel hoger doen uitkomen.
Dat de staat zich garant stelt voor een staatsbedrijf, tot daar aan toe. Dat zou economisch verdedigbaar zijn. Ondertussen is Electrabel echter de facto overgenomen door Frankrijk -het is in handen van GDF Suez, dat in handen is van de Franse staat-, maar is het nog steeds de Belgische staat die zich garant stelt voor rampen. Met andere woorden, we geven (naast E.ON) een papieren reuzensubsidie aan de Franse overheid, zodat deze hier massale winsten kan halen. Door die subsidies kan deze namelijk kernenergie goedkoper verkopen dan andere energiesoorten (wind/gas/...).

In mindere mate, -meer gevoelsmatig- gevaarlijk is ook dat Electrabel ook het spaarpotje voor de ontmanteling van de kerncentrales dat België had aangelegd overgenomen heeft (ons belastinggeld, inderdaad). Electrabel haalt er nu winsten uit en keert die via haar aandeelhouder GDF Suez uit aan de Franse staat. Maar wat er gebeurd na de ontmanteling van de centrales? Zal Electrabel dit bedrag echt vrijgeven? En wat als dat geld weg is en ze het niet doet?

3) Mocht deze oversubsidiëring er niet zijn, zouden er onmiddellijk andere bedrijven op andere energiebronnen springen. Er is nog massaal veel potentieel. Niet alleen staan veel centrales zoals die van Ham in Gent grotendeels stil. We gebruiken nog bijna niets van alle wind voor de kust, aardwarmte, biobrandstoffen op basis van supersnelgroeiend bamboe en er staan amper degelijke gascentrales in België.

Het feit dat er geen enkele verzekeraar zo zot is om kerncentrales ernstig te verzekeren voor alle gevolgen van kernrampen, doet nog een vraag rijzen: blijkbaar is de kans op een ramp veel groter dan de inzamelbare premies? Als kernenergie "superveilig" is, halen verzekeringsbedrijven daar toch massa's winst mee? Waarom is er dan geen enkele die zo'n polis aanbiedt?

Ten slotte: de sluiting van de oude centrales in Doel, is niet de enige oplossing. Als we enkel deze centrales sluiten, zullen energiehandelaars energie goedkoop blijven kopen uit Frankrijk en hier duurder doorverkopen. Wat we zouden kunnen doen, is de Europese Commissie ervan overtuigen dat subsidies zoals het op zich nemen van de verzekering voor kernongevallen, ongeoorloofde staatssteun zijn. Als deze subsidies zouden stoppen en alle kernenergieproducenten zélf een ernstige premie aan een verzekeraar zouden moeten betalen, zou kernenergie een flink pak duurder worden, waarna investeringen in andere energiebronnen eindelijk zeer rendabel zouden kunnen worden.

07-05-2011 om 13:56 geschreven door Gedachtekronkels  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
27-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Brel
Ik voel me als ... een waterballon vol emoties.


If you go, as I know you will
You must tell the world to stop turning
Till you return again, if you ever do, ... 

27-03-2010 om 14:07 geschreven door Gedachtekronkels  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
Proficiat!

Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/gedachtekronkels

We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

Met vriendelijke groeten,
Bloggen.be-team

27-03-2010 om 14:04 geschreven door  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


Inhoud blog
  • Oudste kerncentrales Doel dicht? Ja !
  • Jacques Brel
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 02/05-08/05 2011
  • 22/03-28/03 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs