Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
25-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN NOORDRIJN-WESTFALEN - DUITSLAND

 

Op stap in Noordrijn-Westfalen Duitsland

 

DÜSSELDORF

Van vissersdorpje tot bruisende metropool aan de Rijn

 

Düsseldorf mag met zijn ruim 600.000 inwoners dan wel misschien niet de grandeur hebben van een Berlijn, München, Hamburg of onder andere Dresden, het blijft je telkens weer verbazen. De historische binnenstad (Altstadt) ademt geschiedenis.De extravagante Mediahaven is uitgegroeid tot een trendy ontmoetingsplaats met de Rheinturm als afsluiter op 240 meter hoogte en met de Köningsallee bezit de stad een unieke locatie voor de liefhebbers van de mode en topwinkels. Voeg daarbij de karnaval- en kerstperiode en de tientallen mogelijkheden om zichzelf aan tafel te verwennen en je beseft het pas later: Düsseldorf heeft alles !

 

Düsseldorf is een stad van twee rivieren. De Düssel gaf zijn naam aan de stad, de imposante Rijn zorgde voor de rest en gaf de stad naam en faam en kijkt terug op een bewogen geschiedenis van ruim 800 jaar. Tijdens de Tweede Wereldbrand werd de stad grotendeels vernield. Slechts een paar oude gebouwen zijn overeind gebleven of gerestaureerd, met het Rathaus (stadhuis) en de Schlossturm (slottoren, nu Scheepvaartmuseum) in de Altstadt of oud stadsgedeelte als voornaamste. Binnen deze oude kern zijn er een aantal kerken een bezoekje waard: de Pfarrkirche St. Andreas, de Neanderkirche, de Lambertuskirche en in het moderne centrum, tussen station en Altstadt, mag je de Johanneskirche niet links laten.

 

HOOFDSTAD VAN DE MODE

Düsselforf is zonder twijfel een shoppingstad met allure en geniet van de titel Duitse hoofdstad van de Mode. De aanwezigheid van een invloedrijke Modeacademie is hier zeker niet vreemd aan. Ruim de helft van de toeristen komt speciaal naar de Köningsallee – zeg maar de Kö –  en de schitterende Shadowstrasse. Beide locaties tellen een brede waaier van dure en exclusieve boetieks. Ook aan grote warenhuizen en winkelgalerijen is er geen tekort op de Kö. Daaraan grenzend ligt de Shadowstrasse met eenzelfde assortiment. Voor beter betaalbare winkels stap je meer naar de Rijn toe. De Altstadt, met  zijn vele autovrije zones, telt een ruim aanbod aan winkels.

 

HALVE VIERKANTE KM

Düsseldorf biedt je een uitgebreide mix van toeristische bezienswaardigheden. Naast een rijk shoppingaanbod, een divers cultureel pallet met ruim twintig musea, meer dan honderd kunstgalerijen, een opera en een concertgebouw. De Altstadt telt zeven  kerken , waarbij de St. Lambertusbasiliek met scheve toren. De stad is amper een halve vierkante kilometer groot – telt vandaag nog vijf brouwerijen, goed voor ruim 250 cafés en kroegen. Düsseldorf kan je dus makkelijk al wandelend verkennen, met de Rheinpromenade als slotstuk, richting Rheinturm. Wie meer wil zien van de randstad, kan terecht op de Hop-on Hop-off bus die de highlights met acht haltes naar keus laat bewonderen.

 

CULINAIR

Lekkerbekken, Bonvivants en Levensgenieters komen ruim aan hun trekken in Düsseldorf. Bratwurst, Eierpunch, Flammlachs (op het vuur bereide zalm), Heisser Kakao (warme chocolademelk), Stollen (kerstkoek), Maronen (kastanjes), Langos (Hongaarse variatie van pizza), Marzipan und Nugat (marsepein en nougat) en onder andere Paradiesäpfel (gekonfijte appeltjes) en Flammkuchen (vlamkoek) zijn onweerstaanbaar voor de kleine hapjes.

Voor de grotere honger wacht alvast een Rheinischer Sauerbraten (stoofvlees), Schweinehaxe (schenkel), Flönz (bloedworst), voorafgegaan door een flink bord Äh-zezupp, een buikvullend soepje. En voor de dorstige lui wacht alvast een halve liter Altbier, lokaal donker brouwsel dat zich graag laat drinken, dat alles af te ronden met een Killeptisch, een kruidenlikeur dat de spijsvertering een handje toesteekt.

Wie gek is van een stevige moot varkensvlees (Schweinehaxe), zit op rozen restaurant Zum Schiffen in de Hafenbstrasse 5 (waar Napoleon in 1811 samen met zijn generaals genoot van de Duitse keuken – ook Franz Beckenbauer, Brooke Shields, Heinrich Heine, Paul Bocuse en onder ander de Japanse prinses Hisako van Takamado en de Zweedse koningin genoten van het lekkers uit de keuken Zum Schiffen).

Wie liever uit het vuistje een stukje Haxe verorbert, kan dit op volkse wijze –  een heerlijke pot nat binnen handbereik – op zijn best in bistro Schweine Janes in de Bolkerstrasse.

Fijnproevers zijn duidelijk aan het feest in Da Primo (in de Altstadt) waar de ijscoupes en de fruittaarten je eeuwig aan Düsseldorf zullen doen denken.

 

HOTEL NIKKO

Enkele dagen verblijven in Düsseldorf is een aanrader in Hotel Nikko, gelegen in de Immermansstrasse 41 in de wijk Little Tokyo, op wandelafstand van het centrum en station. Er wonen ruim 6.500 Japanners in de stad en werken in de meer dan 500 Japanse bedrijven, gevestigd in de regio. Voor de liefhebbers van de Japanse keuken wacht in het restaurant Benkay, de Sushi Bar en een uitstekende Teppanyaki al  datgene wat de Japanse smaken tot hemelse gerechten leidt.

 

KERSTMARKTEN

Loopt Düsseldorf het ganse jaar door, met als uitgelezen shoppingstad de Kö als absolute topper, dan eisen carnaval en de kerstperiode hun deel van de aandacht graag op. Vooral de Weihnachten Märkte zijn sterk gegeerd. Net zoals Keulen en Aachen heeft Düsseldorf zijn eigenheid. Kleiner, compacter en vooral losser en gezelliger, leuk verspreid over de ganse stad. Het is dan ook genieten van de SCHADWOWSTRASSE (aan het Schauspielhaus). Er is hier een ijsbaan en draaimolen en vooral veel lekkers voor wie zich compleet wil onderdompelen in de kerstsfeer. Deze kerstmarkt kent een klein verlengstuk in de Schadowstrasse. Ook op de SCHADOWPLATZ tellen we er een, en op de binnenkoer van het Wilhlem-Marx-Haus staat de STADTBRÜCKEN zo goed als volledig in het teken van kerstkristal. De HEINRICH HEINE PLATZ mag je niet missen. Gelegen aan het luxeuze Carsch, verblinden de duizenden lichtjes je en is het genieten van de Engeltjesmarkt.  In de schaduw van het stadhuis zorgt de MARKTPLATZ voor optimale kerststemming. Voeg daarbij de FLINGER STRASSE en de MARKTSTRASSE en je kerstzoektocht naar het mooiste uit Düsseldorf kent geen grenzen.

Hoe dan ook, Düsseldorf is een stad voor elk seizoen. Er valt immers zoveel te beleven, zodat deze metropool een uitstekend idee is voor een citytrip.

 

 

Georges Keters

 

Met dank aan Catherine Gastout, Duitse Nationale Dienst voor Toerisme in Brussel, Birte Weiring, Düsseldorf Tourismus en stadsgids Anja Kühner.

 

Foto’s: Düsseldorf Tourismus, U. Otte en Georges Keters


















>> Reageer (0)
16-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROTE NACHT 33 MASTERCHEFS OF BELGIUM 2018

Christophe Baert

Eric Ferniez

Axel Rousseau

Nieuwe 33 MasterChefs

 

 

33 MASTERS OF BELGIUM

TE GAST IN CASINO OOSTENDE

 

Het 56ste Magistraal Kapittelbanket van de 33 Masters of Belgium, zeg maar de Grote Nacht, haalde met zowat 600 deelnemers in het Oostendse Casino het  kruim van de Belgische chefs op het podium. Voorzitter Stéphane Buyens zette de nieuwe Masterchefs, Ambassadeurs, Compagnons de la Toque Blanche en Club Members met klasse in de kijker.

 

 

Onder de vele benoemingen tellen we alvast drie nieuwe Masterchefs : Christophe Baert (Domaine de la Blommerie in Moeskroen), Eric Fernez (d’Eugénie à Emilie uit Baudour en Axel Rousseaux (Ô de Sammeuit Arquennes) – (Foto).

Jelle Devisch, rechterhand van meesterkok Frans Saint Germain in Père et Mère in Diksmuide, Sandrine Losfeld (De Tuin, Nieuwpoort), Thibault Van Aerde (TouGou, Brugge), Stephane Fievez (Vijverhof, Wevelgem), Frederik De Mets (Hemelhof, Kortrijk), David Grosdent (L’Envie, Zwevegem), Olivier Van Steenkiste (d’Oude Burcht, Kortrijk), Didier Bourdeaux (Maison D, Ronse), Barabara Ferry (L’Ecailler, Luik), Edward Van Dorpe (Le Plat Pays, Zandvoorde), Sander Van de Walle (Sel Gris, Duinbergen), Jan Verhelst (Jan Verhelst, Eke) en Bert Zaman (Lux, Antwerpen) kregen de titel van Compagnon de la Toque Blanche opgespeld.

Thierry Vandebroucke (Fish Express) werd Ambassadeur.

 

 

CHRISTOPHE BAERT

Met Christophe Baert telt de 33 Masters of Belgium een sterke aanwinst. Hij woont zowel in Koksijde als in Moeskroen waar hij samen met eega Nathalie het Domaine de la Blommerie, traiteur met restaurant, met kloeke hand leidt. De zaak is een familiebedrijf die Christophe samen met zijn medewerkers uitbouwde tot een niet meer weg te denken oase van culinair genot. “Ons vak is voortdurend in ontwikkeling zodat we elke dag alert en mee moeten zijn met de jongste trends. Als cateringbedrijf staan we voor alles open en brengen gastronomie naar aal hoek van onze regio. Daarnaast zijn onze all-in formules sterk gegeerd. Hier staan gezelligheid, gastronomie en kwaliteit hoog in ons vaandel. Het is hard werken, maar we doen het graag en leven er voor”, stelt de kersverse Master Chef, die naderhand steeds de batterijen komt opladen in Koksijde.

 

 

33 MASTERCHEFS

De 56ste Grote Nacht werd niet alleen overgoten met het beste wat op het vlak van de gastronomie te vinden is, maar kreeg met het optreden van special guest Nathalie Meskens, ondersteund door The 33 Masterchefs Band, een extra pigment. De algemene leiding was in handen van de executieve Masterchefs Lieven Demeestere, Frans en Tim Saint Germain. Het Aperitief van de Ambassadeurs zette het feest op het juiste spoor met een Open Table Cooking  door de 33 Masterchefs. De Champagne Gosset, Remi Bols en de Gin Tonic bar Schweppes lieten zich smaken, als prelude tot het Gala Menu. Hier was het genieten van een brede waaier van klassegerechten met aandacht voor Schotse zalm, wilde tarbot, Duroc d’Olives Rouge, kazen Van Tricht en onder andere ambachtelijk Bourbon roomijs. Dat alles rijkelijk overgoten met wijnen Young Charly. Het geheel werd in goede banen geleid door de leerlingen van het Hotelschool Ter Duinen, onder supervisie van Ambassadeur Olivier Willaert.

 

 

Georges Keters

Foto’s: Luc Cassiman en Dirk De Deyn

 












>> Reageer (0)
14-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELIN IN NEDERLAND



MICHELIN NEDERLAND IN DE LIFT

Twee nieuwe 2-sterrenrestaurants

 

 

MICHELIN NEDERLAND laat voor 2019 opnieuw zienMichelin   hoe groot het culinaire potentieel er wel is. Gerenommeerde koks en jonge talenten maken de hoge verwachtingen helemaal waar. Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en maar liefst twaalf nieuwe sterren kunnen we editie 2019 inlijsten. Nederland telt vandaag 110 sterrenzaken.

 

 

 

De chefs van de drie restaurants met zijn en blijven stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle, Jannis BREVET van Inter Scaldes in Kruiningen en Jacob Jan BOERMA van De Leest in Vaassen nemen met verve hun rol op als inspirator van de nieuwe generatie chefs. Hun persoonlijke keukens zijn uniek en behoren tot de culinaire wereldtop.

Gwendal POULLENNEC, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen, bevestigt de positieve evolutie. “Dit jaar is een uitstekende editie voor Nederland. Onze inspecteurs zijn onder de indruk van het hoge niveau dat gehaald wordt door ervaren chefs die al eerder zijn onderscheiden. Ze hebben eveneens heel wat nieuwe namen gevonden om de selectie te verrijken. Deze jonge chefs, die zich soms laten inspireren door het werk van hun collega’s, brengen de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau op het gebied van creativiteit, innovatie en smaak.”

Reken Nico BOREAS gerust onder de Nederlandse topchefs. Dit voorjaar opende hij Sabero in Roermond en dat was meteen een schot in de roos. Chef BOREAS etaleert er zijn technische kennis en neus voor finesse. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve samenspel dat Syrco BAKKER creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een wervelende ervaring op.

Maar liefst twaalf restaurants worden in editie 2019 onderscheiden jeugdige klasse. Wat meteen opvalt, is de opmars van talentvolle chefs die op jonge leeftijd aantonen dat op klasse geen leeftijd staat.

 

De MICHELIN gids Nederland 2019 is te koop vanaf 20 december voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 834 adressen, namelijk 263 hotels (waaronder 21 gastkamers) en 571 restaurants waaronder 110 sterrenrestaurants, drie 3-sterrenhuizen en 129 BIB GOURMAND restaurants.

 

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO










>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs