Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS

Met Reizen LAUWERS naar het Firenze van het Noorden

 

Dresden en de Gouden Eeuw

 

Moezel, het Zwarte Woud, Eifel, de Rijn en steden als Keulen, Bonn en Berlijn zijn door de Belgen het best gekend als men over Duitsland praat. We zouden haast vergeten dat evenwel nog heel wat te bezoeken en te beleven valt in ons buurland. Of wat dacht je van Dresden, ooit een der allermooiste steden van Duitsland (van 1949 tot 1990 lid van de communistische DDR) en zo goed als volledig vernield tijdens de Tweede Wereldbrand. Maar onze oosterburen zijn doorbijters en bouwden Dresden steen per steen terug op tot wat het vandaag is: Werelderfgoed. Reizen LAUWERS brengt je probleemloos naar hartje Dresden en laat je kennis maken met een onvergelijkbare kunstverzamelingen, heerlijke historische hoekjes en unieke parken langs de Elbe.

Er is wellicht geen enkele stad die zoveel geschiedkundige en interessante bezienswaardigheden als Dresden. Vooraan staat alvast de Frauenkirch, fraaie barokkerk, tijdens Wereldoorlog 2 zo goed als volledig vernield, werd steen na steen terug opgebouwd volgens de oorspronkelijke – geen enkel detail ontbreekt bij zijn voorganger uit de 18de eeuw – en werd in 2005 terug opengesteld. Een staaltje van hoogtechnologie binnen de architectuur.

PALEIZEN

Wie gek is op porselein loopt niet voorbij de Zwinger, een voormalig paleis en onderdeel van het Dresden Fort, vandaag een museum met een schat aan antieke schilderijen, klokken, het mooiste en duurzaamste porselein en tal van onschatbare vooroorlogse instrumenten.

Operaliefhebbers kennen de Semperoper, voorheen de Sächische Staatoper in 1869 verwoest door brand en in 1945 nog maar eens met de grond gelijk gemaakt.

Nog een portie paleis is te vinden in het Residenzschloss, koninklijk paleis in het historische centrum, tegelijk het oudste gebouw van de voormalige DDR-stad. Vandaag eveneens uitgebouwd als museum met schatten aan tekeningen en schilderijen.

Het hart van de stad klopt op de Altmarkt waar de 92 m hoge Kreuzkirche staat te pronken in al zijn glorie. Tal van cafés, terrasjes en een resem winkeltjes zorgen voor de gezelligheid. Verlaat je de Altmarkt dan duik je zo het grote winkelcentrum binnen.

GOUDEN EEUW

Dresden kan bogen op de aanwezigheid van de Elbe, een rivier die door de eeuwen heen zeer belangrijk was voor handel en nijverheid. Vandaag kan je er diverse boottochten maken, mini-cruises met een stoomboot die de stad van een andere kant laten zien. Meer nog, flaneer gerust even op de Brühlsche Terrasse, ontmoetingsplaats van de Beau Monde. Het terras wordt als een der mooiste van Europa naar voor geschoven.

Dresden dank zijn rijkdom dan ook voor een flink stuk aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos hertog Albert van Saksen voor Dresden als residentie. Met August II (August de Sterke) brak in 1670 de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende kunstenaars en architecten uit aan het hof. Eenmaal koning van Polen organiseerde hij grootse festiviteiten waar heel Europa op af kwam. De rijkdom vloeide overal. Getuige daarvan is het Moritzberg kasteel (dichtbij Dresden), jachtslot uit de 16de eeuw en later verworven door August De Sterke.

RODE LEGER

Dresden bleef tot 1918 een belangrijke cultuurstad. Helaas maakte de Tweede Wereldoorlog daar een einde aan. Dresden werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 door zowat 1.200 bommenwerpers voor ruim 80% verwoest door het oprukkende Rode Leger. Dresden was uitgeteld en telde na de oorlog nog nauwelijks mee. Maar er werd hard gewerkt aan de wederopbouw, met het gekende resultaat vandaag: opnieuw een van de mooiste Duitse steden en toerisme is nu de grote troef. Het zit duidelijk in de lift en inderdaad, Dresden (dat 600.000 inwoners telt) mag zich zonder meer het Firenze, het Florence van het Noorden noemen.

REIZEN LAUWERS

Wie deze schitterende stad zonder problemen wil bezoeken kan terecht bij Reizen LAUWERS die vanaf april tot eind september elke maand een of twee maal naar de voormalige Oost-Duitse stad, vandaag hoofdstad van Saksen.

KERST IN DRESDEN

Wie alvast Dresden wil bezoeken om en rond Kerstmis, kan met REIZEN LAUWERS vertrekken op 30 november of 7 december en vijf dagen genieten van de unieke sfeer op Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland.

 

Alle info: www.lauwers.be en 070 35 08 18 alwaar een gratis brochure met alle reizen te bekomen is.

 

Georges Keters

 










>> Reageer (0)
19-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK - FEEST VAN DE HARING IN BOULOGNE

City trip Boulogne-sur-Mer

 

Feest van de Haring & La Matelote

 

Trek in een midweek of weekend dicht bij huis. Dan kan dit je volgende uitstap zijn: kruisvaarder Godfried van Bouillon, Egyptoloog Auguste Mariette, antropoloog Ernest Hamy en de voetballers Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry zijn er geboren: Boulogne-sur-Mer. Een heuse kleurrijke en levendige stad die alles in huis heeft om er een city trip van te maken, te smaken en vooral te genieten.

 

Boulogne is verdeeld in twee terrassen, opgebouwd tegen de omhooglopende kust. Enerzijds is er het boeiende leven in de haven, anderzijds de hoog gelegen oude stad waar stilte en nostalgie de troeven zijn en de sfeer van vroeger illustreren, binnen de 13de eeuwse oude stadsmuren. Ideale locatie voor wandelaars en lekkerbekken om te genieten van de tafelgeneugten in een van de vele restaurantjes en gezellige bistro’s.

BASILIEK DAK VAN BOULOGNE

De oude stad zit bol van de bezienswaardigheden. De Stormtoren dateert uit de 12de eeuw en is de vestingtoren van het oude Gravenkasteel, tevens het oudste monument van de stad. Boekenliefhebbers zullen zich in de handen wrijven bij een bezoek aan Les Annonciades, een voormalig klooster uit de 17de eeuw waar vandaag de stadsbibliotheek zich bevindt, goed voor ruim 300.000 boeken, exclusief eeuwenoude manuscripten en incunabula. Het stadhuis en het Kasteelmuseum zijn evenzo een bezoek waard. Topper is evenwel de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, in de 19de eeuw gebouwd op de ruïnes van de oude kathedraal. De koepel is honderd meter hoog en prijkt over de ganse stad. De crypte – uit het Romaanse tijdperk – laat een schatkamer zien gewijd aan zeelieden.

FEEST VAN DE HARING

Boulogne-sur-Mer is de grootste vissershaven van Frankrijk en telt een uitgebreide vloot met moderne trawlers, een 50-tal vissersvaartuigen en om en bij de 70 kustvissers, goed voor aanvoer van ruim 35.000 ton vis, schelp- en schaaldieren. Een bezoek aan de visafslag is een aanrader. Na het Feest van de Zee in juli en de Route du Poisson in september wordt Koning Vis op zaterdag 21 en zondag 22 november nog eens in de kijker gesteld met La Fête du Hareng, Feest van de Haring, twee folkloristisch getinte dagen die men niet mag missen.  Alle info en programma: www.ville-boulogne-sur-mer.fr en www.tourisme-boulognesurmer.com.

LA MATELOTE

Restaurant La Matelote is zonder meer een begrip in Boulogne waar Tony Lestienne als 24-jarige een bescheiden woning omtoverde tot zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent ontging de heren van de Michelin gids niet en drie jaar later fonkelde er een ster aan de gevel. Sindsdien ging het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is een meester als het om bereidingen gaat met alles wat uit zee komt. Met de vismijn in zijn voortuin komt dan ook niets anders dan vangverse producten op het bord. Toppers daarbij zijn de schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder andere de succulente tarbot. Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs de la Mer en het Menu Degustation, zevengangen menu waarbij het beste van de regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare prijzen, onberispelijk voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding van maître d’hotel Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en zijn brigade aan het fornuis.

Het hotel telt 35 kamers, allen gezellig uitgewerkt met alles er op en er aan: standaard, supérieur, prestige en junior suite. Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te gebruiken.

ARRANGEMENTEN

Hotel-restaurant La Matelote is dan ook de ideale locatie om Boulogne en de regio Côte d’Opale te verkennen. Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met een aantal arrangementen en midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem af en toe een kijkje op de website zodat je constant op de hoogte blijft van de beste promoties.

Hotel-restaurant La Matelote, 80 Boulevard Saint-Beuve, 62200 Boulogne-sur-Mer (vlak over Nausicaä) pakt tijdens de Haringfeesten uit met speciale arrangementen. Meer info: www.la-matelote.com, hotel@la-matelote.com en info@la-matelote.com

 

Georges Keters

Foto’s: Office de Tourisme Boulogne & Georges Keters










>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HORECA NIEUWPOORT - NIEUW ITALIAANS RESTAURANT

Culinair Nieuwpoort

 

Italië op uw bord in

da Claudio

 

Liefhebbers van een Italiaanse authentieke Orecchiette alla Pugliese, Ravioli van Burrata of een onvergelijkbare Ossobuco van kalfsvlees kunnen vanaf nu terecht in restorante da Claudio in de Marktstraat. Smullend Nieuwpoort krijgt hier het pure échte Italië op het bord.

 

De vraag naar een authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. De uit het Italiaanse Puglia afkomstige Claudio Aquaro en Vanessa Beyens die drie jaar geleden lekkerbekkend Nieuwpoort via hun traiteurzaak VinoFilia, in de Markstraat, lieten genieten van de pure Italiaanse producten, trokken zopas een streep onder deze schitterende zaak en openden aan de overkant (in het voormalig hotel Ter Zilte) met Restaurante da Claudio een op en top Italiaans restaurant. De kaart schuift een uitmuntende Italiaanse keuken naar voor. “We konden niet weerstaan aan de vraag om een pure Italiaanse keuken uit te bouwen. In VinoFilia was dit niet mogelijk. Toen het pand in het voormalig hotel Ter Zilte vrij kwam te staan sloten we VinoFilia en pakken we uit met een volwaardig Italiaanse restaurant”, geeft Claudio, geflankeerd door Vanessa graag mee.

ITALIE TROEF

“We willen alvast aantonen dat onze keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne, pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Gambero du Mazzara del Vallo, risotto en zowat alle regionale bereidingen. Limoncello en Crema di Limoncello met vanille van Madagaskar wordt in huis gemaakt. De Italiaanse chefs Vito en Ekos zorgen samen met Vanessa voor het keukenplezier. We houden het bij simpele smaakvolle gerechten, te genieten in een sfeerrijk midden of ons leuke zonneterras.”, stelt Claudio Aquaro – beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier AIS (Associazione Italiana Sommelier).

ZON IN HET BORD

Het staat buiten kijf, restaurante da Claudio brengt de Italiaanse zon in het bord. Afkomstig uit het zonnige Puglia weet Claudio de rijkdom aan tomaten (pomodori), spinazie (spinaci), linzen (lenticchi), aubergines (melanzane) en het niet te versmaden groene goud of olijfolie (olio d’oliva) in de kijker te stellen. Voeg daarbij de vangsten in de Adriatische Zee zowel als in de Mare Picolo (Ionische Zee, de Kleine Zee) en je hebt het beste uit de regio op je bord. Liever wat vlees (carne)? Dan zullen lam, geit en het everzwijnvarken u zeker bevallen. Uit de Mare Picolo is het genieten van kwalitatieve hangmosselen (cosse) en oesters (ostriche), inktvis (calamaro), karper (carpa) en onder andere ombervis (maigre). Bij dat alles hoort een regionale fles met aandacht voor een Copertine (een rode parel uit Lecce), een Castel del Monte (stevig rood) of een jonge Salento, in wit, rood of rosé.

ALBEROBELLO

Smullen van Italië doet meteen dromen van een bezoek aan dit unieke land van zon, pasta, pesto, leuke wijnen en olijfbomen. Moment – suprême in Puglia is zonder twijfel een bezoek aan de Zona Monumentale dei Truli in Alberobello, een leuke portie Werelderfgoed. Enig in de wereld zijn deze huisjes opgetrokken in grote blokken wit gekalkte steen en kegelvormig dak, al dan niet versierd met een of andere mysterieus motief dat verwijst naar vruchtbaarheid, zomer, god of liefde. Een trullo telt meestal slechts een of twee vertrekken en zijn daarenboven piepklein. Op de top van het dorpje waakt Sint Antonio in het kerkje over de bewoners, vooral ingepalmd door tweede verblijvers. Al bij al goed voor een paar uurtjes rondslenteren en genieten van dit wereld wonder waarvan men de oorsprong tot op vandaag nog niet heeft ontdekt.

DEGUSTATIE IN DA CLAUDIO

Om de Italiaanse en keuken uit Puglia extra in de kijker te stellen pakt het keukenteam van da Claudio uit met een uitgelezen Degustatiemenu. Hierbij kunnen de smulpapen genieten van een Vitello, Orechiette, Lamskoteletten om af te ronden met een onvervalste Pannacotta. Speciale op maat gemaakte gerechtjes wachten op het jonge geweld. Of wat dacht je van een Spaghetti Lucas, een Hamburger di Pesce of een Scaloppina Nathan? En ja, er staat ook glutenvrije pasta op het bord. Tot straks in da Claudio? Dat alles aan betaalbare prijzen.

 

Restorante da Claudio

Marktstraat 19

8620 Nieuwpoort

058 – 24 33 74

Keuken: van 12 tot 14 uur en van 18.30 tot 22 uur.

Gesloten op zondag en maandagmiddag.

 

 Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HORECA MIDDENKUST - MIDDELKERKE

Unicum in de horeca

 

Chef Willy

 30 jaar aan de stoof in De Lekpot

 

Feest in restaurant De Lekpot op de Zeedijk 138 in Middelkerke. Niet direct om er het goede seizoen mee uit te wuiven, wel omdat chef Willy Matthys (net 52) nu al ononderbroken dertig jaar aan de stoof staat van dit huis. Hij overbrugt hierbij twee generaties Van Parijs. Een unicum binnen het horecawereldje.

 

Toen Eddy en Roos Van Parijs – De Pla dertig jaar geleden met De Lekpot 2 op de wijk De Krokodiel een tweede zaak opende mocht de toen 21-jarige Willy Matthys meteen in de keuken  de scepter zwaaien. En of hij er gelukkig mee was. “Ik kwam pas uit de COOVI – hotelschool en had net mijn legerdienst (bij de commando’s en een beetje in de keuken) en deze kans kon ik niet laten liggen. Ik greep ze met beide handen. Het moet zijn dat de eigenaars Eddy en Roos best tevreden waren, want na verloop van tijd mocht ik overstappen naar De Lekpot 1, het huidig adres”, vertelt een gelukkig ogende chef, met de glimlach roerend in de potten in zijn spiksplinternieuwe keuken.

TWEEDE GENERATIE VAN PARIJS

Twee jaar geleden gaven Eddy en Roos Van Parijs – De Pla op 2 augustus de fakkel over aan zoon Jochen die vandaag met zijn team het succes van zijn ouders knap verder zet. “Wat goed is bleven we in eer houden, wat kon verbeteren deden we. Jongeren hebben wel eens een andere visie dan hun ouders. Groot struikelpunt was onze keuken, uitgebouwd in de kelder. Bij de herinrichting voorbije winter brachten we de keukeninfrastructuur naar de benedenverdieping en vervingen we wat keukentoestellen zodat we vandaag over een hypermoderne installatie beschikken. Deze transformatie bespaart ons niet allen veel stappen richting kelder en terug, maar laat toe makkelijker en gezelliger te werken. We zijn zeer blij met de beslissing die we voorbij winter namen”, vertelt Jochen Van Parijs, steeds met een kijk op de praktische aanpak. “Wanneer het werk makkelijker wordt is dit een zegen voor ons allen, vooral op bijzonder drukke en lange zomer dagen.”

MODERNE EVOLUTIE

Dertig jaar kokkerellen in hetzelfde huis zonder zelf eigenaar te zijn blijkt voor Willy Matthys geen struikelbrok te zijn. “Neen, helemaal. Ik voel me goed bij de familie Van Parijs. Ik ben vrijgezel wat betekent dat ik mijn tijd kan invullen hoe ik dat wil. Service coupé of niet, er wacht geen gezinsleven. Niet dat ik asociaal ben, helemaal niet, want ik kan rekenen op een schare heerlijke vrienden waarmee we op tijd en stond onze lusten botvieren na een voetbalmatch – liefst waar SC Anderlecht speelt en wint – of een zware dag werken. Mocht ik getrouwd zijn, dan had ik misschien na een tiental jaar aan een eigen zaak gedacht. Maar neen, ik voel me uitstekend hier. En zal er hopelijk nog lang kunnen blijven. Werken voor bazen als Eddy, Roos of Jochen is een plezier. Jochen leidt de zaak met vaste hand en in de keuken mag ik mijn ding doen. Iedereen zijn verantwoordelijkheid. Wellicht het succes van De Lekpot.

GEEN TIERLANTIJNTJES

Koken in 1985 of potten roeren in 2015, dat zorgt steevast voor een verandering in eetgewoonten. “Als we even de klok terugdraaien zien we eigenlijk dat er eigenlijk niet zoveel verandert is. Mosselen in het seizoen en tong met een portie friet is nog steeds de nummer één van onze toeristen en dagjesmensen. Wel is het zo dat we hier in De Lekpot ons toeleggen op kwaliteit en royale porties. We geven de klanten waar voor hun duur verdiende centen. Geen tierlantijntjes, tubetjes, espuma’s noch ingewikkelde gerechten. Neen, daar zijn ander huizen voor gespecialiseerd. Wel komt men vandaag meer af met extra vragen omtrent allergieën, glutenvrije maaltijden, zoutarme groenten en ja, de onvermijdelijke vijanden van vis of vlees. Steevast dienen we gewapend te zijn tegen volbloed vegetariërs. Soms moeilijke eters. Maar ook hier passen we daar met de glimlach een mouw aan”, besluit chef Willy die – eens hij zelf de voetjes onder tafel kan steken – zich met hart en ziel stort op een heerlijke zeevruchtenschotel. “En zet maar een goede fles Chablis bij!”

 

Restaurant DE LEKPOT

Jochen Van Parijs en Sandra Derycke

Zeedijk 138 - 8430 Middelkerke - 059 30 38 25

www.delekpot.be

 

 Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPTROEVEN VAN SILVERJET

Parel Silverjet in de Caraïben

 

Jamaica,

 meer dan Bob Marley

 

Jamaica, een exotisch eiland, een tropisch ongeschonden schoonheid, zonovergoten stranden, een paradijs voor romantici, de onomkeerbare smaragd in de Caraïben. Harry Bellafonte en de al even legendarische Bob Marley deden er nog een schepje op door via hun calypso en reggae dit eiland extra van parels te voorzien.

 

Ook dat alles is reisgigant SILVERJET niet ontgaan. De gloednieuwe winterbrochure (gratis te bekomen via www.silverjet.be) laat niets aan de verbeelding over en laat je meteen wegdromen in een wereld waar zon, schoonheid en rust de scepter zwaaien.

Hoe mooi Bellafonte en Marley Jamaica via hun muziek wereldkundig maakten, Christoffel Columbus had het bij de ontdekking van dit eiland in 1494 al eerder gezien: “Jamaica is het mooiste eiland dat ik ooit heb mogen aanschouwen”, zei de in Genua geboren Italiaan die Amerika ontdekte. Vandaag is de fauna en flora er nog steeds even fabelachtig als toen. Voeg daarbij de immer vriendelijke en uitnodigende bevolking en je weet meteen waarom Jamaica zo speciaal is. Zo uniek ook.

EILANDENPAREL

Met zijn ruim 2,5 miljoen inwoners ligt Jamaica als een eilandenparel te pronken tussen het Cuba van Castro, de Domenicaanse Republiek en Haïti. Het meet 11.425 vierkante km, is ruim 200 km lang, slechts 70 km breed en bezit een enig mooie kustlijn van iets meer dan duizend km, grillig en rotsachtig, doorspekt met wellicht de mooiste stranden ter wereld. Deze zijn vooral te vinden in Montego Bay, Ochos Rios, Runaway Bay, Negril en onder andere Falmouth en Port Antonio. Jamaica kan bogen op een heerlijk klimaat, het ganse jaar is het er constant 25 graden, in een tropisch zeeklimaat dat regenachtig en vochtig is. Dwars doorheen het groene land loopt een bergketen met de 2.256 meter hoge Blue Mountain Peak als blikvanger. Een festival van ruim honderd watervallen zorgt voor een extra toeristische noot. Topper ervan is de geliefde Dunn’s River Falls, die het pracht stuk natuur zo haast in twee splijt. Deze Falls laat toe de rotsen te beklimmen over een afstand van zowat 200 meter hoog. Een unieke belevenis waarbij je het gevoel krijgt midden in de jungle te zitten. Kletsend water, beklimbare rotsen, immens groen en een hemelse temperatuur: een aanrader voor elke recreatieve sporter.

VAN OOCHI TOT BLUE LAGOON

Wie niet direct de ganse dag aan het strand, de bar of het zwembad wil vertoeven, kan genieten van enkele geleide uitstappen. We starten onze tocht in Montego Bay en stappen op een raft voor een relaxerende tocht op de Martha Brea River. Zalig peddelen tussen groen en ongerept exotisch natuurschoon. Op weg naar Ocho Rios – zeg maar Oochi, stellen de Jamaicanen – neuzen we even in het Columbus Museum waarna we met de 4 x4 koers, via talrijke bananenplantages, koers zetten naar Port Antonio en The Blue Lagoon, de plek waar de legendarische gelijknamige romantische film van producer Randal Kleiser werd opgenomen en Brooke Shields en Christopher Atkins zich onsterfelijk maakten. Zwemmen in de Blue Lagoon betekent immers eeuwige jeugd, wat we sterk aanbevelen. Verder is het genieten van een uitstap naar Sangster, Kingston en Port Royal, ooit een vervaarlijke pleisterplaats van piraten en zeeschuimers, vandaag een vredig vissersdorpje. Onze tocht houdt halt in Negril, de meest geliefde plaats met witte stranden en luxueuze vier- en vijfsterrenhotels.

HALF MOON, A ROCK RESORT

Topper van Silverjet in Jamaica is het indrukwekkende Half Moon, a Rock Resort, een van de meest gerenommeerde hotels met alles er op en er aan: ruime keuze aan kamers en suites en sportmogelijkheden met een 18-hole golfbaan, dertien tennisbanen en onder andere een ultra moderne Spa. Dat alles uitgesmeerd aan een drie km lang privaat strand.

Andere parels zijn de 5-sterrenhotels Secrets St. James en Jamaica Inn met het 5-sterren-de-luxe Golden Eye als extra, waar de geest van geheim agent James Bond nog ronddwaalt. Hier schreef Ian Flemming immers zijn legendarische 007-boeken.

                                   Meer info: Silverjet – tel. 050 700 965 en www.silverjet.be

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
18-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK - AUVERGNE - CANTAL

Puur natuur in Frankrijk (1)

 

Auvergne

 land van vlees, kazen en vulkanen

 

Frankrijk telt  22 regio’s verdeeld in tientallen departementen. Eén regio steekt er alvast bovenuit: Auvergne. Men ontdekt het meteen, het landschap laat heel wat andere zaken zien die de ander departementen niet hebben: de 80 vulkanen zorgen voor een uniek beeld en het is dan ook geen wonder te noemen dat de Fransen deze regio het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne hebben gedoopt. De natuur opent zich hier voor u helemaal alleen: het water, de bossen, de lucht, alles ademt hier puurheid en schoonheid. Het is duidelijk, Auvergne is een land van vlees, kazen en vulkanen. Zonder twijfel een der mooiste streken van Frankrijk, maar helaas te weinig gekend.

 

Inderdaad, want voor de meeste reizigers op weg naar het zuiden is de Auvergne slechts een tussenstop. Verkeerd, want deze regio heeft zo goed als alles te bieden. Benevens de onnavolgbare natuur zijn de weergoden je tijdens de zomer gunstig gezind met hoge temperaturen. In het voor- en najaar zorgen regenbuien ervoor dat het groen zijn kleur blijft behouden. In de winter is wit troef want dank zij de hevige sneeuwval is wintersport niet veraf. Zestig km pistes laten in Le Lioran alpineskiën en snowboarden toe en er wachten zowat 30 km loipen op de langlaufers.

CANTAL

Een der departementale toppers in de Auvergne is alvast Cantal, het meest bergachtige, met het middeleeuwse Aurillac als hoofdstad. Deze bergketens zijn de resten van een reusachtige massieve vulkaan, oorspronkelijk misschien 3000 meter hoog met een doorsnede van 70 km, de grootste van Europa. Gletsjers uit de ijstijd sleten de toppen af tot wat ze nu zijn en puys genoemd worden, met de Puy-de-Sancy en de Puy Mary, aan de voet van de Col du Pas de Peyrol, als effectieve kuitenbijters, goed voor een hoogte van 1855 meter.  Voor de sportievelingen of getrainde lichamen, de beklimming van de Puy Mary is niet te missen. Je kan tot een flink stuk met de wagen de flanken oprijden. Daarna trekt met best goede stapschoenen aan, reken ruim een uurtje om heen en terug naar de top te stappen, om uiteindelijk met volle teugen te genieten van het 360 graden panorama dat door Moeder Natuur wordt aangeboden. A-d-e-m-b-e-n-e-m-e-n-d! Het unieke vulkaangebied, de gapende kraters en het onmetelijk groen brengen u tot rust. Jammer dat men dit stukje paradijs maar al te veel links laat liggen op weg naar het zuiden. Hou alvast in de toekomst een paar dagjes vrij om de Cantal en zijn vulkanen te bezoeken. Het is tegelijk een verademing op weg naar de drukke Azurenkust. En dan hebben we het nog over die andere departementen van Auvergne met Allier, Haute-Loire en Le Puy-du-Dôme. Meer info: www.auvergne-tourisme.info

KOEIEN EN KAZEN

Naast natuur is de Cantal een oase van gastronomische delicatessen. Auvergne wordt dan ook voor niets het land van de koeien en vulkanen genoemd. Koeien die luisteren naar de naam Salers. Met dank aan Tyssandier d’Escous, inwoner van Salers, die het stoere ras met het smaakvolle vlees over de grenzen heen bekend maakte en daarvoor een borstbeeld op zuil kreeg op zijn Grand Place Tyssandier d’Escous, hartje Salers.

Koeien geven melk wat dan weer garant staat voor kaas. Naast het Salers–vlees pronkt men in Auvergne dan ook graag met de Salers–kazen, hoevekaas die enkel geproduceerd mag worden in het seizoen dat de koeien op de bergweide staan en kunnen genieten van het verse gras, wat de speciale smaak geeft, aan het vlees, zowel aan de kaas.

MIDDELEEUWEN

Behoudens de immense en weidse groene vlakten, meren en onbeschrijflijke mooie natuur valt ook nog heel wat te beleven in Auvergne. Eeuwenoude sierlijke kerkjes, zo weggeplukt uit sprookjesboeken, en aantrekkelijke middeleeuwse dorpjes zorgen er voor dat je ogen te kort komt. Saint-Flour, Murat en onder andere Salers hebben alvast de geschiedenis getrotseerd. Voeg daarbij de viaduct van Garabit en de barrage van Grandval, twee kunstwerken die het wilde kraterslandschap om en rond Saint-Flour bepalen, en je verblijf in Cantal kan niet meer stuk.

Meer info: www.auvergne-tourisme.info

Met dank aan Véronique Beauvois (CB Communications) en Anissa Guenfoud (Auvergne)

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK - AUVERGNE - CANTAL

Puur natuur in Frankrijk (2)

 

Saint-Flour

parel op weg naar het zuiden

 

Gebouwd op en met vulkanisch gesteente is Saint-Flour de grootste stad in Oost-Cantal. Het mag dan amper om en bij de 7.000 inwoners tellen, de stad is rijk aan variatie en geschiedenis. Op sportief vlak werd Saint-Flour in 1999, 2004 en 2011 extra in de kijker gezet als aankomst plaats voor de Ronde van Frankrijk. Voor een stopover naar het zuiden, het is de ideale pleisterplaats om de regio te verkennen. Met speerpunten als de viaduct van Garabit, de stuwdam van Grandval en tal van imposante kratermeren en gorges (kloven) is men al vlug enkele dagen zoet om alles onder het oog te nemen.

Liefhebbers van heerlijke hoekjes, van ongerepte natuur, van kabbelende beekjes, van uitgestrekte meren en onmetelijk groen voelen zich hier uitstekend. Saint-Flour dankt zijn naam aan Florus, bisschop van Lodève die in de 4de eeuw vocht voor het katholicisme tegen het protestantisme, met de gotische kathedraal Saint-Pierre als herinnering, stroef en zo goed als geen versiering, noch buiten noch binnen. Soberheid troef. De kathedraal werd gebouwd in 1396. De voltooiing duurde tot diep in de 15de eeuw. Niet te missen is het groot houten kruisbeeld van de zwarte Christus, aansluitend voor de liefhebbers, een reliekschrijn van verguld brons met de stoffelijke resten van Sint-Florus (Saint-Flour) en enkele fraaie fresco’s die hemel en hel symboliseren.

GENTIANE

Saint-Flour mag dan niet direct de grote stad zijn die jaarlijks de massa naar zich toetrekt, de regio heeft veel te bieden. Het stadje is verdeeld in Basse Ville en Haute Ville. Beide zijn levendig overdag, maar ’s avonds valt er boven in de oude stad bitter weinig te beleven. Men zakt naar de benedenstad om er te genieten van de vele specialiteiten die Cantal en Auvergne te bieden hebben op tafel. Om te starten met de Gentiane, een uitstekend aperitiefje, gebrouwen uit de wortels van de gele gentiaanplant. Let wel, de gentiane heeft een aparte bijzondere smaak, die niet iedereen lust. Maar laat u evenwel niet afschrikken  en laat u verrassen door een lekker glaasje Gentiane-Salers, het meest bekende merk.

VIADUCT GARABIT

Wie Saint-Flour inbouwt als een stop-over naar het zuiden kan makkelijk twee tot drie dagjes rondtoeren in de regio en er kennis maken met ongerepte natuurpracht, aansluitend enkele unieke bouwwerken met de Viaduct de Garabit als stalen blikvanger. Alhoewel het de Franse architect Léon Boyer was die de bouw in handen had, blijft het werk steeds verbonden met Gustav Eiffel, ook al was die alleen verantwoordelijk voor de stalen constructie waaraan men van 1882 tot 1884 werkte, zodoende de gorge (kloof) van de rivier Truyère te overbruggen. De viaduct meet 554 meter en bevindt zich zowat 120 meter boven het water. Het project Garabit bleek later als ontwerpmodel te dienen voor de bouw van de Eiffeltoren in Parijs, neergepoot als symbool van de wereldtentoonstelling in 1889.

BARRAGE GRANDVAL

Naast de Viaduct van Garabit wacht iets verder op, tussen Saint-Flour en Chaudes-Aigues, ook nog de Barrage van Grandval, stuwdam gebouwd in 1959. Het meer zette meteen de deur open voor tal van watersporten. Op de terugweg naar Saint-Flour is het best genieten van een blik op Château de’Alleuze, mysterieuze ruïne uit de 13de eeuw, waarvan de buitenmuren overeind bleven. Aan de voet van het kasteel wacht een prachtig middeleeuws kapelletje waar, bij  uitzonderlijke gelegenheden, nog diensten worden ingevuld.

LA MAISON D’ADELAîDE

Wie een paar dagen wil doorbrengen in Saint-Flour krijgt ruim de keuze uit enkele hotels en gastenkamers. Laat u verleiden door de schoonheid van de middeleeuwse bovenstad en neem je intrek in La Maison d’Adelaïde, stijlvol herenhuis die Fabienne Testu in amper een jaar heeft uitgebouwd tot een niet meer weg te denken accommodatie, hartje stad. De vier kamers zijn stuk voor stuk pareltjes en beschikken over alles wat nodig is voor een heerlijk en rustig verblijf. Het ontbijt is daarenboven verrukkelijk. Parkeren kan op honderd meter op de Place d’Arme. Meer info: www.maisonadelaide.com

 

Meer info: www.auvergne-tourisme.info

Met dank aan Véronique Beauvois (CB Communications) en Anissa Guenfoud (Auvergne)

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK - AUVERGNE - CANTAL

Puur natuur in Frankrijk (3)

 

Smullen van Buron de Bâne

op het dak van Cantal

 

Wie op zoek is naar het absolute einde, mag op weg van Saint-Flour naar Salers niet nalaten even om te rijden en halt te houden in Pailherols en kennis te maken met de familie Combourieu, al vijf generaties eigenaar van de hotelaccommodaties Les Demeures de Montagne – eerder een Maison d’Amis – onderverdeeld in diverse compartimenten met de Buron de Bâne als absolute topper, op het dak van Cantal.

 

Toen Jean Combourieu in 1895 L’Auberge des Montagnes uit de grond stampte zal hij nooit gedacht hebben dat zijn pionierswerk  zou uitgroeien tot een super gezellig complex dat vandaag verder uitgebouwd wordt door zijn directe nazaten, goed voor L’Auberge des Montagnes (met wellness), Le Chalet de Jean, Le Clos des Gentianes en sinds kort ook nog de Buron op de Puy de Bâne, 1464 meter hoog, een parel in de ongerepte natuur met uniek zicht op de regio. Een buron is een voormalige hut op de flanken van de vulkanen waar herders na de koeien gemolken te hebben, de melk verwerkten tot kazen. De herders bleven er de ganse week en sliepen in hutjes naast de buron. André Combrieu vertelt: “Samen met de familie hebben we de ruïne van de buron in 2000 gekocht en naderhand volledig uitgewerkt tot korte verblijfsplaats. Men kan de hut huren voor een dag – met pick nick mand – of er zelfs overnachten. Bij het ontwaken zorgen we voor goed gevulde ontbijtmand. Heerlijk. De buron kan men al wandelend klimmend bereiken. Indien gewenst brengen we de huurders met de 4x4 1464 m boven de zeespiegel. Een van onze jaarlijkse bezoekers voor een kort verblijf is Tourbaas Christian Prudhomme die hier komt uitbuiken na de slopende Ronde van Frankrijk. Heerlijke man.”

PANORAMA

Het uitzicht van uit de buron de Bâne is fenomenaal. “Het lag niet in onze bedoeling om de buron uit te bouwen als extra overnachtingsplaats, wel om de liefhebbers van absolute rust te laten genieten van het pure, van groen, hout, steen en vuur. De open haard zorgt voor extra gezelligheid. Men kan er kleinschalig koken. Slapen doet men in een van de drie afzonderlijke herdershutjes, telkens goed voor twee man. Men wordt gewekt door het loeien van de grazende koeien. Het uitzicht op de flanken van de slapende groene vulkanen is onbetaalbaar”, aldus André Combourieu met brede glimlach.

LES DEMEURES DE MONTAGNE

Het complex telt zeven compartimenten, allen beheerd door de familie Combourieu, zonen en dochters en hun respectievelijke echtgenoten. L’Auberge des Montagnes is uitgewerkt in karaktervolle charmekamers, met aan de overzijde La Ferme de Détente, Spa, binnen- en buitenzwembad, jaccuzi, massage en eigen Fleurs de Montagne producten. Directrice Coralie Combourieu leidt  alles in goede banen. In Le Restaurant de l’Auberge zwaait eega Stéphane Dubois met de pollepels. In Le Chalet de Jean wachten vier volledig in hout uitgewerkte kamers, compleet met baldakijn. Vincent en Maryline Fages ontfermen zich dan weer over het reilen en zeilen van Le Clos des Gentianes, fraaie kamers met uniek zicht op het meer en het hinterland. Ze verwennen de gasten in het restaurant Au Fourneau de Marie, smullen met zicht op het water. En dan is er nog de reeds eerder geciteerde Buron de Bâne op meer dan 1400 meter hoogte. Schoonheid, zuiverheid en intens beleven zijn hier de grote troeven. Beleef bij uw verblijf in Les Demeures de Montagne alvast een dagje op deze historische plaats en geniet van de grootsheid van de natuur. Doen!

STREEKGASTRO

De Chefs in Les Demeures de Montagne zetten vooral Auvergniaanse producten op tafel. Stevige porties ook. De traditie van hard werken op het land wil ingevuld worden met heerlijke schotels Pounti (terrine van varkensvlees en groenten), Chou farci (groene kool gevuld met spek, biet en kruiden) en onder andere Aligot (puree met verse wrongel van Cantal) af te ronden met een Farinade (pannenkoek met frambozen of bosbessen. Hmmmm.

 

Les Demeures de Montagne

Familie Combourieu – 15800 Pailherols – Frankrijk

info@auberge-des-montagnes.com

www.auberge-des-montagnes.com

 

Meer info: www.auvergne-tourisme.info

Met dank aan Véronique Beauvois (CB Communications) en Anissa Guenfoud (Auvergne)

 

Georges Keters







>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK - AUVERGNE - CANTAL

Puur natuur in Frankrijk (4)

 

Wandelen in en proeven van de middeleeuwen in Cantal

 

Elke liefhebber van het mooie Frankrijk kent de edities van Les plus beaux Village de France en de Les 100 plus beaux détours de France, leuke boekwerkjes die de prachtigste hoekjes van dit land naar voor schuiven. Leuke stekjes als Saint-Flour en Salers zijn er vaste klanten en lokken elk jaar tienduizenden toeristen. Maar er is nog meer te beleven in Cantal, waar middeleeuwse dorpjes en stadjes schering en inslag zijn. Bovendien zijn al deze plekjes een oase van gezelligheid en laten tegelijk proeven van streekgebonden producten, van al dat moois dat de Auvergne en Cantal te bieden heeft op het bord.

MURAT

Een van die middeleeuwse dorpjes die je gezien wil hebben is Murat, goed voor zowat 2500 inwoners en ligt hartje het Cantal Massief in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Was Murat in 1944 het bloedig toneel tijdens Wereldoorlog I, dan straalt het vandaag vrede en gezelligheid uit. Liefhebbers van delicatessen in de keuken vinden hun gading bij Hélène Le Loup in haar Cellier de la Marmotte. Hier wordt alles artisanaal bereid: paté, rilette, worst, gedroogde vleessoorten, niet te vergeten de vele soorten regionale confituren en uiteraard de Boeuf Salers. Meer info: www.cellier-marmotte.fr.  Broodspecialiteiten zijn dan weer te vinden Le Goût du Paradis, de bakermat van La Fête du Cornet, elk jaar in september op de feestagenda, waar hoorntjes gevuld worden met lekkers. Meer info: www.officedetourismepaysdemurat.com

Geniet ook van de vele renaissance huizen en de laat gotische kerk Notre-Dame-des-Oliviers met vierkante uivorm. Murat kijkt op naar het Mariabeeld dat hoog boven op de Rocher de Bonnevie prijkt en over de regio kijkt.

SALERS

Salers, goed voor amper een 600-tal inwoners, ligt op 900 m en lijkt zo weggeplukt uit een middeleeuws sprookjesverhaal. Men ontdekt er nog heel wat gebouwen uit de 15de eeuw. Ooit was Salers het toevluchtsoord tijdens de Honderdjarige Oorlog. Het kan bogen op een mooi centraal plein, Grand Place, met het borstbeeld van Tyssandier-d’Escous, de man die de Saler runderen wereldkundig maakte. Verder is het genieten van het Maison des Templiers en de Esplanade de Barrouze waar ooit een klooster stond. Vandaag biedt deze plaats een uniek zicht over het groene dal. Meer info: www.salers-tourisme.fr

LE PUY MARY

In de Cantal mag men niet nalaten de Puy Mary te beklimmen. Het is een van toppers in deze regio en telt 1.787 m. Men kan evenwel niet tot de top rijden. De laatste 200 m dient men te voet af te leggen, goed voor anderhalf uur stappen, heen en terug. Maar de inspanning wordt beloond met een schitterend zicht over de vulkanen.

KONING KAAS

Kaas is zonder meer koning in Cantal. Vijf kazen genieten van de AOP (Appellation d’Origine Controlée) classificatie: Cantal, Bleu d’Auvergne, Fourme d’Ambert, Saint-Nectaire en de Salers. Het zijn vooral hardere kazen worden graag gebruikt bij de bereidingen van streekspecialiteiten. Wil je de productie ervan meemaken, neem dan een kijkje bij het huis Gaec de la Calsade in Badailhac waar Laurent en Béatrice Roux je graag ontvangen.

 AAN TAFEL

De regio Saint-Flour zit bol van de leuke adressen om te genieten van gezellig en smaakvol tafelwerk. Neem nu hotel-restaurant L’Ander in de benedenstad Saint-Flour. Hier zorgen Isabelle en Francis Delmas ervoor dat de streekgerechten in ere worden gehouden. Meer info: www.hotel-ander.com en info@hotel-ander.com

Op stap in de natuur is Auberge du Château d’Alleuze in het gelijknamig dorpje een ware ontdekking. Hier pakken Chef Christophe Redon en Marie Cubier, dichtbij het meer en de barrage van Grandval, uit met een bistronomie, met extra aandacht voor de regionale producten, uitgewerkt met een eigen toets. Meer info: www.auberge-chateau-alleuze.fr

Als tussenstop op weg naar Le Puy Mary en of  Le Pas de Peyrol, pakken Valérie en Bruno in hun L’Auberge d’Aijean in Lavigerie uit met een heerlijk verblijf en smaakvolle keuken. Een absolute aanrader. Meer info: www.auberge-puy-mary.com en info@auberge-puy-mary.com

 

Meer info: www.auvergne-tourisme.info

Met dank aan Véronique Beauvois (CB Communications) en Anissa Guenfoud (Auvergne)

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
17-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TWINTIG JAAR TGV / HST

20 Jaar TGV

Côte d’Azur, Provence of Avignon,

met de HST/TGV (R) was u er al

 

De NMBS Europe en SNCF vieren dit jaar de twintigste verjaardag van de TGV of HST – Hoge Snelheids Trein – met verbindingen tussen Brussel en 22 Franse bestemmingen, met dagelijkse rechtstreekse verbindingen.

 

Trek in een city trip naar het immer bruisende Parijs, een weekje genieten in het historische Avignon, zonnen op de stranden van Nice of gezellig kuieren op de Quai des Belges in historisch Marseille? Met de HST of TGV (R) trein was u er al. Inderdaad, met de TGV (R) wordt reizen tussen Brussel en waar ook in Frankrijk een makkie. Opstappen in Brussel-Zuid en de trein brengt u vlekkeloos naar uw bestemming met voordelige tarieven voor vroege boekingen, drie maanden voor de reisdata. Er wacht een vaste plaats, alleen voorbehouden voor u.

TREIN & HUURAUTO

Geef toe, een verplaatsing van zowat 1.200 km met eigen wagen is niet alleen slopend, maar tegelijk niet direct goedkoop. Naast een vermoeiende trip (in een of twee etappes, goed extra kosten inzake overnachting en diner) wacht ook nog een tol (péage) van minstens 200 euro en brandstofverbruik van circa 230 euro. Bekijk dan even de TGV-tarieven, de treinrit kost duidelijk minder en je komt uitgerust toe in je bestemming.

Wie verder reist kan beroep doen op een huurwagen en zodoende op zijn best de regio verkennen, of gelukzalige toeren naar zijn verblijfplaats.

NAAR HET ZUIDEN

Na Londen en Parijs is dit de derde eindbestemming met de TGV (R) Brussel-Frankrijk vanuit Brussel. Op zijn weg naar de Middellandse Zee doorkruist de TGV (R) Frankrijk van noord naar zuid. Eens hij het Zuid-station verlaten heeft, rijdt hij op de bestaande lijnen verder tot in Lille-Europe. In Parijs maakt de HST/TGV gebruik van de Interconnexion die in de regio IIe-de-France aangelegd is. Via die spoorwegring rijdt hij aan de oostkant voorbij de Franse hoofdstad en zet zijn weg aan hoge snelheid verder in de richting van Lyon en Valence. Meteen komt hierbij ook een einde aan de “verhuis” met hebben en houden, lees bagage en familie, van Gare du Nord Paris met metro of per taxi naar de Gare de Lyon. De reis verloopt dan ook heel wat sneller en is duidelijk minder vermoeiend.

In de regio lIe-de-France worden twee korte stops gemaakt, enerzijds op de luchthaven Roissy Charles de Gaulle, anderzijds aan de ingang van het pretpark Euro Disneyland in Marne la Vallée. Het attractiepark is dus intussen rechtstreeks per trein toegankelijk vanuit ons land.

Voorbij de Parijse regio rijdt de TGV (R) Brussel - Franrkijk - Nice verder via de lijn van de TGV Sud-Est om in een recordtijd Lyon (na een reis van 4.27 u) en Valence (5.11 u) te bereiken. In afwachting van het einde van de werken aan de TGV Provence - Côte

d'Azur, rijdt de trein over de bestaande sporen verder naar Nice. Hij houdt daarbij halt in Avignon, Marseille, Toulon, Saint-Raphaël, Cannes en Antibes.

Dank zij de TGV (R) is het mogelijk om bijvoorbeeld tijdens een verlengd weekend de gastronomie van Lyon te ontdekken of het festival van Avignon te bezoeken. Meer nog, de vallei van de Rhône, de Provence en de mooiste stranden van de Azurenkust zijn voortaan rechtstreeks bereikbaar zijn per TGV (R) Brussel - Frankrijk. Dat alles is samenwerking met NMBS Europe en SNCF.

 

PAUSELIJK AVIGNON

 

Om de proef op de som te nemen, hielden we even halt in Avignon. Een naam als een klok. Niet alleen omwille zijn beroemde brug, dito liedje en zijn pauselijk paleis maar vooral voor zijn heerlijk zuiders klimaat en dito temperament. Eeuwenoude paleizen, kerken, pittoreske steegjes leren ons dat cultuur hier nooit ver weg is. Het Palais des Papes (Paleis der Pausen), de 12de eeuwse kathedraal Notre Dame des Doms, de Pont Saint-Bénézet (de beroemde halve brug van Avignon), het Fort Saint André en de binnenstad met onder andere de Place de L’Horloge vormen samen het product dat prijkt op de werelderfgoed lijst Unesco. Avignon, een historische stad die men niet mag links laten.

 

Meer info en prijzen TGV: www.nmbs-europe.com

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
16-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWPOORT - STAD VAN GROEN EN WATER

Nieuwpoort en de Westhoek van op het water

Gastronomie & Toerisme

 op de YSERSTAR

 

Wie de wandeldijk, de terrasjes, het strand en de kabbelende Noordzee eens links wil laten en iets anders wil invullen tijdens zijn vrije dag of vakantie, vindt ruim zijn gading voor een dagje uit bij de Rederij Seastar. Al meer dan twintig jaar een begrip in onze contreien wist de familie Danny & Jenny Olislagers liefhebbers van schepen en water te verwennen. Tot voor enkele jaren met dagcruises op de Noordzee tussen Nieuwpoort en Oostende, vandaag met een uitgebreid vaarnet om en rond Nieuwpoort en in de Westhoek.

 

Toppers binnen het programma van de Seastar zijn de verschillende dagjesuitstappen voor zowel groepen, families als individuele personen. Kapitein Andy Olislagers, is formeel: “Via de dagcruises naar de Westhoek, Diksmuide of zo maar een tocht in de haven, krijgt men van op het water een heel ander beeld van wat men gewoon is. Bovendien brengt varen in het vlakke land complete rust. Wanneer men daarbij nog iets kan nuttigen met een fris drankje binnen handbereik, dan zit het helemaal snor.”

GASTRONOMIE OP DE YSERSTAR

Varen achter het Front, Varen in Vlaamse Velden, Cruisen in de Westhoek of Op verkenning in de Nieuwpoortse Haven, aangevuld met de Captain’s Cruises, de Beer Star Cruises en de Whisky Cruises, telkenmale wordt het een culinair feest waarbij feestelijke bubbels, hapjes, een côte à l’os, een degustatie van biertjes of de aroma van een heerlijke single malt je meteen doet genieten. De Seastar en zijn keuken – of het nu een lunch of diner is – zorgen steeds voor een feestelijke vaart, met alles er op en er aan.

BEER & WHISKY CRUISE

De Rederij Seastar pakt dit najaar uit met twee themacruises voor fijnproevers, de Whisky Cruise en de Beer Star Cruise.  Tijdens een heerlijke boottocht midden de polders, ontdekken de gasten de finesses van de whisky-tasting en van het bierproeven.  Ervaren kenners leren je de verschillende smaken en aroma’s ontdekken.

Rederij Seastar pakt elke seizoen opnieuw uit met een sterk vaarprogramma. Daarin is traditioneel ook plaats voor een unieke Beer Star Cruise (27 september) en Whisky Cruise (11 oktober).  De gasten op deze cruise ontdekken tijdens een vaartocht de finesses van het bier- en whiskyproeven.  Uiteraard hoort daar een passend menuutje bij.

Op zondag 27 september is de afvaart voorzien om 11 uur. Op de heenvaart worden drie verschillende bieren gedegusteerd. Aansluitend wordt de lunch geserveerd.  Omstreeks 13.30 uur leggen we aan in Diksmuide.  Een unieke gelegenheid om de Boterstad te ontdekken, en vooral een Papegaei, het pittige stadsbier van Diksmuide, te proeven. Om 15 uur gaat het dan opnieuw richting Nieuwpoort.  Op de terugvaart staat de degustatie van nog eens drie verschillende bieren op het programma.  Afsluiten doen we met een echte smaaktest.  De (bier)proef op de som.

De Whisky Cruise  is een echte traditie geworden. De gasten genieten van een gezellige vaart met een heerlijk diner. Twee ervaren whisky ambassadeurs laten je de fijne smaken en heerlijke aroma’s ontdekken van exclusieve single malt whisky’s. Op de heenvaart naar Diksmuide worden drie whisky’s gedegusteerd. Op de terugweg serveren we nog eens drie topwhisky’s.

HAVENRONDVAART

Een havenrondvaart in Nieuwpoort past perfect in elke daguitstap naar zee.  Met de Seastar ontdek je immers in één uur tijd de enorme diversiteit van deze mooiste havenstad van onze kust.  Je vaart langs het natuurreservaat De IJzermonding, dwars door de  Euro-jachthaven, je passeert helemaal langs de traditionele vismijn, en kruist de typische vissers- en vrachtschepen in de handelshaven. Tijdens je boottocht krijg je bovendien een perfect en uniek uitzicht op het Koning Albert I Monument en het sluizencomplex, de Ganzenpoot.

RESERVATIE

Gezien het succes van alle vaartochten is reserveren sterk aanbevolen. De prijzen, het gastronomisch gedeelte, de dagindeling en de uurroosters zijn te vinden op www.seastar.be of via telefoon 058 23 24 25.

Tot straks aan boord van de Seastar ?

 

Rederij SEASTAR

Familie Dany & Jenny, Andy &n Nick Olislagers

Robert Orlentpromenade 2

8620 Nieuwpoort

058 23 24 25

Info@seastar.be - www.seastar.be

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
15-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS

Met Reizen LAUWERS naar München

 

Op stap met Lodewijk II van Beieren

 

Sprookjeskastelen, kloosters, passiespelen en barokke kerken blijven tot de verbeelding spreken. Reizen LAUWERS vult die wens dan ook graag in. Met als vaste stek in Hotel Alte Post in Schongau ontdekt men met een ervaren gids als Michel het mooiste van wat Beieren te bieden heeft. Voeg daarbij een zonnige verovering van München en je zesdaagse trip naar de sprookjeskastelen van Neuschwanstein en Hogenschangau blijven in het geheugen gegrift.

Een bezoekje aan genoemde twee kastelen is alvast een must. Ze liggen zo goed als naast elkaar, in het dorpje Hogenschangau nabij Füssen. Deze kunnen ofwel te voet of zich per koets naar boven laten voeren. Op wandelafstand (voor sterke stappers) ligt het slot Hohenschwangau, opgetrokken in neogotische stijl. Oorspronkelijk gebouwd door de ridders van Schwangau in de 12de eeuw werd het later (nadat het in ruïne was vervallen) in de 19de eeuw gerestaureerd door koning Maximiliaan II. Markant zijn de vier hoektorens met kantelen die het middeleeuwse riddertijdperk doen herleven. Lodewijk II bracht hier zijn jeugd door. Zij die de Romantische Strasse volgen zien Schloss Hohenschwangau op hun route verschijnen. Wie beide kastelen individueel wil bezoeken boekt zeker zijn toegangsticket op tijd, want de rij wachtende is enorm. Er worden om het kwartier slechts een 150 man tegelijk binnengelaten.

FÜSSEN

Na vermoeiend klimwerk naar de vertrekken van Lodewijk II van Beieren is wat uitblazen en genieten op een terras in het mooie stadje Füssen een verademing. Tussen de Ammergauer en de Allgauer Alpen zorgt de stad voor enig vertier en kan men er tegelijk genieten van de stedelijke zwavelbronnen van Bad Faulenbach. De hoofdstraat is een oase van gezelligheid waarbij de streekgastronomie hoogtij viert. De dames zijn hier aan het juiste adres om wat aan shopping te doen. In Füssen bereikt men het einde van de Romantische Strasse, een van de vele Duitse routes die elke jaar tienduizenden toeristen lokt en die loopt van Würzberg aan de Main tot Füssen.

OBERAMMERGAU

Vooraleer Oberammergau (gekend van zijn Passiespelen) onder de voet te lopen nemen we graag een bezoekje aan de Wieskirche in Steingaden, aan de voet van de Duitse Alpen. De kerk is niet alleen een bedevaartsoord, maar is – volgens kenners – tegelijk een van de mooiste rococokerken ter wereld en hierdoor een toeristische trekpleister in de regio. De kerk dateert uit het einde van de 18de eeuw. Blikvangers in deze met pracht en praal overladen kerk is de koepel terwijl de fresco’s van onschatbare waarde zijn. Een bezoek overwaard.

Evenmin te missen is een bezoekje aan Oberammergau waar de Passiespelen het leven bepalen van de inwoners. We schrijven 1632 toen zo goed als iedereen getroffen werd door de pest en velen stierven. In de hoop de pest te bedwingen zworen de overlevenden om elke tien jaar een Passiespel (voorstelling lijden en sterven van Christus) op te voeren. En zo geschiedde. De inwoners zijn dan ook een half jaar actief bij de voorbereiding van het Passiespel.

LANDBERG AM LECH

Beieren mag men niet verlaten zonder geproefd te hebben van Berg, waar Ludwig II gestorven is. Het meer is er niet alleen idyllisch maar tegelijk een oord van verkwikking. Iets verder op zuidwaarts is het genieten van Landsberg am Lech, een van de oudste (en mooiste?) stadjes van Zuid-Beieren.

MUNCHEN

Tot slot blijft er uiteraard München, de hoofdstad van Beieren, tegelijk de tweede belangrijkste stad van Duitsland. De musea, de bezienswaardigheden, de pleinen, de winkelstraten, monumenten en een stevige brok geschiedenis zijn alvast goed voor een city trip waarbij je al vast enkele dagen zoet bent. Elk jaar krijgt München miljoenen toeristen over de vloer. Een stad om nader op zijn eentje te verkennen. Niet alleen om zich te verdiepen in de rijke geschiedenis, maar vooral te genieten van de streekgastronomie, door te spoelen met het beste bier. Wir sehen uns in München?

Meer info: www.lauwers.be en 070 35 08 18

 

Georges Keters

 

 

 










>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs