Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE BIJ DE BUREN

Tafelplezier in Groothertogdom Luxemburg

 

“Cultuur en gastronomie hand in hand”

 

Buurland Groothertogdom Luxemburg wist zichzelf sterk in de kijker te stellen als Europese Culturele Hoofdstad 2007. Vandaag gaat men op dit elan stevig verder. “We bezitten immers zoveel troeven dat we dit imago nog méér willen verbeteren. Het kan immers steeds beter. Met zijn mooie wijnen en rijke geschiedenis beschikken we duidelijk over een land waar cultuur en gastronomie hand in hand gaan”, stelt Olivier Barbieux, directeur Luxemburgse Dienst voor Toerisme in Brussel.

 

Gastvrijheid en de gezelligheid zijn twee fonkelende parels aan de rijke kroon van dit land. Klein maar fijn. Een land waar gezelligheid geen ijdel begrip is, maar vrolijkheid uitstraalt zodat men zich meteen thuis voelt. Het is meteen duidelijk, het “Land van de schoolreisjes” ligt ver achter ons. Vandaag is het Groothertogdom Luxemburg een volwaardige vakantiebestemming, zij het dan in de zin van een midweek, romantisch weekendje of een verblijf in een van de vele schitterende kuuroorden. Gekoppeld aan een leuke tafel, glas Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Riesling of Crémant binnen handbereik, is elke verblijf bij onze Luxemburgse buren een verademing.

 

MOEZEL

 

Een van de meest gegeerde regio’s is de Moezelstreek. Vooral bekend door haar uitstekende wijnen. De wijngaarden zijn zowat de meest noordelijk gelegen van Europa en zijn 1.400 ha groot, verspreid over een lengte van zowat veertig kilometer, gelegen tussen Wasserbillig en Schengen. De flanken van deze regio worden door Moeder Natuur rijkelijk voorzien van zon. Nathalie Scaillet-Reckinger, PR Vins & Crémants de Luxembourg: “We zijn vooral gekend voor onze witte wijnen. Onze wijnboeren verbouwen er Ebling, Rivaner, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling en Gewürtztraminer. Elk van hen geeft het beste van zichzelf en werkt naar de top toe. Het feest Riesling Open – elk jaar half september – zet niet alleen de mooiste flessen op tafel maar opent de kelders voor degustaties. Een feest voor alle wijnliefhebbers.”

 

STREEKGERECHTEN

 

Tafelen in het Groothertogdom Luxemburg is een plezier voor alle zintuigen. Telt de stad Luxemburg talrijke Michelin-sterren dan zit het elders evenzo bol van de eethuizen die aandacht hebben voor de streekproducten. We genoten dan ook met volle teugen in de Moezel. Een van die toppers is alvast restaurant BAMBERG’S in Ehnen. In dit familiebedrijf – tegelijk een 3-sterrenhotel – zwaait Chef Gerard Bamberg de plak. Proef er zeker eens zijn “Pied de porc farcie”, een delicatesse!

Als Luxemburg dan toch een stukje Vlaamse roots heeft, dan zit je zeker goed bij de familie Oswald HOTEL DES VIGNES, route de Mondorf in Remich, familie met Vlaamse roots. Met zijn 24 comfortabele kamers met terras of balkon én een panoramisch zicht op de wijngaarden, een ideaal oord voor de rustzoeker. De tafel is gestoeld op de Franse klassieke keuken met aandacht voor de streekgerechten. Een aanrader. Meer info: info@hotel-vignes.lu en www.hotel-vignes.lu

 

DE JANGELI – MONDORF

 

Lekkerbekken mogen niet nalaten even te snoepen van de diverse troeven die Le Domaine Thermal in Mondorf te bieden heeft. Naast de bistro Maus Kätti en het restaurant Les Sources steekt restaurant De Jangeli met Chef François Bernard aan het fornuis er met kop en schouders uit. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes die niet alleen het verhemelte naar believen strelen, maar je tegelijk doet wegdromen in een sfeer waar smaak en genot elkaar in beste harmonie weten te vinden. We genoten we er alvast met volle teugen van de “Caviar de champignons des bois, espuma de foie gras” en de “Filet de jeune bar rôti, beurre blancc au pain d’épices”. De Pinot Ehneberg 2007 Premier Cru van het huis Kohll Reuland liet zich daarbij duidelijk smaken. Bij de “Moelleux au chocolat, saveur de noisettes, crème glacée au Gianduja” serveerde sommelier Dominique Rizzi een heerlijke Riesling Paradis Vendages Tardives 2005. Zoveel geluk in één avond, dit moet het paradijs zijn…. Meer info: domaine@mondorf.lu en www.mondorf.lu

 

CRUISE OP DE MOEZEL

 

Wie de Luxemburgse gastronomie wil koppelen aan een leuke riviercruise op de Moezel klimt aan boord van de Princesse Marie-Astrid, pareltje waarop de Europese top het Schengen-akkoord tekenden. Vandaag geen politiek overleg, maar rustig kabbelen tussen Trier en Schengen, met stops in Wasserbillig, Grevenmacher, Wormeldange, Stadtbredimus, Remich en Bech-Kleinmacher. Dit van maart tot eind september. Het tafelgenot is effenaf top. De “Zander met basmatirijst” smaakt er verrukkelijk. Voeg daarbij een wijntje van het huis Château Pauqué en je gastronomische dagje uit op de Princesse Marie-Astrid kan niet meer stuk. Meer info: sitg@pt.lu en www.moselle-tourist.lu

 

BELGEN BESTE KLANTEN

 

Onze gezellige buur zit duidelijk bol van de heerlijkheden en ziet de Belgen graag komen. Geen wonder dan ook dat Fernand Boden, huidig minister van Toerisme, Milieu, Land- en, Wijnbouw en Cultuur Vlamingen en Walen met open armen ontvangt. “Belgen zijn rasechte Bourgondiërs en zonder twijfel onze beste klanten. Zij vormen alvast 60% van de bezoekers, naast de Duitsers en in mindere mate de Nederlanders”, stelt Fernand Boden, de jongste 29 jaar ononderbroken minister.

 

RIESLING OPEN

 

Genietend van het tweedaagse wijnfeest Riesling Open in de wijnkelders van Wormeldange troonde de volkse minister ons mee naar de kelders van de huizen Pundel-Err, Domaine Viticole Pundel-Sibenaler, Domaine Alice Hartmann, Domaine Mathes en Domaine Viticole Schumacher-Lethal & Fils.  Minister Fernand Boden: “Ik lust bijzonder graag een glas Pinot Gris en geniet ten zeerste van een Crémant. Onze Moesel levert heel fantastische producten. Tafelwijn wordt er nauwelijks geproduceerd. De hellingen van de Moezel staan borg voor de productie van uitstekende witte wijnen. We zijn dan ook trots op onze wijnen met de Riesling, de koning der wijnen, als oppertroef.”

Het is duidelijk, het Groothertogdom Luxemburg is meer dan een stopplaats voor tabak, brandstof of bankbezoek. Het is een dichtbij bestemming voor elk seizoen, waar steeds wat te beleven valt. Meer info: www.visitluxembourg.be

 

Het Groothertogdom Luxemburg is makkelijk te bereiken met de wagen. Met de trein (www.nmbs.be) duurt de trip iets meer dan drie uur, maar men komt uitgerust aan in het centrum van Luxemburg. Tot straks in het Groothertogdom?

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
28-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JONGE CHEFS KOKEN VOOR JONGEREN

Organisatie WESTTOER 

Jong keukengeweld mikt op jeugd

 

In het kader van “West-Vlaanderen Lekker Land” organiseert Westtoer in samenwerking met GaultMillau en Horeca Vlaanderen de actie Jong Keukengeweld. Twintig jonge chefs mikken op de jeugd om tussen 1 oktober en 15 november hen aan de prijs van 45 euro (gepaste wijnen en water inbegrepen) te laten genieten van driegangen topgastronomie.


Coördinator Frank Vansteeland kijkt met vertrouwen de actie tegemoet: “De selectie van de jonge chefs kan omschreven als jong en aanstormend talent. Het is tegelijk de aanzet om jongeren van 18 tot 29 jaar kennis te laten maken met de eigentijds en streekgebonden recepten.”

Deelnemers: Olivier Christiaens (25 jaar) van Le Manoir 4 Saisons in Brugge; Henk Van Oudenhove (29) van Sans Cravate in Brugge; Bert Boussemaere (30) van ’t Notarishuys in Diksmuide; Maarten Maselis (33) van De Gullegember in Gullegem; Jeroen Vankeirsbilck (28) van Découverte in Ieper; Wouter Creytens (34) van De Smaak in Izegem; Dave Debal (32) van Villared in Izegem; Marc Verduyn (31) van Mer l’Eau in Knokke-Heist; Martijn Defauw (22) van Kwizien Céline in Kortrijk; Olivier Dewulf (27) van St. Christophe in Kortrijk; Steven Dehaeze (32) van Culinair in Lauwe; Wannes Vandenberghe (24) van De Hooipiete in     Lo-Reninge; Thijs Wortmann (29) van  ‘t Wa Anders in Oostduinkerke; Laurent Gouwy (27) van Bistro Mathilda in Oostende; Christophe Snauwaert (35) van Toi Moi et la Mer in Oostende; Bert Recour (33) van Pegasus in Poperinge; Dirk Battheu (34) van ’t Blauwers Huys in Poperinge; Kris Verscheure (33) van Ma Passion in Roeselare; Ruben Vancalbergh (31) van Ruben’s in Roeselare en Stefanie Verhaege (31) van El Parador in Tielt.

Jongelui tussen 18 en maximum 29 jaar kunnen alvast hun tafel reserveren en genieten van een succulente gastronomische maaltijd. Op www.westvlaanderenlekkerland.be vindt men alle menu’s van de jonge chefs.


Foto's:
 
- Frank Vansteenland, Henk Van Oudenhove, Véronique Bogaert en Filip Defraeye (directeur Hotelschool Spermalie Brugge)

- Christophe Snauwaert, Toi Moi et la Mer, Oostende.

Georges Keters






>> Reageer (0)
27-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAAMSE MOSSELEN - TOFFE MOSSELEN

Vlaamse mosselen fel in trek

 

Herrseele eerste ambassadeur Flanders Queen Mussels

 

De eerste Flanders Queen Mussels werden half september onder massale belangstelling geveild in de Nieuwpoortse Vismijn. Ivan Victor, grote motor achter de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling, was dan ook de koning te rijk om de eerste 1.200 kg op de markt te kunnen zetten. Hij stelt dit jaar 50 ton te kunnen oogsten. “In 2009 mikken we op 500 ton”, zegt Victor. De eerste mosselen haalden op de veiling een gemiddelde van 6,66 euro.

 

Om dit heuglijk feit te vieren werden deze primeurs in brasserie De Renommee in het Andromeda Hotel in Oostende aan het grote publiek voorgesteld. Chef Philippe Dewilde was in de wolken met de producten en was aangenaam verrast. “Dit is pure kwaliteit”, stelde de joviale chef. Om de Flanders Queen Mussels nog meer in de kijker te plaatsen werd de Oostendse kunstenaar Peter Van Herzeele, zeg maar Herrseele, tot eerste Ambassadeur van de Fanders Queen Mussels gekroond. Ivan Victor bezorgde Herrseele een fraai geïllustreerde oorkonde, Sabine Friederich, manager Andromeda Hotel, hing hem een kraal mosselschelpen van de eerste oogst om de hals. De pret kon toen al lang niet meer op.

Kenners zijn het er over eens: dit zijn bijzonder lekker mosselen. Jeffrey Lowyck, notoir mosselkenner uit Oostende is formeel: “Dit is top. Ik hou van een lekkere portie mosselen, ben verzot op de Zeeuwse lekkernijen, maar wat hier door onze eigen mensen geproduceerd wordt in onze voortuin de Noordzee is fenomenaal. De mosselen zijn zandloos, zonder krabbetjes en de baarden zijn schaars. Ze zijn daarenboven groot en proper zodat het kuiswerk tot een minimum beperkt wordt. En de smaak? Die is effenaf verrukkelijk.”

Meer info: Brasserie De Renommee - Albert I Promenade 60 - 8400 Oostende - 059 80 66 11.
Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Met Gastro Vita aan tafel

 

Mariola Farina uit Brugge pakt deze winter opnieuw uit met haar culinair hoogstaande uitstapjes bij diverse chefs. Met Gastro Vita trekt ze met kleine groepjes op verkenning bij de beste chefs uit onze regio. Vooraleer aan te zitten zorgt de chef voor uitleg over het menu, demonstreert de bereidingswijze en laat hen nadien genieten van al dat moois in het bord. Deze degustatie-avonden vinden om de week plaats, telkens in een ander restaurant. In oktober komen de restaurants De Bietemolen in Lichtervelde, Papillot in De Haan, ’t Blekkertje in Koksijde, ’t Hof van Vivenkapelle en De Gouden Korenhalm in Zuienkerke aan bod. In november nestelt Gastro Vita zich in de keukens van de restaurants De Witte Raaf, Den Dijver en Saint Amour in Brugge, De Gouden Korenhalm in Zuienkerke, Pick-Wick in Damme en onder andere Papillot in De Haan. Deelnemen kost 55 euro, demonstratie, menu, aperitief, passende wijn, koffie en receptenbundel inbegrepen. De groepje zijn beperkt. Meer info: gastrovita@telenet.be

 

Enkele data:

Restaurant De Bietemolen in Lichtervelde op woensdag 1, 8 en 22 oktober.

Restaurant Papillot in De Haan op maandag 13 oktober en maandag 10 november.

Restaurant ’t Blekkertje in Koksijde op woensdag 15 oktober

Restaurant ’t Hof van Vivenkapelle in Vivenkapelle op donderdag 23 oktober

Restaurant De Gouden Korenhalm in Zuienkerke op maandag 27 oktober en maandag 3 november.

Restaurant De Witte Raaf in Brugge op dinsdag 18 november.

Restaurant Saint Amour in Brugge op donderdag 20 november.

Restaurant Den Dijver op donderdag 27 november.

Alle details bij Mariola Farina, Korte Vulderstraat 28a, 8000 Brugge, gsm 0476 33 47 74, gastrovita@telenet.be en www.gastrovita.be

 

Foto's: Gastro Vita te gast in restaurant Kurt's Pan in Brugge.

Georges Keters






>> Reageer (0)
25-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW OP TAFEL
Klik op de afbeelding om de link te volgen

PETERMAN lanceert INTENSE CHOCOLATE en STRAWBERRY

 

Met de herfst in aantocht pakt Peterman uit met een vernieuwende lijn creamjenevers. Deze verwennen de lekkerbekken met hun zijdezachte smaak en trendy aanblik.

 

Nieuw hierbij zijn de INTENSE CHOCOLATE en de STRAWBERRY. De flessen kregen tegelijk een nieuw uitzicht. Met deze vernieuwde lijn speelt Peterman ferfect in op de verwachtingen van de “creamlovers”

Intense Chocolate en Strawberry, twee paradepaardjes van ons land, mogen niet ontbreken in het gamma van The Premium Belgian Spirit. Peterman speelt bovendien in op de populariteit van beide smaken en wil hiermee de herfst kleuren. De eerste onderscheidt zich door haar intense fondantsmaak met bittere chocoladetoets in de nasmaak, de tweede smaakt uitgesproken naar verse, sappige en zoete aardbeien. De vernieuwde verpakking – intussen flink ingeburgerd – benadrukt de romige, unieke en zachte smaak van de creamjenevers.

 

PETERMAN bekleedt vandaag de eerste plaats in de verkoop van jenevers in België.

De Peterman Creams zijn verkrijgbaar in de supermarkten en de horeca. Aanbevolen verkoopprijs: 9,49 euro.

Meer info: www.peterman.be


>> Reageer (0)
24-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DICHTBIJ VAKANTIES

Groothertogdom Luxemburg groen hart van Europa

 

Minister van Toerisme Fernand Boden:

“Belgen zijn onze beste klanten”

 

Op stap naar Groothertogdom Luxemburg. Om te tanken? Een voorraad sigaretten of sigaren op te slaan of eventjes bankzaken te regelen? Neen, het Groothertogdom Luxemburg is vooral een unieke gelegenheid om met volle teugen te genieten van groen, unieke vergezichten, wijnbergen en vooral: een uitstekende tafel.

 

Het ministaatje van onze buren zit duidelijk bol van de heerlijkheden en ziet de Belgen graag komen. Geen wonder dan ook dat Fernand Boden, huidig minister van Toerisme, Milieu, Land- en, Wijnbouw en Cultuur Vlamingen en Walen met open armen ontvangt. “Belgen zijn rasechte Bourgondiërs en zonder twijfel onze beste klanten. Zij vormen alvast 60% van de bezoekers, naast de Duitsers en in mindere mate de Nederlanders. Deze laatste kiezen evenwel stilaan meer voor appartement of hotel in plaats van de camping of camper”, stelt Fernand Boden, de jongste 29 jaar ononderbroken minister.

 

RIESLING OPEN

Genietend van het tweedaagse wijnfeest Riesling Open in de wijnkelders van Wormeldange troonde de joviale minister ons mee naar de kelders van de huizen Pundel-Err, Domaine Viticole Pundel-Sibenaler, Domaine Alice Hartmann, Domaine Mathes en Domaine Viticole Schumacher-Lethal & Fils.  Minister Fernand Boden: “Ik lust bijzonder graag een glas Pinot Gris en geniet ten zeerste van een Crémant. Onze Moesel levert heel fantastische producten. Tafelwijn wordt er nauwelijks geproduceerd. De hellingen van de Moezel staan borg voor de productie van uitstekende witte wijnen. De ene nog fruitiger dan de andere. We zijn dan ook trots op onze wijnen met de Riesling, de koning der wijnen, als oppertroef.”

 

TOERISME

Het internationaal toerisme zorgde er in de jaren 80 en 90 voor dat het Groothertogdom Luxemburg klappen kreeg inzake puur toerisme. “Veertig, dertig jaar terug was ons land de ultieme droom van eenieder om op reis te gaan. Dichtbij huis. Vliegtoerisme naar warme landen was toen lang nog niet aan de orde. Slenteren in onze hoofdstad Luxemburg, bergwandelingen in Vianden, burchten bezoeken in Clervaux of Wiltz, genieten van al het moois dat Müllerthal en Echternach te bieden heeft of zo maar cruisen op de Moezel, dat waren de topbestemmingen. Het massatoerisme verdween naar de zonnige oorden en we bleven achter met wat schoolreizen. Maar we beten door en vandaag keert de toerist, de levensgenieter graag terug naar precies die plaatsen waar hij ooit met zijn ouders of op schoolreis trok. Vandaag geniet hij van een korte break, van een weekendje uit, van dat moois dat we te bieden hebben. En dat is – in alle bescheidenheid – zeer veel. We zijn dan ook bijzonder blij dat onze buren uit België onze culinaire, recreatieve en groene troeven weten te smaken”, aldus nog minister Fernand Boden.

 

Het is duidelijk, het Groothertogdom Luxemburg is meer dan een stopplaats voor tabak, brandstof of bankbezoek. Neen, het is een dichtbij bestemming voor elk seizoen, waar steeds wat te beleven valt.

 

Meer info: www.visitluxembourg.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
18-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN DE CHAMPAGNE

Waar Vlamingen thuis zijn:

Auberge Des Moissons hartje Champagne

 

Voor wie de Champagnestreek met de lieflijke dorpjes om en rond Epernay – al bijna 40 jaar zustergemeente van Middelkerke – op zijn best wil verkennen en s’ avonds wil genieten van alle rust aansluitend een heerlijke streekgebonden tafel, dan is dit uw adres: Auberge Des Moissons in Matouges.

 

Een weekje vertoeven op de Route Touristique du Champagne, wie droomt er niet van. Deze regio met niets dan heerlijke plekjes waar de tijd (soms) nog stil staat en men er letterlijk leeft als “God in Frankrijk” is een zegen voor de levensgenieter. Champillon, Damery, Chouilly, Cramant, Ay, Moussy, Pierry of onder andere Hautvillers, Oger of Avive, het zijn stuk voor stuk pareltjes. Er een weekje vertoeven tussen de wijngaarden die straks parelen in het glas is dan ook extra leuk. Logeren in het centrum Epernay geeft perspectieven voor hen die van een avondleven houden. Wie evenwel kiest voor rust en topgezelligheid kijkt uit naar een accommodatie net buiten het gewoel. Genieten heet dat. Gelegen op tien minuten van Epernay vullen Milène en Benoît Jacquinet in hun Auberge Des Moissons al je wensen in. Bovendien zijn de Vlamingen er bijzonder welkom. De ontvangst is er gemeend warm en hartig. Men voelt zich onmiddellijk thuis. Landelijke elegantie is hier dan ook de grootste troef.

 

VIJFDE GENERATIE

Van oorsprong een 75 ha groot landbouwbedrijf wist de vijfde generatie de Auberge Des Moissons vandaag uit te bouwen tot een schitterend verblijf met 27 driesterrenkamers, voorzien van alle mogelijke comfort, inbegrepen flatscreen tv met acht buitenlandse zenders, een ADSL-verbinding en gratis wifi of lijnverbinding. Het restaurant telt 110 plaatsen, allen discreet opgesteld zodat gezelligheid en intimiteit troef is.

Maar er is nog meer: het boerenbedrijf heeft zich intussen ontplooid tot een gerenommeerde hoeve waar op terreinen buiten het domein de familie Jacquinet gevogelte van alle slag gekweekt wordt, park goed voor ruim duizend stuks kippen, ganzen, eenden en onder andere parelhoen. “Op die manier kunnen we onze gasten alles kakelvers opdienen. Het gros van onze producten komt uit eigen tuin zodat we effectief weten wat op tafel komt”, stelt Benoît Jacquinet, geflankeerd door eega Milène, tegelijk vol eerbied over het pionierswerk van zijn ouders Claudine en André.

 

HUISELIJK

Is het landelijk karakter van het hotel-restaurant behouden gebleven, de gezelligheid zweeft doorheen het ganse complex. De inkom doet u meteen thuis voelen. Er is zo goed als geen balie waar Benoît of zus Valérie zich ontfermt over de ontvangst van de bezoekers. De grote open haard zorgt voor extra sfeer in het salon dat plaats biedt voor wat tv-kijken of gezellig kletsen bij een goed glas. De exotische binnentuin zorgt voor verfrissing en is omringd door de kamers en seminariezalen. Elk van de kamers is wars van elk geluid, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Rustig genieten in de tuin is dan ook de boodschap. Ideaal na een vermoeiende dag stappen in de Champagnevelden. Er is al een kamer voor twee personen vanaf 80 euro.

 

CHAMPAGNETRUFFELS

Passend in de ontplooiing van het domein wist de familie Jacquinet de jongste jaren uit te pakken met de kweek van een Champagnetruffel, verspreid over vijf terreinen, elk een ha groot. “Vorig jaar plukten we de eerste truffels, vandaag een der grote troeven op onze tafels. Vanaf november is het straks weer genieten van deze heerlijkheden. Voor het plukken van de aromatische knollen zorgt onze hond Angy. Heerlijk beest”, geeft Benoît Jacquinet nog graag mee.

 

CULINAIR

In de keuken ontfermt Chef Marc Seignier over landelijke en streekgebonden schotels. Daar alles zo goed als van het eigen hof komt, is versheid hier dan ook de grote troef. Op tafel is het dan ook smullen van een eenvoudige maaltijd met het gezin of vrienden tot de meest succulente gastronomische schotel, steeds seizoengebonden. Er is al een 4-gangenmenu vanaf 23 euro. Proef alvast de Gerookte eendenfilet en de uiteraard in huis gemaakte foie gras. Uitmuntend is de brochette met kwarteltjes. Liefhebbers van de pure Confit de canard zitten hier op hun plaats. En ja, lekkerbekken mogen niet nalaten even te genieten van de Sorbet pamplemousse met Rosé Champagne. Een succulente verfrissing. Zoetkauwen krijgen met de Tartelette au chocolat et glace noix de coco arrosée au Malibu beslist nu al het water in de mond.

 

Auberge Des Moissons

(Logies de France 3 Schouwtjes)

Milène & Benoit Jacquinet

8 Route Nationale

51510 Matouges

Frankrijk

+ 33 3 26 70 99 17

desmoissons@orange.fr

www.des-moissons.com

Gratis afgesloten parkeerhaven

Gesloten van 24 december 2008 tot 12 januari 2009.

 

Georges




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FERRIES OP HET KANAAL
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Norfolkline verzorgt Zeebrugge – Rosyth

 

De rederij Norfolkline heeft zopas de ferryverbinding tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth, tot nog toe in handen van Superfast Ferries, overgenomen. Superfast Ferries staakte zopas alle activiteiten op deze lijn, wegens te hoge kosten.

 

Norforkline wil vanaf komende lente uitpakken met een nieuwe verbinding, uit te voeren met een gloednieuw vaartuig dat momenteel aan afwerking toe op Visentini Shipyard in Italië.

Het is de bedoeling dat Norfolkline drie maal per week de verbinding tussen Zeebrugge en Rosyth maakt zodat de continuïteit omtrent het scheepsverkeer tussen België en Schotland.

De verbinding staat open voor vracht en passagiersvervoer.

Rederij Norfolkline is thans een van de koplopers inzake dagelijkse verbindingen tussen het Franse Duinkerke en het Britse Dover.

Meer info: www.norfolkline.com

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
15-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POLEN - Regio LUBUSKIE

 

Lubuskie groene long van Polen

 

Polska, Polen, een van de jongste aanwinsten binnen de Europese Unie, is met zijn ruim 30% beschermd natuurgebied en meren, een van de grootste, maar beslist een van de groenste longen van Europa. Vooral de regio Lubuskie, in het westen, gooit hier grote ogen. Dat alles op slechts 950 km van Brussel. Ideaal voor een autovakantie, de kampeerder en natuurliefhebber.

 

Ruim 125 km over Berlijn duikt men na Frankfurt an der Oder via Swiecko de snelweg richting Swiebodzin binnen om vlot langs Rzepzin en Torzym te glijden teneinde halt te houden in het bosrijke Lagow, een van de leukste en wellicht stilste hoekjes van de regio Lubuskie, tegelijk doorspekt met een resem aan postglaciale meren. Lagow staat ruim 200 jaar gekend als kuuroord. Hier hoor je letterlijk de stilte. Stiller wordt men nog, eens de ruim 180 trappen beklommen van de Zamer Joannitow, voormalig kasteel van de Joannieten die in de 14de eeuw het kasteel bouwden, net op de plaats waar twee immense meren in mekaar vloeien. Het kasteel en de bijgebouwen liggen tussen twee stadspoorten, bezaaid met herenhuizen uit de 18de en 19de eeuw. Vlak over het kasteel bevindt zich een fraaie kerk uit 1726. Aan het meer ligt een amfitheater waar elk jaar tijdens de Lubuskie Filmzomer de Poolse films gepresenteerd worden.

Het zicht van op de kasteeltoren is fenomenaal. Het kasteel is vandaag omgevormd tot een hotel met restaurant en taveerne uitgewerkt in typische ridderstijl.

 

GROEN GENIETEN

 

Wie optimaal wil genieten van al dat moois mag een wandeling, lees Nordic Walking met gids, niet links laten. De trip rond het meer van Lagow duurt zowat twee uur en brengt je doorheen het Lagowski Park Krajobrazowy, landschapspark met enorm veel visrijke meren, golvende velden en weiden. Voeg daarbij nog een extra verkenning in de reservaten Buczyna Lagowska, Nad Jeziorem Trzesniowskim en de Pawski Lug met rijke flora en je dagje gezondheid en groen genieten in die turfrijke regio kan niet meer stuk.

Wie het nog iets sportiever wil trekt naar Lubrza om er te genieten (sic) van de kajakroute die de paddelaars naar Goscikowo-Paradys brengt, gotisch complex van de 14de eeuwse Cisterciënzerabdij, in de 18de verder uitgewerkt in late barokstijl. Het interieur van de abdij laat dan ook schitterend classicistische en barokke kunstwerken bewonderen, inclusief een altaar uit 1739 en gotische fresco’s uit de 15de eeuw. De kraaknette kloostertuinen zorgen voor extra rust en bezinning van dit huidig Hoger Geestelijk Seminarium.

Om de avond af te ronden wacht een kampvuur waar Poolse worstspecialiteiten, varkensvlees, kip en een brede waaier van lokale groenten de regels bepalen. Heerlijk, dat knetterend vuur. Puur genieten.

Hoteltip: absolute rust en een goede stevige keuken is gegarandeerd in het staatshotel Lesnik, op een steenworp van het Zamer kasteel. Er is al een dubbele kamer vanaf 45 euro. Helaas spreekt men er alleen Pools.

 

OORLOGSWONDEN

 

Door de geschiedenis heen is Polen zelden gespaard geweest van oorlogsgeweld. Geen wonder dan ook dat her en der nog sporen daarvan te vinden zijn. En dagelijks nog ontdekt worden. In de regio Lubuskie houdt men alvast de Versterkte Regio van Miedzyrzecz en het Oorlogsmuseum Stalag VIII C en Stalag Luft 3 in herinnering aan wat voor zinloos geweld elke oorlog is.

In Miedzyrzecz, dichtbij Lubrza, bevindt zich met Petla Borysznska een complex van oorlogsfortificaties, gebouwd op bevel van Hitler in 1934, dicht bij de Duitse grens. De bunkers, onderling verbonden op ruim 20 meter diepte, worden beschouwd als het langste ondergrondse verdedigingssysteem ter wereld. De tunnels en imposante bunkers zijn met elkaar verbonden met een treinspoor van liefst 28 kilometer. Merkwaardig detail: dit indrukwekkende goed bewaarde ondergronds netwerk kostte handenvol geld doch werd – gelukkig – nooit gebruikt. Vandaag vinden zowat 300.000 vleermuizen er een ideale plaats voor hun jaarlijkse winterslaap. De temperatuur ligt jaar in jaar uit om en bij de 12 graden. Men kan dit complex alleen met gids bezoeken. Het bevindt zich nog steeds in haar oorspronkelijke staat en verdwalen in het wirwar van gangen is er – mocht je alleen op stap zijn – zeker uw deel, wegens zo donker als de hel.

Andere – maar dan meer bloedige – oorlogsherinnering bevindt zich in Zagan, schilderachtige stad in het zuiden van Lubuskie in de vallei van de Bobr. Hier bevindt zich Stalag VIII C, krijgsgevangenkamp dat voorbehouden was voor oorlogspiloten uit de hele wereld. Van hieruit ontsnapten in de nacht van 24 op 25 maart 1944 via en een hen zelf gegraven tunnel 76 gevangenen. Uiteindelijk konden slechts drie man de vrijheid genieten. De rest werd – na helse achtervolging – genadeloos neergeschoten. Een replica van de barakken, de ijzingwekkende uitkijktoren en een museum laten ter plekke de gruwelen van 1939-1945 zien. Het pakkend monument onderstreept het zinloze van deze Tweede Wereldbrand.

 

ZIELONA GORA

 

Zielona Gora is zonder meer een van de mooiste steden uit de regio Lubuskie. De binnenstad ontdek je best te voet. Blikvanger is alvast de Sint Hedwig kathedraal, tegelijk het oudste architecturaal monument van de stad, gebouwd in de tweede helft van de 14de eeuw. De kathedraal kreeg het in diverse oorlogen steeds hard te verduren maar werd elke keer met zorg heropgebouwd zodat we fraaie gotiek vinden naast de klassieke stijl. Het barokke koor behoort tot de mooiste van het land.

Geniet ook van de oude markt die sinds de 13de eeuw het centrum van de stad bepaalt. De stadstoren met zijn 54 meter dateert uit de 15de eeuw terwijl de huizenrij uit de 19de en 20ste eeuw evenzo geschiedenis schrijven. Her en der zijn nog overblijfselen te vinden van de stadswallen.

Verder is het nog genieten van het Tysiaclecia Park dat uitgebouwd is op een voormalig kerkhof en een schat aan diversiteit van boomsoorten bevat.

Hoteltip: het 4-sterren Ruben Hotel, hartje stad, opende de deuren in mei en behoort tot de fraaiste van de regio. Er is al een dubbele kamer vanaf 90 euro. Men spreekt er vlot Engels en Duits, aan de balie.

 

WIJNOOGSTFEEST

 

Wie begin september de regio Lubuskie bezoekt mag niet nalaten te genieten van het jaarlijkse Wijnoogstfeest in Zielona Gora, een urendurende ode aan Bacchus, God van de Wijn. Hier laat de regio al haar mogelijkheden zien inzake wijn verbouwen, aansluitend potentieel aan jeugd- en sportverenigingen. Bacchus himself, gezeten op zijn troon en omringd door enkele bloedmooie wijnkoninginnen, geniet met volle teugen. In de tribune zorgen steltlopers voor wijndegustaties. Een van de wijnhuizen is alvast Winnica Kinga uit Nowa Sol waar men sinds 1985 via het telen van diverse druivensoorten werkt naar één topper. Elk bezoek aan dit huis wordt afgerond met het nuttigen van heerlijke streekproducten, te genieten met een witte Winnica Kinga in het glas.

Om  het geheel af te ronden wacht in het Muzeum Ziemi Lubuskie de geschiedenis van de wijn, aansluitend de historie van Polen en een rijke verzameling Poolse kunstwerken. Bloedstollend zijn de kelders met reconstructies over de folterpraktijken in de voorbije eeuwen. Niet geschikt voor gevoelige lezers.

 

HERTOGELIJK PALEIS ZAGAN

 

Heel wat leuker en imposanter is een bezoek aan het barokke Hertogelijk paleis in Zagan, gebouwd in 1630 door de bekende architect Vincencio Boccacio, in opdracht van hertog Albercht Wallenstein. Het paleis is neergezet op de voormalige vestigingen van een kasteel van de Piasten, de eerste koningen van Polen. Het kasteel werd nooit afgewerkt. Pas in de 19de eeuw werd her verder uitgebouwd met een orangerie en een uitzonderlijk mooie tuin, die door toedoen van Dorota, hertogin van Zagan, erkend werd als mooiste van de regio Silesië en van Centraal Europa. In 1945 was het paleis nog het hoofdkwartier van het Rode Leger. Sinds 1983 zetelt er vandaag het ministerie van Cultuur en Sport.

 

ECO- & AGROTOERISME

 

Liefhebbers van ongerepte natuur, gekoppeld aan een verblijf op de hoeve zitten in Zary op hun best. Op het imposante domein van Bogumilow wacht een koninklijk verblijf, midden diverse ha velden, omringd van fauna en flora. Lama’s, geiten, paarden, ezels, ganzen, vijvers, bloemenpracht, boerderijen en onder andere verblijfsaccommodatie en feesttenten zorgen ervoor dat het de eco-toerist aan niets ontbreekt. Bovendien: de tafel is perfect ingesteld op de gasten en de service is op zijn Pools: gedienstig, discreet, snel en efficiënt. Meer info: www.bogumilow.republika.pl

 

CULINAIR

 

Polen zijn per definitie levensgenieters en laten dan ook geen enkele gelegenheid voorbij gaan om wat dan ook uitbundig te vieren. Liefst bij rijk gedekte tafels, overgoten met bier, wijn en de onvermijdelijke wodka, godendrank die er van super kwaliteit is. Elke maaltijd start steevast met een onvervalste en bijzonder calorierijke soep, met paddestoelen en vlees. Het staat de Polen vrij paddestoelen te plukken in de vele bossen. Het is er dan ook genieten van herfsttrompet, de dooierzwam, morielje, pijpjeszwam, roodkapje en onder andere de edelmelkzwam. Naast paddestoelen is kascha, gort,de grote Poolse specialiteit. Verwerkt in pap met soepvlees (krupnik) of pudding, een delicatesse, maar relatief zwaar. Daarnaast is de kool de koning der groenten, wat zorgt voor zware en vette gerechten. Een portie bigos (gedroogde paddestoelen, vlees, worst, zuurkool, reuzel en komijn) of een bord golabki (koolrolletjes met gehakt) zijn alvast stevige gerechten die op elke Poolse tafel met liefde wordt gezet.

Worst behoort ook tot de vleeslekkernijen. De Pool is gek van pikante worst. Het rijke aroma wijst niet alleen op de kruiden die bij het maken ervan gebruikt zijn, eerder naar de manier waarop de dieren gekweekt zijn. De jagersworst, de kabanossa (varkensgehakt, gerookt en gebakken), de Slezische worst (Krakau worst met knoflook) of de lowiecka (jachtworst) zijn slechts enkele van de grote favorieten die elke dag de tafel sieren.

Aan zoetigheden evenmin gebrek. De baba (rumcake) en de makowiec (maanzaadcake) behoren tot de toppers bij de nagerechten.

Daarbij wordt graag een glas Tyskie (Pools bier) of wijn gedronken. Een koud glas wodka is graag meegenomen.

 

HOE ERHEEN

 

Met de wagen ligt de regio Lubuskie op 950 km van Brussel.

Met de trein: men spoort rechtstreeks vanuit Brussel tot Berlijn en dan verder met huurwagen. Meer info over de treinritten: www.nmbs.be

Met het vliegtuig: Brussels Airlines vliegt dagelijks verschillende malen heen en terug naar Berlijn Tempelhof. De vlucht duurt 1 u. 25 min met keus tussen B Flex Economy+ en B Light.

Voor vroege boekingen is er al een vlucht vanaf 49,99 euro voor een heen of terugvlucht. Boekingen via www.brusselsairlines.com of uw vertrouwde reisagent.

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen EUROSTAR RIJDT OPNIEUW

Na een incident op donderdag 11 september, rijdt Eurostar door de koker die onbeschadigd bleef.
Onderaan deze nota vindt u de - beperkte - dienstregeling die geldt tot zondag 21 september 2008.

Reizigers worden gevraagd in te checken op het vertrekuur zoals aangegeven op hun ticket. (Opgelet: de check-in in Brussel-Zuid sluit om 20 uur!). Eurostar doet zijn best om hen op de eerstvolgende trein te plaatsen. Mogelijk moeten klanten lang wachten alvorens ze in een Eurostartrein kunnen instappen en ook de reistijden zullen aanzienlijk langer zijn dan normaal.
Daarom raadt Eurostar haar klanten aan hun reisintenties, indien mogelijk, te wijzigen en enkel te reizen indien de reis echt noodzakelijk is.

Volgende commerciële maatregelen zijn van kracht voor reizigers met een ticket van 12 tot 21 september

Aan te bevelen : Omwisseling Eurostar

Reizigers kunnen hun Eurostartickets voor reizen voor deze data omruilen.
Tarieven die niet omwisselbaar zijn of indien het tarief niet meer beschikbaar
is op de gewenste reisdatum, moeten worden omgewisseld naar de regels van de
compensatiepolitiek.

Terugbetaling Eurostar

Als de klant echt niet meer wil reizen op een andere datum, zijn de tickets
aangekocht voor Eurostar-reizen voor deze data integraal terugbetaalbaar
ongeacht het tarief.

Voorlopige dienstregeling

BRUSSEL - LONDEN
06u59 – 08u17 (stopt in Rijsel)
08u59 – 10u24 (stopt in Rijsel / Ebbsfleet)
14u59 – 16u17 (stopt in Rijsel)
17u01 – 18u28 (stopt in Rijsel / Ebbsfleet)
18u59 – 20u21 (stopt in Rijsel)
21u02 – 22u27 (stopt in Rijsel / Ebbsfleet)


LONDEN - BRUSSEL
07u18 – 10u44 (stopt in Ebbsfleet / Rijsel)
09u28 – 12u33
13u25 – 16u44 (stopt in Ebbsfleet / Rijsel)
15u34 – 18u44 (stopt in Rijsel)
17u27 – 20u49 (stopt in Ebbsfleet / Rijsel)
19u32 – 22u49 (stopt in Rijsel)

PARIJS - LONDEN
06u43 – 08u21
08u07 – 10u29 (stopt in Calais / Ebbsfleet)
08u52 – 10u36 (stopt in Ashford)
10u13 – 12u17
12u13 – 14u17
12u43 – 14u34 (stopt in Rijsel / Calais / Ebbsfleet)
14u43 – 16u36 (stopt in Calais / Ashford)
16u13 – 18u24 (stopt in Ebbsfleet)
16u43 – 18u36 (stopt in Ebbsfleet)
18u13 – 20u27 (stopt in Ebbsfleet)
18u43 – 20u42 (stopt in Ashford)
20u43 – 22u34 (stopt in Ebbsfleet)

LONDEN - PARIJS
05u22 – 09u03 (stopt in Ebbsfleet)
06u55 – 10u57 (stopt in Ashford)
07u27 – 11u13 (stopt in Ebbsfleet / Calais)
09u25 – 13u02 (stopt in Ebbsfleet)
13u22 – 16u57 (stopt in Ashford)
13u38 – 17u03
15u04 – 18u57 (stopt in Ebbsfleet)
15u29 – 18u17 (stopt in Ebbsfleet / Calais)
16u55 – 20u57 (stopt in Ashford)
17u30 – 21u02

De check-in in Brussel-Zuid sluit om 20 uur; deze in Londen St. Pancras (onder voorbehoudom 18u45 lokale tijd.)

Georges Keters


>> Reageer (0)
12-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Humanitair project in ZUID-AFRIKA

West-Vlamingen op de bres voor gezonde voeding

 

Soja Pro Plus Project in Zuid-Afrika

 

Onder impuls van West-Vlaming Frans Delepierre, exportmanager van Pacotex uit Zedelgem werd met het Soja Pro Plus een nieuw project opgestart met als doel hulp en bijstand te verlenen aan mensen, in het bijzonder aan kinderen, die net als iedereen recht hebben op een volwaardige voeding. “Dit is vooral een project gesteund voor en door mensen met een hart voor de medemens”, stelt Frans Delepierre, door zijn werk veelvuldig in contact met hulpbehoevende mensen in diverse ontwikkelingslanden.

 

De West-Vlaming is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Frans Delepierre is al jaren gefascineerd door het probleem van voedselarmoede in ontwikkelingslanden. Ook de opmars van soja en zijn vele positieve eigenschappen boeien hem enorm. Eind de jaren tachtig besloot hij zijn technisch hoogstaande kennis en zijn ervaring in de melkindustrie om te zetten naar een innovatief concept. Hij ontwikkelde een Soja Pro Plus machine. Zijn ervaringen en passie voor technische hoogstandjes leidden naar de realisatie van een machine om op een eenvoudige manier vanuit sojabonen een drank te produceren die geschikt is in de ontwikkelingslanden. De naam van de machine is bedacht door Frans Delepierre. “Het woord soja verwijst naar de basisgrondstof van de machine. Pro betekent voor en Plus werd gekozen vanwege de meerwaarde die de machine weet te bieden aan de mensen in de ontwikkelingslanden, zeg maar: Soja voor een meerwaarde”, stelt Frans Delepierre.

In september 2004 werd de machine voor het eerst naar Tanzania verscheept voor de start van het eerste Soja Pro Plus project. Het geheel, zowel de aanmaak, levering en opstart werd geregeld door de familie Frans Delepierre met steun van de firma Pacotex.

 

SOJA

Waarom soja?  Frans Delepierre vertelt: “Soja wordt al eeuwen gebruikt in China en wordt er naast tarwe, gerst, gierst en rijst beschouwd als een van de vijf heilige gewassen. Soja is daarenboven veelzijdig en kan gebruikt worden als bonen of bewerkt als sojamelk, tofu, sojasaus of miso. Soja kan ook door eetbare schimmels omgezet worden tot tempeh. Dat soja gezond is hoeft geen betoog. De gezondheidsvoordelen zijn niet te tellen. De rol van soja in de preventie van chronische ziekten blijft een topprioriteit voor wetenschappers overal ter wereld. Het is een vaststaand gegeven dat soja-eiwitten zowel de kans op hartaanvallen als haaruitval van de mannen vermindert. Tenslotte is soja een bijzonder rijke bron van isoflavonen.”

 

KOKEN KOST GELD

 

Soja werd als eerst op artisanale manier ter plaatse (in Afrika) geproduceerd  zodoende de smaak te bepalen. Smaaktesten werden ondernomen in scholen en ziekenhuizen, allen met positief resultaat. Dank zij de machines is men vandaag in staat om een volwaardige sojadrank te produceren en dit met een capaciteit van zowat 250 tot 300 liter per uur. Soja is in Zuid-Afrika veelvuldig aanwezig maar wordt tot nog toe bijna uitsluitend gebruikt voor het voeden van vee. Kleine boeren moeten nu de kans krijgen om via de machines een betere toekomst uit te bouwen en de soja aan te wenden voor de persoonlijke gezondheid.

Het spreekt vanzelf dat hulp en bijstand hierbij van groot belang zijn. Mensen in Zuid-Afrika kunnen hierbij geholpen worden. De proeven die men uitvoerde in Heilbron, op zowat 150 km van Johannesburg, onderstrepen dit. Een diffussieforum bracht aan het licht dat de levensverwachtingen van de kleurlingen, in het bijzonder de kinderen ervan, afhankelijk zijn van de voeding en dit vooral tijdens hun eerste levensjaren. Deze zijn aldaar bijzonder cruciaal.

 

Koken kost evenwel geld. Wie het Soja Pro Plus project wil steunen kan een bijdrage overmaken op het rekeningnummer 979 2458910 62 van Soja Pro Plus. En gedenk: Een kleine gift zorgt voor grote dankbaarheid.

Intussen zorgde men al voor diverse inzamelacties waarbij de Walk for Africa eind mei via een geslaagde Afrikaanse avond de eerste stap zette naar een nieuw leven voor vele kinderen in Zuid-Afrika.

 

Meer info:

Frans Delepierre

Aimé Claeysstraat 13

8210 Zedelgem

Tel.: 050 25 00 45

GSM: 0475 68 90 84

Frans.Delepierre@packo.be

 

Georges Keters

Foto’s: Helena Clybouw






>> Reageer (0)
11-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap naar Groot-Brittannië

 

MET NORFOLKLINE NAAR   SPOKENLAND

 

Spoken bestaan niet, tenzij in Engeland. Ze zijn daar vooral tijdens het najaar waar te nemen. September en oktober zijn trouwens ideale maanden om er nog eens van tussen uit te knijpen. Met de ferry van Norfolkline gaat dat o zo makkelijk. Een dagretour kost,  vanaf 9 september tot eind november 2008, slechts 36 euro (code 24HRE) voor een auto met maximum 5 inzittenden. De vertrekhaven Dunkerque is dichtbij en in geen tijd staat u in Dover, poort naar Spokenland.

 

Kent, een van de mooiste streken van Engeland, is bezaaid met eeuwenoude landhuizen en kastelen. Het najaar is de ideale periode om te genieten van de herfstkleuren in de tuinen en bossen van Leeds Castle en Sissinghurst Castle. De Victoriaanse landhuizen en de middeleeuwse kastelen hebben ieder hun eigen fantastisch verhaal waarin geesten een hoofdrol spelen. Tussen de ruïnes van Scotney Castle huizen de spoken in mistige nevels. De herfst is het beste seizoen om de geesten te zien, vooral in Pluckley, een dorpje met 1000 inwoners in de buurt van Maidstone. Daar wordt de grootste concentratie van geesten en spoken waargenomen, vooral langs de landwegen en op het kerkhof en als de natuur in dichte nevels is gehuld. Takken, struiken, boerderijen, molens, schapen, wandelaars en nog veel meer worden dan als spoken waargenomen. Het mooie is dat er in Pluckley zowaar een spokencultuur is ontstaan met een top tien van de meest populaire ghosts, zij die het meest worden waargenomen. Het zijn de molenaar, het zwarte paard, de schreeuwende man, de Tudor Lady, de monnik en de kolonel.

 

Samengevat, met wat goede wil en vooral met veel verbeeldingskracht kunt u in Kent genieten van een spookachtig najaar en vooral van een landschap dat in deze tijd van het jaar uitnodigt voor wandelingen en rondritjes met de wagen. Voor wie in dit landschap geen spoken ontwaart, worden op diverse plaatsen evenementen georganiseerd mét spoken en heksen. Van 27 oktober tot 2 november is er in Canterbury een Ghost Fest. Voor een Spooky Weekend of een Spooky Weekday moet u van 25 tot 31 oktober in Dover zijn, in het machtige Dover Castle dat hoog boven de rotsen troont. Met Norfolkline kunt u trouwens makkelijk een dagexcursie plannen naar Dover.

 

Aan spoken en geesten geen gebrek, ook in Hastings niet waar u kunt deelnemen aan een Ghost Walk door de stad en waar u tijdens de Hastings Week (11 tot 19 oktober) de vredelievende geest Blue Lady zal zien in en rond Jeakes House Bed & Breakfast in Rye.

Oktober is tevens Halloween-time met evenementen bij de vleet. Op 19 oktober is er een nachtelijke Ghost Walk in Hastings. Kinderen beleven plezier tijdens de Halloween Disco Party in Clambers (24 oktober) of langs het spookachtige tuinpad rond Bodiam Castle.

Inlichtingen en reservaties:
www.norfolkine.com,

T 02 719 90 92,

Fax 02 721 99 89

E-mail: norfolkline@fcmtravel.be

 






>> Reageer (0)
01-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOURGOGNE - NEVERS - PUILLY FUME

 

Slapen in roulotte tussen wijngaarden

 

Hartje wijngaarden van de Pouilly Fumé en met zicht op deze van Sancerre, laat de familie Thierry Redde in Saint-Andelain, wijndorpje aan de boorden van de Loire met de Bourgondische leuke stekjes Nevers, Morvan, Berry en Sologne in de onmiddellijke omgeving, u genieten van een uitzonderlijk verblijf in een authentieke woon- of kermiswagen, een “roulotte” stellen onze zuiderburen.

 

De woonwagens zijn te vinden net aan de rand van de 40 ha grote wijngaard van de Pouilly Fumé. Absolute rust is hier de boodschap. Gezonde ontspanning voor geest en lichaam is hier dan ook absolute troef. Alleen de rijpende druiven zijn uw naaste buren.

Genieten in een woonwagen geeft de “bewoner” een vierdubbel gevoel: natuur, rust, hotel en ontspanning. De natuur zorgt met de uitgestrekte wijngaarden voor ongekende rust, inclusief super-de-luxe zonsondergang. Het verblijf in de wagen met alles er op en er aan zorgt voor het thuisgevoel, met hotelservice, al blijft de geest van de “zigeuner” u nooit los te laten. Heerlijk gevoel, temidden een zee van stilte.

De omliggende regio brengt daarenboven niets dan gezonde ontspanning waarbij wandelen, kanovaren, golfen, fietsen en vissen de hoofdrol spelen. Een bezoek aan de wijngaarden van Saint-Andelain, Pouillu-sur-Loire en Tracy-sur-Loire zijn niet te versmaden terwijl het Pavillon du Milieu de la Loire alle geheimen van de streek prijs geeft.

 

ROULOTTE

Wie kiest voor een verblijf in een woonwagen, zeg maar “roulotte”, kiest meteen voor vrijheid. De wagen is voorzien van vier slaapplaatsen, groot dubbelbed en twee singels. Een kookplaat met afwasbak laat toe wat te kokkerellen terwijl een airco zorgt voor afkoeling bij zwoele zomers en een elektrisch vuurtje gezellige warmte straalt tijdens koelere avonden. Een wasplaats met douche vult het geheel aan. Ideaal voor een gezin van vier personen. Het staat je vrij om volledig zelfstandig te zorgen voor elke maaltijd. Evenwel kan gezorgd worden voor een ontbijtmand, indien gewenst.

De roulotte is te huur per dag, per week of per weekend en is al te gebruiken tegen 79 euro per dag, voor een tot vier personen. Een weekend (2 overnachtingen) is er al vanaf 178 euro, eveneens tot vier personen. In het hoogseizoen en vakantieperioden gelden hogere prijzen.

 

KOTAGRILL

Elk verblijf in de roulotte kan worden uitgebreid met een middag of avondje Kotagrill, naar Fins model uitgewerkt chalet dat is ingeplant naast de woonwagen, en volledig is uitgerust voor een pure barbecue. Bij frissere avondjes kan men in het chalet smullen, bij zwoele avonden wacht de gedekte tafel in de tuin. Op de grill streekproducten met Crottin de Chavignol, Charolais en onder andere artisanale charcuterie, aangevuld met wijnen Pouilly Fumé en Sancerre van het eigen domein Michel Redde & Fils. Prijs: 31 euro per persoon.

 

Het is duidelijk, de regio om en rond Nevers zit vol van de leuke zaken, ongekend, maar des te leuker te ontdekken. Met extra rust in een roulotte.

 

Les Roulottes de Pouilly-Sancerre

La Moynerie – Saint Andelain

info@roulottes-pouilly-sancerre.com

www.roulottes-pouilly-sancerre.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CULINAIRE TOPPERS AAN ZEE
Hostellerie RENTY - Louis Logierlaan 51 - Watertoren Middelkerke

 

Maand Menu September

 

Enkele aperitiefhapjes - Quelques amuse-bouche

 

 

Aardappelespuma met in huis gepelde garnalen en hun bisque

Espuma de pommes de terre et crevettes grises épluchées a la maison, bisque

Wijn - Vin : glas / verre 15 cl Pinot Gris. Dopff au Moulin 

 

°°°°°°°°

 

Wilde eend gebraden met roze peper / verse perzik, bintjeskroketten met Chorizo

Canard sauvage rôti au poivre rose et pêche, croquettes de bintjes au Chorizo

Wijn - vin : glas / verre 15 cl  Renaissance. Dom. Viret

Cotes du Rhône Village. Clos du Paradis.  5.80€

 

°°°°°°°°

 

Kaasassortiment de fromages + 8€

Met glas witte of rode wijn + 12.50€

Avec verre de vin blanc ou rouge + 12.50€

 

°°°°°°°°

 

Koekje met verse vruchten en vanilleroomijs

Biscuit aux fruits frais et crème glacée a la vanille

 

Menu zonder wijn – sans vins 39.50€

 

Menu wordt geserveerd voor het volledige gezelschap van uw tafel

Le menu est servi pour l’ensemble des convives de votre table



Hostellerie Renty
Louis Logierlaan 51
(watertoren)
8430 Middelkerke 

059 31 20 77
Hostellerie-Renty@skynet.be
www.hostellerierenty.be

 

 






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs