Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE IN MIDDELKERKE

Fonds van de Burgemeester Middelkerke

Oude watertoren met Champagne

 

Het Fonds van de Burgemeester, dat sinds 2001 jaarlijks borg staat voor een onvergetelijk kerstfeest ten behoeve van de alleenstaande senioren in Middelkerke, pakt uit met een exclusiviteit: een Champagne met speciaal etiket en uitzonderlijke capsule. “Benevens de Champagne is de fles een collectors item. Het etiket én de capsule laten de oude watertoren zien. De Champagne is van het huis Marcel Vautrain uit Dizy”, stelt burgemeester Michel Landuyt bij de voorstelling van zijn creatie.

 

Koken kost geld. Zo ook de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest, volledig gratis voor alleenstaande senioren van Middelkerke. Burgemeester Michel Landuyt, aan de basis van dit evenement is formeel: “Inderdaad zo’n organisatie kost handenvol geld. Dank zij de inbreng van heel wat sponsos is het ons mogelijk dit feest op het getouw te zetten. Met de creatie en botteling van de Champagne Marcel Vautrain willen we als vzw ook steentje bijdragen. Gezien Middelkerke al sinds 1967 verbroederd is met Epernay, het epicentrum van de Champagne was de keuze vlug gemaakt.

 

OUDE WATERTOREN

Om de exclusiviteit van het collectors item te behouden werd de Champagne slechts gebotteld op 500 exemplaren. “Het etiket alleen al is een bijzonderheid. We kozen voor een beeld van de oude watertoren, toren die in 1972 uit het straatbeeld verdween. Bedoeling is om elk jaar een andere bijzonder merkwaardig bouwwerk uit onze gemeente als etiket te gebruiken. Het huidig is een tekening van videospecialist Mario Declerck”, vertelt burgemeester Michel Landuyt, prominent Champagnekenner. Het wordt dus reppen om de flessen te bemachtigen. Deze kosten 22 euro per losse fles, 120 euro per karton van zes. De flessen zijn niet in de handel te verkrijgen, wel bij Rikado, Leopoldlaan 76, Architectenbureau ARoMi, Paul de Smet de Naeyerstraat 20 en bij Kapsalon Cared, Leopoldlaan 109, allen in Middelkerke.

De hebbedingen kunnen ook per karton via overschrijving van 120 euro (of een veelvoud ervan) op rekening 748-0215208-68 van het Fonds van de Burgemeester, p/a Michel Landuyt, Koninginnelaan 73, 8430 Middelkerke.

De opbrengst gaat volledig naar het Fonds van de Burgemeester.

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Restaurant ’t Visserke in Nieuwpoort

 

Dirk Decroos is Meesterkok

 

Dirk Decroos, de 49 jarige chef-eigenaar van restaurant ’t Visserke aan de IJzer 5 (sluizencomplex) in Nieuwpoort is opgenomen als meesterkok bij de Orde Meesterkoks van België. Voor de chef alvast een bekroning van zijn nooit aflatende inzet om de streekgastronomie te promoten. “Dit is geen eindpunt, maar een stimulans om nog beter te doen”, stelt een gelukkig ogende Dirk Decroos, geflankeerd door eega Marika Verbeeke.

 

Het is de droom van elke jonge chef, ooit opgenomen te worden in het kransje Meesterkoks van België. Die droom is sinds deze week werkelijkheid geworden. Deze culinaire vereniging werd in 1980 gesticht door Pierre Romeyer die hiermee het idee van de Franse keukenpaus Paul Bocuse in België volgde. De Meesterkoks van België hebben als taak de Belgische keuken in al zijn geledingen naar buiten te dragen. Hierbij staan knowhow, professionaliteit, gastvrijheid en het gebruik van producten van beste kwaliteit centraal. Vandaag telt de vereniging zowat 80 leden, gespreid over gans het land. Zij staan allen garant voor een kwalitatieve Belgische keuken, ondersteund door hun vakmanschap. Wie aan deze criteria voldoet  komt in aanmerking, na strenge selectie.

Droom komt uit

Dirk Decroos is in de wieg gelegd om kok te worden. Na zijn middelbare studies hoger onderwijs liet hij zijn opleiding tot regent lichamelijke opvoeding varen en koos hij in 1982 voor avondonderwijs in de Oostendse Hotelschool. Hij begon aan de onderste trap als keukenhulp. Zijn liefde voor de keuken groeide zienderogen en al spoedig mocht hij plaats vatten naast gereputeerde namen als Luc De Jonghe (La Croisette, Knokke), Robert Van Duüren (La Sirène d’Or, Brussel), Jacques Marrière (La Bretonne, Oostende), 2-Michelin sterchef Jean Marie Daue (Au Vigneron, Koninklijke Villa, Oostende), Cas Spijkers (De Swaen, Oisterwijk,  Nederland), Les Frères Troisgros (Roane, Frankrijk) en onder andere Georges Blancs in Vonnas en Roger Vergé in Mougins, Frankrijk. Intussen liet hij geen kans onbenut om zich te vervolmaken. In 1986 werd hij finalist van de prestigieuze culinaire wedstrijd Club Gastronomie Prosper Montagné. Vier jaar later werd hij chef-eigenaar van het restaurant ’t Visserke, vandaag een oase van culinair genot. Een droom kwam uit.

Streekproducten

Samen met nog twaalf andere nieuwe meesterkoks nestelt Dirk Decroos zich tussen grootheden als driesterrenkok Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), Frans Saint-Germain (Salons Saint-Germain, Diksmuide), Jean-Pierre Bruneau (Bruneau, Brussel), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Stéphane Buyens (Le Fox, De Panne) en onder andere Kurt Van Daele (Kurt’s Pan, Brugge) en Patricia Desmedt (’t Oud Konijntje, Waregem). “Ik heb vooral veel te danken aan mijn “leermeesters” Robert Van Duüren en Jean-Marie Daue, toen twee sterren rijk in de Michelin gids. Van beide chefs leerde ik eerbied te hebben voor de Belgische topproducten en te kiezen voor enerzijds seizoensgebonden anderzijds streekproducten. Dit is de enige manier om op hoog niveau goed te scoren. Versheid is hier dan ook de grote troef. Met de vismijn in mijn voortuin en de polders in mijn achtertuin zijn dagverse producten dan ook steevast aan de orde”, stelt meesterkok Dirk Decroos, in de keuken bijgestaan door Jimmy Kersmaeker.

Week der Jongeren

Dirk Decroos weet intussen al achttien jaar de lekkerbekken te verwennen met al dat lekkers uit de Noordzee en de Vlaamse polders. Eén van de klassiekers waarvoor men van heinde en verre naar ’t Visserke komt is de “Opgevulde zeetong meet garnaaltjes, jonge prei, schaaldierencoulis vergezeld van stoemp”. “Inderdaad, een delicatesse die het al j-a-r-e-n doet. Daarnaast pakken we ook uit met een Kreeftenmenu aan 55 euro en het Menu Jeanne Panne, viergangenmenu aan 58 euro all in. In september gaan we de jongeren extra verwennen tijdens de Week der Jongeren. Elk van de meesterkoks pakt dan uit met een driegangenmenu, wijn inbegrepen tegen de prijs va 35 euro. Hierbij hopen we de jeugd de weg te laten vinden naar de betere huizen en hen de smaak van verse producten te leren kennen. Intussen hebben we slechts één zaak voor ogen: de lekkerbekken blijven verwennen op de manier waarop we bezig zijn. De titel van meesterkok is super, geen eindpunt, maar een signaal om nog beter te doen!”, geeft de kersverse Nieuwpoortse meesterkok Dirk Decroos graag nog mee.

 

Restaurant ’t Visserke, IJzer 5, 8620 Nieuwpoort, Dirk Decroos, tel. 058 23 32 33, www.visserke.be en info@visserke.be

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
25-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee

Caals Comedy Club zomer lang in Casino

“In de wieg gelegd om te lachen”

 

Met zijn 4,8 kg lag hij nog maar pas in de ouderlijke wieg of men noemde hem al het lieve kleine dikkertje. Als tiener sleepte hij die molligheid ook achter zich aan. Geen nood, het zou zijn handelsmerk én uithangbord worden, goed voor een schitterende carrière, een loopbaan binnen de showwereld die weinigen hem zullen nadoen: Luc Caals, levensgenieter van het zuiverste ras. Hij demonstreert zijn gastronomische liefde met zwier in restaurant DE SAUTEUSE, Westendelaan 144, Middelkerke.

 

Bij een heerlijk koel glas Champagne is Luc Caals al meteen in de wolken. “Lekker genieten van een succulente tafel, bij vrienden, wat is er mooier in het leven”, steekt de Vlaamse komiek meteen van wal. De man die al miljoenen mensen deed lachen over heel Vlaanderen is de eenvoud zelve. En lachen is hem met de papfles meegegeven. “Als kleine dikkerd was ik vaak het mikpunt voor grappen en grollen, maar ik speelde het meteen mee en stond de eerste op de bres om lol te tappen op het podium. Naderhand maakte ik van mijn hobby mijn beroep, nu al 36 jaar lang. Leuker kan het niet”, zegt de 56-jarige leukerd steeds goed voor een of andere grap.

 

DE SAUTEUSE

Na een, zeg maar twee mooie glazen Champagne als aperitief, geeft lachebek Luc Caals graag mee dat hij tegelijk een lekkerbek is. “Een foie gras of een portie oesters gaat er graag in. Hééééééérlijk. Als tussengerecht mag dat een kreeftje zijn en als hoofdgerecht kies ik steevast voor vis. Met Normandische tong kan je me steeds verleiden. En als toetje kijk ik met grote ogen uit naar een Sabayon. Wat de wijnen betreft laat ik de keus steeds over aan de sommelier. Ik ben verlekkerd op een goed glas maar ben helemaal geen kenner. Ieder zijn stiel”, zegt de Antwerpse komiek die vanaf vrijdag 18 juli de kust in het algemeen, Middelkerke in het bijzonder opnieuw aan het bulderen wil brengen, een ganse zomer lang.

Dat Luc Caals een fijnproever van het zuiverste ras in, demonstreert hij ook graag in shows, een mix van lach en koken. Verwacht geen drie-sterrenschotel, wel een vijf-sterren show, waarbij de huidige tv-koks (of wat daar moet voor doorgaan) in het niets verdwijnen.

Hoe dan ook, tafelen met Luc Caals is méér dan genieten. Hij is de vereenzelviging van hoe een bon vivant hoort te zijn: een gezonde eetlust en een gezonde lach.

Hij genoot dan ook met volle teugen van hetgeen Chef Dieter Pylyser uit de oven toverde in zijn restaurant De Sauteuse, vlot bediend door gastvrouw Sabrina Blomme. “Dit is een restaurant naar mijn hart: eerlijke schotels en verdomd lekker!” besluit Luc Caals. Het seizoen in Middelkerke kan beginnen.

 

Caals Comedy Club in Casino Middelkerke op 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26 en 27 juli; 1, 2, 3, 7, 8, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 23 en 24 augustus. Aanvang om 20.30 uur. Toegang: 29 euro. Reservatie: tel. 059 300 368. Meer info:  www.caalscomedyclub.be

 

Restaurant DE SAUTEUSE

Dieter en Sabrina Pylyser-Blomme

Westendelaan 144

8430 Middelkerke

059 31 07 20

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
16-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE - DIKSMUIDE

Zeevruchtenschotels

Klassieke menu’s

& Buffet à Gogo

elke zondag in

Salons Saint Germain Diksmuide

 

De fijnproevers zijn ook deze zomer opnieuw aan het feest in de Salons Saint Germain in Diksmuide. Naast de succesformule Buffet à Gogo kunnen de liefhebbers van de klassieke keuken, met bediening aan tafel, genieten van een succulent menu dat elke maand verandert.

In juli staan gebakken langoustines, zeebaars en lam op tafel, in augustus zwaaien king krab, zonnevis, rivierkreeftjes en kalfsvlees de plak en in september is het smullen van garnalen en hoeve eitje, grietbot en parelhoenborst.

 

ZEEVRUCHTENSCHOTEL

Wie het begrepen heeft op zeevruchten kan zijn ogen niet geloven: een waaier van het beste uit de Noordzee wacht de ganse zomer op u. Elke zondag ligt Diksmuide aan de Bretoense kust. Meesterkok Frans Saint Germain haalt kreeft, krab, langoustines, wulken, scampi, kreukels, rivierkreeftjes en onder andere oesters rechtstreeks uit Bretagne. Aangevuld met passende sausjes, sla en diverse broodsoorten een delicatesse, af te ronden met koffie en versnaperingen.

 

BUFFET A GOGO

Ook in de zomer gaat het Buffet à Gogo verder, met aangepaste formule met zomerse en zuiderse gerechten met daarbij paëlla met basmatirijst, scampi in de wok, zeebaars met tapenade, Hollands mosselpotje, bouillabaisse met Middellandse Zee visjes, zeekreeft, rundsvlees, garnalen en de heerlijke zeevruchtenbar.

 

Elk van deze formules wordt steeds voorafgegaan door rijkelijk en feestelijk aperitief met hapjes. Koffie met versnaperingen zet steevast telkens de kroon op het werk.

 

ALL IN

 

Deelnemen aan een dezer formules kost slechts 54 euro, aperitief, water, wijnen en koffie inbegrepen.

 

Meer info en reservatie:

Salons Saint Germain, De Breyne Peelaertstraat 12 (aan de Markt), Diksmuide, tel.: 051 50 25 20 – Dinsdag gesloten.

www.salonssaintgermain.be en frans@salonssaintgermain.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
14-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOORWEGEN - STAVANGER

Noorwegen op het bord

Koning Kabeljauw en Prins Zalm

 

Scandinavië is steeds het mekka geweest waar natuurlijke voedingsmiddelen omgetoverd worden tot eenvoudige en vooral heerlijke schotels. Noorwegen is hiervan het sprekend voorbeeld. De menukaart is dan ook overladen met vooral visgerechten, aangevuld met het beste schapen- en elandenvlees.

 

Een bezoek aan elk eethuis maakt het je spoedig duidelijk, kabeljauw (Torsk) en zalm (Laks) strijden om de kroon aan de langgerekte Noorse kust terwijl de landbouwers dwepen met het nationaal gerecht Far i Kal, stoofpot met schaap, kool, rapen en aardappelen. Aansluitend ontbreekt geen drank op de Noorse tafels. Maar drank (en sigaretten) zijn in Scandinavië zeer duur en de verkoop ervan wordt sterk aan banden gelegd. Hierdoor is de keus van dranken niet bijster groot. Bier (Lettol), wijn (Vin) en de onvermijdelijke aquavit behoren tot het dagelijkse ritueel. Aan frisdranken geen gebrek.

Het Froskost (ontbijt) is – net als bij de Britten – stevig en gevarieerd met ruime keus uit Skinke (hesp), Kokte Egg (gekookte eieren), Honning (honig), Ost (kaas), Polse (worst), Geitost (geitenkaas) en onder andere Speilegg (spiegelei).

De lunch wordt beschouwd als een hapje met keus uit een rijk assortiment Smorbrod, de wereldbekende belegde broodjes met zalm, kreeft, ei, ansjovis en onder andere pastei. Het warme avondeten wordt vooral tegen de avond gegeten. Op de menu primeert uiteraard vis maar de vleeseters zijn aan het feest met twee typische gerechten: Reinkjott (rendier) en Lapskaus (goulash).

 

FJORDBRIS HOTELL & SJOBERG

Voor hen die optimaal willen genieten van absolute rust, aansluitend willen aanschuiven aan rijk met vis gevulde tafels, hebben we twee mooie adressen in Osthusvik op het eilandje Rennesoy, gelegen op een boogscheut (20 minuten met wagen) van Stavanger dat sinds 1992 met een tunnel verbonden is met het vasteland en sindsdien in volle expansie is. De rust is evenwel onaangeroerd.

In het Fjordbris Hotell verwent de familie Kjetil en Jenny Mehus en dochter Lady Chef Maren de klanten op wonderbare wijze. Het pand werd in 1999 gekocht als voormalige kruidenierswinkel. Vandaag is het een uniek hotel met liefst 26 super de luxe appartementen, de een al mooier dan de andere. Met alles er op en eraan. Te huur per week van zondag naar zondag of per weekend van vrijdag tot zondag.

Fjordbris Hotell laat u tegelijk genieten van diverse optredens in de ruime feestzaal, waar kan genoten worden van heerlijke visschotels en schaaldieren, dagelijks aangevoerd door plaatselijke vissers en uit Stavanger. Toppers op tafel zijn alvast de Noorse kabeljauw en zalm. Mis ook de schotel met “Kylling, Fisk og Skalldyr” niet, zeg maar mosselen, vis en schaaldieren niet. Kraakvers en super heerlijk.

Meer info: www.fjordbris.no en kjetil@fjordbris.no

Verandering van spijs doet eten en dat kan men net iets verderop Fjordbris Hotell, waar Tomy Ditlefsen in zijn hotel-restaurant Sjoberg het beste uit de zee op tafel weet te zetten. Tomy is niet alleen een uitstekende kok maar tegelijk een joviale gastheer die niets onverlet laat om de lekkerbekken optimaal te verwennen. Aansluitend zijn hotel wachten evenzo een tiental appartementen met uniek zicht op de fjorden. Meer info: www.sjobergferie.no en post@sjobergferie.no

 

N.B. DAMPSKIBSEXPETION

Een van de toppers aan de plezierhaven in Stavanger is N.B. Dampskibsexpedition, restaurant uitgebouwd in een vroegere opslagplaats bestemd voor de uitvoer. Waar eertijds tonnen goederen werd gehesen, hijst men vandaag alleen nog grote glazen Tou Fatol, Smirnoff Ice, Munkholm en onder andere Carlsberg. De N.B., zoals men dit huis in de volksmond noemt, is uitgebouwd in twee restaurants. Op de benedenverdieping staat de open keuken borg voor diverse heerlijke schotels, naar ieders keus en beurs. Op de eerste verdieping, waar eertijds de reders hun kantoren hadden, wacht een gastronomisch restaurants, met uniek zicht op de haven en de oude stad. Weliswaar iets prijziger, maar rustiger. De bediening is perfect en de charme van het huis zorgt voor de rest. Meer info: www.herlige-restauranter.com

 

PRAKTISCH

Stavanger is makkelijk te bereiken met vliegtuig. SAS biedt vanuit Brussel  met tussenstop in Kopenhagen of Oslo, rechtstreekse vluchten aan naar Sola Airport, Stavanger, op twintig minuten met de wagen. Het wegennet is perfect.

De munt is de Noorse kroon. 1 NK = 0,15 euro.

Een identiteitskaart is voldoende.

 

Met dank aan Lex Wagenaar, Leonne ter Woord, Frederik Alexamnder, Gunhild Vevik, Per Morten Haarr

 

Meer info over Noorwegen:

 

Innovation Norway

Tel.: 0900 899 11 70

Postbus 101

N – 2640 AC Ter Aar

norway@twi.nl

www.visitnorway.nl

www.regionstavanger.com

info@regiostavanger.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOORWEGEN - STAVANGER

Noorwegen paradijs voor natuurliefhebber

Cultuur en natuur hand in hand in Stavanger

 

Een ongerepte natuur, fascinerende vergezichten, een flinke brok maritieme nostalgie, magische fjorden, trollen, tienduizenden azuurblauwe meren en zilverkleurige bergen, aansluitend een onvergelijkbare vistafel, dat kan alleen maar Noorwegen zijn.

 

Acht jaar na grote broer Bergen is Stavanger dit jaar – samen met het Britse Liverpool – Europees Culturele Hoofdstad. Deze visserstad en derde handelshaven van Noorwegen is in de jongste decennia uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Met zijn ruim 100.000 inwoners wist Stavanger niet alleen zijn rijk patrimonium grotendeels te bewaren, maar tegelijk uit te werken naar de hedendaagse toeristische behoeften zodat deze stad in de toekomst beslist zal behoren tot de reeks steden die het label “City Trip” krijgen opgespeld. Het is alleen nog wachten op een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar Stavanger. Vandaag is dit alleen mogelijk via Kopenhagen of Oslo. Vanuit Amsterdam vliegt men evenwel direct naar Stavanger. De stad onderhandelt momenteel sterk met de luchtvaartmaatschappijen om vanuit ons land rechtstreekse vluchten te bekomen. Wat uiteraard de formule City Trips sterk zou aanzwengelen. Een weekendje Stavanger verzet immers niet alleen de zinnen maar laadt ook de batterijen op. Cultureel, toeristische en gastronomisch is er immers heel wat te beleven.

 

GAMLE STAVANGER

Stavanger zit bol van de bezienswaardigheden, met de oude stadswijken als uitgesproken topper. De westelijke kant van de handelshaven is een van de weinige wijken die door branden gespaard is gebleven. Met het voormalige Monumentenjaar 1975 in het vooruitzicht werd besloten deze oude binnenstad te bewaren. Een restauratieproject levert ons vandaag een stevige brok geschiedenis op, goed voor ruim 180 houten huizen, eertijds bewoond door de vissers, vandaag door zowel jonge gezinnen met kinderen als senioren. De houten huizen zijn vooral in het wit geverfd, als teken van rijkdom, witte verf was indertijd een teken van welstand.

Nog in de oude stad zijn enkele authentieke ambachten nog actief met daarbij de visconservenfabriek, gedeeltelijk omgevormd tot museum. In dit Norsk Hermetikkmuseum wordt nog tweemaal per week op traditionele wijze vis gerookt. Uniek in Europa.

Neem een paar minuten rust en geniet van de fraaie beeldhouwwerken in de oude wijk met “Alt for Barne” (alles voor de kinderen) als uitgesproken hulde aan de kinderen van de vissers die er een eeuw geleden speelden.

Oude pakhuizen aan de kade zijn vandaag omgevormd tot musea met aandacht voor de scheepvaart, lees zeilvaart. Een depot, rederskantoren en zeilmakerij draaien de klok een eeuw terug. Dat alles goed voor het Raugaland Folkemusee, het Openluchtmuseum.

 

CULTUUR

Houdt de oude stad je in de ban van vooral ambachtelijke geschiedenis, dan heeft Stavanger nog heel wat moois in petto.

Zo is er onder meer de Domkirchen, de kathedraal. Eigenlijk een zeer groot woord voor een relatief kleine kerk, die de titel van kathedraal mag dragen, wegens gebouwd door bisschop St. Svithun in de 12de eeuw. De kerk, gebouwd in Anglo-Normandische stijl, is grotendeels bewaard. Na een brand in 1272 werd het gerestaureerd en verbouwd in gotische stijl. Daarna is het vrijwel ongeschonden gebleven, wat van deze kerk een unicum maakt. Zowel buiten als binnen is het genieten.

Extra vleugje cultuur is te genieten in het Breidablikk, een prachtige rederswoning eind 19de eeuw, met tuin en een schitterende verzameling oude koetsen.

In het Norsk Telemuseum leren we alles over de geschiedenis van de telecommunicatie van morse tot het hedendaagse internet.

Het Stavanger Museum laat mooie collecties van diverse aard zien terwijl boekenwormen aan het feest zijn in Ledaal, landhuis waar auteur Alexander Kielland eind 19de eeuw ruim inspiratie opdeed voor zijn literair werk.

Let ook op de vele beelden die recent om en rond het centrum zijn neergepoot. Start alvast uw wandeling na handdruk van Anthony, aan de voet van de plezierhaven, naast de overdekte vismarkt.

 

NOORS PETROLEUM MUSEUM

Een topper die men niet links mag laten is het Noorse Petroleum Museum. Hier neemt men meer dan een kijkje achter de schermen van de gas- en oliewinning in de Noordzee. Stavanger wordt dan ook al eens het “Koeweit van Europa” genoemd. Na de proefboringen in Ekofisk en Torfelt, de concessievelden in het Noorse deel van het continentaal plateau, wint Noorwegen vandaag olie en gas. De productie ervan wordt evenwel niet verwerkt in Noorwegen, wel in Shetland en Schotland. In Stavanger huist de administratie.

Een bezoek aan het Noorse Petroleum Museum leert je op speelse wijze hoe olie en gas gewonnen wordt, van de pioniers tot de hedendaagse verfijnde theorie. Een must voor jong en minder jong.

 

FJORDEN CRUISE

Noorwegen in het algemeen, Stavanger in het bijzonder mag dan wel bol staan van de culturele parels, de onnavolgbare natuur is tot nader order nog steeds de grootste trekpleister. De fjorden spreken niet alleen tot de verbeelding, terwijl een boottocht met een van de vaartuigen van de maatschappij  Rodne Fjord Cruise je naar de mooiste plekjes in de regio brengt. Topper bij dit alles is de Lysefjord Experience, te genieten in diverse uitstappen. We kozen voor de trip naar de Pulpit Rock, voor de Noren de Preikestolen (de preekstoel), een 610 meter hoge loodrechte rots in de vorm van, jawel, een preekstoel. Boven op de rots – uiteraard niet zichtbaar van op de boot – wacht een reuzengroot platform met uniek panorama. Van op de boot biedt Preikestolen een ijzingwekkend beeld. De rotswanden van de Lysefjord tellen niet zelden een hoogte van liefst duizend meter. Deze rotsen lijken eerder loodrechte muren, heersend over de fjord, goed voor een breedte van 500 tot 2000 meter. Het water is op sommige plaats liefst 450 meter diep. En ijskoud. De natuur en precies deze plaats laat zien hoe nietig de mens is. Op de foto zijn we niet meer dan één puntje in het geheel. Onvoorstelbaar mooi. Vergeten we niet dat de Preikestolen ook te voet kan beklommen worden. Een goed schoeisel, extra adem en een flinke fysiek is hier geen luxe. Het voetwerk – net zelden over minder geplaveide paadjes –  is goed voor ruim vier tot vijf uur stappen, heen en terug. Maar gedenk: het is de moeite waard.

 

Hoe dan ook, Stavanger is een must voor de liefhebber van een stevige brok maritieme geschiedenis, gekoppeld aan de hedendaagse tijd. Het is een mengeling van oud met nieuw met aandacht voor wat ooit was en voor wat komen zal, geruggensteund door de oude binnenstad en de hedendaagse olie- en aardgaswinning.

 

PRAKTISCH

 

Stavanger is makkelijk te bereiken met vliegtuig. SAS biedt vanuit Brussel  met tussenstop in Kopenhagen of Oslo, rechtstreekse vluchten aan naar Sola Airport, Stavanger, op twintig minuten met de wagen. Het wegennet is perfect.

De munt is de Noorse kroon. 1 NK = 0,15 euro.

Een identiteitskaart is voldoende.

 

Met dank aan Lex Wagenaar, Leonne ter Woord, Frederik Alexander, Gunhild Vevik, Per Morten Haarr

 

Meer info over Noorwegen:

Innovation Norway

Tel.: 0900 899 11 70

Postbus 101

N – 2640 AC Ter Aar

norway@twi.nl

www.visitnorway.nl

www.regionstavanger.com

info@regiostavanger.com

 

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
13-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FERRIES OP HET KANAAL

P&O Ferries met grootste schepen ooit tussen Calais en Dover

 

P&O Ferries heeft een intentieverklaring ondertekend met de Finse scheepswerf, Aker Yards, voor de bouw van twee nieuwe schepen die ingezet zullen worden op de Calais-Dover route.

 

Het eerste schip zal in de vaart worden gebracht in december 2010 en het tweede in september 2011 en daarbij twee van de huidige in dienst zijnde schepen, Pride of Dover en Pride of Calais, vervangen.

Met 49.000 bruto ton, zullen de nieuwe schepen de grootste ferries ooit op het kanaal zijn en met een lengte van 210 meter, zullen zij de grootste schepen zijn geschikt voor toegang tot de Engelse kanaalhavens.

Zij zullen dubbel zoveel vracht kunnen vervoeren als de schepen die zij zullen vervangen en plaats bieden aan 160 vrachtwagens met aanhangwagen. Daarenboven zal een extra derde scheepsdek voorzien zijn voor het vervoer van  250 personenauto’s.  Aan boord zullen 1.500 personen (vrachtchauffeurs en passagiers) kunnen genieten van kwalitatief hoogstaande faciliteiten.

Bij deze opdracht aan Aker Yards is een som van bij benadering 360 miljoen Euro gemoeid.

 

P&O Ferries, die de grootste rederij is opererend op de kanaalroute naar Dover, wil met deze investering de groei in de vrachtmarkt, die momenteel 5% per jaar bedraagt, verder handhaven.  Daarbij wordt ook bijzondere aandacht besteed aan de toeristische markt  doormiddel van het aanbieden van uitstekende diensten aan boord.

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
10-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ECO TOERISTISCH PROJECT IN GAMBIA

Gentenaar bouwt marien Sea Life Center in Gambia

 

Sea Life Center op drijvend eiland op Gambia Rivier

 

 

De 51-jarige Chris Van Belle uit Gent, wetenschappelijk onderzoeker mariene biologie en verbonden geweest aan de Gentse Universiteit, werkt momenteel aan de uitbouw van een Sea Life Center op de River Gambia in Gambia, West-Afrika. Bedoeling is er een drijvend eiland te verankeren op Lamin Bolong. Hierop komt een gebouw voor permanente tentoonstelling over het leven onder de waterspiegel van de mangrovegebieden, rivierestuarium en de kustlijn van Gambia. Een investering van ruim 100.000 euro.

 

Geboren en getogen in Gent woont Chris Van Belle intussen al enkele maanden in Gambia, zijn tweede vaderland. Zijn interesse als wetenschappelijk onderzoeker trok hem naar de Gambia Rivier. “Onder de waterspiegel bevindt zich een schat aan wetenschappelijk materiaal dat niet of amper gekend is. En daar zou ik iets willen aan doen”, stelt Chris Van Belle, voormalig sportduiker en  geobsedeerd door zoveel moois in het water. “Ter hoogte van het domein Lamin Lodge, restaurant en aanleghaven voor jachten en pleziervaartuigen aan de oever van de River Gambia in Lamin Bolong, wil ik op een drijvend eiland een volledig in hout opgetrokken structuur op artisanale wijze neerzetten, volledig naar het voorbeeld van Lamin Lodge, een tiental jaar geleden volledig uitgebouwd door een Duitse eco-freak, er woont en naar eigen zeggen nooit meer weg wil. De man is in de wolken met mijn project, dat uiteraard complementair is met zijn zaak”, vertelt Chris Van Belle.

 

ACHTHOEKIG GEBOUW

De plannen liggen op tafel en het is nu enkel nog wachten op enkele vergunningen en de nodige fondsen om het eco-project van Chris Van Belle uit te werken. “Het drijvend gebouw zal octogonaal, achthoekig, van vorm zijn, met in het midden een dito opening waardoor er als het ware een venster op de bolong ontstaat, zeg maar een natuurlijk aquarium. Een net, gespannen onderaan de opening zal een aantal grotere vissoorten in deze vijver houden, terwijl het klein pelagisch leven er vrij door kan zwemmen en aldus voorziet in de voedselbehoeften van de grotere exemplaren. Door deze constructie wordt een achthoekige rondgang gecreëerd, opgebouwd uit evenveel modules, zeg maar hallen. Elke hal zal over een bepaald onderwerp handelen. Hierbij denken we aan de Plankton Hal, de Ei Stadium Hal, de Oceaan Hal, de Aquarium Hal, de Jonge Vissen Hal en de Mangrove Eco Hal. Allen met educatieve en wetenschappelijke inslag. De Inkomhal zorgt voor de mogelijkheid om met de boten aan te leggen en bezoekers toe te laten vlot het Sea Life Center te bereiken. Een souvenirshop en labo hoekje vervolledigt het geheel”, stelt Chris Van Belle, in de wolken met zijn project, dat in de regio veel belangstelling geniet.

 

POPULAIRE WETENSCHAP

Door de uitbouw van dit eco-marieneproject breidt Chris Van Belle het natuuraanbod van Gambia aanzienlijk uit. “Een aanzienlijk deel van het land wordt ingenomen door de River Gambia en de mangrovegebieden. Tot vandaag is het niet mogelijk om deze mariene rijkdom te ontdekken en te beleven. Het Sea Life Center Lamin Lodge opent meteen perspectieven waardoor de wetenschappelijke informatie op speelse en populaire manier wordt uiteengezet en meteen toegankelijk wordt voor eenieder. Een belangrijke troef is de lokale schoolgaande jeugd – de toekomst van Gambia – attent te maken op de ecologische waarde van het leven in de rivier en de mangroves, van levensbelang inzake het voortbestaan van het visbestand dat de rivier en de kust vandaag kent”, geeft Chris Van Belle graag mee.

 

INTERNATIONAAL

Het opzetten van Sea Life Center Lamin Lodge wil een uitnodiging zijn naar de internationale jeugd. Chris Van Belle: “Benevens het belang voor de plaatselijke jeugd kan het centrum straks dienen voor allerhande ecologische en mariene studies. Universitaire studenten kunnen hier terecht voor opzoekingwerk en kunnen tegelijk aan democratische prijzen in een of twee weken Gambia ontdekken, wat meteen ook het toerisme ten goede komt. Momenteel is er al contact met diverse universiteiten die via het project het mogelijk kunnen maken hier ter plekke de mariene biologie te bestuderen. Van Amerikaanse collega’s kan ik via een uitwisselingsprogramma straks rekenen op onderzoek naar de manatees, een beschermde zeekoe die je niet enkel in Florida, maar ook in de Gambia rivier vindt. Ik ben er dan van overtuigd dat het eco-project een meerwaarde zal betekenen binnen het toeristisch en wetenschappelijk kader van The Gambia.”

 

PRAKTISCH

Het te bouwen eiland telt een diameter van 24 meter terwijl de omtrek buitenom 76 meter telt. Men mag hierbij rekenen op een waterverplaatsing van ongeveer 20 ton. De opwaartse kracht van de drijvers is 33 ton. Voor de verankering van de acht modules zijn telkens betonankers van elk 400 kg nodig. De totale oppervlakte gestemd voor de tentoonstellingsruimte bedraagt 324 m². De energievoorziening bestaat uit 100% ecopower, solar systeem met batterijbank en spanningsomvormer met noodaggregaat.

 

STEUN

Het is duidelijk, met de uitbouw van dit project zorgt Chris Van Belle niet alleen voor een wetenschappelijk luik dat door zijn speelse manier van voorstelling iedereen kan bereiken, maar koken kost evenwel geld. Maatschappijen die zich geroepen voelen om dit eco-project te steunen (rekeningnummer: Chris Van Belle 671-1112339-14), eraan mee te helpen of nog meer gedetailleerde info willen bekomen, kunnen steeds terecht bij Chris Van Belle via e-mail Subsearobotics@hotmail.com

Het project kan alvast rekenen op de steun van de Stichting Vlamingen in de Wereld en touroperator Travelpoort in Mechelen met kantoor in Kololi, Gambia.

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
09-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HORECA OOSTENDE
Restaurant VALENTINO

 

Al zowat twintig jaar bepaalt Benoit Zwaenepoel het gezicht van restaurant VALENTINO, op de unieke Albert I Promenade in Oostende. Ter hoogte van “Den Horloge” weet Benoit, geruggensteund door eega Nancy Vermet, Ladychef Charline Devey en medewerkers, elke lekkerbek het naar de zin te maken. Zoek geen culinaire kronkelingen of moleculaire toestanden, je vindt er een eerlijke, eenvoudige, doch bijzonder smaakvolle keuken waarbij elk ingrediënt een hoofdrol speelt. De royale porties zorgen ervoor dat het onmogelijk wordt om met honger van tafel te komen. Voeg daarbij een heerlijk zicht op zee en je lunch of diner in restaurant VALENTINO kan niet stuk.

In de immense keuken is Ladychef Charline een meester in visbereidingen. Het is dan ook smullen van een uitgelezen Vis Palet en de exclusieve IJslandse zeewolfwangetjes, aansluitend sausje van saffraan met curry, naar een eigen recept van Benoit. Een delicatesse, met tagliatelli, friet of kroket. Héérlijk. De bediening is daarenboven perfect en discreet met aandacht voor elke klant.

In het glas kiest Benoit Zwaenepoel voor enkele klassiekers maar vooral voor de wijnen van Wijnhandel Renty & Vanhoutte. “Eenvoudig weg omdat Francky Renty over een flink gamma uitstekende en betaalbare wijnen beschikt. Vandaar dat we graag de heerlijkheden van Barton & Guestier, Thomas Barton, Château Magnol en onder andere de Château Brunet Charpentier in het glas hebben”, stelt Benoit.

Maakte de Italiaanse acteur Rudolph Valentino geschiedenis als “The Great Lover”, restaurant Valentino zit vol liefde voor elke lekkerbek.


Restaurant VALENTINO

Benoit Zwaenepoel & Nancy Vermet

Albert I Promenade 72 – 8400 Oostende – tel. 059 80 21 86

Gesloten op woensdag.

 

 






>> Reageer (0)
05-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HORECA MIDDELKERKE

HORECA MIDDELKERKE

 

Zomer start met De Boarebreker

 

In het tot in het nok gevulde Middelkerkse Casino werd de zomer 2008 op gang geschoten met de voorstelling van de 14de editie van DE BOAREBREKER, magazine “Met zicht op de horeca in Middelkerke”.

 

Deze 102 pagina’s tellende turf laat niets aan de verbeelding over. Naast vermelding van het kruim van de Middelkerkse horeca is het magazine doorspekt met aandacht voor de bijzonderste evenementen, aansluitend een brede waaier van beste handelszaken in de negen deelgemeenten.

De Boarebreker is hiermee aan zijn 14de editie toe. Het begon allemaal schoorvoetend met deelname van een tiental horeca-zaken. Vandaag wil zo goed als niemand ontbreken in dit volumineus magazine, dat de jongste jaren aan kracht, belangstelling en aandacht wist te winnen. Het werk van vooral Stefaan Lauwereins (restaurant De Vlaschaard), geruggensteund door Johan Sabbe (restaurant Chaplin), Stefan Vander Espt (restaurant ’t Boerderijtje), Peter Deseyn en Nathalie Van Belleghem. Lien Van de Kelder is meter en ex-wereldkampioen wielrennen Freddy Maertens is peter.

 

Om het de lekkerbekken nog makkelijker te maken pakt De Boarebreker uit met een mini-uitgave, met vermelding van vooral de horecazaken, handig boekje dat netjes in de handtas past zodat men steeds de juiste adressen op zak heeft.

 

Het magazine is gratis te bekomen in de voornaamste handelszaken van Middelkerke en kantoren van toerisme.

 

Meer info: www.boarebreker.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
02-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BETOVEREND WALES

 

Breacon Beacons één groot open natuurpark

Araf, Croeso i Cymru

 

Araf. Croeso i Cymru. Vertraag. Welkom in Wales. Vier woordjes die je op weg doorheen het natuurschone Wales elke dag meerdere malen letterlijk voor de wielen krijgt. Achter elke bocht, bij het naderen van een van de 152.876 rotondes of binnenrijden van een of ander charmant dorpje, wordt de automobilist er steevast vriendelijk van verwittigd: ARAF. VERTRAAG. Met kort daarna: Croeso i Cardiff, Hay-on-Way, Snowdania of Breacon Beacons. Vertragen aub. Welkom in deze stad. Heerlijk.

 

Het is je meteen duidelijk, Wales is een gastvrij land, rijk aan geschiedenis en een bevolking om U tegen te zeggen. Wales is daarenboven doorspekt met misschien de mooiste natuur in het Verenigd Koninkrijk, maar telt daarenboven duizenden lieflijke dorpjes, romantische hoekjes, mooie zandstranden bezaaid met onherbergzame kliffen, tuinen om van te snoepen en een reeks kastelen waar spoken zich elke dag nog pogen te bewijzen. Voeg daarbij de Welshe keuken, te genieten in een van de vele typische hinterlandkroegjes of pittoreske badplaatsjes, en je verblijf in Wales kan niet meer stuk. Meer nog, je krijgt er nooit genoeg van.

 

ABERGAVENNY

Na een vlekkeloze overtocht met P&0 Ferries vanuit Calais naar Dover zetten we via de snelweg koers naar Abergavenny, geklemd tussen de Welsh en Britse grens, de onvermijdelijke Poort naar Wales. Via het Brecon Beacons National Park duwen we naderhand Zuid-Wales onder de wielen.

Onderweg is het genieten van de ruïnes van de 12de eeuwse Tintern Abbey, parel aan de kroon van de Wye Valley, regio die getuigd van een onbeschrijflijk mooie natuur.

Een ommetje naar Monmouth – geboorteplaats van Henry V in 1387 – doet ons kennis maken met de 13de eeuwse toegangspoort op de Monow Bridge om nadien een bezoekje te brengen in het museum waar een fraaie collectie persoonlijke voorwerpen van de grote admiraal Nelson te bezichtigen is. Liefhebbers van marinegeschiedenis mogen dit niet missen.

Culinaire tip: op zaterdag 20 en zondag 21 september 2008 vindt in Aberganvenny de 10de editie plaats van het gerenommeerde Abergavenny Food Festival, tot nader order nog steeds de absolute topper in het genre, in Wales. Meer info: www.abergavennyfoodfestival.com

Hoteltip: Abergavenny is een leuke stad van waaruit men vlot het Brecon Beacons National Park kan ontdekken. Angel Hotel in de Cross Street 15 is een uitstekend adres. Comfortabele kamers en een uitstekende keuken. Meer info: www.angelhotelabergavenny.com

 

BRECON

Hét ongerept natuurschoon in Zuid-Wales is zonder meer het Brecon Beacons National Park, met de Pen-Y-Fan en zijn 886 meter de hoogste berg. Deze glooiende landschappen zitten niet alleen bol van de grazende schapen, maar zijn zo afwisselend van structuur dat het met zijn afgeplatte toppen, begroeid met varens, heide en eindeloze vlakten gras, er uit ziet als een lappendeken, met groen en bruin als hoofdtoon. Wandelaars kunnen zich via de kronkelende paadjes een weg vinden naar elke top, met een immens panorama als beloning.

Neem naderhand ook even wat tijd om de leuke winkelstraatjes van Llandello te ontdekken, een pittoresk stadje aan de rand van het park. Benevens de lieflijke oude brug over de River Towy is het in de onmiddellijk regio ook genieten van het Carreg Cennen Castle, Dinefwr Castle en het Dryslwyn Castle, drie kastelen bol van de geschiedenis.

Leuk – en zeker niet te missen – is uiteraard een ritje met de authentieke Brecon Mountain Railway die van vanuit het onaangeroerde station Merthyr Tydfil een romantische en natuurschone treinrit bezorgt met een meer dan honderd jaar oude stoomtrein. Onderweg ontplooit zich een fraai landschap aan het genietend oog.

Op weg van Llandeilo naar Carmarthen mag je niet nalaten even wat tijd uit te trekken om te genieten van de schoonheid van de National Botanic Garden of Wales, park dat sinds de 18de eeuw het epicentrum is van de meest gevarieerde plantengroei. Bloemen- en plantenliefhebbers krijgen er nooit genoeg van. Neem alvast een voorproefje en surf naar www.gardenofwales.org.uk

Hoteltip: Wie relax wil koppelen aan absolute rust, gezondheid en spa vindt dit alles in de Nant ddu Lodge, hotel-bistro-spa in Merthyr Tydfil, aan de voet van het park. De kamers zijn ruim, de keuken regionaal. Het indoor zwembad en de spa staan gratis ter beschikking voor de residenten. Masssages en allerhande therapieën zijn extra.

 

SAUNDERSFOOT & TENBY

We verlaten de imposante regio van Brecon Beacons en duiken de kust tegemoet. Aan de Carmerthen Bay slenteren we langs de stranden van Amroth, Saundersfoot en Tenby, lieflijke badplaatsen aan de kust van Pembrokeshire.

Tenby is zonder meer een parel. Deze historische haven is wellicht een van de meest gefotografeerde plekjes in Wales. Zijn pittoreske nauwe kronkelende straatjes en stadsmuren dateren uit de 14de eeuw, de vissershaven maakt stilaan plaats voor een gemoedelijke jachthaven.

Stap zeker even binnen in het meer dan 500 jaar oude redershuisje aan de Quay Hill, op tien stappen van de haven. Het Tudor Merchant’s House is niet alleen het oudste huisje van Tenby maar staat tegelijk borg voor vijf eeuwen geschiedenis.

Tijd nu om wat genieten op zee. Met Sea Cruises kan je elke dag meerdere malen voor anderhalf uur genieten van een Eilandencruise met zicht op het vogelreservaat St. Margaret en onder andere het zeehondenverblijf in de verborgen baaitjes tussen de indrukwekkende kliffen, het klooster op Caldy Island en Monkstone Point, waar vandaag nog steeds paters en broeders te vinden zijn.

Wie na Tenby nog wat wil genieten van haven- en strandgeneugten vindt ruim zijn gading in het iets kleinere maar niet minder gezellige Saudersfoot. Leuke haven dat bij laagtij bloot komt te liggen. Het strand ziet zich voor de wind beschermd door de omringende gordel van heuvels en is ideaal voor zonnekloppers en strandwandelaars.

Hoteltip: wie optimaal wil genieten van deze regio zit perfect in St. Brides Spa Hotel, op de heuveltop met indrukwekkend zicht op Saundersfoot. Andrew en Lindsey Evans spendeerden een fortuin om het hotel om te bouwen tot een parel inzake 4-sterrencomfort en spa. Optimaal relaxen is hier dan ook de boodschap. Paula Ellis is uw gastvrouw.

Voeg daarbij een uitstekend restaurant, met adembenemend zicht op de baai, en je weet meteen dat dit de hemel op aarde is voor elke levensgenieter.

Meer info: www.stbridesspahotel.com

 

SWANSEA

Aarzel niet om op de terugweg even halt te houden in Rhossili, het Land’s End of the Gower, met zijn onvoorstelbare mooie vergezichten om daarna Swansea te bezoeken, inzonder de Swansea Market, open markt met eeuwen oude traditie. Alhoewel vandaag een flink stuk ondergebracht is in een overdekte markt is deze markt al sinds 1652 gedeeltelijk overdekt geweest. In de jaren 1920 telde de markt zelfs 670 standhouders, vandaag zijn dat er een stuk minder. Maar het neemt niet weg dag wie wil genieten van het échte marktleven, hier ruim aan zijn trekken komt. Spectaculair zijn de verkoopstandjes met vis, groenten, fruit vers geslacht vlees en gevogelte. Kaasliefhebbers zullen hun ogen niet geloven. Inbegrepen uiteraard de beste Welsh specialiteiten, zijn ook alle soorten delicatessen er te vinden, niet allen uit Wales, maar ook uit Italië waar groenten en olijven de plak zwaaien. Gedroogd fruit en biologische groenten hebben er de jongste jaren ook hun plaats gevonden. Heel wat restaurateurs zijn dan ook bij het krieken van de dag present en schaffen zich de beste producten aan. Volgens de plaatselijke chefs is de kwaliteit van de Swansea Market beter dan elders.

 

PENDOYLAN

Vooraleer terug via Cardiff en Newport Dover te bereiken nemen we nog even verpozing in de Llanech Vineyard in Pendoylan, aan de rand van de M4.

Llanech Vineyard is niet alleen een schitterende locatie met tientallen chalets en leuke kamers en het restaurant Calon, keuken getekend Chef Hywel Jones en Chef Michael Edwards, goed voor een Michelin-ster, maar tegelijk een Food & Wine School. Onder leiding van BBC Chef Angela Gray pakt assistent Beverly Brtany uit met kooklessen op hoog niveau, met bereidingen van schotels uit alle hoeken van de wereld.

Het restaurant Calon (= hart van Wales) is een pareltje. Rustig en fris uitgebouwd is elk bord een streling voor het oog. Becky en Lindsey staan er aan de zijnde van Chef Michael Edwards. Het Tasting Menu was er met Foie gras, St. Jacobsnootjes, Rode poon en Lam met asperges eentje om duimen en vingers af te likken.

 

P&O FERRIES

Wales lijkt misschien ver, maar ligt eigenlijk binnen handbereik. Via Calais reis je met P&O Ferries in 75 minuten naar Dover. Er zijn liefst 25 afvaarten per dag, heen en terug.

Via zowat uitsluitend snelwegen bereik je Cardiff al na 400 km. Uw duik in Wales kan beginnen.

P&O Ferries beschikt over diverse formules (dagtrip, driedaagse mini-trip, familieuitstap, met auto, moto of voetpassagier. Het kan allemaal.

Alhoewel de overtocht amper anderhalf uur duurt, kan men intussen met volle teugen genieten van een leuk glas en heerlijke schotel in een van de vele eetgelegenheden, bars en lounges aan boord. Dat alles aan betaalbare prijzen. Uw trip naar Wales kan niet beter starten.

Meer info en reservaties: www.POferries.com en 070 70 77 71.


Algemene info over Wales:
Luc.Deketelaere@greendestinations.com
www.visitwales.com

Georges Keters





>> Reageer (0)
01-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie aan Zee

 Exclusieve kunst op het bord

 Met Kunst aan Tafel in Oostende

 

Toerisme Oostende koppelt in samenwerking met artistiek raadgever Willy Bosschem en Horeca Middenkust voor de derde maal kunst aan gastronomie en zet Met Kunst aan Tafel twaalf gerenommeerde buitenlandse kunstenaars exclusieve kunst, onder de vorm van een onderbord, op tafel. Gekoppeld aan een succulent 4-gangendiner neemt men het onderbord mee naar huis. Nog tot 22 maart 2009.

 

Gastronomie en kunst zijn twee pijlers van onze cultuur. Wie het samen wil beleven vindt zijn gading twaalf uitgelezen restaurants in Oostende, waarbij telkens een kunstenaar tekent voor een exclusief bord. In restaurant Auteuil is dat Niki de Saint Phalle, in Gloria (Andromeda Hotel & Thalassa) schuift Jacques Villeglé zijn “Images” naar voor, in Le Grillon genieten we van Jean-Michel Folon, bij Chez Nous is Arman te zien, in de Savarin ontmoeten we Kimiko Yoshida, in Fort Napoleon zien we Reinhoud, in Villa Maritza tekent David Spiller voor het bord, in de Perigord (Thermae Palace) is Delphine Boël te gast in het bord, Ostend Queen doet het met Robert Combas, Georges Moquay tekent voor Petit Nice, Wolfgang Volz is te zien in de Beluga en in restaurant Marina laat de Frans-Duitse kunstenares Ücker Rotraut haar werk bewonderen in het bord.

 

RESTAURANT GLORIA

 

Een van de absolute toppers is restaurant Gloria aan de Albert I Promenade 60 in Oostende (Andromeda Hotel & Thalassa). Het is in restaurant Gloria dan ook telkens met volle teugen genieten van de lichte frisse op Belgische en Franse leest geschoeide keuken, met zicht op zee. Chef Philippe De Wilde, 47 lentes jong en doorgewinterd in het vak, is een meester in vis- en kreeftenbereidingen.

Het verlengstuk van de klasse van Chef Philippe De Wilde is de zaal is zaalmeester en maître sommelier Didier Hamers en zijn ploeg.

Nog meer kunst op tafel krijgt men in restaurant Gloria met de gastronomische actie Met Kunst aan Tafel. Nog tot 22 maart 2009 kan men er genieten van dubbele kunst: enerzijds een uitgelezen 4-gangenmenu, getekend Chef Philippe De Wilde, anderzijds gaat u naar huis met een onderbord, kunstwerk van de Franse kunstenaar Jacques Villegè, gekend voor zijn picturale slogans. Zijn bord “Images” gooit alvast hoge ogen bij de kunstliefhebbers.

Met Kunst aan Tafel is elke dag te genieten (uitgenomen woensdagavond buiten de schoolvakanties en donderdag). Prijs: 4-gangenmenu + bord: 95 euro; 4-gangenmenu, bord én wijnen inbegrepen: 115 euro.

Wie na een koninklijke maaltijd in restaurant Gloria als extra nog wil genieten van de geneugten van de zee, kan terecht in hotel Andromeda & Thalassa waarvan het restaurant deel uit maakt. Het 4-sterrenhotel (90 kamers waarvan ruim de helft met zicht op zee) behoort tot de mooiste aan de kust. Er zijn diverse midweek en weekend formules. Ruime parkeerhaven. Meer info: www.andromedahotel.be

 

RESTAURANT MARINA

 

Wie gek is op de Italiaanse keuken mag niet nalaten Met Kunst aan Tafel te genieten in restaurant Marina aan de Albert I Promenade 9 in Oostende (tel. 059 70 35 56).

Het staat buiten kijf, elke gastronoom zal het met ons eens zijn, de Italiaanse keuken is een parel, een schittering die nooit worstelt in een homogene traditie, het is eerder een regionale verscheidenheid met aubergines uit Calabrië, de herderskeuken van Sardïnië, overheerlijke wijnen uit Toscanië, Siciliaanse groenten, mozzarella uit Campanië , de prosciutto di Parma uit Emilia-Romagna en onder andere olijfolie en pasta’s uit Puglia. Gastheer Domenico Acquaro verwent de lekkerbekken dan ook al precies 35 jaar met al dat fraais dat de vruchtbare Italiaanse bodem ons weet te schenken. Hij laat zich hierbij in de zaal graag bijstaan door de klasse van Micha en Claudio.

Kwaliteit laat zich graag betalen: “De klasse van elk gerecht staat of valt met dagverse, echte, uitmuntende en kwalitatief hoogstaande ingrediënten”, zegt Signore Acquaro, een meester in zaalbereidingen.

Restaurant Marina is goed voor 65 culinaire zitjes en is elke dag open. Proef er zeker de koninklijke dorade in zoutkorst, de diverse bereidingen met truffels en de ongeëvenaarde sabayon van marsala, in de zaal persoonlijk klaargestoomd en gepresenteerd door de maestro himself: Domenico Acquaro.

Het Menu Met Kunst aan Tafel: 90 euro, inclusief bord; 110 euro, inclusief bord en gepaste wijnen.

Meer info: Restaurant Marina, Albert I Promenade 9, Oostende, tel. 059 70 35 56, eigen parking, www.resto-marina.be

 

Meer info over Met Kunst aan Tafel: www.metkunstaantafel.be en info@toerisme-oostende.be

  

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUVERGNE - FRANKRIJK

Wandelen tussen slapende vulkanen

Auvergne groen hart van Frankrijk

 

De Auvergne in het Centraal Massief met zijn departementen Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme is vaak niet meer dan een tussenstop voor gehaaste reizigers die koers zetten naar de zon. Jammer, want deze regio heeft zoveel te bieden is wars van massatoerisme. De weidse groene natuur zit bol van de rustgevende aangename verrassingen. Weg van alle drukte is het heerlijk wandelen op het bultig vulkaanlandschap, de weldaad van het water en de succulente artisanale streekgastronomie.

 

In de Auvergne wordt Natuur duidelijk met een hoofdletter geschreven. Een tachtigtal vulkanen hebben miljoenen jaren geleden het gebied een eigen gezicht gegeven, inmiddels groener dan groen. Dit staat tegelijk borg voor immense wandelingen, klimmend naar de toppen van de vele “Puy’s”, genieten van de vele rivieren en kratermeren, resten van vulkanen. In de Auvergne heet een vulkaan een “Puy”, vandaar Puy de Dôme, Puy de la Coquille, Puy La Vache, Puy Mary en onder andere Puy-en-Velay.

Dit alles is te beleven in het beschermde natuurgebied Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne.

Voeg daarbij de honderden middeleeuwse pittoreske dorpjes, doorspekt met kasteeltjes en Romaanse kerkjes, afsluitend met een oersmakelijke landelijke schotel op een van de vele terrasjes en je verblijf in de Auvergne zou eeuwen mogen duren. Dit is pas genieten.

 

PUY-DE-DOME

 

Met Clermont-Ferrand als hoofdstad en Le Puy-en-Velay, beslist een van de meest spectaculaire steden van Frankrijk, als speerpunten kan men in de Auvergne alle kanten uit. Ideaal voor daguitstappen richting diverse “puy’s” en de “gorges” (bergpassen) van de Allier rivier en zijn smalle kloven.

Een van de toppers is alvast de Puy-de-Dôme, goed voor 1465 meter en een immens uitzicht op de omliggende puy’s, lees vulkanen. Het is dan ook genieten van het uitzicht op de Mont Dore, Mont du Cantal, Puy de Sansy en onder andere de plateaus van Cézallier.

De Puy-de-Dôme herbergt vandaag een uitkijktoren, een telecommunicatiezender, een weerkundig station en een restaurant en is vlot te bereiken met de wagen. Te voet kan ook. De Puy-de-Dôme is tegelijk geliefd door de liefhebbers van parapente, parachutisten die van op de berghellingen de diepte inspringen. Een unieke belevenis. En voor wie het in duo-sprong wil wagen, kan meespringen tegen de prijs van 80 euro. Echt iets voor de durvers. Meer info : www.changementdair.fr

 

VULKANEN & GORGES

 

Natuurliefhebbers zijn in de Auvergne meer dan wie ook aan het feest. Het groene walhala grijpt je naar de keel. Op de flanken van de puy’s duikt achter ieder bocht een nieuwe verrassing op. Met Pierre Duplat van Destinations Volcans wordt het dubbel genieten wanneer hij je mee neemt naar de Gorges de la Loire, de Gorges de l’Allier en de Orgues de Prades en Chillac en onder ander Le Lac de Bouchet, vijver in voormalige krater. Een onvergetelijke wandeling met de 4x4 in onherhergzame hoogten, temidden de linzen-velden, bossen, groen en nog eens groen.

Pierre Duplat kent de regio en de vulkanen als zijn broekzak. Hij laat je niet alleen proeven van een flinke brok geologie, maar legt op speelse wijze uit hoe dit gebied twee miljoen jaar geleden is kunnen ontstaan. Onderweg is er tijd voor wat culturele bagage met bezoek aan het middeleeuws dorpje Saugues met de Tour des Anglais, het Musée de la bête Gévaudan en de Chapelle des Pénitents als niet te missen bezienswaardigheden.

 

Culinaire tip 1 : wil je even culinair verwend worden, restaurant La Terrasse in Saugues, laat je genieten van de beste streekgerechten, inclusief de befaamde « aligot » bij een malse en oersmakelijk steak Aubrac. Hemels.

 

Culinaire tip 2 : wie het iets verfijnder wil wordt op zijn wenken bedient in hotel-restaurant Le Haut-Allier aan Le Pont d’Alleyras in Alleyras. Hier zorgen Michelle en Philippe Brun voor niets dan succulente schotels, goed voor 1 Michelinster. Met reden want Chef Philippe bouwde dit hotel-restaurant uit tot een meesterwerk. De kamers zijn modern en voorzien van alle mogelijke luxe, fraaie en ruime badkamer. Op de eerste verdieping wacht sauna, fitness en zonneterras. Ideaal adres om even enkele dagen te verpozen en te genieten van de wonderlijke keuken van Chef Philippe. Meer info : www.hotel-le-haut-allier.com

 

PUY DE SANCY & LAC PAVIN

 

Nog meer vulkaangenot vinden we in Besse-en-Chandesse, Besse-Saint-Anastaise en Super-Besse, drie dorpen die plakken aan de flanken van de 1885 meter tellende Puy de Sancy. In de winter kan je in Super-Besse (1350 meter) skiën terwijl de sneeuw zo goed als het ganse jaar blijft liggen op de top van de puy. Nog leuker wordt het wanneer men de puy afdaalt en de weg naar het Lac Pavin volgt, een meer omringd door een ongeziene rijkdom aan groen en bomen. Auvergnats stellen dat dit de mooiste wandelroute in de regio is. Het meer van Pavin is mooi rond, zowat honderd meter diep en meet 44 ha, dat alles op een hoogte van 1.197 meter. Het zit vol forel en de befaamde “omble chevalier” een bijna koninklijke vis, een bergvis iets fijner dan de forel.

 

Culinaire tip: Als er in de regio één iemand is die de culinaire parel Omble Chevalier op schitterende wijze op het bord weet te krijgen is dit François Joubert, Chef van Hostellerie Le Lac Pavin, enigste hotel-restaurant gelegen vlak aan het meer, met een immens zicht op het azuurblauwe meer. De meester zorgt zonder veel poeha voor een succulente schotel waar geen enkele visliefhebber kan aan weerstaan. En voor de liefhebbers van een stukje varken, proef zeker de “Pieds de porc désossés en petite braisière à la tomme fraîche”. Ver-ruk-ke-lijk. Meer info: www.lac-pavin.com en info@lac-pavin.com. Hostellerie Le Lac Pavin bevat een tiental fraaie comfortabele kamers, allen met uniek zicht op het indrukwekkende meer.

 

BESSE

 

Van de drie gemeenten die deel uitmaken van Besse mag je niet voorbij Besse-en-Chandesse lopen. Niet alleen is dit dorpje het epicentrum van de befaamde Saint-Nectaire kaas maar tegelijk een bezoek overwaard. Alhoewel er van de middeleeuwse vestingen alleen nog de 16de eeuws Tour de Prison en de Stadspoort met belfort overblijven blijft de oude stad een pareltje. Alle huizen zijn zo goed als gebouwd met zwarte lava stenen.

Leuk is ook het 12de eeuwse kerkje van Sint-André (Eglise Saint-André) met zijn koorstoelen uit de 16de eeuw en het beeld van Notre-Dame de Vassiviere.  Geniet alvast naderhand van Maison de la reine Margot, naar het schijnt het gewezen optrekje van Marguerite de Valois, echtgenote van Hendrik IV. Het dorpje staat tenslotte bol van de huizen en winkels uit de 12de en de 16de eeuw met de slagers- en kazenwinkels als absolute toppers. Aan eethuizen en crêperies geen gebrek.

 

LA BOURBOULE

 

Aan de voeten van de Mont-Dore, La Banne d’Ordanche en de Puy de Sancy ligt La Bouboule, met zijn 150 jaar een zo goed als nieuwe stad, ook al kreeg het in de 15de eeuw reeds de erkenning als kuuroord. Het ontwikkelde zich evenwel pas in de 19de eeuw en is vandaag een groeiende stad, levendig en bijzonder gezellig, met vele pittoreske bruggetjes over de Dordogne en met het Parc Fenêstre als grote groene long. La Bourboule gaat er tegelijk prat op een van de beste bronwaters van Europa te hebben.

Wandelaars zijn hier meer dan ooit aan het feest. Wie het meer en de rivieren achter de rug heeft kan ook nog met de kabelbaan terecht op het Plateau de Charlannes, dat een uniek zicht biedt op de stad. Sterkere jongens zijn voor zes uur zoet bij de wandeling naar de top van de Puy de Sancy, met zijn 1.885 meter de hoogste puy van de Mont-Dore. Als beloning krijgt men een spectaculair panorama te zien. Met Michel Bouleigne als gids, een pretje. Meer info: www.sancy.com

 

Leuk logeren: laat alle hotels even links liggen en verblijf enkele dagen in La Lauzeraie, vier sterren Maison d’hôtes de Charme, aan de rand van de stad, 577, Chemin de Suchères. Hier zorgt het echtpaar Martine en Jean-Claude Goigoux voor een ongekende luxe in elke van de vijf stijlvolle kamers. De immense rozentuin, het indoor zwembad, de poolkamer en de lounge met reuze plasma scherm zorgen voor onbetaalbare rust en ontspanning op het hoogste niveau. Meer info: www.lalauzeraie.net en goigoux.martine@wanadoo.fr

 

VULCANIA

 

Wie het vulkaanlandschap van de Auvergne beter wil leren kennen kan zijn wetenschappelijke dorst op een speelse manier lessen met een bezoek aan VULCANIA, Europees park voor vulkanisme, aan de voet van Puy de Dôme, op 15 km van Clermont-Ferrand, in de gemeente Saint-Ours les Roches.

Dit 54 ha grote park geeft een uniek en compleet beeld over het leven om en rond de vulkanen, gisteren, vandaag en morgen. “Alles staat hier in het teken van de wetenschap, opgemaakt op familie-maat zodat jong en minder jong er ten volle kan van genieten. Kinderen vervelen zich nooit en ontdekken het park én het vulkanisme op spelenderwijs. Aan de hand van het invullen van een ludieke vragenreeks halen ze heel wat kennis op. Ook de ouders genieten mee. Het is de bedoeling dat een bezoek aan Vulcania een familiaal gebeuren is”, stelt Claire Charbonneau, Vulcania.

De wandeling doorheen de geschiedenis van de vulkanen start alvast bij de ingang waar een “slapende” vulkaan al een eerste portie rook op je afstuurt. Een bezoek naar het hart van de krater zet meteen de toon van het geheel. Indrukwekkend zijn de simulatiefilms (die maximum 15 minuten duren) die het leven voor en na een vulkaanuitbarsting laten zien. De 3D prenten maken het zoveel échter. Een absolute aanrader. Wie het iets wetenschappelijker wil kan zich vinden in Le coin des Expériences waar je alles te weten komt over seismologie, tsunamies en de meettoestellen waarmee men de slapende vulkanen bestudeert.

Wie een duik wil maken in de buik van een lava spuwende krater en de mythische onderwereld mist een ritje met de Dragon Ride niet. Fasten your seat belts.

De tientallen meters hoog opspuitende geiser is de nieuwste attractie, pas eind juni 2008 geopend en meteen zorgt voor spektakel.

Ruim 90% van de Vulcania-attrakties bevindt zich onder grond en is uitgebouwd in lava.

 

Tip: Het park is 54 ha en zijn 5.000 m² tentoonstellingsruimte zo immens dat men minstens een volledige dag nodig heeft om het allemaal rustig te bekijken. Vraag daarom aan de receptie na je bezoek een nieuwe pas, zodat je in 2008 zoveel keer als men wil terugkomen, tegen de prijs van slechts één euro.

Meer info: www.vulcania.com

 

MAZAYES

 

Er wonen amper 49 mensen en toch is het dorpje Mazayes een van de drukst bezochte gemeenten van de regio. Vooral te danken aan de exploitanten van Auberge de Mazayes, pittoresk hotel-restaurant hartje Auvergne: Georges “Go” Suchet, Michel “Tony” Matter, Alain Michy en Gwenaël Lamulle. Gelegen op een boogscheut van de Puy-de-Dôme en Vulcania, een ideale stek om van daaruit de regio te verkennen. De ezel Altogo waakt al sinds de oprichting al 15 jaar op de zaak en balkt vriendelijk bij je aankomst.

Naast comfortabele leuke kamers zorgt Chef Alain Michy met verlengstuk Gwenaël Lamulle in de zaal, voor de meest smakelijke streekgerechten. Het restaurant is uitgebouwd in de voormalige stallingen, landelijk ingericht evenwel zonder het agrarisch en ambachtelijk karakter van de regio te verwaarlozen. Het interieur is typisch terwijl romantiek nooit ver weg is. Op het bord is het genieten van niets dan regionale schotels met een Aperitief à la Gentiane als gedroomde start. De Soupe de raves (rapensoep) en de Feuilleté au Cantal (kaasgebak) gaan een overheerlijke Potée Auvergnate (boerenschotel met spek, hesp, groene kool, worst). Succulent! De kazen Bleu d’Auvergne, Saint-Nectaire, Cantal en de Salers ontbreken evenmin terwijl dit ambachtelijk hoogstaand tafelwerk afgesloten wordt met een in de mond smeltende Poires Vigneronnes au vin d’Auvergne, uiteraard gevolgd door een Marc d’Auvergne. Meer info: www.auberge-mazayes.com

 

AAN TAFEL

 

Na heerlijk stapwerk op de flanken van de puy’s, slenterend genot in de middeleeuwse dorpjes is men duidelijk aan een heerlijke verfrissing en een lekkere hap toe. De tafel van de Auvergne zorgt evenwel voor een onuitputtelijke reeks ambachtelijke regionale vingeraflikkende gerechten.

De gedroogde worst van de Auvergne geniet bekendheid tot ver buiten de grenzen, te danken aan de vele diverse vleessoorten, dat alles onder de noemen Charcuterie. Voeg daarbij de reeds geciteerde Potée, de Coq au vin, de Gevulde kool, een Truffade (gebakken geprakte aardappelen gegratineerd met verse tome van Cantal kaas) of de Pounti (terrine van varkensvlees, groenten, kruiden en pruimen) en de keus wordt moeilijk. Aan mals vlees evenzo geen gebrek met de rundsvlees van Salers, Charolaise en Aubrac. Wie vis lust krijgt Forel, Karper of de onnavolgbare Omble Chevalier in het bord. Kaas is onvermijdelijk met de Blue d’Auvergne, Salers, Saint-Nectaire of Fourme d’Ambert als grootste troeven. Dat alles overgoten met een streekwijntje als de Chanturgue, Corent, Boudes of Saint-Pouçain. Water? Auvergne is zonder meer dé waterbedeler van Frankrijk met Volvic, Le Mont-Dore, Saint-Yore, Châteauneuf, Hydroxydase, La Cantaline, Sainte-Marguerite en onder andere Vichy als bijzonderste namen.

De Auvergne zit bol van de leuke restaurants en eethuisjes. Wie evenwel  kiest voor een van de leden van Les Toques d’Auvergne zit artisanaal goed. Deze chefs houden de traditie van de regio hoog in het vaandel en houden de streekgerechten in eer. Je vindt hun adressen op www.toques-auvergne.com

 

Met dank aan:

 

Catherine Bizet – CB Communication

Steenveltstraat 22 / 7

1180 Brussel

02 376 79 35

info@cbcommunication.be

 

Office de Tourisme Le Puy-en-Velay

info@ot-lepuy-en-velay

www.ot-lepuyenvelay.fr


CRD Tourisme d'Auvergne
Vanessa Michy
 

Office du Tourisme du Sancy

www.sancy.com

 

Georges Keters

 

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN BEST - AUVERGNE

Startplaats bedevaart naar Santiago de Compostella

 

Le Puy-en-Velay

 

Liefhebbers van een flinke brok authentieke geschiedenis mogen, eens op stap in het departement Auvergne, Le Puy-en-Velay niet links laten. De agglomeratie is goed voor 20 gemeenten en 60.000 inwoners, waarvan slechts 20.000 in Le Puy zelf. Inzake historie heeft deze stad enorm veel te bieden. Vooral de oude binnenstad bleef zo goed als bewaard en beschikt over heel wat bezienswaardigheden. Laat gerust de wagen op een van de parkeerhavens aan de boulevard du Breuil, al dat mooie dat Le Puy te bieden heeft, ligt binnen wandelbereik.

 

Precies op die boulevard du Breuil, aansluitend de boulevards Saint-Louis, Carnot, Maréchal-Fayolle en St-Jean stond tot 1782 de 13de eeuwse stadsmuur. Op die plaats werden toen de eerste herenhuizen geplaatst en vormen vandaag de toegang tot de oude stad. Start uw historische wandeling aan het stadhuis (vlak voor het Bureau van Toerisme) op de Place du Martouret, plaats waar eind de 18de eeuw met de regelmaat van een klok openbare terechtstellingen via onthoofding plaats vonden, met de guillotine, op het midden van het plein opgesteld.

Het stadhuis in Lodewijk XV-stijl dateert uit 1766 doch is intussen al diverse malen gerenoveerd, na onder andere grote brand in 1964.

Schuin over het stadhuis huist het Bureau voor Toerisme op de Place du Clauzel, in 1654 de plaats waar de armen begraven werden. Elke zaterdag vindt hier een vlooienmarkt plaats.

Leuk is ook de Place du Plot, waar in de 16de eeuw dronken lui aan de schandpaal werden gekluisterd, vlak voor de oudste fontein van de stad, de ‘Bidoire’ uit de 13de eeuw. De Place du Plot is tegelijk het beginpunt van meerdere bedevaartstochten. Vanuit de rue St-Jacques trekt men naar Santiago de Compostella, te voet of met de fiets. Vooral tussen maart en juli wemelt het hier van de bedevaarders, die trouwens elke morgen om 7 uur in de kathedraal ontvangen worden door de bisschop of de pastoor, vooraleer te vertrekken.

Laat u naderhand verleiden voor een wandeling doorheen de rue Pannessac met meerdere handelshuizen neergepoot tussen de 15de en de 18de eeuw. Ze zijn vandaag sterk aan renovatie toe en geven kleur aan de stad. De rue Chenebouterie is het startpunt voor wat slenteren tussen pittoreske en schilderachtige steile straatjes, bezaaid met authentieke kasseien.

Wie zich snel even wil vervolmaken in het kantwerk kan een weekje school lopen in “Le centre d’enseignement de la dentelle”. De straat zit verder bol van de dames en heren (jawel) die actief en artisanaal kantwerk vervaardigen.

Blaas nu even uit want er wacht vanaf de Place des Tables en de rue des Tables heus klimwerk, naar de kathedraal toe. “Het plein van de tafels” verwijst naar de vele kaarsenhandelaars en zilver- en goudsmeden met beeldjes, medailles en onder andere kruisjes te koop aanboden aan zij die na het bezoek aan de kathedraal hun tocht naar Santiago de Compostella aanvatten. Eens deze steile kasseiweg achter de rug wachten meteen 134 treden om het portaal van de kathedraal Notre-Dame, Unesco Werelderfgoed, te bereiken.

 

KATHEDRAAL

Het oudste gedeelte van de kathedraal dateert uit de 11de eeuw en bevindt zich aan de achterkant, nabij de klokkentoren. De Romeinse tijd is hier nadrukkelijk aanwezig. Uniek is vooral de monumentale trap die precies in het midden van de kathedraal uitkomt. Te danken aan de Byzantijnse invloeden. Eens de 134 trappen achter de rug, krijgt met men een immens panorama voor de ogen geschoven, met als blikvanger op de Rocher Corneille de Notre-Dame de France, 23 meter hoog gietijzeren standbeeld dat de stad Puy-en-Velay domineert. Dit beeld dankt men aan Napoleon III die, buiten een royale bundel goudstukken ook nog 213 kanonnen – oorlogsbuit uit het Russische Sebastopol – leverde. De kanonnen werden gesmolten en verwerkt in het beeld, in het licht rood geschilderd, licht rood, de lievelingskleur van de “Ponots”, de inwoners van Le Puy-en-Velay.

De kathedraal alleen al vergt ettelijke uren tijd om deze helemaal te bezoeken. Naast de “Koortssteen” of de Verschijningssteen, een grote heilige steen die een “hunnebed” of dolmens zou zijn uit de jaren 500, zit de kathedraal bol van de sagen en legenden, de een al mysterieuzer dan de andere. Maria zou er diverse keren verschenen zijn. Mystiek is ook de Notre-Dame du Puy, een uit de 17de eeuw afkomstig zwart Maria-beeld. De oorsprong ervan is niet echt bekend, maar zou volgens overlevering een geschenk zijn van Lodewijk de 9de die in de 13de eeuw op een van zijn vele kruistochten een zwart beeldje als geschenk zou gekregen hebben van een Egyptische sultan, bij zijn bezoek aan Le Puy-en-Velay.

Laat ook niet na tijd te nemen om de tientallen fresco’s en schilderijen uit de 12de en 13de eeuw, de relikwieën in de kapel, de sacristie, het Sint-Jan Doophuis en het klooster van de Canonieken – even oud als de kathedraal –  te bewonderen.

 

OUDE BINNENSTAD

Na dit devoot genieten wachten in de binnenstad nog meer aangename architecturale verrassingen. Neem nu Rue du Bouillon, wat soep betekent en zijn naam dankt aan de jezuïet Jean-François Régis die de armen uit de regio bedacht met soep en eten.

Zet ook enkele passen in de Rue Rochetaillade, wat zo goed als – gekapt uit de rotsen – betekent. De lokalen noemen het “Le pas d’âne”, de ezelsstap. De trap is zo gemaakt dat zwaar beladen ezels makkelijker naar boven konden stappen. Deze straat laat ook een van de oudste huizen uit de 13de eeuw bewonderen, in Romaanse stijl.

Op de Place de la Platrière bevindt zich nog een kapel van een vroeger nonnenklooster en in de schilderachtige straatjes van de “Pouzarot” wacht het klooster van St-Claire uit de 14de eeuw waarvan de kapel open staat voor het publiek.

Liefhebber van een stukje barok? Geniet dan zeker van de Kollege Kerk, een in 1605 door jezuïet Martellange gebouwd. Bewonder de diverse houtsnijwerken en de indrukwekkende preekstoel.

Tijd voor wat stappend  klimwerk nu. Naast de Rots Aiguilhe en de kapel van Saint Michel, uit de 10de eeuw kan men niet naast het indrukwekkende standbeeld van Notre-Dame de France kijken. Het werd in 1860 ingehuldigd, is 16 meter hoog (met voetstuk liefst 23 meter) en weeg 835 ton.

Tip: trek voor deze wandeling minstens drie uur uit, zonder gedetailleerd bezoek aan de kathedraal. Het loont de moeite.

Wie naderhand wil genieten van een heerlijke artisanale schotel vindt ruim zijn gading in Brasserie Les Arches in de rue Julien, aan de Place du Marché Couvert. De “Caillette aux lentilles vertes du Puy-en-Velay” en de “Saucisson chaud”, twee typische lokale schotels, zijn bijzonder lekker. Een fruitig streekwijntje zorgt voor de rest.

Tip: wie niet direct wil logeren in Le Puy-en-Velay vindt in het naburige dorpje het hotel-restaurant Bel Horizon, 24 Chemin de Molle in Le Chambon-sur-Lignon. Driesterren hotel met 4-sterren service en goed voor 20 luxueuze kamers met alles er op en eraan, aansluitend mogelijkheid tot huren familiechalets. De streekgebonden keuken slaat alles en is zonder meer prima. Voor de sportievelingen wacht in de tuin een zwembad, fitnessruimte en sauna. In de onmiddellijke omgeving is er een manège, mountainbike terrein en onder andere een 18 hole golfterrein. Valérie en Guillaume ontvangen u met de glimlach. Meer info: info@belhorizon.fr en www.belhorizon.fr

 

Met dank aan:

Catherine Bizet – CB Communication

Steenveltstraat 22 / 7

1180 Brussel

02 376 79 35

info@cbcommunication.be

*
Office de Tourisme Le Puy-en-Velay

info@ot-lepuy-en-velay

www.ot-lepuyenvelay.fr

*
CRD Tourisme d'Auvergne
Vanessa Michy

Office du Tourisme du Sancy

Séverine Michau
www.sancy.com

 

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs