GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
25-07-2011
OP DE BOEKENPLANK
REISBOEKEN OP DE PLANK
Uitgeverij Lannoo:
100 X Noord-Engeland
Bij uitgeverij Lannoo verscheen zopas 100x
Noord-Engeland, een reisgids waarin journalist Dirk Musschoot, sinds decennia
een bewonderaar en bezoeker van het Engelse noorden, de lezer meeneemt naar
zijn honderd favoriete bestemmingen in die regio en hem ruim voorziet van
logeertips en adresjes om lekker te eten en te drinken. Meer info op www.lannoo.be en www.dirkmusschoot.be.
Het aanbod van Noord-Engeland is schier
onuitputtelijk. Citytrippers kunnen naar de trendy steden Manchester,
Liverpool, Newcastle/Gateshead, het middeleeuwse York of het decadente
Blackpool. Liefhebbbers van woeste landschappen kunnen terecht in de Yorkshire
Moors & Dales, Northumberland of het Lake District, waar de wandelmogelijkheden
onbeperkt zijn. Ook aan de fietsers is gedacht, met onder meer een nieuwe
fietsroute in de Yorkshire Wolds. Hou je meer van kastelen, van brede
zandstranden (of net steile rotskusten), van (kleine) musea of van pubs en restaurants
met onvermoede culinaire aspecten: Noord-Engeland heeft het allemaal.
P & O FERRIES
Wie met de tips van Dirk Musschoot aan de slag wil,
vindt in P&O Ferries een uitgelezen partner. P&O Ferries vaart elke
avond van Zeebrugge (en Rotterdam) naar Hull, waardoor deze havenstad op de
rivier Humber de perfecte toegangspoort is tot Noord-Engeland.
De Cruiseferry heeft alles aan boord om het de
passagiers helemaal naar de zin te maken. Iedereen logeert in een comfortabele
cabine. Er zijn winkels aan boord, restaurants, bars met live entertainment. Er
is een bioscoop, een kinderspeeltuin en voor wie zich liever terugtrekt in
een hoekje met een boekje een stille ruimte. Na een nacht varen ontscheep je s anderendaags s ochtends lekker
uitgeslapen in Hull.
Een enkele reis naar Hull kan al vanaf 139 euro
(personenauto + 2 personen + cabine).
Inlichtingen en reservaties op www.POferries.be of tel. 070/70 77 71 of via de reisagent.
Lekkerbekken kennen het adres al jaren, het restaurant
van de FlorealClub aan de Albert I laan 74 in Nieuwpoort. De Chef maakt er
telkens een erezaak van om vis op de meest smaakvolle wijze op het bord te
leggen. Restaurant De Kotter behoort dan ook tot de beste visrestaurants aan de
Belgische kust. Even proberen? Tot straks in De Kotter.
Menu DE KOTTER
Proevertje
Waaier
van gerookte eendenborst met boontjes en appel
Gegratineerde
mosselen met Parmezaanse kaas
Sorbet
of glaasje Akvavit
Gebakken
zeeduivelnootjes in een spekjasje, een ragout van zomergroentjes en een
wittewijnsaus met kervel
Of
Filet
mignon met groene peper in de room
Safraanpeertjes
met verse kaas en amandelschilfers
Prijs:
42 euro
All
in: + 18 euro.
Te
genieten van 30 juli tot en met vrijdagmiddag 26 augustus
NOORDZEEMENU
Proevertje
Tartaar
van gambas op een carpaccio van rode biet, een marinade van ansjovis en een
mousse van wasabi
Seldersoep
gefarfumeerd met kerrie en kokos
Hondshaai
in een zuiders stoofpotje
Grote
chocolademacaron, zachte pistachemousse en geflambeerde kersen
Prijs:
30 euro
All
in: + 18 euro
Te
genieten van zaterdagmiddag 30 juli tot en met vrijdagmiddag 26 aug.
Gambas à Volonté
In
augustus kan men ELKE VRIJDAGAVOND genieten van heerlijke gambas, op drie
verschillende wijzen
Koude
gambas met kerriesausje en rijst
Geroosterde
gambas op Provençaalse wijzen met gevulde aardappel
Welkom in Maribor. Slovenië als vakantieland, niet direct
misschien je eerste keus. Toch is dit kleine land geboren uit ex-Joegoslavië
een ideale pleisterplek voor zij die houden van rust, groen, ongerepte
natuur, wandelen, fietsen, wijn, warme zomers, wars van de toeristenmassa. Meer
nog, de gastvrijheid zorgt voor extra gezelligheid. Bovendien is dit een modern
land en is het er vandaag nog goedkoop.
Slovenië, sinds de middeleeuwen onder de druk en
verbonden met het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, scheidde zich snel af van
het in crisis verkerende Joegoslavië, werd in 1991 onafhankelijk en een jaar
later erkende de Europese Unie Slovenië als republiek met als staatsvorm een parlementaire
democratie, telt zowat twee miljoen inwoners en is zo groot als twee derden van
België. Toerisme vertaalt er zich in het uitbouwen van een kleine en
bergachtige streek dat voor ruim de helft bedekt is met bossen en bergen die
hoger reiken dan 2.000 meter. De Julische Alpen bezit met de 2.863 meter hoge
Triglav de hoogste top. De Soca-vallei ligt er uitstekend bij als ski-oord met
het wondermooie en schilderachtige Bled en Kransjka Gora als blikvangers en
toeristische centra met Ljubljana als hoofdstad, Maribor, Ptuj, Velenje, Celje,
Kranje en onder ander Koper als topics. We kozen voor het noord-westen met
Maribor als speerpunt. Ideaal voor een verkenning naar historische steden als
Ptuj, Ljutomer, de pittoreske wijnroute rond Jeruzalem, Velenje, Celje en onder
andere Lasko en Vransko, deze laatste op de terugweg naar de moderne luchthaven
van Ljubljana.
MARIBOR
Na Ljubljana (280.000) met 120.000 inwoners de tweede
grootste stad van Slovenië. Gelegen aan de groenrijke flanken van Pohorje en de
Drava-rivier, biedt deze stad alles wat men verlangen kan. De oude stadskern en
een wandeling langs de oevers van de Drava brengen u bij heerlijke pleintjes.
Een stad waar traditie en geschiedenis is geschreven. Ontdek Stara Trta, met
zijn 400 jaar de oudste wijnrank ter wereld, te vinden aan de gevel van het
Oude Wijnhuis in Lent, het oudste gedeelte van de stad, waar in juli het
multicultureel zomerfestival Lent-feesten plaats vindt. De wijnheuvels en het
gebergte van Pohorje strekken zich uit tot bij de oude stad, wat Maribor eens
zo aantrekkelijk maakt. Ontdek tijdens de wandeling in de autovrije binnenstad
het stadhuis, de Aloysiuskerk, de schitterende patriciërshuizen en onder andere
de pestzuil (Steber Kuge), op het centrale plein. De Johanneskathedraal (Sveti
Janez Krstitelj), het postgebouw, het theater, het Bevrijdingsmonument aan het
kasteel en de universiteitsbibliotheek zijn de andere blikvangers.
POHORJE
Voor de sportievelingen wacht op de flanken van POHORJE
een groen wandel- en fietsparadijs in de zomer, een skipiste in de winter, het
domein van Matej Obu die het Bike & Adrenaline Park onder zijn bescherming
neemt, goed voor zowat 50 km pistes, 20 km langloifpistes en talrijke liften
die van het geheel een winterparadijs maken.
Het is duidelijk, Maribor is samen met Pohorje elke dag
van het jaar het bezoeken waard. Stress en verveling moeten er nog uitgevonden
worden. Het mag dan ook geen wonder zijn dat Maribor in 2012 Europese Culturele
Hoofdstad van Europa is. Samen met Ptuj, Ljutomer, Velenje en Celje beschikt
het over schitterende culturele troeven.
Logeertip: Hotel Habakuk, aan de voet van Gondola,
kabelbaan naar de pistes van Pohorje.
MARIBOR 2012
Volgend jaar is Maribor, samen met de
randsteden Ptuj, Ljutomer, Velenje, Celje en Jeruzalem Cultureel Hoofdstad van
Europa, samen met het Portugese Guimaraës. Alle info: ECOC Maribor 2012 tel. +386 2 228 1250 en
Lekkerbekken voelen zich alras thuis in Slovenië. In het
bord steevastmediterrane en typische
streekgerechten, in het glas uitstekende lokale wijnen. Door de ligging hoeft
het geen verbazing te wekken dat Hongaarse, Oostenrijkse en een vleugje
Italiaanse gerechten op het bord verschijnen. Niet direct de topgastronomie
zoals men deze in onze sterrenrestaurants kent, maar beslist even smaakvol.
Laat er geen twijfel over bestaan, de Slovenen zijn
sterke eters. Pasta, bonen, groenten, gerookte worst, salami, geitenvlees,
schapenbouten, rundgebraad of onder andere de onnavolgbare paddenstoelensoep
wordt in grote porties op tafel gezet. De wijn vloeit hierbij welig. Een van de
meest geliefde voorgerechten is de Prsut, een door de sterke bora-wind
gedroogde ham uit de Karst. Het wordt doorgaans met brood en olijven
geserveerd. Soms ook met harde kaassoorten. Kaas? Slovenen zijn gek van
geitenkazen die veelal gebruikt worden bij vullingen van taarten.
VIS ZWEMT DRIE KEER
Slovenen mogen dan vooral grote vleeseters zijn, ze zijn
evenmin vies van een lekkere vis. Meer nog, ze staan 200% achter hun stelling
vis moet drie keer zwemmen, in de zee, in de olie en dan in de wijn. Vis komt
gekookt, gestoomd of gegrild op tafel. De zubatac (zeebrasem) is hun lieveling
en wordt gretig doorspoeld met liefst een halfzoete wijn.
NAGERECHT HEILIG
Zeer belangrijk bij de maaltijd is het dessert. Het
nagerecht is er heilig: de zoetemondjes zijn hier aan het feest met de
Palancinke (pannenkoek met zoete vulling) als absolute topper, de Gibanica
(taart met walnoten, appel of maanzaadjes) en de Potica (deeggebak met diverse
vullingen). Hoe zoeter hoe beter, uiteraard door te spoelen met een half-zoete
of zoete Muscatel. Het hoeft geen betoog, de Sloveense wijnen behoren tot de
beste van de wereld, zijn evenwel minder bekend omdat minder dan 5% in
vinotheken en het buitenland terecht komt. De streek rond Maribor met Jeruzalem
zorgt voor schitterende flessen. Aan de havenwijk Lent vindt je voor de
vinotheek Stara Trta wat wellicht de oudste wijnstok ter wereld zou zijn. Hij
staat er te kijk en draagt nog elk jaar druiven. Geen wijnliefhebber? Dat wacht
een frisse pint Lasko of een Union op je. Je kan dit alles genieten in tal van
Gostilnas (eethuis met streekgerechten), Konobas (bars met hapjes) en
Restavracijas (betere restaurants). Dat alles aan zeer democratische prijzen
en een stuk goedkoper dan in ons land. Er wacht al een drie gangenmenu tegen de
prijs van 13 euro, exclusief drank. Wie alleen op jacht is voor een stukje
suikerzoete taart kan die vinden in de Kavarna en Slascicama, koffiehuizen en
tearooms, steevast paraat met flinke porties, zoals de Slovenen het graag
lusten.
INFO
Reizen in Slovenië is simpel. Adria Airways brengt
in samenwerking met SN Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel naar
Ljublijana. Met een huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur in
Maribor. De rest ligt allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn zonder meer uitstekend.
Men rijdt er steeds met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor is een
uitstekende invalsbasis voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit Brussel:
1.200 km over uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer (warm) en
najaar. In de winter is het koud met veel sneeuw (skipistes). De mogelijkheden
tot wandelen en fietsen in de zomer of skiën in de winter zijn oneindig en
zorgen ervoor dat je als herboren terug naar huis komt.
MARIBOR 2012
Cultuurliefhebbers
hebben er alle redenen bij om volgend jaar Slovenië in het algemeen, Maribor in
het bijzonder, te bezoeken. In 2012 is Maribor en de randsteden Ptuj, Ljutomer,
Velenje, Celje en Jeruzalem Cultureel Hoofdstad van Europa, samen met het
Portugese Guimaraës. Alle info: ECOC Maribor 2012 tel. +386 2 228 1250 en www.maribor2012.eu
Slovenië is zo boeiend dat de reiziger er zonder probleem
zijn gading vindt. Op zowat een uurtje van Maribor zorgen de steden Venelje en
Celje voor een brokje historie, aansluitend de komst van steeds maar moderne
kuuroorden en spa, waar zen het nieuwe woord is.
Venelje is nagenoeg nieuwe stad, goed voor ruim 30.000
inwoners en in de schaduw van het 13de eeuwse kasteel met oude stad,
ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Het bruist er van het leven en heeft een
hart voor cultuur en natuur. Toppers zijn het gloednieuwe Vila Bianca, het
Cultureel Centrum, de Kolenmijn en onder ander de Gorenje-fabriek, een moderne
stad met sprankelende ideeën. Vila Bianca is het epicentrum maar de troef is
vooral het Koolmijn Museum, waar vandaag nog kolen gegraven worden (uitsluitend
voor fabrieksgebruik) en waar je op 184 meter diepte het leven van de
mijnwerkers kunt mee beleven over ruim drie kilometer ondergrondse tunnels, 36
scenes en 16 multi-media voorstellingen, bezoek af te ronden met 700 meter lang
ritje in de kolentreintje, eerste klas weliswaar. Ronduit indrukwekkend. Ales
Rehar, meer dan 20 jaar mijnwerker, is je onverbeterlijke gids. Onder het motto
Srenco (Veel geluk) daalt hij met jou in de authentieke mijngangen, die tussen
1889 en 1999 liefst 178 miljoen ton kolen leverde. De lift brengt je in minimum
van tijd naar de dieperik, exact naar de plaats waar tot voor kort de
mijnwerkers zich nog in het zweet werkten, in zowaar onmenselijke
omstandigheden. Elke dag in de duisternis, te midden zwarte stofwolken, af en
toe een ontploffing, een instorting, al dan niet met slachtoffers. Werken in de
hel, zeg maar. Gids Ales Rehar laat het je allemaal via simulatie beleven, al
is het verorberen van de mijnwerkerslunch authentiek. Een paar droge sneetjes
witbrood met worstje en frisdrankje. En dan terug aan het werk.
CELJE
Met de Renaissanceburcht uit 1580 als speerpunt is Celje
de derde grootste stad van Slovenië, ligt aan de Savinja rivier, telt zowat
50.000 inwoners, beleefde turbulente tijden onder de Romeinse bezetting en is
vandaag een stad vol cultureel erfgoed, een sterk ontwikkeld sociaal leven en
vooral veel handel en toerisme, een der aantrekkelijkste steden, op minder dan
60 km van Maribor. Beklim alvast de burcht en geniet van een prachtig
panoramisch zicht van de stad. De burcht is recent volledig gerestaureerd en
staat open voor diverse culturele voorstellingen en tentoonstellingen.
Op wandelafstand van de stad wacht het aangelegde
Smartinsko Jezero, het meer van Celje. Hier kan men naar believen wandelen,
fietsen, zwemmen, watersporten, vissen en zo maar genieten van groen en water.
En voor wie het wenst, er staan houten huisjes ter beschikking voor een
weekendje barbecue aan het water. Meer info: www.celeia.info
HOTEL BIOTERME
De jongste jaren worden heel wat inspanningen geleverd om
de toerist te behagen met kuuroorden, binnen- en buitenzwembaden en onder
andere thermaal amusement gekoppeld aan een aangenaam verblijf en heerlijk
dampende tafel. Gloednieuw is het viersterrenhotel BIOTERME, gelegen hartje
Prlekija, Ljutomer, met Rebeka Trop als Marketing Directeur. Het hotel is
gebaseerd op groen, bio en natuur. Ook de kamers zijn exclusief en er wordt
volledig ingespeeld op ecologische facetten. Met zijn 68 kamers, zijn
restaurant met biologisch hoekje, uitstekende wijnkelder, massages, thermaal
indoor en outdoor Waterpark, aansluitend een tiental zwembaden is dit een hotel
waar het volop genieten is van een op en top groene vakantie. Meer info: www.bioterme.si
en Rebeka.Trop@bioterme.si
THERMANA LASKO
Andere topper is zonder meer het wellness park en
thermaal & spa in het THERMANA hotel in LASKO. Het resort is een ultra
modern kuuroord met ruime keus van geneeskrachtige bronnen, massages en
wellness. Verkoopsdirecteur Maja Jahn is formeel: De kwaliteit van het
biologisch waterveld is optimaal. Het Lasko Thermaal Spa Resort is de eerste
Spa in Slovenië die het water analyseert volgens de jongste methodes wat als
resultaat betekent dat we alleen de beste kwaliteit kunnen leveren. Meer info:
www.thermana.si
en Maja.Jahn@thermana.si
We maakten al eerder kennis met Slovenië en de grote
troeven van Maribor. Iets verder op wacht de historische stad Ptuj en Ljutomer,
een voorloper en pionier inzake wijnbouw, politiek en paardrennen.
In Ptuj zijn liefhebbers van een stevige brok
geschiedenis aan het feest. De oudste stad van Slovenië zit bol van historische
feiten. De Romeinen bouwden de stad als kolonie en keizerlijke residentie, naderhand
verwoest door de Oost-Goten in de 5de eeuw. De Slaven en de
aartsbisschoppen van Salzburg bliezen de stad aan de Drava rivier nieuw leven
in en bouwden burchten om te weerstaan aan de aanvallen van de Hongaren
(Magyaren) en Turken. Vandaag is Ptuj een open historisch museum. Geniet van de
9de eeuwse Sint-Georgiuskerk (SV Jurija), de stadtoren (met slechts
3 klokken in plaats van vier) met daarvoor het Orpheus-monument als
nagedachtenis van de vele branden die Ptuj in de loop der tijden teisterde en
onder andere het Dominicanenklooster, vandaag goed voor rijke verzameling
archeologische stukken. Voeg daarbij de klimpartij naar de Ptujski Grad, het
kasteel van Ptuj, en je dagje geschiedenis kan niet meer stuk. Het uitzicht op
de stad is grandioos.
LJUTOMER
Laat zeker niet na een bezoek te brengen aan Ljutomer,
waar kletterende ooievaars je begroeten op diverse schoorstenen, middeleeuws
stadje dat in een modern jasje is gestoken, tegelijk het epicentrum voor
wijnbouw in Oost-Slovenië met een uniek gedroomd wijngebied in het nietig
dorpje Jeruzalem dat deel uitmaakt van de wijnroute tussen Maribor en
Ljubljana. Ljutomer is binnen de Sloveense geschiedenis de allereerste stad met
een open parlement, ooit gehouden in het park. De stad was tegelijk de eerste
locatie in Slovenië waar een film werd gedraaid, de eerste stad die beschikte
over een supermarkt en voor de sportlui, de allereerste plaats waar paardrennen
voor trotters werd gehouden. Het grote stille binnenplein adem geschiedenis
uit. Tegelijk bezit de stad alles wat men zich kan wensen: groen, rust, sport
en genieten. Andrej Vrsic, algemeen directeur Toerisme Prlekija Ljutomer, is
opgetogen met zoveel moois in de regio.
JERUZALEM-WIJNROUTE
Kenners vergelijken de regio Stiermarken, aan de grens
met Kroatië, graag met het Toscane. De eerder verrassende naam Jeruzalem is te
danken aan de Duitse kruisridders die de regio 700 jaar in handen hadden. Het
is een deelgemeente van Ljutomer en telt nauwelijks 44 inwoners. Het
panoramisch zicht dat men van op de 328 meter hoge heuvel heeft is fenomenaal.
Op de top heerst het hotel-restaurant Dvorec Jeruzalem, 4-sterrenhotel met tien
schitterende kamers (dubbele kamer: 65 euro) met knap restaurant, geflankeerd
door een vinotheek en de kerk Onze Lieve Vrouw van Smarten waar je kan genieten
van enkele buitengewone schatten.
Tijd om te proeven. De heuvels zijn bezaaid wijngaarden
wat de schoonheid van het landschap tekent. Bovendien is de gastvrijheid in
alle wijnhuizen optimaal wat het proeven en genieten naar ongekende hoogten
drijft. Ruim 80% van de productie is wit met de Sipon, Riesling, Chardonnay,
Sauvignon, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muskaat en onder andere Gewürstraminer als
druiventoppers. Kruisvaarders,pelgrims en vooral de Romeinen legden hier de
eerste wijngaarden aan. Vandaag plukt men hier de vruchten van. Veelal
kleinschalig, is er dusdanig weinig uitvoer en is de oogst zo goed als voor
eigen gebruik. We duiken dan ook graag de kelders van P&F Jeruzalem Ormoz
in (zowat de grootste producent in Slovenië) waar Marko met genoegen enkele
flessen met klasse ontkurkt. De Sipon Ljutomercan 2009 en de Traminec Jeruzalem
Ormoz laten zich smaken, beide gouden laureaten op diverse beurzen. Meer info: www.jeruzalem-ormoz.si
en www.slovenia.info
INFO
Reizen in Slovenië is een pretje. Adria Airways
brengt in samenwerking met SN Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel
naar Ljublijana. Met een huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur
in Maribor. De rest ligt allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn
uitstekend. Men rijdt er steeds met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor
is een uitstekende invalsbasis voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit
Brussel: 1.200 km over uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer
(warm) en najaar. In de winter is het koud met veel sneeuw (skipistes).
Wie wil kiezen voor en vakantie anders dan anders zal
zich in in een trip naar Slovenië niet verliezen. Zowat overal, en zeker in het
noord-oosten,zit het in de regio
Maribor bol van de Tourist Farms, een soort chambre dhôte maar waar je zelf
kiest wanneer je aan tafel kom, zonder dat je mee hoeft aan te zitten aan de
gemeenschappelijke tafel van de gastvrouw.
Eerder mocht u hier al kennis maken met de troeven om en
rond Maribor. Niet te missen is een tochtje naar Beltinci, regio vol cultuur en
natuur. De tocht start aan De Drijvende Molen aan de Mura rivier. Hier zorgt
een 80-jarig koppel nog dagelijks voor het malen van het graan, met dank aan de
stroomsterkte die de bijna 100-jarige molen draaiend houdt. Maar er is nog meer
te beleven, op weg naar Beltinci. Maak onderweg even tijd voor een verpozende
halte bij de bijenkwekerij met kleinschalig museum Tigeli waar de charmante
Dragica je wegwijs maakt in het leven tussen de bijen. Bewonder tegelijk de
unieke kruiden- en bloementuin. Meer info: www.cebelarski-muzej.si
De ferry laat ons toe het Eiland van de Liefde (Island
of Love) op de andere oever te bereiken. De ferry wordt handmatig bediend door
Marko, een stevig uit de kluiten gewassen veerman. Onze leidsman Andrej Vrsic
rijdt met enige reserve zijn wagen op het pont. De rest is in kloeke handen van
Marko. Hier bleef de tijd stil staan, maar geen computer die het kan
vervangen, stelt de veerman, die zich beschermd voelt door Sint-Nicolas,
patroon van de molenaars en veermannen.
TOURIST FARM HLEBEC
Een heerlijke bostrip later maken we kennis met een van
de meest gezellige toeristenboerderijen uit de regio: Tourist Farm Hlebec in
Kog, op de Jeruzalem wijnroute. Hier wordt men tot in de puntjes verwend door
de familie Milan Hlebec. De zeven kraaknette kamers geven logement aan
zeventien personen. Milan zorgt voor de ontvangst en verwelkomt je alvast met
een eigen heerlijke fles Hlebec Sauvignon. De gastvrouw is de koningin in de
keuken en zet heerlijke streekgerechten op tafel. Dat kan buiten onder de
druivelaars of binnen in een van de drie gezellige plaatsjes, knus ingericht
als een volwassen stube. Milan Hlebec is een duivel doel al.die samen met zoon
Milan jr. ruim 35.000 wijnstokken vertroetelt op de flanken van Jeruzalem, goed
voor tienduizenden flessen. Het is simpel, alles wat in huis op tafel komt,
wordt op eigen grond gekweekt. Proef er zeker de onverbeterlijke brioches,
gekonfijte eend, de rillette van het huis of een bord dampende
paddenstoelensoep. Een delicatesse. Vergeten we hierbij de verschillende soort
worst en vleesschotels niet. Heerlijk, flesje Hlebec Le Blanc des Tempeliers
bij de hand, en het is feest. Tourist Farm Hlebec is tegelijk een uitstekende
uitvalsbasis om de regio te verkennen, geknipt voor fietsers en wandelaars,
ideaal voor tochtjes met paard, dat alles af te sluiten met een verblijf in
half pension: slechts 33 euro per persoon! (kamer, ontbijt, diner). Meer info: www.hlebec-kog.net
en tkhlebec@siol.netSterk aanbevolen.
TOURIST FARM PUKLAVEC
Leuk is het evenzo in de Tourist Farm Puklavec in Miklavz
waar de familie Blaz Puklavec je graag ontvangt in zijn totaal gerenoveerde
veranda en leuke kamers, aansluitend heerlijke tafel. (half pension: 33 euro
per man) Ook hier vloeit de Riesling, Sipon en onder andere de Chardonnay welig
in de eeuwenoude kelders van levensgenieter Blaz. Meer info: www.slovenia.info/puklavec
en puklaveccb@volja.net
HOE ER NAARTOE
Adria Airways brengt in samenwerking met SN
Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel naar Ljublijana. Met een
huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur in Maribor. De rest ligt
allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn uitstekend. Men rijdt er steeds
met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor is een uitstekende invalsbasis
voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit Brussel: 1.200 km over
uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer (warm) en najaar. In de
winter is het koud met veel sneeuw (skipistes).
Wie niet direct belust is op
een vakantie waar horizontaal genoten wordt van warme zonnestralen, maar tuk is
op groen, rust en ongerepte natuur, vindt alles wat hij nodig heeft op de reis
Het Groene Hart van Ierland, getekend Reizen LAUWERS. Een negendaagse busreis
die je tot in de kleinste hoekjes van West-Ierland brengt, met extra verblijf
in de boeiende stad Dublin.
De ontdekking van Groot-Brittannië start al in Calais
waar de ferrydiensten P&O je in iets meer dan een uur naar de kalkrotsen
van Dover brengen. Een paar uurtjes bussen en je kan alvast verpozen in Swansea
Bay, met blik op de unieke baai van Mumbles. Via Fishguard wacht je een leuke
vier uur durende ferrytocht met Stena Line die je op en top aan boord verwent
tot je in Rosslare de Ierse bodem betreedt. Meteen heel wat moois in aantocht,
met start in het bruisende Dublin aan de rivier Liffley, goed voor ruim 1
miljoen inwoners en bol van de architecturale parels. Toppers daarbij zijn
Trinity College met de Oude Bibliotheek waarbij het wereldberoemde Book of
Kells in al zijn glorie op je wacht, een turf van zowat 350 perkamenten vellen,
met veel geduld neergepend en geïllustreerd in de 8ste eeuw door
Ierse monniken. Geniet ook van de Gregoriaanse gebouwen rond Merrion Square,
het Nationaal Museum en onder andere Dublin Castle, de City Hall, de kaden
langs de Liffey en uiteraard St-Patricks Cathedral, met tombe van de in Dublin
geboren Jonathan Swift, legendarische auteur van Gullivers Reizen.
Voetballiefhebbers genieten van het Aviva Stadium waar voetbal en rugby elkaar
op internationaal niveau ontmoeten.
CONNEMARA
Op weg naar Galway en de duizenden meren van Connemara,
meesterlijk bezongen door de Franse zanger Michel Sardou en ondersteund door
zwaaiende doeken, maken we kennis met de kloosterruïnes van Clonmacnoise,
doorspekt met typische Hoogkruisen. Een must. Nog meer moois te zien rond het Lough
(meer) Corrib met leuke stekjes als Cong, in de jaren 50 pleisterplaats van filmregisseur
John Ford die er zijn prent The Quiet Man met John Wayne en Maureen OHara
draaide. Een klein museum op locatie laat alles herleven. Iets verder op is het
opnieuw genieten van een flinke brok wilde natuur in het dorpje Leenane waar
regisseur Jim Sheridan in 1990 de film The Field met Richard Harris en Sean
Bean realiseerde, prent die de aardappelhongersnood in 1939 illustreert. Maar
er is nog meer te beleven in Connemara met Killary Harbour, de zogenaamde enige
fjord van Ierland, als topic met een steenworp verder de indrukwekkende
Kylemore Abbey met uitgestrekte tuinen, omwald door Victoriaanse muren.
LORD OF THE RINGS
De westkust blijft ons boeien met schitterende natuur om
en rond de Cliffs of Moher en de Burren, twee machtige locaties in de buurt van
Ennis en Lahinch. De Burren, een spookachtig maanlandschap geschapen door
kalksteenplaten, gevormd door gletsjers en erosie, is tegelijk een paradijs
voor vogels en vlinders. In Moher is het genieten van 215 meter hoge
spectaculaire loodrechte rotsmassas, het walhalla voor papegaaiduikers,
meeuwen en duizenden zeevogels. Om stil bij te worden. De Britse schrijver en
hoogleraar John Ronald Reuel Tolkien vond hier zijn inspiratie voor zijn wereldberoemde
trilogie Lord of the Rings.
RING OF KERRY
We verlaten de Cliffs van Moher en steken in Killimer de
Shannon rivier over om Tralee te bereiken, graafschap Kerry met Killarney als
centrum van het indrukwekkende merengebied. Wie er ten volle van wil genieten
zit zoet met de Ring of Kerry, een grandioze rondrit van zowat 180 km doorheen
een ruige en wondermooie streek, doorspekt met kliffen, vulkaanheuvels en
adembenemende marinezichten met overzicht van tal van meren uit het Killarney
National Park. Onderweg ontdekken we het Kerry Bog Village Museum, veendorp in
Glenbeigh dat de sfeer en de woonst van turfsteker Jerimiah Mulvihill
weergeeft, zo weggeplukt uit de jaren 1800. Iets verder op geeft schaapherder
Ryan een demonstratie hoe hij zijn Border Collie honden africht om zijn schapen
te hoeden. En fluitje van een cent voor Ryan, maar een helse taak voor de hond.
Indrukwekkend voor ons.
JAPANSE TUINEN
Wie nog meer groen wil krijgt ruim zijn gading wanneer we
via Limerick halt houden in Bunratty Castle (openluchtmuseum met fraaie tuin,
Iers Bokrijk zeg maar) en niet in het minst in Kildare, waar de Japanse Tuinen
en de Ierse Nationale Stoeterij je nog eens trakteren op een portie onversneden
groen. Aan de ene kant worden paarden verzorgd als koningskinderen, aan de
overzijde is het puur genieten van Japanse wijsheid omtrent bloemen en planten.
Het Theehuis, de Bron de Wijsheid, Scheiden der Wegen en onder andere de Poort
van de Eeuwigheid zijn slechts enkele van de vele paviljoentjes die je in
vervoering brengen. Als je van die dingen houdt.
NOORD-WALES
Op naar Dublin waar we vooraleer vanuit Dublin Port koers
te kiezen voor Wales, Holyhead en het eiland Angelsey, nog even bezoek brengen
aan een van s werelds topbrouwerijen: GUINNESS. Gespreid over zeven
verdiepingen maakt men je wegwijs in de geschiedenis van het bierconsortium
Guinness met als top of the bill genieten van een lekker Big Pint of Guinness,
tegelijk genietend van een 360° zicht over Dublin. Daarna trekken we naar Blessington
waar we Russborough House ontdekken, een van de mooiste Ierse huizen overigens
de langste gevel van het land aansluitend schitterende groene partijen zoals
men die alleen maar in Ierland kan bewonderen. Op naar Dublin Port waar de
SuperFerry ons in anderhalf uur naar Wales brengt. Op weg naar het Britse
Telford maken we kennis met de wonderbaarlijke schoonheid van Noord-Wales,
laten Bangor achter ons en genieten van een flink stuk van het Snowdonia
National Park vooraleer te proeven van het niet te missen gewezen mijnwerkersstadje
Betws-y-Coed met huisjes in Victoriaanse stijl om dan via Llangollen
Engeland te bereiken.
Intussen kroop de kalender negen dagen ver en is Dover
opnieuw in zicht. Reizen LAUWERS zet je via P&O Ferries terug op weg naar
huis. Voeg daarbij een chauffeur die ERWIN heet en je bustrip is zo geslaagd.
KNAPPE HOTELS
Op stap met Reizen LAUWERS mag je er donder op zeggen dat
je steevast knappe hotels aangeboden krijgt. Voeg daarbij steeds correcte
maaltijden en je reis kan op dat vlak al niet meer stuk. Op het menu alvast de
klassieke Britse toppers met Leek & Patato Soup, Chicken Livers, Stew, Pork
Sausages with Onion Gravy, Fish en de onvermijdelijke, doch lekkere Chocolate
Brownie of de Lemmon Drizzle Cake. Tea mag evenmin ontbreken. En ja, voor de
liefhebbers: het ontbijt is nergens beter dan in het Verenigd Koninkrijk: Brown
or white toast, jam, chees, ham, eggs and bacon, black pudding, beans, tomatoes
en kippers. Het leven kan simpel zijn.
P&O FERRIES
Reizen naar Ierland is een pretje. Vanuit Zeebrugge is er
dagelijks om 19 uur afvaart naar Hull. De volgende morgen zet je na een nachtje
rustig dobberen en stevig ontbijt om 8.30 uur voet op Britse bodem. Zowat 3,5
uur makkelijke snelweg later snuif je de Welsh lucht met volle teugen. Het
genieten kan beginnen. Ierland kan je ook bereiken via Calais en Dover. P&O
Ferries is zonder meer de grootste ferry maatschappij en telt 50 afvaarden per
dag naar Groot-Brittannië en dit op vier verschillende routes: Noord-Engeland
(Zeebrugge-Hull en Rotterdam-Hull met bestemming York, Leeds, Lincoln of
doorgang naar Wales, Ierland en Schotland) en Zuid-Engeland, met 46
kanaalovertochten per dag tussen Calais en Dover. De overvaart duurt amper 1.30
uur. Aan boord wacht met de Langans Brasserie een heerlijk à la carte
restaurant of kan je in de Club Lounge in alle rust van je overtocht genieten.
Wie even uitkijkt, P&O Ferries pakt regelmatig uit
met schitterende aanbiedingen en promoties.
Meer info: www.POferries.be, tel. 070 70 77 71 en in
alle reisbureaus.
Met dank aan de Dienst voor Toerisme Ierland - www.discoverireland.com
MIDDELKERKE
Na het succes van de vorige jaren pakt het Fonds van de Burgemeester dat onder
impuls van burgemeester Michel Landuyt instaat tot ondersteuning van de minder
bedeelden in de gemeente en de organisatie van een gratis kerstfeest voor
Middelkerkse Senioren ook dit jaar uit met de uitgave van een speciale
Champagne met exclusief etiket en dito capsule. Dit jaar werd gekozen voor het
Casino anno 1955.
900 FLESSEN
Om
de exclusiviteit te bewaren zijn er slechts 900 flessen gebotteld, getekend
Champagnehuis Dhondt-Grellet uit Flavigny, nabij Epernay met wie Middelkerke al
meer dan 40 jaar verbroederd is. De fles kost 22 euro, zes flessen voor 120
euro. Deze zijn te bekomen bij Geschenkenartikelen Rikardo, Leopoldlaan 76;
Kapsalon Cared, Leopoldlaan 109; Ronny Van Troostenberghe, Oostendelaan 2 en
bij burgemeester Michel Landuyt, Koninginnelaan 73, die best tevreden is met de
nieuwe actie.
HEBBEDING
Met het Casino 1955 als capsule is dit een
nieuw collectors item, want de échte liefhebbers houdt niet alleen van
Champagne, maar kijkt ook uit naar de capsules. Na de Watertoren, de Rotonde en
de Dronkenput is het Casino 1955 een nieuw hebbeding binnen de verzameling
capsules, stelt burgemeester Michel Landuyt, zelf graag te vinden in de
Champagnevelden.(GK)
De Brugse Wijnkelder brengt Italiaanse topwijn in primeur
CAVALLI exclusief in OSTEND QUEEN
Cavalli, een naam als een
klok binnen de mode- en de paardenwereld. Met Cavalli Nuturali scheert men hoge
toppen binnen de wereld van de trotters en dames worden gek van de modelijn die
Roberto Cavalli op de catwalk laat bewonderen. Maar zoon Tommaso verdiept zich
liever in de wijngaarden. Sinds 2000 werkt hij op het ouderlijk domein Tenuta
Degli Dei (Domein van de Goden) in Panzano aan een Toscaanse topwijn. Geruggensteund
door oenoloog Carlo Ferrini ontwikkelt hij vandaag een Toscaanse Bordeaux blend
om u tegen te zeggen, met druiven Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc,
Alicante Bouschet en de Petit Verdot, goed voor twee topwijnenCavalli Collection en Cavalli Selection.
EXCLUSIEF
Verkoopsdirecteur Yoni
Heemans van De Brugse Wijnkelder haalde via importeur Bart Van Hemelrijk uit
Antwerpen de Cavalli-wijnen in huis. Deze topwijnen danken hun kwaliteit aan
de ligging van de wijngaarden. Uniek aan Tenuta Degli Dei is dat het een fusie
is van twee complementaire bodems. De 45.000 wijnranken staan verspreid over
twee familiedomeinen, enerzijds de Merlot & Alicante Bouschet in de
achtertuin van Robertos villa in de buurt van Firenze, anderzijds op het
domein van Tommaso woont, hartje regio Chianti Classico, Panzano. Er worden
momenteel slechts 25.000 flessen geproduceerd. De flessen worden dus zeer selectief
verdeeld. Ik ben dan ook ten zeerste verheugd deze topwijn exclusief in het
restaurant Ostend Queen in het glas te krijgen. De Cavalli wijnen zijn buiten
Oostende alleen te bekomen in enkele Antwerpse tophuizen, stelt Yoni Heemans
van De Brugse Wijnkelder.
OSTEND QUEEN
Chef Koenraad Steenkiste en
zaalmeester Patricia Swinnen zijn alvast in de wolken met deze kwaliteitswijn.
Cavalli is niet te versmaden, niet direct de goedkoopste, wel absolute top,
beslist te waarderen door echte wijnliefhebbers. Cavalli is dan ook vanaf
vandaag onze topnieuweling in onze rijkgevulde wijnkelder, zegt Chef Koenraad
Steenkiste.
Restaurant OSTENDE QUEEN
Westhelling
Kursaal
8400
Oostende
059
44 56 10
Elke
dag open via reservatie
In
de juli & augustus gesloten over de middag
Gesloten
op dinsdag en woensdag open voor banketten
Met REIZEN LAUWERS naar WERELDKAMPIOENSCHAP WIELRENNEN
Met REIZEN LAUWERS&
VILLA BELGICA naar
Wereldkampioenschap Wielrennen in Kopenhagen
De wereldkampioenschappen wielrennen
2011 vinden vandonderdag 29 september
tot zondag 3 oktober, met als hoogtepunt het WK voor Profs op de weg op de
slotdag. REIZEN LAUWERS en VILLA BELGICA slaan al enkele jaren de handen in
mekaar en trokken in een gezamenlijke organisatie eerder met succes naar
Mendrisio, Geelong en Sankt-Wendel. Straks brengen ze u ook naar Kopenhagen
waar de Noor Thor Hushovd zijn titel zal verdedigen tegen onder andere onze
eigenste Philippe Gilbert, Tom Boonen, Stijn Devolder en onder andere Nick
Nuyens en andere kleppers als Fabian Cancellare, Filippo Pozzato of Tyler Farrar.
Er zijn diverse formules met luxe autocar of met het vliegtuig, met keus uit
één of meerdere dagen, aan democratische prijzen. Tot straks in Kopenhagen?
Italiaanse Delicatessen na twintig jaar in het nieuw als Ital
Deli
Claudio Acquaro uit Marina wijnconsulent
MIDDELKERKE
De Italiaanse delicatessenzaak aan de Oostendelaan 270 onderging zopas een
ware metamorfose. Twintig jaar nadat de ItaliaanGaetano Spampinato de zaak hier uit de grond
stampte namen Stefaan Ciers en Kurt Vanhollebeke het heft in handen, noemen het
nu Ital Deli, bouwden een gloednieuwe showroom met bodega en sloten Claudio
Acquaro, topsommelier uit restaurant Marina, in de armen. Een nieuw tijdperk
is aangebroken. We opteren voor een totaalconcept waarbij de levensgenieter de
grote winnaar moet worden, stellen de nieuwe eigenaars.
Italiaanse
Delicatessen werd in 1990 door de Italiaanse Belg Gaetano Spampinato gesticht
met de bedoeling Italiaanse voedingswaren, dranken en delicatessen te
importeren en door te schuiven naar de horeca, met speerpunten in Oost- en
West-Vlaanderen. Intussen werd deze Middelkerkse Italiaanse gigant de
marktleider in beide provincies. Toen de stichter het welletjes vond zagen
Stefaan Ciers (40) en Kurt Vanhollebeke (43) daar brood in en lieten hun job in
de textielnijverheid in Kortijk voor wat het was. We keken samen als vrienden
al een tijdje uit omnieuwe lucht te
snuiven. Deze delicatessenzaak leek ons ideaal. De Italiaanse producten zitten
in de lift, zijn gewild en ja, zijn verduiveld lekker ook, stelt het jonge
ondernemende duo vol vuur en enthousiasme.
SHOWROOM
De
intrede van de twee nieuwe bestuurders zorgde meteen voor een grondige herschikking.
De stockageruimte werd heringericht, de burelen kwamen op de eerste verdieping
en de benedenverdieping werd uitgebouwdin een ontvangstruimte, bodega en showroom. Het ligt in onze bedoeling
om kleinschalige proeverijen op het getouw te zetten, zowel met wijn als
delicatessen. Daar was wel ergens nood aan. Alhoewel we vooral leveren aan de
horeca kan ook de particulier hier zijn gading vinden in het aanbod van ruim
duizend verschillende artikelen waarvan pastas, wijnen en verse producten elk
dertig procent voor hun rekening nemen. Door het uitbouwen van de showroom
leren we de bezoekers de producten beter kennen, vertelt Stefaan Ciers, die
tegelijk aangeeft dat hij op zaterdag 3 en zondag 4 september de deuren open
zet voor het grote publiek.
CLAUDIO ACQUARO
Topper
bij Ital Deli is de aanwerving van de uit Puglia afkomstige Claudio Acquaro,
tot voorheen zaalmeester en sommelier in het gereputeerde Italiaans restaurant
Marina aan de Albert I Promenade. Voor mij is dit een nieuwe bladzijde in mijn
carrière. Italiaanse wijnen zijn zonder meer mijn grote passie. Mijn eerste
taak in de nieuwe job is vooral contact te maken met de Italiaanse restaurateur
en hen advies te geven bij de wijnaanbod in Ital Deli. Ik was meteen in de ban
toen ik kennis maakte met de zaak. Ik zag flessen staan uit de beste regios
van Italië met daarbij Fabiano (Veneto), Rocca delle Macie (Toscane), La Marca
met hun Prosecco di Valdobbiadene (Treviso, Veneto) en onder andere Leone de
Castris uit mijn eigen geboortestreek Puglia. Mijn honger naar het invullen van
mijn taak is zeer groot. Nog te weinig mensen kennen de Italiaanse producten.
Duur? Helemaal niet, want we kiezen juist die producten die voor iedere beurs
haalbaar zijn. Lekker eten en drinken hoeft helemaal niet duur te zijn,
vertelt Claudio Acquaro, gediplomeerde in Italiaanse wijnen.
Italiaanse topwijn in Restaurant t Blekkertje in Koksijde
Chef Renzo Truwant
Ambassadeur La Montina Franciacorta
Chef Renzo Truwant, samen
met eega Daisy, uitbaters van het restaurant t Blekkertje , Zeelaan 103 in
Koksijde, werd door Michele Bozza, marketing manager van het Italiaanse
wijnhuis La Montina Franciacorta opgenomen als Ambasciatore del Montina
Franciacorta. Hij is de enige in de regio.
Voor Renzo en Daisy Truwant een bevestiging van hun
interesse in kwaliteitsvolle producten en wijnen. Marketing manager Michele
Bozza was formeel: Men krijgt de titel zeer zelden en die is daarenboven alleen
weggelegd voor restaurateurs met een ziel en die kiezen voor kwaliteit. De
uitbater dient zelf achter het fornuis te staan en krijgt deze award als
promotor van de wijn bij gerechten die zich uitstekend lenen bij La Montina.
Hij wordt éénmaal per jaar uitgenodigd op het domein in Monticelli Brusati,
Brescia. Vier maal per jaar pakt hij uit met een uitgelezen menu rond de
Franciacorta wijnen La Montina. Renzo en Daisy verdienen de titel dan ook ten
zeerste, stelt Michele Bozza.
FEESTJE
De titel werd dan ook passend gevierd. Samen met de
directie van La Montina Franciacorta, Mariola Farina (directie GastroVita) en vrienden
leerlingen volwassen onderwijs KTA De Panne werd een leuk feestje gebouwd. Chef
Renzo paste de wijn aan de gevraagde gerechten en het resultaat laat zich
raden: het werd een denderende avond, vol Italiaanse gezelligheid, waarbij de
Franciacorta Extra Brut, Brut, Rosa Demi Sec, Argens Satèn Brut, Rosaum Rosé
Extra Brut, Millesimato 2006 Brut en de Vintage 2005 Riserva Extra Brut welig
vloeiden.
LA MONTINA
Wijnhuis La Montina beschikt over een wijngaard van ruim
72 ha en is verspreid over zeven gemeenten in de regio Franciacorta. Jaarlijks
worden ruim 450.000 flessen gebotteld. Vittoria, Gian Carlo en Albert Bozza
liggen aan de basis van het huidig succes, en leerden de stiel van grootvader
Fioravante Antonia en grootmoeder Vittoria Gaia. Vandaag zorgt Michèle Bozza
voor het buitenlands beheer. Hij zoekt dan ook met preciesheid naar Chefs die
begeesterd zijn van gerechten met betaalbare topwijnen. Het laat geen twijfel,
de Westhoek zal zeer binnenkort ruim kennis maken met dit wijnhuis dat alvast
gesmaakt wordt door het grote publiek. Ze is alvast elke dag te genieten in
Op vakantie of een paar dagjes er even tussen uit, het
kan zo goed als in uw voortuin: Zeeland ligt op een boogscheut van je thuis en
kiezen voor Amadore Grand Hotel Arion in Vlissingen is zonder meer een schot in
de roos.
De maritieme stad Vlissingen ligt aan de monding van de
Westerschelde en geeft toegang tot de druk bevaren Noordzee. Vlissingen mag dan
wel een havenstad zijn, het toerisme bloeit er welig met zijn strand en een
boulevard om U tegen te zeggen. Voeg daarbij de vele fiets- en
wandelmogelijkheden en je hebt tijd te kort om het allemaal in je kortverblijf
in te vullen. Een verblijf in Amadore Grand Hotel Arion is dan ook een
uitstekende locatie. Hier zorgt manager Yvonne Viergever en haar staff er voor
dat je het aan niets ontbreekt. Heerlijk uitrusten en genieten van alle comfort
is de slogan van het huis dat met zijn 66 kamers, waarvan 34 met zicht op de
Westerschelde en de Boulevard, je meteen het gevoel geeft van rust en genot.
Elk van de kamers zijn uitgerust met extra lange luxe boxspring bedden,
compleet uitgeruste badkamers, flatscreen tv, vrij internetverbinding en balkon
van waarop je de voorbij glijdende schepen zo voor het grijpen hebt. Een unieke
belevenis.
SPECIAL CARE KAMERS
Amadore Grand Hotel Arion beschikt tevens over vier
Special Care Kamers, gebruiksvriendelijke kamers voor mindervaliden en
rolstoelgebruikers. Geen drempels, speciaal opgesteld meubilair, extra brede
deuren, douche in plaats van bad, antisliptegels en onder andere een verlaagde
wastafel met speciale sifon. Dat alles is mogelijk gemaakt dank zij de
uitstekende samenwerking met Thuiszorg Provincie Zeeland. We willen voor elk
van onze gasten alleen het beste, stelt de immer attente manager Yvonne
Viergever.
GASTRONOMIE
Een losse knabbel, een lunch of diner, het restaurant
zorgt alvast voor twee gezellige lounges, de ene met zicht op de Westerschelde,
de andere met het knusse haardvuur aan de voeten. De comfortabele zetels zorgen
voor een ideale start van een leuk avondje tafelen. De keukenstaff laat niets
onverlet om het je naar de zin te maken. Of het nu een rustig, zakelijk of
gezellig tête à tête is, de stemming is opperbest. Of het nu aan de kaart is,
een menu of een brunch, elke schotel is met zorg afgewerkt. Daarbij behoren de
Carpaccio, de salade met geitenkaas, het lamvlees, het vispannetje en onder
andere de zeevruchten in het seizoen tot de toppers van het restaurant.
Zoetekauwen kunnen nu al uitkijken naar de gigantische ijscoupes. Voor wat
leuks in het glas laat de wijnkaart enkele mooie wijnen zien. Dat alles zonder
een aanslag te doen op je vakantiebudget.
TE DOEN
Verblijven in Amadore Grand Hotel Arion is tegelijk
genieten van al dat mooie dat Vlissingen weet te bieden. Een wandeling langs de
Boulevard is op zich al een belevenis met het standbeeld van Michiel de Ruyter als
hoogtepunt. Cultuurgenieters zitten hier dan ook op hun plaats en kunnen hun
ogen de kost geven, Vlissingen telt immers ruim driehonderd rijksmonumenten en
mag hierdoor tot de top 50 van de Nederlandse monumentensteden gerekend worden.
Laat je verdwalen in de oude binnenstad en het resultaat is verbluffend: op en
top genieten. Liever winkelen? Geen nood, de diverse braderieën, markten en
tientallen winkels zijn de ideale ingrediënten voor wat shopping. Het strand en
attracties als het Arsenaal zijn de uitgelezen plaatsen waar het jonge grut
zich kan amuseren.
EXTRA SERVICE
Hoe dan ook, een verblijf in Amadore Grand Hotel Arion is
zonder meer een belevenis. Naast de grote troeven van het huis kan men rekenen
op tal van extra diensten met waarbij gratis parkeren, mogelijkheid tot
communicerende kamers, fitness, stomerij en wasservice. Voeg daarbij de
werkelijk schitterende locatie aan zee en je paar dagjes aan de rand van de
ruisende Westerschelde zorgen ervoor dat je met opgeladen batterijen terug
thuis komt.
Een weekendje eropuit dichtbij huis, even uitwaaien en
tegelijk genieten van de geneugten des levens, lekker lang uitslapen, losse
lunch, wat relaxen waarna een stevig diner met toeters en bellen, het kan
allemaal op minder dan twee uur van huis: de Zuid Zeeuwse kust van Zeeland.
Moeilijk kiezen waar naartoe? Amadore groepering van
topzaken op toplocaties schuift u een pasklare oplossing naar voor. Amadore
staat voor een groep hotels, restaurants, cafés, brasseries, catering, bloemen
en wellness en beauty. Elk van deze locaties heeft een eigen identiteit maar
draagt allemaal de kwaliteitsstempel getekend Amadore, wat garant staat voor
optimale service, sfeer en gezelligheid. De slogan Amadore, grenzeloos
gastvrij is dan ook geen ijdel begrip. Algemeen directeur Jerry van Zuijlen,
geflankeerd door speerpunten Christina Acda, Yvonne Viergever en onder andere
John Brakeboer zorgt er met hun respectievelijk medewerkers voor dat men binnen
de groep Amadore zich meteen thuis voelt.
GRAND HOTEL DE KAMPERDUINEN
Gelegen tussen het Veerse Meer en de duinenrand van de
Noordzee is dit de jongste aanwinst. Op wellicht het mooiste plekje van Zeeland
zorgen manager Christina Acda en assistent-manager Mike Heremans dat het je aan
niets ontbreekt: oneindige wandelmogelijkheden, wellness, jetstream zwembad, dompelbad, stortdouche en
onze andere whirlpool, zon, licht, strand en zee, af te sluiten met een
heerlijke tafel.
GRAND HOTEL ARION
Ander topper is zonder meer Amadore Grand Hotel Arion aan
de Boulevard in Vlissingen. Het hotel is recent volledig vernieuwd en is
uitgegroeid tot een parel. Manager Yvonne Viergever waakt er over het goede
verloop. Alle 66 kamers (waarvan 34 met zicht op zee) beschikken over boxspring
bedden en privé balkon. Hotel Arion telt verder suites op 5-sterrenniveau en
vier special care kamers, speciaal voor rolstoelgebruikers. Het geheel is
vooral sfeervol en gezellig waarbij de slogan Kletsen, Lachen, Eten, Proeven en
Drinken geen holle woorden zijn.
HOTEL ARNEVILLE
In Middelburg is het genieten in Amadore Hotel Arneville.
Centraal gelegen ideaal voor business, meetings, speciale bijeenkomst en
families. De multifunctionele vergaderzalen zijn voorzien van alle nodige faciliteiten,
ideaal voor productvoorstellingen, trouwpartijen en grootse feesten.
GRAND CAFE HOTEL JERSEY
Topper in hartje Goes, goed voor twaalf 3-sterrenkamers
gelegen op de Grote Markt, aansluitend Grand Café Raymondo en eigen
parkeerhaven. Het hotel is evenwel ondergebracht in een afzonderlijke
infrastructuur met aparte ingang. Ideaal voor verkenning van Goes. Hier zwaait
manager John Brakeboer de scepter, geruggensteund door assistent-manager Amanda
van de Heul, een flinke schare enthousiaste medewerkers en een keukenbrigade
die alleen kwaliteit op het bord legt, met aandacht voor streekgebonden
schotels. Elk tafelgenot is een tongstrelende ervaring. En voor wie wil
genieten van het geroezemoes van het marktgebeuren: nestel je op dinsdag op het
terras en uw dag kan niet meer stuk.
GRAND CAFE RAYMONDO
Men vindt een Grand Café Raymondo in Vlissingen,
Middelburg en Goes. Stuk voor stuk gezellige uitbatingen waar elke directie borg
staat om dezelfde Amadore-kwaliteit te laten gelden. In Vlissingen vindt men de
locatie aan de Boulevard, met zicht op de zee, in Middelburg is het Grand Café
Raymondo gevestigd in Hotel Arneville en in Goes is de locatie te vinden op een
van de mooiste hoekjes van dit leuke stadje, zo weggeplukt uit een
sprookjesboek. Gelegen aan het havenkanaal dat Goes verbindt met de
Oosterschelde is tafelen hier een gelukzalige bezigheid. De keuken is
uitstekend.
GRAND CAFE STEFANOS
Nieuwste parel is het modern uitgewerkte Grand Café
Stefanos aan de Boulevard in Vlissingen, op enkele passen van Amadore Grand
Hotel Arion. Het concept is hip en trendy en aantrekkelijk voor een jeugdig
publiek dat houdt van dit soortflashy
zaken. De keuken is uitstekend, met een knipoog naar het Oosten.
Welkom in Malmedy. Hoeft eigenlijk niet benadrukt, want
Malmedy geniet sinds mensenheugenis de reputatie van gastvrij te zijn. Om dat
alles extra in de kijker te stellen, voor zover nodig, stak de stad het
Malmundarium in een nieuw kleedje. Het voormalige klooster verrees uit haar as
en is in korte tijd uitgegroeid tot het historisch en cultureel hart van
Malmedy. Het indrukwekkende gebouw, pal naast de kathedraal, zag zowel het
klooster als de imposante binnenkoer uitgroeien tot een tentoonstellingsruimte
aansluitend multifunctionele en interactieve mogelijkheden .
VOLG
DE GIDS
Een audiogids in vier talen gidst u doorheen twee
verdiepingen en laat u kennis maken met de kloostergang, het leerlooieratelier,
het carnaval, het papieratelier, de schatkamer van de kathedraal, het historium
en onder andere een polyvalente ruimte, goed voor vergaderingen,
tentoonstellingen, workshops, toeristische en culturele activiteiten.
Malmundarium
Place
du Châtelet 9 (naast kathedraal 4960 Malmedy
Niet te missen op stap in de Oostkantons is het Historical
Center Baugnez 44. Hier herdenkt men de bloedige gevechten tijdens het Von
Rundstedt Offensief, slag die op 17 december 1944 zo goed als de definitieve
inzet betekende van de Tweede Wereldoorlog. Een privaat initiatief van vader en
zoon Fabien en Mathier Steffens die hun passie voor oorlogsgeschiedenis zagen
uitgroeien tot een monument en eerbetoon aan hen die gesneuveld zijn voor het
vaderland. Geopend in 2007 geldt Baugnez 44 intussen als een van de beste musea
omtrent het The Battle of the Bolge (Ardennenoffensief). Meer dan 120 vitrines,
16 dioramas en een unieke verzameling historische voorwerpen met betrekking
tot deze moordpartij, getekend Kampfgruppe Peiper, zorgen door middel van
klank- en lichteffecten dat de vijandige sfeer van de winter 1944 sterk en
levensecht benadert wordt. Een bezoek
overwaard. Meer zelfs: een must. Meer info: info@baugnez44.be en www.baugnez44.be
Als er in ons land één regio
is die te weinig gekend is dan is dit de Oostkantons, het Duitse landsgedeelte.
Niettemin is dit een van onze mooiste regios. Naast een schitterende
natuurpracht behoort de streekgastronomie tot de beste. Een van de absolute
toppers is alvast Bütgenbacher Hof.
De familie Maraite laat al decennia niets aan het toeval
over en bezorgt u steevast een onvergetelijke verblijf. Alle kamers zorgen voor
elegante gezelligheid, inclusief alle mogelijke comfort, inclusief badjassen
terwijl de keuken u met de nodige egards culinair verwent met exquise
gerechten, leuk glas binnen handbereik.
Wil je wandelen, fietsen, zeilen of paardrijden. Het kan
allemaal in de buurt. Of je kan gewoon genieten van de wellness en het
spiksplinternieuwe zwembad op de benedenverdieping. Het is duidelijk,
Bütgenbacher Hof is zonder meer uw verwenadres in de Oostkantons.
Tafelen in de Oostkantons is in elk seizoen een
belevenis. Heel wat hotels, leuke eethuizen en restaurants verwennen elke bezoeker
met succulente schotels. Een van die toppers is alvast La Belle Epoque in
Weywertz, op een boogscheut van Bütgenbach. Extern is het huis wel aan een
nieuw kleedje toe, de vlag dekt de lading niet, want wat op tafel komt is
zonder meer subliem.
Chef Günther Heck staat al bijna 40 jaar aan het fornuis
en zet niets dan oersmakelijke gerechten op tafel. Zijn Assiete du Pêcheur à lHomardine en zijn Duo de foie decanard chaud
& froid zijn absolute parels, met klasse op tafel gezet door gastvrouw
Maria. Ik heb een grote voorliefde voor vis, dagvers aangevoerd uit de vismijn
van Zeebrugge, stelt de eminente Chef, dwepend met marktverse producten. Op
stap in de Oostkantons, dan is La Belle Epoque, een adres om op zak te hebben.
De West-Vlaamse familie De Clerck wist in de jongste
decennia al heel wat Vlamingen én Spaanse onderdanen te verwennen in een van
hun vijf betaalbare luxe hotels (zie elders in dit nummer). Vorig jaar wist Jan
De Clerck de hand te leggen op een hotel in de baai van Cadiz, dat volgens hem
veel beter verdiende. De ondernemingsgeest van Jan Declerck zorgde ervoor dat
het vier sterren rijke Hotel Puerto Sherry in de badstad El Puerto de Santa
Maria, op een kwartiertje van thuisbasis Jerez de la Frontera, compleet te
renoveren en uit te bouwen tot een paradijs voor watersporters en
levensgenieters. Een zesde parel aan de kroon van HACE-hotels.
Hotel Puerto Sherry
ligt in de Baai van Cadiz, een der fraaiste marinas in Europa, ideaal voor
alle mogelijke activiteiten inzake nautica. Geflankeerd aan de achterzijde door
een onmetelijk dennenbos en vooraan door een idyllische jachthaven met zicht op
de Atlantische Oceaan bezorgt een verblijf in dit hotel je onvergetelijke
momenten.Het hotel telt 59 kamers,
waarbij ruime luxe suites met alles er op en eraan, inclusief privaat
zonneterras. Het restaurant Las Vistaszet exquise gerechten op tafel. Een gezellige bar pakt uit met
smaakvolle tapas, hapjes vergezeld en tegelijk zijn naam eer aandoend van
een frisse Fino of Manzanilla, zodat niemand op zijn honger blijft. Tijdens de
week pakt de directie uit met speciale avonden waarbij alle windstreken van de
wereld op tafel tafel komen. Hotel Puerto Sherry staat tegelijk open voor
grotere evenementen en beschikt hiervoor over acht salons, op verzoek speciaal
aan te kleden. Een ruime parkeerhaven zorgt ervoor dat ook de wagen kan
genieten van een heerlijke vakantie.
MARINA
Hotel Puerto Sherry
wil het epicentrum worden van het marina gebeuren in El Puerto de Santa Maria.
Eigenaar Pedro Bores en exploitant Jan De Clerck gaan voluit voor het maximum.
Het is de bedoeling dat we het hotel het ganse jaar door openstellen voor
vakantiegangers zowel alsvoor diverse
evenementen. We hebben een vast klimaat dat ook in de winter toelaat te
genieten van de troeven. We maken thans werk om een opleidingscentrum voor de
zeilsport op het getouw te zetten. Dat wordt buiten de vakantiemaanden een
extra aantrekking voor de beginnende watersporter. Gekoppeld aan een fraai
gastronomie kan men in jaargetijde proeven van het échte Spanje, dat alleen in
Cadiz te beleven valt, stelt stichter HACE-hotels Jan De Clerck, geflankeerd
door PR Antonio Real en Enrico Amado,directeur Hotel Puerto Sherry.
200 JAAR
CONSTITUTIE
Topevenement in
2012 wordt in Cadiz de viering van 200 jaar Constitutie, de afkondiging van de
Spaanse grondwet op 12 maart 1812 door de Cortes Cadiz, de nationale wetgevende
vergadering van Spanje. We maken er alvast hard werk van en nu al lopen
reservaties binnen om het 200-jarig feest in Cadiz niet te missen. Wees gerust,
het wordt een onvergetelijk feest, besluit Jan De Clerck, tevens Consul van
België in het ere-consulaat van de provincie Cadiz.
BETAALBAAR
Hetis duidelijk
dat de familie De Clerck niets onverlet laat om de klanten het echte en
originele Andalusië aan te bieden. Ons principe is simpel: elk van onze hotels
heeft een eigenheid die je nergens vindt. Alhoewel de groep zich HACE noemt, is
het helemaal geen keten, want alle hotels zijn verschillend, enerzijds van
infrastructuur, anderzijds van concept en invulling van het vakantiegevoel.
Elk van de HACE-hotels is inzetbaar voor zowel de
particulier, de familie, de businessman of de congresganger. De HACE-hotels
getuigen alle van grote klasse en het personeel plooit zich dubbel om u ter
wille te zijn. Bovendien is de keuken in elk van de huizen van hoog niveau en
zorgt hetA la Carte restaurant telkens
voor aangename culinaire verrassingen. Tot straks in Andalusië? In een
HACE-Hotel, natuurlijk.
Het begon voor de familie
Jan De Clerck uit Waregem allemaal in 1969, na terugkomst uit huwelijksreis in
Hotel Playa de la Luz in Rota, sinds 1966 eigendom van de grote familie De
Clerck. De toen 26 jaar jonge Jan zag dat er meer brood in dit hotel zat en nam
er zijn intrek. Hij is er gebleven. Zijn passie voor het familiale hotelwezen
liet hem nooit meer los. Hij wordt vandaag hierin met klasse gevolgd door zijn
drie kinderen Sophie,Ann en
Stefaan.Samen goed voor de West-Vlaamse
werkkracht in Andalusië.
HOTEL JEREZ
HACE staat voor Hoteles
Andaluces con Encanto, de groepsnaam voor de vijf parels die de familie De
Clerck in 45 jaar uit de grond wist te stampen. Hotel Jerez is hét hotel bij uitstek voor zij
die kiezen voor een verkenning van de regio. Het centrum, de wereldvermaarde paardenschool
Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre,het racecircuit,de luchthaven en
snelweg voor directe verbinding naar alle hoeken van Andalusië, ligt om dehoek. Hotel Jerez telt 126 kamers en suites
met alles er op en eraan, binnen- en buitenzwembad, spa en een uitstekend A la
Carte-restaurant.
VILLA JEREZ
Andere parel is Villa Jerez
en ligt op wandelafstand van Hotel Jerez. Uitgewerkt in de chique villawijk is
dit een droom voor zij houden van absolute rust, aansluitend gastronomisch
restaurant Las Yucas. Het hotel telt 18 luxueuze kamers en suites. De Jacaranda
biedt plaats voor feesten, congressen, vergaderingen en productvoorstellingen
tot 80 man.
HOTEL PLAYA
DE LA LUZ
Aan de boorden van de
Atlantische Oceaan vinden we in Rota het Hotel Playa de la Luz, 4-sterren.
Strand, het water en de duinen zijn hier de grote troeven. Geheel volgens de
regels van de Andalusische architectuur telt het hotel slecht twee verdiepingen
en is met zijn 228 kamers, verdeeld over twee grote exotische tuinen met
patio-ruimtes, recent door toeristen over heel de wereld, verkozen binnen de
100 beste hotels van de wereld. Een hotel waar geen enkele zonneklopper aan kan
weerstaan. Zeerkindvriendelijk.
HOTEL DUQUE
DE NAJERA
Gelegen aan de rand van het
stadje Rota met zijn fijnzandstrand biedt dit 4-sterrenhotel 92 charmante
kamers en junior suites aan. Ideaal voor rustzoekers en zij die houden van wat
uitstapjes in de buurt. Het hotel ligt aan zee en is een der mooiste parels uit
de regio. Het centrale zwembad zorgt voor extra verfrissing. Restaurant
Embarcader is jaarlijks primus als Beste Visrestaurant uit de regio.
HOTEL GUADACORTE PARK
Omgeven door een 12.000 m²
grote exotische tuin met wuivende palmbomen ligt dit 4-sterrenhotel in het
hartje van de Algeciras baai, op slechts 15 min van de rots van Gibraltar, het
Los Arcornocales Nature Park en via ferry amper een uurtje van het Afrikaanse
Ceuto of Tanger. Het telt 126 kamers en junior suites, met zicht op de tuin.
Golfliefhebbers zitten binnen het kwartier op een van de mooiste greens ter
wereld. Het hotel is gespecialiseerd in huwelijksfeesten.
RUITERSCHOOL
Wie Andalusië zegt denkt aan paarden. Klassenpaarden. Een van de
allergrootste troeven van Andalusië en Jerez de la Frontera is de Real Escuela
Andaluzia del Arte Ecuestre, internationale ruiterschool waar elke dag
begeleide rondgang, aansluitend
grandioos spektakel te beleven valt. Het koetsenmuseum alleen al is een must
voor elke paardenliefhebber.Voeg daarbij een blik op de koninklijke
paardenstallen en je dag kan niet meer stuk. En dan is er de show als
sluitstuk. Onverbeterlijk en subliem. Paard en ruiter vormen een harmonisch
geheel dat op de piste vertaald wordt in
een gigantisch schouwspel waarbij mens en dier elkaar met een knipoog of tikje
verstaan. Meer info: reservas@realiscuela.org en www.realescuela.org
Trek in een dagje uit? Trek er eens op uit naar ons
Ardennen, naar Maredsous. Maredsous? Is dat niet die lekkere smeerkaas? Ja,
toch. Maar er is meer, de Abdij van Maredsous is tegelijk een plek voor
familiale ontspanning en bezinning. De Benedictijnenmonniken zijn hier al meer
dan duizend jaar de sacrale bewoners en zetten de traditie van gastvrijheid met
klasse en bezieling voort. Dat alles in een schitterend kader die aanzet tot
bezinning.
De Abdij van Maredsous heeft alles om u een dag zoet te
houden. Je wordt alvast met de nodige egards ontvangen in het Onthaalcentrum
Saint-Joseph. Een speeltuin wenkt de kinderen, een cafetaria zorgt voor
versterking van de innerlijke mens en ja, men kan er proeven van de
gastronomische producten die de Abdij met haar bieren en kazen laat genieten.
De abdij trekt jaarlijks ruim 400.000 bezoekers.
ORA ET LABORA
De Benedictijnen zijn monniken die in gemeenschap leven
volgens de Regel van de Heilige Benedictus. Zij leven in gemeenschap en delen
hun vreugden, pijnen en bestaansmiddelen. Zij huldigen vandaag nog steeds het
benedictijnse adagium: Ora et Labora (bid en werk) en verdelen aldus hun tijd tussen
gebed, lectio devina (aandachtig en indringend lezen van de bijbel) en talrijke
taken binnen de gemeenschap. Hij bidt s morgens om 4 uur, s middags, om 16 uur,
bij het vallen van de avond en in het begin van de nacht. In de andere momenten
geeft hij zich over aan persoonlijk gebed met de bijbel of de lectio devina. Of
zoals de gids het zo mooi zie: Wat is een monnik? Is iemand die tweemaal om 4
uur opstaat De abdij telt vandaag 32 monniken, P. Bernard Lorent is de abt.
COLUMBA MARMION
Een sacraal bezoek brengen aan de Abdij van Maredsous is
tegelijk kennis maken met het leven van de Zalige Columba Marmion, Derde Abt
van Maredsous (1858-1923). Geboren als Joseph Marmion in Ierland trad hij na
zijn priesterwijding (Rome 1881) in 1886 binnen in het benedictijnenklooster
van Maredsous onder de naam Columba. Hij werd in 1909 verkozen tot abt en bleef
dit tot aan zijn dood. Zijn stoffelijk overschot rust sinds april 1963 in de
Sint-Gregoriuskerk van de abdijkerk. Hij werd op 3 september 2000 door paus
Johannes-Paulus zalig verklaard, dit omwille wonderbaarlijke een mirakuleuze genezing
toegeschreven aan de voorspraak van Dom Columba Marmion. Op 3 oktober vindt in
de abdij een jaarlijkse celebratie plaats. Mooi moment van bezinning.
RONDLEIDINGEN
Naast bezinning is de Abdij van Maredsous vooral een
plaats waar genieten aan de orde is. Een natuurwandeling, een rondleiding of zo
maar genieten van al dat lekkers dat de abdij binnen zijn muren brouwt en
maakt. Alles kan. Het is duidelijk, vandaag is de abdij een toeristische
trekpleister, ideaal voor wandelaars en Bourgondiërs.
Rondleidingen vinden plaats in de gewenste taal,
Nederlands of Frans. De bezoeken starten aan de esplanade van het
Onthaalcentrum Saint-Joseph. Samen met de gids krijgt u uitzonderlijk toegang
tot het privé domein van de monniken. Zo ontdekken we de abdij, het kerkhof met
begraafplaats van de monniken, de indrukwekkende bibliotheek, de werktuin, de
keramiekateliers en onder andere (helaas) de buitenkant van de kaasmakerij, dit
omdat de kaasproductie moet gevrijwaard worden van alle externe factoren. De
rondleidingen duren ruim een uur. Toegang: 2,50 euro. Speciale prijzen voor
groepen. Meer info: www.maredsous.com
MAREDSOUS KAZEN
De Abdij van Maredsous mag dan wel een oord van bezinning
zijn, ze is bij het grote publiek vooral gekend omwille haar bier, kazen,
heerlijke kaas, met geduld gerijpt in de diepste kelders van Maredsous, met de
sneetjes, de Fagotin- en de smeerkazen als absolute toppers. Dat alles te
danken aan het recept van Vader Atout in de Abdij van Maredsous.