Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
25-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP DE BOEKENPLANK

REISBOEKEN OP DE PLANK

 

Uitgeverij Lannoo:

100 X Noord-Engeland

 

Bij uitgeverij Lannoo verscheen zopas “100x Noord-Engeland”, een reisgids waarin journalist Dirk Musschoot, sinds decennia een bewonderaar en bezoeker van het Engelse noorden, de lezer meeneemt naar zijn honderd favoriete bestemmingen in die regio en hem ruim voorziet van logeertips en adresjes om lekker te eten en te drinken. Meer info op www.lannoo.be en www.dirkmusschoot.be.

Het aanbod van Noord-Engeland is schier onuitputtelijk. Citytrippers kunnen naar de trendy steden Manchester, Liverpool, Newcastle/Gateshead, het middeleeuwse York of het decadente Blackpool. Liefhebbbers van woeste landschappen kunnen terecht in de Yorkshire Moors & Dales, Northumberland of het Lake District, waar de wandelmogelijkheden onbeperkt zijn. Ook aan de fietsers is gedacht, met onder meer een nieuwe fietsroute in de Yorkshire Wolds. Hou je meer van kastelen, van brede zandstranden (of net steile rotskusten), van (kleine) musea of van pubs en restaurants met onvermoede culinaire aspecten: Noord-Engeland heeft het allemaal.

P & O FERRIES

Wie met de tips van Dirk Musschoot aan de slag wil, vindt in P&O Ferries een uitgelezen partner. P&O Ferries vaart elke avond van Zeebrugge (en Rotterdam) naar Hull, waardoor deze havenstad op de rivier Humber de perfecte toegangspoort is tot Noord-Engeland.

De Cruiseferry heeft alles aan boord om het de passagiers helemaal naar de zin te maken. Iedereen logeert in een comfortabele cabine. Er zijn winkels aan boord, restaurants, bars met live entertainment. Er is een bioscoop, een kinderspeeltuin en – voor wie zich liever terugtrekt in een hoekje met een boekje – een stille ruimte. Na een nacht varen ontscheep  je ’s anderendaags ’s ochtends lekker uitgeslapen in Hull.

Een enkele reis naar Hull kan al vanaf 139 euro (personenauto + 2 personen + cabine).

Inlichtingen en reservaties op www.POferries.be of tel. 070/70 77 71 of via de reisagent.

oooOOOOOooo








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN DE BELGISCHE KUST

Zomers genieten in

restaurant De Kotter – Nieuwpoort

Lekkerbekken kennen het adres al jaren, het restaurant van de FlorealClub aan de Albert I laan 74 in Nieuwpoort. De Chef maakt er telkens een erezaak van om vis op de meest smaakvolle wijze op het bord te leggen. Restaurant De Kotter behoort dan ook tot de beste visrestaurants aan de Belgische kust. Even proberen? Tot straks in De Kotter.

Menu DE KOTTER

Proevertje

Waaier van gerookte eendenborst met boontjes en appel

Gegratineerde mosselen met Parmezaanse kaas

Sorbet of glaasje Akvavit

Gebakken zeeduivelnootjes in een spekjasje, een ragout van zomergroentjes en een wittewijnsaus met kervel

Of

Filet mignon met groene peper in de room

Safraanpeertjes met verse kaas en amandelschilfers

Prijs: 42 euro

All in: + 18 euro.

 

Te genieten van 30 juli tot en met vrijdagmiddag 26 augustus

 

NOORDZEEMENU

Proevertje

Tartaar van gamba’s op een carpaccio van rode biet, een marinade van ansjovis en een mousse van wasabi

Seldersoep gefarfumeerd met kerrie en kokos

Hondshaai in een zuiders stoofpotje

Grote chocolademacaron, zachte pistachemousse en geflambeerde kersen

Prijs: 30 euro

All in: + 18 euro

Te genieten van zaterdagmiddag 30 juli tot en met vrijdagmiddag 26 aug.

 

Gamba’s à Volonté

In augustus kan men ELKE VRIJDAGAVOND genieten van heerlijke gamba’s, op drie verschillende wijzen

Koude gamba’s met kerriesausje en rijst

Geroosterde gamba’s op Provençaalse wijzen met gevulde aardappel

Volop te genieten van 19 tot 22 uur.

Reserveren is de boodschap

Prijs: 27 euro

 

Restaurant De Kotter

Albert I laan 74

8620 Nieuwpoort

Tel. +32 (0) 58 224 620

Email: nieuwpoort@florealclub.be

http://www.florealclub.be

 

Gesloten op zondagavond, maandag en dinsdag

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
15-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SLOVENIE PAREL VAN DE BALKAN

Slovenië: Groene ongerepte natuur, modern, goedkoop

Dobrodosli na Maribor

 

Welkom in Maribor. Slovenië als vakantieland, niet direct misschien je eerste keus. Toch is dit kleine land – geboren uit ex-Joegoslavië – een ideale pleisterplek voor zij die houden van rust, groen, ongerepte natuur, wandelen, fietsen, wijn, warme zomers, wars van de toeristenmassa. Meer nog, de gastvrijheid zorgt voor extra gezelligheid. Bovendien is dit een modern land en is het er vandaag nog goedkoop.

Slovenië, sinds de middeleeuwen onder de druk en verbonden met het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, scheidde zich snel af van het in crisis verkerende Joegoslavië, werd in 1991 onafhankelijk en een jaar later erkende de Europese Unie Slovenië als republiek met als staatsvorm een parlementaire democratie, telt zowat twee miljoen inwoners en is zo groot als twee derden van België. Toerisme vertaalt er zich in het uitbouwen van een kleine en bergachtige streek dat voor ruim de helft bedekt is met bossen en bergen die hoger reiken dan 2.000 meter. De Julische Alpen bezit met de 2.863 meter hoge Triglav de hoogste top. De Soca-vallei ligt er uitstekend bij als ski-oord met het wondermooie en schilderachtige Bled en Kransjka Gora als blikvangers en toeristische centra met Ljubljana als hoofdstad, Maribor, Ptuj, Velenje, Celje, Kranje en onder ander Koper als topics. We kozen voor het noord-westen met Maribor als speerpunt. Ideaal voor een verkenning naar historische steden als Ptuj, Ljutomer, de pittoreske wijnroute rond Jeruzalem, Velenje, Celje en onder andere Lasko en Vransko, deze laatste op de terugweg naar de moderne luchthaven van Ljubljana.

MARIBOR

Na Ljubljana (280.000) met 120.000 inwoners de tweede grootste stad van Slovenië. Gelegen aan de groenrijke flanken van Pohorje en de Drava-rivier, biedt deze stad alles wat men verlangen kan. De oude stadskern en een wandeling langs de oevers van de Drava brengen u bij heerlijke pleintjes. Een stad waar traditie en geschiedenis is geschreven. Ontdek Stara Trta, met zijn 400 jaar de oudste wijnrank ter wereld, te vinden aan de gevel van het Oude Wijnhuis in Lent, het oudste gedeelte van de stad, waar in juli het multicultureel zomerfestival Lent-feesten plaats vindt. De wijnheuvels en het gebergte van Pohorje strekken zich uit tot bij de oude stad, wat Maribor eens zo aantrekkelijk maakt. Ontdek tijdens de wandeling in de autovrije binnenstad het stadhuis, de Aloysiuskerk, de schitterende patriciërshuizen en onder andere de pestzuil (Steber Kuge), op het centrale plein. De Johanneskathedraal (Sveti Janez Krstitelj), het postgebouw, het theater, het Bevrijdingsmonument aan het kasteel en de universiteitsbibliotheek zijn de andere blikvangers.

POHORJE

Voor de sportievelingen wacht op de flanken van POHORJE een groen wandel- en fietsparadijs in de zomer, een skipiste in de winter, het domein van Matej Obu die het Bike & Adrenaline Park onder zijn bescherming neemt, goed voor zowat 50 km pistes, 20 km langloifpistes en talrijke liften die van het geheel een winterparadijs maken.

Het is duidelijk, Maribor is samen met Pohorje elke dag van het jaar het bezoeken waard. Stress en verveling moeten er nog uitgevonden worden. Het mag dan ook geen wonder zijn dat Maribor in 2012 Europese Culturele Hoofdstad van Europa is. Samen met Ptuj, Ljutomer, Velenje en Celje beschikt het over schitterende culturele troeven.

Logeertip: Hotel Habakuk, aan de voet van Gondola, kabelbaan naar de pistes van Pohorje.

MARIBOR 2012

Volgend jaar is Maribor, samen met de randsteden Ptuj, Ljutomer, Velenje, Celje en Jeruzalem Cultureel Hoofdstad van Europa, samen met het Portugese Guimaraës. Alle info: ECOC Maribor 2012 – tel. +386 2 228 1250 en

www.maribor2012.eu

 

Meer info: www.slovenia.info; www.maribor-pohorje.si, www.jeruzalem.si

Met dank aan Rok Klancnik, Louis Laurent, Lucja Jager, Ana Vugrin, Nataja Slak en Andrej Vrsic.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
14-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WONDERMOOI SLOVENIE

Streekgerechten en wijn zijn super

Smaakvol tafelen in Maribor

Lekkerbekken voelen zich alras thuis in Slovenië. In het bord steevast  mediterrane en typische streekgerechten, in het glas uitstekende lokale wijnen. Door de ligging hoeft het geen verbazing te wekken dat Hongaarse, Oostenrijkse en een vleugje Italiaanse gerechten op het bord verschijnen. Niet direct de topgastronomie zoals men deze in onze sterrenrestaurants kent, maar beslist even smaakvol.

Laat er geen twijfel over bestaan, de Slovenen zijn sterke eters. Pasta, bonen, groenten, gerookte worst, salami, geitenvlees, schapenbouten, rundgebraad of onder andere de onnavolgbare paddenstoelensoep wordt in grote porties op tafel gezet. De wijn vloeit hierbij welig. Een van de meest geliefde voorgerechten is de Prsut, een door de sterke bora-wind gedroogde ham uit de Karst. Het wordt doorgaans met brood en olijven geserveerd. Soms ook met harde kaassoorten. Kaas? Slovenen zijn gek van geitenkazen die veelal gebruikt worden bij vullingen van taarten.

VIS ZWEMT DRIE KEER

Slovenen mogen dan vooral grote vleeseters zijn, ze zijn evenmin vies van een lekkere vis. Meer nog, ze staan 200% achter hun stelling “vis moet drie keer zwemmen, in de zee, in de olie en dan in de wijn”. Vis komt gekookt, gestoomd of gegrild op tafel. De zubatac (zeebrasem) is hun lieveling en wordt gretig doorspoeld met – liefst – een halfzoete wijn.

NAGERECHT HEILIG

Zeer belangrijk bij de maaltijd is het dessert. Het nagerecht is er heilig: de zoetemondjes zijn hier aan het feest met de Palancinke (pannenkoek met zoete vulling) als absolute topper, de Gibanica (taart met walnoten, appel of maanzaadjes) en de Potica (deeggebak met diverse vullingen). Hoe zoeter hoe beter, uiteraard door te spoelen met een half-zoete of zoete Muscatel. Het hoeft geen betoog, de Sloveense wijnen behoren tot de beste van de wereld, zijn evenwel minder bekend omdat minder dan 5% in vinotheken en het buitenland terecht komt. De streek rond Maribor met Jeruzalem zorgt voor schitterende flessen. Aan de havenwijk Lent vindt je voor de vinotheek Stara Trta wat wellicht de oudste wijnstok ter wereld zou zijn. Hij staat er te kijk en draagt nog elk jaar druiven. Geen wijnliefhebber? Dat wacht een frisse pint Lasko of een Union op je. Je kan dit alles genieten in tal van Gostilna’s (eethuis met streekgerechten), Konoba’s (bars met hapjes) en Restavracija’s (betere restaurants). Dat alles aan zeer democratische prijzen en een stuk goedkoper dan in ons land. Er wacht al een drie gangenmenu tegen de prijs van 13 euro, exclusief drank. Wie alleen op jacht is voor een stukje suikerzoete taart kan die vinden in de Kavarna en Slascicama, koffiehuizen en tearooms, steevast paraat met flinke porties, zoals de Slovenen het graag lusten.

INFO

Reizen in Slovenië is simpel. Adria Airways brengt in samenwerking met SN Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel naar Ljublijana. Met een huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur in Maribor. De rest ligt allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn zonder meer uitstekend. Men rijdt er steeds met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor is een uitstekende invalsbasis voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit Brussel: 1.200 km over uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer (warm) en najaar. In de winter is het koud met veel sneeuw (skipistes). De mogelijkheden tot wandelen en fietsen in de zomer of skiën in de winter zijn oneindig en zorgen ervoor dat je als herboren terug naar huis komt.

MARIBOR 2012

Cultuurliefhebbers hebben er alle redenen bij om volgend jaar Slovenië in het algemeen, Maribor in het bijzonder, te bezoeken. In 2012 is Maribor en de randsteden Ptuj, Ljutomer, Velenje, Celje en Jeruzalem Cultureel Hoofdstad van Europa, samen met het Portugese Guimaraës. Alle info: ECOC Maribor 2012 – tel. +386 2 228 1250 en www.maribor2012.eu

 

Meer info: www.slovenia.info; www.maribor-pohorje.si, www.jeruzalem.si

Met dank aan Rok Klancnik, Louis Laurent, Lucja Jager, Ana Vugrin, Nataja Slak en Andrej Vrsic.

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SLOVENIE OP ZIJN BEST

Kuuroorden en Spa nieuwe troeven

Op stap in de hel van Venelje

Slovenië is zo boeiend dat de reiziger er zonder probleem zijn gading vindt. Op zowat een uurtje van Maribor zorgen de steden Venelje en Celje voor een brokje historie, aansluitend de komst van steeds maar moderne kuuroorden en spa, waar zen het nieuwe woord is.

Venelje is nagenoeg nieuwe stad, goed voor ruim 30.000 inwoners en in de schaduw van het 13de eeuwse kasteel met oude stad, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Het bruist er van het leven en heeft een hart voor cultuur en natuur. Toppers zijn het gloednieuwe Vila Bianca, het Cultureel Centrum, de Kolenmijn en onder ander de Gorenje-fabriek, een moderne stad met sprankelende ideeën. Vila Bianca is het epicentrum maar de troef is vooral het Koolmijn Museum, waar vandaag nog kolen gegraven worden (uitsluitend voor fabrieksgebruik) en waar je op 184 meter diepte het leven van de mijnwerkers kunt mee beleven over ruim drie kilometer ondergrondse tunnels, 36 scenes en 16 multi-media voorstellingen, bezoek af te ronden met 700 meter lang ritje in de kolentreintje, “eerste klas” weliswaar. Ronduit indrukwekkend. Ales Rehar, meer dan 20 jaar mijnwerker, is je onverbeterlijke gids. Onder het motto Srenco (Veel geluk) daalt hij met jou in de authentieke mijngangen, die tussen 1889 en 1999 liefst 178 miljoen ton kolen leverde. De lift brengt je in minimum van tijd naar de dieperik, exact naar de plaats waar tot voor kort de mijnwerkers zich nog in het zweet werkten, in zowaar onmenselijke omstandigheden. Elke dag in de duisternis, te midden zwarte stofwolken, af en toe een ontploffing, een instorting, al dan niet met slachtoffers. Werken in de hel, zeg maar. Gids Ales Rehar laat het je allemaal via simulatie beleven, al is het verorberen van de mijnwerkerslunch authentiek. Een paar droge sneetjes witbrood met worstje en frisdrankje. En dan terug aan het werk.

CELJE

Met de Renaissanceburcht uit 1580 als speerpunt is Celje de derde grootste stad van Slovenië, ligt aan de Savinja rivier, telt zowat 50.000 inwoners, beleefde turbulente tijden onder de Romeinse bezetting en is vandaag een stad vol cultureel erfgoed, een sterk ontwikkeld sociaal leven en vooral veel handel en toerisme, een der aantrekkelijkste steden, op minder dan 60 km van Maribor. Beklim alvast de burcht en geniet van een prachtig panoramisch zicht van de stad. De burcht is recent volledig gerestaureerd en staat open voor diverse culturele voorstellingen en tentoonstellingen.

Op wandelafstand van de stad wacht het aangelegde Smartinsko Jezero, het meer van Celje. Hier kan men naar believen wandelen, fietsen, zwemmen, watersporten, vissen en zo maar genieten van groen en water. En voor wie het wenst, er staan houten huisjes ter beschikking voor een weekendje barbecue aan het water. Meer info: www.celeia.info

HOTEL BIOTERME

De jongste jaren worden heel wat inspanningen geleverd om de toerist te behagen met kuuroorden, binnen- en buitenzwembaden en onder andere thermaal amusement gekoppeld aan een aangenaam verblijf en heerlijk dampende tafel. Gloednieuw is het viersterrenhotel BIOTERME, gelegen hartje Prlekija, Ljutomer, met Rebeka Trop als Marketing Directeur. Het hotel is gebaseerd op groen, bio en natuur. Ook de kamers zijn exclusief en er wordt volledig ingespeeld op ecologische facetten. Met zijn 68 kamers, zijn restaurant met biologisch hoekje, uitstekende wijnkelder, massages, thermaal indoor en outdoor Waterpark, aansluitend een tiental zwembaden is dit een hotel waar het volop genieten is van een op en top groene vakantie. Meer info: www.bioterme.si en Rebeka.Trop@bioterme.si

THERMANA LASKO

Andere topper is zonder meer het wellness park en thermaal & spa in het THERMANA hotel in LASKO. Het resort is een ultra modern kuuroord met ruime keus van geneeskrachtige bronnen, massages en wellness. Verkoopsdirecteur Maja Jahn is formeel: “De kwaliteit van het biologisch waterveld is optimaal. Het Lasko Thermaal Spa Resort is de eerste Spa in Slovenië die het water analyseert volgens de jongste methodes wat als resultaat betekent dat we alleen de beste kwaliteit kunnen leveren.” Meer info: www.thermana.si en Maja.Jahn@thermana.si

Meer info: www.slovenia.info; www.maribor-pohorje.si, www.jeruzalem.si. Met dank aan Rok Klancnik, Louis Laurent, Lucja Jager, Ana Vugrin, Nataja Slak en Andrej Vrsic.

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SLOVENIE

Wandelen in geschiedenis en wijngaarden

Ljutomer wijnpionier in Jeruzalem

We maakten al eerder kennis met Slovenië en de grote troeven van Maribor. Iets verder op wacht de historische stad Ptuj en Ljutomer, een voorloper en pionier inzake wijnbouw, politiek en paardrennen.

In Ptuj zijn liefhebbers van een stevige brok geschiedenis aan het feest. De oudste stad van Slovenië zit bol van historische feiten. De Romeinen bouwden de stad als kolonie en keizerlijke residentie, naderhand verwoest door de Oost-Goten in de 5de eeuw. De Slaven en de aartsbisschoppen van Salzburg bliezen de stad aan de Drava rivier nieuw leven in en bouwden burchten om te weerstaan aan de aanvallen van de Hongaren (Magyaren) en Turken. Vandaag is Ptuj een open historisch museum. Geniet van de 9de eeuwse Sint-Georgiuskerk (SV Jurija), de stadtoren (met slechts 3 klokken in plaats van vier) met daarvoor het Orpheus-monument als nagedachtenis van de vele branden die Ptuj in de loop der tijden teisterde en onder andere het Dominicanenklooster, vandaag goed voor rijke verzameling archeologische stukken. Voeg daarbij de klimpartij naar de Ptujski Grad, het kasteel van Ptuj, en je dagje geschiedenis kan niet meer stuk. Het uitzicht op de stad is grandioos.

LJUTOMER

Laat zeker niet na een bezoek te brengen aan Ljutomer, waar kletterende ooievaars je begroeten op diverse schoorstenen, middeleeuws stadje dat in een modern jasje is gestoken, tegelijk het epicentrum voor wijnbouw in Oost-Slovenië met een uniek gedroomd wijngebied in het nietig dorpje Jeruzalem dat deel uitmaakt van de wijnroute tussen Maribor en Ljubljana. Ljutomer is binnen de Sloveense geschiedenis de allereerste stad met een open parlement, ooit gehouden in het park. De stad was tegelijk de eerste locatie in Slovenië waar een film werd gedraaid, de eerste stad die beschikte over een supermarkt en voor de sportlui, de allereerste plaats waar paardrennen voor trotters werd gehouden. Het grote stille binnenplein adem geschiedenis uit. Tegelijk bezit de stad alles wat men zich kan wensen: groen, rust, sport en genieten. Andrej Vrsic, algemeen directeur Toerisme Prlekija Ljutomer, is opgetogen met zoveel moois in de regio.

JERUZALEM-WIJNROUTE

Kenners vergelijken de regio Stiermarken, aan de grens met Kroatië, graag met het Toscane. De eerder verrassende naam Jeruzalem is te danken aan de Duitse kruisridders die de regio 700 jaar in handen hadden. Het is een deelgemeente van Ljutomer en telt nauwelijks 44 inwoners. Het panoramisch zicht dat men van op de 328 meter hoge heuvel heeft is fenomenaal. Op de top heerst het hotel-restaurant Dvorec Jeruzalem, 4-sterrenhotel met tien schitterende kamers (dubbele kamer: 65 euro) met knap restaurant, geflankeerd door een vinotheek en de kerk Onze Lieve Vrouw van Smarten waar je kan genieten van enkele buitengewone schatten.

Tijd om te proeven. De heuvels zijn bezaaid wijngaarden wat de schoonheid van het landschap tekent. Bovendien is de gastvrijheid in alle wijnhuizen optimaal wat het proeven en genieten naar ongekende hoogten drijft. Ruim 80% van de productie is wit met de Sipon, Riesling, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muskaat en onder andere Gewürstraminer als druiventoppers. Kruisvaarders,pelgrims en vooral de Romeinen legden hier de eerste wijngaarden aan. Vandaag plukt men hier de vruchten van. Veelal kleinschalig, is er dusdanig weinig uitvoer en is de oogst zo goed als voor eigen gebruik. We duiken dan ook graag de kelders van P&F Jeruzalem Ormoz in (zowat de grootste producent in Slovenië) waar Marko met genoegen enkele flessen met klasse ontkurkt. De Sipon Ljutomercan 2009 en de Traminec Jeruzalem Ormoz laten zich smaken, beide gouden laureaten op diverse beurzen. Meer info: www.jeruzalem-ormoz.si en www.slovenia.info

INFO

Reizen in Slovenië is een pretje. Adria Airways brengt in samenwerking met SN Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel naar Ljublijana. Met een huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur in Maribor. De rest ligt allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn uitstekend. Men rijdt er steeds met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor is een uitstekende invalsbasis voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit Brussel: 1.200 km over uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer (warm) en najaar. In de winter is het koud met veel sneeuw (skipistes).

Georges Keters






>> Reageer (0)
13-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOI SLOVENIE

Genieten met de ganse familie

Leuk verblijven in Sloveense Tourist Farm

Wie wil kiezen voor en vakantie anders dan anders zal zich in in een trip naar Slovenië niet verliezen. Zowat overal, en zeker in het noord-oosten,  zit het in de regio Maribor bol van de Tourist Farms, een soort chambre d’hôte maar waar je zelf kiest wanneer je aan tafel kom, zonder dat je mee hoeft aan te zitten aan de gemeenschappelijke tafel van de gastvrouw.

Eerder mocht u hier al kennis maken met de troeven om en rond Maribor. Niet te missen is een tochtje naar Beltinci, regio vol cultuur en natuur. De tocht start aan De Drijvende Molen aan de Mura rivier. Hier zorgt een 80-jarig koppel nog dagelijks voor het malen van het graan, met dank aan de stroomsterkte die de bijna 100-jarige molen draaiend houdt. Maar er is nog meer te beleven, op weg naar Beltinci. Maak onderweg even tijd voor een verpozende halte bij de bijenkwekerij met kleinschalig museum Tigeli waar de charmante Dragica je wegwijs maakt in het leven tussen de bijen. Bewonder tegelijk de unieke kruiden- en bloementuin. Meer info: www.cebelarski-muzej.si

De “ferry” laat ons toe het Eiland van de Liefde (Island of Love) op de andere oever te bereiken. De ferry wordt handmatig bediend door Marko, een stevig uit de kluiten gewassen veerman. Onze leidsman Andrej Vrsic rijdt met enige reserve zijn wagen op het pont. De rest is in kloeke handen van Marko. “Hier bleef de tijd stil staan, maar geen computer die het kan vervangen”, stelt de veerman, die zich beschermd voelt door Sint-Nicolas, patroon van de molenaars en veermannen.

TOURIST FARM HLEBEC

Een heerlijke bostrip later maken we kennis met een van de meest gezellige toeristenboerderijen uit de regio: Tourist Farm Hlebec in Kog, op de Jeruzalem wijnroute. Hier wordt men tot in de puntjes verwend door de familie Milan Hlebec. De zeven kraaknette kamers geven logement aan zeventien personen. Milan zorgt voor de ontvangst en verwelkomt je alvast met een eigen heerlijke fles Hlebec Sauvignon. De gastvrouw is de koningin in de keuken en zet heerlijke streekgerechten op tafel. Dat kan buiten onder de druivelaars of binnen in een van de drie gezellige plaatsjes, knus ingericht als een volwassen stube. Milan Hlebec is een duivel doel al.die samen met zoon Milan jr. ruim 35.000 wijnstokken vertroetelt op de flanken van Jeruzalem, goed voor tienduizenden flessen. Het is simpel, alles wat in huis op tafel komt, wordt op eigen grond gekweekt. Proef er zeker de onverbeterlijke “brioches”, gekonfijte eend, de rillette van het huis of een bord dampende paddenstoelensoep. Een delicatesse. Vergeten we hierbij de verschillende soort worst en vleesschotels niet. Heerlijk, flesje Hlebec Le Blanc des Tempeliers bij de hand, en het is feest. Tourist Farm Hlebec is tegelijk een uitstekende uitvalsbasis om de regio te verkennen, geknipt voor fietsers en wandelaars, ideaal voor tochtjes met paard, dat alles af te sluiten met een verblijf in half pension: slechts 33 euro per persoon! (kamer, ontbijt, diner). Meer info: www.hlebec-kog.net en tkhlebec@siol.net  Sterk aanbevolen.

TOURIST FARM PUKLAVEC

Leuk is het evenzo in de Tourist Farm Puklavec in Miklavz waar de familie Blaz Puklavec je graag ontvangt in zijn totaal gerenoveerde veranda en leuke kamers, aansluitend heerlijke tafel. (half pension: 33 euro per man) Ook hier vloeit de Riesling, Sipon en onder andere de Chardonnay welig in de eeuwenoude kelders van levensgenieter Blaz. Meer info: www.slovenia.info/puklavec en puklaveccb@volja.net

HOE ER NAARTOE

Adria Airways brengt in samenwerking met SN Brussels Airlines in anderhalf uur van Brussel naar Ljublijana. Met een huurauto ben je via de snelweg in minder dan twee uur in Maribor. De rest ligt allemaal binnen een steenworp. De wegen zijn uitstekend. Men rijdt er steeds met dimlichten. Eender waar in de regio Maribor is een uitstekende invalsbasis voor bezoek van de regio. Met de wagen vanuit Brussel: 1.200 km over uitsluitend snelwegen. Beste periode: voorjaar, zomer (warm) en najaar. In de winter is het koud met veel sneeuw (skipistes).

Meer info: www.slovenia.info; www.maribor-pohorje.si,

Georges Keters






>> Reageer (0)
28-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS IN IERLAND

Met Reizen LAUWERS in ongerepte natuur

            Het Groene Hart van Ierland

Wie niet direct belust is op een vakantie waar horizontaal genoten wordt van warme zonnestralen, maar tuk is op groen, rust en ongerepte natuur, vindt alles wat hij nodig heeft op de reis Het Groene Hart van Ierland, getekend Reizen LAUWERS. Een negendaagse busreis die je tot in de kleinste hoekjes van West-Ierland brengt, met extra verblijf in de boeiende stad Dublin.

De ontdekking van Groot-Brittannië start al in Calais waar de ferrydiensten P&O je in iets meer dan een uur naar de kalkrotsen van Dover brengen. Een paar uurtjes bussen en je kan alvast verpozen in Swansea Bay, met blik op de unieke baai van Mumbles. Via Fishguard wacht je een leuke vier uur durende ferrytocht met Stena Line die je op en top aan boord verwent tot je in Rosslare de Ierse bodem betreedt. Meteen heel wat moois in aantocht, met start in het bruisende Dublin aan de rivier Liffley, goed voor ruim 1 miljoen inwoners en bol van de architecturale parels. Toppers daarbij zijn Trinity College met de Oude Bibliotheek waarbij het wereldberoemde Book of Kells in al zijn glorie op je wacht, een turf van zowat 350 perkamenten vellen, met veel geduld neergepend en geïllustreerd in de 8ste eeuw door Ierse monniken. Geniet ook van de Gregoriaanse gebouwen rond Merrion Square, het Nationaal Museum en onder andere Dublin Castle, de City Hall, de kaden langs de Liffey en uiteraard St-Patrick’s Cathedral, met tombe van de in Dublin geboren Jonathan Swift, legendarische auteur van Gullivers Reizen. Voetballiefhebbers genieten van het Aviva Stadium waar voetbal en rugby elkaar op internationaal niveau ontmoeten.

CONNEMARA

Op weg naar Galway en de duizenden meren van Connemara, meesterlijk bezongen door de Franse zanger Michel Sardou en ondersteund door zwaaiende doeken, maken we kennis met de kloosterruïnes van Clonmacnoise, doorspekt met typische Hoogkruisen. Een must. Nog meer moois te zien rond het Lough (meer) Corrib met leuke stekjes als Cong, in de jaren 50 pleisterplaats van filmregisseur John Ford die er zijn prent The Quiet Man met John Wayne en Maureen O’Hara draaide. Een klein museum op locatie laat alles herleven. Iets verder op is het opnieuw genieten van een flinke brok wilde natuur in het dorpje Leenane waar regisseur Jim Sheridan in 1990 de film The Field met Richard Harris en Sean Bean realiseerde, prent die de aardappelhongersnood in 1939 illustreert. Maar er is nog meer te beleven in Connemara met Killary Harbour, de zogenaamde enige fjord van Ierland, als topic met een steenworp verder de indrukwekkende Kylemore Abbey met uitgestrekte tuinen, omwald door Victoriaanse muren.

LORD OF THE RINGS

De westkust blijft ons boeien met schitterende natuur om en rond de Cliffs of Moher en de Burren, twee machtige locaties in de buurt van Ennis en Lahinch. De Burren, een spookachtig maanlandschap geschapen door kalksteenplaten, gevormd door gletsjers en erosie, is tegelijk een paradijs voor vogels en vlinders. In Moher is het genieten van 215 meter hoge spectaculaire loodrechte rotsmassa’s, het walhalla voor papegaaiduikers, meeuwen en duizenden zeevogels. Om stil bij te worden. De Britse schrijver en hoogleraar John Ronald Reuel Tolkien vond hier zijn inspiratie voor zijn wereldberoemde trilogie Lord of the Rings.

RING OF KERRY

We verlaten de Cliffs van Moher en steken in Killimer de Shannon rivier over om Tralee te bereiken, graafschap Kerry met Killarney als centrum van het indrukwekkende merengebied. Wie er ten volle van wil genieten zit zoet met de Ring of Kerry, een grandioze rondrit van zowat 180 km doorheen een ruige en wondermooie streek, doorspekt met kliffen, vulkaanheuvels en adembenemende marinezichten met overzicht van tal van meren uit het Killarney National Park. Onderweg ontdekken we het Kerry Bog Village Museum, veendorp in Glenbeigh dat de sfeer en de woonst van turfsteker Jerimiah Mulvihill weergeeft, zo weggeplukt uit de jaren 1800. Iets verder op geeft schaapherder Ryan een demonstratie hoe hij zijn Border Collie honden africht om zijn schapen te hoeden. En fluitje van een cent voor Ryan, maar een helse taak voor de hond. Indrukwekkend voor ons.

JAPANSE TUINEN

Wie nog meer groen wil krijgt ruim zijn gading wanneer we via Limerick halt houden in Bunratty Castle (openluchtmuseum met fraaie tuin, Iers Bokrijk zeg maar) en niet in het minst in Kildare, waar de Japanse Tuinen en de Ierse Nationale Stoeterij je nog eens trakteren op een portie onversneden groen. Aan de ene kant worden paarden verzorgd als koningskinderen, aan de overzijde is het puur genieten van Japanse wijsheid omtrent bloemen en planten. Het Theehuis, de Bron de Wijsheid, Scheiden der Wegen en onder andere de Poort van de Eeuwigheid zijn slechts enkele van de vele paviljoentjes die je in vervoering brengen. Als je van die dingen houdt.

NOORD-WALES

Op naar Dublin waar we vooraleer vanuit Dublin Port koers te kiezen voor Wales, Holyhead en het eiland Angelsey, nog even bezoek brengen aan een van ’s werelds topbrouwerijen: GUINNESS. Gespreid over zeven verdiepingen maakt men je wegwijs in de geschiedenis van het bierconsortium Guinness met als top of the bill genieten van een lekker Big Pint of Guinness, tegelijk genietend van een 360° zicht over Dublin. Daarna trekken we naar Blessington waar we Russborough House ontdekken, een van de mooiste Ierse huizen – overigens de langste gevel van het land –  aansluitend schitterende groene partijen zoals men die alleen maar in Ierland kan bewonderen. Op naar Dublin Port waar de SuperFerry ons in anderhalf uur naar Wales brengt. Op weg naar het Britse Telford maken we kennis met de wonderbaarlijke schoonheid van Noord-Wales, laten Bangor achter ons en genieten van een flink stuk van het Snowdonia National Park vooraleer te proeven van het niet te missen gewezen mijnwerkersstadje Betws-y-Coed – met huisjes in Victoriaanse stijl – om dan via Llangollen Engeland te bereiken.

Intussen kroop de kalender negen dagen ver en is Dover opnieuw in zicht. Reizen LAUWERS zet je via P&O Ferries terug op weg naar huis. Voeg daarbij een chauffeur die ERWIN heet en je bustrip is zo geslaagd.

 

KNAPPE HOTELS

Op stap met Reizen LAUWERS mag je er donder op zeggen dat je steevast knappe hotels aangeboden krijgt. Voeg daarbij steeds correcte maaltijden en je reis kan op dat vlak al niet meer stuk. Op het menu alvast de klassieke Britse toppers met Leek & Patato Soup, Chicken Livers, Stew, Pork Sausages with Onion Gravy, Fish en de onvermijdelijke, doch lekkere Chocolate Brownie of de Lemmon Drizzle Cake. Tea mag evenmin ontbreken. En ja, voor de liefhebbers: het ontbijt is nergens beter dan in het Verenigd Koninkrijk: Brown or white toast, jam, chees, ham, eggs and bacon, black pudding, beans, tomatoes en kippers. Het leven kan simpel zijn.

P&O FERRIES

 

Reizen naar Ierland is een pretje. Vanuit Zeebrugge is er dagelijks om 19 uur afvaart naar Hull. De volgende morgen zet je na een nachtje rustig dobberen en stevig ontbijt om 8.30 uur voet op Britse bodem. Zowat 3,5 uur makkelijke snelweg later snuif je de Welsh lucht met volle teugen. Het genieten kan beginnen. Ierland kan je ook bereiken via Calais en Dover. P&O Ferries is zonder meer de grootste ferry maatschappij en telt 50 afvaarden per dag naar Groot-Brittannië en dit op vier verschillende routes: Noord-Engeland (Zeebrugge-Hull en Rotterdam-Hull met bestemming York, Leeds, Lincoln of doorgang naar Wales, Ierland en Schotland) en Zuid-Engeland, met 46 kanaalovertochten per dag tussen Calais en Dover. De overvaart duurt amper 1.30 uur. Aan boord wacht met de Langan’s Brasserie een heerlijk à la carte restaurant of kan je in de Club Lounge in alle rust van je overtocht genieten.

Wie even uitkijkt, P&O Ferries pakt regelmatig uit met schitterende aanbiedingen en promoties.

Meer info: www.POferries.be, tel. 070 70 77 71 en in alle reisbureaus.

Met dank aan de Dienst voor Toerisme Ierland - www.discoverireland.com

Meer info en boekingen:

070 35 08 18 en www.lauwers.be

(Georges Keters)








>> Reageer (0)
27-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE IN MIDDELKERKE

Nieuwe Champagne voor

 Fonds van de burgemeester Middelkerke

Casino anno 1955 op capsule

 MIDDELKERKE – Na het succes van de vorige jaren pakt het Fonds van de Burgemeester – dat onder impuls van burgemeester Michel Landuyt instaat tot ondersteuning van de minder bedeelden in de gemeente en de organisatie van een gratis kerstfeest voor Middelkerkse Senioren – ook dit jaar uit met de uitgave van een speciale Champagne met exclusief etiket en dito capsule. Dit jaar werd gekozen voor het Casino anno 1955.

900 FLESSEN

Om de exclusiviteit te bewaren zijn er slechts 900 flessen gebotteld, getekend Champagnehuis Dhondt-Grellet uit Flavigny, nabij Epernay met wie Middelkerke al meer dan 40 jaar verbroederd is. De fles kost 22 euro, zes flessen voor 120 euro. Deze zijn te bekomen bij Geschenkenartikelen Rikardo, Leopoldlaan 76; Kapsalon Cared, Leopoldlaan 109; Ronny Van Troostenberghe, Oostendelaan 2 en bij burgemeester Michel Landuyt, Koninginnelaan 73, die best tevreden is met de nieuwe actie.

HEBBEDING

“Met het Casino 1955 als capsule is dit een nieuw collectors item, want de échte liefhebbers houdt niet alleen van Champagne, maar kijkt ook uit naar de capsules. Na de Watertoren, de Rotonde en de Dronkenput is het Casino 1955 een nieuw hebbeding binnen de verzameling capsules”, stelt burgemeester Michel Landuyt, zelf graag te vinden in de Champagnevelden.  (GK)






>> Reageer (0)
23-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ITALIAANSE TOPWIJNEN IN OSTEND QUEEN

De Brugse Wijnkelder brengt Italiaanse topwijn in primeur

CAVALLI exclusief in OSTEND QUEEN

 

Cavalli, een naam als een klok binnen de mode- en de paardenwereld. Met Cavalli Nuturali scheert men hoge toppen binnen de wereld van de trotters en dames worden gek van de modelijn die Roberto Cavalli op de catwalk laat bewonderen. Maar zoon Tommaso verdiept zich liever in de wijngaarden. Sinds 2000 werkt hij op het ouderlijk domein Tenuta Degli Dei (Domein van de Goden) in Panzano aan een Toscaanse topwijn. Geruggensteund door oenoloog Carlo Ferrini ontwikkelt hij vandaag een Toscaanse Bordeaux blend om u tegen te zeggen, met druiven Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante Bouschet en de Petit Verdot, goed voor twee topwijnen  Cavalli Collection en Cavalli Selection.

EXCLUSIEF

Verkoopsdirecteur Yoni Heemans van De Brugse Wijnkelder haalde via importeur Bart Van Hemelrijk uit Antwerpen de Cavalli-wijnen in huis. “Deze topwijnen danken hun kwaliteit aan de ligging van de wijngaarden. Uniek aan Tenuta Degli Dei is dat het een fusie is van twee complementaire bodems. De 45.000 wijnranken staan verspreid over twee familiedomeinen, enerzijds de Merlot & Alicante Bouschet in de achtertuin van Roberto’s villa in de buurt van Firenze, anderzijds op het domein van Tommaso woont, hartje regio Chianti Classico, Panzano. Er worden momenteel slechts 25.000 flessen geproduceerd. De flessen worden dus zeer selectief verdeeld. Ik ben dan ook ten zeerste verheugd deze topwijn exclusief in het restaurant Ostend Queen in het glas te krijgen. De Cavalli wijnen zijn buiten Oostende alleen te bekomen in enkele Antwerpse tophuizen”, stelt Yoni Heemans van De Brugse Wijnkelder.

OSTEND QUEEN

Chef Koenraad Steenkiste en zaalmeester Patricia Swinnen zijn alvast in de wolken met deze kwaliteitswijn. “Cavalli is niet te versmaden, niet direct de goedkoopste, wel absolute top, beslist te waarderen door echte wijnliefhebbers. Cavalli is dan ook vanaf vandaag onze topnieuweling in onze rijkgevulde wijnkelder”, zegt Chef Koenraad Steenkiste.

 

Restaurant OSTENDE QUEEN

Westhelling Kursaal

8400 Oostende

059 44 56 10

Elke dag open via reservatie

In de juli & augustus gesloten over de middag

Gesloten op dinsdag en woensdag – open voor banketten

Reservatie@ostendqueen.be

www.ostendqueen.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met REIZEN LAUWERS naar WERELDKAMPIOENSCHAP WIELRENNEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Met REIZEN LAUWERS  & VILLA BELGICA naar

Wereldkampioenschap Wielrennen in Kopenhagen

 

De wereldkampioenschappen wielrennen 2011 vinden van  donderdag 29 september tot zondag 3 oktober, met als hoogtepunt het WK voor Profs op de weg op de slotdag. REIZEN LAUWERS en VILLA BELGICA slaan al enkele jaren de handen in mekaar en trokken in een gezamenlijke organisatie eerder met succes naar Mendrisio, Geelong en Sankt-Wendel. Straks brengen ze u ook naar Kopenhagen waar de Noor Thor Hushovd zijn titel zal verdedigen tegen onder andere onze eigenste Philippe Gilbert, Tom Boonen, Stijn Devolder en onder andere Nick Nuyens en andere kleppers als Fabian Cancellare, Filippo Pozzato of Tyler Farrar. Er zijn diverse formules met luxe autocar of met het vliegtuig, met keus uit één of meerdere dagen, aan democratische prijzen. Tot straks in Kopenhagen?

Meer info en inschrijvingen:

070 35 08 18

www.lauwers.be


>> Reageer (0)
20-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ITALIAANSE DELICATESSEN

Italiaanse Delicatessen na twintig jaar in het nieuw als Ital Deli

 Claudio Acquaro uit Marina wijnconsulent

 

MIDDELKERKE – De Italiaanse delicatessenzaak aan de Oostendelaan 270 onderging zopas een ware metamorfose. Twintig jaar nadat de Italiaan  Gaetano Spampinato de zaak hier uit de grond stampte namen Stefaan Ciers en Kurt Vanhollebeke het heft in handen, noemen het nu Ital Deli, bouwden een gloednieuwe showroom met bodega en sloten Claudio Acquaro, topsommelier uit restaurant Marina, in de armen. “Een nieuw tijdperk is aangebroken. We opteren voor een totaalconcept waarbij de levensgenieter de grote winnaar moet worden”, stellen de nieuwe eigenaars.

 

Italiaanse Delicatessen werd in 1990 door de Italiaanse Belg Gaetano Spampinato gesticht met de bedoeling Italiaanse voedingswaren, dranken en delicatessen te importeren en door te schuiven naar de horeca, met speerpunten in Oost- en West-Vlaanderen. Intussen werd deze Middelkerkse Italiaanse gigant de marktleider in beide provincies. Toen de stichter het welletjes vond zagen Stefaan Ciers (40) en Kurt Vanhollebeke (43) daar brood in en lieten hun job in de textielnijverheid in Kortijk voor wat het was. “We keken samen als vrienden al een tijdje uit om  nieuwe lucht te snuiven. Deze delicatessenzaak leek ons ideaal. De Italiaanse producten zitten in de lift, zijn gewild en ja, zijn verduiveld lekker ook”, stelt het jonge ondernemende duo vol vuur en enthousiasme.

 

SHOWROOM

 

De intrede van de twee nieuwe bestuurders zorgde meteen voor een grondige herschikking. De stockageruimte werd heringericht, de burelen kwamen op de eerste verdieping en de benedenverdieping werd uitgebouwd  in een ontvangstruimte, bodega en showroom. “Het ligt in onze bedoeling om kleinschalige proeverijen op het getouw te zetten, zowel met wijn als delicatessen. Daar was wel ergens nood aan. Alhoewel we vooral leveren aan de horeca kan ook de particulier hier zijn gading vinden in het aanbod van ruim duizend verschillende artikelen waarvan pasta’s, wijnen en verse producten elk dertig procent voor hun rekening nemen. Door het uitbouwen van de showroom leren we de bezoekers de producten beter kennen”, vertelt Stefaan Ciers, die tegelijk aangeeft dat hij op zaterdag 3 en zondag 4 september de deuren open zet voor het grote publiek.

 

CLAUDIO ACQUARO

 

Topper bij Ital Deli is de aanwerving van de uit Puglia afkomstige Claudio Acquaro, tot voorheen zaalmeester en sommelier in het gereputeerde Italiaans restaurant Marina aan de Albert I Promenade. “Voor mij is dit een nieuwe bladzijde in mijn carrière. Italiaanse wijnen zijn zonder meer mijn grote passie. Mijn eerste taak in de nieuwe job is vooral contact te maken met de Italiaanse restaurateur en hen advies te geven bij de wijnaanbod in Ital Deli. Ik was meteen in de ban toen ik kennis maakte met de zaak. Ik zag flessen staan uit de beste regio’s van Italië met daarbij Fabiano (Veneto), Rocca delle Macie (Toscane), La Marca met hun Prosecco di Valdobbiadene (Treviso, Veneto) en onder andere Leone de Castris uit mijn eigen geboortestreek Puglia. Mijn honger naar het invullen van mijn taak is zeer groot. Nog te weinig mensen kennen de Italiaanse producten. Duur? Helemaal niet, want we kiezen juist die producten die voor iedere beurs haalbaar zijn. Lekker eten en drinken hoeft helemaal niet duur te zijn”, vertelt Claudio Acquaro, gediplomeerde in Italiaanse wijnen.

 

Italdeli – Italiaanse Delicatessen – Oostendelaan 270

 8430 Middelkerke – tel. 059 31 02 73 – www.italdeli.be

 

Foto: De gloednieuwe leiding van Itali Deli: Stefaan Ciers, Claudio Acquaro en Kurt Vanhollebeke.

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
09-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ITALIAANSE TOPWIJN AAN ZEE

Italiaanse topwijn in Restaurant ’t Blekkertje in Koksijde

Chef Renzo Truwant

Ambassadeur La Montina Franciacorta

 

Chef Renzo Truwant, samen met eega Daisy, uitbaters van het restaurant ’t Blekkertje , Zeelaan 103 in Koksijde, werd door Michele Bozza, marketing manager van het Italiaanse wijnhuis La Montina Franciacorta opgenomen als “Ambasciatore del Montina Franciacorta.” Hij is de enige in de regio.

Voor Renzo en Daisy Truwant een bevestiging van hun interesse in kwaliteitsvolle producten en wijnen. Marketing manager Michele Bozza was formeel: “Men krijgt de titel zeer zelden en die is daarenboven alleen weggelegd voor restaurateurs met een ziel en die kiezen voor kwaliteit. De uitbater dient zelf achter het fornuis te staan en krijgt deze award als promotor van de wijn bij gerechten die zich uitstekend lenen bij La Montina. Hij wordt éénmaal per jaar uitgenodigd op het domein in Monticelli Brusati, Brescia. Vier maal per jaar pakt hij uit met een uitgelezen menu rond de Franciacorta wijnen La Montina. Renzo en Daisy verdienen de titel dan ook ten zeerste”, stelt Michele Bozza.

FEESTJE

De titel werd dan ook passend gevierd. Samen met de directie van La Montina Franciacorta, Mariola Farina (directie GastroVita) en vrienden leerlingen volwassen onderwijs KTA De Panne werd een leuk feestje gebouwd. Chef Renzo paste de wijn aan de gevraagde gerechten en het resultaat laat zich raden: het werd een denderende avond, vol Italiaanse gezelligheid, waarbij de Franciacorta Extra Brut, Brut, Rosa Demi Sec, Argens Satèn Brut, Rosaum Rosé Extra Brut, Millesimato 2006 Brut en de Vintage 2005 Riserva Extra Brut welig vloeiden.

LA MONTINA

Wijnhuis La Montina beschikt over een wijngaard van ruim 72 ha en is verspreid over zeven gemeenten in de regio Franciacorta. Jaarlijks worden ruim 450.000 flessen gebotteld. Vittoria, Gian Carlo en Albert Bozza liggen aan de basis van het huidig succes, en leerden de stiel van grootvader Fioravante Antonia en grootmoeder Vittoria Gaia. Vandaag zorgt Michèle Bozza voor het buitenlands beheer. Hij zoekt dan ook met preciesheid naar Chefs die begeesterd zijn van gerechten met betaalbare topwijnen. Het laat geen twijfel, de Westhoek zal zeer binnenkort ruim kennis maken met dit wijnhuis dat alvast gesmaakt wordt door het grote publiek. Ze is alvast elke dag te genieten in

Restaurant ’t Blekkertje

Renzo en Daisy Truwant

Zeelaan 103 – 8670 Koksijde

Tel.: 058 62 05 50

Blekkertje@telenet.be  en www.blekkertje.be

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
05-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUURLAND

Fascinerend Zeeland

Amadore Grand Hotel Arion Vlissingen

 

Op vakantie of een paar dagjes er even tussen uit, het kan zo goed als in uw voortuin: Zeeland ligt op een boogscheut van je thuis en kiezen voor Amadore Grand Hotel Arion in Vlissingen is zonder meer een schot in de roos.

De maritieme stad Vlissingen ligt aan de monding van de Westerschelde en geeft toegang tot de druk bevaren Noordzee. Vlissingen mag dan wel een havenstad zijn, het toerisme bloeit er welig met zijn strand en een boulevard om U tegen te zeggen. Voeg daarbij de vele fiets- en wandelmogelijkheden en je hebt tijd te kort om het allemaal in je kortverblijf in te vullen. Een verblijf in Amadore Grand Hotel Arion is dan ook een uitstekende locatie. Hier zorgt manager Yvonne Viergever en haar staff er voor dat je het aan niets ontbreekt. Heerlijk uitrusten en genieten van alle comfort is de slogan van het huis dat met zijn 66 kamers, waarvan 34 met zicht op de Westerschelde en de Boulevard, je meteen het gevoel geeft van rust en genot. Elk van de kamers zijn uitgerust met extra lange luxe boxspring bedden, compleet uitgeruste badkamers, flatscreen tv, vrij internetverbinding en balkon van waarop je de voorbij glijdende schepen zo voor het grijpen hebt. Een unieke belevenis.

SPECIAL CARE KAMERS

Amadore Grand Hotel Arion beschikt tevens over vier Special Care Kamers, gebruiksvriendelijke kamers voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Geen drempels, speciaal opgesteld meubilair, extra brede deuren, douche in plaats van bad, antisliptegels en onder andere een verlaagde wastafel met speciale sifon. “Dat alles is mogelijk gemaakt dank zij de uitstekende samenwerking met Thuiszorg Provincie Zeeland. We willen voor elk van onze gasten alleen het beste”, stelt de immer attente manager Yvonne Viergever.

GASTRONOMIE

Een losse knabbel, een lunch of diner, het restaurant zorgt alvast voor twee gezellige lounges, de ene met zicht op de Westerschelde, de andere met het knusse haardvuur aan de voeten. De comfortabele zetels zorgen voor een ideale start van een leuk avondje tafelen. De keukenstaff laat niets onverlet om het je naar de zin te maken. Of het nu een rustig, zakelijk of gezellig tête à tête is, de stemming is opperbest. Of het nu aan de kaart is, een menu of een brunch, elke schotel is met zorg afgewerkt. Daarbij behoren de Carpaccio, de salade met geitenkaas, het lamvlees, het vispannetje en onder andere de zeevruchten in het seizoen tot de toppers van het restaurant. Zoetekauwen kunnen nu al uitkijken naar de gigantische ijscoupes. Voor wat leuks in het glas laat de wijnkaart enkele mooie wijnen zien. Dat alles zonder een aanslag te doen op je vakantiebudget.

TE DOEN

Verblijven in Amadore Grand Hotel Arion is tegelijk genieten van al dat mooie dat Vlissingen weet te bieden. Een wandeling langs de Boulevard is op zich al een belevenis met het standbeeld van Michiel de Ruyter als hoogtepunt. Cultuurgenieters zitten hier dan ook op hun plaats en kunnen hun ogen de kost geven, Vlissingen telt immers ruim driehonderd rijksmonumenten en mag hierdoor tot de top 50 van de Nederlandse monumentensteden gerekend worden. Laat je verdwalen in de oude binnenstad en het resultaat is verbluffend: op en top genieten. Liever winkelen? Geen nood, de diverse braderieën, markten en tientallen winkels zijn de ideale ingrediënten voor wat shopping. Het strand en attracties als het Arsenaal zijn de uitgelezen plaatsen waar het jonge grut zich kan amuseren.

EXTRA SERVICE

Hoe dan ook, een verblijf in Amadore Grand Hotel Arion is zonder meer een belevenis. Naast de grote troeven van het huis kan men rekenen op tal van extra diensten met waarbij gratis parkeren, mogelijkheid tot communicerende kamers, fitness, stomerij en wasservice. Voeg daarbij de werkelijk schitterende locatie aan zee en je paar dagjes aan de rand van de ruisende Westerschelde zorgen ervoor dat je met opgeladen batterijen terug thuis komt.

 

Amadore Grand Hotel Arion

Manager Yvonne Viergever

Boulevard Bakert 266 – 4382 AC Vlissingen

Tel.: +31 (0)118 41 05 02

info@amadore.nl

www.hotelarion.nl en www.amadore.nl

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND BOVENBESTE BUURLANG

Topverblijven aan Zeeuwse Kust

Vakantie in Zeeland is genieten in Amadore

 

Een weekendje eropuit dichtbij huis, even uitwaaien en tegelijk genieten van de geneugten des levens, lekker lang uitslapen, losse lunch, wat relaxen waarna een stevig diner met toeters en bellen, het kan allemaal op minder dan twee uur van huis: de Zuid Zeeuwse kust van Zeeland.

 

Moeilijk kiezen waar naartoe? Amadore – groepering van topzaken op toplocaties – schuift u een pasklare oplossing naar voor. Amadore staat voor een groep hotels, restaurants, café’s, brasseries, catering, bloemen en wellness en beauty. Elk van deze locaties heeft een eigen identiteit maar draagt allemaal de kwaliteitsstempel getekend Amadore, wat garant staat voor optimale service, sfeer en gezelligheid. De slogan “Amadore, grenzeloos gastvrij” is dan ook geen ijdel begrip. Algemeen directeur Jerry van Zuijlen, geflankeerd door speerpunten Christina Acda, Yvonne Viergever en onder andere John Brakeboer zorgt er met hun respectievelijk medewerkers voor dat men binnen de groep Amadore zich meteen thuis voelt.

GRAND HOTEL DE KAMPERDUINEN

Gelegen tussen het Veerse Meer en de duinenrand van de Noordzee is dit de jongste aanwinst. Op wellicht het mooiste plekje van Zeeland zorgen manager Christina Acda en assistent-manager Mike Heremans dat het je aan niets ontbreekt: oneindige wandelmogelijkheden, wellness,  jetstream zwembad, dompelbad, stortdouche en onze andere whirlpool, zon, licht, strand en zee, af te sluiten met een heerlijke tafel.

 GRAND HOTEL ARION

Ander topper is zonder meer Amadore Grand Hotel Arion aan de Boulevard in Vlissingen. Het hotel is recent volledig vernieuwd en is uitgegroeid tot een parel. Manager Yvonne Viergever waakt er over het goede verloop. Alle 66 kamers (waarvan 34 met zicht op zee) beschikken over boxspring bedden en privé balkon. Hotel Arion telt verder suites op 5-sterrenniveau en vier special care kamers, speciaal voor rolstoelgebruikers. Het geheel is vooral sfeervol en gezellig waarbij de slogan Kletsen, Lachen, Eten, Proeven en Drinken geen holle woorden zijn.

HOTEL ARNEVILLE

In Middelburg is het genieten in Amadore Hotel Arneville. Centraal gelegen ideaal voor business, meetings, speciale bijeenkomst en families. De multifunctionele vergaderzalen zijn voorzien van alle nodige faciliteiten, ideaal voor productvoorstellingen, trouwpartijen en grootse feesten.

GRAND CAFE HOTEL JERSEY

Topper in hartje Goes, goed voor twaalf 3-sterrenkamers gelegen op de Grote Markt, aansluitend Grand Café Raymondo en eigen parkeerhaven. Het hotel is evenwel ondergebracht in een afzonderlijke infrastructuur met aparte ingang. Ideaal voor verkenning van Goes. Hier zwaait manager John Brakeboer de scepter, geruggensteund door assistent-manager Amanda van de Heul, een flinke schare enthousiaste medewerkers en een keukenbrigade die alleen kwaliteit op het bord legt, met aandacht voor streekgebonden schotels. Elk tafelgenot is een tongstrelende ervaring. En voor wie wil genieten van het geroezemoes van het marktgebeuren: nestel je op dinsdag op het terras en uw dag kan niet meer stuk.

GRAND CAFE RAYMONDO

Men vindt een Grand Café Raymondo in Vlissingen, Middelburg en Goes. Stuk voor stuk gezellige uitbatingen waar elke directie borg staat om dezelfde Amadore-kwaliteit te laten gelden. In Vlissingen vindt men de locatie aan de Boulevard, met zicht op de zee, in Middelburg is het Grand Café Raymondo gevestigd in Hotel Arneville en in Goes is de locatie te vinden op een van de mooiste hoekjes van dit leuke stadje, zo weggeplukt uit een sprookjesboek. Gelegen aan het havenkanaal dat Goes verbindt met de Oosterschelde is tafelen hier een gelukzalige bezigheid. De keuken is uitstekend.

GRAND CAFE STEFANO’S

Nieuwste parel is het modern uitgewerkte Grand Café Stefano’s aan de Boulevard in Vlissingen, op enkele passen van Amadore Grand Hotel Arion. Het concept is hip en trendy en aantrekkelijk voor een jeugdig publiek dat houdt van dit soort  flashy zaken. De keuken is uitstekend, met een knipoog naar het Oosten.

Meer info over alle Amadore-locaties: www.amadore.nl

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
04-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND - OOSTKANTONS

Genieten in de Oostkantons

Binv’nou à  Mâm’di èt

Welkom in Malmedy. Hoeft eigenlijk niet benadrukt, want Malmedy geniet sinds mensenheugenis de reputatie van gastvrij te zijn. Om dat alles extra in de kijker te stellen, voor zover nodig, stak de stad het Malmundarium in een nieuw kleedje. Het voormalige klooster verrees uit haar as en is in korte tijd uitgegroeid tot het historisch en cultureel hart van Malmedy. Het indrukwekkende gebouw, pal naast de kathedraal, zag zowel het klooster als de imposante binnenkoer uitgroeien tot een tentoonstellingsruimte aansluitend multifunctionele en interactieve mogelijkheden .

VOLG DE GIDS

Een audiogids in vier talen gidst u doorheen twee verdiepingen en laat u kennis maken met de kloostergang, het leerlooieratelier, het carnaval, het papieratelier, de schatkamer van de kathedraal, het historium en onder andere een polyvalente ruimte, goed voor vergaderingen, tentoonstellingen, workshops, toeristische en culturele activiteiten.

Malmundarium

Place du Châtelet 9 (naast kathedraal – 4960 Malmedy

Tel.: 080 79 96 68

info@malmundarium.be en www.malmundarium.be

 

oooOOOOOooo

Baugnez 44

Niet te missen op stap in de Oostkantons is het Historical Center Baugnez 44. Hier herdenkt men de bloedige gevechten tijdens het Von Rundstedt Offensief, slag die op 17 december 1944 zo goed als de definitieve inzet betekende van de Tweede Wereldoorlog. Een privaat initiatief van vader en zoon Fabien en Mathier Steffens die hun passie voor oorlogsgeschiedenis zagen uitgroeien tot een monument en eerbetoon aan hen die gesneuveld zijn voor het vaderland. Geopend in 2007 geldt Baugnez 44 intussen als een van de beste musea omtrent het The Battle of the Bolge (Ardennenoffensief). Meer dan 120 vitrines, 16 diorama’s en een unieke verzameling historische voorwerpen met betrekking tot deze moordpartij, getekend Kampfgruppe Peiper, zorgen door middel van klank- en lichteffecten dat de vijandige sfeer van de winter 1944 sterk en levensecht benadert  wordt. Een bezoek overwaard. Meer zelfs: een must. Meer info: info@baugnez44.be en www.baugnez44.be

 

Dienst voor Toerisme Oostkantons

29, Place Albert 1 – 4960 Malmedy

Tel.: 080 33 02 50

info@eastbelgium.com en www.oostkantons.be

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND - OOSTKANTONS

Genieten in de Oostkantons

Vier sterren plezier in Bütgenbacher Hof

 Als er in ons land één regio is die te weinig gekend is dan is dit de Oostkantons, het Duitse landsgedeelte. Niettemin is dit een van onze mooiste regio’s. Naast een schitterende natuurpracht behoort de streekgastronomie tot de beste. Een van de absolute toppers is alvast Bütgenbacher Hof.

De familie Maraite laat al decennia niets aan het toeval over en bezorgt u steevast een onvergetelijke verblijf. Alle kamers zorgen voor elegante gezelligheid, inclusief alle mogelijke comfort, inclusief badjassen terwijl de keuken u met de nodige egards culinair verwent met exquise gerechten, leuk glas binnen handbereik.

Wil je wandelen, fietsen, zeilen of paardrijden. Het kan allemaal in de buurt. Of je kan gewoon genieten van de wellness en het spiksplinternieuwe zwembad op de benedenverdieping. Het is duidelijk, Bütgenbacher Hof is zonder meer uw verwenadres in de Oostkantons.

Bütgenbacher Hof

Familie Norbert & Thérèse Maraite

Markplatz 8 – 4750 Bütgenbach

Tel.: 080 444 212

info@hotelbutgenbacherhof.com en www.hotelbutgenbacherhof.com

 

oooOOOOooo

 

Tafelgenot in La Belle Epoque

 

Tafelen in de Oostkantons is in elk seizoen een belevenis. Heel wat hotels, leuke eethuizen en restaurants verwennen elke bezoeker met succulente schotels. Een van die toppers is alvast La Belle Epoque in Weywertz, op een boogscheut van Bütgenbach. Extern is het huis wel aan een nieuw kleedje toe, de vlag dekt de lading niet, want wat op tafel komt is zonder meer subliem.

Chef Günther Heck staat al bijna 40 jaar aan het fornuis en zet niets dan oersmakelijke gerechten op tafel. Zijn Assiete du Pêcheur à l’Homardine en zijn Duo de foie de canard chaud & froid zijn absolute parels, met klasse op tafel gezet door gastvrouw Maria. “Ik heb een grote voorliefde voor vis, dagvers aangevoerd uit de vismijn van Zeebrugge”, stelt de eminente Chef, dwepend met marktverse producten. Op stap in de Oostkantons, dan is La Belle Epoque, een adres om op zak te hebben.

Restaurant La Belle Epoque

Familie Günther en Maria Halet

Bahnhofstrasse 85 – 4750 Weywertz

Tel.: 080 44 55 43 – Fax: 080 64 31 34

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANDALUSIA - COSTA DE LA LUZ

Paradijs voor Watersporters in Cadiz

Hotel Puerto Sherry Marina

De West-Vlaamse familie De Clerck wist in de jongste decennia al heel wat Vlamingen én Spaanse onderdanen te verwennen in een van hun vijf betaalbare luxe hotels (zie elders in dit nummer). Vorig jaar wist Jan De Clerck de hand te leggen op een hotel in de baai van Cadiz, dat volgens hem veel beter verdiende. De ondernemingsgeest van Jan Declerck zorgde ervoor dat het vier sterren rijke Hotel Puerto Sherry in de badstad El Puerto de Santa Maria, op een kwartiertje van thuisbasis Jerez de la Frontera, compleet te renoveren en uit te bouwen tot een paradijs voor watersporters en levensgenieters. Een zesde parel aan de kroon van HACE-hotels.

 

Hotel Puerto Sherry ligt in de Baai van Cadiz, een der fraaiste marina’s in Europa, ideaal voor alle mogelijke activiteiten inzake nautica. Geflankeerd aan de achterzijde door een onmetelijk dennenbos en vooraan door een idyllische jachthaven met zicht op de Atlantische Oceaan bezorgt een verblijf in dit hotel je onvergetelijke momenten.  Het hotel telt 59 kamers, waarbij ruime luxe suites met alles er op en eraan, inclusief privaat zonneterras. Het restaurant Las Vistas  zet exquise gerechten op tafel. Een gezellige bar pakt uit met smaakvolle tapa’s, hapjes vergezeld – en tegelijk zijn naam eer aandoend – van een frisse Fino of Manzanilla, zodat niemand op zijn honger blijft. Tijdens de week pakt de directie uit met speciale avonden waarbij alle windstreken van de wereld op tafel tafel komen. Hotel Puerto Sherry staat tegelijk open voor grotere evenementen en beschikt hiervoor over acht salons, op verzoek speciaal aan te kleden. Een ruime parkeerhaven zorgt ervoor dat ook de wagen kan genieten van een heerlijke vakantie.

MARINA

Hotel Puerto Sherry wil het epicentrum worden van het marina gebeuren in El Puerto de Santa Maria. Eigenaar Pedro Bores en exploitant Jan De Clerck gaan voluit voor het maximum. “Het is de bedoeling dat we het hotel het ganse jaar door openstellen voor vakantiegangers zowel als  voor diverse evenementen. We hebben een vast klimaat dat ook in de winter toelaat te genieten van de troeven. We maken thans werk om een opleidingscentrum voor de zeilsport op het getouw te zetten. Dat wordt buiten de vakantiemaanden een extra aantrekking voor de beginnende watersporter. Gekoppeld aan een fraai gastronomie kan men in jaargetijde proeven van het échte Spanje, dat alleen in Cadiz te beleven valt”, stelt stichter HACE-hotels Jan De Clerck, geflankeerd door PR Antonio Real en Enrico Amado,  directeur Hotel Puerto Sherry.

200 JAAR CONSTITUTIE

Topevenement in 2012 wordt in Cadiz de viering van 200 jaar Constitutie, de afkondiging van de Spaanse grondwet op 12 maart 1812 door de Cortes Cadiz, de nationale wetgevende vergadering van Spanje. “We maken er alvast hard werk van en nu al lopen reservaties binnen om het 200-jarig feest in Cadiz niet te missen. Wees gerust, het wordt een onvergetelijk feest”, besluit Jan De Clerck, tevens Consul van België in het ere-consulaat van de provincie Cadiz.

BETAALBAAR

Het  is duidelijk dat de familie De Clerck niets onverlet laat om de klanten het echte en originele Andalusië aan te bieden. “Ons principe is simpel: elk van onze hotels heeft een eigenheid die je nergens vindt. Alhoewel de groep zich HACE noemt, is het helemaal geen keten, want alle hotels zijn verschillend, enerzijds van infrastructuur, anderzijds van concept en invulling van het vakantiegevoel.

Elk van de HACE-hotels is inzetbaar voor zowel de particulier, de familie, de businessman of de congresganger. De HACE-hotels getuigen alle van grote klasse en het personeel plooit zich dubbel om u ter wille te zijn. Bovendien is de keuken in elk van de huizen van hoog niveau en zorgt het  A la Carte restaurant telkens voor aangename culinaire verrassingen. Tot straks in Andalusië? In een HACE-Hotel, natuurlijk.

Meer info over alle HACE-hotels: www.hace.es

Georges Keters

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANDALUSIE - COSTA DE LA LUZ

West-Vlaams hotelbedrijf aan top in Andalusië

Vijf HACE-luxehotels aan Costa de la Luz

Het begon voor de familie Jan De Clerck uit Waregem allemaal in 1969, na terugkomst uit huwelijksreis in Hotel Playa de la Luz in Rota, sinds 1966 eigendom van de grote familie De Clerck. De toen 26 jaar jonge Jan zag dat er meer brood in dit hotel zat en nam er zijn intrek. Hij is er gebleven. Zijn passie voor het familiale hotelwezen liet hem nooit meer los. Hij wordt vandaag hierin met klasse gevolgd door zijn drie kinderen Sophie,  Ann en Stefaan.  Samen goed voor de West-Vlaamse werkkracht in Andalusië.

HOTEL JEREZ

HACE staat voor Hoteles Andaluces con Encanto, de groepsnaam voor de vijf parels die de familie De Clerck in 45 jaar uit de grond wist te stampen.  Hotel Jerez is hét hotel bij uitstek voor zij die kiezen voor een verkenning van de regio. Het centrum, de wereldvermaarde paardenschool Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre,  het racecircuit,  de luchthaven en snelweg voor directe verbinding naar alle hoeken van Andalusië, ligt om de  hoek. Hotel Jerez telt 126 kamers en suites met alles er op en eraan, binnen- en buitenzwembad, spa en een uitstekend A la Carte-restaurant.

VILLA JEREZ

 

Andere parel is Villa Jerez en ligt op wandelafstand van Hotel Jerez. Uitgewerkt in de chique villawijk is dit een droom voor zij houden van absolute rust, aansluitend gastronomisch restaurant Las Yucas. Het hotel telt 18 luxueuze kamers en suites. De Jacaranda biedt plaats voor feesten, congressen, vergaderingen en productvoorstellingen tot 80 man.

HOTEL PLAYA DE LA LUZ

 

Aan de boorden van de Atlantische Oceaan vinden we in Rota het Hotel Playa de la Luz, 4-sterren. Strand, het water en de duinen zijn hier de grote troeven. Geheel volgens de regels van de Andalusische architectuur telt het hotel slecht twee verdiepingen en is met zijn 228 kamers, verdeeld over twee grote exotische tuinen met patio-ruimtes, recent door toeristen over heel de wereld, verkozen binnen de 100 beste hotels van de wereld. Een hotel waar geen enkele zonneklopper aan kan weerstaan. Zeer  kindvriendelijk.

HOTEL DUQUE DE NAJERA

 

Gelegen aan de rand van het stadje Rota met zijn fijnzandstrand biedt dit 4-sterrenhotel 92 charmante kamers en junior suites aan. Ideaal voor rustzoekers en zij die houden van wat uitstapjes in de buurt. Het hotel ligt aan zee en is een der mooiste parels uit de regio. Het centrale zwembad zorgt voor extra verfrissing. Restaurant Embarcader is jaarlijks primus als Beste Visrestaurant uit de regio.

HOTEL GUADACORTE PARK

 

Omgeven door een 12.000 m² grote exotische tuin met wuivende palmbomen ligt dit 4-sterrenhotel in het hartje van de Algeciras baai, op slechts 15 min van de rots van Gibraltar, het Los Arcornocales Nature Park en via ferry amper een uurtje van het Afrikaanse Ceuto of Tanger. Het telt 126 kamers en junior suites, met zicht op de tuin. Golfliefhebbers zitten binnen het kwartier op een van de mooiste greens ter wereld. Het hotel is gespecialiseerd in huwelijksfeesten.

RUITERSCHOOL

Wie Andalusië zegt denkt aan paarden. Klassenpaarden. Een van de allergrootste troeven van Andalusië en Jerez de la Frontera is de Real Escuela Andaluzia del Arte Ecuestre, internationale ruiterschool waar elke dag begeleide rondgang,  aansluitend grandioos spektakel te beleven valt. Het koetsenmuseum alleen al is een must voor elke paardenliefhebber.Voeg daarbij een blik op de koninklijke paardenstallen en je dag kan niet meer stuk. En dan is er de show als sluitstuk. Onverbeterlijk en subliem. Paard en ruiter vormen een harmonisch geheel dat op de piste vertaald  wordt in een gigantisch schouwspel waarbij mens en dier elkaar met een knipoog of tikje verstaan. Meer info: reservas@realiscuela.org en www.realescuela.org

Meer info: www.hace.es

Georges Keters






>> Reageer (0)
23-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Dagje uit in eigen land

Abdij Maredsous

oord van ontspanning en bezinning

 Trek in een dagje uit? Trek er eens op uit naar ons Ardennen, naar Maredsous. Maredsous? Is dat niet die lekkere smeerkaas? Ja, toch. Maar er is meer, de Abdij van Maredsous is tegelijk een plek voor familiale ontspanning en… bezinning. De Benedictijnenmonniken zijn hier al meer dan duizend jaar de sacrale bewoners en zetten de traditie van gastvrijheid met klasse en bezieling voort. Dat alles in een schitterend kader die aanzet tot bezinning.

De Abdij van Maredsous heeft alles om u een dag zoet te houden. Je wordt alvast met de nodige egards ontvangen in het Onthaalcentrum Saint-Joseph. Een speeltuin wenkt de kinderen, een cafetaria zorgt voor versterking van de innerlijke mens en ja, men kan er proeven van de gastronomische producten die de Abdij met haar bieren en kazen laat genieten. De abdij trekt jaarlijks ruim 400.000 bezoekers.

ORA ET LABORA

De Benedictijnen zijn monniken die in gemeenschap leven volgens de Regel van de Heilige Benedictus. Zij leven in gemeenschap en delen hun vreugden, pijnen en bestaansmiddelen. Zij huldigen vandaag nog steeds het benedictijnse adagium: Ora et Labora (bid en werk) en verdelen aldus hun tijd tussen gebed, lectio devina (aandachtig en indringend lezen van de bijbel) en talrijke taken binnen de gemeenschap. Hij bidt ’s morgens om 4 uur, ’s middags, om 16 uur, bij het vallen van de avond en in het begin van de nacht. In de andere momenten geeft hij zich over aan persoonlijk gebed met de bijbel of de lectio devina. Of zoals de gids het zo mooi zie: Wat is een monnik? Is iemand die tweemaal om 4 uur opstaat …De abdij telt vandaag 32 monniken, P. Bernard Lorent is de abt.

COLUMBA MARMION

Een sacraal bezoek brengen aan de Abdij van Maredsous is tegelijk kennis maken met het leven van de Zalige Columba Marmion, Derde Abt van Maredsous (1858-1923). Geboren als Joseph Marmion in Ierland trad hij na zijn priesterwijding (Rome 1881) in 1886 binnen in het benedictijnenklooster van Maredsous onder de naam Columba. Hij werd in 1909 verkozen tot abt en bleef dit tot aan zijn dood. Zijn stoffelijk overschot rust sinds april 1963 in de Sint-Gregoriuskerk van de abdijkerk. Hij werd op 3 september 2000 door paus Johannes-Paulus zalig verklaard, dit omwille wonderbaarlijke een mirakuleuze genezing toegeschreven aan de voorspraak van Dom Columba Marmion. Op 3 oktober vindt in de abdij een jaarlijkse celebratie plaats. Mooi moment van bezinning.

RONDLEIDINGEN

Naast bezinning is de Abdij van Maredsous vooral een plaats waar genieten aan de orde is. Een natuurwandeling, een rondleiding of zo maar genieten van al dat lekkers dat de abdij binnen zijn muren brouwt en maakt. Alles kan. Het is duidelijk, vandaag is de abdij een toeristische trekpleister, ideaal voor wandelaars en Bourgondiërs.

Rondleidingen vinden plaats in de gewenste taal, Nederlands of Frans. De bezoeken starten aan de esplanade van het Onthaalcentrum Saint-Joseph. Samen met de gids krijgt u uitzonderlijk toegang tot het privé domein van de monniken. Zo ontdekken we de abdij, het kerkhof met begraafplaats van de monniken, de indrukwekkende bibliotheek, de werktuin, de keramiekateliers en onder andere (helaas) de buitenkant van de kaasmakerij, dit omdat de kaasproductie moet gevrijwaard worden van alle externe factoren. De rondleidingen duren ruim een uur. Toegang: 2,50 euro. Speciale prijzen voor groepen. Meer info: www.maredsous.com

MAREDSOUS KAZEN

De Abdij van Maredsous mag dan wel een oord van bezinning zijn, ze is bij het grote publiek vooral gekend omwille haar bier, kazen, heerlijke kaas, met geduld gerijpt in de diepste kelders van Maredsous, met de sneetjes, de Fagotin- en de smeerkazen als absolute toppers. Dat alles te danken aan het recept van Vader Atout in de Abdij van Maredsous.

Abdij van Maredsous

Rue de Maredsous 11 – 5537 Denée

082 69 82 11

www.maredsous.com

 Met dank aan

Diamonds & Pearls Communication

Lange Winkelhaakstraat 26 - 2060 Antwerpen

Debby.Wilmsen@telenet.be

0498 52 25 79  -  03 233 75 48

www.dpcommunications.be

 

(Georges Keters)








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs