gastronomie

11-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gastronomie: week van de smaak

Week van de Smaak 2008

Van 13 tot en met 23 november gaat de derde editie van de Week van de Smaak. In totaal presenteren Vlaanderen en Brussel meer dan duizend activiteiten om te genieten van smaak en eetcultuur. Gastland voor deze derde editie is Frankrijk. Lier is de Stad van de Smaak 2008 en peter van de actie is Guy Van Cauteren, chef van restaurant ’t Laurierblad in Berlare.

Voor elk wat wils….

De derde week van de Smaak puilt uit van de activiteiten. In totaal zijn er in Vlaanderen en Brussel 880 organisatoren die 1083 activiteiten, goed voor 2618 acties realiseren. Al deze activiteiten staan gebundeld in vijf provinciale programmabrochures die gratis kunnen afgehaald worden in de bibliotheken en boekhandels, in Fnac, Club en Colibro, in de winkels van Spar en Foodmaker en bij de organisatoren. De Week van de Smaak.

Drukke agenda

Guy Van Cauteren, chef van restaurant ’t Laurierblad in Berlare aanvaardde het peterschap van de Week van de Smaak. Dit betekent dan ook een drukke agenda. Op 5 november stelde hij zijn kinderkookboek ‘Jakkie/Jammie’ voor en op 8 november kookte hij met de wielrennersvrouwen in Roeselare. Op 11 november kookte hij met de Franse chef Alain Longeval op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem waar minister Bert Anciaux samen met Steve Stevaert de ‘Week van de Smaak’ opende. Op 16 november kookt Guy met de burgemeester van Berlare, Karel De Gucht. Op 17 november staat hij met jong talent Pieter Lonneville in hotelschool Spermalie en op 18 november met Annelies Verbeke in Herzele. Een uitgebreide biografie van Guy Van Cauteren en recepten staan op www.weekvandesmaak.be

                   

Gastland Frankrijk

Omdat we nogal nieuwsgierig zijn naar andere eetculturen en open staan voor externe invloeden, kiest de Week van de Smaak elk jaar een gastland. Na Zwitserland in 2006 en Italië in 2007 is het nu de beurt aan Frankrijk. De Franse keuken is in de eerste plaats een regionale keuken. Elke Franse regio pronkt met streekproducten en –gerechten en houdt vast aan de eigen culinaire tradities. Om kennis te maken met de rijke gastronomie, streekproducten en de cultuur van alle Franse regio’s werden ze gespiegeld aan de Vlaamse provincies. Restaurants, hotelscholen, gemeentebesturen en verenigingen in heel Vlaanderen gingen op zoek naar aanknopingspunten in keuken, Ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest en tradities van de Franse regio’s en creëren tijdens de Week van de Smaak ontmoetingen met de streek- en eetcultuur van hun eigen gemeente of regio. Zo ligt Normandië even in West-Vlaanderen, kun je de Alpen proeven in Limburg en ontdek je de Franse Overzeese gebieden in Brussel.

                   

De burgemeester kookt…

Net als vorig jaar verwennen de burgemeesters van Vlaamse steden en gemeenten hun inwoners met hun kookkunsten. Meer dan tachtig burgemeesters staan op zondag 16 november achter het fornuis. Ze bereiden een Franse klassieker met producten uit de eigen streek en doen actief mee aan de Week van de Smaak. Elk pakt het anders aan: er wordt met of zonder hulp gekookt voor vrijwilligers, gemeentepersoneel, scouts of gewoon voor het goede doel.

In Lier dat dit jaar ook Stad van de Smaak is, kookt burgemeester Marleen Vanderpoorten met de vrouwenverenigingen in een eigenzinnig kraam op de novemberfoor. Bezoekers kunnen er een culinaire ontdekkingsreis volgen langs musea, musea, scholen. In de stad staan Franse marktkramers en ‘FoLIERs de France’, een smakenparcours langs restaurants dat de Franse gastronomie combineert met de Lierse gastvrijheid. Op zondag 23 november 2008 pakt Lier uit met het slotevenement van de Week van de Smaak. Op de Lierse Vesten zorgen tientallen verenigingen en organisates voor een ‘Cirkel van de Smaak’. Je proeft er van feestelijke tapa’s, woudkeuken, wijn, winterbarbecue en een wildfestijn. In de Cirkel, op de Grote Markt in de binnenstad, zorgen de Lierse bakkers voor een bijzondere Arc de Triomphe.

De Week van de Smaak is een initiatief van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux in samenwerking met FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Info: www.weekvandesmaak.be

11-11-2008 om 00:00 geschreven door Rita Goethals  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
29-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie: Feestelijk Halloweenrecept
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vier Halloween met pompoensoep & grijze garnalen

Binnenkort is het Halloween. Bij de talrijke ‘Halloweenrecepten’ die dit griezelfeest opvrolijken, mag pompoensoep zeker niet ontbreken. Het Nederlands Visbureau en de gereputeerde chef-kok Marc Germonprez stelden een verrassend én overheerlijk recept samen: pompoensoep met grijze garnalen.


Feestelijk Halloweenrecept


Ingrediënten voor 8 personen:

- 300 g Noordzeegarnalen
- 350 g pompoen
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 stronk witte selder
- 1,5 l verse kippenbouillon (1 blokje)
- vingerdik stukje gember
- 2 sneetjes wit brood
- enkele blaadjes dragon
- scheutje olijfolie
- klontje boter of scheutje room
- zwarte peper

Bereiding:


Snij de pompoen, wortel, ui, gember en selder in fijne stukjes en stoof lichtjes aan zonder te kleuren. Blus met de kippenbouillon en laat ongeveer een uurtje sudderen. Mix en zeef de soep vervolgens.
Hak de dragon fijn en doe in een potje samen met een scheutje olijfolie. Borstel de sneetjes wit brood in met de dragonolijfolie en toast ze onder de grill of in een toaster.
Werk de soep af met een klontje boter of een scheutje room, voor een rijke en zachte smaak. Voeg er op het laatste moment, net voor het serveren, een flinke hand grijze garnalen en brood-croutons bij en versier met een gulle portie zwarte peper van de molen.


Foto  Frank Croes

29-09-2008 om 00:00 geschreven door Rita Goethals  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
16-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie: Megavino

Spaanse wijn centraal op 10 jaar Megavino

Van 17 tot 20 oktober heeft in Brussels Expo de 10e editie plaats van het wijnsalon Megavino. Bij deze feestelijke editie profileert Megavino zich als het grootste wijnevent van de Benelux. Naast gastland Spanje wordt Megavino dit jaar vooral gekleurd door grootschalige landenpaviljoenen. Absolute blikvanger dit jaar is het event ‘jongeren en wijn’. Aan de succesformule van Megavino wordt echter niet geraakt zodat iedere bezoeker aan de ingang nog steeds een eigen kristallen degustatieglas ontvangt en op eigen ritme meer dan tienduizend wijnen kan ontdekken, proeven én ter plaatse aankopen.

Van mini tot mega

Wat eind de jaren ‘90 begon als een uit de hand gelopen hobby om op de Heizel een wijnsalon voor het grote publiek te organiseren, is vandaag uitgegroeid tot het grootste wijnevent van de Benelux. De toen amper 30 standjes op nog geen 1.000m2 tentoonstellingsruimte zijn in 2008 uitgegroeid tot 270 exposanten van 23 vertegenwoordigende wijnlanden op 10.000 m2.

Dat Megavino zo sterk gegroeid is, dankt het vooral aan zijn concept dat zoveel meer is dan louter maar een verkoopsalon. Op tientallen plaatsen op de beurs kan de bezoeker gratis deelnemen aan workshops, becommentarieerde proeverijen, themadegustaties of eenvoudige uiteenzettingen over hoe een wijn te leren proeven.


Niet toevallig Spanje

Gastland Spanje imponeert op Megavino door de meer dan 60 exposanten uit alle Spaanse regio’s in een gigantisch paviljoen van 600m2. Het grootste ooit in de tienjarige geschiedenis van Megavino.

En dat is niet zomaar toeval. Spanje is momenteel het meest hippe wijnland. Spanje werd de jongste vijf jaar in ons land het derde belangrijkste consumptieland na Frankrijk en Italië.

Meer zelfs, het geïmporteerde volume Spaanse wijn steeg de voorbije twee jaar met 51,2% goed voor een totaalvolume van om en bij de 14 miljoen flessen. Het grootste succes lijkt weggelegd voor de Spaanse Cava, de mousserende wijn, die haar aandeel het voorbije jaar zag verdrievoudigen. Spanje pakt op Megavino uit met een indrukwekkend aantal themaproeverijen waarbij zowel de diverse regio’s, druivenrassen, types wijn als Spaanse wijn en tapas aan bod komen.

Naast Spanje wordt de editie 2008 vooral ook gekleurd door grootschalige landenpaviljoenen van Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Chili, Griekenland, Californië, Australië, Oostenrijk tot zelfs Georgië. Vooral de Fransen lijken eindelijk hun weg naar Megavino gevonden te hebben want ze verdriedubbelen dit jaar hun oppervlakte. Nieuwkomers dit jaar zijn o.m. Algerije, Mexico, Canada en Brazilië. Vorig jaar kreeg Megavino iets meer dan 20.000 bezoekers over de vloer, zowel wijnliefhebbers en vakmensen, ook al een nieuw record.


Jongeren en wijn

Drie dagen lang worden op Megavino non stop diverse wijnactiviteiten georganiseerd.

Nieuw en absolute blikvanger dit jaar is het speciaal event ‘jongeren en wijn’ op vrijdagavond 17 oktober. Meer dan duizend jongeren zullen in een speciale loungezaal kunnen kennismaken met hippe en trendy wijnen, speciale verpakkingen en etiketten, wijnen met minder alcohol en calorieën, én op een verantwoorde wijze omgaan met alcohol en wijnproeven. Een speciaal aangepaste verlichting en een dj gespecialiseerd in loungemuziek maken van het geheel een tot op heden nooit vertoond event in ons land.

Beste Belgische

Nog een absolute première voor ons land is de verkiezing van de ‘Beste Belgische wijn’. Verschillende proeverijen van Belgische wijnen werden reeds veelvuldig georganiseerd maar voor het eerst worden de wijnen van bij ons beoordeeld door een jury van uitsluitend buitenlandse gereputeerde wijnmakers en oenologen.

Uiteraard zijn er nog tal van andere activiteiten. Op het programma staan verder nog o.m. de verkiezing van de beste amateur wijnproever, demo’s rond Spaanse wijn en gastronomie, wijn en chocolade tot zelfs een demosessie Cubaanse sigaren met passende wijnen.

Praktisch:

De 10e editie Megavino in Paleis 3 van Brussels Expo loopt van vrijdag 17 tot en met maandag 20 oktober. vrijdag 17 oktober van 18 tot 23u; zaterdag 18 oktober van 12 tot 20u; zondag 19 oktober van 10 tot 19u en maandag 20 oktober van 10 tot 18u.

Toegang: 10 euro, degustatieglas en beurscatalogus inbegrepen.

Info: www.megavino.be



16-09-2008 om 00:00 geschreven door Rita Goethals  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)

T -->

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs