Van 13 tot en met 23 november gaat de derde editie van de
Week van de Smaak. In totaal presenteren Vlaanderen en Brussel meer dan duizend
activiteiten om te genieten van smaak en eetcultuur. Gastland voor deze derde
editie is Frankrijk. Lier is de Stad van de Smaak 2008 en peter van de actie is
Guy Van Cauteren, chef van restaurant t Laurierblad in Berlare.
Voor elk wat wils .
De derde week van de Smaak puilt uit van de activiteiten. In
totaal zijn er in Vlaanderen en Brussel 880 organisatoren die 1083
activiteiten, goed voor 2618 acties realiseren. Al deze activiteiten staan
gebundeld in vijf provinciale programmabrochures die gratis kunnen afgehaald
worden in de bibliotheken en boekhandels, in Fnac, Club en Colibro, in de winkels
van Spar en Foodmaker en bij de organisatoren. De Week van de Smaak.
Drukke agenda
Guy Van Cauteren, chef van restaurant t Laurierblad in
Berlare aanvaardde het peterschap van de Week van de Smaak. Dit betekent dan
ook een drukke agenda. Op 5 november stelde hij zijn kinderkookboek
Jakkie/Jammie voor en op 8 november kookte hij met de wielrennersvrouwen in
Roeselare. Op 11 november kookte hij met de Franse chef Alain Longeval op de
jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem waar minister Bert Anciaux samen met Steve
Stevaert de Week van de Smaak opende. Op 16 november kookt Guy met de
burgemeester van Berlare, Karel De Gucht. Op 17 november staat hij met jong
talent Pieter Lonneville in hotelschool Spermalie en op 18 november met
Annelies Verbeke in Herzele. Een uitgebreide biografie van Guy Van Cauteren en
recepten staan op www.weekvandesmaak.be
Gastland Frankrijk
Omdat we nogal nieuwsgierig zijn naar andere eetculturen en
open staan voor externe invloeden, kiest de Week van de Smaak elk jaar een
gastland. Na Zwitserland in 2006 en Italië in 2007 is het nu de beurt aan
Frankrijk. De Franse keuken is in de eerste plaats een regionale
keuken. Elke Franse regio pronkt met streekproducten en gerechten en houdt vast aan de eigen
culinaire tradities. Om kennis te maken met de rijke gastronomie, streekproducten en de
cultuur van alle Franse regios werden ze gespiegeld aan de Vlaamse provincies.
Restaurants, hotelscholen, gemeentebesturen en verenigingen in heel Vlaanderen gingen op zoek naar
aanknopingspunten in keuken, Ingrediënten, producenten, kunst, literatuur,
geschiedenis, verhalen, muziek, feest en tradities van de Franse regios en
creëren tijdens de Week van de Smaak ontmoetingen met de streek- en eetcultuur
van hun eigen gemeente of regio. Zo ligt Normandië even in West-Vlaanderen, kun
je de Alpen proeven in Limburg en ontdek je de Franse Overzeese gebieden in
Brussel.
De burgemeester kookt
Net als vorig jaar verwennen de burgemeesters van Vlaamse
steden en gemeenten hun inwoners met hun kookkunsten. Meer dan tachtig burgemeesters staan op
zondag 16 november achter het fornuis. Ze bereiden een Franse klassieker met producten uit
de eigen streek en doen actief mee aan de Week van de Smaak. Elk pakt het
anders aan: er wordt met of zonder hulp gekookt voor vrijwilligers,
gemeentepersoneel, scouts of gewoon voor het goede doel.
In Lier dat dit jaar ook Stad van de Smaak is, kookt
burgemeester Marleen Vanderpoorten met de vrouwenverenigingen in een eigenzinnig
kraam op de novemberfoor. Bezoekers kunnen er een culinaire ontdekkingsreis
volgen langs musea, musea, scholen. In de stad staan Franse marktkramers en
FoLIERs de France, een smakenparcours langs restaurants dat de Franse gastronomie combineert met de
Lierse gastvrijheid. Op zondag 23 november 2008 pakt Lier uit met het slotevenement van de
Week van de Smaak. Op de Lierse Vesten zorgen tientallen verenigingen en organisates voor
een Cirkel van de Smaak. Je proeft er van feestelijke tapas, woudkeuken,
wijn, winterbarbecue en een wildfestijn. In de Cirkel, op de Grote Markt in de binnenstad, zorgen de Lierse bakkers voor een
bijzondere Arc de Triomphe.
De Week van de Smaak is een initiatief van Vlaams minister
van Cultuur Bert Anciaux in samenwerking met FARO. Vlaams steunpunt voor
cultureel erfgoed vzw.
Binnenkort is het Halloween.
Bij de talrijke Halloweenrecepten die dit griezelfeest opvrolijken, mag
pompoensoep zeker niet ontbreken. Het Nederlands Visbureau en de gereputeerde
chef-kok Marc Germonprez stelden een
verrassend én overheerlijk recept samen: pompoensoep met grijze
garnalen.
Snij de pompoen, wortel, ui, gember en selder in fijne stukjes en stoof
lichtjes aan zonder te kleuren. Blus met de kippenbouillon en laat ongeveer een
uurtje sudderen. Mix en zeef de soep vervolgens.
Hak de dragon fijn en doe in een potje samen met een scheutje olijfolie.
Borstel de sneetjes wit brood in met de dragonolijfolie en toast ze onder de
grill of in een toaster.
Werk de soep af met een klontje boter of een scheutje room, voor een rijke en
zachte smaak. Voeg er op het laatste moment, net voor het serveren, een flinke
hand grijze garnalen en brood-croutons bij en versier met een gulle portie
zwarte peper van de molen.
Van 17 tot 20 oktober heeft in Brussels
Expo de 10e editie plaats van het wijnsalon Megavino. Bij deze feestelijke
editie profileert Megavino zich als het grootste wijnevent van de Benelux. Naast gastland Spanje wordt Megavino dit jaar
vooral gekleurd door grootschalige landenpaviljoenen. Absolute blikvanger dit
jaar is het event jongeren en wijn. Aan de succesformule van Megavino wordt echter niet
geraakt zodat iedere bezoeker aan de ingang nog steeds een eigen kristallen
degustatieglas ontvangt en op eigen ritme meer dan tienduizend wijnen kan
ontdekken, proeven én ter plaatse aankopen.
Van mini tot mega
Wat eind de jaren 90
begon als een uit de hand gelopen hobby om op de Heizel een wijnsalon voor het
grote publiek te organiseren, is vandaag uitgegroeid tot het grootste wijnevent
van de Benelux. De toen amper 30 standjes op nog geen 1.000m2
tentoonstellingsruimte zijn in 2008 uitgegroeid tot 270 exposanten van 23
vertegenwoordigende wijnlanden op 10.000 m2.
Dat Megavino zo sterk
gegroeid is, dankt het vooral aan zijn concept dat zoveel meer is dan louter
maar een verkoopsalon. Op tientallen plaatsen op de beurs kan de bezoeker
gratis deelnemen aan workshops, becommentarieerde proeverijen, themadegustaties
of eenvoudige uiteenzettingen over hoe een wijn te leren proeven.
Niet toevallig Spanje
Gastland Spanje imponeert
op Megavino door de meer dan 60 exposanten uit alle Spaanse regios in een
gigantisch paviljoen van 600m2. Het grootste ooit in de tienjarige geschiedenis
van Megavino.
En dat is niet zomaar
toeval. Spanje is momenteel het meest hippe wijnland. Spanje werd de jongste
vijf jaar in ons land het derde belangrijkste consumptieland na Frankrijk en
Italië.
Meer zelfs, het
geïmporteerde volume Spaanse wijn steeg de voorbije twee jaar met 51,2% goed
voor een totaalvolume van om en bij de 14 miljoen flessen. Het grootste succes
lijkt weggelegd voor de Spaanse Cava, de mousserende wijn, die haar aandeel het
voorbije jaar zag verdrievoudigen. Spanje pakt op Megavino uit met een
indrukwekkend aantal themaproeverijen waarbij zowel de diverse regios,
druivenrassen, types wijn als Spaanse wijn en tapas aan bod komen.
Naast Spanje wordt de
editie 2008 vooral ook gekleurd door grootschalige landenpaviljoenen van
Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Chili, Griekenland, Californië,
Australië, Oostenrijk tot zelfs Georgië. Vooral de Fransen lijken
eindelijk hun weg naar Megavino gevonden
te hebben want ze verdriedubbelen dit jaar hun oppervlakte. Nieuwkomers dit
jaar zijn o.m. Algerije, Mexico, Canada en Brazilië. Vorig jaar kreeg Megavino
iets meer dan 20.000 bezoekers over de vloer, zowel wijnliefhebbers en
vakmensen, ook al een nieuw record.
Jongeren en wijn
Drie dagen lang worden op
Megavino non stop diverse wijnactiviteiten georganiseerd.
Nieuw en absolute
blikvanger dit jaar is het speciaal event jongeren en wijn op vrijdagavond 17 oktober.
Meer dan duizend jongeren zullen in een speciale loungezaal kunnen kennismaken
met hippe en trendy wijnen, speciale verpakkingen en etiketten, wijnen met
minder alcohol en calorieën, én op een verantwoorde wijze omgaan met alcohol en
wijnproeven. Een speciaal aangepaste verlichting en een dj gespecialiseerd in
loungemuziek maken van het geheel een tot op heden nooit vertoond event in ons
land.
Beste Belgische
Nog een absolute première
voor ons land is de verkiezing van de Beste Belgische wijn. Verschillende
proeverijen van Belgische wijnen werden reeds veelvuldig georganiseerd maar
voor het eerst worden de wijnen van bij ons beoordeeld door een jury van
uitsluitend buitenlandse gereputeerde wijnmakers en oenologen.
Uiteraard zijn er nog tal
van andere activiteiten. Op het programma staan verder nog o.m. de verkiezing van de
beste amateur wijnproever, demos rond Spaanse wijn en gastronomie, wijn en
chocolade tot zelfs een demosessie Cubaanse sigaren met passende wijnen.
Praktisch:
De
10e editie Megavino in
Paleis 3 van Brussels Expo loopt van vrijdag 17 tot en met maandag 20 oktober. vrijdag 17 oktober van 18 tot 23u; zaterdag 18 oktober van 12 tot 20u; zondag 19
oktober van 10 tot 19u en maandag 20 oktober van 10 tot 18u.
Toegang: 10 euro,
degustatieglas en beurscatalogus inbegrepen.