Ganzenrijden On-Line

23-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23e keizerschap te Berendrecht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het keizerschap te Berendrecht op 15 maart 1970 wordt een enorm succes voor de organiserende vereniging. Na meer dan 2,5 uur trekken komt er een beetje beweging in de strijd. Maar het zou nog een ronde of vijf duren vooraleer de beslissing valt. De nieuwe keizer zal uit het drietal Petrus Wils, Alfons GabriŽls en Jef Hendrickx komen. Jef denkt anders dat hij geen schijn van kans heeft omdat hij net na deze twee kleppers zal moeten aantreden. Zowel Wils als GabriŽls trekken met volle kracht, maar de taaie gans begeeft niet. Het is uiteindelijk Jef Hendrickx, de kersverse koning van de Oude Gans, die de keizerskroon op 19-jarige leeftijd in eigen dorp houdt en is zo de eerste tienerkeizer in de geschiedenis van de Polderbond. De premie, bijeengepraat door Renť Janssens, bedraagt 14700 Bfr.


Deelnemers keizerschap 1970 :
Oude Gans : Petrus Wils, Jozef Hendrickx, Willy Van den Eynde en Karel Crijnen.
Nieuwe Gans : Louis Cleiren, Louis Van de Wouwer en Marcel Philips.
Stabroek : Jos Cuypers, Frans Couscheir en Louis GabriŽls.
Veteranen Zandvliet : Alfons GabriŽls, Maurice Rul en Louis Van Mierlo.
Jonge Ruiters Zandvliet : Frans Stoffels, Eddy Ameye en Gilbert Snoeckx.

23-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


22-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22e keizerschap te Zandvliet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 23 januari 1969 volgt Rik Wijnants Jos Scheipers op als secretaris van de Polderbond. Voor het keizerschap dat doorgaat op 23 maart te Zandvliet koopt de Polderbond een nieuw net aan. Na de keizerlijke stoet door een ijskoud Zandvliet begint om 15u15 de strijd om de keizerskroon. Snijmeester Albert Huybrechts had al 11 keer gesneden toen Marcel Philips van De Nieuwe Gans op onregelmatige wijze aan de kop trekt en wordt uitgesloten. Jef Leyten en Louis Van De Wouwer, de twee andere deelnemers van zijn vereniging, staakten uit solidariteit de strijd. Op de vergadering van 10 april wordt over dit incident flink gediscussieerd en uiteindelijk worden zowel de ruiter als de vereniging in ere herstelt. Louis GabriŽls (Stabroek) trekt het net aan flarden. Petrus Wils (Oude Gans) rijdt net achter Louis en ziet zijn kans schoon om voor de tweede maal keizer te worden. Hij mag een premie van 19700 Bfr. in ontvangst nemen.

Deelnemers : Alfons GabriŽls, Maurice Rul, Louis Van Mierlo en Frans Heylaerts voor de Veteranen Zandvliet; Petrus Wils, Johnny De Backer en Willy Van den Eynde voor de Oude Gans, Marcel Philips, Jef Leyten en Louis Van de Wouwer voor de Nieuwe Gans; Louis GabriŽls, Frans Couscheir en Petrus GabriŽls voor Stabroek; Eddy Ameye, Gilbert Snoeckx en Alfons Van den Bogaert voor de Jonge Ruitrers Zandvliet.

22-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


21-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21e keizerschap te Zandvliet
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het 21e keizerschap gaat door op 31 maart 1968 te Zandvliet. Het is de eerste maal dat het wordt georganiseerd door de Jonge Ruiters. Alfons Van Den Bogaert, de uittredende keizer, wil zijn stunt van een jaar voordien nog eens overdoen. Hij zet alles op alles, maar er komt alleen het net mee. Het is Veteraan Alfons GabriŽls die voor de zesde maal de keizerskroon mag opzetten en zo de kroon in Zandvliet houdt. De premie bedraagt 14000 Bfr.

Deelnemers : Alfons Van den Bogaert, Gilbert Snoeckx en Henri Hendrickx voor de Jonge Ruiters Zandvliet; Alfons GabriŽls, Frans Heylaerts en Louis Van Mierlo voor de Veteranen Zandvliet; Louis GabriŽls, Petrus GabriŽls en Jan Vissers voor Stabroek; Marcel Philips, Jef Leyten en Louis Dons voor de Nieuwe Gans; Petrus Wils en Willy Van den Eynde voor de Oude Gans.

21-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


20-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20e keizerschap te Stabroek
Klik op de afbeelding om de link te volgen In 1967 gaat het keizerrijden door op 12 maart in de Dorpstraat van Stabroek. Rond kwart na 5 bereikt de strijd rond de keizerskroon zijn hoogtepunt. Het wordt een zware strijd. Meer dan 2 uur kraakt de gans onder de kracht van de deelnemende koningen. Eťnmaal moet de strijd even gestopt worden omdat heel het ganzenlijf naar beneden dreigt te komen. En toen gebeurde het : de Zandvlietse veteraan Frans Heylaerts, keizer van 1962, trekt met alle macht aan de kop en de toeschouwers hoorden het gekende gekraak. Petrus Wils, die achter Frans rijdt, wist dat het ging gebeuren. Hij spoorde zijn paard aan en sleurde met alle kracht die er nog in zijn lichaam zat. Maar nog geeft de kop zich niet prijs. De kop blijft nog bengelen aan het ganzenlijf. Alfons Van den Bogaert uit Zandvliet trekt de kop er uiteindelijk af. Hierdoor wordt Fons de eerste keizer voor de Jonge Ruiters Zandvliet. De premie, bijeen gepraat door Bob Wezenbeek, die Fons meeneemt naar Zandvliet bedraagt 22000 Bfr.  

Deelnemers keizerschap 1967 :
Stabroek : Frans Couscheir, Petrus GabriŽls, Jan Vissers en Gustaaf Schouwaerts.
Jonge Ruiters Zandvliet : Alfons Van den Bogaert, Gilbert Snoeckx en Julien Van der Stee.
Veteranen Zandvliet : Frans Heylaerts en Alfons GabriŽls.
Oude Gans : Petrus Wils, Willy Van den Eynde en Alfons Crijnen.
Nieuwe Gans : Jef Leyten, Marcel Philips en Gustaaf Dons.

20-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


19-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19e keizerschap te Berendrecht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Begin 1966 wordt de polder geteisterd door zeer veel sneeuw en hagel. Het keizerschap gaat door op 27 maart te Berendrecht. Het is die 27e maart een gure dag. Maar ondanks het gure weer wordt er feest gevierd in Berendrecht. Op het moment dat het net eraf gaat, dachten de toeschouwers dat het keizerschap vlug zou afgelopen zijn. Maar dit is zonder de gans gerekend. Het taaie beestje geeft zich niet snel gewonnen. Uiteindelijk wordt Frans Couscheir van de ganzenrijdersvereniging Stabroek de nieuwe keizer. De premie bedraagt 11500 Bfr. Tijdens het keizeruithalen op 19 juni doet Alexander Bril, voorzitter van de Polderbond, een oproep aan de landbouwers om een pony of werkpaard te houden voor het in stand houden van het ganzenrijden. Er wordt ook een schilderij onthult van de keizer dat is geschilderd door de Stabroekse kunstschilder Osselaere.

Deelnemers op 27 maart 1966.
Nieuwe Gans: Gustaaf Dons, Marcel Philips, Louis Dons en Leo Leyten.
Oude Gans : Petrus Wils, Alfons Crijnen en Willy Van Den Eynde.
Stabroek : Renť Van Wallendael, Frans Couscheir en Jan Vissers (of Gustaaf Schouwaerts).
Jonge Ruiters : Julien Van Der Stee, Alfons Van Den Bogaert en Benoit Corrijnen (of Jaak Peeters).
Veteranen : Frans Heylaerts, Corry Cloots en Alfons GabriŽls.

19-07-2017 om 12:48 geschreven door Ganzenrijden on-line  


18-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18e keizerschap te Zandvliet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de algemene vergadering van de Polderbond op 10 maart 1965 kondigt de vereniging van Lillo aan niet meer te zullen deelnemen aan het keizerschap. Zo verdwijnen na Oorderen en Wilmarsdonk ook voorgoed de deelnemers uit Lillo Kruisweg. Tijdens een bijzondere vergadering wordt er beslist dat Frans Heylaerts Alfons GabriŽls zal vervangen wegens ziekte. Het keizerschap gaat op 4 april dus door zonder de uittredende keizer. Nieuwe keizer wordt Gustaaf Dons van de Nieuwe Gans uit Berendrecht. Gustaaf, die invaller is voor Leo Leyten, loopt tijdens het trekken van de kop wel een breuk op aan zijn hand. Door een verkeerde beweging stuikt de nieuwe keizer van zijn paard en tijdens het steun zoeken breekt hij zijn hand. Gustaaf is hierdoor een hele tijd werkonbekwaam. De Polder titelde op 11 april toepasselijk : "Keizer Staf Dons regeert met plaasteren hand" (foto links). Op de foto hieronder wordt kersvers keizer Gustaaf Dons gefeliciteerd door Marcel Philips.


Deelnemers : Frans Heylaerts, Corry Cloots en Louis Van Mierlo voor de Veteranen; Gustaaf Dons, Louis Dons en Marcel Philips voor de Nieuwe Gans; Alfons Crynen, Willy Van den Eynde en Petrus Wils voor de Oude Gans; Jan Vissers, Frans Couscheir en Renť Van Wallendael voor Stabroek; Julien Van der Stee, Benoit Corrijnen en Maurice Mous voor de Jonge Ruiters. 


                                 

18-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


17-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17e keizerschap te Berendrecht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 15 maart 1964 vindt het keizerschap doorgang op het Solft te Berendrecht. Het weer werkte niet goed mee. Een gure wind en af en toe een fikse regenbui zorgden ervoor dat de deelnemers afzagen. In dit ongure weer wordt Alfons GabriŽls voor de vijfde maal keizer. Hij neemt een premie van 8870 Bfr. mee naar Zandvliet. Het is zijn eerste keizerstitel voor de Veteranen. Het keizeruithalen gaat op 10 mei door in het lokaal van Wannes Van Der Goten.

Deelnemers keizerschap 1964 :
Oude Gans : Petrus Wils, Jos Plompen en Willy Van den Eynde.
Veteranen Zandvliet : Alfons GabriŽls, Corry Cloots en Louis Van Mierlo.
Jonge Ruiters Zandvliet : Frans Stoffels, Maurice Mous en Benoit Corrynen.
Lillo : Albert Huybrechts, Alex Van Dorpel en Marcel Van der Linden.
Nieuwe Gans : Gustaaf Dons, Leo Leyten en Marcel Philips.
Stabroek : Frans Couscheir, Renť Van Wallendael en Gustaaf Schouwaerts.

17-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


16-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16e keizerschap te Zandvliet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het 16e keizerschap gaat door te Zandvliet op 31 maart 1963. Het is het eerste dat door de Veteranen Zandvliet wordt georganiseerd. Het is ijskoud die bewuste zondag, waardoor de publieke belangstelling wat tegen valt. Velen zoeken de warmte van de omliggende cafť's op. Rond half drie komt de stoet op gang. Door een foutje wordt de stoet wat langer dan voorzien, wat niet zo aangenaam is voor de deelnemers die koukleumden door de Zandvlietse straten. Er wordt zelfs een ommetje gemaakt langs de Ruige Heide. Tot eenierders geluk zorgt garde Louis Sebrechts, beter bekend als "Den Beuling", er voor dat het spektakel op tijd begint. Met een geweldige snok wordt Petrus Wils van de Oude Gans Berendrecht de nieuwe keizer. Hij mag de kas van de Oude Gans spijzen met een premie van 7100 Bfr.

                           

16-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


15-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15e keizerschap te Stabroek
Klik op de afbeelding om de link te volgen Alfons GabriŽls wordt afgevaardigde bij de Polderbond voor de Veteranen Zandvliet. Het keizerschap van 8 april 1962 is het kortste uit de geschiedenis. Het is allemaal perfect begonnen. Honderden toeschouwers, 11 fanfares in de stoet en er is zelfs een camera van de Vlaamse televisie. Een waterzonnetje komt kijken tijdens de keizerlijke stoet. Nadat de stoet, met keizer Mon Cools op kop, wordt ontbonden en de fanfares zich verspreiden over de verschillende Stabroekse cafťs en herbergen stroomde het publiek rond de galg toe en betreden de keizer en 22 koningen het strijdperk. Via de radiowagen wordt door omroeper Bob Wezenbeek de eerste premies rondgeroepen. De ruiters trekken hun spieren los. En plots gebeurde het ondenkbare. De kop wordt van de gans gescheiden nadat Veteraan Frans Heylaerts er nauwelijks aan trekt. De kop is uit het niet toegemaakte net gevallen. Iedereen is verrast. De fanfare die het volkslied moet spelen bevindt zich nog aan de andere kant van het dorp. Het keizerschap 1962 is gedaan na de tweede ronde. Frans Heylaerts neemt de keizerskroon en een premie van 8250 Bfr in ontvangst. Het is trouwens de eerste maal dat de Veteranen aan het keizerschap mogen deelnemen. Deelnemers keizerschap 1962 :
Stabroek : Edmond Cools, Frans Couscheir, Leopold Janssens en Louis Claessens.
Veteranen Zandvliet : Frans Heylaerts, Alfons GabriŽls en Jan Bastiaensens.
Nieuwe Gans : Leo Leyten, Gustaaf Dons en Alfons Paelinckx.
Jonge Ruiters Zandvliet : Benoit Corrynen, Alfons Pittoors en Corry Vermeulen.
Lillo : Albert Huybrechts, Albert Soetewey en Jos Van Wellen.
Oude Gans : Petrus Wils, Lucien Vermaelen en Jos Plompen.
Wilmarsdonk : FranÁois Brands, Fernand Van de Wiel, Frans Van Alsenoy.

15-07-2017 om 12:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


14-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14e keizerschap te Wilmarsdonk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 19 maart 1961 gaat voor de 4e en laatste keer een keizerschap door in Wilmarsdonk. Het dorp wordt langs alle kanten gevuld met fanfares en leden van de verschillende verenigingen. Het dorp wordt onder de voet gelopen door honderden toeschouwers. Een aantal foto's van dit laatste keizerschap in Wilmarsdonk kan U hier bekijken. De kop is voor de nieuwe koning van Stabroek. Edmond Cools, afkomstig van de stad, mag een premie van 15000 Bfr mee naar Stabroek nemen.

Deelnemers : Pierre Vekens, Leon en Frans Van Alsenoy en Fernand Van de Wiel voor Wilmarsdonk; Leopold Janssens, Edmond Cools en Ludo Verhoeven voor Stabroek; Alfons Pittoors, Corry Vermeulen en Louis Sebrechts voor Zandvliet; Emiel Weemaes, Jos Plompen en Louis Vermaelen voor de Oude Gans; Jos Denissen, Jos Van Wellen en Henri Verhaert voor Lillo; Alfons Paelinckx, Leo Leyten en Renť Van de Wouwer voor de Nieuwe Gans.

14-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


13-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13e keizerschap te Lillo
Klik op de afbeelding om de link te volgen Alfons Cleiren, ere-lid van de Polderbond, schenkt een nieuwe keizerskroon. Het keizerschap van 4 april 1960 is het laatste op het grensgebied van Lillo-Kruisweg voor het polderdorp onder de grond zou verdwijnen. De nieuwe keizer heet Pierre Vekens uit Wilmarsdonk en is zo ook de laatste keizer uit dit verdwenen dorp. Pierre mag een premie van maar liefst 14350 Bfr. in ontvangst nemen. De keizerskroon en mantel krijgt hij uitgereikt door Lode Craeybeckx. Het keizeruithalen gaat door op 29 mei 1960 ten huize van Fonne Ibens.

Deelnemers keizerschap 1960 :
Lillo : Louis Hendrickx, Henri Verhaert, Albert Soetewey en Jos Van Wellen.
Wilmarsdonk : Pierre Vekens, Frans Brands en Frans Van Alsenoy.
Nieuwe Gans : Leo Leyten, Renť Van de Wouwer, Gustaaf De Lie.
Oude Gans : Jos Plompen, Petrus Reynaerts en ? Verhulst.
Zandvliet : Corry Vermeulen, Alfons Van den Bosch en Constant Janssens.
Stabroek : Renť Schillemans, Edmond Cools en Leon Van Wallendael.

13-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


12-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12e keizerschap te Berendrecht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het keizerschap van 1959 gaat door op 15 maart te Berendrecht. Het is koud en nat. Het Antwerpse schepencollege betaalde wel de receptie, maar was zelf niet aanwezig. De receptie zelf was een mager beestje. Julien Van der Stee, voorzitter van de Polderbond, redde wat er te redden viel. De traditionele keizerstoet wordt om 14 uur gevormd aan de kerk en buiten de keizer, de koningen en hun gevolg gaan negen fanfares mee in de stoet. Het parcours loopt langs de Kerkstraat, Stoofstraat, Solftplaats, Klappeistraat, Bredestraat, Schouwvegerstraat, Dorpstraat en Solftplaats. De strijd op de Solftplaats begint rond 15 uur in de gutsende regen. De keizerskroon verhuist voor de eerste en tevens ook enige maal naar Lillo Kruisweg. Louis Hendrickx mag een premie van 7000 Bfr toevoegen aan de kas van zijn vereniging.

Deelnemers : Petrus Verhulst, Jos Plompen, Petrus en Eduard Reynaerts voor de Oude Gans; Louis Hendrickx, Albert Soetewey en Henri Verhaert voor Lillo; Corry Vermeulen, Alfons Van den Bosch en Constant Janssens voor Zandvliet; Pierre Vekens, F. Van de Wiele en Paul Van Meir voor Wilmarsdonk; Renť Schillemans, Jos Wijnants en G. Schillemans voor Stabroek; Renť Van de Wouwer, Gustaaf De Lie en Ludo Cleiren voor de Nieuwe Gans. 

12-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


11-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11e keizerschap te Wilmarsdonk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 23 maart 1958 wordt te Wilmarsdonk de receptie gehouden in een cafť. Het gemeentehuis bestaat al niet meer. Na de toespraken is het tijd voor de stoet. Ondanks de ijskoude wind is het toch gezellig in de smalle straten van Wilmarsdonk. De premie wordt opgedreven naar 7500 Bfr. en dan zorgt Petrus Verhulst van de Oude Gans voor de verlossing. Hij kroont zich tot keizer en dit tot grote vreugde van de leden van de Oude Gans. 

Deelnemers keizerschap 1958  :
Wilmarsdonk : Petrus Iepermans, Pierre Vekens, Gregorius Madereel en Fernand Van de Wiel.
Oude Gans : Petrus Verhulst, Louis Reynaerts en Eduard Reynaerts.
Lillo : Louis Hendrickx, Albert Soetewey en Gaston Bogaerts.
Nieuwe Gans : Gustaaf De Lie, Ludo Cleiren en Alfons Paelinkcx.
Zandvliet : Alfons Van den Bossche, Constant Janssens en Antoine Huybrechts.
Stabroek : Florimond Maes, Jos Denissen en Jos Wijnants.
Hoevenen neemt niet deel. Dat zullen ze pas terug doen vanaf 1977.

11-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


10-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10e keizerschap te Stabroek
Klik op de afbeelding om de link te volgen 7 april 1957 is de grote dag voor Stabroek. Voor het eerst mogen ze het keizerrijden organiseren. Een jaar eerder is beenhouwer Jos Wijnants tot keizer gekroond en zorgde hij ervoor dat de hele polder richting de feestelijk versierde straten van Stabroek afzakten. Volgens bepaalde bronnen zouden er 10000 toeschouwers aanwezig zijn geweest. De traditionele stoet, die om 13u30 in de Kleine Molenweg wordt gevormd, trekt langs de Nieuwstraat, Smoutakker, Dorpstraat, Sigarenstraat, Binnenpad, Grote Molenweg, Dorpstraat en het Laageind (tot aan het Cuypersgesticht). Aan het gemeentehuis schouwen burgemeester Graaf Moretus en andere prominenten de stoet. De galg staat in het midden van het dorp opgesteld aan cafť De Zwaan. Na verloop van tijd begint men vast te stellen dat de gans zich niet te snel gewonnen zal geven. Er moet viermaal in het net gesneden worden vooraleer er ťťn der koningen haar hals kan ontbloten, maar ook dan geeft ze zich nog niet direct gewonnen. Het is de verbaasde Petrus Ipermans uit Wilmarsdonk die de kop toch weet te bemachtigen en er zo voor zorgt dat er een groot volksfeest wordt gehouden in het verdwenen polderdorp. Het wordt Petrus trouwens allemaal te veel. De dolle omhelzingen, flitsen van fototoestellen, de keizerskroon en het Belgisch volkslied dat wordt gespeeld zorgen ervoor dat de nieuwe keizer het niet droog houdt. De tranen lopen over zijn gelaat. De premie die Petrus mee naar Wilmarsdonk mag nemen bedraagt 11750 Bfr.

Deelnemers keizerschap 1957 :
Stabroek : Jos Wijnants, Jos Denissen, Van Wallendael en L. Claessens.
Wilmarsdonk : Petrus Iepermans, Gregorius Madereel en Jos Iepermans,
Zandvliet : Stanny Janssens, Antoine Huybrechts en Rene Lamoury.
Lillo : Gaston Bogaerts, Marcel Vanderlinden en Albert Soetewey.
Hoevenen : Louis Franck, Alfons Jennes en Alfons Van Den Bogaert.
Nieuwe Gans : Ludo Cleiren, Petrus Dons en Alfons Paelinckx.
Oude Gans : Petrus Verhulst, Eduard Reynaerts.

10-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


09-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9e keizerschap te Zandvliet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 22 februari 1956 beslist de Polderbond om zelf een net aan te kopen. De inrichtende vereniging moet nog steeds de gans leveren. Het keizerrijden gaat door op 18 maart van datzelfde jaar. Het is een drukte van jewelste in Zandvliet. In alle straatjes en steegjes wordt verwoed naar een parkeerplaats gezocht. Terwijl in een lentezonnetje een grote massa zich al staat te verdringen rond de Botermarkt, gaat nog eerst de keizerlijke stoet door het dorp, met keizer Alfons GabriŽls op kop. De gans, in een dubbel net gewikkeld, wordt op het marktplein aan de galg gehesen en de strijd kan beginnen. Een paar uur wordt er over en weer gedraafd en getrokken dat het een lieve lust is. Nadat er een tweede keer gesneden wordt, is het onverwacht beenhouwer Jos Wijnants die met een forse ruk een einde maakt aan de keizerstrijd. Een week eerder is Jos koning geworden in Stabroek en nu zorgt hij ervoor dat er voor het eerst buiten Berendrecht of Zandvliet een keizer wordt gevierd. De premie die hij mee naar Stabroek neemt bedraagt 7345 Bfr. Het nieuws liep als een vuurtje naar Stabroek en de nieuwe keizer wordt aan zijn huis opgewacht door dichte hagen vrienden en sympathisanten.

09-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


08-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8e keizerschap te Zandvliet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf 1955 gaat het keizerrijden door in het dorp van de uittredende keizer en dus niet meer via lottrekking. Op 27 maart worden de koningen van de naburige gemeenten om half 2 in Zandvliet verwacht voor de keizerlijke stoet. De stoet gaat langs de Putsebaan, Antwerpsebaan, Kalmthoutse Baan, Putsebaan, De Keyserstraat, Varkensmarkt en de Molenstraat, waar de stoet aan het gemeentehuis wordt geschouwd door de uittredende keizer en prominenten. Om dan verder te gaan via de Bakkerstraat, Walenhoek en De Keyserstraat. Eťn verening blijft afwezig. Al op 19 januari had het bestuur van Oorderen laten weten niet te zullen deelnemen. En dan is er ook nog het probleem rond de twee groepen uit Wilmarsdonk. Er moet beslist worden wie van de 2 groepen mag deelnemen aan het keizerschap. Het is de groep Scheipers die het met 5 stemmen tegen 2 haalt op de groep Lambrechts. Nadat Petrus Struyf de gans aan de galg heeft opgehangen, kan de strijd beginnen. Er wordt verwoed getrokken en de toeschouwers pronostieken er op los. Kenners noemen Renť Baeckelmans uit Lillo ťťn van de grote favorieten om keizer GabriŽls op te volgen. Ook Alfons Van den Bogaert uit Hoevenen is ťťn der favorieten. Maar Alfons zondigde tegen de regels en blijft met twee handen aan het net hangen. Hiervoor wordt hij met de houten vork op de handen getikt. Het is de Stabroekse koning Leon Van Wallendael die ervoor zorgt dat de ganzennek voor het grijpen komt te hangen. De spanning stijgt ten top en het is opniew Alfons GabriŽls die met zijn ijzeren greep de kop verovert. Samen met een premie van 6200 Bfr houdt hij de keizerskroon en fluwelen mantel in het eigen Zandvliet. Tijdens Brasschaat kermis wordt er een herkansing van het keizersschap georganiseerd.

08-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


07-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7e keizerschap te Lillo
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op 4 april 1954 wordt het eigenlijke keizerrijden voorafgegaan door een indrukwekkende stoet die wordt gevormd aan Lillo-Fort en die richting Lillo-Kruisweg gaat, waar op het Kerkplein de strijd voor de keizerskroon zou doorgaan. Het spektakel met uittredend keizer Constant Van Meir en de 24 koningen begint rond 15u30 in de gietende regen. Ondanks het slechte weer is er een massa volk in Lillo komen opdagen. Op het moment dat de premie opgelopen is tot 6620 Bfr. is het Alfons GabriŽls die met een forse greep de kop scheidde van het ganzenlijf en zo voor de derde keer de keizerskroon mag opzetten. 

Volgorde : 1. Stabroek, 2. Nieuwe Gans, 3. Hoevenen, 4. Oude Gans, 5. Oorderen, 6. Wilmarsdonk, 7. Zandvliet en 8. Lillo.

Deelnemers voor de Oude Gans : Constant Van Meir, Louis Bril, Maurice Crijnen en Richard Vermaelen.
Zandvliet : Alfons GabriŽls, Louis Sebrechts en Antoine Huybrechts.
Nieuwe Gans : Gerard Dons, Frans Cleiren en Edward Boiy.
Hoevenen : Alfons Van Den Bogaert, Jos Joossens en August Van Wallendael.
Oorderen : Jaak Brouwers, Alfons Boeykens, Julien Kerschot.
Wilmarsdonk : Constant Van Alsenoy, Joseph Laurens en Louis De Jongh.
Stabroek : Jozef Schillemans, Theofiel Van Puyvelde en Max Janssens.
Lillo : Martin Van den Dorpel, Renť Baeckelmans en Alex Van den Dorpel.

07-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


06-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6e keizerschap te Antwerpen
Klik op de afbeelding om de link te volgen In 1953 wordt de polder getroffen door zware watersnood. Met als gevolg dat op 10 februari in zaal De Ploeg te Zandvliet door bijna alle verenigingen, enkel Hoevenen is niet vertegenwoordigd, wordt beslist gezien de dramatische omstandigheden het ganzenrijden in alle gemeenten af te gelasten. Enkel in Hoevenen wordt er dat jaar de gans gereden. Jos Joossens weet de kop te bemachtigen en wordt zo als enige koning in de polder gekroond. Op de vergadering in Zandvliet wordt een voorstel gedaan om het keizerschap in Antwerpen te organiseren en de opbrengst te schenken aan de getroffenen van de watersnood. En dit gebeurde. Jos Scheipers, secretaris van de polderbond, stuurt de vraag naar het stadsbestuur om een benefietkeizerschap te organiseren op het Sint-Jansplein. En dit stadsbestuur stemt hierin toe. Op zondag 15 maart vergapen de aanwezige Antwerpenaren op het Sint-Jansplein zich aan de geborstelde boerenpaarden en het bonte gezelschap van doktoors, gardes en ruiters. De inkom bedraagt 10 Belgische Franken. Voor het eigenlijk keizerschap vertrekt er een stoet vanop het Sint-Jansplein. De sfeer tijdens het keizerrijden blijft vrij rustig en heeft zeker niet de uitbundigheid zoals op de toenmalige markt van Wilmarsdonk, Botermarkt of Solftplaats. Daar worden de deelnemende ruiters vurig toegeschreeuwd, daar laait de emotie regelmatig op en wordt er gedronken, gedanst en gezongen. Niet van dit alles op het Sint-Jansplein. Er worden rondjes gereden, aan de kop getrokken en een fanfare speelt vrolijke deuntjes. En hoe Jos Scheipers ook probeerde om door de micro de massa in beweging te krijgen, alles bleek vruchteloos. De meeste toeschouwers, die in grote getalen aanwezig waren, kwamen kijken uit nieuwsgierigheid. Enkel wanneer het net eraf gaat en de nek begint te kraken komt er wat emotie. Maar hier wordt al snel een einde aan gemaakt door Constant Van Meir (Oude Gans Berendrecht). Op dat moment is de premie opgelopen tot 7900 Bfr. Samen met alle schenkingen loopt de premie op tot 33000 Bfr. Dit gaat naar de slachtoffers van de watersnood. De keizer wordt gekroond en maakt nog een ere-ronde op het Sint-Jansplein, maar het feest is afgelopen. De meesten keerden terug naar de polderdorpen. Het Polderke brengt op 15 maart een speciale ganzenrijderseditie uit. Van de opbrengst gaat er de helft naar de getroffen ganzenrijders, de andere helft naar het Polderfonds der Polderse getroffenen.

Deelnemers 1953 :  Alfons GabriŽls, Louis Van Den Bosch, Jozef Van Der Vorst en Louis Elst voor Zandvliet; Renť De Jongh, August Van Wallendael en Joseph Joossens voor Hoevenen; Alfons Boeykens, Renť Kerschot en Marcel Snelders voor Oorderen; Jos Deckers, Constant Van Meir en Maurice Crijnen voor de Oude Gans; Frans Cleiren, Eduard Boiy en Frans Van De Ven voor de Nieuwe Gans; Joseph Laurens, Rene Julliams en Frans Kuylen voor Wilmarsdonk; Renť Baeckelmans, Jean De Jongh en Alex Van Den Dorpel (of Jos Soetewey) voor Lillo en Jos Dingemans, Petrus Janssens en Theofiel Van Puyvelde voor Stabroek. Dit keizerschap ging normaal gezien door te Lillo.

06-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


05-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5e keizerschap te Berendrecht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 20 april 1952 weet Alfons GabriŽls zich voor de tweede keer tot keizer te kronen. Hij mag een premie van 8150 Bfr mee naar Zandvliet nemen. Verder ontvangt hij ook een beker geschonken door Campina Pils, waaruit Frans Heylaerts als eerste een heildronk brengt. Het is voor de eerste keer dat er in De Polder, dat vanaf begin 1952 wordt uitgegeven, verslag wordt gedaan over deze folklore. Er wordt in de Polder van 27 april een vergelijking gemaakt met een wielerzesdaagse.Deelnemers voor de Nieuwe Gans : Frans Van De Ven (keizer 1951), Petrus Wils, Eduard Boiy, Frans Cleiren; voor de Oude Gans : Lucien Vermaelen, Maurice Crynen, Constant Van Meir; voor Hoevenen : Edward Simons, Renť De Jongh, August Van Wallendael; voor Lillo : Jean De Jongh, Alex Van Den Dorpel, Rene Baeckelmans; voor Oorderen : Julien (of Renť) Kerschot, Marcel Snelders, Alfons Boeykens; voor Stabroek : Jos Dingemans, Frans Huyghen, Theofiel Van Puyvelde; voor Wilmarsdonk : Gustaaf Madereel, Frans Julliams, Joseph Laurens; en voor Zandvliet : Constant Calluy, Louis Van Den Bosch en Alfons GabriŽls.   

05-07-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  


28-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ware Gans Lillo wijzigt datum gansrijden
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vanaf 2018 zal het gansrijden in Lillo plaatsvinden in het weekend tussen De Lustige Gans en Oude Gans Berendrecht. In 2018 rijdt de Ware Gans op 25 februari en niet meer met Half Vasten.


28-05-2017 om 00:00 geschreven door Ganzenrijden on-line  
Foto
Ganzerijderskalender 2017 :

09/09 Evenementenhal Dance with the Reds

30/09 Keizeruithalen

14/10 Ganzenhof "The Goose goes loose"

21/10 De JOS Kloempebal

28/10 Evenementenhal Bloewaaijt

04/11 Dry Claveren Bal Veteranen

25/11 Polderteren
Links maatschappijen
 • Ganzenrijders Zandvliet
 • Ware Gans Lillo
 • Ganzenrijdersmaatschappij Hoevenen
 • Oude Gans Berendrecht
 • Ganzenrijders Stabroek
 • Lustige Gans Ekeren
 • Vrije Gans
 • GawstrŤkkers Beeg (NL)
  Links Paarden
 • Trekpaarden De Brabander
 • Museum Belgisch Trekpaard
 • Bert Feest
 • Trait pour trait
 • Ik was hier
 • Hippo Revue
  Interessante links
 • Polderke
 • Zandvliet Dorp
 • Poldermuseum Lillo
 • Polderheemkring
 • Lillo-Fort
 • Immaterieel Cultureel Erfgoed
  Foto
  Foto
  Foto's Keizerrijden
 • Keizers 1948-2016
 • 2004 Hoevenen
 • 2006 Hoevenen
 • 2008 Hoevenen
 • 2009 Lillo
 • 2010 Lillo
 • 2011 Zandvliet
 • 2012 Lillo
 • 2013 Zandvliet
 • 2014 Hoevenen
  Foto's 2014
 • Zandvliet Veteranen
 • Zandvliet Jonge Ruiters
 • Stabroek (A. Vossen & J. Adam)
 • Ekeren Lustige Gans
 • Berendrecht Oude Gans
 • Lillo & Hoevenen
 • Berendrecht Vrije Gans
 • Demonstratie Prosperpolder
 • Keizeruithalen Stabroek
 • Prinskesrijden 2014
  Foto's 2013
 • 5 jaar ganzenrijden on line
 • Zandvliet Veteranen
 • Zandvliet Jonge Ruiters
 • Grevenbicht (foto's Yannick Schepers)
 • Ekeren
 • Berendrecht 90 jaar Oude Gans
 • Berendrecht Oude Gans
 • Lillo (foto's Y. Schepers/A. Van Tilborgh)
 • Berendrecht Vrije Gans
 • Hoevenen keizeruithalen
  Foto's 2012
 • Zandvliet Veteranen
 • Zandvliet Jonge Ruiters (foto's Walter Dom)
 • Stabroek (foto's Danny Schoonheydt)
 • Ekeren
 • Berendrecht Oude Gans
 • Hoevenen
 • Prosperpolder (foto's Andy Van Tilborgh)
  Foto's 2011
 • Zandvliet Veteranen
 • Zandvliet Jonge Ruiters (foto's Danny Schoonheydt)
 • Berendrecht Oude Gans
 • Hoevenen
 • Tentoonstelling 85 jaar Vermaak na Arbeid
  Foto's 2010
 • Zandvliet Veteranen
 • Zandvliet Jonge Ruiters
 • Berendrecht Oude Gans
 • Hoevenen
 • Berendrecht Vrije Gans
 • Zandvliet Keizeruithalen
  Foto's 2009
 • Zandvliet Veteranen
 • Zandvliet Jonge Ruiters
 • Berendrecht Oude Gans
 • Hoevenen
 • Berendrecht Vrije Gans
  Foto's 2008
 • Zandvliet Jonge Ruiters
 • Berendrecht Oude Gans
 • Lillo
 • Hoevenen
 • Berendrecht Vrije Gans
 • Dubbeltalent
  Archief per maand
 • 07-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 07-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 09-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 09-2009
 • 05-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 08-2008
 • 06-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
  T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!