freelance werk is zo flexibel
Inhoud blog
  • Werkbaarheidsbarometer zelfstandigen is niet voor freelancers
  • Een bijberoep als bron voor extra inkomsten
  • Het eenheidsstatuut: freelancers hebben geen opzegperiode
  • Kiezen voor een freelance medewerker of reclamebureau?
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    25-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkbaarheidsbarometer zelfstandigen is niet voor freelancers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Joepie, we hebben iets als een barometer voor zelfstandigen die meet hoe werkbaar een job is. Helaas meet de barometer geen tevredenheid over inkomsten en zijn de freelancers precies vergeten.

    Wist je dat we een werkbaarheidsbarometer voor zelfstandigen hebben? Uitgevonden door de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) en geeft weer  hoe goed 12.000 zelfstandigen zich in hun job voelen.

    En zelfstandigen voelen zich altijd maar beter en beter, zo blijkt. Toen de barometer voor zelfstandigen startte in 2007 vond bijna 48% van de zelfstandigen dat ze een werkbare job hebben. Vandaag is dat bijna 52%.

    Maar wat is dat? Een werkbare job? Een job voor een zelfstandige is werkbaar als het werk niet leidt tot werkstress, evenwicht houdt met het privéleven, voldoende leerkansen biedt én motiverend is. Dat is vrij algemeen gesteld, toch?


    Wat is een zelfstandige?

    En mijn tweede vraag is dan wat is een zelfstandige? Is dat de bakker om de hoek, de horeca-uitbater, de zelfstandige schilder of loodgieter of telt men dan ook de freelancers mee? De freelance graficus, freelance copywriter, freelance webdesigner, …. Kortom alle freelancers opgesomd zoals op de site www.freelancenetwork.be

    Zoals ik al verwacht had, spreekt men niet van de freelancers (de traditionele zelfstandige zonder personeel). Is men die vergeten? Of vormt die freelancer zo’n klein groepje in het geheel dat ze het vermelden niet waar zijn?

    En mijn derde bedenking is dan of die zelfstandige dan personeel in dienst mag hebben of niet? Als die zelfstandige wel personeel in dienst mag hebben, wat is dan het verschil met de gewone barometers van de NBB?

    Wat is een werkbare job voor een zelfstandige?

    Maar soit, even terug naar onze barometer voor zelfstandigen. De twee belangrijkste knelpunten voor zelfstandige ondernemers zijn de werkstress en het evenwicht werk-privé.

    Maar er zijn precies wat parameters vergeten in die barometer. Ik lees niets over de tevredenheid over de verdiensten of omzet van de zelfstandigen of de tevredenheid over de orderboekjes (kan men echt alle dagen werken of heeft men gaten in zijn agenda).

    Barometer voor bedienden?

    Tegelijk vraag ik me af of er naast de werkbaarheidsbarometer voor zelfstandigen ook een werkbaarheidsbarometer voor bedienden is. Vooral de ervaren stress wil ik wel eens onder de loep nemen.

    Privé-werk balans van zelfstandigen

    Hoe houden zelfstandigen hun privé- en werkbalans in evenwicht?

    Bij zelfstandigen weten we allemaal dat zij veel meer uren werken dan dat zij er kunnen factureren. Helaas.

    Denk maar aan het prospecteren, prijsoffertes maken, BTW-aangiftes invullen, facturen opvolgen, belastingsaangiftes invullen.

    En dan zwijgen we nog maar van talrijke pestmaatregelen voor zelfstandigen: het manueel bijhouden van de gereden kilometers om de juiste aftrek van de wagen te kunnen berekenen is daar een mooi voorbeeld van. Ook de liquidatiebonus is een mooi voorbeeldje van zelfstandige demotiveren voor hun werk. En daar krijg ik nu net stress van. Oei, slechte punten voor de werkbaarheidsbarometer van zelfstandigen.

    25-11-2013, 13:23 Geschreven door michel piedfort  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zelfstandige, freelance, zelfstandigen, werkbaarheidsbarometer
    14-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bijberoep als bron voor extra inkomsten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In België zijn er meer dan 212.000 mensen met een bijberoep of een statuut als zelfstandige in bijberoep. Dat is veel maar niet verwonderlijk. Vaak kan men door enkele uren als zelfstandige in bijberoep te werken meer verdienen dan overuren te kloppen voor zijn huidige baas.

    "Bovendien is het zelfstandige statuut in bijberoep een fantastisch en flexibel statuut. Het geeft je de mogelijkheid uit te proberen of zelfstandig werken iets voor je is", zegt Michel Piedfort van Freelancenetwork.be en ThuiswerkGids.be.

    Enkele voordelen van het zelfstandige statuut in bijberoep.

    1. Je betaalt alleen +/- 25% RSZ-bijdragen als je daadwerkelijk een inkomen uit het bijberoep genereert.

    2. Je kunt op elk ogenblik met je bijberoep stoppen.

    3. De toetredingsvoorwaarden tot het bijberoep zijn relatief eenvoudig. Een parttime job, meerderjarig zijn en een diploma hoger onderwijs volstaan voor het bijberoep.

    4. Je kunt uitproberen of werken in bijberoep je ligt.

    5. Wie minder dan +/- 1.550 euro in zijn bijberoep verdient, betaalt geen RSZ bijdragen.

    6. Dankzij het bijberoep kun je een aantal kosten inbrengen die je vandaag sowieso al betaalt vanuit je netto inkomen betaalt. Je betaalt dus minder belastingen.

    Het nadeel van een bijberoep is dat je RSZ-bijdragen betaalt maar dat deze bijdragen geen rechten openen op pensioen, invaliditeit, ziekteverzekering, … omdat je hiervoor al in je hoofdberoep als bediende gedekt bent.

    Zonder bijberoep zou ik stap naar hoofdberoep nooit gezet durven hebben.

    Heel wat zelfstandigen in hoofdberoep zouden nooit gestart zijn geweest als ze niet eerst zelfstandige in bijberoep konden worden. Het bijberoep is voor velen dus een opstap naar meer.

    De sociale rechten zijn niet de eerste bekommernis van een bijberoep.

    Wie met een bijberoep start zou zich in eerste plaats niet met de sociale rechten mogen bezig houden.

    Je belangrijkste bekommernis zal zijn om voor je bijberoep klanten te vinden en een inkomen te genereren.

    Indien je bijberoep aanslaat, zal je graag overschakelen naar het zelfstandige statuut in hoofdberoep en je bediendejob vaarwel zeggen.

    Jobsites voor eenn zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep.

    Net zoals voor bedienden en artbeiders zijn er websites met jobs voor een zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep. In Amerika is er E-lance. In België is er http://www.freelancenetwork.be

    14-06-2013, 10:37 Geschreven door michel piedfort  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:bijberoep, zelfstandige in bijberoep, zelfstandige, starten in bijberoep
    28-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het eenheidsstatuut: freelancers hebben geen opzegperiode
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de discussie over het eenheidsstatuut staat de te respecteren opzeggingsperiode centraal. Vandaag zijn er tal van medewerkers die er (vrijwillig) voor kiezen om buiten het kluwen van de opzeggingsvergoeding te werken: de freelancers.

    Ik pleit inderdaad voor gelijke rechten tussen arbeiders en bedienden. Is het onderscheid ondertussen niet uit de tijd. Bovendien is België vandaag het enige land in Europa dat geen eenheidsstatuut kent en arbeiders en bedienden bij ontslag, vakantiegeld, … anders behandeld.

    “Het eenheidsstatuut is echter niet aan  freelancers besteed. Vandaag zijn er duizenden freelancers die er bewust voor kiezen om aan tal van sociale rechten die bedienden en arbeiders hebben te verzaken”, stelt Freelancenetwork.be.

    Freelancers hebben geen 13de maand, geen vakantiegeld, geen betaalde feestdagen en doorgaans geen recht op vergoeding als het contract beëindigd wordt. Hun uurtarief is het echt uit te betalen bedrag dat op de factuur komt.

    Een einde van een arbeidscontract is te vaak een vechtscheiding. Met het eenheidssttuut blijft dit zo.

    Daar waar de overheid door allerlei maatregelen krampachtig probeert om bedrijven te verplichten om hun personeel aan boord te houden eens er een arbeidsovereenkomst is, zien we dat bedrijven massaal werknemers ontslaan of blijven ontslaan. Bedrijven willen meer flexibiliteit. De trend is er en geen enkel eenheidsstatuut zal dit streven veranderen.

    De freelancers redeneren anders. “Het is net door voor verschillende bedrijven tegelijk te werken dat zij hun risico op een verlies van inkomen verminderen.”

    En wat blijkt. Bedrijven gaan, eens ze met een freelance medewerker gewerkt hebben, meer en meer opdrachten aan hen uitbesteden. Zij waarderen de flexibiliteit, het meedenken van de freelancer met hun business en hun begrip dat scheiden niet altijd peperduur hoeft te worden.

    Als werkgever en werknemer man en vrouw zouden zijn die hun huwelijk willen beëindigen dan is de scheiding bijna altijd een vechtscheiding. De werknemer probeert, gesteund door de wetgeving, het onderste uit de kan te halen.

    Het is een vechtscheiding omdat één van de partijen, vaak de werknemer, zich gepakt of onheus behandeld voelt. Ook met het eenheidsstatuut zal dit zo blijven.

    De freelancer daarentegen werkt zijn opdracht af en hoopt dat zijn opdrachtgever later als de zaken beter gaan terug een beroep op hem doet. Of tenminste aan collega’s zijn naam doorvertellen.

    Ik heb nog  nooit een werkgever reclame horen maken voor zijn ontslagen werknemer die met een proces dreigend nog wat extra euro’s heeft kunnen bemachtigen. Freelancers daarentegen krijgen tal van nieuwe opdrachten dankzij de mond tot mond reclame van hun opdrachtgevers. Blijkbaar kan het ook zonder dat eenheidsstatuut.

    28-04-2013, 18:18 Geschreven door michel piedfort  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:eenheidsstatuut, arbeidsrelatie, ontslag, freelance, freelancer, freelancers,
    12-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiezen voor een freelance medewerker of reclamebureau?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kies je nu als KMO voor een freelancer (of tijdelijke zelfstandige) of voor een reclamebureau voor het uitwerken van je mailings, promoties, evenementen, ...?

    De freelance zelfstandige voldoet perfect aan het credo small is beautiful.

    Het geeft een goed gevoel te weten dat waar je als opdrachtgever voor betaalt bijna integraal gaat naar het uitvoeren van je dienst en niet als tussenkomst voor de hoge huur van het chique kantoor op de schoonste lanen van Brussel of Antwerpen of de nachtwaker.

    Tegenwoordig is het zelfs zo dat je die duurdere consultants van een reclamebureau ook rechtstreeks als freelancer kunt inhuren. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel freelancers voor Coca Cola, Belgacom, Telenet, Kraft, Danone, bPost, Unilever, de Nationale Loterij… gewerkt hebben. De meeste via een reclamebureau uiteraard.

    Met een beetje zoekwerk op het internet vind je hen in een freelance database met naam en referenties.  Dan hoef je alleen nog een e-mail te sturen om deze specialist voor je eigen bedrijf in te schakelen en zit zonder tussenpersoon.

    www.freelancenetwork.be is zo’n freelance website waar je freelancers kunt vinden door een opdracht voor freelance werk te plaatsen of in hun database naar de geknipte man te gaan zoeken. De site is gratis voor bedrijven die met een freelancer in contact willen komen. In tegenstelling tot andere gelijkaardige sites in het buitenland, nemen zij geen commissie op opdrachten.

    En zo wordt het voor bedrijven ook betaalbaarder om relatief kleinere projecten uit te besteden. Wie als freelancer eerst 2 dagen gaat prospecteren, zal deze tijd in zijn tarieven op een of andere manier gaan doorrekenen. Dankzij een dergelijk platform kan het vinden van freelancer veel sneller gaan. Met meer opdrachten voor de freelancers én een interessant tarief voor zowel opdrachtgever als freelancer als gevolg.

    12-04-2013, 15:58 Geschreven door michel piedfort  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:freelance, freelancer, freelance job, zelfstandige, freelance werk
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/freelancer

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    12-04-2013, 15:06 Geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 08/04-14/04 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs