Aardbeienijs
1/2 liter room
1/2 liter aardbeienpuree
wat citroensap
1 blaadje rode en 1 blaadje witte gelatine
400 gr suiker -- (poeder- of basterd)
Zet de koelkast in de koudste stand.
Los de gelatine op in zo weinig mogelijk water.
Roer de suiker door de vruchtenpuree tot ze geheel is opgelost.
Meng de opgeloste gelatine erdoor en het laatst de room.
Vul het bakje voor driekwart.
Tijdens het bevriezen af en toe roeren.
Als het ijs bijna bevroren is, weer luchtig mixen.
Vier a vijf uur laten vriezen.
Aardbeiensorbet
(2 personen)
3 dl aardbeienpuree
1 el citroensap
125 gr suiker
1 dl water
Doe het water en de suiker in een pan; goed doorroeren.
Laat het geheel 1 min koken en vervolgens afkoelen alvorens het aan het sap toe te voegen.
Doe het mengsel over in de ijsmachine.
U kunt de suiker en het water vervangen door 2 dl rietsuikerstroop.
Ananassorbet
5 dl ananaspuree
125 gr suiker
5 druppels vanille-essence
2 el rum
Zeef de puree om de vezels te verwijderen.
Laat de suiker smelten in de puree; voeg de vanille-essence en de rum toe.
Goed doorroeren.
Doe het mengsel over in de ijsmachine.
Vul er een uitgeholde ananas mee.
Bananenijs
300 gr rijpe bananen
130 gr fijne kristalsuiker
sap van 1 citroen
1 eidooier
1 dl slagroom
3 dl volle melk
Pureer de bananen samen met de eidooier, suiker en citroensap.
Roer de bananenpuree goed door de slagroom en de melk.
Plaats het vrieselement in de machine, schakel de motor in en giet het mengsel in de kom.
Bereidingstijd ong.
50 minuten.
Serveren: Doe op een fantasievolle manier in een coupe wat plakjes banaan, 1 el advocaat, 1 el bananenlikeur, plakjes kiwi, 2 ontpitte dadels (opengesneden) met daarin een halve walnoot en 2 bolletjes bananenijs.
Evt.
wat half geklopte slagroom.
Bessen roomijs
280 gr bessen of vergelijkbare vruchten
suiker -- (naar smaak:)
het sap van 1 citroen
1/4 liter slagroom
1 blad rode gelatine
De vruchten door een zeef wrijven of met een blender pureren.
Suiker naar smaak toevoegen.
Verhit dit, zonder het te laten koken.
Voeg dan de gelatine toe en breng het op smaak met het citroensap.
Zodra de massa begint te binden, voeg je stijfgeklopte slagroom toe.
Doe deze crème in een ijsschaal en zet ze in het vriesvak van een koelkast.
Tijdens het eerste kwartier moet men de massa regelmatig omspatelen.
Laat dit zo'n 1 1/2 a 2 uur invriezen.
Cappucino-IJs
12 eierdooiers
250 cc volle melk
150 cc slagroom
75 gr witte bastardsuiker
5 gr vanillesuiker
1 twee zakjes Nescafe oploscappucino
1 reep pure chocolade
Klop de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker licht en schuimig.
Voeg al roerende de melk toe.
Klop de slagroom bijna stijf.
Vermeng de geklopte slagroom met de rest van de ingredienten.
Voeg toe het zakje (of twee) Cappucino.
Maal in de keukenmachine de reep chocolade en voeg vervolgens de kleine brokjes toe aan het mengesel.
Het mengesel gaat vervolgens 40 a 50 minuten in de ijsmachine.
Het ijs is klaar als de machine stopt (bij mij) of als het ijs voldoende stevig is.
Tip: Serveer met niet al te zoete slagroom, decoreer met extra gemalen stukjes pure chocolade en pure cacao.
Direct koffie erbij serveren.
Caramel-ijs
100 gr suiker
4 eidooiers
1 tl maizena
1/2 l melk
1 tl vanille-essence of
1 vanillestokje -- in 2-en
caramel van
100 gr suiker
Breng de melk aan de kook, los er de caramel in op.
Doe intussen de eidooiers, suiker en maizena in een kom.
Klop deze ingredienten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
Voeg de vanille-essence toe.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes koken totdat het dik wordt.
Laat de massa afkoelen en doe hem in de ijsmachine.
Chocolade ijs
3/4 liter melk
225 gr suiker
125 gr bittere chocolade -- grof geraspt
Breng in een pan de melk aan de kook en los er al roerend de suiker in op .
Roer de chocolade erdoorheenen laat deze helemaal oplossen.
Laat het mengsel afkoelen en laat het bevriezen in de ijsmachine.
Citroensorbet
4 dl vers uitgeperst citroensap
300 gr suiker
1/3 l water
Doe het water en de suiker in een pan.
Breng aan de kook en laat 3 minuten op matig vuur doorkoken.
Neem van het vuur af en laat de siroop afkoelen.
Voeg het citroensap toe aan de siroop en doe het mengsel in de ijsmachine.
U kunt deze sorbet opdienen in cocktailglazen overgoten met ijskoude wodka.
(Vul er uitgeholde citroenen mee, waarbij tenminste 1 cm boven de schil uitsteekt.)
Druiven-sorbetijs
(2 personen)
2 dl rood druivensap
25 gr suiker
1 eetlepel citroensap
50 gr blauwe druiven
Voorbereiden: breng het druivensap met de suiker aan de kook en laat de suiker oplossen.
Roer het citroensap erdoor.
Laat het mengsel afkoelen en doe het in een diepvriesdoosje.
Laat het in ± 4 uur bevriezen.
Roer het ijsmengsel elk half uur goed door.
Was de druiven en halveer ze.
Verwijder de pitjes.
Bereiden: schep kleine bolletjes druivenijs in 2 coupes en rangschik de druiven ertussen.
Magnetron: doe het druivensap met de suiker in een schaaltje en verhit het onafgedekt ± 2 1/2 minuut op vo1 vermogen tot de suiker is opgelost.
Wijntip: een Moscato d'Asti is een licht mousserende witte wijn met een druivige smaak.
Verrukkelijk bij het druiven-sorbetijs.
Frambozen-ijs
250 gr frambozenpuree
250 cc siroop
sap van 1 sinaasappel
sap van 1 citroen toe
suikersiroop
125 cc ongeklopte gekoelde room
250 gr frambozenpuree vermengen met 250 cc siroop, voeg het sap van 1 sinasappel en 1 citroen toe.
Vereist suikergehalte 16-18 graden, voeg zoveel siroop of gekookt en afgekoeld water toe totdat het gewenste suikergehalte bereikt is.
Voeg 125 cc ongeklopte gekoelde room toe.
Het mengsel koelen en bereiden volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
Frambozensorbet
3 dl frambozensap
150 gr suiker
1 dl water
Doe het water en de suiker in een pan; goed doorroeren.
Laat het geheel 1 min koken en vervolgens afkoelen alvorens het aan het sap toe te voegen.
Doe het mengsel over in de ijsmachine.
Om de smaak te accentueren kunt u 5 cl frambozensap vervangen door sinaasappelsap.
U kunt de suiker en het water vervangen door 2 dl rietsuikerstroop.
U kunt deze sorbet in champagneglazen opdienen, overgoten met ijskoude champagne.
Honingijs
250 cc (volle)melk
125 gr bloemenhoning
2 eierdooiers
1 1/2 dl crème frache
Breng de melk aan de kook en voeg zodra de melk kookt de honing toe en breng het mengsel al roerende opnieuw aan de kook.
Klop de eierdooiers los en voeg al kloppende de crme frache toe.
Giet, als beide ingredienten goed vermengd zijn de kokende melk toe onder stevig kloppen met de garde.
Passeer door een zeef, laat het mengsel goed afkoelen, draai er ijs van volgens de handleiding van de sorbetire.
Het ijs is een uitstekende vervanger van vanilleijs en rode vruchten zijn perfecte metgezellen van het honingijs.
Kastanje-ijs
100 gr suiker
4 eidooiers
1 tl maizena
1/2 l melk
1 tl vanille-essence of
1 vanillestokje -- in 2-en
7 el kastanjepuree
Breng de melk aan de kook.
Doe intussen de eidooiers, suiker en maizena in een kom.
Klop deze ingredienten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
Voeg de vanille-essence toe.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes koken totdat het dik wordt.
Laat de massa afkoelen, voeg de kastanjepuree toe en doe hem in de ijsmachine.
Kiwisorbet
400 gr gepureerde kiwi
100 gr suiker
1 dl water
1 el limoensap
1 el witte rum
Doe het water en de suiker in een pan; goed doorroeren.
Laat het geheel 1 min koken en vervolgens afkoelen alvorens het aan het sap toe te voegen.
Voeg rum toe.
Doe het mengsel over in de ijsmachine.
Koffie-ijs
100 gr suiker
4 eidooiers
1 tl maizena
1/2 l melk
1 tl vanille-essence of
1 vanillestokje -- in 2-en
2 el oploskoffie
Breng de melk aan de kook.
Doe intussen de eidooiers, suiker en maizena in een kom.
Klop deze ingredienten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
Doe de oploskoffie bij de melk.
Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
Voeg de vanille-essence toe.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes koken totdat het dik wordt.
Laat de massa afkoelen en doe hem in de ijsmachine.
Kokos-ijs
100 gr suiker
4 eidooiers
1 tl maizena
6 dl melk
125 gr geraspte kokos
2 druppels vanille-essence
Breng de avond van tevoren melk aan de kook en voeg er vervolgens de geraspte kokos aan toe.
Laat dit de hele nacht trekken.
De volgende ochtend filtert u de melk (u moet een halve liter overhouden, zo niet, voeg dan wat verse melk toe).
Ze de kokospulp opzij.
Doe de eidooiers, suiker en maizena in een kom.
Klop deze ingredienten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
Voeg de vanille-essence toe.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes koken totdat het dik wordt.
Laat de massa afkoelen, voeg de vanille-essence en 2 el kokospulp toe.
Roer het geheel goed door en doe hem in de ijsmachine.
Meloenijs
3 kleine rijpe meloenen van ongeveer 300
gr.
per stuk
75 cc (volle)melk
50 gr witte poedersuiker
1 eetlepel witte rum
In een kleine pan de melk met de poedersuiker aan de kook brengen en daarna af laten koelen.
Het vruchtvlees en het opgevangen sap pureeren in de blender.
Voeg de afgekoelde zoete melk en de rum toe, laat de blender ongeveer 15 seconden draaien om het geheel te mengen.
Giet het mengsel in de sorbetire en laat deze ongeveer 30 minuten draaien tot het ijs klaar is.
Garneren met in rum gedrenkte bosaardbeien maakt het helemaal af.
Muntijs
100 gr suiker
4 eidooiers
1 tl maizena
1/2 l melk
1 el muntlikeur
enkele druppels groene kleurstof
50 gr geraspte bittere chocolade
Breng de melk aan de kook.
Doe intussen de eidooiers, suiker en maizena in een kom.
Klop deze ingredienten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes koken totdat het dik wordt.
Laat de massa afkoelen, roer er de likeur en chocolade door en doe hem in de ijsmachine.
Passievruchtensorbet
1/4 l vruchtvlees van passievruchten (ongeveer
8 tot 10 passievruchten)
1/8 liter suikersiroop
1/4 liter mineraalwater zonder koolzuur
Maak puree van het vruchtvlees en het mineraalwater, voeg de suiker siroop toe en laat bevriezen in de ijsmachine.
Perenijs
500 gr rijpe zachte peren
250 gr poedersuiker
Het sap van een 0 -- 5 citroen
Rijpe zachte peren schillen en fijnmaken met 250 gr poedersuiker op 250 gr vruchtvlees.
Het sap van een 0,5 citroen toevoegen.
Door een zeef wrijven en verdunnen met gekookt water tot een suikergehalte van 22 graden.
Perzikensorbet
400 gr vruchtvlees van perziken
150 gr suiker
2 dl water
1 el citroensap
Doe het water en de suiker in een pan; goed doorroeren.
Laat het geheel 1 min koken en vervolgens afkoelen alvorens het aan het sap toe te voegen.
Doe het mengsel over in de ijsmachine.
Perzikijs
2 1/2 dl puree van verse perzik
sap van 1 citroen
2 1/2 dl siroop
2,5 dl puree van verse perzik mengen met het sap van 1 citroen en 2,5 dl siroop.
Gewenst suikergehalte: 18-19 graden.
Pinda ijs
3 eidooiers
125 gr suiker
125 gr honing
1/4 liter melk
250 gr.pindakaas met stukjes noot
3/8 liter slagroom
vanille essence naar smaak.
Klop de dooiers met de suiker of honing tot het mengsel dik is.
Verhit de melk in een kom boven een pan met kokend water(niet te hard laten koken) voeg het dooiermengsel toe en blijf roeren tot het dik is.
haal de kom van de pan af, klop er de pindakaas door en blijf dan kloppen tot het koud is.
meng er de vanille door.
Doe dit mengsel samen met de slagroom in de ijsmachine en laat bevriezen.
Lekker in combinatie met nootjes of chocola
Pruimenijs
2 1/2 dl puree van verse pruimen
sap van 1 citroen
2 1/2 dl siroop
2,5 dl puree van verse pruimen mengen met het sap van 1 citroen en 2,5 dl siroop.
Gewenst suikergehalte: 18-19 graden.
Sinaasappelsorbet
4 dl vers uitgeperst sinaasappelsap
250 gr suiker
2 el citroensap
1/3 l water
Doe het water en de suiker in een pan.
Breng aan de kook en laat 3 minuten op matig vuur doorkoken.
Neem van het vuur af en laat de siroop afkoelen.
Voeg het sap toe aan de siroop en doe het mengsel in de ijsmachine.
U kunt deze sorbet opdienen in cocktailglazen overgoten met ijskoude wodka.
(Vul er uitgeholde sinaasappels mee, waarbij tenminste 1 cm boven de schil uitsteekt).
Stracciatella-ijs
100 gr fijne kristalsuiker
5 gr vanillesuiker
3 eidooiers
300 ml volle melk
200 ml slagroom
geraspte chocolade
Kristalsuiker met vanillesuiker en eidooiers kloppen en al roerende de volle melk eraan toevoegen.
Slagroom apart kloppen tot bijna stijf, en meng dit met het eidooier-suikermengsel.
De laatste 5 minuten geraspte chocolade toevoegen.
Het mengsel in de ijsmachine doen.
Vanille-ijs
100 gr suiker
4 eidooiers
1 tl maizena
1/2 l melk
1 tl vanille-essence of
1 vanillestokje -- in 2-en
Breng de melk aan de kook.
Doe intussen de eidooiers, suiker en maizena in een kom.
Klop deze ingredienten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
Voeg de vanille-essence toe.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes koken totdat het dik wordt.
Laat de massa afkoelen en doe hem in de ijsmachine.