Angelina Elander. Begin april beheerst die naam dagenlang de media. De veertigjarige Zweedse schrijft meer dan honderd liefdesbrieven naar Kim De Gelder. Ze probeert hem te bellen, solliciteert zelfs voor een job in de gevangenis van Brugge. Maar wie is die vrouw? Koppen kan Angelina Elander twee dagen filmen in haar woonplaats in Zweden. “Kim moet heel veel pijn hebben geleden. En die pijn ken ik ook.”

Als Koppen aanklopt, opent een tengere, wat schuchtere vrouw met lang zwart haar de deur van een piepklein flatje in de schaduw van een oude ijzerfabriek in het Noord-Zweedse Luleä. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik vijf was. Mijn moeder is hertrouwd met iemand die me mijn hele jeugd misbruikt en mishandeld heeft. Zo werd ik een verlegen kind met een extreme fascinatie voor het kwade. Ik kan echt genieten van het slechte dat mensen doen.”


Kunst is voor haar een uitlaatklep. Elander tekent, schildert, ontwerpt kleren, maakt muziek en videoclips, en houdt een blog bij. Op de ochtend van haar 39ste verjaardag post ze in een sombere bui het bericht dat ze iemand dood wil. Blijkt dat Kim De Gelder net op die dag Elza Van Raemdonck vermoordt. Elander is ervan overtuigd dat haar blog De Gelder heeft geïnspireerd. “Ik voel me dan ook verantwoordelijk voor de moord op Elza Van Raemdonck.”

“Ik ken Kim De Gelder van een rockconcert in Zweden een jaar eerder: ik werd zo heel erg verliefd op hem”, vertelt Elander. “Ik voelde een verwantschap, en zo begrijp ik ook het mechanisme achter de waanzin van de babymoorden.” Op vraag van de Belgische justitie doorzoekt de Zweedse politie begin juni haar flat. Niets wordt gevonden. Toch blijft ze van plan om De Gelder ooit te bezoeken in de gevangenis. “Ik wil nog meer weten over zijn motieven.”

Reportage: Stefan De Bouver en Ellen Pittoors
bron:één.be

Reportage 2 : Hoe voortleven na Dendermonde?
“Hij keek me aan alsof hij wilde zeggen: jij bent de volgende.” De zestienjarige Joyce De Landsheer is aan de laatste dag van haar stage bezig in kinderdagverblijf Fabeltjesland wanneer Kim De Gelder er toeslaat. Twee kindjes en één kinderverzorgster overleven het drama niet. Tien kinderen en twee opvoedsters raken gewond. Joyce komt er zonder lichamelijk letsel, uit maar psychisch is de tol zwaar. Koppen zocht Joyce het afgelopen anderhalf jaar verschillende keren op.

De eerste keer in de zomer van vorig jaar. We zijn dan een half jaar na de gewelddadige feiten in Fabeltjesland. Joyce slaapt op dat moment nog maar een week weer in haar eigen kamer, in haar eigen bed. Maar wel nog met het licht aan. En alleen zijn, kan ze op dat moment nog altijd niet goed. Joyce: “Als ik buitenkom, moet er altijd iemand bij me zijn. Ik vind het nog altijd moeilijk om ergens alleen naartoe te gaan.”

Wanneer de Koppen-ploeg Joyce kort na Nieuwjaar ziet, heeft ze het moeilijk. De eindejaarsoverzichten op televisie en de herdenking die eraan komt, hebben weer heel wat herinneringen naar boven gebracht. En toch blijven er evenveel vragen. Daarom hoopt Joyce dat er snel een proces komt. Joyce: “Dat proces is nodig om dit te kunnen afsluiten. Ik wil hem nog één keer zien. Om dat beeld dat ik nu van hem in mijn hoofd heb en dat telkens weer terugkomt te doen verdwijnen.”

Reportage: Gitte Van Hoyweghen en Katrien Van der Slycken
bron:één.be

Reportage 3 : Specialisten over Elander
Als Kim De Gelder voor het hof van assisen moet verschijnen, zien we Angelina Elander dan in de rechtszaal? Koppen vroeg het aan haar advocaat Sven Mary. “Ze heeft niets strafbaars gedaan door te corresponderen met een kindermoordenaar. Stel dat er in de brieven van mjinheer De Gelder iets over de feiten zou staan, dan was ze wel een interessante getuige geweest op het proces. Maar het gaat meer over hoe hij zich voelt en naar welke muziek hij luistert.”

Mary is ervan overtuigd dat de twee elkaar niet kenden voor de moorden. Waarom vertelt Angelina dan aan Koppen dat ze De Gelder ontmoette op een concert in Zweden maanden voor hij toesloeg in de crèche? “Tja, ze wil choqueren en vooral aandacht vragen”, aldus haar advocaat. Die extreme drang naar aandacht herkent ook gerechtspsychiater Chris Dillen, verbonden aan de VUB. “Mensen denken dat vrouwen die zware criminelen adoreren dat doen vanuit een fascinatie voor het kwade, het zwarte, het occulte.”

“Dat klopt niet,” legt Dillen uit. “We zien dat het gaat om vrouwen die als kind misbruikt of verwaarloosd zijn. Negatieve aandacht is ook aandacht.” Dat Angelina Elander ook probeerde te solliciteren in de gevangenis van Brugge, wijst op een ernstige stoornis. Dillen: “Hoe gestoorder iemand is, hoe verder die gaat om bij de gedetineerde te geraken. Eigenlijk lijden ze zo erg aan een hechtingsstoornis dat ze hun eigen probleem boven de regels van de maatschappij stellen.”

Reportage: Lin Delcour
bron: één.be

'KOPPEN', vanaf deze week elke donderdag om 20:45 op Eén.

De trailer van deze aflevering kan je bekijken op www.een.be/koppen