Voedselsoevereiniteit: Voedsel als gemeengoed. Biomassa als ecologisch kapitaal. Co productie als wederzijdse transformatie tussen arbeid en natuur
01-07-2015
Samenvatting
Om duurzaam eigen voedsel te kweken in onze lokale gemeenschappen is het nodig de route van producent naar consument zo klein mogelijk te maken, op ideale wijze is de consument de producent.
Farmcube vzw is een zinvolle onderneming dat gemeenschappen & organisaties faciliteert met het potentieel hun eigen voedsel te kweken, terwijl de ecologische voetafdruk op onze samenleving verkleint word en gemeenschappen versterkt worden met een gevoel van eigenwaarde en levenszin.
Ons doel is om op duurzame wijze de vraag naar gezonde & goedkope voeding te beantwoorden.
Waarom willen we dit bereiken? Gemeenschappen laten beseffen dat voedsel een gemeengoed is. Voedselsoevereiniteit voor mens en dier. Voeding is geen segment uit de marktindustrie waar men winst op kan maken ten koste van natuur, cultuur, gezondheid & lokale duurzame economie. Voeding is geen product waar tegen over olie of goud waarde kan staan. Voeding is zoals water, lucht & aarde, een gemeenschappelijk eigendom.
Wat willen we bereiken? Dat bio-massa (compost,gft,voeding) als kapitaal kan erkent worden en kan fungeren als hoeksteen voor een duurzame lokale (stads) economie. Vanwege deze erkenning wordt voeding een moreel en vitaal onderdeel van onze samenleving en zodoende de kracht. Je bent wat je eet tot Ik weet wat ik eet. En dat is wat we willen! We willen weten wat we eten. Farmcube vzw wil de toegang tot het cultiveren van voeding in urbane omgeving vergemakkelijken voor de stadsbewoners, HORECA, bedrijven, scholen & andere instituties.