evodisku2
Dit blog is een onderdeel van EVODISKU
WAT IS DE BEDOELING EN WAAR STAAT DIT BLOG VOOR ****Wie meent dat alles inmiddels wel over de evolutietheorie gezegd is en dat de discussie gesloten kan worden, ziet over het hoofd dat de wetenschap niet stil staat. ***Wie meent dat inmiddels het creationisme definitief het pleit heeft verloren en dat de discussie gesloten kan worden , ziet over het hoofd dat het "creationisme" is geevolueerd ( en zal evolueren ) in nieuwere mimicrytische vormen( meme-complexen ) zoals bijvoorbeeld het ID(C) ***Dit blog is speciaal opgezet om de aktualiteit binnen het evolutie-creationisme debat te volgen en van kommentaren te voorzien ... waartoe de lezers zijn uitgenodigd bij te dragen ... Let echter wél op het volgende : "Je bent een rund als je hier met religie stunt " ....
26-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALH 84001

Was er ooit  microscopisch  leven op Mars  ?
DOORBRAAK ? 
http://www.allesoversterrenkunde.nl/nieuws/3621-Toch-sporen-van-leven-gevonden-in-Marsmeteoriet.html
http://spaceflightnow.com/news/n0911/24marslife/

Toch sporen van leven gevonden in Marsmeteoriet?

25 november 2009
allesoversterrenkunde.nl
© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

 De meteoriet ALH84001 bevat minuscule magnetietkristallen.

Volgens de onderzoekers(= Kathie Thomas-Keprta, Simon Clement, David McKay (who led the original team), Everett Gibson and Susan Wentworth, all of the Johnson Space Center. Keprta is the principal author. )  zijn die kristallen gemaakt door bacteriën op Mars, zo'n 4,5 miljard jaar geleden.


The Allen Hills Meteorite. Credit: NASA

Dertien jaar geleden baarden Amerikaanse ( enkele van dezelfde ) onderzoekers( in deze jongste studie )  veel opzien met de aankondiging dat zij fossiele restanten van leven hadden ontdekt in een meteoriet die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig is van de planeet Mars.

Over deze ontdekking ontstonden echter al spoedig twijfels en eigenlijk geloofde uiteindelijk niemand er meer in.
Maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen.
Nieuw onderzoek van structuren in dezelfde meteoriet (ALH 84001) heeft opnieuw (indirecte) aanwijzingen voor bacteriële activiteit opgeleverd.
En de onderzoekers denken dat hun claim ditmaal wél stand zal houden.

De nieuwe bevindingen zijn gebaseerd op uitvoerig onderzoek met een nieuwe  high resolution electronische microscoop  ,( beter dan die uit  1996, weliswaar   .--->  maar is die  ook beter dan de door  Prof dr Peter Buseck gebruikte   opstelling  (1) in 2001  ) 
De kristalletjes vertonen qua vorm sterke overeenkomsten met de magnetietkristallen die magnetische bacteriën op aarde produceren.
Ook hun chemische zuiverheid duidt eerder op een biologische dan op een chemische oorsprong.

Deze kristallen hebben een ongewone vorm en zijn tien tot tweehonderd nanometer lang.
"De vorm, de chemie en andere kenmerken van deze kristallen wijzen er op dat ze door biologische processen kunnen zijn ontstaan",
verklaart Dennis Bazylinsky,( die zelf   aardse magnitiet producerende  bacterieen bestudeerd / en ook al in 1996 bezig met die hypotheses rond de meteoriet  ) een NSF-onderzoeker aan de Iowa State University.
"We kennen geen andere methode waarop dergelijke deeltjes kunnen worden gemaakt (dan deze  bacterieele ) , en daarom vormen ze een uitstekende biomarker".
        Op Aarde ontstaat magnetiet (Fe3O4) zowel door biologische als door anorganische processen.
Magnetotactische bacteriën, die in wateromgevingen leven, produceren deze kristallen en gebruiken ze als een soort kompasnaalden om goede leefomstandigheden te vinden. De magnetietkristallen die de bacteriën maken, zijn chemisch zuiver en verschillen duidelijk in grootte en vorm van kristallen van niet-biologische herkomst.
De kristallen in de marsmeteoriet hebben dezelfde kenmerken.

Hij zei ook nog =
".....But it turns out that the magnetic bacteria make some very unique shapes of magnetite crystals. And one of the organisms we work with on Earth makes particles that look virtually identical to what we see from Mars in the meteorite."Hoewel dit nog geen spijkerhard bewijs is van  voormalig leven op Mars, menen de onderzoekers dat zij nu veel sterker in hun schoenen staan dan dertien jaar geleden.

Hun bevindingen zullen verschijnen in het novembernummer van het tijdschrift Geochimica et Cosmochimica Acta.
 

Scientists say micro-fossils of bacteria are nested with tiny crystal magnetites that provide additional evidence for life.
Credit: NASA
In 1996 vond men in de meteoriet, ALH84001 met een hoge resolutie electronenmicroscoop kleine ketens van bolletjes, nog kleiner dan Aardse bacteriën.
Omdat men dacht aan microbiologisch leven, besloot men een chemische analyse te doen: men ontdekte dat er magnetietkristallen (ijzeroxide in de vorm van Fe3O4) en koolstofschijfjes in de structuren zaten.
Het nieuws werd groots aangekondigd door NASA en het Witte Huis. Maar de suggestie dat dit Martiaans leven zou kunnen zijn ontmoette vrij snel daarna critici die kwamen met andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van zulke structuren.


Historiek
 

De meteoriet ALH 84001 werd in 1984 gevonden op Antartica.

In de zomer van 1996 meldden het Johnson Space Center en Stanford University dat de steen ter grootte van een aardappel  mogelijk minuscule bacteriële fossielen bevatten, een bewijs voor leven op Mars.
Er bleken globulen van carbonaatkristallen aangetroffen te zijn die zich na het ontstaan van de steen in scheurtjes afgezet hebben.
In deze scheurtjes zijn er organische verbindingen en korrels magnetiet gevonden die gevormd zouden kunnen zijn door bacterieachtige organismen.


1998
Het organische materiaal dat is aangetroffen op de meteoriet ALH 84001 , is afkomstig van het ijs op Antartica en niet van Mars.
Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Arizona in Tucson en het Scripps Instituut voor Oceanografie van de Universiteit van Californië, San Diego, in twee afzonderlijke bijdragen in Science van 15 januari.1998
De onderzoekers troffen in de meteoriet exact dezelfde hoeveelheid koolstof-13 aan als in organisch materiaal op aarde.
Dat is volgens hen 'overtuigend bewijs' om aan te nemen dat de koolstof in de meteoriet van aardse herkomst is, bijvoorbeeld van vervuiling.

Ook de radioactieve koolstof-14 in de meteoriet komt volgens de onderzoekers hoogstwaarschijnlijk niet van Mars.
Radioactief koolstof kan ontstaan als laag-energetische neutronen een interactie aangaan met stikstofatomen.
Op Mars zijn alleen hoog-energetische neutronen.
In organisch materiaal van die planeet zou slechts een te verwaarlozen hoeveelheid koolstof-14 te vinden zijn.
2001

-   enorme consternatie nadat enkele onderzoekers( een paar  zijn nu weer co-auteurs van de nieuwe paper )  bekendmaakten dat ze in deze ALH 84001en andere satellieten tekenen van leven hadden gevonden. Nadat vervolgonderzoek die claims weerlegde, stellen onderzoekers van de National Science Foundation in 2001 opnieuw   dat de meteoriet wél degelijk sporen van biologische herkomst bevat

„Kristallenketting op Marsmeteoriet bewijs voor leven” / Wetenschappers zeggen nieuwe bewijzen te hebben gevonden voor leven op Mars.

De kristallen zijn als kettingen gerangschikt en daarvan is volgens NASA-onderzoekers alleen sprake als ze zijn gemaakt door levende organismen. „Ketens van magnetietkristallen die totstandkomen buiten een levende cel klonteren door de magnetische krachten direct samen.” Magnetiet is een chemische verbinding van ijzer en zuurstof.

Niet iedereen is overtuigd van het geleverde bewijs voor leven op Mars.
Professor Colin Pillinger, betrokken bij een Marsmissie die toen was  gepland voor 2003:
Op dit moment is nog niet duidelijk of levende organismen op Mars de magnetietkristallen in de meteroriet hebben geproduceerd.
Om zekerheid te krijgen, moeten we op Mars monsters verzamelen en die op aarde onderzoeken.”

Er zijn maar 33 andere meteorieten die van Mars komen.
Niet verwonderlijk: een inslag of vulkaan op Mars moet met enorme kracht een rotsblok lanceren, dat groot genoeg is om restanten te hebben na door de Aardse atmosfeer geweest te zijn.
De lagere zwaartekracht op Mars helpt daarbij natuurlijk. (= eris nml een lagere ontsnappings snelheid uit het zwaartekracht veld van een  kleinere  planeet ) Het is enorm boffen voor wetenschapper zo'n meteoriet te vinden, want een trip naar Antarctica is vele malen goedkoper dan een ruimtemissie die monsters van Mars mee naar Aarde neemt.


In november komt een vernietigende reactie :
Alweer LOOS ALARM  =Echt geen leven in Marsmeteoriet?
Nienke Beintema
http://www.nwtonline.nl/00/NT/nl/49_65/nieuws/1034/Echt_geen_leven_in_Marsmeteoriet.html
"Magnetite Morphology and Life on Mars," published November 20, 2001, in the Proceedings of the National Academy of Sciences
http://www.pnas.org/content/98/24/13490.full

Eén bewijs voor de aanwezigheid van bacteriën bleef dus  tot nog  toe ( november 2001)overeind: microscopisch kleine kristallen van het mineraal magnetiet.
Volgens de NASA-wetenschappers vertonen deze kristallen alle kenmerken van bacterieel geproduceerde mineralen.
Ze zijn bovendien zo perfect van structuur en chemisch zuiver, dat alleen de aanwezigheid van bacteriën hier een verklaring voor zou vormen.
(1) Prof dr Peter Buseck en zijn collega's van Arizona State University (ASU) publiceerden echter  in november 2001 een artikel dat dit laatste bewijsstuk  op losse schroeven zet   .
        
De magnetietkristallen in de meteoriet zijn niet groter dan 40 tot 100 miljardste meter.
De technologie om nauwkeurig de driedimensionale structuur van dergelijke minuscule kristallen te onderzoeken, is slechts een paar jaar oud.
De NASA-onderzoekers gebruikten een zogenaamde transmissie-elektronenmicroscoop (TEM), die alleen tweedimensionale plaatjes maakt.
Ze draaiden het preparaat met de hand zodat ze het onder verschillende hoeken konden bekijken.
Die technologie is niet alleen erg arbeidsintensief, maar ook onnauwkeurig.
        
De onderzoekers van ASU analyseerden de meteoriet opnieuw, waarbij ze de TEM koppelden aan geavanceerde computertechnologie.

Daardoor konden ze veel meer en veel nauwkeuriger plaatjes maken.
"Wij vonden op die manier een heel andere kristalvorm dan die waar de NASA mee kwam", aldus dr Martha McCartney, een van de co-auteurs.
 "Deze vorm lijkt veel minder sterk op bacteriële kristallen."
* Ook toonden de nieuwe analyses aan dat
bacteriële kristallen veel meer variatie vertonen dan voorheen werd gedacht.

Het team wilde  toen  de kristallen nog verder onderzoeken om bacteriële oorsprong met absolute zekerheid uit te sluiten.


Maar ook dit onderzoek kwam onder  het  wetenschappelijk kritisch  vuur te liggen 
(=dat is trouwens idealiter altijd zo  ):
er kwam een antwoord  van het team dat de ontdekking deed 

" ....Team of Johnson Space Center Mars Meteorite, lead by David McKay, Kathie Thomas-Keptra, and Everett Gibson, has response to team of Buseck et al. in the Nov. 19 PNAS statement.
JSC team argued that is another example of
trying to use data to refute a scientific hypothesis when the data does not apply to the arguments.
One must consider all the lines of evidence used to reach the conclusions.
Furthermore, Buseck et al. state that three of the four lines of evidence proposed by McKay et al. 1996 have been refuted; that is incorrect.

Gibson et al. 2001 (in Precambrian Research) show additional evidence to support all the original lines of evidence of possible biogenic activity within ALH84001 and its carbonate globules are valid.
Additional evidence for possible biogenic activity was also described for two younger Martian meteorites-Nakhla (1.3 billion years old) and Shergotty (165 million years old) in that same report (Gibson et al. 2001).
(western Sahara.. = Northwest Africa 998 is nakhlite and Northwest Africa 1195 is basaltic shergottite.)

For further detail reading please check:
 www.spaceref.com/news/vie...tml?id=413
Exact 8 jaar later  sinds de " ontkrachting van dit laatste bewijsstuk "door Bushnick  :
2009
Kathie Thomas-Keprta, een wetenschapster uit Houston( en hoofdauteur ) ,zegt als eerste  terug  dat de magnetietkristallen die in de meteoriet gevonden waren gelijkaardig zijn aan die die gevormd worden door de magneettactische bacteriën die nu op aarde leven.
* Korte tijd daarop beweert ze dat de kristallen wel degelijk van Mars afkomstig waren en dat ze getuigen van het oudste leven dat ooit op aarde gevonden is.
Uit al haar " nieuw " onderzoek van de steen concludeert ze dat er waarschijnlijk vroeger op Mars vloeibaar water en energiebronnen waren die het leven van microbacteriën konden ondersteunen.

Haar collega Imre Friedmann ' die notabene onderzoek doet naar aardse magnetitogene bacterieen  , onderzocht de steen nog verder en kwam tot de ontdekking dat de magnetietkettingen van biologische oorsprong moeten zijn   en ( vooral) maar een ketting gevormd hebben na de dood van de bacteriën.
 
Uit deze beide nieuwe onderzoeken concludeerden de auteurs :
 "We conclude that the chains in ALH84001 are magnetofossils, remnants of magnetotactic bacteria. No other consistent interpretation would account for our observations.”
Wat wilde zeggen dat hij enkel de feiten meedeelt en dat we zelf zullen moeten kiezen wat we willen geloven.

In een 48 pagina tellend artikel wordt uit de doeken gedaan waarom de microscopische structuren toch een biologische oorsprong zouden moeten hebben. Nieuw onderzoek keek naar zogenaamde magnetische bacteriën die op Aarde voorkomen en dus mogelijk ook op Mars. Men heeft gekeken welke fossiele resten deze micro-organismen nalaten als ze doodgaan. Het blijkt dat op Aarde magnetische bacteriën heel specifieke magnetiet-kristallen achter laten. En de kristallen die men vond in de Mars-meteoriet waren identiek.

Er waren in 1996 nogal wat bezwaren om zo maar aan te nemen dat het fossiele resten van micro-organismen waren. Diverse alternatieve, niet-biologische theoriën ( de  kristallen zouden zijn gevormd door de warmte inpakt toen de meteoriet(en) wegketsten van het mars-oppervlak na de inslag op Mars  die als  trigger fungeerde /   ) voor het ontstaan van de minuscule bolletjes werden geöpperd.
In het onderzoek heeft men al die alternatieve niet-biologische oorzaken getoetst.(?)____ althans dat wordt beweerd in de pers  

Sinsd 1996 is onze kennis van Mars sowieso sterk uitgebreid.
Toen was het idee van water op Mars zeer discutabel.
Maar liefst vier satellieten (Mars Global Surveyor, Mars Odyssey, ESA's Mars Express en Mars Reconnaissance Orbiter), een lander (Mars Phoenix) en drie rovers (Sojourner in 1997, en de twee MER-rovers in 2004) hebben ons enorm veel inzicht gegeven in de geologische geschiedenis van Mars.
Het bestaan van water op Mars is nu onbetwist.

Het voorwerp ALH 84001  lag 13.000 jaar in het zuidpoolijs.
Er bestaan  ,  geen  redelijke  twijfels meer  over dat de gevonden  magnetietkristallen op Mars moeten zijn ontstaan.  ? 

We blijven dus wel  voorlopig op onze honger zitten en met erg veel vragen op de  koop toe

Voor enkele  persoonlijke  voorzetjes , links en vragen    zie =

 • opmerking (Tsjok45)
      op ALH 84001
 • LINKS en vragen (Tsjok45)
      op ALH 84001  (Wordt zeker vervolgd )  APPENDIX

  http://www.mira.be/nl/artikels/sterrenkunde/Mira_Marsmeteoriet

  Meteorietzoekers hebben reeds geruime tijd ontdekt dat het niet eenvoudig is meteorieten op het zicht te onderscheiden van "gewone" stenen. Het zoeken van ruimtestenen is dan ook geen eenvoudig werkje
  De oplossing hiervoor werd al bijna een halve eeuw geleden gevonden: Antarctica.
  Door de gletsjerwerking worden meer stenen verzameld, en de zuidpool is natuurlijk helemaal bedekt met sneeuw en ijs, en er is dus een grote kans dat de stenen die daar gevonden worden, meteorieten zijn.
 • De laatste Mars-meteoriet die buiten Antarctica werd gevonden was de Zagami-meteoriet die in 1962 in Nigeria terechtkwam.

  Martiaanse afkomst

  Natuurlijk staat niet alleen de Aarde bloot aan het eeuwige ruimte-bombardement: ook de andere planeten van ons zonnestelsel krijgen hun deel.
  Zo ook Mars, de rode planeet.
  Hoewel Mars, net als de Aarde, een beschermende atmosfeer heeft is deze veel dunner.
  Met als gevolg dat meer meteoren erin slagen het Mars-oppervlak te bereiken( ipv grotendeels op te branden in de atmosfeer  ) .

  Ooit is een dermate grote meteoriet (minstens 175 km diameter) met Mars in botsing gekomen dat de brokstukken van deze botsing weer de ruimte in werden gekatapulteerd. ( de aarde heeft trouwens ook zijn  portie grote brokstukken gehad ) En van det kosmisch puin  afkomstig van mars brokstukken is er dan weer een klein deel dat uiteindelijk weer in botsing komt met... de Aarde.
  Zo kan het gebeuren dat, ergens op onze planeet, meteorieten gevonden worden die oorspronkelijk deel uitmaakten van Mars.

  Deze meteorieten vormen samen de SNC-klasse van meteorieten


  Chassigny Chassigny, Frankrijk 3-10-1815 ~4 kg CHASS
  Shergotty Shergotty, India 25-8-1865 ~5 kg SHERG
  Nakhla Nakhla, Egypte 28-6-1911 ~40 kg NAKHLA
  Lafayette Lafayette, Indiana 1931 ~800 g NAKHLA
  Gov. Valadares Governador
  Valadares, Brazilie
  1958 158 g NAKHLA
  Zagami Zagami, Nigeria 3-10-1962 ~18 kg SHERG
  ALHA77005 Allan Hills, Antactica 1977 482 g SHERG
  Yamato793605 Yamato Mountains, Antarctica 1979 16 g SHERG
  EETA79001 Elephant
  Morraine, Antarctica
  12-1979 7.9 kg SHERG
  ALH84001 Allan Hills, Antarctica 1984 1939.9
  g
  ALH
  LEW88615 Lewis Cliff, Antarctica 1988 13.2 g SHERG
  QUE94201 Queen Alexandra Range, Antarctica 1994 12.0 g SHERG
  .

  An up-to-date
  List of Martian Meteorites


  For more information on Martian meteorites, click here

   

  Martian Meteorites (53)
  Lithology codes: chassignites, nakhlites, basaltic and diabasic shergottites, olivine-phyric shergottites,
  olivine-orthopyroxene-phyric shergottites, ‘lherzolitic’ shergottites, orthopyroxenite. Falls designated by *

  Meteorite Name Location Found Year Found Mass (grams) Type
  Chassigny* Chassigny, France (October 3) 1815 ~4000 Chassignite (Dunite)
  Shergotty* Shergotty, India (August 25) 1865 ~5000 Shergottite (Basaltic)

  Nakhla*

  Nakhla, Egypt (June 28) 1911 ~9900 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Lafayette Illinois(?) & Purdue Univ., USA 1931 ~800 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Governador Valadares Governador Valadares, Brazil 1958 158 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Zagami* Zagami, Nigeria (October 3) 1962 ~18,000 Shergottite (Basaltic)
  ALHA 77005 Allan Hills, Antarctica 1977 482.5 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  Yamato 793605 Yamato Mountains, Antarctica 1979 ~16 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  EETA 79001 A/B Elephant Moraine, Antarctica 1980 7942 Shergottite (OP/Basaltic)
  Los Angeles Mojave Desert via Los Angeles, USA ~1980(?) [1999] 452.6 / 245.4 Shergottite (Diabasic)
  ALH 84001 Allan Hills, Antarctica 1984 1939.9 Orthopyroxenite
  (Orthopyroxenite)
  LEW 88516 Lewis Cliff, Antarctica 1988 13.2 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  QUE 94201 Queen Alexandra Range, Antarctica 1994 12.0 Shergottite (Diabasic)
  Dar al Gani 476 / 489 / 670 / 735/ 876 / 975 / 1037 Dar al Gani, Libya 1996-1999 2015 / 2146 / 1619 / 588 / 6.2 / 27.6 / 4012 Shergottite (Ol-Opx-Phyric)
  Yamato 980459 / 980497 Yamato Mountains, Antarctica 1998 82.5 / 8.7 Shergottite (Olivine-Phyric)
  Yamato 984028 / 000027 / 000047 / 000097 Yamato Mountains, Antarctica 1998-2000 12.3 / 9.7 / 5.3 / 24.5 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  YA 1075** Yamato Mountains, Antarctica 1999 55 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  Sayh al Uhaymir 005 / 008 / 051 / 060 / 090 / 094 / 120 / 125 / 130 / 150 Sayh al Uhaymir, Oman 1999-2001 1344 / 8579 / 436 /
  42 / 95 / 223 / 75 / 32 / 279 / 108
  Shergottite (Olivine-Phyric)
  Dhofar 019 Dhofar, Oman 2000 1056 Shergottite (Olivine-Phyric)
  GRV 99027 Grove Mountains, Antarctica 2000 10 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  Dhofar 378 / Unnamed Dhofar stone** Dhofar, Oman 2000-2001 15 / 209.1 Shergottite (Basaltic)
  Northwest Africa 480 / 1460 Morocco 2000-2001 28 / 70 Shergottite (Diabasic)
  Yamato 000593 / 000749 / 000802 Yamato Mountains, Antarctica 2000 13,713 / 1283 / 22 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Northwest Africa 817 Morocco 2000 104 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Northwest Africa 2737 Morocco or Algeria 2000 611 Chassignite (Dunite)
  Northwest Africa 1669 Morocco 2001 35.9 Shergottite (Basaltic)
  Northwest Africa 1950 Atlas Mountains, Morocco 2001 797 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  Northwest Africa 856 Morocco 2001 320 Shergottite (Basaltic)
  Northwest Africa 1068 / 1110 / 1183 / 1775 / 2373 / 2969 Maarir, Morocco 2001-2004 577 / 118 / 140 / 25 / 18 / 12 Shergottite (Olivine-Phyric)
  Northwest Africa 998 Algeria 2001 456 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Northwest Africa 4797 Missour, Morocco 2001 15 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  Northwest Africa 1195 Safsaf, Morocco / Algeria 2002 315 Shergottite (Ol-Opx-Phyric)
  GRV 020090 Grove Mountains, Antarctica 2002 7.54 Shergottite (‘Lherzolitic’)
  Northwest Africa 2046 Lakhbi, Algeria 2003 63 Shergottite (Ol-Opx-Phyric)
  MIL 03346 Miller Range, Antarctica 2003 715 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Northwest Africa 5029 Morocco 2003 14.67 Shergottite (Diabasic)
  Northwest Africa 3171 Algeria 2004 506 Shergottite (Basaltic)
  Northwest Africa 2626 Algeria 2004 31.1 Shergottite (Ol-Opx-Phyric)
  Northwest Africa 2646 Algeria or Morocco 2004 30.7 Shergottite (Ol Melagabbro)
  RBT 04261 / 04262 Roberts Massif, Antarctica 2004 78.8 / 204.6 Shergottite (Olivine-Phyric)
  Northwest Africa 2975 / 2986** / 2987** / 4766** / 4783** / 4857** / 4864 / 4878/ 4880 / 4930 / 5140** / 5214**/ 5219** / 5313 / 5366** Algeria 2005-2007 70.1 / 170 / 82 / 225 / 120 / 24 / 94 / 130 / 81.6 / 117.5 / 7.5 / 50.7 / 60 / 5.3 / 39.6 Shergottite (Basaltic)
  Northwest Africa 4222 Algeria 2006 16.55 Shergottite (Olivine-Phyric)
  Northwest Africa 4468 Morocco 2006 675 Shergottite (Ol Basaltic)
  Northwest Africa 4480 Algeria 2006 13 Shergottite (Basaltic)
  Northwest Africa 4527 / 4925 Algeria 2006 10.06 / 282.3 Shergottite (Ol-Opx-Phyric)
  Northwest Africa 5718** Algeria 2006 90.5 Shergottite (Basaltic)
  LAR 06319 Larkman Nunatak, Antarctica 2007 78.6 Shergottite (Olivine-Phyric)
  Northwest Africa 2990 Morocco 2007 363 Shergottite (Olivine-Phyric)
  Northwest Africa 2800 Algeria 2007 686 Shergottite (Diabasic)
  Northwest Africa 5790** Mauritania 2008 136 Nakhlite (Clinopyroxenite)
  Northwest Africa 5298 Bir Gandouz, Morocco 2008 445 Shergottite (Basaltic)
  Jiddat al Harasis 479 Oman 2008 553 Shergottite (Diabasic)
  Northwest Africa 5789** Morocco 2009 49 Shergottite (Olivine-Phyric)
  **These specimens have been confirmed, but have not yet been approved by the Meteoritical Society Last updated
  9/11/2009


  This site was created by and is managed by Dr. Tony Irving of the University of Washington.
  All
  comments are welcome.

  Hosting sponsored by the International Meteorite Collectors Association, IMCA Inc.,
  www.imca.cc


  Marsmeteorieten
  http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/18532913/

  "Asteroïde-inslag maakte van Mars een dode planeet"

   Een gigantische asteroïde zou er verantwoordelijk voor zijn dat Mars geen blauwe planeet werd waar leven bestaat, zoals de aarde. Die inslag, zou namelijk een zo groot gat hebben geslagen in buitenkorst, waardoor het magnetisch veld rond de Rode planeet werd beschadigd. En op aarde is het juist dit magnetische veld dat gevaarlijke straling verhinderd het oppervlak te berieken  en ons op die manier beschermt en laat overleven.
  Magnetisch veld
  Mars werd, samen met de aarde en andere planeten in ons stelsel zo'n 4.5 miljard jaar geleden gevormd en wetenschappers vragen zich al lang af waarom rond die planeet geen magnetisch veld wordt aangetroffen zoals bij de aarde. Dit temeer omdat in rotsen op het zuidelijk halfrond van Mars wel sporen van intense magnetische activiteit werden aangetroffen.
  Aanwijzingen
  Sabine Stanley, assistent professor fysica aan de universiteit van het Canadese Tortonto, "...te beschikken over aanwijzingen dat een reusachtige inslag, heel vroeg na het ontstaan van de planeet, de gesmolten kern heeft ontregeld waardoor de omwentelingen van Mars werden gewijzigd en het magnetisch veld werd aangetast".

  (belga/ep) 05/10/08

  Blog Entry Mars

  Blog Entry Meteorieten en leven

   ALH84001 /Oorsprong controversiële marsmeteoriet bepaald
  De exacte plaats van oorsprong (  = Het inslaglitteken  op Mars ) van 's werelds populairste meteoriet,
  de Allen Hill Mars-meteoriet is bepaald.
  Dankzij de gezamelijke inspanningen van Mars Global Surveyor en Mars Odyssey, én door het verkrijgen van een beter inzicht in de dynamica van kraters is dit nu mogelijk geworden
  Deze Mars - meteoriet  werd  17 miljoen jaar geleden vanhet marsoppervlak weggeketst

  26-11-2009 om 00:00 geschreven door Tsjok45  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Tags:exobiologie
  >> Reageer (6)
  19-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino's ontdekt in 2009

  Creationisten beweren soms dat er zeer weinig  relevant fossiel  materiaal   bekend  is (= lees  = gevonden )...(1)
  Dat was misschien zo in Darwins  tijd ....maar dat is ondertussen drastisch  veranderd 
    
  En   er  zijn   erg veel "nieuwe "  fossielen  gevonden
  Bovendien worden alsmaar  meer    vindplaatsen  ontdekt   , oudere  verder nagecheckt ( tot en met de fossielen-reserves van musea  leveren nieuwe vondsten op  )  en   expedities / studies  overal ter wereld  georganiseerd  en uitgevoerd ....
  Vooral in landen die daar vroeger gespeend van waren 

  - Oude reeds bekende  fossielen worden  met nieuwe technologieen   her-onderzocht ( scanners bijvoorbeeld )
  - Er wordt  in toenemende mate gefossileerd "zacht weefsel" ontdekt  en geanalyseerd  

  De informatie is   nu veel gemakkelijker en sneller bereikbaar  

  Neem  alleen maar ,als  illustratief en  betekenisvol voorbeeld ,   het persverslag  van enkele  nieuwe  dinosauriers -fossielen gedurende het voorbije jaar
  Overigens leverde  het DARWINJAAR  voor allerlei paleontologen  ( waaronder  ook  dezen gespecialiseerd  in dinosauria  )een uitstekende oogst op   

  De belangrijkste Dino vondsten  waren o.a.  ;


  (Canada )  Hesperonychus elizabethae
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KLEIN DUIMPJE & DE REUS &VEREN
  (China)      Raptorex kriegsteini,
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAPTOREX kriegsteini
  (China)      Limusaurus inextricabilis
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geef eens een pootje
  (Gobi )      Psittacosaurus gobiensis,
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Psittacosaurus

  (Montana)Tatankacephalus cooneyorum,   
  http://www.scientificblogging.com/news_articles/tatankacephalus_cooneyorum_new_ankylosaur_dinosaur_species_discovery
  (Gobi)       Alioramus altai,
  (China)      Tianyulong confuciusi
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KLEIN DUIMPJE & DE REUS &VEREN
  (China)      Beishanlong  grandis (April)
   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beishanlong grandis,
  Chinese paleontologen hebben tijdens opgravingen miljoenen dinosaurusbeenderen ontdekt. De vondst gebeurde in een regio in het oosten van China.

  50 ton dinobeenderen
  "Deze groep fossielen is momenteel de belangrijkste ontdekking, binnen de geografische zone, die ooit werd gedaan", aldus de paleontoloog Zhao Xijin in het dagblad. De fossielen zitten liggen vlakbij de stad Zhucheng, in de provincie van Shadong. Sinds de jaren '60 zijn in deze regio al ongeveer 50 ton dinosaurusbeenderen gevonden.

  Eendesnaveldinosauriërs
  Bij de opgravingen werden de beenderen van de Hadrosauridae , ook wel eendesnaveldinosaurus genoemd, gevonden.

  Het is de eerste keer dat in china  een skelet van deze dinosaurier , die negen meter hoog en 16.6 meter lang was, gevonden is.
  (belga/adb)  Maart
  Miragaia longicollum
  http://www.dinosaurus.net/kb/kortnieuws2009.htm


  April
  Xiongguanlong baimoensis
  http://www.dinosaurus.net/kb/kortnieuws2009.htm
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrikaanjagende hagedissen


  Juli
  Australiers :

   

  ResearchBlogging.org

  http://dracovenator.blogspot.com/2009/07/three-new-dinosaurs-at-long-last-some.html  [winton+dinos.jpg] 
  Van boven naar onder 
  Australovenator wintonensis
  Wintonotitan wattsi
   Diamantinasaurus


  Dinos (Travis TISCHLER/AFP/Getty Images)
  "Matilda" (L), "Clancy" (C)  "Banjo" (R)  Augustus
  97 miljoen jaar oude dino gevonden in Australië

  Paleontologen hebben een nieuwe dinosaurussoort ontdekt op een schapenboerderij in Australië. Het fossiel, dat de bijnaam Zac gekregen heeft, leefde waarschijnlijk 97 miljoen jaar geleden.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/8224279.stm
  Zac is de vierde  Dino -ontdekking  die deze maand bekend is gemaakt 
  na het   bovenvermelde  trio  

  Planteneter
  Zac hoort bij de sauropoda, een dinosaurussoort die vooral bekend is door de brachiosaurus en de diplodocus. Deze soort eet planten, loopt op vier poten en heeft een lange nek en staart. De schapenboerderij was al eerder een belangrijke vindplaats voor paleontologen. In 2004 werd daar de grootste dino ooit opgegraven. Dat 30 meter lange fossiel is liefhebbend Cooper genoemd.en is een titanosaurus  . De onderzoekers verwachten in de toekomst nog meer bijzondere vondsten in het gebied aan te treffen. (anp/adb)
  27/08/09 

  September
  (China) Anchiornis huxleyi


  october 2009 
  Dinosauruseieren van 65 miljoen jaar ontdekt in India

   
  Indiase geologen hebben een schat aan dinosauruseieren ontdekt. De eieren zouden zo'n 65 miljoen jaar oud zijn en werden in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu gevonden.
   
  De dinosauruseieren zijn volgens de krant Times of India ontdekt in het dorp Sendurai in het centrale district Ariyalur, waar vele fossielen die tot 140 miljoen jaar oud kunnen zijn, in de grond steken.
   
  Cirkels van acht eieren
  "We vonden verschillende cirkels, die telkens uit acht ronde dinosauruseieren bestonden", vertelde een geoloog van de Indiase Periyar-universiteit. De eieren zouden elk een diameter van dertien tot twintig centimeter hebben en lagen in zandige nesten die een goede meter breed waren.
   
  Roofzuchtige dino's
  Volgens wetenschappers zijn de eieren afkomstig van grote, roofzuchtige dinosaurussen. Eerder werden er al fossielen in die regio van India ontdekt, maar bij deze vondst was het de eerste keer dat honderden nesten met clusters van dinosauruseieren blootgelegd werden. De eieren, die onder het vulkanische as zaten, worden nu in Duitsland verder onderzocht. (dpa/eb)
  01/10/09


  october 2009
  Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Zuid-Korea
   

  Een nieuwe dinosaurussoort is hoogstwaarschijnlijk ontdekt in Zuid-Korea. Wetenschappers vonden er een fossiel van de onderkaak van een gehoornde dinaurussoort die ze niet kennen en die zo'n tachtig miljoen jaar geleden tijdens het krijttijdperk geleefd zou hebben.
   
  Het fossiel is goed bewaard gebleven en had volgens een Zuid-Koreaans staatsinstituut "duidelijke teken van acht tanden in de linkeronderkaak". Het gaat vermoedelijk om een voorloper van de plantenetende soorten Triceratops en Protoceratops.
   
  De vondst is bovendien waardevol omdat het een primeur voor Korea is. Verschillende soorten van de prehistorische reuzendieren zouden blijkbaar daar hebben geleefd. (belga/bdr)
  05/10/09  November 2009
  Zeven meter lange dinosaurus ontdekt in Zuid-Afrika

  De dinosaurusbeenderen die in Zuid-Afrika gevonden werden.


  Zo zou de dino er hebben uitgezien.
  Zo zou de dino er hebben uitgezien.

  Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben een tot nu toe onbekende dinosaurus ontdekt. Dat maakten zij zelf bekend in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the Royal Society B'.

  De botten van de dinosauriër zijn opgegraven in de omgeving van de stad Bloemfontein. "We wisten dat er waarschijnlijk fossielen lagen, maar we hadden nooit verwacht dat we iets van deze omvang zouden vinden", vertelt hoofdonderzoeker Adam Yates.

  Grote klauwen
  De gevonden dinosaurus, Aardonyx celestae genoemd, leefde ongeveer 195 miljoen jaar geleden en was ongeveer 7 meter lang. "De dinosauriër liep waarschijnlijk op zijn achterpoten, maar kon dat ook op zijn vier poten. Het dier had platte voeten met grote klauwen die zijn gewicht konden dragen."

  De aardonyx is volgens de onderzoekers verwant aan de sauropoden. Deze dinosauriërs leefden ongeveer honderd miljoen jaar later en konden tot dertig meter lang worden. (anp/adb)
  http://www.infozuidafrika.nl/nieuws/nieuwe-dynosuarus-ontdekt-in-zuid-afrika-de-aardonyx-celestae
  http://www.teleac.nl/radio/index.jsp?site=site_radio&category=1683736&nr=1683209&item=2630075
  (1)
  Blog Entry Er zijn weinig dino's

  ALLES wat een creationist zegt of schrijft  moet je nachecken  .... Neem bijvoorbeeld dit  ;

  Creationisme  Objectief   schreef  op zijn blog 03-08-2007
  Hoe oud zijn de dieren, de mensen en de planten

  "...Zo heel veel overblijfselen van dinosauriërs zijn er niet gevonden.
  Er zullen er dus ook niet veel geweest zijn...."
   

  Niet alleen is de tweede(suggestieve)  zin een  non sequitur  Maar, in tegenstelling   tot wat  deze   creationist  beweerd , zijn er wel degelijk  vele fossielen van dinosauriërs(   zo ongeveer een 527 niet vliegende  dino- soorten waren in 2007,  zeer goed  bekend  )  gevonden:; botten, soms voetsporen en een enkele keer een afdruk van een dier of van een stukje huid.
  Zo konden hun vormen en soms  huidbedekking  afgeleid worden.

  http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i001555.html
  schrijft :
   

  Er zijn nu al bijna 1100 (2) soorten dino's ontdekt en beschreven en elk jaar komt er weer een aantal nieuwe soorten bij.De lijst is enorm lang, en hieronder staan alleen de soorten die goed bekend en op de juiste manier beschreven zijn (gegevens t/m 2003). Onduidelijke namen of fossielen die niet goed beschreven zijn, zijn weggelaten. Elk jaar wordt de lijst nog een stuk of tien, twintig soorten langer!


  'Veel dinosaurussoorten hebben nooit bestaan,'
  lezen we in de  sensationele koppen  van  veel  populaire   artikels , verschenen  op het eind  van het  darwin jaar   
  Daaruit allerlei  conclusies trekken is natuurlijk voorbarig ... 
  "Ruim een derde van alle soorten dinosauriërs zijn mogelijk verkeerd geïdentificeerd. " 
  ,althans  dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe tienjarige studie
  Volgens  hen  is een  derde van alle (bekende ) soorten dinosauriers verkeerd geklasseerd
  Een conclusie die door veel  andere paleontologen wordt betwist   

  Maar we kunnen met enige zekerheid  toch stellen  dat  het  aantal dinosauriers -vondsten /fossielen   dus ( in bepaalde gevallen )terug kan worden gebracht  tot een kleiner soortenbestand    = waar het om gaat is een belangrijk  :punt: sommige  dinosauriërfossielen zijn mogelijk  verkeerd geclassificeerd.
   
  Het  is  dan  meer bepaald   de  inschating  en determinering  van  fossielen  van  jonge exemplaren(juvenielen)  van eerder geclassificeerde dino's, die er in hun jonge jaren heel anders uitzagen dan in hun volwassen vorm.
  Denk daarbij aan het aantal tanden, of de vorm van de schedel bij de T-Rex
  en de groeirichting van hoorns bij de Triceratops.

  Maar dat 
  -   jonge(juveniele)  tyrannosaurus rex exemplaren zijn verward  met 
  (hypothetische ) " voorouderlijke  tyrannosauridae " is een desinformerende suggestie  die maar al te graag  door creationisten wordt gespuid : De  studies  die  bijvoorbeeld de voorouderlijke  tyrannosauridae officieel wetenschappelijk ( en peer reviewed ) beschrijven zijn gedetailleerd genoeg  om (minstens )van "soorten" te kunnen spreken  ....
  Creationisten rekenen er echter  wél  op( ?)  dat hun publiek deze gespecialiseerde  literatuur en  de wetenschappelijke discussies  errond  , niet zullen of kunnen   raadplegen  ( want veel té moeilijk( zonder de parate kennis )  en  meestal nog eens  onbereikbaar  omdat er ( als leek ) zwaar  moet worden betaald voor de erg  dure (verstaanbare )  artikels in de gespecialiseerde  wetenschappelijke  pers )

  - Vooreerst zijn  het  Paleontologen zelf   die deze "classificatie-fouten"  hebben  opgespoord  ; en ze hebben daarbij beslist niet de suggestieve conclusies getrokken dat er eigenlijk
    "erg weinig "  soorten dino's waren 
  ( een derde van 1000 is nog  altijd  750 .....Bovendien  werden  in 2007 slechts  een kleine 500 niet-vliegende  dino's als voldoende gedocumenteerd /onderzocht en  bekend  ( op basis  van vele morfologisch gelijkaardige  fossielen   in  elke  afzonderlijke  soort-puzzel  ) om van aparte "soorten  "te gewagen  De onderzoekers van de
  University of California en de Montana State University vermoeden dat de fossielen van veel jonge dinosauriërs zijn aangezien voor aparte soorten, terwijl het in feite ging om jeugdige dieren van bekende soorten.

  Ze zijn op die theorie gekomen na de ontdekking van een dinosaurus die qua uiterlijk tussen de  Tyrannosaurus rex en Nanotyrannus in zat. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Physorg.com.


  Groeiproces
  Volgens hoofdonderzoeker Mark Goodwin suggereert de vondst van de ‘tussenvorm’ dat de Nanotyrannus in feite gewoon een jeugdige Tyrannosaurus rex was en dat het lichaam van het dier tijdens het groeiproces drastisch veranderde.Tot nu toe werd aangenomen dat de Nanotyrannus 17 tanden had in de onderkaak, terwijl de T-rex maar kon beschikken over twaalf ondertanden.
  http://www.dinosaurus.net/genera/NNN/nanotyrannus.htm
   

  *Bij het nieuw gevonden fossiel werd echter een onderkaak met 14 tanden aangetroffen.
  *De onderzoekers vermoeden daarom dat de Tyrannosaurus rex in de loop van zijn leven enkele kleine ondertanden ‘wisselde’ voor grotere kiezen.
  *Ook de schedel van het dier nam gedurende het groeiproces waarschijnlijk een andere vorm aan.
  Many fossils of young dinosaurs, including T. rex relatives (above, a computer-generated image of a young T. rex), have been misidentified as unique species, paleontologists said in October 2009.
  That means up to a third of all dinosaur species may have never existed, experts say.
  http://news.nationalgeographic.com/news/2009/10/091009-dinosaur-species-never-existed.html  Hoorns

  De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt in een documentaire van National Geographic Channel.Tijdens de tien jaar durende studie werden ook veel fossielen van de Triceratops met elkaar vergeleken. Uit die vergelijking bleek dat ook die dieren na hun jeugd een gedaanteverwisseling ondergingen.Zo groeiden de hoorns van een jonge triceratops naar achter, terwijl de hoorns van volwassen dieren juist naar voren waren gericht.

  null

  T. rex and Triceratops are among the best-studied dinosaurs of all time.
  How much more can we learn?
  Surprisingly, more than we ever thought.
  Famed paleontologist Jack Horner and his colleagues are challenging the long held belief that young dinosaurs looked like miniature versions of their parents. Instead they may have looked so different that scientists assumed juveniles and adults were separate species.
  Even a young T. rex it would be hard to recognize.
  The transformations from childhood to adulthood were so dramatic that Horner suspects that up to a third of all dinosaur species may vanish in cases of mistaken identity.
  In their place were developing a new understanding of the complexity of dinosaur lives and learning new reasons for some of the dinosaurs' strangest features like horns lumps, bumps, and dome-heads.

  Read more: http://channel.nationalgeographic.com/episode/dinosaurs-decoded-3944/overview#ixzz0XU7sQwPY


  Onenigheid

  Niet iedereen is het eens met de conclusies van de nieuwe studie. Veel wetenschappers betwisten vooral de claim dat maar liefst een derde van alle soorten dinosauriers verkeerd zou zijn geïdentificeerd op basis van 'babyfossielen'.
  Toch  schatten de  meeste dinologen dat  er(minstens  ) tien keer zoveel soorten dino's hebben bestaan als we nu kennen, en dat er dus bij elkaar zo'n 10.000 verschillende soorten zijn geweest. Waarschijnlijk waren er nooit meer dan vijf tot vijftien soorten tegelijk op een bepaalde plaats op aarde te vinden.

  Hoe beter je zoekt, hoe meer je vindt. Er zijn nog heel wat soorten te ontdekken, dus pak je schop en ga graven!

  Alle 1097 bekende dinosoorten van A tot Z    / bron:  http://palaeo.gly.bris.ac.uk/dinobase/dinopage.html

 • Alle 1097 bekende dinosoorten van A tot /met S (Tsjok45)
      
 • Alle 1097 bekende dinosoorten van T tot /met Z (Tsjok45)


 • 19-11-2009 om 00:00 geschreven door Tsjok45  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Paleontologie
  >> Reageer (2)


  Tsjok45
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Tsjok45
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

   
  Belgische Soortenlijst
  Archief per maand
 • 04-2014
 • 02-2014
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 03-2012
 • 12-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
  Mijn favorieten
 • evolutie-creationisme
 • Pandasthumb
 • 'tGroot Skeptisch Discussieforum
 • Evolutieblog /Gert Korthof
 • Thomas Agricola / Tomasso's tien tellen
 • Pharyngula
 • Sandwalk
  Foto
  Gastenboek
 • viagra premature ejeculation
 • acquisto viagra paypal
 • buy cialis canada paypal
 • now cialis active cheap super
 • Gould en Darwinisme.be op één lijn?

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Laatste commentaren
 • zebece (zebece)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • Poker Online Indonesia Terpercaya Situs Idn Poker Terbaru (deancarlos)
      op ZWEDEN
 • Jenis - jenis permainan di RupiahQiuQiu (hanyasaya889)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • Data Keluaran SGP (Data Keluaran SGP)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • Prediksi Togel SGP (Prediksi Togel SGP)
      op Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS
 • Inhoud blog
 • intelligente dieren
 • acanthodii
 • video mammoet
 • EVODISKU INHOUD E
 • BREIN EN EVO
 • evodisku C Cosmos
 • anticreato
 • DINOSAURICON B
 • DINOSAURICON D
 • EVODISKU B  Evolutie en creationisme in de Nederlandstalige  media
  http://evolutie-creationisme-media.blogspot.com/2009_12_13_archive.html


  14-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een belangrijke Nieuwkomer
  HET PROJECT  van
  JOHAN BRAECKMAN 

  UGent

  http://www.evolutietheorie.be/  (klik  op  het vierkantje )-->
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  NADARWIN  
   
   
  De komplete aanklikbare "NaDarwin" is hier te vinden
  http://evodisku.multiply.com/journal/item/655/NaDarwin


  Quick site:


  OPGELET
  Het duurt een tijdje vooraleer de aangeklikte grote bestanden zijn gedownload

  Hardnekkige Misverstanden
  http://web.archive.org/web/20070128091855/www.nadarwin.nl/misverstanden.htm
  Hardnekkige Misverstanden

  (makkelijk) Darwins evolutietheorie
  http://web.archive.org/web/20070521224108/www.nadarwin.nl/evolutie-theorie.htm

  Sporen van Evolutie
  http://web.archive.org/web/20070519001006/www.nadarwin.nl/S/sporen.html

  Genetica
  http://web.archive.org/web/20070224174120/www.nadarwin.nl/Gtica/genetica.html

  Het Fossielenbestand
  http://web.archive.org/web/20070519000907/www.nadarwin.nl/FB/fossielenbestand.html

  Geologie & de ouderdom v/d aarde
  http://web.archive.org/web/20070519000822/www.nadarwin.nl/Geo/geologie.html

  Embryologie
  http://web.archive.org/web/20070522060922/www.nadarwin.nl/E/embryologie.html

  Creationistische fouten & blunders
  http://web.archive.org/web/20070128093013/www.nadarwin.nl/CFB/creationisme.html

  Is creationisme wetenschap?
  http://web.archive.org/web/20070519000954/www.nadarwin.nl/crea-wetenschap.html

  Boekbesprekingen
  http://web.archive.org/web/20070515114244/www.nadarwin.nl/boekbesprekingen.html

  Artikelen van Arjan Kop
  http://web.archive.org/web/20070519000939/www.nadarwin.nl/Art-AK/arjan.html

  De niet-zo-missing links gallerij
  http://web.archive.org/web/20070128091722/www.nadarwin.nl/gallerij.html

  Reacties op de site
  http://web.archive.org/web/20070521224240/www.nadarwin.nl/reacties.html

  Links
  http://web.archive.org/web/20070519000654/www.nadarwin.nl/links.html

  Zoeken--> pico search /NIET MEER BRUIKBAAR

     
  ( inhoudsopgave  met aanklikbare  links  van de  site  NaDarwin )
  INHOUD  PER CATEGORIE
    

  Algemeen

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEES EERST DIT   ( creationisme)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAT IS DE BEDOELING EN WAAR STAAT DIT BLOG VOOR (algemeen )


  Ecologie en natuurbehoud

  kevermania

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orang oetan
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITSTERVINGSGOLF   primaten  in moeilijkheden
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELK EEN SCHOONHEID SCHEPT DE MENS TOCH ?  oliecatastrofe  Publiek debat  

  DARWINJAAR
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslaggevers, pop-wetenschap, hypes  en creationisten 
  * Tree of life
 • Vervalsing of geklooi ?
 • Levend arsenicum


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2009: Dominees verklaren Darwin de oorlog 
  creationisten carnaval  

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.creationisten weggevertjes 
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Misvattingen en leugens 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150jaar Darwinisme... De evolutietheorie gewikt en gewogen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DANTE'S HEL versie 2009 door de Klojo's

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na het Darwinjaar

  HET GELIJK VAN DARWIN

  Musea
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen KBIN

  I(Categorie  ; CREATIONISME )

  a)controverse /Publiek dispuut/politiek
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creationistische tsjeven-truken ?» Reageer (7) 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanbeveling EUROPEES ONDERWIJS  » Reageer (6)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROPEES ONDERWIJS ? » Reageer (10)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROPEES ONDERWIJS II   » Reageer (4)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Grote Publieke Dispuut
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom op zeg  /EO rel » Reageer (3)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sir Attenborough's antwoord  » Reageer (1)

  Misvattingen

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijke parate Kennis neemt af bij jongeren ?  » Reageer (6)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWEDEN  » Reageer (1)


  b) ID
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Is ID de wetenschappelijke (sic) uitleg voor creationiisten
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150jaar Darwinisme... De evolutietheorie gewikt en gewogen 
   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David sorensen en revolutietheorie lalala
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VERRIJZENIS VAN DE JONGE VERDRONKEN KOE » Reageer (21)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ID TOVERDOOS OVER   SLECHTE  ID-EETJES  ,RESISTENTIE  &  TOVERDOCTORS

  c) OEC
  d) YEC
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het Grote vertaalde en gerecycleerde Citatenboek 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOROSOFEN ?
  morosoof of oplichter (Tsjok45)
      op MOROSOFEN ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POLONAISE met creationisten

  II( Categorie  WETENSCHAP )
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  eerste acht maanden van 2008

  Primaten
   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fossiele apen in 2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Darwinius masillae
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GANLEA megacanina  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orang oetan

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nog een aap uit de mouw
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Saadanius hijazensis
  LIBYA
  a)antropologie

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardipithecus Ramidus
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australopithecus SEDIBA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STERKFONTEIN 2010

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een oeroud spoor
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Denisova :  ZUID SIBERIË
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DENISOVA - mens

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DMANISI AAP OF MENS
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE OUDSTE ? » Reageer (1)  Nakalipithecus nakayamai (<)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alweer eentje ? .....
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tand des tijds  / Heidelberg-mens 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE HEUPEN VAN EVA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CASABLANCA MAN /erectus
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hobbit is aparte soort ?  » Reageer (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOG EEN BENDE BIJTERS 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POLONAISE met neanderthaler
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. TANDEN UIT DE QESEM GROT
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neanderthaler genoom
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mitochondriale Genenkaart van Neanderthaler
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xuchang mens 

  b)Biologie 
  1.-(
  EVOLUTIE )
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAS / IM Document 2008 (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAS / IM Document 2008 ( 1) 

  Cambrium & precambrium  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AVALON
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GABONESE chips


  Evolutie in actie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opmerkelijk snelle adaptaties bij kroatische ruine-hagedissen:

  2.-fysiologie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERTEBRATEN- OOG en Müller cellen

  c)Paleontologie /

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zogenaamde levende fossielen

 • Pterosaurier
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pterosaurier


  1a.-Dino's;


  DINO 2010
  DINO-maand ?
  De Bultenaar uit spanje

  Dino's ontdekt in 2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier komen de nieuwste dino's
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAKOTA & LEONARDO
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino collageen ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Megadino

  Saurichia
  Theropoda

  Dromeosauridae
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mongolie  :  Linheraptor esquisitus

  Opnieuw iets over Theropode dino's
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeg grut
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino's onstonden in zuidamerika ...
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorouder dino's ? Asilisaurus kongwe

  geboortegrond dinosaurus


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aerosteon riocoloradensis
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEIPIAOSAURUS

  Ornithomimosauria
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beishanlong grandis,

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polonaise 1  OPA THEROPODA ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oudste theropode ?

  Tyrannosauridae

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En nog eentje uit de tyrannosaurus familie;Bistahieversor sealeyi
  ( scroll naar  2 ) Haplocheirus Sollers   
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tyrannosaurus in australie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zacht dinosaurus weefsel betwist
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino collageen ?
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polonaise 2
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polonaise 3 BREEKBAAR BOSKALF
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAPTOREX kriegsteini
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrikaanjagende hagedissen

  1b.-Vogelevolutie ;


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anchiornis huxleyi in vol ornaat

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archaeopteryx en co

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluimpje        

  Pluimpje

   

   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN PLUIM VOOR CHINA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geef eens een pootje
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluimgewicht  
  KLEIN DUIMPJE & DE REUS &VEREN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw gevederde Maniraptor
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Similicaudipteryx.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aerosteon riocoloradensis


  Krokodillen
   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PAKASUCHUS KAPILIMAI
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prestosuchus chiniquensis
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar zee
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.viseter

  Zeereptielen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predator X  
  KLEIN DUIMPJE & DE REUS &VEREN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET SVALBARD MONSTER

  Schikdpadden
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpadsoep

  Slangen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slangetje in het gras ? I
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ouder slangetje in het gras

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krokodil als prooi ; titanoboa
   

  Zoogdieren
   
  Buideldieren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAMBAROO

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een oor voor evolutie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. PLACENTALE ZOOGDIEREN STAMBOOM CONTROVERSE
   
 • Een uitgekomen voorspelling
 • Wie oren heeft , die hore
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eritherium azzouzorum
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LJOEBA
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Darwinius masillae
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLIEGENDE KATTEN   ?
  Vleermuizen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALWEER EEN BELANGRIJK STUK UIT DE LEGPUZZEL
  Zee-zoogdieren ;
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van de wal in de visgronden  Indohyus / walvisevolutie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehonden-evolutie

  amfibieen 


  Vissen
  Overgang  naar tetrapoda

   
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw Tiktaalik
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ventastega

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIEKEBOE BOE BOE (oude tetrapoden )
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De niet-zo-missing links gallerij (1) 

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KWASTEN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KWASTEN (2)

  Longvissen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. HELP TE WEINIG ZUURSTOF


  Arthropoda
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.trilobieten

  Weekdieren
  OCTOPUSSY


  d) Geologie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALH 84001
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHICXULUB
  TIPS

  *Blauwe
  en groene ( =nederlandse)teksten zijn meestal  aanklikbare links 
  *Engelse Wikipedia teksten  verwijzen   in de  linkerkolom naar  verschillende  niet-engelse versies van het   wikiartikel
  *Blauwe teksten tusssen ""  ,  zijn voornamelijk  ( gedeeltelijke)citaten afkomstig van  mensen met andere  meningen


      Links naar  Gespecialiseerde  Verenigingen en sites


  Fossielnet
  http://www.fossiel.net/

  Arachnologie  
  ARABEL

  http://www.arabel.ugent.be/

  Myrmycologie
  Mierenwerkgroep * Polyergus *
  http://formicidae.be/

  Entomologie
  Jean-Luc Renneson
  http://users.swing.be/entomologie/
  http://users.swing.be/entomologie/Vespidae%20of%20the%20World1.htm


  Three of life  projects    "The Tree of Life".
   
   
 • Tree of Life Web Project
 • Green Tree of Life at Berkeley
 • Fungal Tree of Life Project
 • Beetle Tree of Life project
 • Fly Tree of Life project
 • Mammal Tree of Life project
 • Cypriniformes Tree of Life project
 • Liverwort Tree of Life Project
 • Early Bird Tree of Life project
 • Early Bird Tree of Life project
 • Angiosperm Tree of Life project
 • Cnidaria Tree of Life Project
 • Decapoda Tree of Life Project

  LepTree.net,
  the Tree of Life project on Lepidoptera.


  http://www.rebeccashapley.com/cipres/telescoping.htm
  The Tree of Life blog
  Tree of Life at wikipedia.
 • Zoeken met Google


  Zoekmachine ;
   


  doorzoekt 4-sites, inclusief:
  http://tsjok45.multiply.com/photos
  http://anticreato.multiply.com/,
  http://evodisku.multiply.com/,
  http://www.bloggen.be/evodisku/ ,
    


  site search by freefind advanced

  Tomaso schrijft over      

  Evolutie /  Charles Darwin aan de basis:
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SELECTIE NATUURLIJK
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE LEVENSBOOM
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITSTERVEN
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEEP TIME
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biogeografie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEKSUELE SELECTIE
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al jaren lang samen CO-EVOLUTIE
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De economie van de natuur
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geleidelijke veranderingen

  Unintelligent design:

  Blog Entry
  Ons gebit , De appendix,  Geboorte, 
  De weg van het zaad , Nervus  Laryngeus Recurrens,
  DNA , 75 mistakes , Het boek 

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent design (1): Rechtop lopen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaso over het oog , oogspieren ,
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent Design (5): ZWEETVOETEN 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent design (6): Vitamine C 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unintelligent design (8): Kuitspieren
  DARWINJAAR

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET GELIJK VAN DARWIN

  Darwin is GEEN Heilige Sinterklaas
  2009 Année Darwin
  De eerste pasjes ?
  Darwinjaar trekt zich op gang I
  Darwinjaar trekt zich op gang II


  foto

  Nederlandse  Blog-zwerm  /een selectie
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.me.myself.and.I.

  De Stoet

  Tsjok45    zie ook  MULTIPLY evodisku
  http://evodisku.multiply.com/tag/darwinjaar
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PETER LOUTER
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STRIPMAN
  Theodorus

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAMIREZI
  http://ramireziblog.blogspot.com/

  Cees Chamuleau
  Zoe van Zaal
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIEKE ROTH

  100 Woorden

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen de Baaij
  Ragfijn
  Annelies
  Satuka

  Qabouter 1 Qabouter 2


  Pierra
  Johan H.v.D.
  Theo E. Korthals Altes

  Meneer Opinie 1 Meneer Opinie 2 Meneer Opinie 3

  Tomaso Tomaso 2

  Laila (??)
  Linda Morgan
  Wilma
  Kees Smit
  Henk van Leuken
  Iris
  Vroems
  Erik de Groot
  Ely
  Mephisto

  Thera

  Bart
  Rein John
  Martijn van Calmthout Martijn van Calmthout 2
  Draakhond
  Jeg Synes
  Jim Hasenaar
  Kokopelli
  Jos Goedmakers
  Fleur Frenkel Frank
  London Calling
  Maria Trepp
  Johan H. van D. 2
  Aad Verbaast
  Landheha
  Ina Dijstelberge


  sterk aanbevolen 
   
  Terrence :
  http://boomdeslevens.blogspot.com/    
  een voortzetting van het
  vroegere -->
  http://www.vkblog.nl/blog/125817/Neomuran_hypothesis

    
  De sublieme   
  PIERRA
  (uiteraard ook sterk aanbevolen )


  http://ascendenza.wordpress.com/2011/01/08/welkom-op-mijn-nieuwe-blog/
    http://www.vkblog.nl/blog/95678/Op_zoek_naar_de_klepel
     Tsjok45 photo site  MULTIPLY  MULTIPLY evodisku 

  Blog Entry

   


   


  ANTI-CREATO   MULTIPLY  Blog Entry INHOUD ANTI CREATO


  LINKS  NAAR VERKLARENDE  NOTEN
  (In verschillende talen )

 • INDEX   NOTES  : 
  http://evodisku.multiply.com/tag/inhoud%20%20notes

 • T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!