Inhoud blog
  • CR Sept Okt
  • In de ban van virussen
  • De bevrijding 1945
  • De bevrijding 1945 deel 2
  • Berkensap
  • Marijn Devalck
  • Lucien Blyau
  • Lucien Blyau
  • Vlaanderens Mooiste
  • Everbeekse Wandeltochten
  • Everbeekse Wandeltochten
  • Jubileum feest EWT
  • 3e Vlaanderens Mooiste
  • Museum Hieremias Triverius
  • Carnaval 2015
    Archief per jaar
  • 2020
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2007
  • 2006
  • 1978
    DE EVERBEEKSE WANDELTOCHTEN : INFO
  • De Everbeekse Wandetochten; info en weetjes
  • De Everbeekse Wandeltochten club blad 2e kwart.
  • De Everbeekse Wandeltochten club blad 3e kwart.
  • De Everbeekse Wandeltochten club blad 4e kwart.
  • De Everbeekse wandeltochten club blad
  • De Everbeekse wandeltochten Blog
  • MIJN FAVORITEN
  • HONGARIJE BRAKEL
  • THE CROWD
  • GOD IN HONGARIJE
  • DE EVERVRIENDEN
  • 't BRAKELT
  • MARCEL KLAPT UIT DE BIECHT
  • BRAKELSBLOGJE
  • SYLVAIN DE BOE
  • THE MISSING LINKS
    TOERISME: INFO - ROUTEPLANNERS
  • TOERISCHE DIENST BRAKEL
  • TOERISME VLAAMSE ARDENNEN
  • TOERISME VLAANDEREN
  • CENTRUM VAN RONDE VAN VLAANDEREN
  • DE RONDE VAN VLAANDEREN
  • VIAMICHELIN
  • MAPPY
  • VERKEERSINFO
  • WEGENINFO
  • GOOGLE
    NUTTIGE ADRESSEN
  • GEMEENTE BRAKEL
  • DE LIJN
  • SPOORWEGEN
  • DE GOUDEN GIDS
  • MEDIA
  • Het Laatste Nieuws
  • Het Nieuwsblad
  • Het Volk
  • De Tijd
  • 2 de hands
  • E bay
  • Yezzz
  • Koopjeskrant
  • HET WEER
  • KMI
  • WEERSTATION AALST
  • Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • Hallo Robert (Sabrina De Couvreur)
        op Winterse beelden jan 2013
  • valentino sandals (changhon62)
        op Winterprik
  • Foto's (Peter Vanderstuyf)
        op Winterprik
  • den troep (Eric Van Cauwenberge)
        op Toen was er nog den troep
  • Wondermooie foto's (Chris)
        op Indian summer
  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Zoeken in blog

    Startpagina !
    Over mijzelf
    Ik ben Godijn Robert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Roberto.
    Ik ben een man en woon in Brakel Everbeek(boven) (België) en mijn beroep is pré pensioen.
    Ik ben geboren op 11/06/1948 en ben nu dus 75 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Tuinieren,klussen,lezen,reizen,internet.
    Everbeek, blijft me boeien,het verleden,he
    Zoekmachines
  • Google
  • Startpagina !
    Everbeek - Boven
    Verhalen,activiteiten,
    Everbeek,blijft ons facineren. Het is een mooi, rustig dorp op taalgrens in de mooie Vlaamse Ardennen,het frans is hier nooit ver af. Deze site gaat over het dagelijks leven,vroeger en nu. Vroege herinneringen, verhalen,merkwaardige figuren,gebeurtenissen. U kunt er ook aankondigingen voor een plaatselijke festiviteit op plaatsen. Uw mening geven, zelf een verhaal aan toevoegen. Kortom dit is de site van en voor Everbeek!
    03-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Hongaars

    03/06/2010
    Hongaarse gerechten
    De Hongaarse keuken is kruidig en lekker, meestal komt paprika en look erin voor.
    Vrijwel iedereen heeft weleens 'goulash' ge-eten of er over gehoord. Maar wist u dat goulash eigenlijk een soep is ,die men hier in Hongarije “gulyás” (goelaasj) noemt. Het is het meest bekende gerecht uit Hongarije dat oorspronkelijk een simpel eenpansgerecht is, die herders (gulyás) vroeger op de poesta bereidden. Deze herders hadden een nomadenbestaan en trokken met hun runderen en schappen over de steppes, de zgn puszta. De herders moesten dus met zo min mogelijk spullen reizen en daarom werd alles in één ketel boven een open vuur klaargemaakt. -Algemeen gezien zijn éénpansgerechten hier zeer populair-. Dit kookstel bestond eigenlijk uit een driepoot (állvány)  met daaronder een op speciale manier gevormde ge-emaileerde kom (bogrács), deze kookuitrusting wordt heden ten dage nog steeds door iedereen gebruikt en dat voor zomerse etentjes en grote party's. De kok, een man meestal, neemt zijn taak "au serieux", bij een goed glas wijn en wat vrienden, kokkerellen ze een paar uur tot alles klaar is. Deze kookstellen met speciale gasbrander, zijn zowat overal te koop en denk niet dat het iets is voor de toeristen. (Hongaren zijn gek op die manier van koken).Vaak gebruikten zij ingrediënten die op dat moment voorhanden waren: ui, tomaat, paprika, andere groenten die zij verder nog konden vinden en natuurlijk rundvlees. Een speciale versie voegt er dan nog bonen aan toe. Dat suddert dan een paar uur in de ketel totdat "de smaken met elkaar waren getrouwd". De gulyás komt het meest tot zijn recht als deze in de ketel op open vuur is bereid, maar smaakt ook heerlijk als u deze zelf in de keuken maakt.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
        

                                                             

         Hongaarse goulash
                      Ingrediënten voor goulash

    • 500 gram stoofvlees in fijne blokjes
    • 1 rode paprika grof gesneden blokjes en ontdaan van zaadlijsten
    • 1 groene paprika, grof gesneden blokjes en ontdaan van zaadlijsten
    • 4 tomaten, in stukken
    • 1 bakje champignons  grof gesneden
    • 2 uien  grof gesneden
    • 2 eetlepels boter
    • 1 eetlepel paprikapoeder 
    • 5 teentjes knoflook
    • 4 eetlepels tomatenpuree
    • zout
    • peper
    •  maizena

      Bereidingswijze van Hongaarse goulash

    Verhit de boter en braad hierin het met zout en peper bestrooide vlees aan. Blijven omscheppen.
    Als het vlees wat gekleurd is, voeg je de uien en het paprikapoeder toe en pers je de knoflook boven de pan.
    Bak de uien en knoflook ca. een minuut of 5 mee.
    Voeg de verse tomaten en de champignons toe en bak deze ook even mee.
    Voeg de tomatenpuree met ruim water toe en roer goed door.
    Breng opnieuw aan de kook en laat alles ca. 2 uur sudderen op klein vuur met een deksel op de pan.
    Paprika toevoegen en nog ca. 30 minuten laten sudderen.
    Evt. binden met maizena aangelengd met water...

    Goulash wordt opgediend met brood, rijst of frietjes

        
                                                  

         Pörkölt (varkensstoofpot)
                       Ingrediënten voor Pörkölt

      • 750 gram varkensschouder
      • 2 eetlepels bloem
      • 75 gram boter
      • 4 uien
      • 3 teentjes knoflook
      • 1 theelepel paprikapoeder
      • 1 theelepel piment
      • 1 theelepel gemalen komijn
      • zout
      • 1 theelepel vers gemalen peper
      • 2 eetlepels tomatenpuree
      • 4 deciliter vleesbouillon
      • 2 deciliter rode wijn
      • 400 gram snelkookrijst
      • 3 paprika's
      • 4 tomaten                                         
      • 2 deciliter zure room
      • 1 eetlepel fijngehakte peterselie        
    • Bereidingswijze van Pörkölt (varkensstoofpot)

      Snijd het vlees in blokjes van 3 cm. Doe ze in een kom en bestrooi ze met de bloem. Verwarm de boter in een grote braadpan. Pel intussen de uien en knoflook en snijd ze klein. Bak ui en knoflook in de boter  goudgeel en zacht op matig vuur. Doe het vlees erbij en bak dit al omscheppend aan alle kanten aan. Voeg paprikapoeder, piment, komijn, zout en peper toe en roer er de tomatenpuree door. Schenk de bouillon en wijn erbij, roer het geheel even door en dek de pan af. Breng aan de kook en temper het vuur. Laat ca. 1 uur zachtjes stoven tot het vlees gaar en mals is geworden. Was de paprika's en snijd ze doormidden. Verwijder zaad en zaadlijsten en hak het vruchtvlees in niet te kleine stukken. Snijd de gewassen tomaten grof. Voeg paprika en tomaat in de laatste 30 min. van de stooftijd toe. Kook de rijst volgens de aanwijzing op het pak en houd hem warm.  Roer de zure room (tejfol) er vlak voor het serveren door. Doe de pörkölt over in een voorverwarmde diepe schaal. Bestrooi nog met de peterselie en doe de rijst apart.
      Tip: Als het stoofvocht te veel inkookt, voeg dan zo nu en dan wat extra bouillon,
      vermengd met wijn, toe. Blijft het geheel te nat, stoof dan enige tijd zonder deksel zodat het vocht kan inkoken

       

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs