Inhoud blog
 • Europa lust geen sigaret met vanillesmaak
 • Green Smoke als beste sigaret gekozen
 • Green Smoke Love birds pack ontvangen
 • Voorlopig geen Europese merkenloze sigarettenpakjes
 • De nieuwe richtlijnen voor roken in Europa
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  De e-sigaret in al zijn glorie
  De electronische sigaret uitgelegd
  28-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa lust geen sigaret met vanillesmaak

  Europa voert de strijd tegen de sigaret op. De gezondheidswaarschuwingen moeten groter. En als het van de Commissie afhangt, is het gedaan met smaken zoals vanille of chocolade.

  ‘Een stad ter grootte van Palermo of Frankfurt wordt elk jaar van de kaart geveegd’, zegt eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg. Volgens hem sterven jaarlijks 700.000 Europeanen vroegtijdig aan de gevolgen van roken. Roken is daarmee de belangrijkste doodsoorzaak in Europa. De Maltees stelde gisteren het langverwachte voorstel van de Europese Commissie voor om het tabaksgebruik in te dijken.

  ‘Tabak moet op tabak lijken en naar tabak smaken’, vindt Borg, zelf een ex-roker. ‘We moeten consumenten niet voor de gek houden.’ Sigaretten die op smaak gebracht zijn met vanille, chocolade of menthol, zullen dus niet langer mogen. ‘Die karakteriserende aroma’s maskeren de harde smaak van tabak’, zegt de Maltees.

  De milde fruitsmaken maken sigaretten vooral voor jongeren ‘aantrekkelijker’, zegt Borg. Hen van de sigaret houden, is de belangrijkste bedoeling van de nieuwe richtlijn. 70 procent begint volgens de Commissie immers voor zijn 18de te roken. Om die reden zijn de regels voor pijptabak of sigaren, beide niet meteen producten waar de jeugd naar grijpt, een stuk milder.

  Volgens Erwin De Clerck, diensthoofd preventie bij de Vlaamse Liga tegen Kanker, gaat het voorstel alleszins de goede richting uit. Hij noemt het ‘weerzinwekkend dat producenten het vreselijke product nog lekker mogen maken’. In zeer kleine hoeveelheden zullen menthol en andere smaken wel nog kunnen. Zolang ze het tabaksproduct geen ‘kenmerkend’ aroma geven.

  De Commissie wil niet alleen het ‘opkruiden’ aan banden leggen. Ook de waarschuwingen moeten groter en dreigender. De risico’s en foto’s van doorrookte longen bijvoorbeeld zullen 75 procent van het pakje bestrijken (zie illustratie). Zover als Australië wil Europa dus niet gaan. Australië koos resoluut voor 100 procent. Als eerste land ter wereld legde het een ‘matte’, olijfgroene verpakking vol gruwelfoto’s op voor alle merken. Down-under is de merknaam enkel nog toegelaten in kleine letters en in een vast lettertype.

  Toch steigert de tabaksindustrie. ‘Er is al genoeg ruimte vrijgemaakt om te waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s’, reageert Thomas Compernolle, woordvoerder van British American Tobacco (BAT) in België. ‘In België is dat 35 procent op de voorkant van het pakje, en meer dan de helft aan de achterkant. Bovendien schendt de richtlijn fundamentele rechten, zoals de eigendomsrechten en de vrijheid van meningsuiting.’

  Erwin De Clerck van de Vlaamse Liga tegen Kanker ziet het anders. ‘Het is een goed signaal dat de status van sigaretten een nieuwe klap krijgt. In een breed gamma aan maatregelen, zoals hogere prijzen en minder verkooppunten, is dat een belangrijke stap.’

  Een stap die Europa niet zet, is het aanpakken van ‘snus’, een vorm van pruimtabak die onder de lip wordt geplaatst, in Zweden. Als enige land in de Europese Unie mag Zweden snus blijven verkopen. Stockholm bedong die uitzondering in 2005, bij zijn toetreding. Elders blijft de ban overeind. Voortaan moeten rookloze tabaksproducten in heel Europa wel waarschuwingen bevatten.

  Het was uitgerekend snus die John Dalli, de vorige eurocommissaris voor Gezondheid, fataal werd. Hij moest in oktober opstappen nadat zijn naam in een fraudezaak rond snus was gevallen. De nieuwe richtlijn die Borg gisteren voorstelde, was het werk van zijn voorganger. De vorige Europese tabaksrichtlijn is elf jaar oud en was dringend aan een opfrisbeurt toe. In 2015 of 2016 moeten de nieuwe regels van kracht gaan.

  De elektronische sigaret is de toekomst

  Europa was enorm mild voor de e-sigaret. Dit is op zich niet vreemd want de elektronische sigaret heeft alleen maar voordelen. Ze is goedkoper, smaakt lekkerder en is veel gezonder. Ze biedt totaal geen overlast en is beter voor het milieu. Infeite zou de overheid ze gratis moeten verspreiden want ze zijn perfect om mensen te helpen met stoppen met roken.

  28-10-2013 om 04:04 geschreven door sofieke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  22-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Green Smoke als beste sigaret gekozen
  Het was leuk te lezen deze morgen dat de bezoekers van esigaret.com (Nederlandse blog over elektronisch roken) Green smoke als beste of populairste e-sigaretten merk hebben gekozen. Ja, ik was al tevreden met mijn bestelling, en na enkele dagen ben ik nog steeds tevreden. Maar om dan te lezen dat ook bijna de helft van de andere e-rokers deze mening delen is wel aangenaam te noemen.

  Het is niet dat ik hier reclame wil maken voor Greensmoke, maar als iets goed is mag het gezegd worden. Niet?

  Trouwens, voor de volledige uitslag van de peiling raad ik je deze link aan: peiling beste e-sigaret

  Als tweede eindigde V2 Cigs en als 3de Eversmoke. Over V2 cigs heb ik al veel goede dingen gehoord, maar eversmoke ken ik eigenlijk niet.

  22-10-2013 om 13:02 geschreven door sofieke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  20-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Green Smoke Love birds pack ontvangen
  Wat is er leuker dan het weekend starten met een pakje in je brievenbus. Ja ja... het is nog wat vroeg voor de Sint, maar een pakketje met daarin 2 Green Smoke pro-kits is ook wel leuk.  Mijn man en ik zijn beide elektrische rokers en ook wij zijn absoluut zot van Green Smoke. Ja, eigenlijk zou deze blog misschien de green smoke fan page mogen noemen, maar omdat ik meer nieuws wil brengen heb ik het toch maar niet gedaan.

  En ja.. ik ben nu ook de smaak met chocolade en koffie aan het proeven. Vooral koffie vind ik zalig.

  20-10-2013 om 08:55 geschreven door sofieke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Voorlopig geen Europese merkenloze sigarettenpakjes
  De Europese Commissie is van plan om fabrikanten te verplichten om grotere gezondheidswaarschuwingen te publiceren op sigarettenpakjes. De Commissie wil ook sigaretten met smaken zoals menthol verbieden. Dat blijkt uit een ontwerptekst die persagentschap Reuters kon inkijken.

  Een Australische verkoper toont de nieuwe merkenloze sigarettenpakjes die er zo onaantrekkelijk mogelijk moeten uitzien.

  De Europese Commissie gaat niet zo ver dat ze merkenloze sigarettenpakjes eist, zoals in Australië sinds begin deze maand verplicht is. Maar individuele Europese lidstaten zullen wel de vrijheid krijgen om merkenloze pakjes op te leggen als ze dat wensen.

  Uit de ontwerptekst blijkt wel dat de sigarettenpakjes voor driekwart van de oppervlakte moeten voorzien zijn van grafische en geschreven gezondheidswaarschuwingen. 'Maar een individuele lidstaat kan beslissen om strengere nationale wetgeving op te leggen.'

  Woensdag publiceert de bevoegde commissie de ontwerptekst. De afzonderlijke Europese regeringen en het Europees Parlement moeten de voorstellen eerst goedkeuren vooraleer ze een wet kunnen worden. Dat proces kan zo'n twee jaar in beslag nemen.

   

  20-10-2013 om 08:49 geschreven door sofieke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe richtlijnen voor roken in Europa
  Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor strengere regels voor tabak. Het ‘opkruiden’ van tabak met fruitsmaken wordt verboden. De tabakslobby haalde wel enkele slagen thuis.

  Als het van het Europees Parlement afhangt, bestrijken gezondheidswaarschuwingen 65 procent van de pakjes.

  ‘Tabak moet op tabak lijken en naar tabak smaken.’ Dat is het devies waarmee Europa de strijd met de sigaret nieuw leven wil inblazen.

  1 Waarom zijn nieuwe regels voor tabak nodig?

  De vorige tabaksrichtlijn is twaalf jaar oud en was dringend aan een opfrisbeurt toe. Zo zijn de huidige tabakswetten niet meer afgestemd op recente revoluties, zoals de e-sigaret (zie lager). De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om jongeren van de sigaret te houden. ‘Een goede doelstelling’, vindt Marianne Thyssen, Europarlementslid voor CD&V, en voorstander van de strengere tabakswetgeving. ‘Liefst 94 procent van de huidige rokers begon eraan op een leeftijd jonger dan 25 jaar. En 70 procent was zelfs jonger dan 18 jaar.’

  Met strengere regels kon Europa het aantal rokers het jongste decennium terugdringen van 40 naar 28 procent. Maar roken blijft tot op vandaag de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in Europa. Elk jaar sterven 700.000 Europeanen aan de gevolgen van roken. Jaarlijks verdwijnt dus een Europese stad van de omvang van Palermo of Krakau van de kaart. Tonio Borg, de Eurocommissaris voor Gezondheid, hoopt dat de richtlijn het aantal rokers in vijf jaar met 2 procent kan verlagen.

  2 Wat moet jongeren wegjagen van de sigaret?

  De huidige regels houden amper rekening met recente fenomenen, zoals het ‘opkruiden’ van sigaretten met vanille of chocolade. Die milde aroma’s maskeren de harde tabakssmaak, wat sigaretten aantrekkelijker maakt voor jongeren. Europa wil daar een einde aan maken. ‘Karakteriserende’ aroma’s worden verboden. Kleine kanttekening: mentholsigaretten ontsnappen voorlopig aan het verbod. Zij verdwijnen pas acht jaar nadat de nieuwe regels in werking treden van de markt. Dat is een van de gevolgen van de 189 amendementen die de Europarlementsleden indienden.

  3 Welke successen boekte de tabaksindustrie nog?

  De dunne sigaretten, de zogenaamde ‘slim cigarettes’, blijven in omloop. ‘We zijn ontgoocheld’, zegt Hedwig Verhaegen, adjunct-directeur van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK). ‘Dunne sigaretten maken roken nochtans aantrekkelijker voor jongeren en vooral meisjes.’ De VLK betreurt ook dat het voorstel is gesneuveld om 75 procent van de oppervlakte van de verpakking te bedrukken met gezondheidswaarschuwingen. Het halfrond in Straatsburg is minder ambitieus en beperkte dat tot 65 procent, net zoals de meeste Europese lidstaten willen. Die 65 procent is een stuk meer dan vandaag, maar gaat lang niet zover als Australië, dat eerder al resoluut voor 100 procent koos.

  ‘De tabaksindustrie heeft kosten noch moeite gespaard om de nieuwe richtlijn te vertragen of inhoudelijk aan te passen,’ stelt Kathleen Van Brempt (sp.a). ‘Ik ben erg ontgoocheld in de manier waarop de belangen van een sector die jaarlijks 700.000 doden op zijn geweten heeft, voorrang krijgen op de Europese volksgezondheid.’

  De industrie zette de afgelopen maanden de grove middelen in om de richtlijn bij te sturen en te vertragen. In september werd een eerste stemming in het parlement uitgesteld. Volgens velen het gevolg van het uiterst efficiënte gelobby. Zo kwam aan het licht dat tabaksreus Philip Morris ruim 1,4 miljoen euro uittrok en meer dan 100 lobbyisten uitstuurde om de parlementsleden te overtuigen. Verschillende politici gaven aan ‘gescandaliseerd’ te zijn. ‘Het gedrag van de industrie flirtte met de illegaliteit.’

  4 Wat zegt de tabaksindustrie?

  ‘We zijn ons zeer goed bewust dat roken risico’s inhoudt’, reageert Thomas Compernolle, die de belangen behartigt van British American Tobacco (BAT) in het dossier. ‘Maar het voorstel schiet vandaag op meerdere vlakken zijn doel voorbij en is disproportioneel. Neem het verbod op menthol binnen enkele jaren. Er is geen enkel wetenschappelijk onderbouwd bewijs dat mentholsigaretten ongezonder zijn dan andere sigaretten.’

  Op andere vlakken heeft het Europees Parlement dan weer ‘meer realiteitszin’ getoond dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie van eind 2012, vindt Compernolle. ‘Zo komt er geen verbod op slim cigarettes. Terecht, want er is geen enkel bewijs dat sigaretten met een omtrek van minder dan 7,5 mm aantrekkelijker zijn. Een verbod zou 6 tot 7 miljoen Europeanen die vandaag slim cigarettes roken, in de armen van de illegale handel jagen. Die is nu al goed voor 11 procent van de sigarettenhandel in Europa of 5 miljard euro per jaar.’

  5 Wanneer treedt alles in werking?

  Dat valt nog af te wachten. Nu pas kunnen de onderhandelingen met de lidstaten beginnen. Wellicht volgt nog voor de verkiezingen van mei 2014 een akkoord. Linda McAvan, de sociaaldemocratische onderhandelaarster voor het Europees Parlement, hoopt dat de nieuwe tabaksrichtlijn volledig van kracht is in 2016.

  17-10-2013 om 00:00 geschreven door sofieke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:elektrische roken
  >> Reageer (1)


  Archief per week
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Mijn favorieten
 • E-sigaret
 • Planet eCigarette

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!