Beste lezer,
Welkom op onze blog
Om goed te kunnen volgen begin je best onderaan rond 17 oktober 2011
Je kan klikken aan de linkerzijde waar alle data staan , helemaal onderaan .
Veel leesgenot
ERIC
12-01-2013
problemen
Ik hreeg vandaag de opmerking dat er een probleem met de schermresolutie is. Ik ben gaan uitpluizen hoe het komt en denk de oplossing te hebben gevonden. Ik schrijg regelmatig tekst onder de foto's. Niks mis mee. Maar enige tijd geleden heb ik teksts naast de foto's gezet. Dat zorgt ervoor dat het blogblad breder wordt. Ik zal er in het vervolg op letten en gelieve een beetje geduld te hebben. Het lost zicht zelf dan wel op. Daar ik door mijn gepruts wat foto's heb verwijderd zet ik ze nu terug. lekkere schoekes
Vrijdag is hier zowat de dag van het bakken geworden. We hebben enkele Belgische klanten, die wekelijks enkele broden bestellen. Dus 's morgens is het brod bakken. Niet echt een opgave hoor. Sinds Marc, de bakker uit Houthalen, die hier in La Azohia tijdens de vakantie woont, mij zeer goede raad heeft gegeven over brood bakken, is het in een mum van tijd geklaard. Al enkele weken is Claudia aan het vragen om eclairs te maken. Schoekes, zoals we zeggen. Wel, vandaag heb ik me er eens aan gewaagd. Ik heb het gecombineerd met het dessert voor de gasten. En het is ook nog gelukt. De menu voor vandaag was weer zeer gesmaakt en dan als afsluiter zo een schoeke...De klanten waren er zot van. Morgen heb ik een echt moeilijke menu. Het is voor mij een echtye uitdaging. We starten met een aperitief en een amuse . Deze is een eieresalade met gerookte zalm. Dan , als voorgerecht, zalm en croute Om te vervolgen met Boeuf Bourgignon en als dessert een Eclair. Morgen foto's van de gerechten....als ik er aan denk toch
De burgemeester van Knokke heeft ze ooit geweigerd op zijn strand. Frigobox toeristen. Met mijn eigen ogen heb ik ooit onze Noorderburen op een terras van een café , uit hun sjakosch , boterhammen en drank, zien nemen. In onze zaak in België heb ik ooit mensen zien drinken uit hun tas halen. Gisteren kregen we een grote groep Engelsen over de vloer. Niets tegen Engelsen hoor. Het zijn één van de gemakkelijkste klanten. Er kwam een mevrouw binnen en die vroeg al dadelijk achter een glas met ijs. Ze had een zak bij. Wat er in zat ??? Daar hebben we natuurlijk geen zaken mee. Haar man vertelde ons dat ze pas uit het ziekenhuis kwam. Claudia bracht het ijs en prompt nam ze een fles gin en een fles tonic uit de zak. Terwijl ik aan het koken was kwam Claudia me dit vertellen. JAAAA. Dan moet ik me behoorlijk inhouden. Ik zei tegen mijn vrouwke: "Je bent de madam van de zaak, dus het is aan u om dit te zeggen dat dit echt niet kan. Vraag haar of ze ook haar voorgerecht en hoofd gerecht mee heeft. Als dit niet stopt, dan staak ik promt het koken ". Ik had niets anders verwacht, maar mijn vrouwke, ging dadelijk en erg discreet naar de dame toe , om te zeggen dat dit niet kon. Ze hebben hun duizend maal geexcuseerd en vandan hebben ze onze gin gedronken....Op het eind van de avond , was de vrouw ..lazarus. Ze zal er nadien niets meer van geweten hebben.
Enkele dagen geleden kregen we van Marc en Wendy, een Mehari op bezoek. Het is een 2PK met een soort van jeep uitzicht. Vandaag kregen we bericht, dat de Mehari zou worden opgehaald door een Belgische firma , om terug naar België te gaan. Rond de middag zou de vrachtwagen arriveren. Het is alsnog 5 uur geworden. De vrachtwagen kon bij ons het straatje niet oip. Dus vroeg de chauffeur of ik de wagen niet kon brengen. Heerlijk. Echte nostalgie. Van 1981 tot 1985 heb ik zelf een 2PK gehad. Het deed me echt nog eens deugd om die 'rare vitessen'te pakken. We hebben de auto naar beneden gebracht. De chauffeur heeft me een papier laten tekenen en de Meharie is back to Belgium. Ah ja.. Het was een Bulgaarse vrachtwagen met een Bulgaarse chauffeur. Typisch Belgisch....Kosten drukken.
Al enige tijd hebben we 's avonds wat problemen met de elektriciteit. Er schieten 2 spots aan als er klanten komen. Er brand een spot tegen de gevel, er branden buiten lampen, 2 ovens staan aan en een elektrisch vuur . Daarbij branden de lampen van het restaurant , staat de tv op , de frigo's en de diepvries. Natuurlijk zorgt dat ervoor dat , als het echt niet moet, de elektriciteit uitvalt. Genant. Maar we hebben dit opgelost. Vandaag zijn Tomas y Pedro langs geweest. Ze hebben nieuwe en dikkere draden getrokken, en zwaardere zekeringen geplaatst. Ik heb ook een meter laten zetten om te zien hoeveel ik verbruik en om de kosten toch wat onder controle te houden.
Vandaag hadden we een rustdag. We hebben dingen kunnen doen die echt noodzakelijk waren. Zwembad kuisen, dessertjes uit proberen, en hangen en genieten van de zon. Laat het maar gebeuren....We pakken het wel..
Neen, geen transformatie van de Mehari, maar wel den auto van den elektrieker
Dinsdag 8 januari. De school begint vandaag terug. Gisteren hadden ze een vrije dag omdat 6 januari hier een feestdag is.Dus, een feestdag op zondag, is gelijk aan maandag vrij. Maar vandaag was het terug ernstig. Om 7 uur opstaan, ontbijten, wassen, aankleden en dan naar school. 14 dagen vrij voor de kinderen. Het is toch zo vlug om .Ook wij zijn aan het tweede trimester Spaanse les begonnen. Ik had gisterenavond al heel wat voorbereidingen getroffen, daar we vanmiddag een service hadden. Zo kon ik dan zeker mee naar de les. Bij onze thuiskomst hebben we enkele ogenblikken voor ons zelf gehad. En dan begint het hier. Een bezoek van Jef en Maria, klanten die komen reserveren, en dan onze gasten voor de lunch. De gasten zijn nog niet weg en andere gasten zijn er om op het terras een pintje te drinken. En zo gaat dat door tot 6 uur. Vanaf dan hebben we tijd om eten klaar te maken voor de kids en natuurlijk voor ons. Gisteren hebben we ook de kerstboom en al de versieringen die de kerstsfeer maken, opgeruimd. De meisjes hebben de mama zeer goed geholpen. Na de kerstperiode is het , in huis, toch weer wat wennen zonder die versieringen. Op het eerste zicht is het allemaal zo kaal. Maar Claudia heeft genoeg inspiratie om het huis en de zaal zo in te richten, dat iedereen het hier gezellig vindt en dat iedereen zich hier thuis voelt. Voor de rest is het hier bijzonder zacht. s'Morgens, is het best koud. s'Nachts natuurlijk ook, maar onder een warm donsdeken en kort tegen mijn vrouwtje aan, voel je dat niet. Om half 9 , was het amper 4 graden. Om 10 uur was het al 14 graden, en om 2 uur was het 24 graden. Op ons terras is de temperatuur gestegen tot...geloof het of niet... in de zon , tegen de muur , 32 graden. Voor de rest hebben we in ons restaurant een gezellige drukte iedere dag. De boekingen voor de B&B beginnen voor de zomer stilletjes binnen te lopen.Dus, voor ieder die interesse heeft, snel boeken.. De Kerstfeestjes en nieuwjaarsfeesten zijn voorbij. Wij staan niet stil, en daarom zijn we nu al bezig met valentijn. Romantisch menu, all in , 30 .. Wie weet, ben jer er ook bij.....
Iedereen help bij het afbreken van al de kerst versieringen
Na de kerstversiering is het de beurt aan andere dingen
Terwijl de kinderen in Belgie begin december met spanning op Sinterklaas zitten te wachten, zijn de kinderen in Spanje druk bezig met het schrijven van hun brieven aan de drie Koningen. Alle winkels en de straten van Madrid zijn inmiddels in Kerststemming. In de winkelcentra is ergens op een open plek ruimte gemaakt voor een Kerststal. Op sommige pleinen in de stad staan zelfs levensgrote, schitterend versierde Kerststallen.
De brief
Ook de drie Koningen zijn op dit moment even in het land. Ze verzamelen nu alle brieven van de kinderen. Dit zijn uitgebreide verhalen over zichzelf, over hun vriendjes en vriendinnetjes, vader, moeder, opa, oma en ... wat ze zo graag op 6 januari cadeau willen krijgen. Deze brief wordt opgerold en met een strik erom 's avonds op tafel gelegd, samen met een pot koffie en gebakjes voor de drie Koningen en suikerklontjes voor de kamelen. Als je iets persoonlijks tegen de drie Koningen wilt zeggen en je mams heeft een beetje tijd, ga je naar El Corte Inglés (een winkelketen die iets sjieker is dan Carrefour en een begrip in Spanje). Daar zijn de Koningen namelijk overdag om alvast een beetje met de kinderen te praten en ze met lekkers vol te stoppen.
Ongeveer een week voor Kerst gaan de drie Koningen terug naar het Oosten om inkopen te doen voor de Spaanse kinderen en maken ze even plaats voor Papa Noël.
De intocht
Op 5 januari komen de drie Koningen officieel in de stad aan. Enorme praalwagens en kamelen rijden door de hoofdstraten van Madrid en leggen het verkeer compleet stil. Joelende kinderen met rode wangen van spanning staan langs de kant van de straat en vangen snoepjes op die van de wagens af worden gegooid. 's Nachts brengen de drie Koningen de cadeautjes langs alle huizen en zetten deze in de hal of in een kamer mooi neer.
Uitpakken maar
U begrijpt, alle kindertjes die normaal hun bed niet uit kunnen komen, zijn op 6 januari ontzettend vroeg wakker en sluipen stilletjes door het huis op zoek naar de cadeautjes. Als ze ze gevonden hebben, is iedereen in het hele huis wakker en brengen ze alles naar de slaapkamer van paps en mams. Daar begint op bed het uitpakfestijn. In 2013 hebben ze mazzel, want dan is 6 januari op zondag en kunnen ze het hele weekend met hun cadeautjes spelen.Maandag is er dan geen school.
Ouders ook een beetje kind
De ouders? Die genieten van een overheerlijke 'roscón', de drie Koningenkrans met of zonder slagroom.De boon is uit. Vandaag de dag vind je een klein poppetje of beestje in de krans. En wie hem krijgt ... die betaalt de roscón. Nou ja, dat is in principe de traditie, maar in de praktijk komt daar natuurlijk niets van terecht.
Een witte koning op bezoek
Rond 10 uur vanmorgen kregen we zelf een echte witte koning op bezoek. Dat was effe lachen hoor. Voor de rest hebben we een mooie en zeer drukke dag achter de rug. Het is te zeggen, het tweede deel moet nog beginnen. Gisteren avond heb ik nog vlug Grand Marnier gemaakt. 1 Sinaasappel 40 koffiebonen 40 klontjes suiker 1 fles jenever 40 dagen laten rusten elke dag een schudden met de pot , tot de suiker is opgelost Op 14 februari is deze klaar. Ik zal je zeker op de hoogte houden.
De ingredienten. Een pot met deksel-40 koffiebonen- appelsien-suiker en jenever
Steek de bonen in de appelsien
40 klontjes suiker of 250 gr suiker
Jenever natuurlijk
Alles in een pot en dan 40 dagen geduld
En toen kwam ne witte koning langs...misschien maar goed dat hij niet gezongen heeft