Beste lezer,
Welkom op onze blog
Om goed te kunnen volgen begin je best onderaan rond 17 oktober 2011
Je kan klikken aan de linkerzijde waar alle data staan , helemaal onderaan .
Veel leesgenot
ERIC
24-11-2012
Kinderoppas
Niet alleen s avonds kan je
bij ons komen eten, je kunt ook komen lunchen. Je kunt bij ons een pint komen
drinken of een koffie. Je kunt bij ons ook je kinderen achterlaten als ouders
moeten werken op zaterdag of, alleen ergens naar toe moeten. Als je het maar
goed op voorhand vraagt, vinden wij van Finca Buen Gusto, altijd wel een oplossing.
Vandaag hadden we 2 Engelse
zusjes. Van 11 tot 5. Natuurlijk is dit voor Yanneke en Yetteke leuk. Ze kunnen
ravotten en moederke spelen met de poppen. Wat spreken ze dan tegen Engelse
kinderen Spaans. Als lunch hebben we een zeer traditionele croque gemaakt.
Daarna nog een ijsje en een chocolade koekje ging er ook nog wel in. Ze moeten
het maar vragen. Iets te kort komen? Neen hoor.
We zijn nu al ver in november
en vandaag is het de eerste keer dat ik er even ben blijven bij stilstaan. We
lopen nog steeds in T-shirt en korte broek. Moet gezegd, vanaf 11 uur tot een
uur of 6. Ervoor en erna is het wel een fleez en een lange broek of joggingpak.
Alleen dat al, het betere weer, de zon, de warmte, dat maakt je toch wel blij
hoor. Het is niet te beschrijven dat we dit mogen hebben. Je leeft nog steeds
buiten. Gezonde lucht. Je hebt door die extra vitamines meer zin in van alles.
In de tuin werken, nieuwe gerechten koken, lopen, fietsen Het kan nog allemaal
zonder je zorgen te maken van wat moet ik nu in godsnaam aan trekken om geen
kou te hebben.
Vandaag heb ik winterkolen,
vers, ingevroren. Eerst gesneden natuurlijk en dan in porties in de vriezer.
Witte kool, boerenkool en rode kool. Je kunt er heerlijke gerechten van maken.
Ook heb ik geëxperimenteerd met aardappelen. Ik heb eerst droge puree gemaakt
met een ei en een beetje bloem, en heb dan van de puree wafeltjes gebakken. Het
is weer eens wat anders en het oogt op een bord heel professioneel. Ja , we
zijn dan ook professioneel bezig hé.
Wat eten we vandaag als
hoofdgerecht?
Aardappelwafels
met een
stoofpotje van witte kool en kalfsstukjes
Ik had het stoofpotje in een vormpje
gedaan om een zogezegd torentje te maken, maar helaas , het torentje is in
elkaar gevallen. Maar toch, het werd gesmaakt en dat is toch het belangrijkste
hé.
De lunch voor de kinderen. Je zal denken ...is het dat? Neen hoor, ze kunnen altijd bij vragen.
Kids die hier komen spelen, genieten echt en zijn gelukkig. Zo hoort het ook. Kinderen moeten in hun kindertijd onbezorgd opgroeien. En wij zijn daat verantwoordelijk voor.
Ze hebben van alles in elkaar geknutseld en zijn op het einde van de dag over gegaan tot verkoop van hun spullen in een echt winkeltje.Ja, wij kunnen niet anders dan iet te kopen hé.
Wafels met een stoofpot van witte kool en varkens stoofsel...Die wafels zijn dus echt wel gemaakt van aardappelen.
Er valt vandaag weinig nieuws
te rapen in de finca buen gusto.
Claudia heeft weer in de tuin
gewerkt en ..ik ook hoor. Maar ik heb weer wat gekookt. We hebben onverwacht
bezoek gekregen van Nederlanders , die eigenlijk voor 1 december kwamen boeken.
Het beloofd. Waarschijnlijk zal het druk worden. Tijdens de tapas worden er
een soort koekjes gegeten. Het zijn kleine broodjes die wat hard gebakken zijn.
Onze kinderen zijn er dol op. Die broodjes kan je voor alles gebruiken. Met de
soep, de tapas of .om gekke bekken te trekken.
We hebben vandaag echte
Belgische frietjes gebakken met vol au vent en een slaatje. Echt een typisch
Belgisch frituur gerecht . Voor de kinderen een bicky. Zij die het niet kennen,
een hamburger met een broodje en daar lekkere sausjes bij.
We hebben voor de finca een
zeer grote faar of groot licht gekocht en geïnstalleerd. Vanaf nu kan je in den
donkere onze finca van kilometers ver zien. Nu kunnen ze er niet meer langs
rijden.
Een kort berichtje maar hier
gaat alles zijne gang en het is nog altijd schoon weer.
de enige serieuze foto.... mijn tapa's broodjes
En ik zat er bij en keek er naar en maakte foto's
Zo ziet het er 's avonds uit in volle verlichting.
Enkele dagen
geleden, belden we met de papa van Claudia. Hij wist ons te vertellen dat hij
zijn tuin winterklaar had gemaakt. Nu kunnen we met bepaalde fierheid zeggen
dat Fons een tuin uit de duizend heeft. Het is een tuin van zowat 50 are en in
het voorjaar, zomer of najaar kan je er moeilijk een sprietje onkruid vinden.
Onze bompa werkt er dan ook elke dag in.
Toen we hier aan
onze finca kwamen, keken we over een tuin van 2 hectare. Een boomgaard, en een
groot land waar wat dor gras op stond. Heel de maanden mei, juni, juli,
augustus, september en een beetje van oktober bleef alles onkruid vrij. Yes,
wat een geluk. Geen of bijna geen onderhoud aan die tuin.
We zijn nu voorbij
half november en Claudia vooral, is al een maand onkruid aan het trekken.
Ze heeft op verschillen plaatsen, waar
steentjes liggen, een worteldoek gelegd. En het moet gezegd, dat helpt. Op de
andere plaatsen, in het zicht van het restaurant en het huis, moet alles met de
hand verwijderd worden. Vermits het mooi weer is, korte broeken weer, doen we
het nu maar. Ze voorspellen een tijdje geen regen. We trekken het onkruid, en
zullen er dan azijn over gieten. Azijn ja. Claudia wil zoveel mogelijk
biologisch werken. Nu, azijn is ook wel wat chemisch, maar we eten het ook, dus
zal het zo geen kwaad kunnen. Maar . Waar halen we azijn?. In de winkels hebben
ze wel wijnazijn, notenazijn en azijn van van alles en nog wat. Helaas hebben
we tot nu nog steeds geen gewone witte azijn gevonden. Niet in de Aldi, Lidl,
consum of mercadonna .
Het meeste onkruid is nu uit de tuin Ik
ben vroeger gestopt met werken, want er moet gekookt worden. En of dat niet
werken is?
Vandaag eten we?
volau ventcon mariscos puré de papas acelga
Vertaald is dit een koninginnenhapje met vis of
zeevruchten, met een puree van snijbiet.
Het werd zeer gesmaakt.En als alles achteraf is opgeruimd
en afgewassen, is er nog wat tijd om onder een dekentje te genieten . Even maar
en dan is het beddenbak. Morgen is het vrijdag en het weekend begint. Hier is
dit al vanaf 2 uur in de namiddag.Dus...rust is nu nodig.
Claudia heeft tijdens het onkruid wieden een dikke steen willen verleggen. Die kerel is gewoon op haar pinkske gevallen. Gevolg...bloeduitstorting. Blauw. Gelukkig niet gebroken. Dus eigenlijk voor die taaie madam van mij , niets aan de ..pink.. en maar doorwerken... 't Is een harde hé
Zie je al dat groen achter mij!! Gelukkig hoef ik dit niet allemaal uit te trekken.
Zij helpen....niet..Ze maken van het onkruid "heksensoep" Zo vader zo dochters hé. Van niets iets lekkers koken....
Vis vol au vent met snijbiet puree
En zo eindigd de dag...moe gewerkt en dan onder het ..snoopy dekentje...
Woensdag en dat betekend dat er geen gasten komen omdat
we woensdag even rusten. Denk je..
Woensdag sluiten we normaal, maar hebben we aanvraag, dan
koken we. Maar woensdag dient dan eigenlijk om te poetsen. Heel de woning, de B&B,
omdat de gasten weg zijn en het restaurant. Dat is Claudia hare winkel. Ik loop
dan toch maar onder de voeten. Woensdag betekend ook dat we de voorbereidingen
voor de rest van de week doen. Er worden soepen gemaakt, althans de basissen en
die worden dan diepgevroren. Daar we veel met pasta werken, worden sausen op
voorhand gemaakt en eventueel ook de pastas. De ravioli gerechten proberen we
zelf te maken. Er wordt getest met producten en gerechten. Dus woensdag is toch
een werkendag. Maar dan enkel tijdens de schooluren.
Gisteren schreef ik over de likor 43.
Puur Spaans
Licor 43 is een echte Spaanse likeur waarvan het geheime recept is ontstaan in
300 voor Christus, in de nederzetting Cartagena. Cartagena was in die tijd
beroemd om haar zoete drankjes. Het recept van deze drank, Liquor Mirabilis
(wonderlikeur), is altijd bewaard gebleven. En tot op de dag van vandaag geheim
gehouden door de makers. Er zitten maar liefst 43 natuurlijke ingrediënten in,
waaronder citrusvruchten en aromatische planten. Daar dankt Licor 43 ook haar naam
aan: Cuarenta Y Tres (drieënveertig in het Spaans). Duidelijk, eerlijk, puur.
Puur Natuur
Toen Columbus op reis ging om nieuwe wereld te ontdekken, ging naast de
onvermijdelijke rum ook een fles Liquor Mirabilis mee. Inmiddels is ook de rest
van de wereld veroverd. Tot op de dag van vandaag wordt Licor 43 uitsluitend in
Cartagena gemaakt. Daarna huwt de likeur 12 maanden op vaten alvorens deze
gebotteld wordt. Nog steeds wordt de
Likeur volgens geheim recept gemaakt, nog steeds van puur natuurlijke ingrediënten
Wij
hebben deze likeur leren kennen als aziatico. Geconcentreerde melk, likeur 43
en koffie met daar bovenop wat kaneelpoeder.
Rond de aziatico
bestaat een anekdote. De makers in het dorp Albujon noemde het in eerste instantie
"Russisco" genoemd naar de zware wodka drinkende Russen. Maar in de
tijd van de dictator Franco, was de russisco gelijk aan communisme, vandaar dat
de naam geëvolueerd is naar aziatico . Spanje had minder contacten met Azië
en vooral China. Ondanks Mao en andere dierbaren in dit extra communistisch
werelddeel wisten de inwoners van Albujon niets van China af.Na al die jaren is
het altijd aziatico gebleven.
Er werd ons ooit
gezegd dat een aziatico met een, senseo toestel, maken, niet zou gaan. Maar we moesten,
wij, niet zijn en we proberen gewoon. En ja hoor. Het kan, 2 tegelijk en het
schuimt perfect. Alleen moeten we nog de juiste glazen hebben. We zijn na 2
stuks maken gestopt, want na het proeven sta je al bijna op je hoofd.
Ik zou en moest de tatoo van Yetteke op de blog zetten. Voila , den tatoo van Yetteke.
Dit blijft er over van een avond restaurant gang. Afwas , afval en morgen nog veel werk
Cartagena is een staden havenplaats in het oosten
van Spanje, in de regio Murcia, aan de Middellandse Zee. De stranden worden de Costa Cálida genoemd. De haven van
Cartagena is één van de belangrijkste havens van het land.
En daar zijn we gisteren met Bram en Sabeth naar toe
geweest.
Een heerlijke voormiddag. Lekker warm en ideaal om aan de
haven en in de stad te wandelen. De zon was van de partij en we waren met zijn
allen goed gemutst. Eerst de indrukwekkende mooie haven bezocht. Er lagen vele
schepen. Zeiljachten n hele oude en ook nog enkele moderne exemplaren.
Mijnenvegers van de marine en moderne jachten van, waarschijnlijk, steenrijke
mensen. En dan, opeens uit het niets, een duikboot. Dat is verschieten. Zo wat
hadden we nog nooit in het echt zien varen. De matrozen stonden mooi in rij op
het dek opgesteld. Ze vaarden door de havengeul naar de open zee. Ieder jaar,
einde mei, doen ze hier een reddingsoefening op zee. Internationale marine
schepen doen mee aan een reddingsoefening. Een onderzeeër zal op 100 meter
diepte een noodsignaal uitzenden, en de boten moeten dan een reddingsoperatie
uitvoeren. De bemanning moet gered worden. Naar het schijnt een
levensgevaarlijke opdracht. Ik had er heel toevallig, enkele dagen geleden, een
documentaire van gezien op Discovery channel.
En dan het stad in. Voorbij het gemeentehuis en het
museum waar ook het amfitheater achter schuilt. Veel volk voor een maandag. Al
de winkels open. Daar kwamen de dames voor een stukje voor.Maar Bram en ik
hebben constant met ons hoofd naar boven gericht gelopen. De gebouwen zijn zo
mooi en oud.Het is fijn te zien dat de oude architectuur, ondanks de moderne
winkels, zo mooi gebleven is.
Na het bezoek aan Cartagena, terug naar huis. Nog dit.
Cartagena is de producent van de likeur 43. Deze wordt veelal gebruikt in een
aziatico Het is een glas met een deel geconcentreerde melk, de likeur en
daar koffie op. Als het geschonken wordt zie je effectief 3 kleuren. Wit ,
oker, en bijna zwart. De bedoeling is dat je alles door elkaar roert en warm
opdrinkt. Niet te veel, want je staat er vlug van op uwe kop.
Als lunch wilden de gasten vegetarische pasta in het
zonnetje aan het zwembad.
En dan moest er weer gekookt worden.
Soepje van het wit van
prei met garnaaltjes en gebakken gambas
Gevulde aardappel met gekruid gehakt en een romig kaassausje
Wafels met ananas en
mango met een bolletje citroensorbet.
Het is nu alweer dinsdag. Vanmorgen heb ik de gasten naar
Alicante gebracht. Al vrij vroeg scheen de zon en zat het weer zeer goed mee.
Van Alicante recht naar Mazarron om naar de les te gaan en dan inkopen doen.
Het is weer leeg in huis en alles begint terug op een
normaal ritme te lopen. Iedere keer is het toch weer even wennen aan de stilte
en de kalmte als de gasten weg zijn. Maar geen nood. Werk genoeg, en op weg
naar de nieuwe gasten.
De vissers zijn vanmorgen vroeg teruggekeerd van zee.Nu is het de netten repareren.
Een moderne grote zeiljacht. Sailing for Jesus.
Een foto van onze kinderen. Het zonnetje scheen zeer fel in de ogen en ons Yetteke kon ze maar niet openhouden.
En dan...gelukt!!! Alhoewel nu pitst Yanneke ze weer dicht
Stien Struis....of Claudet Smal. Al bij al staat ze als een echte piraat aan de kade.
Vervolg van het verhaal.... Maar goed dat ze ooit heeft geturnt. Door tegen het schip te leunen, dreef deze verder weg van de kade en moest Clauke in spagaat....
En toen was er de duikboot
Kijk goed....iemand zonder een hoofd.
lunchen in de zon aan de oever (kant) van ons meer ( zwembad)
De feiten datum terug naar een tijdperk waarin
iedere inwoner van Mazarron zijn blik naar de zee wierp. De oevers werden constant
aangevallen door Berber piraten. Zij kwamen aan land en plunderde en vernielden
alles wat ze op hun weg tegenkwamen
Bewoners van het
dorp bereidden hun voor op een aanval en lieten de klokken van de kerk luiden. Op
een avond gebeurde er weer zo een aanval. De klokken begonnen te luiden en
vanuit de kapel verscheen een sterk licht. De piraten keerden verschrikt terug
naar zee en verdwenen. Daags nadien vonden ze in de kerk het beeld van de Maagd
op de grond, met een natte mantel vol zoutwater en een lamp waarvan de olie
opgebrand was. Het beeld van de Onbevlekte Ontvangenis lag met het hoofd naar
de zee gekeerd.
Er werd een dossier geopend over al deze
gebeurtenissen, en vele getuigen die beweerde te hebben gezien dat een meisje die
vluchtte naar de Moorse piraten, de Maagd was. Een jaar later, verscheen op het
strand witte bloemen, een signaal van het wonder verricht door de Maagd die
sindsdien als als de beschermer van Mazarrón wordt vereerd. Het feest is over
twee weekends. In het eerste weekend voor 15 november, draagt men het beeld van
de Maagd, van Bolnuevo, naar Mazarron. Het weekend nadien gaat op zondag het
beeld terug naar Bolnuevo. Daar wordt het beeld, symbolisch, terug in de zee
gedragen. Zo herdenkt man ieder jaar het wonder van Bolnuevo.
Er zijn rond dit feest veel dingen te doen. Kermis
voor de kinderen, en de laatste zaterdag is er ook heel wat voor de jeugd.
Optredens op het strand. De jeugd blijft dan ook op het strand, in tentjes,
slapen. Op zondag deelt de gemeente sardienen uit die je dan op BBQs kan
bakken.
Wij werden uitgenodigd door Marcel en Trini. Marcel
en Trini wonen in Bolnuevo. Helaas, in Bolnuevo goot het water. Wij waren
nochtans met de zon vertrokken. Bolnuevo ligt tegen een bergflank en eindigt
aan de zee. Het water gutste van de flanken. Mensen hun BBQ gingen uit en een
merendeel sloeg op de vlucht. Het was soms erg en soms wel grappig om te zien.
Maar gelukkig zaten wij droog. Trini had zeer lekkere hapjes gemaakt. We kregen
nog gezelschap van Marcel en Heleen. De gesprekken waren weer vlot, de drank
lekker en wat moet je dan meer. Rond 5 uur schoon de zon weer en was het
aangenaam warm. We zijn naar het strand gewandeld, hebben over de kermis
gelopen en zijn in een plaatselijke bar nog een koffie gaan drinken.
De dag was weer snel voorbij, maar het was er weer
eentje om te onthouden.
Bedankt Trini en Marcel
Het beeld van de Maagd wordt in zee gedragen , nadat ze het hebben gedragen van Mazarron tot Bolnuevo. Exact weet ik niet hoeveel km het is , maar de stoet vertrekt om 7 uur in Mazarron en komt rond 11 uur aan in Bolnuevo.
Op visite bij Marcel en Trini. Marcel en Heleen waren er ook. Altijd leuk.OOk voor de kinderen.
De feestelijkheden op de wandel boulevard van Bolnuevo
In Belgie op de kermis leggen ze zand op straat,in de piste van de pony's. Hier leggen ze platen op het zand. Een beetje de omgekeerde wereld.
Strandhutjes en overal puin en vuurtjes.Dat is wat de jeugd achterlaat na een nacht van plezier en vertier
We zouden er een luie zaterdag van maken. Het weer zat
goed, een 24° en blakende zon. Na het ontbijt zijn Bram, Sabeth en de kinderen
naar de Mercadonna gereden. Inkopen doen. Iedere keer als ze komen, hebben ze
een extra valies mee die ze vullen met cava en olijven. Vorige keer hadden ze
samen 50 kilo aan producten mee. Ondertussen heb ik het zwembad gekuist. Er zat
veel zand in. De afgelopen dagen had het goed gewaaid en wat geregend en zo
komt er dan wel wat vuil in het water.
Er wordt wat gespeeld met de kinderen, veel gepraat en
lekker in het zonnetje gezeten. Na de tapas besluiten we naar de Puerto te
gaan. Sabeth wil wat schoenen kopen en een kleine wandeling maken. Het is er
zalig. Op het hoogste punt van Mazarron Puerto, staat een Christusbeeld. Het is
er gezet, dag op dag 42 jaar voor de geboorte van Bram. Dat we daar nog nooit
op gelet hadden. Van op het hoogste punt heb je prachtige vergezichten over da
zee, de haven en Puerto de Mazarron.
Na de wandeling heeft Sabeth ons ferm getrakteerd op een
lekkere pint bier. Ze heeft schoenen gevonden, en we zijn terug naar huis
gereden. Even hebben we nog stil gestaan om te kijken naar een voetbalwedstrijd
van de zwarte pieten die hier zijn gebleven. Ze kunnen niet allemaal mee op het
schip naar Antwerpen hé.
En dan moest er natuurlijk nog gekookt worden.
Spaghetti
con scampi
Carne con
patattas y tomato
Buidelpannekoekje
met kriekjes
Weer een
leuke dag, iet wat een luie dag maar waarom niet hé
Gezelschapsspelletjes spelen. Bram is er altijd al zot van geweest , en zijn zus kan het ook niet laten....en soms spelen ze wel eens vals , die twee..