Inhoud blog
  • 919 Foto's erfgoedmeise
  • 918 Gids van Vlaanderen
  • 916 Verzamelingen
  • 920 Pers. archief Meise na 1945
  • 087 Roothuisje Plantentuin
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    erfgoedmeise
    Sib
    06-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.049 The Lounge

    049 The Lounge

    Op 1 november 2013 opende The Lounge, een praatcafé.
    Vroeger was het de opslagplaats van de brouwerij aan de overkant, waar nu De Donder gevestigd is. 

    Foto opslagplaats ?
    Er was een onderaardse gang naar de overkant, waarlangs de vaten bier naar de opslagplaats aan de overkant gerold werden.  Je kunt de toegang nog zien aan beide kanten.  Maar toen de riool aangelegd werd de toegang aan de riool dicht gemetst.
    Mijn vroegste herinneringen aan dit gebouw gaan terug tot W.O.-II toen er een vliegende bom viel aan het kerkhof.  Toen was er een kruidenierszaak uitgebaat door Josephine Van Keer-Weymans, de schoonzus van mijn moeder.  Ik liep er voorbij en zag mijn nonkel grote platen zetten voor de vernielde ruiten van de winkel.
    Een mail naar mijn nicht Maria Van Keer leverde wat volgt op :
    Voor zover ik weet is dat ons ma en pa gehuwd zijn in 1936 . Pa woonde toen met meter (Leonie Cammu) en nonkel Jef Van Keer bij Kaddeder.   Ons moeder kwam inwonen en had daar een pantoffelwinkel terwijl pa schoenen herstelde. Meter en nonkel verhuisden  naar de Brusselsesteenweg 118.
    In 1942  kochten zij de hoek waar zij de eerste keer veranderingen deden . De Boechtstraat moest veel breder worden omdat er vroeger maar een kar door kon. Er bestaan nog oude foto’s van.

    Foto winkel ?  Wannes en Josephine Van Keer-Weymans

    Het huis had een blinde muur langs twee kanten. Ze begonnen er de winkel met voeding in 1942.  Ik ben daar geboren. In 1949 hebben ze de gevels opgetrokken en een nieuw dak gelegd, zoals het er nog uitzag in 1969 toen ze verhuisden naar de Cardijnlaan 7.

    Als je nieuws uit Meise wou weten, ging je voor een babbel bij mijn tante.  Zij kochten het huis van De Donder, verbouwden het en baatten de zaak uit van 1949 tot 1969.
    Toen trok mijn zus Marie-Jeanne erin, samen met mijn broer Piet.  Het werd een boeken-en platenzaak en copy-center.  Maar in een familie zaken doen, brengt verdeeldheid en mijn  broer trok eruit en vestigde zijn  drukkerij en copy-center naast de Muziekacademie.        

    Foto’s boekhandel De cuyper

    Winkel en uitstalraam van de boeken- en platenzaak De Cuyper.  Vanaf 1981 zou mijn zus de winkel uitbaten gedurende 40 jaar.
    Vorig jaar op 1 november 2013 begon Carine Cammu the Lounge.  De Meisenaren hadden liever een Vlaamse naam gezien bijvoorbeeld “’t Stamënee”.

    Foto nu

    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.020 Kursaal

    020 Kursaal

    Vroeger hadden wij onder de toren van St.-Martinus een heuse danstempel.  Het huidige Carpet 2000 was vroeger een ‘stamënee’ met prachtige danszaal, één van de lokalen van fanfare Concordia (de ëzzëls).
    Het pand was sedert 1906 eigendom van burgemeester Puttemans die onze gemeente bestuurde van 1914 tot 1933, toen Jan Van den Eynde de sjerp overnam.
    Puttemans baatte er een brouwerij uit : brasserie Saint – Martin.

    Foto postkaart

    In de prachtige gewelfde kelder, ontdekten we een tunnel, die naar de overkant van de straat liep in de kelder van “The Lounge” (vroeger “Boeken en C.D.’s De Cuyper”).  Dat gebouw diende als pakhuis van de brouwerij.  De werklui rolden de vaten door de tunnel.  Toen de riool aangelegd werd op de Brusselsesteenweg, werd de tunnel onderbroken.
    In 1933 baatte de vader van Marcel De Vroede het ‘stamënee’ uit en hield varkens, waar nu de GB zich bevindt.  Later kocht Henri De Donder, de vader van Dirk en Hugette, het pand en liet het ‘stamënee’ uitbaten .
    De eerste graad van de Gemeentelijke Jongensschool (nu Leertuin) kreeg er een tijdje het lokaal tussen de danszaal en het café.  Ik volgde er het tweede leerjaar in 1948 bij meester Rosiers.  Dat was voor ze het derde leslokaal bouwden, achter de huidige Academie.
    Hij liet de ‘stamënee’ met danszaal uitbaten door achtereenvolgens Louis Scheers met Leona en Alida.  De volgende uitbater was Armand De Cock.  Daarna kwam Roger Janssens erin en later tapten Eva en Guy van achter de toog.

    Foto Gewezen soldaten 60
    In …. stopte de uitbating en werd er het een woondecoratiezaak Decor 2000.  Toen Fanny De Donder in juni 2005 overnam koos zij voor een nieuwe naam : 4D Decor the art of living.

    Foto nu
    Op de Krogstraat is er onder de danszaal een ingang naar twee kleine lokaaltjes.  De Chiro vond er onderdak in 1958, voor de bouw van het huidige Chiroheem voor de Jong Knapen, de jongsten van de jeugdbeweging.  Na de bouw van het Chiroheem wat verder, huisde er een tijdje een frituur in.  Momenteel is het een kleine woning.

    Foto Krogstraat

    Onder het terras is een ingang naar de kelder.  Die werd bijgemaakt toen er een tijdje een dancing in ondergebracht werd.
    Bij verbouwingen in de winkel  legde men het prachtige parket van de dansvloer bloot.  Dit zal gerestaureerd worden.  Waar   het podium stond kwamen naïeve muurschilderingen te voorschijn.  Zij werden waarschijnlijk aangebracht als decor voor één van de toneelstukken die er opgevoerd werden.  Op het tafereel staat op een huisje : “Rainer Tipping Painters”.  Het kan ook reclame zijn.
    Over de danszaal  vinden we meer in “Het toneelleven in Meise” van Piet De Cuyper, lid van de orde van het gulden masker.  Piet richtte daar zijn “Ontdek de ster” – wedstrijden in.  Hij deed er eens een act met een ladder met Wilfried De Goeyse als partner.  Hij beklom de ladder en moest eraf vallen.  Wilfried, die hem moest opvangen, draaide zich op het cruciale moment om en Piet kwam plat op de planken terecht.  Gelukkig zonder ernstige gevolgen.  Ik ben toen opgetreden met Michel Verbeeck, met acrobatie.  Wij hebben daar ook eens poppenkast gespeeld voor de complete Chiro met de ouders en sympathisanten.  We speelden “de wraak van de rode hand”.  Het spel werd opgefleurd met het ontsteken van Bengaals vuur, als de hand verscheen.

    Toen Bobejaan Schoeppe huwde  en toen in Meise woonde in de  d’Hoogvorstlaan,  hield hij een volksbal in het Kursaal van Meise.  Ik heb toen alles meegemaakt.  Het was wijlen Louis Neefs die de presentatie van de artiesten op zich nam.


    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.015 Napoleon

    015 Napoleon

    Vroeger lag dit op het domein van de Plantentuin, die veel groter was dan nu.  Het landgoed
    van baron Jean Paul Van Gijsel met al wat ertussen ligt, was één grote eigendom.
    Het was de eerste jeugdclub van Meise in de tijd van de jeugdjaren van burgemeester Jules Van Campenhout.  Het Chiroheem was toen in de schuur van Van Gijsel, op enkele tientallen meter op de Koninklijke Kasteeldreef.  De A12 was er nog niet en de huidige Boechoutlaan liep van aan de inkom van de Plantentuin door en vormde de Koninklijke Kasteeldreef.

    Foto oud

    Daarna werd het een herberg “stamënee bai bëstël” uitgebaat door de familie Huygens.  Jef en Jeanne Olbrechts-Huygens(?) baatte het een tijd uit (kinderen Isidoor, Lea x Frans Michiels, Roger.

    Foto Hier zien we Marie Huygens en dochter Simone, Louise Silverans en Jozef Huygens (ouders van Yvonne)

    Foto Dit is de achterkant van ‘stamënee’ Napoleon met Marie Huygens en Simone Van Bost.

    Foto Hier bedient Barbara Huygens 2 klanten  … en … op het terras.

    In “Meise onder de toren van St.-Martinus” staat op pag. 86 een foto van de buren uit de Boechtstraat.

    Foto met buren Boechtstraat

    Hier staan de buren te poseren voor de herberg “bai bëstël”.  Dit is vroeger nog de eerste jeugdclub geweest volgens Jules Van Campenhout.  Later werd het restaurant Napoleon.  We zien van links naar rechts : … , Jozef Van Hemelrijck , … , Julienne Philips , Ward Van Humbeeck, Joris …, Godelieve en Stella Van Laethem, Florence Van Keer met haar jongste Jefke De Cuyper,  Jean Leemans, mevrouw Cleynhens, Edward Van der Veken, Sophie Van der Veken, Louise Van Keer, … , …

    Wij vonden een circulaire uit de jaren 1969 waarin Auberge Napoleon beschreven werd toen het van een eenvoudige "stamënee" restaurant werd. Van 1969 tot 2011 werd het uitgebaat uitgebaat door Paul Vandersypen.

    De keizer van Frankrijk, naar wie dit restaurant werd genoemd, heeft hier waarschijnlijk nooit getafeld, maar die andere keizer van Herentals, Rik Van Looy, heeft zich wel gewaardigd zijn naam in het gulden boek van de Auberge Napoleon te zetten, na een smakelijk maal.  Wat verder lezen we ook  de naam Fabiola, omringd door die van hofdames.  En nog verder staan dezelfde handtekeningen als die je vindt op ministeriële besluiten en pakten ter hervorming van de Belgische staat.
    Maar waarom heet deze witte fermette aan de weg Brussel-Antwerpen eigenlijk Napoleon ?  Exploitant Paul Vandersypen die de zaak slechts drie jaar geleden overnam, denkt dat de vorige eigenaar die 20 jaar geleden met dit restaurant startte, misschien gedacht heeft aan Fientje van de ‘kaizer’, het vrouwtje dat hier ooit in deze vroegere boerderij van het kasteel een ‘stamënee’ had en ook bij de kasteelheer heeft gewerkt.  De kastelein werd door iedereen ‘de kaizer’ genoemd en Fientje was dan maar ‘… van de kaizer’.
    Auberge Napoleon ligt in de groene omgeving van de Plantentuin van Meise en trekt met zijn witte muren, groene luiken en rood-en-wit-geruite gordijntjes de aandacht van al wie zich vanuit Brussel over Boom naar Antwerpen spoedt.  Binnen valt eerst  je aandacht op een tafeltje met (eetlust scherpende) verse groenten en fruit, daarna op de rustieke inrichting met vele houten balken, karrewielen en een enorme open haard waar ten aanschouwe van de klant vlees op hout wordt geroosterd.  Van in het restaurant kan ook de bedrijvigheid in de keuken worden gade geslagen.  Wanneer je aandacht even van de spijskaart afdwaalt, kijk je op een tekening van Napoleon op Sint-Helena of op een tafereel uit betere tijden : de slag van Rivoli.  De muur van de bar leert je dat de patron een Chevalier du Tastevin is, een Hospitalier de Pomerol en lid van de Jurade de St.-Emilion.  Wie er wat voor over heeft, kan hier een Château d’ Yquem van 1935 krijgen en een Château Petrus die zelfs nog 250 fr. meer kost.  Er is een oude Madeira uit 1898.  De patron verzwijgt je echter niet dat je niet noodzakelijk een beroemd etiket moet bestellen om goede wijn te proeven.  Immers wat vroeger in de wijn productie de middenmoot was, heeft van zijn achterstand opgehaald.
    Napoleon is bekend voor zijn grillades op houtskool met aardappelen in de schil die op zeezout in de oven gebakken worden.  In het jachtseizoen krijg je hier een heerlijke Rable de lièvre Arlequin of een Faisan fine Champagne voor 850 fr.  Auberge Napoleon is eveneens fier op zijn Ris de veau au naturel beurré aux herbes,  foie d’oie frais gelée au vieux Porto, selle d’agneau Aixoise, turbot poché mousseline, scampi miracle, cailles de l’empereur en om af te ronden Sabayon au marsala.

    Hier was ook het eerste benzinestation van Meise van het merk Caltex.
    Het gerucht deed ook de ronde dat Napoleon daar zou geweest zijn, voor zijn nederlaag in Waterloo. 
    Restaurant Napoleon werd ondertussen overgenomen  door Jan en Gilles Stallaert.  www.aubergenapoleon.be

    Foto nu


    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.056 't Moment

    056 't Moment

    de Locatie van ‘t Moment.
    Anno 1717 staan er 3/4 woningen op deze kavel .Hofstede Vanden Eynde Adriaan ,huysstede Crockaert Gheeraert en huysstede  Van Hemelrijck Hendrik ,mogelijk ook leemans.Blijkbaar neemt Crockaert de volledige straatkant.De foto is te wazig om de juiste nummers te kunnen lezen.Ik zal er op letten bij het verwerken van de gegevens ,vermits de nazaten van deze Van Hemelrijck (dacht ik) op het centrum blijven wonen ,dit ivm Mariabeeld.Crockaert is waarschijnlijk eigenaar van het bewuste terrein ,Vanden Eynde zit op locatie bibliotheek .Ik zal dit woensdag toelichten.

    In “Meise, onder de toren van St.-Martinus staat op pag.15 :
    Deze herberg, naast de oude pastorij, noemde aanvankelijk “A la cantine”.  De uitbaatster verhuisde, met naam en al, naar de Nieuwelaan, waar nu de bank is.

    Foto 22 A la cantine

    Foto

    We zien hier de vader van Clairette Louis Huygens, Karel Huygens, Nicole Coremans en Clairette Coremans-Huygens

    Foto

     De zaal Triomf kwam er op deze plaats.  Na een brand werd het afgebroken.

    Foto Gewezen soldaten

    De Oud-Soldaten van Meise (K.M.G.S.B.L.1903) hadden hun lokaal in de zaal Triomf.  Ze staan hier bij een viering voor de gedenksteen van de gesneuvelden :
    Gustave De Vinck, Jean De Greef, Remy Van den Bossche, Jean Huysmans, Emiel Munster, Jean De Cuyper, Marcel Dries , … , Georges Bogaerts , Michel Van der Veken, …. , Willem Keymolen , Louis De Greef, … , burgemeester Jules Van Campenhout.

    Dit was ook het lokaal van de fanfare De Verenigde Broeders (bijgenaamd “de ressën”).  Achter het “stamënee” was een danszaal.  Die werd achtereenvolgens uitgebaat door … , Louis Huygens, Fernand Coremans, Domien Van Opstal.  In 1941 waren hier nog klaslokalen boven de danszaal.

    Foto begrafenisstoet

    Hier zien we Triomf met ernaast het ‘stamënee’ van de gezusters De Cuyper (waar nu het funerarium is).  De begrafenisstoet is die van Jean De Cuyper.

    Nu is hier sedert 2000 de nieuwe bibliotheek met ontmoetingsruimte “’t Moment”.  In de eigendomsakte staat vermeld dat dit vroeger eigendom was van keizerin Charlotte van Mexico.  De akte werd opgenomen in het schrijn, waarin de voorwerpen die door de keizerin aan Madelaine De Cuyper geschonken werden.  Dit bevindt zich aan de trap en lift van de bibliotheek.

    Foto met reuzen

    Reuzin Mie, Hans … , Grecy Malfliet, Griet , Jef of Louis …, Lies , Frans Lanin, reus Jan


    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.055 Kaberdoes

    055 De Kaberdoes

    Nieuwelaan.  Oud-voorzitster van Okra Meise José De Greef groeide op in het verst van het centrum afgelegen lokaal.  In mijn streekboek  “Meise, onder de toren van St.-Martinus” vinden jullie op pag. 57 een van de oudste foto’s.  De “oud-soldaten” poseren er voor hun lokaal.
    Foto
    De eerste voorzitter was E.Mortelmans met als secretaris Frans Vergaelen.  In 1927 zag het bestuur er als volgt uit : Petrus Jacobs, Benoit Maes, Pol Leemans, Laurent Van Malderen en Louis De Greef.  Deze laatste bleef de drijvende kracht tot aan zijn dood.
    Deze vereniging had ook een fanfare, bestaande uit spelende leden van Concordia en de Verenigde Broeders.  De laatste muziekchef was mijn vader Jean De Cuyper,  die vanaf 1945 het lokaal hield in de herberg De Rozenboom nu Boechtstraat 27-29.  Als er iets te vieren viel werd er bij elke halte een parade gehouden : presenteer geweer! , enz.  Het geweer werd echter vervangen door wandelstokken.   Deze parade werd geleid door Louis De Greef (nonkel van José De Greef) uitgedost met een kepi.

    Mijn boek is echter uitverkocht en kan nog enkel op vraag verkregen worden op DVD.  In ’t Moment kunnen jullie, op vraag, de volledige verzameling foto’s bekijken op T.V. 
    Ik heb ondertussen niet stil gezeten en mijn verzameling groeit nog elke dag.  Zo ben ik van 240 foto’s tot ongeveer 700 opgeklommen.  De te laat ingediende foto’s zal ik in dit tijdschrift publiceren.
    Foto’s

    Zie ook “K.M.G.S.B.L.” 1903 van Jef De Cuyper Sib 2003


    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.045 Den Beiaard

    045 Den Beiaard

    Vroeger was dit een winkel met ‘stamënee’ van Jan en Alice De Waet.
    Foto winkel?
    De volgende  uitbaters waren : Lisette Haeck (° 27 april 1917), Maria Straetmans en Isidoor Haeck .

    We zien hier de zaak bij de oude St.-Elooiviering met Bert Peleman en Philibert Lettens.  Twee huizen verder zien we ook de staminee “Au vélo” nog en verder “Kursaal”.
    In 1951 werd het “Den Beiaard” toen het stamcafé werd van de Beiaardvrienden uit Meise. Die realiseerden de oude beiaard (nu aan de bib.).  Onze eerste bei        aardier Jef Rottiers heeft er menig pintje gedronken na de zondagavondconcerten op de beiaard.
    In … werd de zaak verkocht aan Guy Van Eyck.
    Foto
    Op 18.2.2008 werd het overgenomen door de huidige uitbaters Bavo en Bastiaan Vandeperre


    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.032 Chiroheem

    032 Chiroheem


    Vroeger was dat een lemen huisje, bewoond door “Poempër va Polienus”, de bezembinder en klokkenluider.
    In 1958 kwam Herman Boon bij pastoor Brams in Meise als onderpastoor en proost van de Chirojeugd.  Hij zou de jeugd van onze parochie op een hoger niveau tillen.  Op zijn kamer stond een beeldje van een gekende kunstenaar, dat symbool stond voor zijn doel : ons omvormen tot jonge, bewuste, stijlvolle, katholieke Vlamingen.
    Op 25 are grond van de kerkfabriek zou hij een Chiroheem bouwen (Krogstraat 7).  Het oude lokaal (Van Gijsel) werd afgebroken voor de A12. In het eerste plan zou het lemen huisje dat er stond geïntegreerd worden, maar dat bleek irreëel.  Alle werken werden door vrijwilligers uitgevoerd, met de hulp van  vermogende aannemers en industriëlen. Voor het speelplein werd de afbraak van het Congopaviljoen van Expo 58 aangevoerd.  De afwerking en verfraaiïng liet hij uitvoeren door plaatselijke kunstenaars en vrienden uit het artistieke milieu.  Het Chiroheem werd een feit van 31.3.1958 tot 13.9.1959.
    Herman Boon pr. kocht de religieuze kunstwerken. Op de gevel zien wij een metalen afbeelding van twee jongens, die de handen reiken naar Christus, van de hand van kunstenaar Karel Meert uit Asse. Op de oorspronkelijke tekening hiervan stond een jongen en een meisje. Maar toen het werk uitgevoerd werd waren de jongens en de meisjes in de Chiro nog gescheiden.  Daarom liet Herman Boon pr. Het hertekenen tot  twee jongensfiguren
    Op het plein staat een Mariakapel, Burchtgravin, naar een ontwerp van Herman Boon pr. en gemetst door vader Nica en gerestaureerd door mijzelf met de kleinzoon van de man. De burchtgravinne werd in beton gegoten door Julien De Roover, het duiveltje doet al van de Kunstkring en Natuurpunt.
    Er bestaat een foto f M161,1 van met Jef De Cuyper, Jan Bogaerts Herman Boon pr. en de Jong Knapen.
    In Jeugdclub Knodde is een van de religieuze kunstwerken verdwenen onder een laag mortel.
    “Het Laatste Avondmaal” 23.3f  toonde in zwart - wit de twaalf apostelen met Jezus die bediend worden door Maria. De schetsen van onze proost ter voorbereiding ervan, zijn gered uit de archieven van de Chiro (gedeponeerd in het parochie-archief). Het zou prachtig zijn als een van onze kunstenaars deze muurschildering herschildert. Wie doet dit voor onze jeugd in onze parochie ?
    Wie waren die twaalf apostelen in die periode ? Het schilderij stond op de muur van het lokaal van de aspirant - leiders. Volgens mij waren dat : Jan Bogaerts, Roger Cooreman, Jos Van Nieuwenhuyzen, Raf Meyskens, Jef De Cuyper, Frans Heyvaert, Oscar Wellens, Jef Van Gompel, Wilfried De Goeyse, Jean Potums, Hugo Ooms en Paul Van de Velde.
    Ik nam onlangs contact met het CRKC om het bestaan van deze religieuze kunstwerken te signaleren, indien onbekend. Want ik blijf het onderstrepen, dat het werk van Jan Beekman, in het leiderslokaal, een enorme waarde heeft. En dat is niet alleen financieel. Het is het moderne equivalent van de verrijzenis volgens het Nieuw Testament. 23,2f De muurschilderingen in onze kerk, vooraan rechts, geven het laatste oordeel, versie oud testament. Wij hebben er niet om gerouwd, toen alles netjes overschilderd werd. Onze kerk zag er van toen af wel wat kaler uit dan nu. Dank zij het overschilderen zijn ze ook gered. Ik vind het alleen jammer dat de paalschildering van de Heilige Petrus niet mee gerestaureerd werd. Want die was veel origineler dan de rest.
    Binnen in de andere lokalen treffen wij nog aan :

    1. Kruisbeeld in ceramiek van Joost Maréchal (lokaal 5) 23,7f
    2. Kruisbeeld in ceramiek van Van de Weghe (lokaal 4) 23,6f
    3. Lieve Vrouw met kind, 3 tegels in ceramiek van Joost Maréchal (lokaal 4) 23,5f

    4.      Kruisbeeld in brons van Hein Pohlenz (lokaal 1) verdwenen

    1. Lieve Vrouw in opaline van M.W.Plettenberg (lokaal 5) verdwenen
    2. Kruisbeeld van R.De Pelsmaecker (lokaal 3) verdwenen
    3. Lieve Vrouw op glas geschilderd van Kamiel Cauwenbergh (lokaal 3) verdwenen
    4. Fakkel en siertekst van Willem Rosiers (lokaal 3) 23,9

    In afspraak met mijn bisschop en pastoor bouwden wij op grond van de kerkfabriek in de Krogstraat een eigentijds Chiroheem.  Ik wilde dat dit heem “schoon” was : de meubelen, het eetgerei, enkele kunstwerken.  Ik was ervan overtuigd dat jonge mensen innerlijk “schoon” worden als zij “schoonheid” ontmoeten en inademen.  Zo kocht ik voor de lokalen kruisbeelden van Vlaamse keramiekers.  Dat kostte veel geld.  Samen deden we veel met eigen handen en veel mensen hielpen financieel.  In die dagen begeleidde ik intens een stervende.  Na zijn overlijden schonk zijn echtgenote mij een grote som Duits geld “voor het Chiroheem”.     Herman Boon pr.


    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.030 Beiaardbanken

    Beiaardbanken

    Als we van aan de ingang Meise-dorp naar het centrum wandelen staan er tussen de monumentale
    bomen banken opgesteld, die de oude luisterplaats vormden voor onze eerste beiaard.
    Tussen twee muurtjes werden twee zware planken aangebracht : een voor de rugleuning en een
    voor het zitten.  De namen zijn in de bovenste plank gesculpteerd tussen twee klokjes.
    Het is gotisch schift en de letters  zijn verguld.  Zij dragen de naam van :
    August Vermeylen
    de dichter
    Jef Denijn
    de beiaardier
    August De Boeck
    componist van 3 cantates in Meise : d’Hoogvorst, Baptist en Roose
    Pieter Brueghel
    de schilder

    Paul Gilson
    de componist
    Arthur Meulemans

     
    Er kunnen nog 5 banken bij.

    26 Beiaardbanken

    Luisterplaats nieuwe beiaard

    De nieuwe beiaardbanken dragen volgende inscripties :
    V.Z.W. Vrienden van de Beiaard
    Jules Van Campenhout, burgemeester Meise 1947 – 1976
    Jef en Irma Claes, leden
    pastoor T. Brams,
    familie Van Gijsel – De Heu, voor het leven voorzitter

    Drie banken vermelden mensen die iets te maken hadden met onze oude beiaard :
    Staf Nees
    Jef Van Hoof
    J. Lettens
    , de dichter, de belleman
    Herman Boon pr. ° 23.5.1930 - + 5.5.2005, onderpastoor in Meise van 1.9.1957 tot 1968;
    deze plaat werd onlangs naast die van pastoor Brams geplaatst.
    De bank voor het gemeentehuis met "dr. Jan Van den Eynde" werd aangevuld met
    "V.Z.W. Vrienden van de beiaard"
    Jef Rottiers, eerste beiaardier


    06-04-2015 om 00:00 geschreven door Jef L. DC


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 28/08-03/09 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs