De elektronische sigaret
Inhoud blog
 • De laatste roker
 • Green Smoke is gekozen al beste e-sigaret
 • British American Tobacco is tegen nieuwe tabaksrichtlijn en vreest elektronische sigaret
 • Rechters verbieden choquerende foto's op pakjes sigaretten
 • Elektronische sigaret is verboden in het openbaar
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Alles over de electronische roken
  28-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste roker
  Laat het me meteen maar bekennen: ik ben een roker. Al veel te lang. En bovendien rook ik ook veel te veel. Mijn leven wordt er niet vrolijker op. Zeker niet als ik de kranten lees, zonder sigaret, want in België mag je al lang niet meer roken op kantoor.

  Ik vrees dat ook New York stilaan van het lijstje van mogelijke citytrips mag worden geschrapt. Woensdag werd daar een streng rookverbod goedgekeurd. Het komt erop neer dat het niet alleen in de horeca verboden is te roken, maar ook in parken, op stranden en zelfs in voetgangerszones. Geen sigaretje meer in Central Park of op Times Square. Dat ontlokte in New York Magazine een ironische opmerking over de prioriteiten van het stadsbestuur: ‘Want, dat weet u best, met alle verkeersopstoppingen en fabrieken in de buurt van Times Square, is het natuurlijk de sigaret die de atmosfeer verontreinigt.’ Het is in New York veiliger - en toegelaten - een stevige revolver te dragen dan een pakje sigaretten. Eerlijk is eerlijk. Burgemeester Michael Bloomberg wil ook het wapenbezit aanpakken, naar verluidt.

  Het net rond de rokers sluit zich langzaam maar zeker. Zelfs in Spanje. Ik heb de voorbije jaren Spanje uitvoerig verkend. Het rookverbod was tot nu toe erg pragmatisch te noemen. In sommige hotels, restaurants en bars was het ronduit verboden. Sommige restaurants hadden dan weer een aparte ruimte voor rokers en bij de cafés maakte een sticker op de deur duidelijk of het verboden dan wel toegelaten was een sigaret op te steken.

  Op het eerst gezicht was dat chaotisch, maar voor een roker is de beslissing snel genomen als hij moet kiezen tussen rookvrij of roken toegelaten.

  In Spanje valt sinds het begin van dit jaar ook niet meer te kiezen in de horeca. Alles is rookvrij geworden. Binnen dan toch, zodat de vraag naar gasverwarmers voor terrassen de afgelopen maand spectaculair is gestegen. Overigens is het ook in de openlucht uitkijken waar je je sigaret opsteekt. In de buurt van speelpleinen mag het niet en ook niet voor een ziekenhuis. Daar zijn argumenten voor te vinden, alleen vraag ik me af waar de patiënten die roken nu naartoe moeten. Rokers kunnen maar best niet ziek worden in Spanje.

  De vraag is hoe sterk het rookverbod zal wegen op de Spaanse economie. Er zijn 350.000 restaurants, bars en discotheken in het land. Zullen de rokers nog de moed hebben daar naartoe te trekken? Wellicht wel, zolang er terrassen zijn.

  Er doet zich overigens een nieuw fenomeen voor door het rookverbod. De rokers hokken buiten samen voor de deuren van de drankgelegenheden en flirten daar met elkaar. De opbouw van een community gebeurt niet enkel via Facebook of Twitter. Het kankerstokje heeft ook een aantrekkingskracht.

  Tabak wordt stilaan naar een verbod gedreven. Hoelang de lange glijtocht zal duren, valt moeilijk te voorspellen. Ik wil het eigenlijk niet meemaken. De Nederlandse auteur en Gauloises-roker Willem Frederik Hermans schreef in het begin van de jaren negentig de verhalenbundel ‘De laatste roker’. Het verhaal waar de bundel naar is genoemd, voorspelt een sombere toekomst voor Nederland. Het roken is volledig afgeschaft, iedereen jonger dan 75 moet Engels praten en de corrupte politie jaagt fanatiek op de rokers. Het hoofdpersonage is een tachtiger die het roken niet kan laten en blijft dromen van een echte Gauloise. ‘Iets zo verrukkelijks als een Gauloise kon je natuurlijk het beste binnenhuis oproken, in een klein goed afgesloten kamertje, zodat de uitgeblazen rook niet helemaal verloren ging voor de nooit voldane ademhaling van de ware sigarettenroker’, schreef Hermans.

  Natuurlijk, roken is dodelijk. Longkanker is een afschuwelijke aandoening. Dus is roken ontraden zeker een verstandige daad. Het verbieden van roken op sommige plaatsen ook, maar overal?

  Rokers zijn ook meegaande mensen en leggen zich makkelijk bij een verbod neer. Al zie ik wel merkwaardige tendensen op de sigarettenmarkt. Zo is er nu het merk Ché, met de kop van Ché Guevarra op het pakje. Het icoon van de guerrilla was een fervente roker en leed tegelijk aan astma. Maar hij stierf aan de revolutie, niet aan de sigaar. Ik vraag me wel af of Ché wijst op een soort burgerlijke ongehoorzaamheid. Het zou me verbazen. Enfin, tijd voor de volgende sigaret, een Gauloise.

  28-10-2013, 03:44 Geschreven door eSigaret  
  Reageren (3)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  22-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Green Smoke is gekozen al beste e-sigaret
  Volgens de lezers van esigaret.com is Green Smoke gekozen tot meest favoriete en beste elektronische sigaret. Als tweede eindigde V2 en als 3de werd Eversmoke gekozen.

  Ik denk wel dat ik me hier bij kan aansluiten. Green smoke is al jaren trouwens de trendzetter en referentie binnen de wereld van het elektronische roken.

  We sommen nog eens in kort op waarom het zo goed is:
  • - zeer hoge kwaliteit van de hardware
  • - zeer hoge prestaties
  • - de lekkerste smaken
  • - beste klantvriendelijkheid en service

  Bron: http://www.esigaret.com/greensmoke-populairste-e-cigarette.php

  22-10-2013, 13:09 Geschreven door eSigaret  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  21-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.British American Tobacco is tegen nieuwe tabaksrichtlijn en vreest elektronische sigaret
  BAT staat voor British American Tobacco. Het bedrijf is na Philip Morris International de grootste tabaksgroep ter wereld en heeft merken als Lucky Strike, Pall Mall, Belga en Peter Stuyvesant. De groep is in België nummer één in tabak met 33 procent van de sigarettenmarkt en 37 procent van de roltabak. De hoofdzetel van de Benelux is gevestigd in Molenbeek.

  Sinds 2001 is er in ons land geen productie meer. België is goed voor circa 847 miljoen euro omzet. Daarvan gaat 621 miljoen onder de vorm van taksen en accijnzen naar de staat. Wereldwijd haalt BAT een omzet van 55 miljard euro en een nettowinst van 3,7 miljard.

  Ook liet de woordvoerder van BAT weten dat ze enorm veel groei zien in het 'elechtronisch roken'. Op zich is dat wel goed maar dit zal wel ten koste gaan van het traditioneel roken. En net op dat domein maakt BAT enorm omzetten. Toch is BAT al bezig aan een plan-b, namelijk een eigen lijn van elektronische sigaretten. Ook proberen ze een fabrikanten van elektrisch rookwaar op te kopen. Deze hebben immers al heel wat expertise alsook klanten.

  Het verzet tegen de beslissing van Onkelinx is het laatste wapenfeit van Welford voor BAT in België. De Brit vertrekt na twee jaar Benelux naar de Oekraïense divisie. Waar hij met dezelfde problemen - een krimpende markt en een verdere marginalisering van de roker - geconfronteerd zal worden. Maar hij is niet pessimistisch. Voor het handvol overgebleven multinationals dat in de industrie is overgebleven, is er wel degelijk nog toekomst, gelooft hij.

  BAT vreest ook voor enorm veel verloren jobs door de laatste nieuwe tabaksrichtlijn. Al blijkt het niet altijd makkelijk. De Belgische afdeling fuseerde dik twee jaar geleden met de Nederlandse. Daarbij gingen een kleine honderd jobs - op nu nog 250 - verloren. BAT, dat sinds 1932 actief is in ons land, zette in 2001 al alle productie in ons land stopt. En het blijft aanpassen. De Belgische markt krimpt gemiddeld 2 procent per jaar. Uit de resultaten van de Britse groep blijkt dat er ook vorig jaar volume en winst in ons land verloren ging, al ging het marktaandeel er wel op vooruit.

  Op z'n best opereert BAT in een stabiele wereldmarkt. Op z'n slechtst in een uitdovende industrie. 'Maar we waren op groepsniveau wel nooit rendabeler', stipt Welford aan. Inderdaad, efficiëntiemaatregelen, besteprijsproducten en nieuwigheden duwden de nettowinst vorig jaar 7,5 procent hoger tot 3,7 miljard euro. Terwijl de omzet 5 procent steeg tot 55 miljard euro en de volumes zelfs nipt lager uitkwamen op 705 miljard sigaretten wereldwijd (-0,4%).  21-10-2013, 13:25 Geschreven door eSigaret  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  20-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rechters verbieden choquerende foto's op pakjes sigaretten
  In de Verenigde Staten heeft een federaal hof van beroep vrijdag beslist dat er geen choquerende foto's op pakjes sigaretten mogen worden afgebeeld. De VS wilden normaal gezien vanaf 22 september dergelijke afbeeldingen op pakjes verplichten om rokers te ontmoedigen, zoals dat ook al in andere landen gebeurt. De uitspraak is een grote overwinning voor de tabaksindustrie.

  Trouwens, weinig invloed hebben deze fotos toch niet volgens dit artikel. En hier hecht ik ook veel geloof aan.

  Het federale hof van beroep van Washington heeft, met twee stemmen tegen één, beslist dat dit soort afbeeldingen 'veel verder gaan dan de informatie die aan verbruikers verstrekt moet worden'. De tabaksindustrie had klacht ingediend tegen het Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenbureau FDA. De sigarettenproducenten voerden aan dat de verplichting ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting die door het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet wordt gegarandeerd.

  Rechter Janice Rogers Brown benadrukte dat de regering "mag beslissen om verbruikers te informeren over de risico's van gevaarlijke producten" maar "in dit geval stelt zich de vraag of de regering de industrie mag verplichten veel verder te gaan dan het verstrekken van eenvoudige feitelijke informatie ten nadele van hun eigen economische belangen", luidt het.

  De rechter vond ook dat het FDA niet voldoende had aangetoond dat dergelijke foto's daadwerkelijk zorgen voor een daling van het aantal rokers. Het dossier kan nu nog naar het Amerikaanse Hooggerechtshof. De beslissing van het hof in Washington komt er negen dagen nadat de tabaksindustrie in Australië een gelijkaardig proces verloor

  20-10-2013, 08:42 Geschreven door eSigaret  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  17-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elektronische sigaret is verboden in het openbaar
  Rokers die hoopten met de elektronische sigaret opnieuw te kunnen roken op café zijn eraan voor de moeite. "De e-sigaret is op alle openbare plaatsen verboden", zegt Paul Van den Meerssche, diensthoofd van de tabakscontrole.

   Dat staat donderdag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De tabakscontrole reageert zo op een reclamespotje van Smoketronic, een producent van elektronische sigaretten. Volgens het bedrijf kan je overal hun nicotineloze e-sigaret gebruiken, ook op plaatsen waar roken verboden is.

  "Ten eerste moet je een onderscheid maken tussen de e-sigaret mét en die zónder nicotine", zegt Van den Meerssche. "De e-sigaret met nicotine wordt in ons land gecategoriseerd als medicijn en mag dus niet worden verkocht. Daarnaast heb je de e-sigaret die enkel waterdamp verspreidt. Maar of een elektronische sigaret nu nicotine bevat of niet, het is in ons land sowieso verboden om een e-sigaret te roken op een openbare plaats, zoals een café of restaurant", luidt het.

  "De wetgeving zegt dat het verboden is om op openbare plaatsen zaken te gebruiken die kunnen aanzetten tot roken. En een e-sigaret kan nu eenmaal aanzetten tot roken. Om diezelfde reden is het bijvoorbeeld ook verboden om asbakken te plaatsen in openbare plaatsen."

   

  17-10-2013, 04:47 Geschreven door eSigaret  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!