Elektrisch roken
Inhoud blog
 • De exodus van het traditioneel roken? Leven de elektronische sigaret
 • Lucky strikes back
 • Strengere europese rookrichtlijn

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  De nieuwste trend van de toekomst
  21-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De exodus van het traditioneel roken? Leven de elektronische sigaret

  Elektronische sigaret

  Bijna alle voorspellers zijn het erover eens dat elektronisch roken de toekomst is. De groeicijfers zijn enorm en eens men de overstap maakt naar het elektronisch roken keert men haast nooit meer terug naar tabak.

  De e-sigaret is niet alleen gezonder, ze is ook stukken goedkoper. Dit is in tijden van crisis ook best belangrijk. Op jaar basis ben je al snel 50% tot 70% goedkoper (afhankelijk van hoeveel je rookt en welke merken je rookt). 

  Toch blijft de belangrijkste troefkaart de gezondheid en veiligheid. Omdat er bij elektronisch roken geen verbranding is, is het veel gezonder. En bovendien dus ook geen brandgevaar. Er is niemand die last heeft ervan in je omgeving, want het stinkt niet en 2de rangs rook bestaat niet.


  Exodus

  Vooralsnog hoeven de tabaksverkopers in ons land niet te vrezen voor een massale exodus van hun klanten, integendeel. BelgiŽ is na Luxemburg het goedkoopste van de ons omringende landen en dus eerder een trekker inzake tabakstoerisme. Maar het probleem van illegale sigaretten groeit wel. De voorbije vijf jaar werden in ons land - dat vaak als transitland dient - meer dan 824 miljoen stuks onderschept, meer dan ooit tevoren. Want hoe duurder legale sigaretten worden, hoe meer er te verdienen valt met smokkel en namaak. Volgens schattingen lopen overheden en industrie op die manier jaarlijks miljarden euro's inkomsten in Europa mis.

  Nee, tabak is geen eenvoudige business. Dat weet Welford, met al ruim twintig jaar bij BAT op de teller, maar al te goed. Het is een krimpende markt: mensen roken steeds minder en steeds minder mensen roken. En het is balanceren op een slappe koord tussen erkennen dat je een ongezond product verkoopt en er tegelijk zo veel mogelijk van verkopen. De relatie met de overheid is tegelijk die met de minister van Volksgezondheid als die met de minister van FinanciŽn. De een zegt dat je geen reclame meer mag voeren voor je product, dat je prominente waarschuwingen op je pakjes moet zetten en dat er op steeds minder plaatsen gerookt mag worden. De ander neemt de miljoenen aan accijnzen die je opbrengt graag in ontvangst. En dan zijn er nog de publieke opinie en verschillende organisaties die zich geregeld bemoeien.

  Zo is er nu de heisa over de plannen van BAT om via het gebruik van nieuwe ingrediŽnten sigaretten een ander smaakje te geven. Vorig jaar startte het bedrijf een vertrouwelijke aanvraagprocedure op bij minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) om drie stoffen toe te voegen op de lijst van toegelaten ingrediŽnten voor sigaretten. De inhoud daarvan lekte tot twee keer toe uit en uiteindelijk verwierp Onkelinx de aanvraag.

  'Vooringenomen en in strijd met belangrijke grondwettelijke beginselen zoals het vermijden van discriminatie, onpartijdigheid en zorgvuldigheid', vinden ze bij BAT. 'Onbegrijpelijk ook, want in landen Nederland en Frankrijk zitten die stoffen al in sigaretten.' En dus trekt het bedrijf naar de Raad van State.

  21-10-2013, 13:16 geschreven door henkbeers  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lucky strikes back
  BAT, de fabrikant van Lucky Strike- en Belga-sigaretten, haalde vorig jaar 847 miljoen euro omzet in BelgiŽ. 621 miljoen ging rechtstreeks naar de staat. 'Accijnzen verhogen? Ja, maar er zijn grenzen.'

  Simon Welford, CEO van BAT Benelux, is optimistisch. 'We waren nooit rendabeler.'

  'Elke niet-roker is eigenlijk een belastingontduiker.' Het is een boutade natuurlijk. Maar toch, 76 procent van wat een roker vandaag voor zijn sigaretten betaalt, gaat naar de staatskas. En als de regering nog maar eens geld zoekt, is een accijnsverhoging op tabak nooit ver weg. Zowel bij de begrotingsopmaak in december als bij de begrotingscontrole enkele weken geleden besliste Di Rupo I de taksen op sigaretten te verhogen. Alles samen goed voor 200 miljoen euro.

  Simon Welford, de Brit aan het hoofd van Belga- en Lucky Strike-fabrikant BAT Benelux, de grootste speler op de Belgische tabaksmarkt, haalt de schouders op. Het is niet dat hij per definitie tegen elke accijnsverhoging is, zegt hij. Maar het beleid moet 'transparant' en 'redelijk zijn, met een zekere graad van Europese harmonisering'. In ieders belang. 'In absolute termen dreigt anders ook de staat eraan te verliezen', zegt hij.

  'Het is verleidelijk de taksen telkens verder te verhogen, maar het is een tweesnijdend zwaard. Er zijn veel voorbeelden die aantonen dat je de roker zo naar het buitenland of naar de zwarte markt duwt. Kijk naar Ierland: daar kost een pakje 9 euro. En nooit was het probleem met namaak en smokkelwaar groter. 27 procent van de markt daar is illegaal. En wat is de balans? De overheid krijgt minder middelen binnen en het aantal jonge rokers stijgt.'

  21-10-2013, 13:07 geschreven door henkbeers  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  18-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strengere europese rookrichtlijn

  Ondanks de strengere Europese antirookrichtlijn hielden de tabaksmultinationals gisteren goed stand op de beurs. 'Overheden overschatten de impact van de strengere regels op de markt.'

  Het Europees Parlement keurde gisteren de veelbesproken antirookrichtlijn goed. Die voorziet onder meer in grotere gezondheidswaarschuwingen op pakjes en een verbod op het 'opkruiden' van tabak met vanille- of andere smaakjes. Mentholsigaretten moeten binnen acht jaar uit de rekken verdwijnen.

  Een overwinning van de tabakslobby, stellen critici: zij hadden liever veel strengere regels gezien. De aandelenkoersen van de belangrijkste tabaksmultinationals lijken de critici gelijk te geven: de tabaksaandelen leden gisteren nauwelijks verlies. Imperial Tobacco, de groep achter onder ander de Gauloise-sigaretten, verloor 0,4 procent naar 1.665 pence. British American Tobacco (onder meer Lucky Strike), won zelfs 0,4 procent naar 3.212 pence.

  'De impact van de strengere regels op de markt wordt vaak overschat', meent analist Erik Bloomquist van Berenberg Bank. 'Ze spelen natuurlijk wel een rol. Maar voor een in Europa zeer prominente speler zoals Imperial Tobacco maak ik me toch veeleer zorgen over de dalende consumptie in crisislanden zoals Spanje.'

  De aandelen van de grote tabaksjongens hebben ook op langere termijn een vrij sterk parcours afgelegd. Sinds de financiŽle crisis in 2008 losbarstte, stegen ze gemiddeld met zo'n 60 procent. 'Het idee dat op termijn iedereen zal stoppen met roken lijkt niet te kloppen. Je ziet uiteindelijk 10 ŗ 15 procent toch steeds naar de sigaret teruggrijpen. En het belang van Europa voor de tabaksmultinationals is sowieso niet zo groot meer. De groeimarkten eisen een steeds belangrijker deel van de koek op.'

  18-10-2013, 09:02 geschreven door henkbeers  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Archief per week
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!