Een Andere Kijk Op Vandaag
Inhoud blog
  • Eén land, twee democratieën ?
  • Wie springt?
  • Het drama van het asiel.
  • Onverantwoord bezig?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
    Mijn mening over de actualiteit
    15-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén land, twee democratieën ?

    Als we Bart De Wever moeten geloven leven we in een land, dat er geen is. Fysiek zijn we nog één geheel maar mentaal leven we in twee totaal verschillende democratieën.  Zijn meest favoriete uitleg hiervoor is het feit dat Vlaanderen centrum recht stemt, en Wallonië centrum links. Dit is een behoorlijk zwak argument als je het mij vraagt, maar als men het maar vaak genoeg  herhaalt, geloofd iedereen het wel. Het simplistische beeld is gezet en eenmaal de link gemaakt is, is het moeilijk deze nog te veranderen. Desalniettemin ga ik Bart De Wever zijn standpunt hieronder proberen te weerleggen.

    Ik neem jullie mee naar  10 juni 2007. Een dag  die voor Didier Reynder te vergelijken valt met 10 juni vorig jaar voor Bart De Wever. De MR had in Wallonië de PS verslagen en werd, met 31% van de stemmen,  de grootste partij. Een centrum rechtse partij die in het zuiden van het land de meerderheid van de stemmen behaalt, dat lijkt voor Bart De Wever onmogelijk. Niets is minder waar. Een andere dag die Bart de Wever lijkt te vergeten is 18 mei 2003. De dag dat het kartel SP.A/Spirit 1% te kort kwam om de grootste partij in Vlaanderen te worden. Net achter de Open Vld. 25% van de Vlamingen hadden die dag op de socialisten gestemd. Een centrum linkse partij die in Vlaanderen succes heeft is dus ook niet zo ondenkbaar. En dit zijn geen cijfers van eeuwen terug, maar de vorige 2 federale verkiezingen.

    Wat Bart De Wever doet is even geniaal als foutief. Hij maakt een analyse van het nu, zonder rekening te houden met het voorgaande. Iets wat ik hem als geschiedkundige zeer kwalijk neem. Hij neemt de uitslag van de laatste verkiezingen en trekt daaruit zijn conclusies. Daarentegen weet iedereen dat uitslagen fluctueren. Dat de groep ”swing voters” steeds groter worden en dat uitslagen bepaald worden door het issue. En daarom moet hij dit zeggen en, voor ons nog erger, bewijzen. Hij kan enkel zijn succes van 10 juni 2010 over doen als hij kan bewijzen dat de Franstaligen fundamenteel anders zijn en de Vlamingen in de weg lopen. Een akkoord sluiten, dat niet praktisch tot de scheiding van België leidt, heeft gezichtsverlies tot gevolg. Daarnaast verliest hij hierdoor ook zijn “politieke maagdelijkheid”. Eenmaal hijzelf, en zijn partij, een akkoord gesloten hebben, wordt het moeilijk om nog te beweren dat het de schuld is van de andere. Ze hebben namelijk de kans gehad er iets aan te doen. Je begint je af te vragen waarom de NV-A ooit een akkoord zou aanvaarden, ze hebben er niks door te winnen.

    En toch moet ik Bart De Wever ergens gelijk geven. Het denken tussen het noorden en zuiden is verschillend. De Vlamingen vertrekken vanuit het territorialiteitsbeginsel, waarbij de beslissingen die genomen worden een invloed hebben op iedereen binnen het territorium, enerzijds en de Franstaligen die vanuit het personaliteitsbeginsel, waarbij beslissingen gevolg hebben voor iedereen met eenzelfde taal, anderzijds. Hierin kan ik niet anders dan het eens zijn met Bart De Wever en Grondwettelijk Hof dat het territorialiteitsbeginsel gevolgd e gerespecteerd moet worden. Dit heeft voor mij wel tot gevolg dat men moet stoppen met Brussel te denigreren en, net zoals Vlaanderen en Wallonië, als volwaardig gewest moet zien en behandelen. Je kan niet van twee walletjes eten.

    Noot: Alle percentages zijn de percentages binnen een taalgebied, en dus niet in verhouding gebracht binnen het federale niveau.

    15-01-2011, 12:43 Geschreven door Randy.cuppens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie springt?

    Dinsdag 4 januari. De vierde dag van het nieuwe jaar en we staan meteen op een keerpunt in de Belgische politiek. Nadat we ondertussen, met 205 dagen, ons vorig record regeringsvormen ruim verbroken hebben rest er slecht één vraag: Wat wordt het nieuwe record? Morgen, 5 januari, zou hier wel eens een cruciale rol in kunnen spelen. Dan worden de zeven partijvoorzitters  die meezitten aan de onderhandelingstafel geacht te antwoorden op de nota van Johan Vande Lanotte. En toch is  dat antwoord  minder belangrijk als dat men het de laatste weken liet uitschijnen.

    Ten eerste is deze nota niet te nemen of te laten. Alles staat nog open voor aanpassingen, al moet er dan op een ander domein wel een toegeving gedaan worden. De marge waarmee gewerkt kan worden is dus niet bijzonder groot. De zestig pagina’s tellende nota is al reeds vrij technisch en uitgebreid, dus grote aanpassingen moeten we niet meer verwachten. Daarnaast is deze nota slecht een basis. Een basis om de onderhandelingen verder te zetten waarbij de zeven partijen allemaal tezamen aanwezig zullen zijn. Sinds de aanstelling van Johan Vande Lanotte is dit steeds per taalgroep gebeurd. Het is dus afwachten hoe de zeven partijen, die ruim honderd dagen niet meer samen onderhandeld hebben, hiermee omgaan.

    Toch is de drempel om akkoord te gaan met deze nota erg laag. Er wordt hen enkel een stevige basis aangereikt om mee verder te werken. Je zou verwachten dat deze nota zonder al te veel problemen door alle partijen aanvaard zal worden, maar de waarheid ligt iets moeilijker en dit vooral voor de twee grootste partijen van het land. Enerzijds hebben we de PS die met Elio Di Rupo de toekomstige eerste minister van het land in de rangen heeft. Nu de opdracht van Johan Vande Lanotte, met het afronden van zijn nota, ten einde loopt, zal de kopman van de PS opnieuw het voortouw moeten nemen. Dit is tot op heden geen onverdeeld succes gebleken. Hoe sterk hij ook staat in Wallonië, op het federale niveau lijkt zijn persoon minder indruk en daadkracht uit te stralen. Daarnaast blijkt uit de eerste berichten dat Elio Di Rupo voorlopig niet echt happig is om het formateurschap al op zich te nemen. Het blijkt nu al duidelijk dat onze volgende premier geen man is met een groot gevoel voor leiderschap die een team kan meeslepen.

    Die andere grote partij in België, de NV-A, zit mogelijk met een nog groter dilemma. Met het goedkeuren van deze nota kunnen ze alle critici bewijzen dat ze wel in staat zijn om een compromis te maken. Anderzijds bewijzen hierdoor tevens dat België als democratie, toch nog functioneert. Net hetgeen waarvan de partij wil bewijzen dat het niet meer mogelijk is. Van je eigen regeringsverklaring gaan zeggen dat het een slecht voorstel is, lijkt me nogal absurd. Dus is het voor de NV-A kiezen tussen de pest en de cholera. Ofwel  onderhandelen ze verder en halen ze één van hun statements, namelijk dat België niet meer werkt, onderuit maar zijn ze wel een partij die beslissingen neemt. Ofwel stoppen ze de onderhandelingen op hun thema, namelijk het communautaire, maar blijken ze toch geen alternatief voor de traditionele partijen. Nu akkoord gaan en later de onderhandelingen toch nog laten mislukken over een economisch thema lijkt me eerder politieke zelfmoord van een graad nog erger dan de Open Vld deed door de regering te laten vallen.

    Wie springt er dus morgen in het avontuur? Ik heb een vermoeden maar weet het morgen ook pas zeker. Twee dingen staan volgens mij toch vast. Ten eerste hebben we elke dag een nieuw record, eentje waar we niet echt trots op moeten zijn. Ten tweede zal de NV-A zijn harde kern of gematigde kiezers teleurstellen. Wat de gevolgen daarvan zijn, zullen we de volgende verkiezingen zien.

    04-01-2011, 18:52 Geschreven door Randy.cuppens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Johan Vande Lanotte, Elio Di Rupo,regeringsonderhandelingen
    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het drama van het asiel.
    De discussie omtrent het migratie probleem steekt de laatste dagen weer de kop op. Groot was dan ook mijn verontwaardiging toen ik het bestaan van de facebookgroep: België is géén hotel. Stop de asielzoekers. Sinds deze namiddag ben ik lid van deze groep en ben ik in discussie gegaan met verschillende mensen die actief waren op de site. Daaruit bemerk ik toch vooral dat er een eenzijdig beeld bestaat over de asielzoekers. "Het zijn allemaal goudzoekers", heb ik meer dan eens gelezen. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar de bevolking is onwetend.

    In tijden dat het internet toegang geeft tot alle informatie die er nodig is, is de mens nog steeds even onwetend als weleer. Ofwel is men gewoon hardleers, ik weet het zelf niet zo goed. Een grote schuld hiervoor, en zeker binnen dit thema, leg ik bij de media. Media moeten niet langer informeren maar entertainen en verkopen. Een kop als "40% meer asielaanvragen" staat beter als "Stijging van 5000 asielaanvragen". Want wie kraait er nu naar 5000 mensen op jaarbasis, iets meer als 400 mensen per maand. Dat is toch niet sensationeel, maar 40% dat is gigantisch. En zo werkt de media mee aan de beeldvorming dat België opeens het OCMW van de wereld is. Geen enkele studie onderbouwt dit, maar de perceptie is gemaakt, dus het is waar. Hetzelfde zien we nu over het bericht in een Bulgaarse krant dat België een paradijs is voor Roma zigeuners. De perceptie, dat er een massale instroom van Roma zigeuners komt, is gemaakt dus over een week leven we allemaal met een Roma zigeuner langs ons deur. Schuldig verzuim vanwege de media is dus zeker aan de orde.

    Tot slot kort de cijfers op een rijtje:
    Ja, er is een stijging van het aantal asielaanvragen. Van 12.252 naar 17.186 aanvragen op jaarbasis. Dit is nog altijd minder dan de jaren 1999, 2000 en  2001.

    De meeste asielzoekers in 2009 waren afkomstig uit Afghanistan (9.7%); Rusland (9.3%), Kosovo (9%) en Irak (8.1%). Dit zijn toch niet de meest veilige zones in de wereld.

    Dus mijn oproep aan de wereld:
    Laten we stoppen met het dramatiseren en sensationaliseren van de immigratie.
    Laten we werken aan de opvang omstandigheden van de asielzoekers in België.
    En tot slot laten we solidair blijven met iedereen.

    08-12-2010, 15:31 Geschreven door Randy.cuppens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:België, Asiel, Immigratiebeleid
    30-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onverantwoord bezig?

    Het is bij het schrijven van dit bericht al 170 dagen geleden dat er verkiezingen zijn geweest op zondag 13 juni. Zondag werd er in een rubriek in De zevende dag afgevraagd of België de volgende dobbelsteen zou kunnen zijn in de Eurozone. Naar mijn mening zal het allemaal niet zo'n vaart lopen, maar dit neemt niet weg dat er dringend, lees zeer dringend, een volwaardige regering moet komen die de problemen van dit land kan oplossen. Desondanks de hoge nood zit deze nieuwe regering er nog niet aan te komen. Met nog 24 dagen te gaan voor we ons vorig record regeringsonderhandelingen, behaald in het jaar 2007, verbreken, ziet het er slechter uit dan ooit. Maar waar liep het dan tussen 14 juni en vandaag, 30 november, fout? Wat zorgt ervoor dat de twee grote gemeenschappen van dit land niet meer tot een consensus komen? En waarom blijft men angstvallig bezig over de onafhankelijkheid van Vlaanderen?

    Als je mij vraagt wat ervoor gezorgd heeft dat tot op heden er geen volwaardige regering is, zal ik gebruik moeten maken van mijn fantasie, immers veel over het verloop van de gesprekken lekt er niet uit naar de pers. Elke "nuchtere" Vlaming zal stellen dat Wallonië fout gestemd heeft. In het Noorden rechts, in het Zuiden links. Dus de Walen hadden maar rechts moeten stemmen en de gesprekken hadden veel vlotter verlopen. Of denkt U echt dat Bart De Wever moet dineren met de minister van Financiën, tot nader order partijleider van de MR, Didier Reynders om te weten te komen hoe de financiële staat van dit land is? De constante strijd tussen het rechtse N-Va en het linkse PS om zoveel mogelijk van hun respectievelijke partijprogramma gerealiseerd te krijgen, zorgt volgens mij voor een totale blokkade van de gesprekken. Dat ze beiden niet echt bereid zijn om toegevingen te doen, moge duidelijk zijn uit de uitspraken van beide partijvoorzitters. Zou het dan echt zo zijn dat we twee totaal verschillende democratieën geworden zijn?

    Als Bart De Wever het nog vaak herhaalt, ga ik het misschien zelf nog geloven. Hij, en met hem waarschijnlijk nog vele anderen, zijn alvast tot die conclusie gekomen. Ik daarentegen blijf geloven in de Belgische formule. Niet dat ik zo'n belgisist ben, maar omdat ik geloof in het compromis. Het werkt want we hebben het jaren zelf ervaren hier in België, maar het wordt nog dagelijks toegepast over heel de wereld. Denken we maar aan de Europese Unie waar 27 lidstaten altijd weer tot een compromis komen. Europa dat, naargelang de tekst die je leest, 70 tot 90 procent van de Belgische wetgeving produceert. Dus waarom zou het dan nu in België niet werken? Daar zijn volgens mij verschillende verklaringen voor. Ten eerste is er de ongelijkheid in kennis. De N-Va, die een relatief nieuwe partij is, heeft een gebrek aan kennis en knowhow. Dit tegenover een partij als de PS met een eigen onderzoekscentrum is alles behalve goed voor het zelfvertrouwen. Voor toch toegang te hebben voor deze expertise hebben ze moeten aankloppen bij de voormalige kartelpartner CD&V. Dit zal tevens geen goed gedaan hebben voor de N-Va onderhandelaars, maar is wel te begrijpen voor zo'n nieuwe partij.

    Naast de ongelijkheid in expertise en vaardigheden zal het Vlaamse karakter van de N-Va de onderhandelingen zeker bemoeilijkt hebben. Dit wordt vaak voorgesteld als het grootste probleem, maar is volgens mij slecht één van de problemen. Mag een Vlaamse partij geen Vlaamse uitstraling hebben en Vlaamse eisen hebben? In dit federale land kun je niet anders antwoorden dan: Jawel!. Het probleem ligt in het feit dat de N-Va pleit voor een onafhankelijk Vlaanderen, door de verdamping van België wat dat moge zijn. Onderhandelen met een partij die als uiteindelijk doel heeft het einde van een land, kan nooit makkelijk zijn. Wanneer zullen ze tevreden zijn? Als ze maatregelen hebben die het einde zo goed als zeker inluiden? Het lijkt me toch een ongemakkelijke spreidstand waarin de N-Va zich nu bevindt. Enerzijds gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen en anderzijds bouwen aan het België van morgen. Zelf zie ik meer heil in een confederaal model waarin beide gemeenschappen een beleid kun voeren dat aangepast is aan de noden. Dit even geheel terzijde.

    Tot slot is er het probleem van de verkiezingen. Bart De Wever, wiens peilingen er het rooskleurigste uit zien, liet enkele dagen geleden de bom vallen. "Verkiezingen zijn het enige plan B", en dat mag men vrij letterlijk nemen. In de achterhoofden van de onderhandelaars zit dit spook al een tijdje mee te spelen. Iedereen heeft schrik om de zwartepiet te krijgen voor het mislukken van de onderhandelingen. Toch hoort men de laatste dagen niets anders als pessimistische berichten over de kansen van de onderhandelingen. De vraag lijkt zich te verschuiven van "Hoe kunnen we eruit geraken" naar " Hoe kunnen we hier positief uit geraken, liefst met stemmenwinst". En dus zal het nog even duren voordat de onderhandelingen afgelopen zijn. Net zolang totdat de top van de N-Va merkt dat de publieke opinie er genoeg van heeft. Dan kan hij de Franstalige weer de schuld geven en is zijn thema, het einde van België, het verkiezingsthema. Winst gegarandeerd. Of dit echt zo is moet nog blijken want ik kan moeilijk geloven dat de helft van de N-Va stemmers effectief het einde van België wenst.

    Zijn de onderhandelaars dus onverantwoord bezig? Ik vind van wel. Ze brengen ons land in gevaar in tijden dat wij, net zoals onze buurlanden, drastisch moeten saneren in onze overheidsuitgaven. Partijbelang gaat boven het "gezond verstand" waar Bart De Wever zo vol lof van is. In plaats daarvan zou men beter denken aan het belang van de burger, de inwoner van dit land, en stoppen met polarisatie die samenwerking steeds moeilijker maakt.

    30-11-2010, 00:00 Geschreven door Randy.cuppens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Regeringsonderhandeling, Onafhankelijk Vlaanderen
    Zoeken met Google



    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs