Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
20-01-2015
Gehakt gebraad in een jasje van korstdeeg
Wil je eens wat leuk op tafel zetten voor de kinderen dan ga je vast en zeker met dit receptje succes oogsten.
Nodig :
Voor het deeg :
- 350 gr bloem
- 100 gr vetstof
- 2 eieren
- mespunt zout
- een weinig water
- 1 losgeklopt ei om de bovenkant te bestrijken
Voor de vulling :
- 500 gr gehakt
- 1 ui of sjalotjes
- 2 lepels peterselie
- 2 eieren
- 50 gr chapelure
- peper, zout, thym
- 1 halve paprika
Werkwijze :
het deeg maken door alles onder elkaar te kneden tot het zich een bol vormt. In plastic inpakken en even in de ijskast leggen (half uurtje)
Ondertussen de vulling maken door het gehakt te mengen met de fijngehakte ui en fijngehakte peterselie plus kruiden te mengen. Eieren toevoegen en chapelure en fijngehakte paprika. Goed mengen.
Het deeg uitrollen met behulp van de deegroller tot ongeveer een halve cm en de vulling hierop verdelen. Het deeg versnijden zoals op de foto en dichtvouwen zoals op de foto.
De bovenkant bestrijken met losgeklopt ei en afbakken in de oven gedurende 90 minuten op 170° C
Nadien versnijden in sneetjes.
Een tomatensaus en boontjes zijn hier heel lekker bij.
Mijn liefde voor de vogels is groot....vanwege het slechte weer kon ik vandaag niet gaan fotograferen maar was het wel ideaal om zelf koekjes te bakken en dat deed ik in de vorm van een eend....Weeral heel gemakkelijk te maken en met benodigdheden die u vast en zeker reeds in huis hebt.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 150 gr suiker (ik nam kokosbloesemsuiker maar je kan ook de gewone witte suiker nemen )
- 1/2 zakje bakpoeder
- 60 gr gezouten boter
- 1 ei
- 2 eetlepels water ( om ze te bestrijken)
Werkwijze :
Doe alles te samen in de keukenrobot en meng onder elkaar tot dat het deeg een bol vormt. Indien je geen keukenrobot hebt dan kneden met je handen ;-) Het deeg in een bol vormen en bedekken met plastic folie en een uurtje in de koelkast bewaren. Nadien uitrollen met de deegroller en uitsteken met de middelste ring van de Tupperware uitsteekvorm, heb je die niet neem dan een limonade glas maar zeker niet de mini tartelettesnijder want die is net te klein.
De ronde lapjes dan dubbel plooien en met een mes bovenaan een snede maken tot op een cm van de rand (zie foto) en buig deze rand naar boven voor de nek en kop. Maak dan nog 2 kleine sneetjes voor de veren.
Met 1 bakvaste chocoladeparel vorm je het oog.
Bestrijk met behulp van het patisserieborsteltje wat water over de koekjes.
Bak af in een voorverwarmde oven van 160° gedurende ongeveer een kwartiertje. Hou het wat in de gaten afhankelijk van je oven.
Bewaar in de ronde clickplus van Tupperware. Deze houdt de koekjes wekenlang krakend vers.