Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
26-07-2013
Rillettes van sardientjes
Een heerlijk aperitiefhapje bij deze zomerse temperaturen. Bovendien in een wip klaar.
Nodig :
- 1 blikje sardientjes
- 60 gr platte kaas
- 1 koffielepeltje mosterd
- fleur de sel
- wat kappertjes (facultatief)
- een plukje peterselie of dille (facultatief)
Werkwijze :
Haal de sardientjes uit het blikje en laat de olijfolie of nat eraf lopen. Doe ze in een tupperware ruimtekommetje en prak met een vork plat, roer hier de rest van de ingrediënten onder en klaar is de rilette. Voor een mooie prestatie kan je het mengsel terug in het blikje doen en het deksel half open zetten. Lekker op toastjes, stokbrood, tussen de boterham op bij broodstengels.
Hier vond men het heerlijk verfrissend, een beetje zoutige toets eraan wat bij deze temperaturen enorm goed af smaakt !
Enorm warm buiten en dan zijn alle dorstlessers enorm welkom, af en toe ben ik het water dan even beu en zoek ik alternatieven zoals met dit heerlijke drankje wat in een mum van tijd klaar is met de turbomax.
Nodig :
- een stuk watermeloen
- kokoswater
- limoen of bij gebrek hieraan een pompelmoes
- enkele blaadjes munt als decoratie
Werkwijze :
Schil de watermeloen en ontdoe hem van de pitjes, snij hem in kleinere stukjes. Doe de stukjes in de turbomax samen met de uitgeknepen limoen. Mix hem fijn en voeg dan het kokoswater toe. Trek nog een paar keer aan het touwtje zodat alles goed gemengd is. Serveer in een glas en werk af met de munt. Frisse dorstlesser en bovendien zonder suiker !
Een tian is een typische ovenschotel uit de Provence, het is een aardewerken schaal vol met groenten belegd en in de oven gegaard. De ultra pro zou hier heel goed voor geschikt zijn. Ideaal als bijgerecht bij de BBQ, maar uiteraard ook gewoon te serveren.
Het kan heel makkelijk op voorhand worden klaargemaakt en een 3 kwartier op voorhand in de oven worden gestoken. De bereiding is lekker zowel warm, lauw als koud. Persoonlijk vond ik de overschot de dag nadien koud nog lekkerder. Het zal hier zeker en vast nog dikwijls op tafel komen.
Nodig :
- 2 grote uien
- 2 groene courgetten
- 1 gele courget
- 3 tomaten
- 1 aubergine
- olijfolie
- provençaalse kruiden
- 2 takjes rozemarijn
- enkele blaadjes laurier
Werkwijze :
Was de groenten, snij ze met de mandoline in schijven van 1/2 cm dikte of doe dit met het groentenmes. Schik de schijfjes afwisselend op zijn kant en goed tegen elkaar aangedrukt in de ovenschaal. Doe dit zo dat alles goed vol zit. Overgiet met een straaltje olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden en leg tenslotte nog 2 takjes rozemarijn en enkele blaadje laurier op de bereiding.
Zet de schotel eerst 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en giet na die tijd het vocht uit de schaal, zet de schaal terug in de oven van 180°C voor ongeveer nog 30 minuten.
Heerlijk, heerlijk.................U waant zich op vakantie wanneer de geuren zich verspreiden !
Zoveel abrikozen momenteel te verkrijgen op de plaatselijke marktjes....en dan zoek je naar geschikte receptjes natuurlijk.
Dit recept is gemakkelijk te maken, heel lekker en bovendien goed voor 12 personen.
Nodig :
- 200 gr boter
- 70 gr suiker
- 250 gr bloem
- 1 pot versgemaakte abrikozenconfituur
Nodig voor deeg van de bovenkant
- 150 gr amandelpoeder
- 150 gr suiker
- 80 gr boter
- 3 eierenen
- 30 gr maïzena
- enkele druppels amandelextract
- amandelschilfers
Werkwijze :
Voor het onderste deeg mix je de boter en de suiker goed onder elkaar, en voeg er dan de bloem bij en weer goed onder elkaar mengen.Zet dit deeg afgedekt een kwartiertje in de koelkast om op te stijven.
Ondertussen begin je aan het deeg voor de bovenkant. Hiervoor mix je alle ingrediënten te samen onder elkaar.
Wanneer deeg 1 is opgesteven strijk je het uit op een rechthoekige bakvorm van ongeveer 22 x 28 cm grootte. (Invetten en bebloemen eerst of bakpapier in gebruiken. Druk het bovenkant goed aan met je vingers of met een lepel. Zet het 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Het is dan nog niet helemaal gebakken, strijk er de abrikozenconfituur nu overheen en daar bovenop deeg 2 met de amandelpoeder erin en eventueel als optie nog amandelschilfers naar eigen smaak.
Zet het gebak nu terug in de oven om verder af te bakken gedurende 30 minuten.