Klop de boter samen met de suiker en zout tot een romig geheel. Meng er de bloem door en kneed tot een samenhangend geheel. Maak er een bol van en bekleed met plastiekfolie en laat een uurtje in de ijskast rusten. Vet een boterkoekvorm in of een bakvorm met afneembare ring...deze keer geen siliconen vorm dus. Druk het deeg in de vorm en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en maak met een vork een ruitpatroon. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Afgelopen week snelle koffiekoekjes gemaakt met vierkante bladerdeeglapjes.
Nodig :
- 6 bladerdeeglapjes van 10 x 10 cm
- chocoladeparels
- frangipannebeslagje : 1 ei, 30 gr suiker, 60 gr amandelpoeder, 30 gr boter
- beetje pudding klaargemaakt in microplus schenkkannetje : 1/2 l melk, 35 gr vanillepuddingpoeder, 3 soeplepels suiker
- wat aardbeien of fruit naar eigen keuze
Werkwijze :
Bladerdeeglapjes inknippen volgens de foto's hieronder. Wat afgekoelde pudding opdoen en bestrooien met chocolade parels. Of bladerdeeglapje met wat frangipannebeslagje erop en dan nog appel, peer of aardbeien erop. De lapjes plooien zoals op de foto's en bestrijken met een losgeklopt eigeel.
Bakken op 180 °C in een voorverwarmde oven gedurende een 20 minuten
- het lege blik van de tomaten nog eens gevuld met water
- een soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor het vleesvulsel :
- 450 gr gehakt
- 120 ml vleesbouillon (water +vleesbouillonblokje)
- 1 teentje knoflook
- 3 soeplepels paneermeel
- 1 ei
- 5 soeplepel gemalen parmezaanse kaas
- pezo naar smaak ( peper +zout)
- 1 soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor de bechamelsaus :
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 1/2 l melk
- pezo, nootmuskaat
Werkwijze :
Het gehakt rul bakken in de antikleefpan. De vleesbouillon toevoegen en een 20 minuutjes laten sudderen met een deksel op de pan. De geperste knoflook toevoegen en kruiden met pezo. Als het afgekoeld is dan het paneermeel, het ei en de kaas erbij voegen en alles goed mengen. Indien het gehakt niet vochtig genoeg is kan je er wat van de tomatensaus nog aan toevoegen.
Voor de bechamelsaus. De boter smelten op het vuur, bloem toevoegen en wat laten droogbakken, melk toevoegen en goed roeren met de klopper, kruiden met pezo, nootmuskaat naar smaak.
De tomatensaus bereiden, snij de selder, wortel, sjalot heel fijn. (Ik heb hiervoor de extrachef gebruikt) In een pan wat olijfolie doen en hierin de groenten fruiten, de tomaten en het water toevoegen als ook wat provençaalse kruiden.
Als de voorbereiding gebeurt is dan de pastabuizen vullen met het natte gehakt.
De tomatensaus in de ovalen ultra pro van 2 l gieten op de bodem. Hierop de cannelloni plaatsen en overgieten met de bechamelsaus. Eventueel nog wat geraspte kaas erover heen strooien.
De schotel gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° C plaatsen.
Het voorafje voor vandaag is klaar!......Heel simpel te maken met de mandoline en de Microgourmet.
Nodig :
- 1 courgette
- 2 tomaten
- provence kruiden
- peper en zout
- olijfolie
De courgette en tomaten wassen en met de mandoline fijnsnijden. Een torentje maken door afwisselend een schijfje courgette en tomaat te leggen in de microgourmet, op elk laagje doe je een beetje zout,peper en herbes de Provence. De microgourmet afsluiten met het deksel en 18 minuten stomen in de microgolfoven. 10 minuten nog laten rusten met gesloten deksel en op een bordje schikken en besprenkelen met enkele druppels olijfolie.
Gestoomde aardappeltjes met asperges en grijze garnalen
Ons voorgerecht daarnet klaargemaakt in de microgourmet....die heeft hier vandaag trouwens al overuren gedaan.
Nodig voor dit simpel en feestelijk voorgerecht voor 4 personen :
- 3 vastkokende aardappelen
- 12 asperges (ik had een pak van een halve kilo gekocht)
- cocktailsaus
- grijze garnaaltje ( pakje gekocht van 200 gr)
- persillade : een handvol peterselie, een sjalotje, wat paneermeel en wat olijfolie
Werkwijze :
De aardappelen in de schil gaarstomen gedurende 18 minuten in de micro gourmet. Laten afkoelen en in schijfjes snijden van bijna 1 cm. De asperges schillen en gaarstomen eveneens in de microgourmet ong. 12 minuten. De persillade bereiden door de peterselie te mengen met de olijfolie,paneermeel,fijngesnipperd sjalotje. Dan de aardappelen schikken op het bordje 3 schijfjes per persoon, hierop wat persillade doen en een beetje grijze garnalen. Naast elk aardappelschijfje een gestoomde asperge leggen en hiernaast met een koffielepeltje wat cocktailsaus uitsmeren.
Gemakkelijk op voorhand te maken en kan ook met groene asperges
Gisteren een BBQ gedaan en als dessertje deze crumble geserveerd........daar een bolletje ijscrème bij...en het was feest ;)
Nodig :
- 100 gr boter
- 100 gr bloem
- 100 gr amandelpoeder
- 100 gr ruwe rietsuiker ( kan ook met buine of witte suiker)
- een handvol amandelschilfers
- 50 gr havermout
- 6 à 7 rababerstengels
- 200 gr aardbeien
- 3 soeplepels witte suiker
Werkwijze:
De boter, bloem, suiker, amandelpoeder, havermout mixen tot een kruimelige massa, daarna de amandelschilfers toevoegen.De rabarber ontdoen van zijn vliesje en in stukjes snijden van 2 cm. De aardbeien doormidden snijden en bij de rabarberstukjes mengen en in de ovale ultra pro van 2 l doen. Overstrooien met de crumble massa. Bakken in de oven van 180°C gedurende een 25 minuten.