Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
07-04-2012
Varkensgebraad met spekblokjes en druiven
Heerlijke feestmaaltijd voor de paasdagen. Deze schotel heb ik ooit leren maken tijdens een 2 jarige opleiding huishoudelijke koken. Doordat ze dit hier thuis graag lusten komt ze dan ook geregeld op tafel. Heel eenvoudig om te maken en super lekker.
Nodig :
- 1 kg varkensgebraad of 1 kg varkenshaasje zoals ik deze keer had gedaan. - 1 blik druiven op sap of verse druiven kan ook altijd maar dan liefst gepeld - 1 ajuin - 200 gr gerookte spekblokjes - thijm - peper, zout - boter - 2 dl witte wijn - 1 soeplepel maizena
Werkwijze :
Doe boter in de kookpot en laat smelten. Doe het gebraad of varkenshaasje in de kookpot en laat aanbakken. Kruid met peper en zout. En draai een keertje om zodat alle kanten aangebakken zijn. Snij een ui fijn met behulp van de turbochef en voeg deze bij het gebraad samen met de gerookte spekblokjes. Laat meebakken en voeg dan de witte wijn toe en laat verder garen. Voor varkenshaasje volstaat een 20 minuten voor 1 kg varkensgebraad mag je 45 minuten reken. 10 minuten voor het einde van de baktijd voeg je de druiven uit blik samen met het sap toe. De saus nog binden met wat maïzena of sausbinder. Eventueel kan je er nog een scheutje room aan toevoegen maar zelf heb ik dit niet gedaan.
Nog eens een receptje waar weinig werk aan is. Want de laatste tijd heb ik iets te weinig tijd om uitgebreid te koken of te bakken vanwege mijn aktiviteiten in "la douce France". Deze keer heb ik gekozen voor madeleines. De siliconen vorm is helaas niet van tupperware want die is niet meer in de verkoop.
Nodig voor 40 mini madeleines :
- 2 eieren - 1 eigeel - 100 gr suiker - 125 gr zelfrijzende bloem - 90 gr boter - oranjebloesemessence
Werkwijze :
Eieren + eigeel goed kloppen samen met de suiker. Gezeefde bloem toevoegen en goed mengen. De boter in het microschenkkan doen en smelten in de microgolfoven. Deze dan bij het eieren/suiker/bloem mengsel bijvoegen. De oranjebloesemessence toevoegen naar smaak. Deeg dan 2 uren in de ijskast bewaren. De madeleinevorm vullen voor 3/4 en bakken in een voorverwarmde oven van 200°C ongeveer 12 minuten. Laten afkoelen een beetje alvorens ze uit de vorm te halen.
Sinds gisteren online te raadplegen : de nieuwe tupperware catalogus op www.tupperware.be onder item produkten.
Enkele nieuwigheden zijn erbij gekomen en verder ook wat prijsaanpassingen. Nieuwe artikelen o.a. :
- gloednieuwe slijpmuis die ook werkt voor gekartelde messen, - vierkante micro-pops (om op te warmen in de microgolf), - taartschep (ideaal ook om wafels van elkaar te snijden bij het bakken ervan), - omeletparty, - vierkant uitlek allegra mandje, - ronde ultra pro in laag en hoog model (super produkt), - schenkkan vierkant 2 l, - aardappeldoos, - ajuindoos