Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
01-10-2011
Pasta met gerookte zalm
Op vraag van mijn man heb ik gisteren eens een pasta gemaakt met groenten en gerookte zalm. Hij vond het echt lekker en het was nog super vlug klaar ook. Wellicht zal het nog eens herhaald worden.
Nodig :
- 500 gr spirelli - 1 prei - 1 kleine ui - 3 wortelen - 1 kruidenbouillonblokje - peper en zout - 200 gr gerookte zalm - 1 dl witte wijn - 2 dl room - 1 soeplepel maïzena - ultra pro
Werkwijze :
De spirelli koken in de tupperware pastakoker of in het serveerwonder of gewoon op de klassieke wijze : in ruim water in een kookpot. De pasta zeker niet te plat koken. Persoonlijk heb ik hem graag "al dente". Er moet nog een beetje beet in zitten. De groenten schoonmaken en in fijne reepjes snijden. Dan de prei, ui en wortel samen in de ultra pro pot doen en 5 min op 800 watt zetten. Onder elkaar roeren de witte wijn, peper en zout toevoegen. Nog eens 3 min. terugzetten op 800 Watt. Terug onder elkaar roeren. In de shaker de room samen met het kruidenbouillonblokje en 1 soeplepel maïzena doen en goed schudden. Toevoegen aan de groenten en nog eens 4 min. terug in de microgolf zetten op 800 watt. Nu de spirelli bij de groenten voegen en de snippers gerookte zalm. Alles onder elkaar mengen en afwerken met gehakte peterselie. Voor dit laatste gebruik ik graag mijn turbomax. Een geweldig machientje welk in geen enkele keuken zou mogen ontbreken.
Gisteren heb ik van mijn buurvrouw een zak vol walnoten gekregen en daar was ik best blij. Het is dan ook echt de periode van de noten nu en dit jaar is er precies een grotere oogst dan normaal. Een van de volgende dagen wil ik nog graag een "salsa di noci" gaan maken hiermee. Maar vandaag heb ik er een heerlijke notentaart van gebakken.
Nodig :
Voor het zanddeeg :
- 250 gr zelfrijzende bloem - 125 gr boter - 100 gr suiker - 1 ei
Voor de notenpasta :
- 200 gr boter - 350 gr gemalen amandelen - 300 gr suiker - 3 eieren - 150 gemalen walnoten
Bereiding :
Voor het deeg meng je alle ingrediënten goed onder elkaar tot een homogene bol. Pak het in met plastiekfolie en leg het een half uurtje in de koelkast. Rol het nadien uit. Leg eerst bakpapier in de siliconen bakvorm en daarop het deeg zodat het nadien gemakkelijker uit de vorm komt. Voor de notenpasta : meng de boter met de suiker. Klop goed door elkaar. Doe dan de eieren erbij en klop weer goed onder elkaar. Voeg dan de amandelpoeder toe en de gemalen walnoten. Ik heb de noten eerst ontdaan van de harde schil en dan ze door het tupperware kaasmolentje gedraaid. Dat gaat heel goed en is vlug gebeurd. Meng alles nog eens goed door elkaar en doe de notenpasta op het deeg. Bak af op 180°C gedurende 50 min.
Deze keer is geen receptje van eten maar van een heerlijk aperitiefje.
Eigenlijk is het een plaatselijk aperitiefje uit de Vendée streek in Frankrijk. Maar even goed kan je de sleedoorn hier ook vinden en dus zelf maken. Wat heb je nodig :
1 liter rode wijn 2 dl brandewijn 200 gr witte suiker of 200 gr honing mag ook een flinke bos jonge scheuten van de sleedoorn (épine noire of prunelier)
Dit alles doe je samen in een emmer of glazen bokaal. Je moet het vooral goed kunnen afsluiten. Laat het geheel 24 uren trekken en af en toe eens roeren. Filteren en overgieten in een mooie fles. Het geheel heeft dan een amandelsmaakje gekregen.
De periode dat je jonge scheuten hebt aan de sleedoorn is wel in de maand mei. Voor diegene die het ook eens willen proberen zullen nog even geduld moeten uitoefenen. Maar binnen een maand ongeveer kan je wel de vruchten ervan plukken en ook daar is een lekker drankje van te maken. Maar dat zal ik morgen posten. Omdat ik vandaag pas mijn gezeefd drankje in een mooie fles heb gegoten dacht ik eraan om dit ook even mee te delen.