voornaam: Hugo bijnaam: Easywalk geboorte jaar : 1956 woonplaats: Hasselt (B) hobby's:fietsen,wandelen,lezen, muziek beluisteren,film,petanque. ben op brugpensioen sinds 2015. ik was 39 jaar machine operator bij Brouwerij Alken-Maes.
hieronder de teller van het aantal bezoekers door de jaren heen op mijn wandelblog
Wandelen, Wandelen is een prima activiteit bij gewrichtspijn. Hardlopen juist weer niet. Wanneer je gaat rennen, belast je je knieën en enkels, omdat ze steeds een klap moeten opvangen wanneer je voeten de grond raken. Bij een wandeling is de belasting op je knie- en enkelgewrichten juist minimaal. Stevig doorwandelen mag ook. Het is prima wanneer je na een stuk lopen je spieren voelt. Overweeg ook om af en toe de gebaande paden achter je te laten. Een wandeling dwars door de natuur met kleine hoogteverschillen (hiking) is een uitstekende manier om je spieren te versterken. Zorg wel voor goede wandelschoenen en overdrijf niet: bergbeklimmen is weer wat teveel van het goede.
artikel uit gezondheidsnet
Een interessant adres?
INDIEN JE EEN WANDEL TIP HEB VOOR MIJ GEEF HET ADRES HIERBOVEN IN. NIEUWE WANDELINGEN ZIJN ALTIJD WELKOM.
Op wandel met GPS - ontvanger. Ik doe voorlopig nog steeds het liefst wandelingen met bewegwijzering. Wie weet doe ik het in de toekomst wel met GPS. Omdat veel wandelaars wel al hun wandelroutes uitstippelen met de GPS (zie hier onder):
De gps-ontvanger is een handig apparaatje voor het vinden van de weg. Het weet altijd waar u bent, hoe snel u zich verplaatst en in welke richting u moet lopen.
Een gps is een ontvanger van signalen van satellieten. Een gps kan hiermee uw positie bepalen. Dit kan zowel tweedimensionaal (waar ben ik op de kaart?) als driedimensionaal (hoe hoog sta ik?). Een gps kan ook allerlei routepunten (waypoints) in zijn geheugen opslaan en u van en naar deze routepunten brengen door middel van een eenvoudige pijl die u moet volgen. Daarnaast heeft een gps vaak vele extra's: hij rekent ook de richtingshoek uit naar uw volgende waypoint (bijvoorbeeld een berghut, een kampeerplek of bergtop). Ook bepaalt hij de snelheid waarmee u de hut of de top nadert en kan nagaan hoe lang u in (kilo-)meters en in tijd van bijvoorbeeld uw kampeerplek verwijderd bent.
Een gps heeft één belangrijke voorwaarde, en dat is dat de gps-ontvanger vrij uitzicht heeft op tenminste drie satellieten. De ontvanger moet de hemel dus goed kunnen 'zien'. Door steen, hout en dicht bladerdek heeft een gps geen ontvangst. Door glas, tentdoek e.d. is het echter wel mogelijk. Geen ontvangst dus in de berghut of in je sneeuwhol en problemen met navigatie zijn te verwachten in kloven en couloirs en in een dicht bos, zeker als het bladerdek nat is.
De gps legt punten vast door middel van coördinaten. Zo'n punt wordt een waypoint genoemd. Een waypoint kan u vanaf een (digitale) kaart handmatig (of via uw pc) in de gps invoeren, maar u kan ook in het veld waypoints markeren. In de gps kan u zo'n waypoint een naam of een nummer geven. Behalve punten kunnen ook complete routes in de gps worden geprogrammeerd. Dit is eenvoudig te doen door meerdere waypoints achter elkaar in een gps 'route' op te nemen en deze route onder een aparte naam op te slaan. Als u deze route wil volgen dan selecteert u deze en de gps leidt u langs alle routepunten. Als de gps tijdens de gehele wandel-, fiets of kanotocht aan staat, dan wordt deze gehele route vastgelegd als een 'track'. Een track is ook een route, alleen zijn de waypoints veel regelmatiger (bijvoorbeeld elke minuut) vastgelegd en daarom is een track veel preciezer. tekst uit: ANWB wandelen met GPS. website WWW.ANWB.NL
wandelnetwerk Een wandelnetwerk is, in navolging van een fietsroutenetwerk, een netvormig systeem van wandelroutes, waarbij van knooppunt naar knooppunt wordt gewandeld. Zo kan men zelf zijn wandelroute samenstellen, dit in tegenstelling tot uitgezette wandelroutes, zoals rondwandelingen, Grote Route-paden of lange-afstandswandelingen.
Aangezien het wandelen langzamer gaat en meer paden gebruikt kunnen worden is een wandelnetwerk fijnmaziger dan een fietsroutenetwerk.
Voorbeeld: Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug:
Op deze foto genomen op de Kastelse Bergen bevindt men zich op knooppunt 74 en wordt de richting van knooppunten 75 en 82 aangegeven. Bij wegsplitsingen onderweg worden de te begeven nummers nogmaals herhaald. Hetzelfde principe zoals bij gewone wegaanduidingen maar de namen zijn vervangen door nummers.
Gmap pedometer: Mijn zelf uitgestippelde wandeling zal ik in de toekomst berekenen met de Gmap pedometer. Het gratis programma van google berekend de wandelroutes nauwkeurig tot op de meter. klik hieronder: www.Gmap-pedometer.com
wandelen en gezondheid, Het advies om iedere dag tenminste tienduizend stappen te zetten, blijft overeind. De onderzoekers willen alleen dat daar nu aan wordt toegevoegd dat rustig wandelen nauwelijks bijdraagt aan een betere gezondheid.
Om te kijken hoe gezond rustig wandelen is, vergeleken de onderzoekers de conditie van mensen die hun eigen wandeltempo bepaalden, met die van mensen die gedwongen werden om zich meer in te spannen. Het bleek dat de laatste groep met een lagere hartslag en bloeddruk en een betere zuurstofopname aanzienlijk fitter was dan de 'gewone wandelaars'
Wandelen tegen dementie: het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch hebben onderzoekers ontdekt dat geregeld wandelen - zo'n drie keer per week gedurende 30 tot 45 minuten - de mentale achteruitgang kan vertragen. Dat meldt de krant The Guardian.
Een onderzoek bij meer dan honderd mannen en vrouwen van zestig tot tachtig jaar heeft aangetoond dat enkele verkwikkende wandelingen per week de prefrontale cortex en de hippocampus vergroten. Dat zijn de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor de cognitieve functies en het geheugen.
Over een periode van een jaar vergrootten beide hersendelen met twee tot drie procent. "Dat klínkt misschien als een bescheiden resultaat, maar het is alsof je de klok met één ŕ twee jaar terugdraait", zegt professor Kirk Erickson, neurowetenschapper aan de universiteit van Pittsburgh. "Terwijl de rest van de hersenen kleiner werden, zagen we in deze delen een verbetering optreden."
Wandel schoenen
Welke soorten wandelschoenen zijn er? Welk soort schoen is het geschiktst voor mij?
Wandelschoenen zijn er in soorten en maten, van sportsandaal tot bergwandelschoen. Welke schoen u koopt, hangt af van hoe u de schoen wilt gebruiken. - Is het voor een korte boswandeling of een meerdaagse trektocht? - Wilt u ook over onverharde paden lopen? - Heeft u extra steun nodig bij de enkels? Als u daarin een keuze heeft gemaakt, komt het erop aan een schoen te vinden die goed past.
Hieronder vindt u informatie over achtereenvolgens:
Soorten schoenen
Kopen en passen
Onderhoud
Wandelsokken
Soorten schoenen
De meeste fabrikanten en winkels verdelen wandelschoenen in vier gebruikscategorieën: van A tot en met D. De prijzen variëren van & euro 45 voor een eenvoudige A-schoen tot &euro 225 voor een robuuste C-schoen.
Kenmerken categorie A
Lichte en soepele wandelschoenen.
Bedoeld voor dagwandelingen over goede paden.
Verkrijgbaar in een lage en een halfhoge variant.
De zool is uiterst soepel.
Kenmerken categorie B
Ook bekend als de trekking- of bergwandelschoen.
Het loopcomfort van een sportschoen en de stevigheid van de bergwandelschoen.
De zool is stijver dan bij de A-schoen
Het bovenwerk is wat steviger dan bij de A-schoen.
De halfhoge schacht geeft steun aan de enkels.
Vooral geschikt voor langere en meerdaagse wandelingen met bagage, zolang er sprake is van een pad.
Kenmerken categorie C
Bedoeld voor trektochten door ruig terrein.
Aanzienlijk robuuster uitgevoerd dan de B-schoen.
De zool buigt slechts een beetje.
Kenmerken categorie D
Zware bergschoenen met een stijve zool.
Vooral gebruikt door bergbeklimmers.
Naast deze indeling in categorieën, vindt u in de winkel ook enkele buitenbeentjes:
Kinderschoenen
Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze goede schoenen dragen. De meeste kinderschoenen hebben een sterke profielzool die makkelijk te buigen is. Daardoor zijn ze voor allerlei activiteiten te gebruiken.
Kopen en passen
Voor u een schoenenwinkel binnenstapt, moet u zich eerst afvragen waarvoor u de schoen wilt gebruiken. Als u alleen kortere dagwandelingen maakt in Nederland, zal de keuze snel gemaakt zijn. Moeilijker wordt het als u dezelfde schoenen wilt gebruiken voor langere wandelingen in Zweden of op Corsica.
Ook kan het zijn dat u bewust kiest voor een schoen in een lichtere of zwaardere categorie. Een reden kan zijn dat u zwaarder of juist lichter bent dan de gemiddelde wandelaar. Of dat u zwakke enkels hebt of vaak met zware bagage loopt.
In de gespecialiseerde winkels helpen ze u graag bij het vinden van de juiste schoen. Een overzicht van buitensportwinkels vindt u in de Groene Gids voor de Buitensport op www.oppad.nl.
Welke categorie u ook kiest, het belangrijkste is dat een schoen goed past. Uitgebreid passen in de winkel is dus absoluut noodzakelijk. Hou daarbij rekening met de volgende richtlijnen:
Begin met een maat groter dan uw dagelijkse schoen. Bedenk dat uw voeten in de loop van de dag iets zwellen.
Pas de schoen met de (wandel)sokken die u straks ook draagt. In sommige winkels hebben ze daarvoor speciale passokken bij de hand.
Zet de voet stevig vast in de hak van de schoen en veter dan de schoen dicht. Controleer of u de tenen vrij kunt bewegen. Ook bij het afdalen mogen de tenen de voorkant niet of nauwelijks raken. Probeer dat uit op de schuine helling die veel buitensportzaken hiervoor hebben aangelegd.
De voet moet zo min mogelijk schuiven tijdens het wandelen. Let ook op de hiel: die mag niet op en neer gaan, anders ontstaan blaren.
Controleer of de breedte van de schoen past bij de breedte van uw voet. Zeker bij afwijkende voeten is dit belangrijk. Meldt dit ook aan de verkoper, want hij weet welke fabrikanten smalle of juist brede schoenen in het assortiment hebben.
Let op het buigpunt van de zool. Die moet samenvallen met het buigpunt van de voet.
Heeft u een passende schoen gevonden? Probeer dan nog eens een andere maat of een ander merk. Spijt achteraf is zonde. Als u eenmaal aan het wandelen bent kunt u niet meer terug!
Onderhoud
Goede wandelschoenen zijn duur, dus wees er zuinig op. Het onderhoud is niet moeilijk, maar vraagt wel wat tijd en aandacht.
Laat natte schoenen goed drogen, bijvoorbeeld door er kranten in te stoppen.
Behandel leren schoenen regelmatig met een onderhoudsmiddel.
Veeg leren binnenvoeringen van tijd tot tijd schoon met een vochtige doek om zoutvorming te voorkomen.
Droog schoenen nóóit bij de verwarming of in de volle zon!
Als u de schoenen netjes onderhoudt, gaan ze zonder problemen vele jaren mee. Kleine gebreken, zoals losse stiksels of kapotte veterhaakjes, zijn door een vakman snel te repareren.
Ook is het mogelijk om een nieuwe zool aan te brengen of de schoen te verbreden, verhogen of verlagen. De meeste buitensportzaken beschikken hiervoor over gespecialiseerde schoenmakers.
Wandelsokken
Heeft u vaak last van blaren? Misschien komt dat wel door verkeerde of oude sokken. Goede wandelsokken zijn essentieel om voetproblemen te voorkomen. Ze zorgen voor schokdemping, het opvullen van onvolkomenheden in de pasvorm van de schoen en voor het opnemen van transpiratievocht.
De belangrijkste taak van een sok is het drooghouden van de voethuid. Wol en katoen zijn daarvoor minder geschikt en kunnen zelfs blaren veroorzaken! Daarom is de moderne wandelsok vaak gemaakt van kunstvezels. Om het draagcomfort te verbeteren is de binnenzijde soms voorzien van een laagje dat geen vocht opneemt.
Tip: trek bij meerdaagse wandelingen (minimaal) één maal per dag droge sokken aan. artiekel uit: ANWB nl. meer info: www.anwb.nl
Regenkleding voor de wandelaar
Sommige buitensportjacks geven een goede bescherming tegen regen, maar u kunt ook kiezen voor een speciaal regenjack of een poncho. Zulke kleding is vaak klein op te vouwen en verkrijgbaar in verschillende prijsklasses.
Regen is voor elke wandelaar vervelend, maar u hoeft er niet voor thuis te blijven. Er zijn prima waterdichte, ademende regenjacks op de markt die voorkomen dat u kletsnat wordt van uw eigen zweet (zie Buitensportjacks). Zulke jacks kosten echter al gauw honderd euro. Dus als de buien niet lang duren is goedkope, niet-ademende regenkleding een goed alternatief.
Soorten regenkleding
In de winkel kunt u kiezen uit verschillende soorten regenkleding. Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden.
Ademende regenkleding Waterdichte, ademende jacks vindt u vanaf ongeveer € 135 (zie Buitensportjacks). Een ademende regenbroek zit daar meestal niet bij, dus die zult u los moeten kopen. Soms heeft een regenbroek een lange rits aan de zijkant, zodat u de broek kunt aanritsen in plaats van aantrekken. Prijzen beginnen bij ongeveer € 70.
Niet ademend regenpak Eenvoudige regenpakken kunt u overal kopen, zelfs voor prijzen onder € 45. Zulke regenpakken zijn handig om mee te nemen voor noodgevallen, maar alleen bruikbaar bij kortdurende buien. Bij langdurige regen gaat u zo veel zweten, dat u ook in het pak kletsnat wordt.
Overigens is een regenjas belangrijker dan een regenbroek. De benen hebben namelijk minder isolatie nodig. Een regenbroek kan ook hinderlijk zijn tijdens het wandelen. Veel wandelaars kiezen daarom voor alleen een goed waterdicht jack.
Regenponcho De oude vertrouwde regenponcho doet het nog altijd prima. Hij beschermt het bovenlichaam tegen de zwaarste regenbuien. Bovendien blijft het zweten binnen de perken door de ruime ventilatiemogelijkheden. Poncho's zijn echter minder geschikt als het hard waait of als het wandelpad moeilijk wordt en u moet klimmen en klauteren.
Een poncho heeft u voor onder € 45. Voor € 10 erbij heeft u een model met een uitbouw voor de rugzak of de kinderdrager, zodat die ook droog blijven.
Gamaschen Een goed Nederlands woord is er niet voor, maar gamaschen zijn beschermhoezen voor de onderbenen en de schoenen. Ze zijn vaak gemaakt van stevig materiaal. Hierdoor beschermen ze niet alleen tegen regen, modder, nat gras etc., maar ook tegen scherpe takken en stenen.
Buitensportjacks
Bij guur of nat weer biedt een fleece-trui onvoldoende bescherming. Voor die gevallen zijn er winddichte (of waterdichte) buitensportjacks. Goede buitensportjacks zijn bovendien 'ademend', dat wil zeggen dat ze het meeste zweet naar buiten afvoeren. Nadeel is dat zulke jacks behoorlijk duur kunnen zijn.
Zolang het droog en niet de koud is, heeft u voldoende aan een shirt of een fleece-trui. Zodra het gaat waaien of regenen, wordt het tijd voor een goed jack.
Bij langere wandelingen kunt u kiezen voor een speciaal buitensportjack. Zo’n jack is gemaakt van licht, winddicht materiaal, dat soms ook waterdicht en/of ademend is. Nadeel van een goed buitensportjack is de prijs, die al snel boven de € 90 uitkomt en kan oplopen tot rond de € 450 voor een expeditiejack.
Buitensportjacks zijn er in allerlei uitvoeringen. Naast winddicht en waterdicht, zijn sommige jacks ook ademend. Dat wil zeggen dat transpiratievocht door de stof naar buiten kan ontsnappen. Zo wordt u onderweg niet kletsnat door uw eigen zweet. Verwacht echter geen wonderen, want bij forse inspanningen kan nooit al het zweet worden afgevoerd.
Globaal heeft u de keuze uit de volgende combinaties van eigenschappen:
Winddicht, ademend, niet-waterdicht Dit is vaak de beste oplossing voor guur, maar droog weer. Het ademend vermogen van zo'n jas is namelijk beter dan van een waterdichte jas. In deze catergorie vallen jacks van bijvoorbeeld: - winddicht fleece; - microvezels (licht, superdun en slijtvast); - katoen; - polyamide; - combinaties van deze stoffen.
Winddicht, ademend, waterdicht Van oudsher is Gore-Tex de bekendste producent van dit materiaal. Daarnaast zijn er inmiddels allerlei concurrenten op de markt die werken met coatings (extra laag 'verf' op het textiel) en membramen (dun vlies dat op de stof wordt geplakt). Nieuw is methode om bestaande stoffen met een laag siliconen ademend en waterdicht te maken.
Alle materialen hebben de eigenschap dat ze water als vloeistof tegenhouden en waterdamp ofwel zweet doorlaten. Dat klinkt fantastisch, maar er zijn ook enkele nadelen:
Niet al het zweet kan worden afgevoerd, dus ook als het niet regent word je gaandeweg nat;
Het ademend vermogen wordt minder als er een bui valt of als het buiten vochtig en klam is;
Ademende én waterdichte jassen zijn duur.
Winddicht, waterdicht en niet-ademend In dit geval spreken we over echte regenkleding, die alleen wordt gedragen tijdens een bui (zie Regenkleding).
Kopen en passen
Voor u een winkel instapt, moet u zich bedenken wat u met de jas wilt gaan doen. Draagt u de jas altijd tijdens een wandeling? Draagt u een vaak een rugzak? Zit het jack meestal in de rugzak en draagt u hem alleen in noodgevallen?
De antwoorden op deze vragen bepalen, natuurlijk samen met het beschikbare budget, welke jacks in aanmerking komen. Let daarbij op de volgende punten:
Capuchons zijn er in diverse uitvoeringen: los, vast en oprolbaar in de kraag. Verder zijn er capuchons met en zonder klep. Voor wandelaars komt vooral de capuchon met een stevige klep in aanmerking. Die beschermt namelijk het best tegen regen en hagel. Vaak zit er een koord in de capuchon waarmee u de opening kunt verkleinen tot een kijk- en ademgat.
Er zijn korte modellen die tot net over de broekriem vallen en langere modellen, die vaak zijn voorzien van een taillekoord.
Voor rugzakwandelaars zijn schouders en ellebogen vaak versterkt met een extra slijvaste stof.
De rits en de zakken moeten met een flap beschermd zijn tegen inregenen. Verticale openingen, zoals de rits, zijn gevoeliger voor inregenen dan horizontale openingen.
Sommige jacks hebben de mogelijkheid om een fleece-vest in te ritsen.
Buitensportjacks kunt u kopen in gespecialiseerde buitensportwinkels, maar ook in gewone sportwinkels (zoals Perry Sport) en soms zelfs bij de kampeersupermarkt. Eenvoudige, winddichte jacks zijn er al vanaf ongeveer € 70. De prijzen voor een waterdicht, ademend jack beginnen bij ongeveer € 135.
De kwalitatief betere (en dus duurdere) jacks vindt u vooral in de buitensportwinkels. Hier bent u ook verzekerd van vakkundige verkopers. Adressen vindt u in de Groene Gids voor de Buitensport op www.oppad.nl.
Onderhoud
Een buitensportjack is een dure aankoop en vraagt dus zorgvuldig onderhoud. En zelfs als u zich netjes houdt aan de onderhoudsregels, zal een jas na een aantal jaren gaan slijten en zal het ademend vermogen afnemen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe intensief u een jack gebruikt. Bij waterdichte, ademende kleding moet u rekening houden met de volgende zaken:
Verwijder vuil en modder zo snel mogelijk, zodat het niet kan indrogen.
Was de kleding met een mild fijnwasmiddel. Daarna goed spoelen: in de wasmachine een extra spoelbeurt geven.
De ANWB verkoopt een speciaal akalivrij vloeibaar wasmiddel dat ook geschikt is voor ademende, water- en winddichte materialen. U kunt het bestellen in de ANWB Webwinkel.
Gebruik geen wasverzachter en wring de kleding nooit uit.
Lees goed de voorschriften op de waslabels, omdat sommige materialen een andere behandeling vragen dan hierboven beschreven.
Een laatste tip: rits de kleding dicht en draai de kleding binnenstebuiten.
mei 2011: werd, met de aanhoudende droogte, dikwijls gemeld dat de alarmfase voor gevaar voor bos en heidebranden opgeschaald werd naar fase rood en fase oranje. Wat betekent dit juist ? zie hieronder.
Code groen
Er is geen brandgevaar.
Code geel
Er is sprake van beginnende droogte. Open vuur maken is verboden. De uitkijktorens in de duinen en heide wordt af en toe bemand.
Code oranje
Er is nu sprake van droogte en een verhoogde kans op brandgevaar. Open vuur maken is verboden. De uitkijktoren in de heide en duinen wordt permanent bewaakt. Bij brand trekt 1 korps er op uit en krijgt steun van andere korpsen indien nodig.
Code rood
Zeer groot brandgevaar. Open vuur maken is verboden. De uitkijktorens worden langer bemand. De brandweer patrouilleert rond gevaarlijke gebieden zoals heide en duinen. Bij brand trekken 4 korpsen er op uit. Zij beschikken over een tankwagen en een boswagen. De brandweer van Essen, Kalmthout, Wuustwezel en Brecht werken samen om de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Bron: Brandweer Essen bedankt brandweer van Essen voor de informatie
-----------------------------------------------
Nordic walking, is wandelen met aangepaste skistokken, die poles worden genoemd. Nordic walking is in Finland ontstaan als zomertraining voor langlaufers. Nordic walkers maken meer gebruik van hun schouders en bovenarmspieren. Een stok voor nordic walking moet zo lang zijn dat hij recht naar beneden wijst wanneer je hem vastpakt en in elk geval niet hoger is dan een hoek van 90 graden met de elleboog. Een stok moet ongeveer 2,5 cm korter zijn dan een skistok voor dezelfde persoon, omdat die is gemaakt om in de sneeuw te steken. Een richtlijn voor de juiste lengte van de stok is de lichaamslengte vermenigvuldigen met 0,68. De pole heeft enkele belangrijke verschillen met de wandelstok:
De voet (schoen) van de pole is schuin geplaatst (bij de wandelstok recht).
De handlussen zijn breder en worden op een bepaalde manier met klittenband om de pols bevestigd (bij de wandelstok zijn het vaak gewone smalle lussen).
Bewegwijzering oké, ter hoogte van de Kluis was er even verwarring hier staan 2 blauwe ruitjes die elk een andere richting uitwijzen (volg het blauw ruitje dat richting Oude Leuvensebaan wijst).
Stevige wandelschoenen en zeker laarzen na periode van regen.
Wil je meer weten over het streekmuseum: Wandeldatum: zaterdag 5 sept. 2009, zon en wolkenvelden (20°).
Ligging / start: aan het Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastersedijk 5 Retie.
Parking: ruime parkeerplaats voor het bezoekerscentrum van het domein.
Afstand: rondwandeling van 8 km.
Wandelwegen: bos en zandwegen, grasstroken en kasseiweg.
Bewegwijzering: houten gele paaltjes met schuine kop als richtingwijzer.
Wandelbord: onder het afdakje aan de ingang (links van het onthaal).
Interessant is het gratis te downloaden plannetje met de wandelroutes op:
De wandeling loopt in het begin en op einde door het bos van 200 hectare groot.
Half weg volgen wij de rand van het bos en een paar wegen langs het domein.
Onderweg komen wij voorbij verschillende mooie vijvers.
Deze vijvers zijn gevoed door kalkrijk water uit het Kempense kanaal en dit door een uniek grachtensysteem.
Langs de wandelroute steken wij verschillen keren deze grachten over doormiddel van brugjes.
Wij beginnen de wandeling door voorbij de ingang de weg rechtdoor te nemen, dieper het bos in.
Na een flinke wandeling door het bos komen wij aan een infobord over de vlinderweide in aanleg.
Via een grasstrook gaan wij door de vlinderweide.
Daarna passeren wij het meetstation van de Vlaamse Milieumaatschappij dat opgesteld is in een weide.
Aan de hand van regenwaterstalen worden hier allerlei controles uitgevoerd in verband met het milieu.
Verderop volgen wij de bosrand met links uitzicht op weilanden en enkele boerderijen.
Aan een schuilhut in het beukenbos houden wij halt.
De infoborden die hier hangen gaan over het herkennen van verschillende boomsoorten.
Vanaf de kleine vijver verderop zien wij een prachtige kleurrijke weerspiegeling van de bomen in het water.
Na een asfaltweg met enkele huizen komen wij uit op een kasseiweg (beukendreef).
Na +- 500 m. wandelen aan de rechterkant komen wij via een lange brug aan de vogelkijkwand.
Vanaf de kijkwand hebben wij zicht op de Kattesteert vijver.
Hier is weinig te zien want een wildernis van groen en rietstengels belemmeren ons een uitkijk op de vijver.
Misschien heb je hier tijdens een ander seizoen een beter zicht is op de vijver.
Verderop aan de Hooibeekhoeve gaan wij rechtsaf.
De Hooibeekvijver ligt aan de rechterkant en is goed verstopt achter de bomen en struiken.
Vanuit de vogel kijkhut heb je een prachtig uitzicht op de vijver.
In het midden van de vijver zien wij een reiger staan.
Ook een paar zwanen zwemmen op de vijver.
Voor de vogelliefhebbers zijn de kijkhut een uitstekende observatieplaats.
Daarna wandelen wij geruime tijd door het bos.
Na het oversteken van een fietspad komen wij uit op een zandweg.
Links hebben wij nu uitzicht op weilanden en enkele huizen.
Daarna gaan wij terug het bos in en is het rechtdoor wandelen.
Na een afslag naar links zien wij iets verder aan de rechterkant de vogelkijkhut.
Vanaf de vogelkijkhut hebben wij een uitzicht op de grote Gertryvijver.
Talrijke watervogels en vooral eenden zijn hier te zien.
Infoborden geven uitleg over de waargenomen watervogels op de vijver.
Het is dan nog een +- 300 m. wandelen richting bezoekerscentrum.
Op een rustig plekje in het groene Prinsenpark genieten wij nog van de picknick die wij bij hebben.
Tips / opmerkingen: wandeling oké.
Bewegwijzering kan beter, uitkijken de paaltjes staan soms al enkele meters in de weg die je moet inslaan.
Het domein is alleen open van zonsop- tot zonsondergang.
Een kortere wandelroute van 2,3 km. is aangelegd voor rolstoelgebruikers.
Honden aan de leiband zijn welkom.
Langs de wandelroutes kom je regelmatig zitbankjes en picknicktafels tegen.
Goed om te weten: een vogelkijkwand is zonder dak, een vogelkijkhut is wel overdekt.
Wandeldatum: dinsdag 18 aug. 2009, mooie zonnige dag (25°).
De tweede week van juni verbleven wij in een vakantiewoning van Domaine de la Sapiničre.
Het kleinschalige vakantiepark bestaat uit een aantal aan elkaar geschakelde woningen.
De ligging van de woningen is een rustige bosrijke omgeving aan de rand van Hosingen.
Hosingen ligt in het noordelijke deel van Groothertogdom Luxemburg. Op enkele 100 meters afstand van het vakantiepark beginnen er drie bewegwijzerde wandelingen.
Wij hebben er twee van gemaakt, de langste wandelroute van 6 km. en die van 3,5 km.
Wandelbord aanwezig onder de naam Parc Hosingen.
De wandelingen gaan door de wouden van Naturpark Our.
Wat hebben wij allemaal bezocht in Groothertog Luxemburg:
Het dorpje Weiswampach met zijn twee meertjes en bosrijke omgeving.
Bezienswaardig stadje Vianden met de op een rots gelegen burcht en zijn historische gebouwen.
Hier hebben wij een gedeelte van de oude stadsmuur gevolgt.
Het kleine stadje Clervaux aan de oevers van de Clerve en met zijn wit bepleisterd middeleeuwse burcht.
Een dagtrip shoppen in het Duitse Trier, waar het fijn winkelen is in de verkeersvrije winkelstraten (+-120 km. van Hosingen).
Diekirch waar het mooi wandelen is langs de oevers van rivier de Sűre (zie hieronder wandeling nr.68).
In Hoscheid hebben wij de toffe klankwandeling afgewandeld (wandeling nr.67).
Het weer tijdens onze vakantie:
De maandag was een dag met enkele stevige buien.
Dinsdags viel soms de regen met bakken uit de lucht.
De eerste twee dagen was het ook te koud voor de tijd van het jaar (15 °).
Daarna werd het redelijk zonnig en enkele graden warmer.
vakantiepark Domaine de la Sapiničre de hoge zendmast van R.T.L. ( Hosingen ) vergezicht in Hosingen de meren van Weiswampach bewegwijzerde wandeling in Weiswampach stadhuis van Vianden langs de oevers van de Our de burcht gezien vanaf de brug over de Our de inposante burcht van Vianden oude stadsmuur met torens kasteel van Clervaux voor de ingang van het kasteel kerk van Clervaux verkeersvrije winkelstraat in Clervaux
Langs rivier de Sűre - Diekirch (GR. H. Luxemburg).
Ligging / start: aan de sporthal in Rue Joseph Merten te Diekirch.
Diekirch is een stadje gelegen langs de oever van de Sűre en telt 6000 inwoners.
Parking: voor de sporthal is er een ruime parkeerplaats.
Afstand: rondwandeling van 4,5 km.
Wandelwegen: verkeersvrij fietspad langs de Sűre.
Bewegwijzering: een zelf uitgestippelde wandelroute, zie plan:
Wij steken vanaf de parking het zebrapad over en volgen de Rue Joseph Merten even naar links.
Op het eind van de straat gaan wij rechtsaf (route de la Larochette).
Deze straat volgen wij tot aan de brug over de Sűre.
Naast woning met huisnummer 3 volgen wij het wegje naar beneden richting rivier.
De Sűre of Sauer in het Duits loopt voor een groot deel door Groothertogdom Luxemburg.
De Sűre mondt uit in de Moezel nog net voor de Duitse grens in Wasserbillig.
Zo wandelen wij stroomopwaarts ruim één kilometer langs de schilderachtig rivier.
Aan een houten voetgangersbrug gaan wij linksaf richting infobord over een natuurpad.
Even volgen wij het natuurpad en zien wij ezels in een weiland.
Verderop tegen de grashelling zien wij Schotse runderen grazen.
Wij gaan verder tot wij terug aan de Sűre uitkomen.
Aan de andere kant van de rivier zien wij verweg achter gebouwen een glimp van de Brouwerij van Diekirch.
Nu volgen wij de Sűre stroomafwaarts richting houten brug.
Ondertussen passeren wij verschillende staties van een kruistocht over de tweede wereldoorlog (zie foto 7).
De kruisweg gaat over het onmenselijke noodlot dat de Luxemburgse jeugd doormaakte gedurende de oorlog.
Vervolgens gaan wij de houten voetgangersbrug over en dan rechtsaf.
Weer volgen wij het fietspad op de andere oever tot wij links fonteinen zien.
Wij wandelen richting fonteinen die zich in het Parc Municipal bevinden.
Via het parkje gaan wij naar de grote weg die even naar rechts wordt gevolgd.
Via een tunnel komen wij uit in de Grand-Rue, dit is de winkelstraat.
Na wat kuieren langs de winkels en het eten van een snack gaan wij terug richting auto (zie plan).
Tips / opmerkingen: wie wil kan hier nog een aardig stuk verder het fietspad langs de Sűre volgen.
De auto parkeren aan de sporthal is gratis en intressanter omdat je maar vijf minuten moet wandelen richting winkelcentrum.
In het stadscentrum van Diekirch is het parkeren van de auto niet gratis en mag je op sommige parkeerplaatsen maar twee uur staan.
De mascotte van Diekirch is de ezel, vandaar de ezelsfonteinen in de winkelstraten.
Wandeldatum: vrijdag 11 juni '09, mooie aangename wandeldag zon en wolkenvelden (18°).
Wandelwegen: verkavelingwegen, stoepen, veldwegen en grasstrook.
Bewegwijzering: paaltjes met blauwe bolletjes (soms gemonteerd tegen verkeerspalen).
Wandelbord: aan de hoeve tegenover Het Pachthof.
Aan Het Pachthof staat rechts een Amerikaanse Pattontank M46.
Ook een helikopter staat er voor de ingangspoort.
Wij beginnen aan het wandelbord met naar links te wandelen.
Via het Dorpsplein en Nieuwstraat verlaten wij de dorpskern.
Zo volgen wij verderop de richtingwijzer Oppumveld.
Hier bevindt zich het wachtbekken dat in 1997 is gebouwd om overstromingen te voorkomen.
Een infobord geeft uitleg over automatische werking van het wachtbekken.
Wij lezen dat er ongeveer 30.000mł water van de Cicindriabeek in kan worden opgeborgen.
Wij volgen de verhoogde grasberm langs het beekje.
Via een klaphekje komen wij uit op een verkavelingweg.
De wandelroute gaat naar rechts (even verderop de verkavelingweg naar rechts negeren).
Zeker een dikke kilometer wandelen wij langs de uitgestrekte akkers richting Jeuk.
Achter het golvende landschap is de kerktoren van Jeuk al van verre te zien.
De straat waar wij op uit komen volgen wij naar rechts (Albert Moyaertsstraat).
Via een grasstrook, veldweg en verkavelingweg gaat de wandeling richting Klein-Jeuk.
Onderweg komen wij nog een grote hoeve tegen.
Op het einde van de Rampariestraat zien wij rechts de kapel van Klein-Jeuk staan.
De geschiedenis van de kapel staat op een infobord.
Wij steken een straat over en wandelen langs enkele holle wegen.
Verderop gaat een verkavelingweg langs boomgaarden terug richting Borlo.
Terug in het centrum van Borlo volgen wij de Thewitstraat naar rechts.
Onderweg richting auto komen wij nog een paar oude hoeves tegen.
Tips/opmerkingen: wandeling oké.
Bewegwijzering was niet altijd goed zichtbaar en liet soms lang op zich wachten.
Zitbankjes onderweg en een picknicktafel gezien aan de kapel van Klein-Jeuk.
Een klein oorlogsmuseum is ondergebracht in een gedeelte van Het Pachthuis.
Wandeldatum: zondag 10 mei 2009 zonnige wandeldag (23°).
taverne Het Pachthof met mooi terras op de binnenkoer een 40 ton zware Pattontank staat voor Het Pachthof ook een oorlogsmuseum is ondergebracht in het Pachthof
begin van de wandeling is het wandelbord aan hoeve De Manoir
hoeve (Dorpsplein)
rustige straat in Borlo centrum
het wachtbekken van Oppumveld
schapen zorgen voor de begrazing rond het wachtbekken
uitzicht op het golvende landschap gezien vanaf het wachtbekken
Ligging / start: Molenheidestraat 5 te Houthalen-Helchteren.
Parking: grote parking voor de ingang.
Afstand: wij volgde het Everpad een rondwandeling van 3,5 km.
Wandelwegen: goed begaanbare boswegen.
Bewegwijzering: houten paaltjes met groene schuine kop als richtingwijzer.
Het teken van een everzwijn als aanduiding voor het Everpad staat bovenop de schuine kop.
Voor een wandeling door het wildpark betalen volwassenen 2 € en kinderen onder 12 jaar 1€.
Wij wandelen het bos binnen dat bestaat uit eiken, berken en vooral veel naaldbomen.
Aan het begin van de wandeling na het afslaan naar rechts passeren wij een hoge landduin.
Daarna komen wij na even wandelen door het bos uit aan de eendenvijver.
Achter de eendenvijver zien wij de bungalows van vakantiepark Molenheide.
Wij passeren een kooi met mooie pauwen.
Verderop hebben wij links via een uitkijktoren uitzicht op de open vlakte rechts.
Aan de boskantine die volgt houden wij een korte pauze voor een drankje.
Voor de boskantine zijn achter het omheinde gebied van 12 ha. de jonge everzwijntje te zien.
Aan de achterkant van de boskantine zien wij de hoenderhokken met kippen en konijntjes.
Na de pauze passeren wij de speeltuin en gaan verder richting bos.
Wandelend komen wij voorbij de bijenhal en nog een geitenkooi verderop.
De reeën hebben de vrije loop in het park van 100 ha.
Wij zien enkele reeën lopen in het bos, waarvan eentje wel erg kortbij komt (zie foto).
Op het einde van de boswandeling volgen nog een paar landduinen.
Via een hek gaan wij terug het park uit richting auto.
Tips / opmerkingen: wandeling oké.
Deze wandeling is zeker een aanrader voor gezinnen met kleine kinderen.
Er zijn nog twee kortere wandelroutes uitgestippeld waarvan een het Reeënpad.
De andere route het Wagentjespad is aangelegd voor de minder mobiele wandelaars en voor kinderkoetsen.
Telefoneer naar het secretariaat op nr. 011/52 12 63of0477 95 47 00 voor de openingsuren.
Honden zijn toegelaten aan de lijn.
Wandeldatum: zondag 5 april 2009, aangename wandeldag met veel zon (21°).
infobord over het wild en wandelpark is te zien vanaf de parking de prachtige pauwen eendenvijver met daar achter de bungalows van vakantiepark Molenheide de speelse everzwijntjes ree in het bos deze mooie wandeling is er eentje voor jong en oud