Verslag dinsdag 8 oktober 2013: Gemmenichxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ondanks de aankondiging dat we naar Kelmis zouden rijden, toch 12 liefhebbers aan de start. Wegens toch ietske te ver voor de tijd van het jaar werd Kelmis ingeruild voor Gemmenich, altijd een mooie ( en vooral lekkere ) bestemming.
Paul en Omer nemen het kopwerk voor hun rekening. Er werd me op hart gedrukt dat er rustig gereden zou worden ( die gemiddeldes die altijd in de verslagen staan doen me soms echt twijfelen of ik dat nog wel kan gecombineerd krijgen met mn loopcarrière ).
De beste plaats is de derde rij, en hier hang ik me ook, achter Flor. Martin ( die al van Borgloon tot Diepenbeek gereden is ) komt me gezelschap houden. Aan gespreksstof geen gebrek hoor !
Munsterbilzen, Eigenbilzen, Hees, Vroenhoven. Dan langs t kanaal op. Heerlijk toch wel ! In Lixhe verlaten we het water, het grote werk komt er aan. Wel eerst nog wachten aan de voorlopige verkeerslichten.
De Voerstreek, Limburgse parel, doet me altijd zo goed voelen. Ik geniet van de mooie landschappen, en bedenk hoe gelukkig ik binnen enkele weken weer zal zijn als ik hier een trail kan lopen. Moelingen, s Gravenvoeren, Sint Martensvoeren. Hier begint het
. Denk ik in mezelf, ik roep boven wachten ! , want ik ben echt niet van plan om me vandaag op te blazen. De loop van zondag mag er dan wel uit zijn, zaterdag staat er 60 kms berg en dal op me te wachten. Dus op mijn tempo naar boven, Sabine komt kwebbelend naast me hangen en zegt dat ze vandaag alle hellingskes bij me zal blijven, ook Roger blijft bij ons. Kwinten-Ulvend-De Plank.
Maar op eigen tempo lukt alles. Didi blijft ook wat bij ons hangen, want ook hij moet opletten van zn cardioloog.
Teuven is dan weer bergaf. We steken de grens over, en volgen een stuk Mergellandroute naar Epen waar vele wandelaars aan t genieten zijn.
Het klimwerk zit er nog niet op, belange niet. De trainingsberg van Sabine ( Camerig ) nadert
. En de rest is al weer weg. Ik krijg het toch wel moeilijk hier, lood slaat me in mn benen. Ik probeer kleiner te schakelen maar zit al op mn kleinste. Tot Valère B zegt leg vanvoor uwe kleine eens op , oeps ! Ik ben duidelijk niet meer gewend te fietsen. J
Ook hier wijkt Sabine niet van mn zijde, en voor we t weten kom ik als een hijgend hert boven. Even op adem komen. Snel een foto-ke schieten en weer verder.
Als we eigen land binnen rijden is t weer heerlijk bergaf tot in Gemmenich, de bestemmingsplaats.
We babbelen aan onze staminée nog even met de mannen uit het Genkse, die hun taart al op hebben en terug naar Limburg afzakken.
Onze taart wordt door Paul en Didi gehaald, en getrakteerd door Marcel die op het einde van de maand verjaart. Verjaardagskussen mogen natuurlijk niet ontbreken, proficiat Marcel !
Jos B en ik proeven van elkaars gebak
. Receptjes zal ik ook posten, want t is de moeite !
Na koffies, warme chocos en colas verlaten we de vriendelijke cafébazin en is t bergaf tot in Diepenbeek. Of toch niet ?
Toch wat frisjes als we Gemmenich verlaten, maar de beklimmingen naar Plombières en Hombourg doen zelfs Marcel zweten. Er wordt netjes ingehouden, kopmannen Omer en Paul houden de groep mooi samen. Als ik wat uitzak is het de helpende hand van Jos die me weer terug op mn plaats helpt.
En dan is t inderdaad, via Aubel, Saint Jean Sart en Mortroux 15 volle kilometers bergaf. Wel goed oplettend, want hier zijn er toch serieuze gaten in het wegdek.
De achterkant van de Richelle omhoog, weer op mn eigen tempo, maar dat stukje valt eigenlijk best wel mee. Het tweede gedeelte van de rit bevalt me meestal beter dan het eerste stuk, een dieselke hé ;-)
Klimmen via Heurle-le-Romain en dan de Houtain op. Hier krijgt Flor het plots moeilijk. Ik ben blij dat ik wel goed gedoseerd heb zodat ik een goed gevoel aan de rit over hou.
De Houtain weer af, hier verlaat Martin ons richting Tongeren. Wij klimmen van Bassenge naar Valmeer. Flor zakt af en toe uit, de groep houdt haar wat in. Maar wie Flor kent weet dat ie terug vecht en hij sluit dan ook telkens weer aan.
In Herderen nog een laatste lastige beklimming, wat haat ik dat hier. Hobbel de bobbel telkens over die blauwe steen, ik zie de twee smurfen ( Jos en Valèreke ) op het voetpad rijden en zeg nog maar eens tegen mezelf dat ik dat volgende keer ook ga doen.
Grote Spouwen, Kleine Spouwen, Martenslinde, Bilzen waar het weer eens file is aan het containerpark. En voor we t weten zitten we op het terras aan t Demerstrand waar we terug kunnen kijken op een mooie rit.
Dank aan de kopmannen Omer en Paul die dat uitstekend gedaan hebben, en ook dan aan Sabine voor het gezelschap tijdens het peddelen ;-) ... en aan allen: bedankt voor jullie toffe gezelschap !
Gereden door: Omer, Paul, Yvan, Flor, Marcel, Jos B, Valère B, Roger J, Martin, Didi, Sabine, Vanessa
Ritgegevens: 140 kms, 1271 hms, mijn gemiddelde 26,5, dat van Jos 28,5 maar die had vandaag ook veel betere benen J
zo zie je maar dat gemiddeldes altijd met een korreltje zout genomen moeten worden
het belangrijkste in een rit ( en dat beseffen we nu maar al te goed ) is dat je er van kan genieten, elke dag opnieuw!
Link naar de rit: http://connect.garmin.com/activity/387544302
De recepten:
Muësliwafels
500 gr speltbloem of rijstbloem
250 gr speltvlokken, rijstvlokken of havervlokken
250 gr gedroogde gewelde vruchten ( abrikozen, veenbessen, rozijnen ), pitten ( zonnebloempitten, pompoenpitten,
), zaden ( lijnzaad, sesamzaad,
) varieer !
350 gr gesmolten boter of ghee, 500 gr honing of rijstsiroop, 9 eieren
Mengen en bakken maar die wafels !
Meeneemreepjes van Jos
1/2 kopje boter of zonnebloemolie 1/2 kopje honing of esdoornsiroop 4 kopjes havervlokken 1 kopje amandelschilfers 1 kopje grofgehakte dadels 1 theelepel kaneel 3 eieren 1/2 kopje veenbessen Bereiding: oven voorverwarmen op 180° celc. Smelt de boter en de honing en voeg bij de dadels, amandelen, kaneel, veenbessen, kaneel en havermout. Klop de eieren los en meng onder het geheel. Schep het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschotel (bv. 20-20 cm) leg er een vel bakpapier op en duw dan met een plat voorwerp het mengsel stevig aan, zodat je een egale en compacte laag krijgt. Bak 30 minuten en laat vervolgens in de schotel 20 min afkoelen. Haal de koek uit de schotel en snij in reepjes of blokjes. Laat verder afkoelen en bewaar in een afgesloten doos.
Veel succes en smakelijk.
|