Onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela
Roland Cleenewerck, Jozef Dael en Lionel Vandooren
Op 1 juli zijn we vertrokken vanuit Poperinge via Lourdes naar Santiago de Compostela.
Over mijzelf
Ik ben Lionel Vandooren
Ik ben een man en woon in Zonnebeke (Belgie) en mijn beroep is Gepensioeneerd metaalarbeider.
Ik ben geboren op 01/07/1947 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen en Fietsen.
Ik ben gehuwd met Lucrese Keirsebilck en heb een dochter, "Donna" en 2 kleinkinderen "Wannes","Wietse" en +"Warre".
Foto
Foto
Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

Foto
Zoeken in blog

Foto
07-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Gaillefontaine naar Nolléval

Om 5u30 zijn we opgestaan, een half uur later dan voorzien daar het alarm van de gsm het niet deed. Omdat we ons tentje niet moesten afbreken, konden we om 6u15 al vertrekken. We moesten terug richting Gaillefontaine, daarna gingen we richting Serqueux waar we een boucherie binnengingen en ons wat voorraad kochten. Op naar Forges-les-eaux, maar de bakkerij lag 2 km buiten ons parcours. Jozef bleef achter om op de rugzakken te passen, terwijl wij achter het brood gingen. Daarna volgden we de smalle baantjes naar Argueil die tergend lang leken daar het tempo van Jef gezakt was. Zijn heup deed pijn en hinderde hem rapper te gaan.

In Argueil vonden we een hotel-brasserie waar we vroegen of we er ons brood mochten opeten als we er iets dronken. Dat mocht en we kregen zelfs nog spirelli pasta met kaas en ketchup. Als dessert kregen we nog vier bananen. En dat allemaal gratis !! Terug buiten stond heel wat regen, maar ook een parcours dat verre van plat was, op ons te wachten. Jefke vloekte, sputterde, probeerde op allerlei manieren om vooruit te geraken maar het lukte hem niet. De heupklachten waren te groot en hij besloot te stoppen.

Een paar 100 meter verder vonden we een camping in Nolléval en daar brachten we de laatste uurtjes door met zijn drieën. Daarna kwamen vrouwlief en zoon die we verwittigd hadden Jozef ophalen. Jammer genoeg, afscheid van Jefke !!!!

Ja Jozef: we hebben jou gemist !!!



Klaar om te vertrekken

Terug langs een golvend parcours naar het dorp Gaillefontaine 2 km

Langs lange eenzame wegen

Grote forellen te zien daar

De regen is weer van de partij

Bananen gekregen in het restaurantje waar we gegeten hebben

Weer een ander Département



Nolléval

Opgave Jozef op een camping in Nolléval Spijtig !!!!!



07-07-2009, 00:00 geschreven door Lionel
06-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Liomer naar Gaillefontaine

Vandaag hebben we een grote flater begaan, nog voor we begonnen met wandelen. We hebben gewacht tot 07:30 u om te starten, om nog een koffie te kunnen drinken in die café-tabac. De cafebazin had beloofd om open te zijn wanneer we zouden starten, helaas niemand meer te zien !! maar daardoor hebben we natuurlijk veel tijd verloren. Enfin, het eerste dorp dat we tegenkwamen was "Laboissiér-Saint-Martin" : een kerk en drie huizen. Volgden verder de D178 tot we Aumale voor ons zagen: daar vonden we een beenhouwerij en een bakkerij om onze voorraad op te slaan. Ook hebben we daar in een café-tabac nog een goeie koffie gedronken.

Dan maar verder getrokken. Jozef spartelde al enkele dagen met zijn rugzak, blijkbaar is deze niet af te stellen op hem. Daarom kocht de zoon van Jef een nieuwe en beloofde om hem 's avonds achter te brengen (wat een pracht van een zoon)!! Verder Haudricourt gepasserd, maar plots kwamen er erg donkere wolken tevoorschijn aan de hemel. Vlug deden we onze regenkledij aan en maar goed ook, want een fikse bui daalde neer.

Gelukkig konden we drie kwartier schuilen in een paardenrijschool. Daarna verder door Conteville. We waren aan het zoeken op de kaart waar we in de volgende dorpen zouden kunnen slapen. Een dame kwam helpen, en wist te zeggen dat er op onze route niets te vinden zou zijn. We volgden de raad van de dame op en weken uit naar Gaillefontaine: geen omweg, maar wel een grote flater !! Ook daar vonden we immers niets om te overnachten, en dus besloten we maar om verder te trekken. Net buiten de bebouwde kom vroegen we aan een boer waar we konden overnachten. We mochten in de wei boven op een heuvel, of in zijn hofstede 2 km terug keren. We kozen ervoor om terug te keren omdat het enorm waaide en de wolken niet echt veel goeds voorspelden. We ruilden ons tentje in voor een koeienstal.

Zoals beloofd kwam Filip nog met de nieuwe rugzak voor Jef.

Slaapwel ons liedje is uitgezongen !!





Hopeloos wachten, de bazin had beloofd van open te doen. Helaas!!!

Op weg naar Laboissière Saint-Martin

Grote tarwevelden in een glooiend landschap

Lange eenzame banen

uitgestrekt

Dreigende wolken

Een flinke regenvlaag op ons dak

De straten van Conteville

Kastelen genoeg in Frankrijk



De kerk van Gaillefontaine

Daar gaan we slapen deze nacht, in Gaillefontaine

Aan de ingang van de boerderij
e o
Hier kunnen we op ons matje slapen, geen tentje opzetten

Gelukkig moeten de koeien vannacht buiten, ze zijn binnen om gemolken te worden



06-07-2009, 00:00 geschreven door Lionel
05-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van l' Etoile naar Liomer

Om 07:00 u zijn we vertrokken uit l' Etoile. Bij het binnen komen van Condé-Folie zagen we onmiddellijk een café-tabac, goed voor twee koffie's! Maar wat zat er in die koffie? Wat hebben we moeten om de juiste weg te vinden!! Uiteindelijk kwamen we terecht in een braderij, waar Jozef de kans schoon zag om een pet te kopen. Bij de bakker die buiten stond kochten we ons brood voor de rest van de dag. Bij het binnen komen van Airaines, bijna 12 km verder, zagen we een restaurantje. We vroegen of we er een spaghetti konden eten: eerst kon het niet, maar na het drinken van een pils was het toch goed.

Een beetje verder gingen we een boucherie binnen en kochten ons elk een stuk gerookte worst. We trokken toen verder naar Métigny. Daar aangekomen volgden we een piepklein baantje langs Etréjust en Avenes- Chaussoy, enkele kilometers ver. Maar daar liep het even mis! we moesten terugkeren, want we waren in het verkeerde dorp gearriveerd!!Pff, weer die helling op!! tot in Dromesnil. Een echt spookdorp: allemaal lemen schuren die aan het vervallen waren.

Na dit dorp waren we terug even verkeerd, maar we konden ons pad terugvinden recht naar Liomer. Daar besloten we te slapen. We stapten een café-tabac met winkeltje binnen, en al gauw kon een klant ons een slaapplaats toewijzen. Wat hadden we weer geluk vandaag, benieuwd of het altijd zo vlot zal gaan ? Kortom: vandaag zeer warm en zwaar, een zeer golvend parcours!!!



07:00 u klaar om te vertrekken

Eglise St-Jacques is de uitgebrande kerk

Het blijft een glooiend parcours

Een mooi kasteel



Veel vervallen schuren in leem hier in Dromesnil







Jozef heeft wat pijn in zijn schouder

Tijd om een paar foto's te nemen



Slaapplaats in Liomer

Hopelijk krijgen we een rustige nacht



05-07-2009, 00:00 geschreven door Lionel
04-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Buire-au-Bois naar l' Etoile

Vanmorgen om 05:30 u ging het alarm af van de GSM. De zon was er weer vroeg bij. En het was nog steeds een golvend parcours. In Auxi-le-Chateaux vonden we ons eten voor de dag en dronken we een grote koffie. Daarna wandelden we tussen marktkraampjes waar Roland een worst kocht, en Jozef twee nectarines. Vervolgens wachtte ons een flinke klim van enkele kilometers. Jozef vloekte voor de eerste keer, hij had zijn hoedje laten liggen in de café-tabac waar we onze koffie gedronken hadden

Roland gidste ons langs allerlei kleine weggetjes tot we uitkwamen in een dreef. Op het einde van de dreef stonden we voor de départementspaal "Pas-de-Calais" en de Somme. Richting Maricourt gingen we verder tot in Domléger, we hadden dorst maar was geen enkele café-tabac te vinden. We moesten uitwijken naar Cramont, daar was het enige café in een straal van 10 km wist de baas ons te vertellen.

In Domqueur had Jozef een steentje in zijn schoen. Tijdens het wachten zakten Lionel en Roland in het asfalt dat aan het smelten was: warm!!! Bij Gorenflos, iets verderop, stonden er grote bomen en hielden we een repos van een half uur in de schaduw. Verder gingen we naar Brucamps en na kleine gehuchtjes aangedaan te hebben kwamen we aan in Bouchon, waar nog altijd geen café-tabac te zien was, en ons water was ondertussen warm geworden. Dan maar verder gestapt naar l' Etoile. Daar vonden we uiteindelijk een cafeetje waar ze ons ook tegelijkertijd een slaapplaats toonden. Het was een straatje omhoog voor het café, in een wei bij het kerkhof. Daar konden we ons tentje neerplanten. De dag was goed geweest, en vooral zeer warm!!!!!!

 



In Auxi-le-Chateaux hebben we onze voorraad eten gevonden

Alles mooi in onze rugzak geborgen

Hier is het een glooiend parcours

Hier had Roland nog wat onverharde weg gevonden

"Departement de la Somme".

"Pas de Calais"



Door de grote hitte staat onze voetafdruk in het asfalt

Ja, we gaan naar Lourdes



De zon is weer onverbiddelijk



Aangekomen in i' Etoile, Roland is een foto van Jakobus de Meerdere aan het nemen in dit venstertje

Hier in l' Etoile is de kerk afgebrand (akelig zicht)!!



Al wat er nog overblijft van de kerk

En hier zullen we de nacht doorbrengen!!



04-07-2009, 00:00 geschreven door Lionel
03-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Pernes naar Buire-au-Bois

Na een helse nacht hebben we toch nog enkele uurtjes kunnen slapen, van ongeveer 02:30 u tot 05:30u in ons bibberend tentje. Om 7:00 u kochten we in Pernes en Artois een broodje en wat paté. Via Pressy trokken we naar Tangry, een hele klim daar naartoe!! en van daaruit stapten we door naar Hestrus. Daar besloten we om verder naar Saint-Pol-sur-Ternoise te gaan, omdat het een mooi parcours is, en om zo geen grote stad aan te doen. Verder naar Pierremont, allemaal heel kleine dorpjes en gehuchtjes, waar geen winkeltje of drankgelegenheid te zien was, gelukkig hadden we nog water genoeg bij ons!!

In Beauvois besloten we ergens aan te kloppen om een kopje koffie te vragen voor bij ons eten. De derde poging was het raak, en hoe ? Het boertje bood ons brood aan, en verplichtte ons om sla met nieuwe aardappeltjes in de schil te eten, met rode wijn erbij. En praten dat die man kom!! en vragen stellen, ongelooflijk!! Opeens zei hij je moet nu nog hebben waarvoor je eigenlijk gekomen bent (De koffie), en we kregen elk nog een tas oploskoffie. Met heel veel bla bla namen we afscheid van dit aardig vriendelijk boertje !

In Linzeux, 5 km verderop , tankten we onze waterflesjes vol bij een hele lieve dame. Daarna gingen we verder naar Blangermont, voortdurend op en af tot we in Monchel-sur-Canche aankwamen. Daar vonden we om 16:00 u ons eerste cafeetje van de dag, eindelijk eens iets anders om te drinken dan water die alweer lauw was door die felle zon. Vandaar gingen we verder langs een forellenkwekerij tot in Rougefay. Richting Buire-au-Bois begonnen we een slaapplaats te zoeken, en bij het gemeentehuis was het van de eerste maal raak. We mochten ons tentje opslaan aan de overkant van de kerk.

Hier zitten we nog op 7 km van Auxi-le-Chateau waar we morgen onze voorraad eten zullen opslaan. Nu kruipen we moe, maar tevreden in ons tentje na een lange wandeldag ! 



Terug gestart na een korte nacht vol donder bliksem

Nu is het nog wat mistig, straks is het weer volle zon

Toch hebben we al dorst



Even poseren om een hapje te eten





uitgestrekte vlakten in Frankrijk

In Beauvois hebben we even aangebeld voor een koffie, maar we kregen een volledige maaltijd van dit boertje

Na de man bedankt te hebben, hebben we nog een foto genomen voor zijn huis

Lange eenzame baantjes naar Buire-au-Bois

Aangekomen in Buire-au-Bois

Jozef is even zijn voeten aan het controleren

Wat uitrusten voor de kerk

Jozef en Roland

Tentjes opgezet, hopelijk is het vannacht rustiger dan de vorige



03-07-2009, 00:00 geschreven door Lionel
02-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Morbecque naar Pernes

Vanmorgen om 6:00 u opgestaan. Toen we buiten keken was het nogal mistig, maar de zon was er veel vroeger bij dan gisteren. Om 7:00 u waren we vertrokken richting Haverbecque tot in Saint-Venant, waar we onze voorraad eten kochtten en waar we een "Café-Tabac" binnen gingen.

De zon gaf goed van jetje en aan "Canal Aire" had Jozef plots een appelflauwte en dacht hij ermee te stoppen. Maar na wat praten ging het al wat beter. Dan zijn we verder getrokken naar Busnes waar we terug een "Café tabac" zijn binnen gegaan om wat te eten met een goeie koffie en ons lauw water dat we bij ons hadden te verversen.

Na het verlaten van Busnes moest Jozef even stoppen en hij legde hem neer in het gras. Roland heeft hem dan wat ademhalingsoefeningen aangeleerd en na een half uurtje ging het al wat beter, de zon was onverbiddelijk !! In Lillers zijn we niet gestopt, en zijn we direct doorgetrokken naar Burbure. Daar aangekomen lestten we onze dorst, want de thermometer sprak daar van 31° C Pfff.... warm, warm, Warm... In Cauchy stelde Roland voor om nog iets te eten met een goeie tas koffie, en zo kwamen we terug op krachten. Vanaf Lillers bleef de baan maar stijgen tot in Pernes. Daar aangekomen, besloten we om een slaapplaats te zoeken. We hadden geluk!! bij de tweede vraag bood iemand zijn tuin aan waar we ons tentje konden plaatsen. Deze dag in 1 woord samengevat: Warm!!!!!!

Om 22:30 u tot rond 02:30 u werden we in ons tentje nog op vuurwerk getrakteerd, felle windstoten, massa's regen, donder en bliksem. een korte nacht dus!!!



We zijn vertrokken voor de 2de dag

Even rusten, de zon straalt onverbiddelijk hard in Busnes

Onze slaapplaats in Pernes langs iemand zijn huis die we toevallig aangesproken hebben

Het juiste plekje gevonden om het tentje op te zetten

Deze nacht was een nacht va veel wind, donder en bliksem



02-07-2009, 00:00 geschreven door Lionel
01-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Poperinge naar Morbecq (Moerbeke)

De verrassing was groot toen we aan de Sint-Janskerk aankwamen in Poperinge. Na twee jaar voorbereiding was eindelijk de start van onze trektocht gekomen. Veel vrienden en kennissen waren aanwezig om ons uit te wuiven en de korte dienst en pelgrimszegen die we ontvangen hebben bij te wonen. Iedereen begroette ons en sommigen wandelden nog een heel eind mee. We vertrokken richting Abele, verder naar Godewaertsvelde waar Jantje, Jean-Pierre en Willy ons vaarwel en een goede reis wensten. Daarna ging het richting Caëstre. Toen liep het een beetje mis: Caëstre was plotseling Flétre geworden. Dan maar van Flétre naar Caëstre waar we het middagmaal namen in het "Café Tabac", en nog een verjaardagspintje dronken van Lionel. Vrouw Nelly en vriendin Denise volgden ons moedig mee met de wagen. Daar verlieten wij Raymonde, Dirk, Roland en Lucrese in Caëstre die ons ook een goede reis wensten. Dan gingen we verder richting Hazebrouck, en daar wachtten Nelly en Denise ons al weer op. Van Hazebrouck ging het vervolgens naar Morbecque, en daar stond Gilbert en zijn vriend ons op te wachten met de fiets.

Na iets met hen gedronken te hebben zijn Nelly en Denise gaan kijken waar "Camping Paradiso" was die Gilbert ons aangewezen had. Na ons tentje opgezet te hebben, trakteerde Nelly nog met koffie, en ze zijn dan samen naar huis gereden.

ZO, dat was een beetje het relaas van onze eerste dag, hopelijk slapen we goed in ons tentje.



Onze Lieve Vrouwbeeld in de Sint-Janskerk in Poperinge.

Een kleine dienst en de pelgrimszegen voor we vertrekken naar Santiago de Compostela

Onze rugzakken die we de ganse tocht gaan meedragen

De pelgrimszegen van pastoor Luc Fresnay

We zijn gestart voor een tocht van 2000 km

Een traktaat van Lionel Vandooren voor zijn verjaardag

Nelly

Het stadhuis van Hazebroek

De kerk van Moerbeke





De weg naar onze eerste slaapplaats

Tentje opgezet



Nog wat eten

Onze eerste dag zit erop



01-07-2009, 00:00 geschreven door Lionel
30-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PELGRIMSTOCHT VAN POPERINGE VIA LOURDES NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

Morgen is het de dag van ons vertrek vanuit Poperinge, via Lourdes naar Santiago de Compostela. Na twee jaar praten en voorbereiding is het moment eindelijk gekomen om te vertrekken. We zijn met drie personen die aan de tocht deelnemen, namelijk "Roland Cleenewerck, Jozef Dael en Lionel Vandooren". Het is een tocht van een grote 2000 km. Vanuit Poperinge zijn we vlug Frankrijk binnen, richting Caestre, Haezebrouck enz..... We dwarsen Frankrijk tot in Lourdes, van daaruit volgen we de Pyreneeën tot in Saint-Jean-Pied-de-Port. We steken dan de Pyreneeën over tot in Galicië "Santiago de Compostela".

Ons verslag kunt u dag per dag lezen, plus enkele foto's die we genomen hebben langs ons parcours.

Volgens de legende is het lichaam van de apostel Jakobus naar Galicië overgebracht. In 813 zou zijn gebeente zijn ontdekt in Santiago de Compostella, waar een kathedraal voor hem werd gebouwd. In de Middeleeuwen kwam daar een half miljoen pelgrims bijeen uit heel Europa, die de Pyreneeën overstaken bij Roncesvalles of via de Somport-pas, velen in de traditionele dracht van cape, staf en vilthoed, versierd met Sint-Jakobsschelpen. De verschillende routes, gemarkeerd door kathedralen, kerken en ziekenhuizen, worden nog steeds door reizigers gebruikt. 




30-06-2009, 00:00 geschreven door Lionel
Inhoud blog
  • Van Monte do Gozo naar Santiago de Compostella
  • Van Empalme-Santa-Irene naar Monte do Gozo
  • Van Melide naar Empalme-Santa-Irene
  • Van Gonzar naar Melide
  • Van Sarria naar Gonzar
  • Van O Cebreiro naar Saria
  • Van Villafranca del Bierzo naar O Cebreiro
  • Van El Acebo naar Villafranca del Bierzo
  • Van Santa Catalina de Somoza naar El Acebo
  • Van Villadangos del Pàramo naar Santa Catalina de Somoza
  • Van Mansilla de las Mulas naar Villadangos del Pàramo
  • Van Bercianos del real Camino naar Mansilla de las Mulas
  • Van Calzadilla de la Cueza naar Bercianos del real Camino
  • Van Fromista naar Calzadilla de la Cueza
  • Van Hontanas naar Fromista
  • Van Burgos naar Hontanas
  • Van Villafranca Montes de Oca naar Burgos
  • Van Grañon naar Villafranca Montes de Oca
  • Van Najéra naar Grañon
  • Van Viana naar Najéra
  • Van Villamajor de Monjardin naar Viana
  • Van Puente la Reina naar Villamajor de Monjardin
  • Van Larrasoaña naar Puente la Reina
  • Van Roncesvalles naar Larrasoaña
  • Van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalle
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Archief per week
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
    Welkom op mijn blog!
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs