herinnering aan Dorien*

Op 3 mei 2000 werd er bij Dorien vastgesteld dat ze leukemie had. Op 4 mei hadden wij een afspraak met Prof. Offner in het UZ Gent. Daar vertelde hij aan Dorien dat ze leukemie had en wat dat juist in hield.
Ze was enorm geschrokken en weende heel erg. We probeerden haar in al ons verdriet te troosten.
Vrijdag 5 mei werd ze opgenomen op de afdeling hematologie. Dit was het begin van een lange lijdensweg.. Ze werd omringd door hele lieve verplegers en verpleegsters. Die dag vertrokken al haar klasgenoten naar Parijs voor een studiereis.
Onmiddellijk werd er gestart met een zware chemokuur ( die één jaar zou duren). Op 11 mei 2000 overleed Dorien haar meter. Dit had ze nu ook nog te verwerken. 16 mei werd haar meter begraven, Dorien mocht er niet heen wegens infectiegevaar. Mijn zus Linda bleef bij haar.
Ondertussen lag Dorien al op een steriele kamer want haar witte bloedcellen waren heel laag wegens de chemo en de bestraling. We moesten zelf steriele kleding aantrekken om binnen te gaan in haar kamer. Elke dag kwamen familie en vrienden op bezoek.
Dorien had heel graag dat ik bij haar was, ook 's nachts. Dit had ik haar dan ook beloofd bij het begin van haar ziekte. Haar kamer ging vol kaartjes van al haar vrienden en familie.
Toen de zoon van mijn zus (Sam) zijn Plechtige Communie deed, kreeg Dorien die zaterdagmorgen een epilepsieaanval. Ze werd gereanimeerd. Ze werd naar IZ gebracht en daar werd verder onderzocht wat er aan de hand was. Ondertussen kreeg ze de ene aanval op de andere. Na 3 dagen kregen we te horen dat Dorien rechts verlamd was, ze had een trombose gekregen. Ze werd naar haar kamer teruggebracht waar een lange weg van revalidatie begon. Eerst moest ze haar arm opnieuw leren gebruiken en dan moest ze opnieuw leren stappen samen met kinesiste Elke. Het was verschrikkelijk hard voor haar. Toch was ze steeds goedgezind en toverde altijd een glimlach te voorschijn. Revalideren en ondertussen heel ziek zijn van de chemo werd realiteit. . Dokter Drieghe en Dokter Dosche stonden ons en haar heel erg bij. Ook Hilde, Karen, Laurence, Annie, Chris, de verpleging , deed al wat mogelijk was.
Op 03/06/00 mocht ze naar huis en begon de revalidatie thuis. Elke dag kwamen de thuisverpleegster Christien en Nancy om Dorien haar spuitjes te zetten. Ook Katleen (haar kinesiste) kwam dagelijks om te revalideren. Zij werden echte vrienden.
Oma, opa, zus en broers, neven en nichten kwamen haar steunen.
Als Dorien thuis was ging ze zoveel mogelijk naar school, zoniet kwamen oma en peter bij haar.

Het schooljaar zat er voor Dorien op. Dankzij haar goede uitslagen de voorbije maanden kon ze overgaan naar het 5de jaar. Haar wens was om mee te gaan met de klas naar Engeland. Wij waren een beetje bang, maar dankzij leraar Eddy Van Der Maelen werd haar droom waar. Patsy ging mee en gaf haar spuitjes. Er werd daar voor haar goed gezorgd.
Op school hielden haar vrienden alles bij. Regelmatig kwamen vrijwillige leerkrachten les geven aan Dorien. Zo bouwde ze een hechte vriendschap op met Karien (lerares mv ). Zij kwam vaak langs voor een babbel of een troostend woord.
Dankzij de organisatie 'make a wish kon Dorien haar wens volbracht worden. Ze had dolgraag een bromfiets. Het 'make a wish' team (Elke, Gunter en Severine) bezorgden haar die verrassing op 11 november. Ze bakten wafels en maakten er een dag van om nooit te vergeten.
Op een dag kwam de klas op bezoek en hadden voor Dorien een grote beer mee. Dorien hield erg veel van knuffels. Ondertussen gingen we 2 x per week naar de dagkliniek voor controle.

Tussendoor, bij koorts, werd Dorien weer opgenomen en begonnen de bestralingen.. Dorien verloor haar haar en werd heel erg ziek. Isabel (vrijwilligster kankerliga) kwam af en toe met haar knutselen. Weeral vele bezoekjes van familie en vrienden. Dorien was nooit alleen.
Dorien werd opnieuw opgenomen. Ze had een dubbele longontsteking. Ze was zwaar ziek. Toch heb ik haar nooit horen klagen. Als iemand vroeg 'hoe gaat het', zei Dorien goed.
Ook de leden van haar zwemclub brachten een bezoekje en hadden een grote bruine knuffel mee. Ik ging zo veel mogelijk werken, dan kwam oma langs. Bram deed heel veel voor zijn zus en ging elke dag mee met zijn papa op bezoek.
Tussendoor kwam Annelies, Stefanie, Nico , Ellen, Emilie, Nele, Elke, Brenda, Sam en Benjamin een babbeltje slaan.
Sofie en Elin (buurmeisjes) kwamen op bezoek met een grote Winnie the pooh.
Dorien deed alles om toch terug naar school te kunnen gaan.
In september begon ze met haar onderhoudstherapie en werd haar catheter verwijderd.
In februari was de kanker er terug. Er waren zulke mooie vooruitzichten, maar wat nu?
Dorien werd onmiddellijk opgenomen. Opnieuw chemo en op zoek naar een donor. Dorien kreeg hersenvliesontsteking. Enorme hoofdpijn wekenlang.
Ondertussen werkte Dorien volop aan haar eindwerken. Haar klasgenoten en klastitularis mevrouw De Pelseneer wilden dat Dorien absoluut aanwezig was op de 100 dagen. Dorien had dankzij Mevrouw De Pelseneer een hele mooie avond. Op 26 juni kon ze haar diploma in ontvangst nemen. Het was zeer ontroerend.
Eindelijk een donor gevonden, een mevrouw uit Duitsland.
Ze werd opgenomen op 9 september 2002.
Dorien kreeg 2 x per dag chemo en bestraling, als voorbereiding van haar transplantatie. Ze hield zich heel sterk. Marie-Paule, de psychologe, ging eens mee een kijkje nemen op de bestraling. Ze had enorme bewondering voor Dorien, zo ziek en zo lang stil liggen.
Dorien liet zich inschrijven aan de Hogeschool St-Lieven in Aalst voor het eerste jaar kleuteronderwijs.
Dit was haar grote wens.
Ze hield al haar cursussen bij met behulp van Stefanie en Ellen. Haar mentor Mevrouw Leen De Zutter bracht af en toe een bezoekje.
Stilaan werd ze te zwak en te ziek. Op 20 september werd ze getransplanteerd om 2 u 's nachts. Ik was bij haar, dit was het begin van een nieuw leven.
Het werden zware dagen, ze kon niets meer alleen, ze at niet meer, haar mond stond vol aften van de bestraling en de chemo.
Toch vocht ze verder en werd stilaan beter. Regelmatig bezoek van oma, peter, tantes en nonkels, vrienden.
Op 1 oktober mocht ze naar huis, heel vroeg voor zo iets zwaar doorstaan te hebben.
Dorien had 8 mooie weken en moest 2 x per week naar het ziekenhuis voor baxters sandoglobulines om de afstoting tegen te gaan.
Op 16 november 2002 vierden we samen met familie en vrienden Dorientjes 18 de verjaardag. Het was voor haar en ons een hele mooie dag.

Opeens had Dorien koorts en werd ze opgenomen op de beenmergtransplantatie, dezelfde kamer als voordien.
Daar leerden we Ben kennen. Hij was ook aan het vechten.
Dorien werd slechter en slechter, ze kreeg hevige diarree. Het werden bangelijke nachten en dagen. Mevrouw De Pelseneer bracht een bezoekje en zag dat Dorien heel erg ziek was.
25 december mocht ze voor een dagje naar huis en ook op 1 januari mocht ze naar huis tot de dag nadien.
Ze was zo ziek dat ze niet goed besefte of ze thuis was of niet.

Op 6 januari kreeg ze plots ademhalingsstoornissen . De dokters werden er bijgehaald.
Grote paniek. Ik belde Doriens papa op en Dorien werd opgenomen op IZ.
Wat nu?
Dorien werd beademd . De prof. verzekerde ons dat er niets aan de hand was met haar ziekte, het was iets anders.
Wij huurden ons een kamer op het familieverblijf en verbleven er samen met haar broer Bram.
Gelukkig werden we opgevangen door haar lieve verpleegkundigen van de afdeling en mochten we troost zoeken bij hen op de afdeling. Mijn zus en broer kwamen bijna elke dag met haar oma voor 10 m op bezoek. Elke dag hetzelfde, toestand stabiel.
We kregen ook veel steun van onze broers en zussen, neven en nichten en andere familie en vrienden.
Speciale dank aan Berna, Annie, Hilde, Laurence, Marie-Paule, prof. Offner en Prof. Noens, Wannes, oma, peter, meter, Bram, Benjamin, Sam, Wendy, Wim, Lennert, Tante Linda, nonkel Johan, nonkel Rudi, Martine, nonkel Luc, Sonja, Stefanie, Emilie, Ellen, Annelies, Nico, Dokter Anna, Dokter Schauwvliege, Hervé, Lien, Petra, Chris, Karien, mevr De Pelseneer, Johny, Marleen, Elin, Sofie, Antoinette, Peggy en Frank.
16 januari wou Karin (lerares) absoluut Dorien bezoeken. Het leek of ze een voorgevoel had. Het was de laatste keer.
Toen we op 16 januari op bezoek gingen vertelde de dokter ons dat ze voor Dorien niets meer konden doen. Dokter Bouderez had Dorien 6 maanden gevolgd op de dagzaal en had nu de taak ons het slechte nieuws te melden. Ook hij had veel verdriet.
Mijn zus Linda, schoonbroer Rudi en mama waren bij ons en weenden met ons mee. Vlug werd de familie verwittigd. Mijn broer, zijn vriendin Sonja, Johans broer Luc en vriendin Martine kwamen nog op tijd.
Dorien kreeg de sacramenten toegediend en om 22u 37 verliet ze ons heel zachtjes.
We werden opgevangen door Annie en Hilde haar dikke vrienden.
Nu kan ons gevecht beginnen in een leven zonder Dorien. Vanaf nu is Dorientje samen met haar neefje Davy, haar meter en haar opa.

Zoeken in blog

Categorieën
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Proficiat!
    Categorieën
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    22-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/dorien1984

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    22-04-2009, 22:39 geschreven door  
    Archief per week
  • 20/04-26/04 2009
    Foto
    lotgenootjes UZ Gent
  • kyano
  • ashley
  • eline
  • yoshi
  • jonas
  • darleen
  • brentje
  • sam
  • Foto
    sterretjes aan de hemel
  • lotte
  • seppe
  • emily-grace
  • bijzondere kindjes
  • robine en anouk
  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Lieve Dorien

    vergeet-mij-nietjes horen bij jou
    zo klein en fijn, zo zoetjes blauw
    als de lucht op een zonnige lentedag.
    De grote wereld zal het misschien niet weten
    dat jij hebt bestaan,
    maar wij, wij zullen het nooit vergeten,
    van nu af aan
    zijn deze bloempjes
    voorgoed gevlochten door jouw naam.
    En als de lucht weer blauw is
    denken we aan jou
    en een vogelenlied
    zingt'vergeet mij niet'
    nee lieve schat
    we vergeten je niet.

    je mama, papa en broer Bram

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs