Inhoud blog
  • NIPT test - syndroom van Down bij zwangeren
  • GMD (Globaal medisch dossier) bij de dokter
  • Geïnformeerde toestemming van het medisch dossier
  • Verplichte derde betalersregeling bij de huisarts
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Huisarts - Passie voor geneeskunde

    15-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geïnformeerde toestemming van het medisch dossier

    De geïnformeerde toestemming is de goedkeuring die u als patiënt aan uw zorgverleners geeft om uw gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier met elkaar te delen. Door uw toestemming te geven, aanvaardt u dat de personen die u behandelen informatie over uw gezondheid met elkaar delen. Ze kunnen u snellere zorg verlenen en voorkomen dat u onnodige onderzoeken moet ondergaan.

    De elektronische netwerken voor het delen van gezondheidsgegevens zijn streng beveiligd. Ze voldoen aan de hoogste veiligheidscriteria. Elke toegang tot uw gegevens wordt geregistreerd.

    Zorgverleners zijn gebonden aan het beroepsgeheim en het gebruik van uw gezondheidsgegevens zonder toelating is bij wet strafbaar. Alleen zorgverleners met wie u een therapeutische relatie heeft, kunnen uw gegevens raadplegen.

    Meer info: 


    15-10-2015 om 00:00 geschreven door dokters  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verplichte derde betalersregeling bij de huisarts

    Derde betaler bij huisdokter

    Vanaf 1 oktober (vandaag dus) is de huisarts verplicht de derde betalersregeling toe te passen. Maar wat houdt dat eigenlijk in voor de patiënt? Daarom eerst even een korte uitleg over hoe de betaling tot vandaag gebeurde. 

    De patient betaalt een bepaald bedrag voor een consultatie bij de huisarts. Bij alle geconventioneerde huisdokters is dit totaal bedrag hetzelfde. Geconventioneerde artsen zijn akkoord gegaan met de tarieven die ze samen met de mutualiteit (ziekenfonds) afspraken. Niet-conventioneerde huisartsen mogen vragen wat ze zelf willen.

    Het betaalde bedrag bestaat uit een deel remgeld en een deel terugbetaald door de ziekteverzekering. Mensen met een verhoogde terugbetaling betaalden minder remgeld en kregen meer terugbetaald door de ziekteverzekering. Het is natuurlijk een omslachtige procedure de patiënt eerst moest voorschieten om dan een bedrag teruggestort te krijgen. Ook komt dit niet de laagdrempelige zorg tegemoet die de huisarts aanbiedt. 

    Als de patiënt met een verhoogde terugbetaling dus vanaf 1 oktober naar de huisdokter op raadpleging komt, dan betaalt die enkel het verminderde remgeld. Het "groene briefje" blijft dan wel bij de huisarts, want die krijgt het terugbetaalde bedrag van de mutualiteit dan rechtstreeks uitbetaald door de mutualiteit. 

    Wie heeft er recht op een verhoogde terugbetaling? 

    Het betreft alle patienten die op hun klevertjes of siskaart een nummer hebben in de vorm van 101/101 (vergis je echter niet met het nummer van de mutualiteit CM Limburg heeft bijvoorbeeld als nummer 131, maar al die aangesloten leden krijgen natuurlijk niet rechtstreeks het verhoogde terugbetalingstarief. Het betreft een getal bestaande uit 2 cijfers met een slash ertussen) . 

    De personen met een verhoogde tegemoetkoming zijn onder andere personen met een integratietegemoetkoming of gelijkwaardige bijstand, volwassen personen met een tegemoetkoming voor gehandicapten (tussen 21 en 65 jaar), weduwes of weduwnaren, werklozen, erkende gehandicapten, eenoudergezinnen...

    Meer info hierover vind je op het RIZIV

    01-10-2015 om 08:41 geschreven door dokters  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 09/11-15/11 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 28/09-04/10 2015

    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Medisch start


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs