Inhoud blog
 • NIPT test - syndroom van Down bij zwangeren
 • GMD (Globaal medisch dossier) bij de dokter
 • Geïnformeerde toestemming van het medisch dossier
 • Verplichte derde betalersregeling bij de huisarts
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Huisarts - Passie voor geneeskunde

  14-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIPT test - syndroom van Down bij zwangeren

  NIPT (Niet invasieve prenatale test)

  De NIPT test gaat na of een baby het syndroom van Down heeft of niet. Vroeger diende een vruchtwaterpunctie te gebeuren om dit na te gaan. Dit houdt echter grote gezondheidsrisico's in voor het ongeboren kind. 
  Dit is niet meer het geval bij de NIPT test. 
  Bij de NIPT wordt er een normale bloedafname uitgevoerd bij de moeder vanaf de 11e week zwangerschap. Omdat het DNA van de foetus in het bloed van de moeder circuleert kan er nagegaan worden of er een extra kopie van chromosoom 21 aanwezig is. 

  Is dit wel betrouwbaar? 

  De test is 99.9% gevoelig wat betekent dat van 1000 baby's met het syndroom van Down 999 ontdekt zullen worden. Slechts in minder dan 1% toont een NIPT test een vals positief resultaat waarbij er wordt gedacht dat de baby het syndroom van Down heeft terwijl dit in werkelijkheid niet is. Daarom wordt een positieve NIPT test steeds gevolgd door een invasieve vruchtwaterpunctie.

  Wanneer NIPT niet gebruiken?

  Afwijkingen bij de echografie van de baby (inclusief nekplooidikte > 3,5mm)
  Twee-eiige tweeling- of meerlingzwangerschap

  De moeder onderging een van volgende behandelingen in de afgelopen 3 maanden:
  Bloedtransfusie
  Immuuntherapie
  Stamceltherapie
  Transplantatie
  Gewicht van de moeder voor de zwangerschap was hoger dan 100 kg: de NIPT geeft in dat geval onbetrouwbare resultaten bij 1 op de 10 zwangerschappen.

  NIPT wordt niet door het ziekenfonds terugbetaald. Deze kost ongeveer rond de 400 euro. Dit is volledig door de moeder en vader van de foetus te betalen. 

  14-11-2015 om 13:39 geschreven door dokters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GMD (Globaal medisch dossier) bij de dokter
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  GMD

  Uw huisarts staat in voor het bijhouden en coördineren van uw Globaal Medisch Dossier. Het GMD bundelt al uw medische gegevens op één plaats. Alle artsen van de praktijk hebben zo inzage in uw dossier. Door een huisdokter aan te duiden die uw GMD beheert, weten ook alle specialisten in het ziekenhuis naar wie de medische verslagen moeten verstuurd worden. 

  Het verzamelen van al uw medische gegevens door één huisartsenpraktijk draagt bij tot een verhoogde kwaliteit van de zorg voor uw gezondheid. Het goed beheren van een GMD vraagt tijd, ook buiten de momenten dat u op raadpleging komt.

  Iedereen met een GMD geniet van een vermindering van 30% op het remgeld (uw persoonlijke bijdrage) bij een consultatie. Bij kinderen tot 2 jaar geniet u zelfs van een volledige terugbetaling bij een consultatie.
  Het supplement voor de avondraadpleging (4€) wordt, bij een raadpleging met de huisarts met wie u het GMD afsloot, volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

  15-10-2015 om 18:15 geschreven door dokters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geïnformeerde toestemming van het medisch dossier

  De geïnformeerde toestemming is de goedkeuring die u als patiënt aan uw zorgverleners geeft om uw gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier met elkaar te delen. Door uw toestemming te geven, aanvaardt u dat de personen die u behandelen informatie over uw gezondheid met elkaar delen. Ze kunnen u snellere zorg verlenen en voorkomen dat u onnodige onderzoeken moet ondergaan.

  De elektronische netwerken voor het delen van gezondheidsgegevens zijn streng beveiligd. Ze voldoen aan de hoogste veiligheidscriteria. Elke toegang tot uw gegevens wordt geregistreerd.

  Zorgverleners zijn gebonden aan het beroepsgeheim en het gebruik van uw gezondheidsgegevens zonder toelating is bij wet strafbaar. Alleen zorgverleners met wie u een therapeutische relatie heeft, kunnen uw gegevens raadplegen.

  Meer info: 


  15-10-2015 om 00:00 geschreven door dokters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verplichte derde betalersregeling bij de huisarts

  Derde betaler bij huisdokter

  Vanaf 1 oktober (vandaag dus) is de huisarts verplicht de derde betalersregeling toe te passen. Maar wat houdt dat eigenlijk in voor de patiënt? Daarom eerst even een korte uitleg over hoe de betaling tot vandaag gebeurde. 

  De patient betaalt een bepaald bedrag voor een consultatie bij de huisarts. Bij alle geconventioneerde huisdokters is dit totaal bedrag hetzelfde. Geconventioneerde artsen zijn akkoord gegaan met de tarieven die ze samen met de mutualiteit (ziekenfonds) afspraken. Niet-conventioneerde huisartsen mogen vragen wat ze zelf willen.

  Het betaalde bedrag bestaat uit een deel remgeld en een deel terugbetaald door de ziekteverzekering. Mensen met een verhoogde terugbetaling betaalden minder remgeld en kregen meer terugbetaald door de ziekteverzekering. Het is natuurlijk een omslachtige procedure de patiënt eerst moest voorschieten om dan een bedrag teruggestort te krijgen. Ook komt dit niet de laagdrempelige zorg tegemoet die de huisarts aanbiedt. 

  Als de patiënt met een verhoogde terugbetaling dus vanaf 1 oktober naar de huisdokter op raadpleging komt, dan betaalt die enkel het verminderde remgeld. Het "groene briefje" blijft dan wel bij de huisarts, want die krijgt het terugbetaalde bedrag van de mutualiteit dan rechtstreeks uitbetaald door de mutualiteit. 

  Wie heeft er recht op een verhoogde terugbetaling? 

  Het betreft alle patienten die op hun klevertjes of siskaart een nummer hebben in de vorm van 101/101 (vergis je echter niet met het nummer van de mutualiteit CM Limburg heeft bijvoorbeeld als nummer 131, maar al die aangesloten leden krijgen natuurlijk niet rechtstreeks het verhoogde terugbetalingstarief. Het betreft een getal bestaande uit 2 cijfers met een slash ertussen) . 

  De personen met een verhoogde tegemoetkoming zijn onder andere personen met een integratietegemoetkoming of gelijkwaardige bijstand, volwassen personen met een tegemoetkoming voor gehandicapten (tussen 21 en 65 jaar), weduwes of weduwnaren, werklozen, erkende gehandicapten, eenoudergezinnen...

  Meer info hierover vind je op het RIZIV

  01-10-2015 om 08:41 geschreven door dokters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 09/11-15/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 28/09-04/10 2015

  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • Medisch start


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!