Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
03-02-2007
Biergeschiedenis deel 5: 19de eeuw
De Franse Omwenteling (1792-1794) betekende het einde van de kapitaalkrachtige brouwersgilden. Tegelijkertijd werd menig klooster vernield en daarmee ging ook een groot deel van de brouwersactiviteiten binnen de kloostermuren verloren. Aan de economische chaos waarin België verzeilde, werd een eind gemaakt door Napoleon. Nadien konden lokale brouwerijen hun acitiviteiten langzaam heropstarten. Technologie De grote en belangrijkste technologische ontwikkelingen in de brouwerij kwamen pas na ongeveer 1800. Kennis van scheikunde en biologie ontwikkelden zich gestaag en werden serieuze wetenschappen. De alchimist van de Middeleeuwen werd langzamerhand chemicus, scheikundige. Diverse scheikundigen hielden zich met bier bezig. In 1788 werd door de Brit Richardson de sacharimeter uitgevonden. Dat is een toestel om het suikergehalte van/in een vloeistof te bepalen. Carl Balling, een Boheems scheikundige, publiceerde in 1854 een schaal om op de saccharo- of sacharimeter de percentages sucrose (rietsuiker) af te lezen. Ballings uitvinding was weer de basis voor de Duitse scheikundige A. Brix, die de sacharimeter perfectioneerde. De Duitser Plato publiceerde in 1900 een verbeterde schaal, die nog steeds wordt gebruikt. Enzymen Payen ontdekte in 1833 de diastase: het enzym dat de omzetting van het zetmeel in suiker teweegbrengt. Buchner, ook een Duitse wetenschapper, ontdekte nog een enzym in 1897, de z.g. zymase, het enzym in gist dat de splitsing van suiker in koolzuurgas en alcohol veroorzaakt. Hij kreeg er in 1907 zelfs de Nobelprijs voor. 1880 is een keerpunt in de geschiedenis van het bier. De Franse natuurkundige Louis Pasteur(foto) geeft het brouwen van bier een definitieve wending. De smaak van bier wordt bepaald door de gisting: gistcellen zetten de suikers om in alcohol. Deze gisting gebeurde aanvankelijk spontaan, zodat het onmogelijk was om de smaak vooraf te bepalen. De brouwers konden alleen maar hopen dat het eindproduct in de smaak zou vallen. Louis Pasteur (1822 - 1895) ontdekte dat er verschillende soorten gistcellen voorkomen en dat niet alle gisten even geschikt zijn voor een goede gisting en bijgevolg een optimale smaak van het bier. Aldus ging men op zoek naar de meest geschikte gistfamilies voor het brouwproces. Door deze steeds voort te kweken, konden brouwers keer op keer dezelfde gisting en dus bier met dezelfde smaak bereiken. Pasteur ontdekte bovendien dat het mogelijk was dranken te bewaren door ze te verhitten tot 70°C. Bij die temperatuur worden alle aanwezige micro-organismen geïnactiveerd. Deze nieuwe techniek - die wij kennen onder de naam pasteurisatie - maakte het voortaan mogelijk om bier langere tijd te bewaren. Dankzij de kennis van Pasteur gingen de brouwerijen weer volop floreren. Op het einde van de 19de eeuw telde België maar liefst 3.200 brouwerijen. Brouwers boerden goed en genoten stand aanzien. Gistonderzoek Onder de brouwers zat ook een aantal knappe koppen. De Deense brouwers Jacobsen en Hansen van de Carlsbergbrouwerij in Kopenhagen ontdekten eind vorige eeuw diverse gistrassen. Hansen ging verder met het gistonderzoek. Hij is de "vader" van de reincultuurgist. Dit gistras, dat hij in 1883 speciaal voor de ondergistende bieren ontwikkelde, draagt dan ook de naam saccharomyces carlsbergensis. IJsmachine Vermits gistend bier op een koele plaats moet bewaard worden, werd enkel in de winter gebrouwen. Koelinstallaties bestonden immers nog niet. Op het einde van de 19de eeuw ging men zelfs ijs vanuit Scandinavië importeren dat in speciale ijskelders werd opgeslagen. In 1879 werd één van de voor ons meest belangrijke apparaten uitgevonden door de Duitser Carl von Linde: de ijsmachine. Vanaf dat jaar kon elke brouwer zijn bier het gehele jaar door koel houden en werd deze ijs-import gelukkig overbodig.
Onze wandelclub 'De Kwartels' organiseert aanstaande zondag zijn 23ste tocht door Oosteeklo. Een heel leuke wandeling en zoals steeds een prima organisatie. Iedereen welkom!
Het voorjaar en het najaar zijn meestal drukke tijden in verband met lessen "EHBO" bij het Rode Kruis. Vandaag waren Fleur en ik de gehele dag actief in Kallo. Daar gaven we een cursus 'Bedrijfseerstehulp' bij Lumipaper in het havengebied Waasland. Het bedrijf telt 120 werknemers en houdt zich bezig met de verwerking van papier. Acht personen waren uitverkoren om deze cursus op hun bedrijf te volgen. Het was een vermoeiende dag, met Fleur die - als ongevalssimulant - weer van alles tegenkwam. Maar het steeds plezant lesgeven aan zo'n kleine groep supergemotiveerde cursisten. Enkele sfeerfoto's van de cursus vandaag (de verwonding is gegrimeerd door Fleur).
Donderdagavond: DL1 6,2 km 0:40:00 (9,3 km/h 6,45 min/km)
Zeker nog 10°C vanavond, volle maan en weinig bewolking, zodat het vrij licht bleef, men zou bijna vergeten dat het nog maar begin februari is. Op het schema vanavond stond 10K aan 6 min/km, met tussendoor 10 versnellingen. Maar de eerste kilometer beslisten de achillespezen daar al anders over. Al enkele dagen stijve kuiten en pijnlijke achillespezen, Flexium Gel smeren dus. Waarschijnlijk een combinatie van factoren, enerzijds de vele trappen vorige week, anderzijds vier dagen nogal belastende arbeid voor de pezen op het werk. Men kan dan besluiten om zijn eigen brein te misleiden. Deze ontvangt de pijnpulsen van de pezen wel, maar als je daar niet op reageert zal ons brein na verloop van tijd die pulsen automatisch negeren en niet meer registreren. Maar ik ben op een leeftijd gekomen dat ik naar mijn lichaam moet luisteren, om te vermijden dat het hier in de toekomst enkel nog een wandel- en bierblog wordt. Dus de training ingekort, traag gelopen en de versnellingen achterwege gelaten. Morgen las ik dan nog een extra rustdag in.
Het maandtotaal voor januari was 160,4 km in 18 trainingen.
De foto uit Londen toont de overvloedige rijkdom van de koninklijke familie. Het gouden hek staat tussen Buckingham Palace en Green Park.
Gisteren niet gelopen want s avonds stond een optreden van Shakira op het programma, in het Sportpaleis te Antwerpen. De tickets waren een verjaardagscadeau dat ik gekregen had van Fleur, in oktober vorig jaar. Over het optreden zelf, dat anderhalf uur duurde, waren we tevreden. Eerst een scratchende muziekmixende DJ als voorprogramma en uiteindelijk om 21u45 kwam Shakira het podium op. De eerste nummers nog niet optimaal maar eens ze op toeren kwam bleek ze een echt podiumbeest en buikdanseres te zijn. Haar stem was live verrassend krachtig en vooral de spaanstalige nummers vielen in onze smaak. De vlam sloeg pas echt in de pijp bij de grote hits. De plaatsen die we toebedeeld kregen waren echter schandalig. We hebben tweemaal 46 Euro betaald voor zitjes in ROOD, blok 141, rij 36. Dat is de uiterste hoek op de voorlaatste rij onder de tribune. Daardoor zagen we maar net het podium en de twee grote schermen waren totaal onzichtbaar, een regelrechte schande! Shakira beluisteren kan ik thuis ook, gezien hebben we weinig! Dat gold trouwens voor de volledige drie hoogste rijen. Ik heb vandaag een klacht gemaild naar het Sportpaleis en wil ook Testaankoop nog interpelleren. Zulke malafide praktijken dienen onderzocht en openbaar gemaakt te worden. Wij zijn regelmatige Sportpaleisbezoekers, of beter gezegd WAREN regelmatige bezoekers, want dit flikken ze ons geen tweede keer meer!
Dinsdagavond: WD 10,4 km 0:59:00 (10,58 km/h 5,67 min/km)
Gezweet vanavond, want het was weer warmer dan ik dacht. De eerste training van de week is ook altijd een pittige training. Deze keer stond een wisselende duurloop op het programma. Eerst inlopen, dan drie versnellingen 3x 2 km in 10:30 (5:15 min/km) R 500 m en tien minuten uitlopen. Het ging goed, meer valt er vandaag niet te vertellen.
De foto komt weer uit Londen: een groot man wordt in Groot-Brittannië ten zeerste geëerd. Dit standbeeld is van Arthur Wellesley, beter gekend als de First Duke of Wellington, die als bevelhebber van de Britse troepen in 1815 Napoleon versloeg te Waterloo.
Er zijn maar twee manieren om snel vooruit te komen in Londen, ofwel te voet ofwel met de metro. De metro underground wordt door de Londenaars tube genoemd. Hij omvat 408 kilometer spoor en 270 stations verspreid over zes zones en vervoert dagelijks 3.000.000 passagiers. De lijnen kunnen in twee categorieën ingedeeld worden, de sub-surface (bovenliggend) en de deep-level (diepliggend). De diepste lijn ligt 67,4 meter onder de grond, het hoogste punt 18 meter boven de grond. Met een Day travelcard zone 1-2 off peak kan men vanaf 9u30 ongelimiteerd gebruik maken van bus, metro en DLR (Docklands Light Railway). Al het interessants in Londen ligt binnen deze twee zones. De lijnen hebben allemaal kleuren zodat men vrij snel zonder problemen doorheen Londen zijn weg kan vinden. In de stations werden we geregeld vergast met live-optredens en zelfs in de metrostellen kwamen de straatmuzikanten ons entertainen. Wij hebben dan ook doorlopend de metro gebruikt om van het ene district naar het andere te reizen. Op sommige plaatsen tamelijk druk, en soms dan weer verrassend rustig. Het is hier dat je de doorsnee Londenaar kunt ontdekken, multicultureel, meestal lezend in een boek of een krant, of zichzelf nog een beetje bijschminkend alvorens uit te stappen. Telkens we een metrostel in of uit stapten weergalmde uit de luidsprekers: Mind the gap!.
Zondagvoormiddag: DL2 10 km 0:59:00 (10,17 km/h 5,9 min/km)
Deze maal gekozen voor de lus over het Sintkruiswinkelpad. Het voordeel vandaag dat ik de eerste helft van de loop tegenwind had, en zodoende op het laatste stuk de wind in de rug mij naar huis terug stuwde. In Sint-Kruis-Winkel, waar de Moervaart een bocht neemt, had de storm vorige week lelijk huisgehouden. Een tiental bomen lagen er tegen de grond, sommige net boven de grond afgeknakt, anderen met wortel en al neergegaan. Behalve enkele omheiningen rond de weide was er gelukkig geen verdere schade. Rustig gelopen vandaag, genoten en de batterijen weer opgeladen.
Volgende foto is weer heel typisch Londen. De knalrode telefooncellen, die in 1926 door de Victoriaanse architect Giles Gilbert Scott ontworpen werden, zijn jammer genoeg grotendeels vervangen door modernere versies (Door Fleur genomen, terwijl ik in de telefooncel stond).
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis