Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
17-10-2016
Beer & Food - A Perfect Match
Zaterdagavond 15 oktober zakten we af voor een uniek bierfestival in het West-Vlaamse Pittem op de Blekerij, een prachtige locatie. Deze maal geen nadruk op bier alleen maar het Beer & Food-festival was volledig gericht op foodpairing met bier. Het initiatief kwam van Tony en Charlotte van Drankenhandel Truyaert en Thijs en Birgit van Brouwerij Maenhout. Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is gezien de 250 aanwezigen die konden kennismaken met lokale en voor velen waarschijnlijk onbekende bieren. Vier brouwerijen waren aanwezig om hun bieren te tappen of te schenken, zijnde buiten brouwerij Maenhout, brouwerij Strubbe uit Ichtegem, brouwerij De Leite uit Ruddervoorde en brouwerij Alvinne uit Moen. Traiteur Ma Kwizien had de zware opgave om 250 x 8 hapjes te voorzien.
Als docent beer & food in de zythologenopleiding van Syntra Midden-Vlaanderen was ik samen met Fleur natuurlijk geïnteresseerd of er een perfect match zou zijn.
Er waren 2 voorgerechten, 4 hoofdgerechten (waarvan 2 warm) en 2 nagerechten. Wij waren om 18u aanwezig maar dat bleek nog te vroeg te zijn en alles verliep vrij stroef, nadien kwam alles toch vlot op gang. Als aperitief namen we een Blinde Mol, een blond biertje van brouwerij Maenhout. Een mooi foldertje met uitleg over de brouwerijen maar weinig uitleg over de gerechten. Die werd later gegeven door zythologe Sofie Van Rafelghem maar die kwam spijtig genoeg niet boven het geroezemoes uit.
De pairings:
Keyte blond witloof met ham-mousse en uienconfituur
Keyte van brouwerij Strubbe is een lichtblond zoetbitter bier met medium body en een mooie afdronk. De mousse van ham was te zacht van smaak en kon niet tegen het bier op maar met de combinatie van het witloof was dit nog een matige (Fleur) tot redelijke (ikzelf) pairing.
Ichtegems Grand Cru van brouwerij Strubbe is een zoetzuur roodbruin bier van gemengde gisting met een medium body, azijnzuur in het aroma en zacht melkzuur in de smaak. De geitenkaas met de stroop paste redelijk bij het bier maar zowel het notenbrood als de ruccola waren geen goede combinatie. Eindoordeel: matig.
Ich bin ein Berliner Framboos gerookte forel, zure room, appel, groene saus (?)
Ich bin ein Berliner Framboos van brouwerij Alvinne is een lichtrood intensief zuur bier. Het gerecht met de gerookte forel met zure room kon niet op tegen het bier. Dit bier gaat waarschijnlijk beter samen met een blauwaderkaas. Eindoordeel: geen match. Het gerecht ging echter wel goed samen met Ichtegems Grand Cru, die wat zachtere zuurheid heeft.
Koeketiene scampis met mangosaus (warm)
Koeketiene van brouwerij Maenhout is een ongefilterd donkerblond bier, fruitig en zoet met een medium body. Het bier overheerste op de mangosaus alleen die een beetje te flauw maar was een goede match met de scampis. we vroegen ons af of een saus van de minder zoete papayas geen optie was? Eindoordeel: goede match.
Merci Maman van brouwerij De Leite is een amberbier met een mooie schuimkraag, fruitig aroma maar weinig body en afdronk. Het gerecht was te sterk voor het bier, enkel de avocado alleen deed het goed met het bier. Eindoordeel: geen match.
Ferre rundsstoofvlees met Thaise groene curry (warm)
Ferre van brouwerij Maenhout is een amberkleurige quadrupel, kruidig, zoet, medium bitterheid, hoge saturatie en een lange afdronk. Dit hoog-alcoholisch bier ging heel goed samen met het pittige gerecht en was de beste match van de avond. Eindoordeel: Heel goed.
Cuvée dErpigny Sauternes barrel aged oude kaas, gedroogde paddenstoel
Cuvée dErpigny van brouwerij Alvinne is een hoog-alcoholisch amber bier, zoetzurig en gerijpt op houten (Sauternes)vaten. De (belegen-oude?) kaas was veel te zacht voor het bier. Hier hoorde een oude brokkelkaas of oude Comté of zelfs een sterke blauwaderkaas bij. Eindoordeel: geen match.
Cuvée Soeurise wafel, chocolade met truffelvulling
Cuvée Soeurise van brouwerij De Leite is een rood kriekenbier met een kleine schuimkraag, medium body en licht zurig. De wafel paste helemaal niet bij het bier, enkel de chocolade met truffelvulling ging redelijk samen. Eindoordeel: matig.
Dat bewijst maar eens hoe moeilijk een perfecte foodpairing is. Als zytholoog is het sowieso moeilijker om een gerecht bij een bier te zoeken dan een bier bij een gerecht. De gerechten misten ook een beetje de extra verfijnde toets die soms nodig is en waarschijnlijk ontbrak ook de kennis bij de traiteur over de bieren en foodpairing zodat hij zijn gerechten ook niet kon aanpassen aan de bieren. Was het een geslaagd evenement? Ja zeker, omdat hier niet enkel een groep beergeeks waren maar er liefhebbers van drank en eten op afkwamen. Een tip: laat Sofie van elk gerechtje op voorhand de informatie op papier zetten zodat degene die interesse heeft ook de informatie kan opzoeken.
Een tijdje geleden waren we in Brussel waar we een gesprek hadden met Sven Gatz, voorzitter van de "Belgian Brewers". We werden ontvangen in het mooie brouwershuis.
Aan het begin van de zeventiende eeuw kochten kapitaalkrachtige Brusselse brouwers het pand Den gulden Boom, het huidige 'Brouwershuis' op de Grote Markt te Brussel.
Oorspronkelijk heette het huis in de dertiende eeuw De Hille, een verwijzing naar de lokale topografie. Pas in de zestiende eeuw veranderde de naam in Den gulden Boom. Het was toen één van de eerste stenen huizen en behoorde lange tijd toe aan diverse gilden, met name aan de huidvetters en de tapijtwerkers.
De Gulden Boom werd echter in 1695 met het bombardement op Brussel door maarschalk Villeroy op bevel van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV volledig vernield. Gepaard met enorme kosten werd het huis door de Brusselse brouwers in amper drie jaar tijd volledig herbouwd. Hiervoor werd een beroep gedaan op architect Willem de Bruyn en de beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.
Wie het huis aandachtig bekijkt, ziet beneden vier Dorische halfzuilen of pilasters die het huis een verticaliserend effect geven. Tussen de ramen van de eerste en tweede verdieping zijn drie halfreliëfs te bewonderen die respectievelijk het oogsten van de hop en het vervoer van het bier voorstellen. De bovenste verdieping wordt opgesplitst in drie delen door vier Korinthische halfzuilen, overvloedig versierd met hopranken en gerstaren.
Bovenop de gevel valt een boogvormig fronton op, afgezet door twee dolfijnen op een sokkel met daarop de vermelding anno 1698. Het ruiterstandbeeld op de top stelde oorspronkelijk Maximiliaan van Beieren voor, maar werd later vervangen door een beeld van Karel van Lotharingen. Momenteel is in het brouwershuis de Confederatie der Brouwerijen van België gevestigd, terwijl in de oude overwelfde kelders het Brouwersmuseum een onderdak heeft gevonden.(Bron: Rudi Schrever op Historiek.net)
Categorie:cafe en bier Tags:Brussel, Brouwershuis, Belgian Brewers
Het Delirium Café te Brussel is waarschijnlijk het bekendste bij buitenlandse toeristen die Brussel bezoeken.
Het café bevindt zich op de hoek van de Beenhouwersstraat en de Getrouwheidsgang.
Het café kwam in 2004 in het Guinness World Records boek met het meest aantal verschillende bieren (2004 bieren). In 2013 stonden er 2244 op de kaart uit 60 verschillende landen.
Een ideale plaats om te proeven met de cursisten "Zytholoog".
We verkozen de "Hoppy Loft" waar de meer hoppige bieren gedegusteerd kunnen worden. Het wordt alvast aangeraden om met de trein naar Brussel te rijden ' '.
Categorie:cafe en bier Tags:Délirium Café, Brussel
Deze maal twee Belgische bieren met verse hop gedegusteerd (een trend die ook stilletjes aan in België doorbreekt).
"Winter 13" (8%) van "Hof ten Dormaal" te Tildonk, met verse hop uit eigen teelt (Magnum en Cascade). Aroma van hop, volmondig en milde bitterheid, mooi in balans.
Het tweede bier "Hommelbier Nieuwe Oogst 2012 Limited Edition" (7,5%) van Brouwerij Van Eecke te Watou, met verse Poperingse hop (Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold). Ook een aangenaam hoparoma en mooi in balans, medium body en geen al te bittere afdronk. Twee goede bieren waarvan het eerste me het meest bekoorde.
Deze maal bezochten Fleur en ik een microbrouwerij in het Waasland. Brouwerij 't Paenhuys is een Belgische microbrouwerij te Nieuwkerken-Waas in de provincie Oost-Vlaanderen. Website: www.tpaenhuys.be
Deze microbrouwerij werd opgericht in 2010 door hobbybrouwer Paul Van Nieulande. Hij ontving ons vorige zaterdag in het proeflokaaltje.(foto 2).
Behalve eigen bieren kunnen er ook bieren in opdracht gebrouwen worden, in hoeveelheden van 30 tot 100 liter. De naam verwijst naar het oude woord paenhuys, wat betekent: een plaats waar pannen en ketels staan om bier te brouwen. Vroeger stond er in elk dorp een paenhuys, waar de dorpelingen hun eigen bier konden (laten) brouwen. In het openluchtmuseum Bokrijk staat ook een paenhuys, een oud brouwhuis uit Diepenbeek, waar één maal per jaar nog gebrouwen wordt. (Bron:Wikipedia)
We proefden er eerst de "Zotte Bloare", een amberkleurig bier, medium body, beetje ijzer in de smaak, moutig, lichte bitterheid. Daarna de "Zwarte Zjef", omschreven als een atypische stout. We zouden dit bier eerder klasseren onder bruin bier (dubbel). Een donkerroodbruin bier, licht gebrande aroma (van de mouten) met een volle body. Dit bier was ook mooi in balans met een zacht uitvloeiende bitterheid. Het laatste bier dat we proefden was de "Winter Zjef" (40 EBU - 64 EBC), de winterversie van de voorgaande. Door extra toevoeging van donkere rietsuiker is het bier iets zoeter en heeft een hoger alcoholgehalte (circa 9%). Een heel geslaagd winterbier.
Het vaste assortiment bestaat uit:
Kloefkapper, tarwebier, 5,7%
Schapenkop, tripel, 8%
Zotte Bloare, bruin, 5,5%
Zwarte Zjef stout , 8% (en Winter Zjef), 9%
Puitenkop, 5,6%
Categorie:cafe en bier Tags:Brouwerij 't Paenhuys, Nieuwkerken-Waas
Woensdagnamiddag was ik in Brussel, waar we een afspraak hadden met Sven Gatz van de Belgian Brewers in het Brouwershuis op de Grote Markt te Brussel (daarover later meer). Vermits ik zeker nog een uur tijd had begaf ik me naar het Fontainasplein waar zich Moeder Lambic bevindt. Dit biercafé heeft 46 bieren op tap, voornamelijk artisanale bieren uit binnen- en buitenland.
We dronken daar een geuze Cantillon Cuvée Saint-Gilloise. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Cantillon te Anderlecht. Het is een blond bier met een alcoholpercentage van 5%. Voor het bier wordt enkel lambik gebruikt die twee jaar gerijpt heeft op eiken vaten, waarna dry hopping wordt toegepast door toevoeging van Saaz hop.
Moeder Lambic bestaat al 25 jaar en had daarbij regelmatig nieuwe eigenaars. Het interieur is heel gezellig.
De 46 tapkranen zijn natuurlijk indrukwekkend.
Om de honger te stillen koos ik voor een Tartine avec Paté de campagne à la geuze Cantillon, en daar had ik helemaal geen spijt van, een "boterham" om U tegen te zeggen.
Categorie:cafe en bier Tags:Brussel, Cantillon, Chez Moeder Lambic
Twee "identieke" bieren geproefd. Eerst de Vicaris Winter 2011, een jaartje oud dus. Donkerbruin bier met een alcoholpercentage van 10%. Volmondig donker bier, zoet, kruidig en chocoladebitter, maar ook een hopbitterheid in aroma en vooral in de nadronk. Dit bier is het eerste winterbier in Brouwerij Dilewyns zelf gebrouwen te Dendermonde.
De Vicaris Kerst 2009, donkerbruin, 10% alc.vol. was hun allereerste winterbier, toen nog gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Hijfte. Dankzij twee jaar rijping was dit bier nog beter dan de versie van 2011. Hier geen hopbitterheid maar kruidig, volmondig, zoeter ook dan de vorige. Toetsen van chocolade en karamel. Ik heb nog een fles 'Winter 2011', die laat ik best nog enkele jaartjes rijpen.
De brouwketels van Brouwerij Dilewyns.
Categorie:cafe en bier Tags:Brouwerij Dilewyns, Vicaris Winter
Op 5 september waren we uitgenodigd bij brouwerij Rodenbach voor de voorstelling van hun Rodenbach Vintage 2010 (limited edition).
We werden ontvangen door Peter Beulens, PR-manager van Palm (foto midden) en brouwmeester Rudi Ghequire (foto rechts). Heel wat bierliefhebbers waren van de partij voor deze primeur.
Eerst kregen we een geleid bezoek langsheen de foeders en de vroegere mouterij met zijn indrukwekkende mouterij-ast uit 1872.
Nadien vertelde Jef van den Steen nog over de Westvlaamse roodbruine bieren.
Vervolgens konden we proeven van de "Rodenbach Vintage 2010", twee jaar gerijpt op vat 144 met een "beer and cheese pairing". In totaal werden er 48.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld waarvan 40% naar de USA wordt geëxporteerd. Rodenbach Vintage 2007 behaalde zilver op de World Beer Cup 2010.
Categorie:cafe en bier Tags:Rodenbach Vintage 2010
Als afsluiter van ons eerste jaar cursus "Zytholoog" te Syntra Gent bezochten we brouwerij De Landtsheer te Buggenhout.
Deze brouwerij is vooral bekend voor zijn Malheur-bieren. De brouwerij werd in 1997 door Manu De Landtsheer opgestart en heeft een brouwcapaciteit van 5000 hl/jaar. De twee huidige brouwers zijn Thomas (links op de foto) en Dieter (rechts) die onze gids waren in de brouwinstallatie.
We kregen een uitgebreide rondleiding en konden ook in de brouwketel kijken.
Na de rondleiding kwam natuurlijk het leukste gedeelte, het proeven van de Malheur 6 en de Malheur 12, en alles wat er tussen lag. .
Categorie:cafe en bier Tags:Brouwerij De Landtsheer, Malheur, Buggenhout
Met de cursisten "Zytholoog" van "Syntra Gent" brachten we woensdagavond 28 maart een bezoek aan brouwerij Rodenbach, gelegen te Roeselare.
Onze gids was Rudi Ghequire en we kregen een heel uitgebreide rondleiding, zowel in de brouwerij als de bottelarij en de werkplaats van de kuipers.
Rodenbach is een West-Vlaams roodbruin bier, een unieke bierstijl, gebrouwen volgens een vroegmiddeleeuws brouwproces gebaseerd op de methode van conservering door verzuring. Andere bieren die tot deze stijl thuis horen: Duchesse de Bourgogne & Vichtenaar (Brouwerij Verhaeghe), Petrus Oud Bruin (Brouwerij Bavik) en Vanderghinste oud bruin (Brouwerij Bockor).
Na de rondleiding konden we natuurlijk nog enkele biertjes degusteren, behalve de Rodenbach ook de Rodenbach Grand Cru.
Categorie:cafe en bier Tags:Rodenbach, Syntra Gent
Dit weekend vond het Alvinne Craft Beer Festival plaats in Brouwerij Alvinne te Moen (een deelgemeente van Zwevegem). Het is voor mij de tweede maal dat ik van de partij ben. We hadden een overnachting geboekt in B&B Ovaertine te Zwevegem, op fietsafstand van de brouwerij. Spijtig genoeg viel Ariadne ziek en werd besloten dat Fleur - spijtig genoeg - niet mee ging.
Er was heel veel volk op komen dagen uit heel wat verschillende landen, het aanbod was ook heel groot. 15 brouwerijen uit België, Nederland, Duitsland (geuzesteker), Engeland, USA, Noorwegen en Denemarken met zo'n 160 "craft"bieren.
De gehele zaterdagnamiddag tot sluitingstijd geproefd, samen met heel wat "biervrienden" zodat we regelmatig een proefglas konden delen. Een festival dat een absolute aanrader is. Zondag dan nog wat flessen mee naar huis genomen zodat we achteraf samen met Fleur nog wat konden proeven.
Klik op onderstaande foto voor het volledige fotoalbum.
Woensdagavond brachten we met de Zytholoog-cursisten van Syntra Gent een bezoek aan Brouwerij De Glazen Toren te Erpe-Mere.
Brouwerij De Glazen Toren werd officieel geopend op 11 november 2004 door Jef Van den Steen en Dirk De Pauw, beiden afgestudeerde brouwmeesters van de Gentse Hogeschool C.T.L., versterkt met een derde vennoot Mark De Neef. Met de noodzakelijke accijnsvergunning in een BVBA rechtspersoon werd het eerste bier gebrouwen.
Na het eerste bier Saison d Erpe Mere werden al snel Ondineke, Oilsjtersen Tripel, Canaster Winterscotch en Jan De Lichte, dubbel tarwebier ontwikkeld. In 2008 kwam tenslotte Cuvée Angéligue het assortiment vervolledigen, een remake van een ooit in Wallonië vervaardigde en alom geprezen Cuvée.
Het succes kwam sneller dan verwacht en reeds na twee jaar drong de nood aan een grotere en professionelere brouwzaal dan de origineel geïnstalleerde 500 l brouwzaal zich op.
In Duitsland werd een nieuwe moderne brouwzaal van 2500 l besteld. Deze werd operationeel in de loop van 2007. Ook kwamen er nieuwe gistingstanks.
Toch bleven de capaciteitsproblemen zich opstapelen. De export naar de USA, Canada, Italië, Japan, Nederland en Groot- Brittannië kende een sterke stijging, en werd daarenboven ook nog verruimd naar Zweden, Finland en Denemarken.
Om de problemen aan te pakken werd een uitbreiding van de gebouwen noodzakelijk. Na het bekomen van de bouwvergunningen werd de brouwerij einde 2008 in een werf herschapen.
Er werd een tweede hergistingskamer gebouwd, een koelcel, een ruimte voor plaatsing van een nieuwe afvulmachine, magazijnruimte, en een kleine winkelruimte. Tenslotte werd de brouwerij voorzien van een laad loskade voor vrachtwagens. Klik op onderstaande foto voor het volledige fotoalbum.
Categorie:cafe en bier Tags:Brouwerij De Glazen Toren, Erpe-Mere
Woensdagavond brachten we - voor de verandering - een bezoek aan een brouwerij (met de cursisten van Syntra Gent - Zytholoog). Deze maal leidde Willem Van Herrewegen ons rond in de lambiekbrouwerij Timmermans. Brouwerij Timmermans ligt in Itterbeek (een deelgemeente van Dilbeek) op enkele kilometers van het centrum van Brussel. Al sinds 1702 (meer dan 300 jaar) wordt er lambiek gebrouwen, eerst onder de naam Brouwerij De Mol. Begin 20ste eeuw wijzigde Paul Van Cutsem, schoonzoon van Frans Timmermans (5de generatie ) de naam in "Brouwerij Timmermans. Vanaf 1993 behoort de brouwerij tot de Groep John Martin.
Na een interessante rondleiding in deze oude brouwerij proefden we lambiek en kriekenlambiek uit de vaten.
Daarna kregen we de gelegenheid enkele van de bieren te degusteren in het degustatielokaal (klik op onderstaande foto om het volledige album te zien).
Vanavond een lekkere stoverijschotel gegeten, klaargemaakt door Fleur, met Malheur 12. Daarbij een heerlijk milde stout Troubadour Obscura gedronken, meer moet dat niet zijn.
Categorie:cafe en bier Tags:stoverij, Malheur, Troubadour
Sinds oktober volgen we de cursus Zytholoog bij Syntra Gent. Gisteren een flink theoretisch stuk over de gisten, maar zoals gewoonlijk afgesloten met een kleine degustatie. Deze maal drie biertjes die in orde waren, namelijk "Palm Royale", "Petrus Aged Pale" en "Omer.".
Sinds kort wordt er gebrouwen te Moen. Brouwerij Alvinne verhuisde van Heule naar Moen en installeerde daar een splinternieuwe brouwerij. Dit weekend was de eerste maal de proefloft geopend voor het 'grote publiek'. Na 'live-reclame' op radio 2 en in de krant was het vrijdagavond over de koppen lopen. Veel mensen uit het dorp en ook een aantal die op deze locatie gewerkt hadden, in de weverij of later bij Bekaert, de vorige eigenaar van dit gebouw. Zaterdag volgde ik er brouwcursus en kon ik een aantal foto's nemen, eerst de proefloft, nadien de brouwerij.
Categorie:cafe en bier Tags:Brouwerij Alvinne, Moen
5 augustus werd een aantal jaren geleden uitgeroepen als 'International Beer Day'. Elk jaar 'degusteren' we dan wereldwijd één of meer biertjes ter ere van I.B.D. Elk excuus is goed genoeg om een biertje te drinken.
We verkozen de nieuwe biertjes van de splinternieuwe Limburgse brouwerij Wilderen. De Kanunnik Tripel en de Wilderen Goud.
Wilderen Goud, blond 6,2%, beetje kruidig aroma, medium body, goede doordrinker. Kanunnik Triple, blond, 8,2%, aroma fruitig en citrus, smaak zoet, kruidig en bitterheid in de afdronk, vonden we ook wel lekker.
Categorie:cafe en bier Tags:International Beer Day, brouwerij Wilderen
Donderdag 4 augustus 2011 werd International IPA Day - #IPAday georganiseerd. Iedere Craft Beer liefhebber kon gewoon thuis meedoen, wat we dan ook gedaan hebben.
India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het allereerste ontdekte gebruik van de naam India Pale Ale was in een advertentie in de Liverpool Mercury, gepubliceerd op 30 januari 1835. Tot dan werd deze bierstijl aangeduid als pale ale as perepared for India, India Ale, pale India ale of pale export India Ale. Vanaf de zeventiende eeuw had Engeland veel overzeese kolonies en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India, te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers, dat door aan het bier meer hop toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen, het bier langer houdbaar bleef. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was. Zo ontstond aan het einde van de 18e eeuw het India Pale Ale. Rond 1840 werd dit export type pale ale ook populair in Engeland zelf (bron:Wikipedia).
We kochten bij Drankenhandel Geers te Oostakker volgende Belgische IPAs:
Ignis & Flamma (IPA Flemish Style, De Struise Brouwers) In 2010 gaf de Nederlandse brouwerij De Molen het recept van hun IPA bier Vuur & Vlam aan andere brouwerijen in Nederland (Emelisse), België (Alvinne, De Struise Brouwers), Engeland (Marble) en Denemarken (Midtfyns Bryghus, Mikkeler), die elk hun eigen Vuur & Vlam op de markt brachten. Donkerblond, 7% alc.vol. Fruitig aroma, volle body, mooi gebalanceerd hopbitter en fruitig met bittere afdronk (gedryhopped met Amarillo hop). EBU 62, EBC 20
Viven Imperial IPA (Beerdevelopment Viven) Double IPA (DIPA), ook wel gekend als Imperial Indian Pale Ale (IIPA), is een sterke, hoppige stijl van Pale Ale. Deze bieren hebben een hoog gehalte aan mout en hop en een alcoholgehalte van minstens 7%. De bitterheidsgraad ligt boven de 60 EBU. De eerste DIPA werd gebrouwen in 1994 door Vinnie Cilurzo, brouwmeester van de Blind Pig Brewing Compagny in Temecula (Californië). Cilurzo beweert dat hij per ongeluk 50% te veel mout in zijn maischketel deed. Hij corrigeerde zijn fout door 100% meer hop toe te voegen en creëerde daardoor deze bierstijl. Veel van de sterkere DIPA's zouden geklasseerd kunnen worden als American Barleywines of Triple IPA's. De (onofficiële) basisrichtlijn voor een Triple IPA versus een IPA zou zijn: 100% meer mout en 200% meer hop. Amberkleurig, 8% alc.vol. - hopsoorten: Tomahawk & Simcoe. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi.
Bitter Sweet Symphony (DIPA, brouwerij t Gaverhopke) Donkerblond biertje (7,8% alc.vol.) met een fruitig aroma en mooie schuimkraag. Fruitig en hopbitter. Bittere afdronk, maar niet zo bitter als een DIPA hoort te zijn, zou ik meer klasseren als gewone IPA.
Afgelopen zaterdag trokken we voor een dagje naar Brugge. Fleur heeft een heleboel foto's genomen, velen zullen hier in de loop van de maand verschijnen. Veel cultuur opgesnoven, genoten van de schitterende gebouwen (we komen hier steeds terug), maar ook lekker gegeten en gedronken. We begonnen met een lekker ontbijt met bubbels (Bongobon) in 't Eekhoetje.
Daarna gingen we op fotozoektocht doorheen Brugge met tussenstops bij enkele van onze favoriete cafeetjes. Eerst bij De Garre waar ze zowel lekkere thee als lekker bier hebben. Ik dronk een Garre Tripel en kreeg daarna nog een halve Gar(r)e gratis.
Onze laatste tussenstop was 't Brugs Beertje waar Daisy al dertig jaar de klanten bedient. We genoten er van enkele bieren van Brouwerij Smisje die uit het gamma verdwijnen en kregen er een Brugse Beer gratis bij.
We eindigden in één van onze andere favorieten, het tapasrestaurant Sol y Sombras om daarna voldaan huiswaarts te keren.
Tijdens onze vakantie in het zuiden van de Bourgogne, bleken er heel weinig wijnboeren in de streek te zijn. Maar 11 kilometer verder in Pouilly-sous-Charlieu in de région Rhône-Alpes bezochten we de (micro)brasserie du Sornin, een kleine artisanale familiale bierbrouwerij met meer dan 15 bieren in hun assortiment. We werden er ontvangen door de vader van Serge & Christophe Patay (de zaakvoerders). De vader bleek de bezieler te zijn van deze brouwerij die gestart werd in 1998 en 4000 hl/jaar produceert.
We kochten er 13 bieren om te proeven, één er van zal gepresenteerd worden op het 2de bierfestival van de Gentse biervereniging op 20 augustus. We proefden heel wat verschillende bieren, de meesten heel moutig, soms gewaagde combinaties, de één al wat meer geslaagd dan de andere.
Er zijn in de regio Rhône-Alpes een 25-tal bierbrouwerijen wat ons wel verwonderde. De meesten produceren op kleine schaal en verkopen enkele aan huis en in de locale supermarkten en cafés. Toen we de tweede maal terugkeerden was het een drukte in de winkel, waar buiten het bier ook hun eigen frisdranken en lokale wijn verkocht werden.
Categorie:cafe en bier Tags:Rhône-alpes, microbrouwerij
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis