VOGELDIERGENEESKUNDE : www.bloggen.be/dierenarts_erwin_louagie
gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cliënteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout tel 050/216934 Op afspraak
31-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.torticollis of draainek bij een hoornparkiet
Een gedraaide nek of torticollis bij vogels kan verschillende oorzaken hebben. 

Het kan aangeboren zijn, door een abnormale positie in het ei.(zie vorige bijdrage van een baby grijze roodstaartpapegaai).
Bij kippen kennen we een virusziekte : Marek. 
Ook bij neophema's bestaat een virusziekte, veroorzaakt door een paramyxovirus dat draainekziekte veroorzaakt. 
Als ze dit stadium overleven, kunnen ze enige tijd later een chronische pancreasontsteking ontwikkelen waardoor ze bleke mest maken, vermageren en sterven. Bij andere vogelsoorten zijn de symptomen meestal minder erg. 

Alle afwijkingen ter hoogte van spieren, pezen en gewrichten in de nek kunnen ook torticollis veroorzaken.
Een tekort aan vitamine B kan gelijkaardige symptomen te weeg brengen.
Een bloeding of thrombose (bloedklonter in een haarvat in de hersenen) ter hoogte van de  hersenen kan eveneens de oorzaak zijn. 
Zelfs een binnenoorontsteking met aantasting van het evenwichtsorgaan is niet uitgesloten.
Bij dergelijke kleine vogels zijn de mogelijkheden tot onderzoek beperkt. Vooreerst zijn er de kleine afmetingen van de vogel, waardoor het volume van bloed dat je kan prikken, beperkt is. Dit geldt ook voor medische beeldvormingstechnieken zoals radiologie.

Vandoor het grote belang van wat men noemt 'een goede anamnese'. Hoe meer de eigenaar accurate informatie kan geven, hoe makkelijker het wordt een 'waarschijnlijkheidsdiagnose' te stellen. 
Op basis van wat de eigenaar wist te vertellen over voeding, huisvesting, leeftijd, laatst aangekochte vogels....was het heel waarschijnlijk dat  neophema's die ook door hem werden gehouden, het paramyxovirus in zich droegen (wellicht 'dragers' van het virus zonder zelf ziek te zijn) en doorgegeven hadden aan deze hoornparkiet.

Na enkele dagen dwangvoeding, vitamine-injecties  en ontstekingsremmers kon de vogel terug naar huis. De houding van de kop naar één kant was verminderd en de hoop was dat dit uiteindelijk (bijna) volledig zou verdwijnen.






Tags:hoornparkiet torticollis parkiet scheve kop
31-01-2019, 15:06 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ontsteking van het knipvlies bij een steenarend
Deze uit de kluiten gewassen roofvogel had een ontsteking van de conjunctiva, of de bindvliezen rond het oog. Bij vogels behoort het knipvlies of derde ooglid tot deze vliezen en heeft een reinigende en beschermende invloed op de oogbol. Een vogel kan dit knipvlies over het oog laten glijden. Het aangetaste oog bleef regelmatig gesloten. 
Bij onderzoek was te zien dat dit knipvlies meer doorbloed was en dat duidelijke bloedvaatjes zichtbaar waren, in tegenstelling tot het 'gezonde' oog. De oogbol zelf zag er volledig normaal uit. Als de arend het oog opende, vormden de ooglidranden geen mooie cirkel, maar een ovaal.
Er werd een dosis antibioticumzalf + oogdruppels tegen ontsteking (niet op basis van cortisone !) in het oog aangebracht. 
Bijkomend werd een injectie tegen ontsteking in de borstspier toegediend. 
Mogelijks was zand in het oog terechtgekomen waardoor de conjunctiva van het oog ontstoken waren. 
De behandeling werd voortgezet door oogdruppels te verdunnen met water en dat vanop enige afstand te verstuiven in het aangetaste oog.








Tags:steenarend oogontsteking knipvlies conjunctivitis
31-01-2019, 14:37 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (1)
18-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pokken bij watervogels
Pokken bij vogels zijn in opmars. Op deze blog vind je foto's van goudvinken en kippen met pokletsels. Pokken komen voor bij kanarievogels,  goudvinken, roofvogels en watervogels. Oorzaak is het pokkenvirus dat onder andere kan overgedragen worden via steekmuggen. Meestal komen ze dan ook voor op onbevederde plaatsen zoals de kop en de poten. De pokletsels kunnen uitgroeien tot wat men vroeger 'bloedpokken' noemde. Die pokken krijgen dan de vorm van een soort tumor en kunnen erg bloeden als je er in snijdt.
Hieronder foto's van een pokletsel bij een gekuifde eend dat chirurgisch werd verwijderd omdat de eend er constant in zat te bijten, waardoor het steeds begon te bloeden.
Op de detailfoto's zie je de verwijderde pok en de hechtingen die op de wonde werden gezet.
Als je een bloedpok niet volledig kunt verwijderen, zal ze meestal terug groeien. Het kan maanden duren voor zo'n letsel opdroogt en afvalt. Bij grote pokletsels rond de ogen bij goudvinken is dat een groot probleem. Chirurgie kan geprobeerd worden, maar meestal kunnen deze kleine vogels niet veel bloedverlies verdragen.
Overigens valt er over een gekuifde eend nog meer te vertellen. De kuif is een genetische mutatie (foutje van de natuur). Wanneer dat gen zowel door vader én moeder aan de jongen worden doorgegeven, ontstaat een lethale (=dodelijke) combinatie. Wie iets van genetica kent, kan uitrekenen dat één van de 4 jongen dit gen van beide ouders meekrijgt wanneer je twee gekuifde eenden met elkaar paart. Deze jongen worden met een deel van de hersenen bloot geboren of sterven in het ei.









Tags:pokken vogels eenden watervogels gekuifd
18-01-2019, 12:36 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
19-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.levercirrhose bij een blauwgele ara...acute sterfte ?
Deze blauwgele ara werd 'plots' dood gevonden in de volière kort na aankoop.
Bij lijkschouwing werd een kleine harde lever aangetroffen, waarop een witachtig 'beleg' te zien was.

Levercirrhose is het eindstadium van een chronische leverontsteking waarbij levercellen geleidelijk afsterven en vervangen worden door 'wild vlees' of granulatieweefsel.
Dit proces kan maanden tot jaren duren.
Elke oorzaak van chronische leverontsteking kan dit veroorzaken.

Leververvetting waarbij de vetcellen de levercellen 'platdrukken', waardoor die afsterven is één van die oorzaken. Bij navraag bleek de vogel in een veel te kleine kooi te zijn gehuisvest met een veel te vette voeding (uitsluitend zonnepitten, noten en pinda's).

Bacteriële infecties zoals psittacose (papegaaieziekte) of schimmeltoxines (gifstoffen afgescheiden door schimmels in bijvoorbeeld beschimmeld eivoer) zijn andere oorzaken.

Het is duidelijk dat deze ara al geruime tijd (mogelijks subtiele) symptomen van ziekte moet hebben vertoond. Dat blijkt ook uit het feit dat de vogel mager stond.

Op onderstaande foto's :

- De ara voor autopsie waaruit blijkt dat de vogels mager stond.

- Een duidelijk verkleinde harde lever. Het beleg op de lever zijn luchtzakken die zijn vergroeid met het oppervlak van de lever, omdat die in het ontstekingsproces  werden betrokken door de nabijheid. Door de ontsteking zijn die troebel geworden.

- Ter vergelijking : een normale lever bij een autopsie van een aratinga. (pijl).








Tags:lever ara
19-10-2018, 11:57 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
02-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.extreme vorm van leververvetting bij twee rose kaketoes, dood twee dagen na aankoop !!
Deze twee rosé kaketoes werden twee dagen (!) na aankoop in de volière dood aangetroffen. De vorige eigenaar beweerde dat de vogels altijd kerngezond bij hem thuis zaten... 
Het is duidelijk dat een dergelijke vorm van 'foie gras' onmogelijk op een paar dagen tijd kan zijn ontstaan. 
Zoals eerder vermeld speelt de voeding hier een cruciale rol, en met name een overmaat aan vetten meestal aangevoerd via zaden zoals zonnepitten, pinda's, maïs....vetrijke zaden die bij voorkeur door deze vogels worden opgegeten.

Bij aankoop is het heel belangrijk te letten op details wat gezondheid betreft. Door de druk van de lever op de buik zullen deze vogels ongetwijfeld bij de minste inspanning vlug in ademnood gezeten hebben. 
Verder is de lever de grootste fabriek in ons lichaam : het ontgiftigt samen met de nieren het bloed, het zorgt voor de aanmaak van nieuwe eiwitten, het helpt bij de spijsvertering (gal),....
Bij leververvetting stapelen vetcellen zich op tussen de levercellen. Vetcellen duwen de levercellen plat, waardoor deze geen zuurstof meer krijgen en afsterven.

Deze vogels zullen ongetwijfeld het grootste deel van de dag slapend hebben doorgebracht bij de vorige eigenaar. Vogels die een vreemd persoon voor de volière zien, zullen zich veel actiever gedragen dan anders. Bij aankoop heb je dan ook soms een verkeerd idee van de gezondheid van deze dieren. 

Nogmaals het bewijs dat vogels heel lang hun ziekte kunnen verbergen, omdat het prooidieren zijn.
Het transport en de stress waren de spreekwoordelijke druppels die de vogels fataal werden

Eerste foto's : opgezwollen buik door de vergrote lever
Volgende foto's : typisch uitzicht van een vervette lever















Tags:rosé kaketoe, leververvetting, vogels, voeding
02-09-2018, 12:36 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
26-08-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gevaren van sommig vogelspeelgoed in papegaaiekooien
Sommige speeltjes in papegaaienkooien zijn te vermijden. Bij uitrafelende touwen gebeurt het soms dat kleine draadjes zich rond de tenen van de vogel wikkelen, door de huid snijden, afbreken en onopgemerkt de bloedtoevoer afsnoeren. Enkele dagen later zien we dan het uiteinde van dat teentje zwart kleuren omdat het afsterft. Amputatie van die teen is dan nodig.
Bij deze papegaai (Croky) hing een touw met bal in de kooi. Spelend wikkelde de vogel het touw rond zijn vleugel. Croky slaagde er toch in om op zijn stok te geraken om te slapen, terwijl het touw onder spanning verder de bloedtoevoer naar de vleugel afsnoerde. Uiteindelijk moest de vleugel worden geamputeerd omdat hij aan het afsterven was en door bloedvergiftiging zou het dier anders ziek worden met fatale afloop.

Afbeeldingen :

- voorbeeld van uitgerafeld touw
- Croky na amputatie van de rechtervleugel
- de geamputeerde vleugel








26-08-2018, 22:04 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
31-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'aangroeisels' aan de basis van de bek bij een vink : geen pokken, wratten of schimmel, maar schurft !
Deze vink werd aangeboden met aangroeisels aan de bekbasis

Na microscopisch onderzoek bleken schurftmijten terug te vinden.

Een bewijs dat alleen een grondig onderzoek kan leiden tot een goede diagnose én een goedwerkende behandeling.

Foto's: 

- de aangroeisels aan de bekbasis

- aanwezigheid van schurftmijten onder de microscoop

- aanwezigheid van eitjes van schurftmijten onder de microscoop








Tags:bek vink pokken wratten schurft
31-07-2018, 21:19 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kip met legnood
Wat veel mensen niet beseffen, is dat veel ziekten van wat wij nutsdieren noemen (kippen, runderen, varkens,...) verbonden zijn aan de onnatuurlijke selectie die mensen
gedurende duizenden jaren hebben doorgevoerd.

Neem nu een legkip. De voorouder van de kip, de bankivahoen, leeft in Azië en maakt een tot twee nesten per jaar. 

Gedurende duizenden jaren heeft de mens telkens de beste 'eileggers' er uit gehaald om er mee te kweken, tot we aan het bekende resultaat kwamen : een kip die elke dag een ei legt. De vruchtbaarheid van onze kip is zodanig geforceerd dat het dier onder invloed van zijn op hol geslagen hormonen elke dag niets anders kan dan een ei leggen.

Deze kip werd aangeboden met legnood. Niet één, maar twee eieren zaten vast in de eileider. Dat is al een ongewone situatie.
Gewone massage onder anesthesie was onvoldoende om de eieren te laten afkomen.
Een goede techniek om dit op te lossen, is het door de buikwand heen, leegzuigen van de eieren met een naald gekoppeld aan een spuit. Daardoor 'collabeert' het ei, waarbij de schaal samengehouden wordt door de eivliezen en de scherpe schaaldelen de eileider niet kunnen beschadigen.

In de meeste gevallen werkt dat zeer goed. Na het toedienen van medicatie die de eileider doet samentrekken en het inbrengen van bijvoorbeeld paraffineolie in de cloaca. Ook wordt er meestal een injectie met calcium gegeven, omdat een tekort aan calcium zorgt dat spieren (en ook de gladde spieren van de eileider dus) moeilijk samentrekken. Het zal je niet verwonderen dat een legkip meestal een tekort aan calcium heeft.

Meestal is het zo dat de natuur er voor zorgt dat een nieuw ei zich niet vormt, als een reeds gevormd ei moeilijk kan gelegd worden. Dat is een overlevingsstrategie.

Bij deze kip werkte deze overlevingsstrategie niet meer. Zijn hormonen dwongen hem bijkomende eieren te leggen, nog voor de gecollabeerde eieren konden gelegd worden. De eileider werd hierdoor zodanig 'overrokken' dat ze niet meer kon samentrekken.

Een laatste optie was een risicovolle operatie : het volledig verwijderen van de eileider met de volledige inhoud.

Gezien de toestand van het dier werd besloten tot euthanasie.

Foto's :

- Röntgenfoto met daarop twee gecollabeerde eieren + een abnormaal ei + een normaal gevormd ei.

- tweede foto : een gecollabeerd ei en een normaal gevormd ei (na autopsie).






31-07-2018, 21:03 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
30-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.update : zwarte kaketoe (roodstaartraafkaketoe) met legnood tgv een windei
Zaden en granen die aan krombekken gegeven worden, bevatten volgende tekortkomingen :

- Ze bevatten te weinig calcium en hebben een slechte Ca/P verhouding (moet minimum 1 zijn).

- Ze bevatten te weinig vitamine A (een tekort aan dit vitamine verhoogt de gevoeligheid voor infecties)

- Ze bevatten geen dierlijk eiwit. (In de natuur eten krombekken ook nu en dan eens een insekt).

- Ze bevatten te veel vet en verhogen de kans op leverproblemen (bijvoorbeeld leververvetting, denk maar aan de 'foi gras' bij eenden en ganzen).

Calcium is belangrijk voor een goede botopbouw (kans op osteoporose en fracturen), een normale zenuwprikkeloverdracht (denk aan aanvallen van epilepsie bij grijze roodstaarten en het verminderd samentrekken van de eileider bij het leggen van een ei) en het afzetten van calcium in de schaal van een ei.

Bij deze palmkaketoe is het slecht verkalkte ei en de legnood het gevolg van een tekort van calcium in de voeding door een eenzijdige zaadvoeding.

Daarenboven zie je dat het ei op de foto een ruw oppervlak heeft, waardoor het nog moeilijker kan gelegd worden.

Het ei werd tijdens anesthesie (algemene verdoving) doorheen de cloaca gepuncteerd (met spuit met doorop gekoppeld een naald) , de  inhoud gedeeltelijk leeggezogen. Nadien werd calcium via injectie toegediend en een middel om de samentrekking van de eileider te stimuleren (oxytocine).






30-04-2018, 11:45 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zieke kip met eileiderontsteking
Een veel voorkomend probleem bij legkippen is eileiderontsteking of salpingitis.

Legkippen zijn genetisch geprogrammeerd om continu eieren te leggen. Ze zijn in tegenstelling tot de voorouder van de kip (de bankivahoen die leeft in Azië) gedurende duizenden jaren door selectie echte legmachines geworden. 

Dit is een onnatuurlijke situatie die ervoor zorgt dat bepaalde ziektes zoals eileiderontsteking bij legkippen veel voorkomen.

De commerciële legkip is daardoor eigenlijk na twee jaar 'afgeschreven' en wordt daarna geslacht als 'soepkip'.

Doordat het legapparaat van deze kip continu 'openstaat' kunnen bacteriën makkelijk binnenin de eileider geraken en een infectie veroorzaken.

Overgewicht zou een kip predisposeren tot een eileiderontsteking.

Etter bij vogels is niet vloeibaar maar wel dik verkaasd en brokkelig en heeft daardoor de consistentie van 'oude brokkelige kaas'.

Deze etter zal dus nooit uit zichzelf afvloeien uit de cloaca waardoor deze zich opstapelt in de eileider. De kip zal koorts maken en ziek worden. Daarenboven zal  de druk van de uitgezette eileider op de longen en luchtzakken ademnood veroorzaken.

Vogels zijn prooidieren en tonen instinctief heel laat dat ze ziek zijn.

Gevolg is dat deze situatie bij een legkip meestal maar laattijdig wordt opgemerkt door de eigenaar.

Dit geval illustreert dit. 

Bij deze kip werd een harde uitgezette buik gevoeld. Ze was extreem vermagerd. Ondanks de geringe kansen op succes werd toch geprobeerd de eileider operatief te verwijderen. Niet totaal onverwacht overleed het dier tijdens anesthesie.

Op de foto' zie je de enorm uitgezette eileider uitpuilen uit de chirurgische insnede doorheen de huid van de buik. Op een andere foto werd de eileider ingesneden en zie je de verkaasde etterbrokken.










Tags:zieke kip, eileideronsteking, harde buik, salpingitis
30-04-2018, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
16-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodstaartraafkaketoe met legnood door windei
Een vrouwelijke roodstaartkaketoe of banks kaketoe bleek lusteloos, minder actief en vertoonde verminderde eetlust. Hij was samen met een man gehuisvest.
Een röntgenfoto toonde aan dat de vogel legnood had ten gevolge van een ei zonder schaal (windei).
Na anesthesie werd het ei doorheen de cloaca aangeprikt en werd ongeveer 5 ml eiwit en eigeel uit het ei gezogen. Op die manier krimpt het volume van het ei. Er werd overvloedig paraffine-olie met een beknopte naald in de cloaca ingebracht. De bedoeling is dat op die manier het ei vanuit de eileider verder indaalt in de cloaca en gelegd wordt.
Dit is een vaak toegepaste techniek om keizersnede te vermijden wat altijd een risicovolle operatie bij vogels is. 
Eerste foto : de vogel onder verdoving door middel van gasanesthesie
Tweede foto : het ei zonder schaal voor het aanprikken.
Derde foto : het ei na aanprikken.








Tags:roodstaartraafkaketoe, banks kaketoe, zwarte kaketoe, legnood
16-04-2018, 20:37 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
20-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.konijnenuiltje of holenuiltje verzwakt door extreme koude
Holenuiltjes of konijnenuiltjes leven in Noord-en Zuid-Amerika. De noordelijke exemplaren migreren in de winter naar het zuiden en keren in het voorjaar terug naar het noorden om zich voor te planten.
Zijn naam dankt deze kleine uil aan het feit dat hij ondergrondse holen van andere kleine zoogdieren gebruikt om zijn nest te maken.
Deze holenuil was door de extreme koude zodanig verzwakt dat hij een behandeling met glucose intraveneus (in de ader) en dwangvoeding nodig had om er boven op te geraken. Verder werd in het begin dwangvoeding toegepast. Vitamines, antibiotica (injecties) en antischimmelmiddelen (tegen aspergillose) werden toegediend om secundaire infecties ten gevolge van verzwakking van het immuunsysteem te voorkomen.









Tags:konijnenuiltje, holenuiltje
20-03-2018, 21:37 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
18-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kroonkraanvogel in de praktijk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Druk op de desbetreffende week (12-18/02/2018) in het archief om een grotere foto te bekomen.

Tags:kraanvogel
18-02-2018, 12:54 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
21-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vedermijt bij een vink
De vedermijt komt bij vinken regelmatig voor. Wanneer je de slagpennen opentrekt voor een lamp, zie je ze als kleine puntjes die zich heel langzaam naar de schacht toe van de pen bewegen, omdat ze lichtschuw zijn. Een goede bril is hier onontbeerlijk.
Vedermijten vreten de baardjes en de haakjes aan en vreten gaten in de veren. Een goede bestrijdingsmethode is de druppelmethode op de naakte huid door middel van een (verdund) produkt op basis van ivermectine.
Eerste foto : een afgeknipte slagpen waarop vedermijten te zien zijn als kleine puntjes, niet groter dan een zandkorreltje.
Onder een microscoop zijn de mijten duidelijk te zien.








Tags:vedermijt, vink
21-01-2018, 14:15 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
12-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.update : buizerd met gebroken poot (fractuur dijbeen)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit is een foto van de buizerd (vorig geval) met de gebroken poot (fractuur van het dijbeen of de femur) 7 weken na de operatie, waarbij een pin in het bot werd ingeplant.
De pin werd na 3 weken verwijderd. Er waren geen complicaties. Een week later verhuisde de vogel van zijn kleine kooi naar een grotere volière. Weldra zal de vogel worden vrijgelaten. (Deze vogel werd binnengebracht in het vogelopvangcentrum Beernem, met dank aan de goede zorgen van het personeel).


12-01-2018, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
30-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buizerd met een fractuur van het dijbeen (femur)
Een buizerd werd aangeboden met een fractuur van het dijbeen (femur). Er werd onder algemene anesthesie (verdoving) een pin ingebracht in het bot.
Hieronder vind je  foto's tijdens de operatie, röntgenfoto's voor de operatie en een röntgenfoto ter controle na de ingreep. Op de laatste foto is de buizerd aan het ontwaken.  De buizerd nam reeds enkele dagen na de operatie steun op de geopereerde poot. Na 3 weken werd de pin verwijderd. Verdoving was hierbij niet nodig. De genezing verliep zonder complicaties.




















30-12-2017, 12:59 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.obstipatie/verstopping kerkuil door urolith
Uitwerpselen van vogels bestaan uit twee fracties : de mest (afkomstig uit de darmen) en de urine (geproduceerd in de nieren) . De urine zelf bestaat uit de afvalstoffen (bij vogels uraatkristallen, het witte gedeelte) en een waterig gedeelte (Eigenlijk bestaan de uitwerpselen dus uit drie fracties).

De uraatkristallen kunnen zich ter hoogte van de cloaca opstapelen. (de cloaca is de opening  waaruit zowel de mest, de urine, eieren bij de pop en zaadcellen bij de man komen). Deze uraatkristallen vormen dan een prop waardoor de vogels geen mest of urine meer kan ontlasten. Dit leidt onvermijdelijk tot zelfvergiftiging van het dier. Deze prop noemen we een urolith.

Oorzaken kunnen zijn :
- te geconcentreerde urine (uitdroging door ziekte of door geen toegang tot water)
- vogels die aan het broeden zijn, verlaten soms niet frequent genoeg hun nest waardoor de mest en urine in de cloaca indrogen tot een harde prop.

Op de eerste foto zie je de verschillende fracties van de urine bij een duif. De waterige fractie is minimaal. De witte uraatfractie ligt bovenop de mest.


Op de volgende foto's zie je hoe een urolith er uitziet. Dit kan bedekt zijn door de veren aan de onderkant van de staartbasis waardoor dit niet tijdig gezien wordt met alle gevolgen van dien.

Op de laatste foto zie je de röntgenfoto's van de kerkuil. Hierbij is duidelijk dat hetgeen je aan de buitenkant ziet maar een fractie is van hetgeen binnen het lichaam van de vogel zit.













30-12-2017, 12:19 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
17-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verlamming door loodvergiftiging bij een edelpapegaai
Een vrouwelijke edelpapegaai werd aangeboden in heel kritieke toestand. De vogel kon niet meer op zijn poten staan en kon nauwelijks zijn kop opheffen. Door het acuut optreden van deze situatie en door het feit dat de vogel op regelmatige tijdstippen los in de woonkamer kon bewegen, werd meteen gedacht aan vergiftiging door zware metalen. Er werd in spoed een röntgenfoto genomen in een schoendoos. Meteen vielen de vele partikels op in de krop en maag die even dens waren als de ring die de vogel droeg. Deze partikels zijn veel denser dan kiezel dat zich in de spiermaag van vogels kan bevinden.
De vogel werd meteen behandeld met antigif in de ader (intraveneus) en via dezelfde weg werd fysiologisch serum (een steriele zoutoplossing met hetzelfde zoutgehalte als het bloed) toegediend. Na enkele uren kon de vogel op zijn poten staan, maar was nog erg suf. De behandeling werd nog een paar keer herhaald. Diezelfde avond kreeg de vogel aanvallen van epilepsie en werd valium toegediend dat de spieren relaxeert. Na deze kritieke periode herstelde de vogel langzaam. Via een kropnaald werd ook een ander antigif toegediend oraal om het lood in het maagdarmstelsel te neutraliseren. Er werd op regelmatige tijdstippen een röntgenfoto genomen om de passage van de loodpartikels op te volgen. Pas na 10 dagen en na evenveel dagen antigif toedienen via de bek en via injecties, waren de loodpartikels uit het maagdarmstelsel verdwenen en kon de vogel terug naar huis.
Uiteindelijk bleek de vogel te hebben geknabbeld op de ronde bolvormige gewichtjes die aan de gordijnen waren bevestigd. Andere bronnen van lood in huis zijn : Tiffany-lampen, metalen accessoires  aan champagnekurken, gewichtjes uit de hengelsport, loodhoudende verf (nu normaal niet meer in de handel), loodhoudende dampen van petroleumvuurtjes, hagel uit geweerpatronen, batterijen, linoleum, plaaster, stopverf,....
Een ander metaal dat  regelmatig vergiftiging veroorzaakt bij vogels is zink. Deze vergiftiging wordt 'new cage disease' genoemd, of 'de vergiftiging van de nieuwe kooi'.
Het traliewerk van kooien wordt gegalvaniseerd, dit wil zeggen dat er een laagje zink wordt op aangebracht onder een bepaalde temperatuur en druk. Wanneer dit niet gebeurt kan dit loslaten en opgenomen worden door vogels.
Lood-en zinkvergiftiging veroorzaakt veranderingen aan de rode bloedcellen en geeft zenuwstoornissen (verlammingen, aanvallen van epilepsie...).
Op de foto's zie je de evolutie van de loodpartikels in de maag van de edelpapegaai.










Tags:verlamming, vogel, lood, vergiftiging
17-09-2017, 17:10 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.endoscopische geslachtsbepaling blauwvoorhoofdgeelschouderamazones
Alhoewel geslachtsbepaling bij vogels nu veelal via DNA-onderzoek gebeurt (bloed of veders), wordt dit nu en dan op aanvraag nog endoscopisch gedaan. Op die manier kunnen we ook beoordelen of er vergroeiingen of andere tekenen van infectie zijn in de buik.
Endoscopie kan ook ophelderen of de reden van onvruchtbaarheid bij de man of de pop te zoeken is.
Tevens kan de ontwikkelingsgraad van de geslachtsorganen (ovaria of eierstokken, testikels) beoordeeld worden.
Eerst wordt de vogel verdoofd door middel van gasanesthesie (een mengsel van zuurstof en verdovingsgas). Dit gebeurt door de vogel in een masker te schuiven. Nadat de vogel verdoofd is plaatsen we een passende ring over de kop van de vogel. Op die manier ademt de dierenarts zo weinig mogelijk anesthesiegas in. De plaats van incisie wordt ontsmet. Daarna wordt achter de laatste rib een kleine insnede in de huid gemaakt. Door middel van een trocart (hol buisje met daarin een pen met scherpe korte punt) wordt de buik geperforeerd. Dit gebeurt op een plaats waar geen organen onder de huid liggen, waardoor er geen kwetsuren kunnen gebeuren. De pen wordt uit de trocart verwijderd en een endoscoop (een buisje met lens verbonden met een lichtbron) wordt in het hol buisje van de trocart geschoven tot in de buik. Op die manier krijgen we een goed beeld van de geslachtsorganen, nieren, bijnieren, milt en luchtzakken). Wanneer het geslacht is bepaald en alles goed is bekeken wordt een hechting op de huid geplaatst en na enkele minuten is de vogel al bij bewustzijn.





















17-09-2017, 16:21 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pauw met enorm abces onder oog ten gevolge van sinusitis
Sinusitis ten gevolge van een ademhalingsinfectie komt frequent voor bij hoenderachtigen. Sinussen zijn holtes in de schedel die in verbinding staan met de neusgangen. Bij vogels zijn er openingen in de schedel waardoor de sinussen in verbinding staan met de onderhuid. De etter die zich in de sinussen opstapelt bij vogels is niet dik vloeibaar zoals bij zoogdieren, maar ziet er uit als brokkelige oude kaas. Daardoor zal een abces bij vogels meestal niet spontaan uitbreken.
Deze pauw had al geruime tijd een enorme harde zwelling aan de zijkant van de kop. Er werd vermoed dat het om een groot abces ging uitgaande van een sinusinfectie.
Deze brokkelige etter werd via een insnede in de huid verwijderd. Beetje bij beetje werd de harde etter 'uitgepeld'. Daarna werden de 'weke weefsels' onder de huid met verteerbare draad genaaid, daarna de huid. Alles gebeurde zonder verdoving. Immers alleen de insnede in de huid en het naaien van de huid lokte een pijnreactie uit bij de pauw. Om het risico ten gevolge van een lange verdoving te vermijden, werd dit zonder anesthesie gedaan. De vogel zal na de operatie veel minder pijn gevoeld hebben dan er voor. Nadien werden antibiotica en ontstekingsremmers toegediend.

















Tags:pauw, kip, sinusities, gezwel, kop, etter
17-09-2017, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Archief per week
  • 04/03-10/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 31/10-06/11 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 11/10-17/10 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 02/11-08/11 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 02/12-08/12 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 15/10-21/10 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 02/11-08/11 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 30/09-06/10 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 14/09-20/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs