VOGELDIERGENEESKUNDE : www.bloggen.be/dierenarts_erwin_louagie
gevallen in een vogelartsenpraktijk : dierenarts Erwin Louagie
Als dierenarts kleine huisdieren (ook honden en katten) is een groot deel van mijn cliënteel houder van vogels (papegaaien, parkiten,duiven, zangvogels, exoten, roofvogels,...) Aangezien er al zoveel informatie over katten en honden terug te vinden is op het internet, heb ik speciaal voor vogelliefhebbers deze blog aangemaakt. Mijn gegevens : Louagie Erwin, wijnendalestraat 23, 8820 Torhout tel 050/216934 Op afspraak
28-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. RONTGENFOTO AFRIKAANSE OEHOE MET NIERPROBLEMEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de röntgenfoto is te zien : vergroting van de nier links op de foto (enkele pijl toont de bovenste begrenzing van de nier).
Het kruisje toont het 'lichaam' van de gezwollen nier. Op de nier rechts in beeld zijn 'steentjes' terug te vinden (dubbele pijl). Dit laatste is wel wat duidelijker op de orginele foto.

28-06-2011, 12:57 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AFRIKAANSE OEHOE MET NIERPROBLEMEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na de dwangvoeding is het natuurlijk altijd even bekomen voor de vogel. De dwangvoeding zorgt er wel voor dat een vogel tijdens de behandeling zo weinig mogelijk vermagert en verzwakt.

28-06-2011, 12:54 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AFRIKAANSE OEHOE MET NIERPROBLEMEN
Een Afrikaanse oehoe werd binnengebracht wegens verminderde aktiviteit en omdat hij sedert een paar dagen amper 1 eendagskuiken at, in plaats van 4. Als voeding werden uitsluitend eendagskuikens gevoed. Extra drinkwater werd niet ter beschikking gesteld. Er werd weinig tot geen mest geproduceerd.
De vogel werd gehospitaliseerd en er werd dwangvoeding (brijvoeding op basis van vlees) met een laxeermiddel gegeven. Ook werd er serum (vocht) rechtstreeks in de bloedsomloop toegediend. Tijdens elke dwangvoeding werd een deel van de voeding terug uitgebraakt, maar de mestproduktie hervatte zich en de eerste dagen verbeterde de algemene toestand van de vogel (werd actiever).
Verdere medicatie bestond uit antibiotica, ontstekingsremmers en een middel tegen schimmels (aspergillose), omdat dergelijke vogels tijdens ziekte een verminderde afweer hebben en vatbaarder worden tegen schimmels en allerhande bacterien. Tevens werd een multivitaminepreparaat geïnjecteerd wegens de eenzijdige voeding (uitsluitend eendagskuikens).
Antibraakmiddelen zorgden ervoor dat het braken verminderde. Onderzoek van braaksel en mest (microscopisch) gaven geen bijkomende informatie om te weten wat er met de vogel scheelde, dus werd er onder verdoving (korte gasanesthesie) een röntgenfoto gemaakt temeer omdat de vogel terug minder actiever werd.
Daaruit bleek een duidelijke zwelling van de ene nier én de aanwezigheid van kristallen ('steentjes') in de andere nier. Het feit dat de vogel een nierprobleem had, werd pijnlijk duidelijk toen ook bloed in de urine begon te verschijnen. Mogelijks zorgde het extra vocht ervoor dat de steentjes 'oplosten', maar doordat de tegendruk in de nier wegviel én de nier door de ontsteking beschadigd was, begonnen er bloedingen in de nier op te treden. Nu werd duidelijk waarom de vogel zijn voeding ten dele uitbraakte : doordat de nieren niet voldoende meer het bloed konden zuiveren, kreeg de uil een bloedvergiftiging met braakneigingen tot gevolg.
Wanneer meer dan 75% van de nieren beschadigd is, treedt een langzaam proces van zelfvergiftiging op met de dood tot gevolg. Helaas waren in dit geval de nieren te ver beschadigd om de vogel nog te kunnen redden.

In tegenstelling tot sommige verhalen, moet een roofvogel altijd drinkwater ter beschikking hebben, zéker tijdens warme perioden. Ook is een afwisseling in de voeding (eendagskuikens, ratten of muizen, kwartels, rundshart, ...) nodig voor een goede gezondheid.

Eventueel kan een toediening van een goede vitamine-en mineralenpreparaat op regelmatige basis helpen.

Deze foto's werden genomen tijdens een van de dwangvoedingen.










28-06-2011, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
17-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLIERMAAGDILATATIESYNDROOM
Het kliermaagdilatatiesyndroom (macaw wasting syndroom, proventricular dilatation disease) is een frustrerende ziekte die volgens de laatste inzichten door een virus (borna-virus) wordt overgedragen. Vooral ara's en kaketoes blijken het meest gevoelig te zijn.
Er ontstaan een degeneratie van de zenuwen van de kliermaag, waardoor de maaglediging door maagverlamming stilvalt. Ook de zenuwen in krop en darmen kunnen aangetast worden. Zelfs de zenuwen van de hersenen kunnen aangetast worden met coördinatiestoornissen, gedragsveranderingen, verlammingen, enz., tot gevolg.
De ziekte kan beperkt blijven tot één enkele vogel, maar kan eveneens bij meerdere vogels aanslaan, soms met maanden tot jaren tussenpauze.
In een enkel geval neemt de ziekte een epidemische vorm aan.
De symptomen zijn : weinig of geen mestproductie, onverteerde zaden in de mest (komt niet zoveel voor, maar als het voorkomt, maakt dit de vogel wel héél verdacht van KDS), chronisch vermageren, braken. Als de zenuwen in de hersenen zijn aangetast, kunnen coördinatiestoornissen en gedragsveranderingen waargenomen worden.
De diagnose wordt gesteld via radiografie, bloedname en het uitsluiten van andere oorzaken.
De ziekte is in principe onbehandelbaar, toch kunnen (mits tijdig onderkennen van de ziekte) in sommige gevallen, bepaalde medicamenten 'genezing' geven. Of deze genezing definitief is, valt niet altijd met zekerheid te zeggen.
In bijlage enkele foto's van lijkschouwingen van vogels gestorven aan KDS. (goffinikaketoe en rose kaketoe)











17-02-2011, 20:51 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (1)
18-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aangeschoten blauwe reiger

Een blauwe reiger werd ter behandeling binnengebracht in het vogelopvangcentrum Beernem.
Het dier was aangeschoten en vertoonde een fractuur van het dijbeen (femur), radius en ulna (laatste beentjes bevinden zich in de vleugel).
Gezien de erge splinterfractuur van het dijbeen is de prognose gereserveerd. De fracturen werden zo goed mogelijk geïmmobiliseerd (vleugel door middel van verband), poot door middel van intramedullaire pin (in het beenmerg).









18-01-2011, 19:09 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kraag ter voorkomen van bijten aan de wonde
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het kan interessant zijn om de papegaai een dag in observatie te houden om te kijken hoe groot de kraag moet zijn opdat hij niet aan zijn wonde kan.
KLIK OP DE FOTO OM TE VERGROTEN



18-01-2011, 19:03 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wonde aan borst van grijze roodstaartpapegaai
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het inkorten van de slagpennen van een papegaai om het vliegvermogen te verminderen moet op een deskundige manier gebeuren. Altijd moet de vogel nog een korte zweefvlucht kunnen maken zodat hij niet zoals een steen te pletter valt. Indien dit gebeurt, kan dit aanleiding geven tot het afbreken van de punt van de bovenbek met een hevige bloeding tot gevolg. Ook kan de huid boven het borstbeen openscheuren met een moeilijk genezende wonde tot gevolg. In veel gevallen moet dit dan chirurgisch hersteld worden. Er wordt een nieuwe 'verse' wonde geconstrueerd die na hechten goed kan genezen.  Dan wordt een kraag aangedaan aangezien de papegaai binnen de korste keren de hechtingen er anders zelf uithaalt voordat de wonde genezen is. Op de foto werd de papegaai verdoofd door middel met een verdovingsgas met een masker.











18-01-2011, 18:59 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
28-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROERDOMP binnengebracht in vogelasiel beernem

Een roerdomp werd, in barre winterse weersomstandigheden, gevonden onder een hoogspanningskabel met parese van beide poten, waarbij de vogel de indruk gaf niet volledig bewust te zijn.
Trauma (rugletsel), loodintoxicatie, algemene zwakte zijn mogelijke oorzaken. Er werd een röntgenfoto genomen om zware metaalintoxicatie uit te sluiten. Een rugletsel kon niet bevestigd of uitgesloten worden op die manier. Er werd een anti-shockbehandeling ingesteld en serum werd toegediend intra-osseus (rechtstreeks in het beenmerg, als bolus; zie foto). Daags nadien maakte de vogel een levendiger indruk en de beweeglijkheid van de poten was verbeterd.













28-12-2010, 10:05 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.baby grijze roodstaart met kromme nek

Wellicht door abnormale positie in het ei voor de geboorte kan een baby papegaaitje geboren worden met een kromme nek, waarbij hij moeite heeft om hem normaal op te richten, of waarbij er soms ook een torsie aanwezig is. Belangrijk is dat dit op jonge leeftijd gecorrigeerd wordt door een gepaste ondersteunende constructie, anders verkorten de nekpezen definitief en krijg je een blijvende contractie van de nekspieren.













28-12-2010, 09:55 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
19-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kromme pootjes bij baby grijze roodstaarten

Een van de oorzaken van kromme pootjes bij babypapegaaien is calciumtekort. Doordat het gewicht van babypapegaaien snel toeneemt, gaan de nog buigzame, nog weinig verkalkte pootjes onder invloed van het eigen gewicht plooien. Zolang de baby's niet te oud zijn, kan dit nog gecorrigeerd worden door 'herbuigen' van de ledematen onder verdoving. Uiteraard moet daarna de voeding aangepast worden.
Hier een baby waarbij de tibiotarsus (scheenbeen) onderaan een hoek van 90° maakt naar buiten toe, voor en na operatieve correctie met gasanesthesie.











19-12-2010, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
06-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOSPITALISATIE KERKUIL
deze vrouwelijke kerkuil werd aangeboden wegens acuut ziek en futloos zijn. Hij had geen eetlust. Zijn rantsoen bestond uitsluitend uit eendagskuikens.
De kerkuil werd gedwangvoederd met een zachte brijvoeding, er werd een röntgenfoto genomen waarbij de kerkuil zonder verdoving in een doos werd gestopt en de foto door de doos heen werd genomen. Op die manier werd een verdoving vermeden en konden grote afwijkingen zoals bijvoorbeeld een metalen vreemd voorwerp in de maag opgemerkt worden. Er werden geen afwijkingen gevonden op de röntgenfoto.
Dankzij dwangvoeding, vitamines, antibiotica en ontstekingsremmers via injectie en antischimmelmiddelen (om aspergillose door verminderde weerstand te voorkomen)  , kwam deze kerkuil er na een paar dagen terug bovenop. In het andere geval waren bijkomende onderzoeken nodig geweest zoals bvb bloedname of een röntgenfoto onder verdoving om meer details op de foto zichtbaar te maken.
Eendagskuikens zijn een te eenzijdige voeding voor roofvogels en moeten regelmatig afgewisseld worden met muizen, kwartels en rundshart.
Een vitamine-en calciumpreparaat op regelmatige basis wordt aangeraden.
Onrechtstreeks is een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen hier wellicht de oorzaak geweest van ziekte.







06-11-2010, 17:39 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (1)
09-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.immobilisatie onder tractie
Klik op de afbeelding om de link te volgen nog slaperig van de lange anesthesie....

09-10-2010, 18:19 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velduil met multipele vleugelfractuur

Deze inheemse velduil (veel zeldzamer dan bosuil) werd door het vogelopvangcentrum Beernem binnengebracht met een multipele radius-en ulnabreuk. Ondanks de slechte vooruitzichten werd toch ge-opteerd deze vogel een kans te geven en werd de vleugel tijdens anesthesie in tractie ge-immobiliseerd.













09-10-2010, 18:03 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
30-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOSPITALISATIE AFRIKAANSE OEHOE
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze jonge afrikaanse oehoe had neusvloei en at nauwelijks nog 1 eendagskuiken per dag. De uil werd gehospitaliseerd en werd gedwangvoederd door middel van een slangetje rechtstreeks in de maag. Er werden tevens ontstekingsremmende producten en antibiotica via
injecties toegediend, alsook een vitaminepreparaat. Via de dwangvoeding werd eveneens een anti-schimmelmiddel toegediend ter preventie van
aspergillose.
Na enkele dagen at de uil al veel beter en mocht naar huis.
Uitsluitend eendagskuikens voederen aan roofvogels kan op den duur een vitamine-en calciumgebrek geven, waardoor de vogels gevoeliger worden aan infecties. Vandaar dat regelmatig moet afgewisseld worden met rundshart, muis, kwartel,...
Het regelmatig toedienen van een vitamine-en kalkpreparaat voorkomt tekorten.

30-06-2010, 18:24 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
14-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KRAAG TER PREVENTIE VERENPLUKKEN/AUTOMUTULATIE
Klik op de afbeelding om de link te volgen Uitzonderlijk doen we een papegaai een kraag aan, vooral wanneer de vogel zichzelf begint te verwonden door hardnekkige jeuk of door psychische problemen. Papegaaien zijn bijzonder vindingrijk om toch nog aan bepaalde lichaamsdelen te kunnen, ondanks een kraag.
Vandaar dat, in veel gevallen, de kraag groter moet gemaakt worden dan oorspronkelijk gedacht. In zo'n gevallen is een korte hospitalisatie noodzakelijk om dit op te volgen, ook al omdat sommige papegaaien zich letterlijk  afmatten en niet meer willen eten, in hun pogingen om toch maar de kraag af te krijgen.
Deze papegaai verwondde zijn tenen tot bloedens toe door een onbekende oorzaak. Tot dat alle wonden genezen waren, moest deze kraag aanblijven.

14-06-2010, 20:01 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KROPVERZURING BIJ BABYPAPEGAAIEN

Wanneer de kropinhoud bij jonge papegaaien/parkieten om een of andere reden niet meer leegt, zal de inhoud op den duur beginnen verzuren. Daardoor komt de vogel in een vicieuze cirkel terecht : de kropwand wordt ge-irriteerd door de zure inhoud en heeft nog minder de neiging samen te trekken. Daarenboven begint ook het bloed van de vogel te verzuren en wordt hij echt ziek. Dit is een levensbedreigende situatie !
De krop moet zo snel mogelijk leeggezogen worden en gespoeld. De oorzaak moet aangepakt worden. (bacterieel, schimmel, virus).
Zowiezo moeten de eerste dagen kleinere hoeveelheden pap gegeven worden en moet de lediging goed opgevolgd worden. Te grote hoeveelheden pap per maaltijd kan trouwens ook een oorzaak van kropverzuring zijn.
Deze baby- rosé kaketoes werden behandeld voor vertraagde kroplediging.







14-06-2010, 19:53 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
30-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TESTEN OP BEPAALDE ZIEKTEN BIJ PAPEGAAIEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Meer en meer worden papegaaien bij aankoop gescreend op bepaalde besmettelijke ziekten.
De bekendste ziekte is in de volksmond gekend onder de naam 'papegaaieziekte', maar heeft verschillende meer wetenschappelijke namen zoals :
'psittacose', 'ornithose', 'chlamydiose'.
Deze ziekte wordt veroorzaakt door wat we gemakshalve een 'bacterie' zullen noemen, met de naam 'chlamydia psittaci'.
Door middel van een uitstrijkje van de cloaca kan met DNA-onderzoek getest worden of de vogel deze bacterie in zich draagt.
Vogels kunnen 'drager' zijn van deze ziekte waarbij er een evenwicht bestaat tussen de bacterie en de immuniteit en waarbij de vogel er schijnbaar geen problemen mee heeft. Indien echter door stress, ziekte of een tekort aan bepaalde vitamines de weerstand daalt, kan de ziekte tot uiting komen.
Vooral leverstoornissen en ademhalingsproblemen kunnen dan optreden, zelfs met de dood tot gevolg indien niet of te laat behandeld.
Indien men echter door deze test weet dat de vogel drager is , kan hij preventief met antibiotica behandeld worden om de bacterie te elimineren.

 

Een tweede belangrijke ziekte wordt veroorzaakt door een virus : bek-en vederrot.

Het wordt in de volksmond soms ook de AIDS bij vogels genoemd, omdat het de weerstand bij jonge vogels ondermijnt met uiteindelijk de dood tot gevolg. Jammer genoeg bestaat hiervoor geen behandeling. De veel gebruikte engelstalige benaming is PBFD (psittacine beak and feather disease).
Zoals de naam al aangeeft, is er naast de vermindering van algemene weerstand soms ook sprake van abnormale veren, verlies van veren, kale plekken en een afbrokkelende bek.
Dat laatste wordt minder gezien. Bij de meeste vogels komt de ziekte tot uiting beneden de leeftijd van 3,5 jaar. Hoe vroeger de besmetting
(meestal al in het nest), hoe meer kans dat de vogel zich niet kan ontdoen van het virus en er uiteindelijk van sterft.
90% van de aangetaste vogels sterft beneden de leeftijd van 1 jaar. Veel jonge vogels die gestorven zijn aan bijvoorbeeld een longontsteking of darmontsteking waren eigenlijk besmet met het virus en zijn uiteindelijk gestorven omdat ze geen immuniteit meer hadden.
Bek-en vederrot wordt best getest op bloed.

Als laatste virusziekte is polyomavirus ook van belang, vooral voor kwekers. Dit virus veroorzaakt immers sterfte van jongen in het nest, terwijl
de oudere vogels meestal geen symptomen vertonen. Soms komt de ziekte pas uit rond speenleeftijd, vooral bij vogels die met de hand worden
opgekweekt. Vertraagde kroplediging, kleine puntbloedingen, vochtopstapeling in de buik zijn enkele mogelijke symptomen die kunnen optreden en dikwijls de dood tot gevolg hebben. Ook hier kan getest worden door middel van een druppel bloed.

Op onderstaande foto's : abnormale uitwerpselen bij papegaaieziekte (geelgroene urine wijst op 'geelzucht' bij vogels omdat de lever
aangetast is bij psittacose), op de twee röntgenfoto's valt vooral de gezwollen lever op.









30-12-2009, 19:05 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WRATTEN BIJ VINKEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Wratachtige woekeringen bij vinken komen nogal eens voor ter hoogte van de poten.
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen 'kalkpoten', dat zijn eeltwoekeringen ten gevolge van (schurft)mijten en echte wratten die een gevolg zijn van een virale besmetting. Die laatste kan met het nodige geduld behandeld worden met een goede kans op succes. Op de foto een geval uit de praktijk. In bijlage twee duidelijke bijkomende foto's te vinden op :
http://btoringing.blogspot.be/2009/03/papilloma-in-chaffinches-not-for-faint.html

Bijlagen:
ch3[1].jpg (19.7 KB)   
ch4[1].jpg (29.2 KB)   



30-12-2009, 00:00 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (2)
15-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pigmentatiestoornissen bij vogels
Verkleurde veren bij papegaaien zijn in een groot aantal gevallen het gevolg van een leverprobleem doordat pigmenten in de lever gevormd worden. Bij deze grijze roodstaartpapegaai zijn een groot aantal grijze veren op de borst en op de rug rood verkleurd door een onderliggend leverprobleem. Deze grijze roodstaart had levercirrhose en aspergillose.





15-09-2009, 19:22 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
15-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESLACHTSBEPALING BIJ VOGELS
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij veel vogels is het moeilijk of onmogelijk een onderscheid te maken tussen de 2 geslachten. Om zeker te zijn dat je een pop en een man samen brengt om tot kweekresultaten te komen, moeten deze vogels dan 'gesext' worden.
Dat kan via endoscopie : er wordt dan onder een korte verdoving een kleine opening van een paar millimeter gemaakt achter de laatste rib, daarna wordt een optisch instrument in de vogel geschoven (endoscoop) waarna we de testikels of de eierstok kunnen zien. Voordelen bij deze methode is dat je ook een inschatting van de vruchtbaarheid kunt maken (ontwikkeling van de geslachtsorganen, eventuele misvormingen,enz..) en bovendien kunnen verborgen ziekten op die manier aan het licht komen. De vogel wordt met gasanesthesie verdoofd en is na enkele minuten terug volledig wakker.
Een andere methode is DNA-onderzoek : door middel van een pluim of een druppeltje bloed kan in een gespecialiseerd labo het geslacht bepaald worden.
Hieronder enkele foto van het endoscopisch onderzoek.
Zelfs een vogel ter grootte van een 'bourk's-parkiet' kan endoscopisch gesext worden (zie foto)
KLIK OP DE FOTO OM TE VERGROTEN

15-08-2009, 10:56 geschreven door dierenarts erwin louagie  
Reacties (0)
Archief per week
  • 04/03-10/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 31/10-06/11 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 11/10-17/10 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 02/11-08/11 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 02/12-08/12 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 15/10-21/10 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 02/11-08/11 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 30/09-06/10 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 14/09-20/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs