Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    01-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De recepten en tips uit dit e-boek schreef ik oorspronkelijk als losse columns voor onze foodblog alhier  - en nu verschijnen ze -bewust papierloos- als één geheel.  Aviva Dierckx, voorzitter socioculturele liberale vrouwen


    Bijlagen:
    Vrije Vegetarische Experimenten-email.pdf (878.8 KB)   
    Vrije Vegetarische Experimenten.pdf (5.1 MB)   

    01-05-2017 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Aviva's Blog
    >> Reageer (0)
    02-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet voor loemperikken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Een tripje langs de wereldkeuken leert dat er altijd en overal lekkere veggie alternatieven zijn. Laten we vandaag eens oriëntaals gaan. Niet de obigate en overal gekende tjaptjoi, neenee. Ook geen stoofpotje met tofu. We doen het zonder ‘vervangers' en met ‘universele' groenten. Een loempia die zowel rauw als gebakken een smaakbommetje is. 

    Nodig voor 6 loempia’s : 6 rijstvellen;  6 mange-tout (sluimer-erwten) ; 1 wortel; 1 medium rode ui;  80 g noedels (soort naar smaak); 2 takken verse munt; enkele slierten verse koriander; 20 g ongezouten nootjes, gehakt tot een fijne crunch (bv pinda’s, of een notenmix); sap van 1 limoen; 1 theelepel rietsuiker; 1 eetlepel vissaus; 1 eetlepel sojasaus (wie geen vissaus wenst kan een eetlepel mirin proberen, heel anders maar zeer aanbevolen)

    Versnipper de helft van de rode u, de andere helft snij je in zeer (!) dunne reepjes.  De geschilde wortel en de mange-tout blancheren, daarna afspoelen met koud water zodat ze niet verder garen. Ondertussen de noedels volgens de instructies (naargelang de soort) koken. Ondertussen kunnen de wortel en de mange-tout ook in zeer dunne lange reepjes gesneden worden.
    Laat de rijstvellen (apart en een voor een) weken in lauw of koud water, tot ze wak zijn (niet lang). In het midden van de cirkel leg je een busseltje reepjes van ui, mange-tout en wortel.
    Leg er een klein hoopje noedels bovenop, enkele muntblaadjes, wat meer koriander blaadjes.
    Nu toevouwen: eerst van onder naar boven  dan de zijkanten toeklappen en vervolgens het pakketje oprollen. Tijd voor een dipsausje:  de fijngehakte nootjes, de gesnipperde ui, het limoensap, de suiker, de vissaus (alternatief: mirin) en sojasaus alsook wat fijngesnipperde korianderblaadjes mengen in een kommetje, met een scheutje water erbij.
    De loempia kan zo uit het vuistje gegeten worden, gedipt in de saus. Maar: hij kan ook even in de frituur, niet lang en niet teveel tegelijk. als ze bovendrijven zijn ze klaar.

    02-03-2017 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, loepia, chinees, vietnamees
    >> Reageer (0)
    01-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit prentje uit de krant de Tijd is natuurlijk een grapje
    Maar... het is wél waar dat er opeens allerlei tegen-reacties komen op #dagenzondervlees , en dat was vorige dagen niét het geval. Eerst Tournée Minérale (ofte drooglegging) en nu #dagenzondervlees er bovenop ... dat is overkill, trop-is-teveel, zo hoor je opeens zeggen. Velen zien er de hand van de VVV in, het Vrome "Vasten" Volkje, dat de mensen en stoemelings 4O dagen lang wil bekeren tot christelijke gewoontes. We zagen op FB, echt waar, goed menende medeburgers van moslim-origine vragen stellen over die christelijke ramadan die aan de grondslag zou liggen van #dagenzondervlees. Er zijn nog complot-theorieën, in de andere richting dan. Sommigen zien in het plotse gepruttel tegen #dagenzondervlees de hand van een vlees-maffia. Laat vallen, beste mensen! Wij zijn vrije burgers (naar keuze ham- of groentenburgers) en doen gewoon uit vrije wil mee aan 'minder' vlees eten. Zonder vingertje. Zonder moeten. Zonder enige connotatie naar enige versterving uit eender welke traditie. Mét smaak en goesting.

    Bijlagen:
    grapje great uit Tijd.jpg (90.1 KB)   

    01-03-2017 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, vasten, lobby, américain, ramadan
    >> Reageer (0)
    26-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees slot De noten op onze zang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Veel noten op onze zang

    En terecht! Als flexitariër, als experimenterend of volleerd vegetariër, als toevallige aanhangige van #dagenzondervlees is het maar normaal dat je veel noten op je zang zou hebben. Dagen zonder vlees moeten lekker, spannend en gezond zijn. Dat is toch wel het minste...

    We hebben bij het begin van het experiment al gezegd dat velen 'dat gedoe' met noten en zaden er nét iets teveel aan vinden. De eerste horde hebben we jullie laten nemen met onopvallende recepten, zoals pesto. Met pijnboompitten... daar zijn jullie mooi ingetrapt, want technisch gezien zijn dat helemaal geen noten, natuurlijk (de naam zegt het zelf: pitten). Toch zijn ze in de 'perceptie' noten. Net zoals de pinda's op het plaatje hierboven - dat zijn eigenlijk peulen. Hoewel die dan weer aardnoten heten, om de verwarring compleet te maken, en eveneens in de perceptie doorgaan als noten. We geven hier geen recept met aardnoten (die eten we al zo vaak gedachtenloos op café) en raden je eerder als sexy en evenwichtige toevoeging aan je maaltijd een experiment aan met pecans, amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, pompoenpitten en zonnebloempitten.  En dan bedoelen we steeds niet geroosterde of niet gezouten of gesuikerde versies. 

    Noten bevatten veel meervoudige onverzadigde vetzuren, de Omega-3 gezonde vetten! In noten zit ongeveer 16 gram eiwitten per 100 gram, qua calorieën moet je rekenen op zo’n zeshonderd tot zevenhonderd per honderd gram. Goed nieuws: noten hebben nauwelijks cholesterol, ze bevatten ongeveer vijf gram voedingsvezels per honderd gram. Daarmee heb je meteen vijftien procent van de hoeveelheid vezels binnen die je dagelijks nodig hebt. Noten bevatten meestal veel vitamine B en E.  

    Twee belangrijke dingen maken je het veel makkelijker om noten en zaden of pitten toe te voegen aan je maaltijden zonder vlees. De eerste is : weken. De uitdrukking in het Nederlands is : boontjes in de week leggen - maar noten zijn driedubbel zo goed als je ze eerst een nachtje weekt. Ze worden zachter en dus makkelijker om te eten, ze winnen énorm aan smaak, en ze verliezen hun enzymenlaagje en fytinezuur dat bij sommige mensen voor darmprobleempjes kan zorgen.  Echt goede redenen dus om iets te doen waar je waarschijnlijk nog nooit een moment bij had stilgestaan: weken!  De tweede is: fijnhakken en gebruiken zoals crumble, of laten we zeggen een niet-zoete brésilienne :) . Dit zijn twee gouden tips die je houding tegenover noten voorgoed zullen wijzigen. Probeer!

     Recept : hartige A-A salade (appel-amandel)

    nodig: 12 kleine onbespoten appeltjes (geen zure); 100 g blanke geweekte amandelen, grof gehakt; 2 eetlepels notenolie; 1 citroen; zout; evt. 4 eetlepel tarwekiemen

    Snij de appels met schil en al in kleine kubusjes (nicer-dicer!). Doe ze in de slakom waarin je ze zal opdienen en schep er de grof gehakte amandelen onder, het sap van de citroen en OOK de geraspte schil van diezelfde citroen, en de notenolie. Niet cheaten door een andere olie de nemen, de subtiele smaak van notenolie is hier essentieel. Indien je tarwekiemen wil toevoegen, ook die erin doen. En  nu komt het verrassende: snuifje ZOUT erbij, niet te zuinig.  Smaakbommetje!

    Recept : crumble on top

    nodig:75 g blanke hazelnoten (zonder bruin vliesje); 75 g pecannoten; 75 g blanke amandelen; 60 g bloem; 60 g boter; kaneel; nootmuskaat; zwarte peper; zout  

    Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alle noten in een sterke blender en hak ze zo fijn of grof als je ze graag hebt. Meng alle ingrediënten dooreen tot je een kruimelig deeg verkrijgt. Verdeel het crumble-deeg over de ovenschotel die je ermee gaat verrijken. Bijvoorbeeld over een witte kool-aardappelschotel. Bijvoorbeeld over een gemengde groenteschotel. Bijvoorbeeld over een witloofgratin. Probeer! Er zijn weinig combinaties waarbij dit géén toegevoegde waarde zal zijn. Plaats gedurende 25 tot 30 minuten in de oven en bak tot de crumble een mooie geelbruine kleur heeft.

    toegift: een tweede soort notencrumble "voor ergens bovenop": gehakte geweekte walnoten; Parmezaanse kaas, gedroogde tijm; boter, havervlokken, zwarte peper en zout.  

    26-03-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, noten, nuts
    >> Reageer (0)
    25-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Fantasie en Salade Folle
    Intussen heb je al wel ontdekt dat veggie niet saai of eentonig is, en dat er alternatieven en vervangers legio zijn, en zelfs ook dat je niet altijd hoeft uit te gaan van 'vervangen'. Less can be more, ook als het gaat over minder vlees eten !

    Met alle voorbije tips uit onze blog, kan je gerust nu aan de slag om zelf jouw leven met #dagenzondervlees te gaan invullen.

    Als je iéts geleerd hebt, zal het vast ook zijn dat je best te rade gaat bij je eigen fantasie.  Wil je schitteren met mooie en lekkere veggie gerechten, wees dan creatief, zoek het verschil, maak het speciaal - ga er nooit van uit, bijvoorbeeld, dat een slaatje 'maar' een stom bijgerechtje is.

    Denk: salade folle - oorspronkelijk een Franse salade uit de Nouvelle Cuisine met foie gras of mix van vlees en vis - die kan je ook maken met Faux Gras en is nét zo lekker. Of een versie met zalm ... Of ... Of... 

    Doe aan food-pairing in je salades, experimenteer met één speciale of nooit-eerder-gedane toevoeging waardoor iedereen zich jouw salade zal herinneren al kwam-ie uit de hoorn des overvloeds zelve!

     

    Recept : Rammenas Folle

    nodig: 1 grote rammenas; sap van 1 limoen; 1 grote geschilde sinaasappel (ook ontdaan van pitjes); 2 theelepels bruine rietsuiker, mespuntje zout - facultatief: verse vioolbloemetjes

    Schil de rammenas en snij hem in kleine kubusjes. Hier kan die nicer-dicer nu eens eindelijk van pas komen ! Verdeel ook de sinaasappel in kleine blokjes. Niét in de nicer-dicer maar met een vlijmscherp mes zodat niet alle sap eruit gedrukt wordt. Doe ze samen in een mooie kom. Voeg de rietsuiker er ana toe. Giet dan het limoensap erover er het mespuntje zout. Hussel de salade doos elkaar, versier eventueel nog met verse vioolbloemetjes.

    Deze bijzondere salade is winters! Voor een lente-versie: vervang de rammenas door enkele bosjes radijzen.

    25-03-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, fantasie, salade, salade folle
    >> Reageer (0)
    24-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 35 Boekweit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Boekweit

    Boekweit ziet er een beetje uit zoals mini-beukennootjes - ontleend ook daaraan de naam 'boek' (van beuk). De 'weit'  (Engels wheat) verwijst naar graan, dat is omdat het gerbuikt kan worden 'zoals' graan. Maar boekweit is geen graan, met andere woorden het is glutenvrij! Als iemand in je omgeving gluten-intolerant is kan je met boekweit voor heel wat smakelijke oplossingen zorgen. Boekweitpannenkoeken gemaakt met boekweitmeel bijvoorbeeld... En je cholesterolgehalte verhogen zal boekweit ook al niet doen. 
    Boekweit bevat koolhydraten, hoogwaardig plantaardig eiwit, ijzer, vitaminen van het B-complex en voedingvezels.
    In de Russische keuken is kasha zowat de meest voorkomende vorm die boekweit in de winkel aanneemt. Boekweit (de korrels) kan gekookt worden, dan is het eerder een brij, of je kan doen zoals hieronder:

    Recept : Kasha 
    nodig : 1 kopje kasha (geroosterde boekweitgrutten); 1 losgeklopt ei; 2 kopjes kokend water; 3/4 theelepel zout; 1/2 theelepel zwarte peper; 3/4 kopje grofgehakte walnoten; 1,5 eetlepel boter; 2 eetlepels olijfolie; 1 grof gehakte rode ui; 2 theelepels verse tijm; 3 eetlepels fijn gehakte peterselie 
    Neem een diepe zware kookpot, stort er de kasha en het losgeklopte ei samen in (geen vetstof in de pot doen !!!!), en roer ze onder elkaar zodat de kashe korrels fijn omhuld zijn met een ei-film. Zet de pot nu op matig vuur, blijf roeren (!!!) tot het heerlijk geroosterd gaat ruiken en de korrels niet meer door het ei aan elkaar kleven - altegsamen is dat niet meer dan 2 minuten. Nut giet je het kokend water erbij plus peper en zout. Deksel op de pot en op laag vuur laten staan tot de kasha beetgaar is en het meeste water heeft opgeslorpt (dat is zo ongeveer na 12 minuten). Haal de pot van het vuur en laat afgedekt nog 10 minuten nagaren. Intussen heb je tijd gehad om ook de walnoten in 1 eetl boter 5 minuutjes heerlijk te doen geuren (ook hier roeren). Haal de noten uit de pan, voeg de olie toe aan de boterresten, doe er nog wat verse boter bij. Verhit deze mengeling tot de vetstoffen de pan laten 'zingen', zet het vuur dan veel lager en doe er de ui en tijm bij - 15 minuten zachtjes stoven, alweer al roerend. Dan worden kasha, noten en het ui-mengsel samengevoegd, ook de peterselie gaat er nu bij. (proeven of je nog meer zout of peper wil) Klaar !
    Hoe eet je dit : op zichzelf, zoals pasta, met een pastasaus erbij. Het is ook heerlijk met een champignonsaus. Het wordt een volledige maaltijd als je er bijvoorbeeld gebakken champignons en gecarameliseerde ui bij geeft, en misschien nog een spiegeleitje ook ... Totaal Oost-Europese comfortfood, totaal veggie en yummie!

    24-03-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, granen, boekweit
    >> Reageer (0)
    22-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 34 Ik zag twee beren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik zag twee beren...

    broodjes smeren.  wàt smeer je eigenlijk op een vleesloos broodje?

    Wie af en toe een paté mist, krijgt hier enkele tips om zelf smeersels en heuse paté te maken. Of wat dacht je van een prachtige kleurrijke terrine met groenten?

    Recept: Linzen-champignonpaté

    nodig:  (voor een broodblik van  1,5 l inhoud) 50g champignons in ongeveer even dikke plakjes gesneden; 250 g linzen; 2 rode uien, 2 tomaten in kleine blokjes gesneden; 1 lauierblad; 1 teentje fijngehakt knoflook; 2 eetlepels olijfolie; 2 losgeklopte eieren; 200g geraspte kaas; 100 g havervlokken; 2 eetlepels fijngehakte peterselie; 1 takje verse tijm, zwarte peper, zout.

    Doe de linzen met het lauierblad in driekwart liter water aan de kook. Laat ze een half uur minstens zachtjes koken. Snij intussen de ui fijn en fruit hem mooi goudkleurig in de olie.   Verwarm intussen ook de oven al voor op 200° C.

    In een grote kom gaan de afgegoten linzen, champignons, eieren, kaas, en tomaten bij elkaar. Goed door elkaar mengen. In 2e fase gaan de havervlokken erbij , de peterselie en de kruiden.  Weer goed mengen. Beboter het broodblik en giet het mengsel erin.Zet in het midden van de oven en laat 45 minuten bakken. Pas afgekoeld uit het blik halen.

    Een heerlijke paté, zowel warm als koud, zowel op de boterham als in plakken met een groene salade.

    Recept 2:  Terrine van groene asperges met tartaarsaus
    nodig: 2 bussels groene asperges; 1 l groentebouillon; 12 g agar-agar; 20 cl sojaroom; tartaarsaus.
    Kook de asperges in de groentenbouillon beetgaar. Afgieten, afspoelen met koud water, afkoelen. Pas op, de bouillon bijhouden, want hier gaan we de agar-agar doorheen roeren en samen opnieuw opkoken, ong 10 min tot de agar-agar opgelost is. De asperges in een kleine beklede cakevorm leggen, de bouillon op kruidigheid controleren en over de asperges gieten. Afdekken en in de koeling zetten. serveren in plakken, met de tartaarsaus

    22-03-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, paté, terrine, smeren
    >> Reageer (0)
    19-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 33 Linzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Linzen
    Linzen zijn 'berucht' geworden door het verhaal van Esau die zijn eerstgeboorterecht verkocht aan Jacob voor een bord linzensoep. Eens was Jakob aan het koken toen Esau uitgeput thuiskwam van de jacht. ‘Gauw, geef me wat van dat rode dat je daar kookt, ik ben doodmoe,’ zei Esau tegen Jakob. ‘Pas als jij me je eerstgeboorterecht verkoopt,’ antwoordde Jakob. En Esau dééd het. Dat moet wreed lekkere linzensoep geweest zijn !

    Linzen waren toen en nu nog in het Nabije Oosten een populair product, al komen ze waarschijnlijk niet oorspronkelijk daar vandaan maar uit West-Azië. Rond de Middel­landse Zee zie je vooral grootzadige linzen, in hooglanden zoals bv Afghanistan eerder kleinzerige linzen. En ze zijn er ook in allerlei kleuren. Als ze in een recept spreken over linzen, hoe weet je dan wélke ? Wel meestal staat het erbij. Maar dan nog is er interpretatieverschil - hetgeen de voor de ene rode linzen zijn, daarvan zegt de ander 'hoezo, dit zijn toch eerder bruine linzen?' - Beslis zelf, er kan niets fundamenteels mis gaan door het nemen van een andere soort. 
    Let wel op: de 'gespleten' fel oranje linzen zijn geschikt voor soepen waarin ze 'wegkomen', maar niet voor een linzenschotel waarin je de consistentie van de peulvrucht nog wil zien of tussen je tanden voelen. 

    Linzen hebben hoge voedingswaarde en zijn gebruiksvriendelijk, aangezien ze (in tegenstelling tot veel andere peulvruchten) niet geweekt hoeven te worden.

    Recept: Egyptische linzensoep 

    nodig: 100 g gedroogde linzen (rode); 2 middelgrote rode uien; 5 tomaten; 1 courgette; 1 teentje knoflook; 1 scheut olijfolie; 1 theelepel komijn; blokje groentebouillon; enkele partjes limoen

    Doe de linzen in een soeppot en breng aan de kook met ruim water. Snij 1 ui en de tomaten doormidden. Snij de courgette in blokjes. Doe al de groenten en knoflook in de soeppot. Kook tot de velletjes van de tomaten boven komen drijven en schep ze eruit.  Pureer het geheel. De consistentie moet die zijn van superdikke tomatensoep.  Snipper de tweede ui en fruit (glazig, niet bruin) in de olijfolie. Voeg vervolgens de ui, komijn, zout en het bouillonblokje toe. aan de soep. Doorwarmen tot het blokje opgelost is. Serveer de soep met partje limoen ernaast.

    Een andere versie linzensoep : 

    nodig: 1 rode ui (fijngesnipperd); 1 eetlepel olijfolie; 1/2 theelepel komijnpoeder; 1/2 theelepel korianderpoeder; 2 teentjes fijngehakte knoflook; 1 l groentebouillon (evt. van een blokje); 250 g rood-bruine linzen; zout; eventueel 250 g spinazie, jonge zuring of postelein

    Fruit in een ruime pan de ui met de komijn en de koriander in de olijfolie. Laat op het laatst de knoflook even meebakken. Voeg de linzen en de bouillon toe. Breng de soep onder voortdurend roeren aan de kook. Laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen zacht zijn maar nog hun textuur hebben behouden.  Voeg eventueel 5 minuten voor het opdienen de spinazie, zuring of postelein toe.

    19-03-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, veggie, vegetarisme, dagen zonder vlees, linzen, peulvruchten
    >> Reageer (0)
    18-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 32 Peulen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Internationaal Jaar van de Peul

    Toen we dat als krantenkop zagen staan, met subtitel "uitgeroepen door de Verenigde Naties", waren we er zeker van dat het zou gaan om het jaar van de Peul-volkeren. Maar niets was minder waar: 2016 werd offcieel het Jaar van de Peul(vruchten). 

    Peulvruchten zijn met hun hoge eiwitgehalte perfecte vleesvervangers. Ze zijn ook lekker en gevarieerd, er bestaan heel wat soorten. Peulvruchten zijn de zaden die uit een peul komen en die gedroogd worden. In tegenstelling tot de peulvormen (sperziebonen, snijbonen, mange-tout, ...) rekenen we ze als peulvruchten en niet als groenten, Ze bevatten geen vitamine C, wel B. Peulvruchten eet je niet rauw, het koken moet hun schadelijke stof fasine neutraliseren.

    Algemene tip: voeg bij bereidingen met peulvrachten het zout altijd pas op het eind van het kookproces toe, want zout vertraagt de kooktijd (en die is bij sommige peulvruchten al flink lang). 

     recept : vegetarische tsjolent (joodse bonenstoofpot)

    nodig: 1 kopje rode nierbonen; 1/2 kopje ogenbonen (black eyed peas); 1/2 kopje gort; 2 grote aardapelen in kubusjes gesneden; 1 zoete aardappel (idem); 1 grote rode ui, grof gehakt; 1 teen knoflook (fijngehakt); mini-blikje geconcentreerde tomaat; 1/4 kopje soyasaus; 1/4 kopje bruine rietsuiker; 1 snuifje lookpoeder; 2 theelepels paprikapoeder; 2 theelepels verse zwarte peper; 1 eetlepel zout; zoveel water als nodig om alles onder te zetten (indicatie: 5 kopjes)

    Doe de nierbonen en black eyed peas samen met de gort, aardappelen, zoete aardappel, ui, look, de kruiden, de sausen, de suiker en het water samen is een grote sudderpot. Laat 2 uur normaal koken, zet het vuur dan op laag en laat het verder zo een hele nacht slow-cooken tot een heerlijke malse en geurige stoofpot voor de zaterdagmiddag (dit was traditioneel in de joodse keuken een maaltijd voor op shabbat, 's middags).

    *****Toch ook even een eerbetoon aan die andere Peul! Peulvolk is een etnische groep in de Sahelzone, ze waren het grootste nomadenvolk van West-Afrika. ziehier enkele van hun recepten : Chakri - Nyirri  

    Bijlagen:
    peul CTdahO2UEAATsN6.jpg (44.6 KB)   

    18-03-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    Tags:#dagenzondervlees, dagen zonder vlees, veggie, vegetarisch, peul, peulvruchten
    >> Reageer (0)
    17-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 31 Hier die bal !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier die bal !
    Een avondje met vrienden, met de buren voetbal kijken, de kaarters- of breiclub die bij jou thuis doorgaat ... het zijn activiteiten die meestal doorgaan met bendes hartige snack-food op tafel. Hoe doe je dat als het net veggie-dag bij jou thuis is op dat moment?

    Euh ... zo moeilijk is dat niet. Meestal heb je .... borrelnootjes, andere nootjes, chips en nog eens chips, olijven, kaasblokjes standaard op tafel staan. Dus dat blijft al gewoon. 

    Die salamiklompjes laat je nu weg, uiteraard, die zure kop met mosterd ook, zut en wat met de bitterballen -dit soort avondje zonder bitterballen, is dat überhaupt denkbaar ?

    Nee dus, en daarom geven we je recepten voor heerlijke ballen zonder vlees : veggie bitterballen waarbij de mosterd toch vertrouwd oogt, falafel-balletjes of visballetjes.


    Recept
    voor de lekkerste veggie bitterballen ooit

    nodig:175 gram vegetarisch gehakt; 400 ml water; 50 ml melk; half groentebouillonblokje; 100 g boter; 130 g bloem; 2 laurierbladeren; 1/4 kopje fijngehakte verse peterselie; 2 eieren; schoteltje paneermeel; zonnebloemolie; 1 theel sojasaus; 1 theel grove mosterd; snuifje nootmuskaat; peper en zout
    Kook het water met laurierblad en bouillonblokje. Bak het veggiegehakt in 20 gram boter, kruiden met peper en zout. Haal uit de pan en hou apart. Smelt de rest van de boter in deze pan samen met de 'oude' boter tot ze bruist. Voeg 100 gram bloem toe en roer 1 minuut. Blus dan al roerend met bouillon en melk. Meng goed en voeg kruiden en peterselie toe. Weer mengen en al roerens de eidooiers erbij. !!!(eiwit bewaren) Laat 1 minuut zachtjes al roerend koken, zet hierna het vuur uit. Doe het gehakt onder de ragout, verwijder laurierblaren. Laat de ragout vele uren of zelf een dag afkoelen en opstijven in de koelkast.
    Zet vervolgens 3 bordjes klaar met de overige bloem, eiwit en paneermeel. Vorm de ragout tot balletjes en bedek met een klein laagje bloem. Haal ze dan door het eiwit en dan het paneermeel. Daarna frituren op 180°

    Weinig tijd? Is ook diepvries of zelf vers te koop bij merken die zich richten op vegetariërs, zoals de hippe 'De vegetarische slager' . De vulling is bij hen bijvoorbeeld van lupines gemaakt en lekker smeuïg.

    Recept Falafel
    nodig: 1 blik kekererwten; kleine rode ui; 2 teentjes knoflook; 1/2 kopje platte peterselie; 1/2 kopje verse koriander; 1 theelepel bakpoeder; 5 theelepels bloem of matsemeel; 2 theelepel komijn; 1 theelepel korianderzaadpoeder; 1 theelepel zout; 1 theelepel verse zwarte peper
    Spoel en laat de kekererwten uit blik uitlekken. Doe al de overige ingredienten samen in een foodprocessor en hak alles fijn. Voeg er dan de kekererwten bij en blenden maar. Proef even en zie of je nog wil bijkruiden. Laat het mengsel zeker 2 uur rusten voor je er balletjes van gaat maken. Verhit de frietketel of een diepe kookpot waarin flink veel olijf- of frituurolie zit. Rol balletjes van het kekererwtenmengsel en frituur ze lekker bruin. Geef er een frisse tomatendip bij en voor de liefhebber ook wat pikante sausjes.
    Weinig tijd? Zorg dat je voor zulke gelegenheden uit de bio- of kosherwinkel dergelijke balletjes in diepvries hebt, of gewoon een zakje 'mix' van kekererwten speciaal voor falafel.

    Visballetjes met tartaarsaus
    nodig: 800 g witte vis (kijk wat er voordelig van het seizoen is); ½ rode ui; 1 teentje knoflook; een halve stengel prei (enkel het wit); 2 eiwitten; 40 g broodkruim; 4 theelepels maïzena; 5 eetlepels sesamzaadjes; olijfolie; zwarte peper; zout
    Snij de vis klein. Spoel de prei en snij in stukken, snipper ui en look. Doe alles samen met maïsena, eiwitten en broodkruim in een blender en mix fijn. Rol er balletjes van en laat ze een half uur rusten in de koelkast.
    Verhit frituurketel of diepe kookpot met olie. Doe de sesamzaadjes in een diep bord en rol er de balletjes door. Bak ze goudbruin in olijfolie en laat uitlekken op keukenpapier.
    Serveer de balletjes met tartaarsaus.

    Groentenballetjes
    nodig:1/2 knolselder (geschild en fijn geraspt); 1 wortel (idem); 160 ml groentebouillon; 1 rode paprika (superfijn gesneden); 1 preistengel (enkel het wit, fijn gesneden); 75 g maïs; 100 g doperwten; 50 g boter; 1 rode ui, fijngesnipperd; 2 eierdooiers; 1/2 bosje platte peterselie, fijngehakt; 1 ei; scheutje melk; 3 eetl bloem; zout, zwarte peper van de molen 
    Breng de geraspte knolselderij en wortel aan de kook met de groentebouillon. Laat dit, met het deksel erop, in 10 minuten gaar stoven. Voeg dan de gesneden sperziebonen, paprika en prei toe en laat alles 15 minuten zachtjes stoven. Als na 15 minuten de sperziebonen gaar zijn, roer je de maïs en erwten erdoor en geef je het geheel nogmaals 5 minuten. Laat de groenten goed uitlekken en bewaar het kookvocht. Probeer zoveel mogelijk vocht er zachtjes uit te duwen. Smelt de boter en fruit hierin de ui tot hij glazig is maar laat hem niet bruin worden. Voeg de bloem toe en bak dit een minuut mee, af en toe roerend. Roer nu langzaam het kookvocht erdoor, breng het op smaak met peper en zout. Dit is een heel dik mengsel. Roer tot slot de eidooiers erdoor en voeg de goed uitgelekte groenten toe samen met de peterselie. Laat het mengsel een paar uur afkoelen in de koelkast om stevig te worden. Klop het ei los met een eetlepel melk. Vorm kleine balletjes van het afgekoelde groentemengsel, haal ze door het ei en vervolgens door de paneermeel. Herhaal dit zodat iedere bitterbal een dubbele laag ei en paneermeel heeft. Zet de bitterballen nog een uur in de koelkast alvorens te frituren.

    temperatuur frietketel : 180°

    Bijlagen:
    http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/how-to-make-all-kinds-of-vegan-meatballs/   
    https://www.youtube.com/watch?v=owmiBF3d5NE   

    17-03-2016 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:#dagenzondervlees
    >> Reageer (0)


    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs