Naar links en dan vooruit !
Een donkerrood dagboek
01-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Ik geloof niet dat Patrick Vander Weyden de beste politicoloog is die we in Vlaanderen hebben. Politieke wetenschap bedrijven staat voor hem gelijk aan een rekensommetje uit het lager onderwijs:  ‘SLP en PVDA+ hebben geen doorbraak kunnen forceren. Samen halen ze amper twee procent van de stemmen. Bijgevolg heeft SP.A de verkiezingen niet verloren op haar linkerflank, maar in het centrum en misschien wel op rechts’, schrijft hij vandaag in Knack.

Niemand zat te wachten op SLP en PVDA+. De kiezer verwacht iets van de socialistische partij. En als die socialistische partij niet ‘levert’ dan gaat die kiezer alle richtingen uit, ook naar rechts. Maar dat betekent nog niet dat het per definitie en onveranderlijk rechtse kiezers zijn. De SP.a (en bij uitbreiding andere sociaaldemocratische partijen in Europa) wisten hun traditionele arbeidersachterban van zich te vervreemden door op sociaal-economisch vlak naar het centrum op te schuiven en tegelijk op ethisch vlak stellingen te verkondigen waarin die achterban zich niet meer kan terugvinden. Daar is ondertussen zowat elke ernstige politieke analist het over eens. Alleen Vander Weyden wil er niet aan. Het is te moeilijk. Daarom zal ik het illustreren met een voorbeeld. Een Brusselse kennis van me ontmoette onlangs zijn broer. Die broer woont in Deurne en deze keer had hij voor Europa op LDD gestemd. (‘want die partij zet zich af tegen de jacht op rokers’).Maar voor Vlaanderen ging zijn stem naar Erik De Bruyn…die hij de beste kandidaat vond op de lijst van de SP.a.

Een anekdote? Kan zijn. Maar wanneer Vander Weyden daarentegen zomaar uit de losse pols beweert dat de ‘verdeeldheid’ bij de SP.a en in het bijzonder de aanwezigheid van SP.a Rood de partij electoraal heeft beschadigd, dan moet hij dat maar eens onderzoeken en aantonen. Anders spreekt hij zonder ‘vel over zijn buik’ zoals ze dat in Antwerpen zeggen. We wensen hem veel succes met dat onderzoek. Want de meeste kiezers houden zich amper bezig met politiek, laat staan met de interne keuken van partijen…

Er ontbreekt trouwens een hoek aan het denken van Vander Weyden. Er zijn kosten aan. Enerzijds beweert hij dat SP.a Rood er maar niet in slaagt voet aan de grond te krijgen in de SP.a. Maar anderzijds maakt datzelfde SP.a Rood in al zijn ‘onbenulligheid’ een open en mobiliserende werking onmogelijk. En zijn ze verantwoordelijk voor electorale averij. Il faut le faire. Waarschijnlijk is dat ‘de schuld van de media’ weet u wel?

Er ligt trouwens een voorstel op tafel om de meningsverschillen in de SP.a buiten die vermaledijde media te houden. Neem een SP.a Rood vertegenwoordiger op in het partijbureau, zodat de discussie binnenskamers kan worden gevoerd. Benieuwd hoe de partijleiding daarop zal reageren.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (6)

08-07-2009
antwoord op 'vrije tribune' van Vander Weyden

De cijferanalayse van de jongste verkiezingsuitslag waarmee Patrick Vander Weyden zijn vrije tribune Verkiezingen en samenwerking (Knack nr. 27) begint, klopt. Hij is niet voor niks politicoloog. 
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Maar wat mij stoort is dat deze wetenschapper (tevens hoofdredacteur van Samenleving en Politiek) zonder concrete argumenten verklaart dat de SP.A schade heeft geleden door de openlijke verdeeldheid binnen haar rangen. En dan heeft hij het niet zozeer over de kritiek van de oudere generatie. Neen, die noemt hij goedbedoeld. Hij wil per se hard uithalen naar de zogenaamde sabotage door SP.A Rood. Vander Weyden kan zijn persoonlijke afkeer van die radicaal-socialistische onderstroom niet bedwingen. Hier is duidelijk een onverzoenlijke vijand van SP.A Rood aan het woord. Als het aan hem ligt wordt Erik De Bruyn liever vandaag dan morgen aan de deur gezet.

 

Nochtans kan men met evenveel onwetenschappelijke interpretatiedrift verklaren dat de SP.A blij mag zijn dat er hier en daar nog kandidaten op de lijsten stonden die geloofwaardig overkomen bij de basismilitanten en het middenkader van het ABVV, zodat het verlies van de partij nog een beetje binnen de perken bleef. En ik heb er geen moeite mee om te erkennen dat die kandidaten talrijker waren dan degenen die het SP.A-Roodlabel droegen. De partijleiding daarentegen heeft er zelf weinig aan gedaan om de syndicale kiezers terug te winnen, die al jaren ontgoocheld zijn vanwege de liberaal getinte beleidskeuzes van socialisten-die-zich-liever-zo-niet-meer-noemen. Het Generatiepact, de dubbele fiscale amnestie en de notionele intrestaftrek liggen nog te vers in het geheugen.

 

Heeft de politicoloog wetenschappelijke argumenten om te weerleggen dat de partij zonder de SP.A-Roodkandidaten nog verder weggezakt zou zijn? Heeft hij bijvoorbeeld gemerkt dat de SP.A voor de Europese verkiezingen waar geen SP.A-Roodkandidaat op de lijst stond maar een schamele 13,22% (ruim 2 procentpunten minder dan in Vlaanderen) heeft behaald? Zonder de score van Bert Anciaux, die duidelijk ook heel wat ex-Spiritkiezers heeft aangetrokken, zou het nog dramatischer geweest zijn. Ik beweer niet dat een SP.A-Roodkandidaat dat Europese debacle had kunnen voorkomen, want ook Anne Van Lancker en zelfs lijsttrekker Kathleen Van Brempt hebben hun fans in syndicale middens. Ik bedoel alleen maar dat het al te gemakkelijk is om je bij de interpretatie van een verkiezingsuitslag aan cafépraat te bezondigen en overhaast conclusies te trekken. Vooral voor een wetenschapper is het bedenkelijk dat die overhaaste conclusies bovendien gekleurd worden door een persoonlijke emotionele rancune

 

Wat wij ons allemaal afvragen is: waar gaan de stemmen van de brede syndicale achterban toch naartoe, als ze zich van de SP.A afkeren? Het Vlaams ABVV heeft in Vlaanderen en Brussel enkele honderdduizenden leden. Bij het ACV is ook een ruim publiek voorhanden dat gevoelig moet zijn voor oprecht socialistische programmapunten. Welke politicoloog neemt eens het initiatief (of wie geeft hem de opdracht) om het stemgedrag en de politieke wensen van vakbondsleden en militanten ernstig te onderzoeken?

08-07-2009 om 20:12 geschreven door Herman


07-07-2009
Daniël Termont in den Humo
Ook in de Humo beweert Daniël Termont dat hij Eric De Bruyn in het partijbestuur wilde opnemen, maar dat Eric weigerde.
Iemand is hier aan het liegen.

07-07-2009 om 15:18 geschreven door stefaan


06-07-2009
niet zeveren
Vreemd was ook de uitspraak van Daniël Termont in het laatste persgesprek dat met hem was gevoerd (was het in De Morgen?) waarin hij sp.a Rood wel een plaats en functie gunt in de hogere partijgeledingen, zoals het partijbureau, maar betreurt dat wij dit zouden weigeren en onszelf daarmee marginaliseren. Dat is zever hé. Toen Erik een succesvolle voorzitterscampagne had gevoerd, maar toch niet verkozen werd, werd hem ook verweten dat hij zich niet kandidaat had gesteld voor het nationale bureau. Daar is toen door hem omstandig op geantwoord, wat  neerkwam op volgende (vast)stelling: van twee dingen één, ofwel ben je kandidaat voorzitter, ofwel kandidaat bureaulid. Als kandidaat-voorzitter daarnaast nog een andere "terugval"kandidatuur opnemen is zowat je nederlaag van bij het begin inbakken. Dat doe je niet en dat heeft Erik dus niet gedaan en Caroline overigens ook niet. Niettemin heeft niemand de partijtop tegengehouden om Erik daarna alsnog in het partijbureau op te nemen, maar van die kant is twee jaar lang geen enkel aanbod gekomen - wat de meesten onder de top eigenlijk in alle gezonde logica wel hadden verwacht. De uitgestoken hand van Erik en sp.a Rood werd twee jaren straal genegeerd, tot de laatste verkiezingen opnieuw aantoonden dat sp.a Rood geen marginaal groepje is maar een heuse basis heeft. Erik heeft daarop het bericht gelanceerd dat ze hem altijd mogen vragen om deel uit te maken van het partijbureau, waarmee opnieuw een hand wordt uitgestoken en sp.a Rood zich constructief opstelt t.a.v. de partij. Men heeft op dit ogenblik echter wel even geen tijd om daarmee bezig te zijn. De sp.a top heeft het te druk met zich in een regering te wurmen, waar ze gedoemd zal zijn om mee een rechts besparingsbeleid te gaan ondersteunen. Waarmee de volgende verkiezingsnederlaag met grote waarschijnlijkheid vandaag al georganiseerd wordt. Maar bon, sp.a Rood en Erik wachten ondertussen op nieuws van het Westelijk partijfront... Ondertussen is het ons, quote Erik, "alles scheiss egal"; wij bewegen ons nog het liefst aan de basis van partij en vakbond en tussen de mensen en niets belet ons om dat hoe dan ook consequent en in groeiende geloofwaardigheid te blijven doen.

06-07-2009 om 17:05 geschreven door Alex


eendrachtig achter caroline
Er lijkt nu een eendracht te onstaan aan de top. De reserves tegenover Caroline Gennez worden "ingetrokken". Dat heeft een goeie kant en een minder goeie. Van Frank Vandenbroucke wordt tegelijk gevraagd dat hij gas terug zou nemen, een toontje lager zou zingen, enz... En daar houden wij wel van. Maar over SPa.Rood wordt er helemaal niet gesproken. De vraag en intentie om eendrachtig achter Caroline te gaan staan impliceert toch min of meer dat SPa.Rood dat ook gaat doen. Iedereen moet het doen, dus wij ook.
Alle doodgezwegenen, zijn jullie er klaar voor?

06-07-2009 om 10:13 geschreven door stefaan


02-07-2009
zuur versus bitter
Ja Tom, dat voorstel ligt al een tijdje op tafel en mag daar voor mij part nog wat blijven liggen. Of men er nu op ingaat of niet, ik voel me bij beide scenario's even Zen. Anderen zijn nu aan zet, en dat draagt bij tot een ontspannen vakantiegevoel. Voorlopig moet ik nu alléén maar elke dag gaan werken voor de kost zoals iedereen, zonder daar na elke werkdag nog eens vier of vijf onbetaalde uren politiek aan toe te voegen (die zelfs nog geld kosten). Voor mij is dat bijna gelijk aan vakantie.
 Wat de beslissing van de heren en de dames ook mogen zijn, van hieruit verder. met deze verkiezingen is een belangrijke etappe afgelegd.
En een zure blogpost? Dan ben je weinig gewoon. De oorspronkelijke tekst van Van der Weyden is zo bitter als levertraan . Ik zou niet in die mens zijn schoenen willen staan.

02-07-2009 om 12:51 geschreven door Erik De Bruyn


wachten Op Godot
Dat voorstel ligt nu toch al een tijdje op tafel, niet?

Voor de rest een nogal zure blogpost.

02-07-2009 om 06:36 geschreven door Tom




Foto

Blog als favoriet !

Mijn favorieten
  • SP.a Rood
  • SP.a
  • Zomer van Opel
  • Ademloos (tegen de Oosterweelverbinding)
  • ABVV
  • ACOD
  • Roger Collin
  • Rodney Talboom
  • Website voor Syndicalisten
  • Alternatief op de Oosterweelverbinding

    Inhoud blog
  • Erik De Bruyn vraagt het woord op 1 mei
  • Lid worden van Rood!
  • Ontbijt op Pluto
  • Racketeering

    Zoeken in blog


    Archief per maand
  • 04-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs