Naar links en dan vooruit !
Een donkerrood dagboek
28-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei 2008: Een SP.a in dienst van de sociale strijd
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op de “Zevende Dag” van 27 april kreeg Caroline Gennez de volgende vraag voor de voeten geworpen: “U zit nu in de oppositie. Gaat u vanaf nu alle stakingen steunen ?”

 

Caroline werd door deze vraag duidelijk verrast. Vreemd, want het gesprek ging nochtans over het samenvallen van 1 mei met Rerum Novarum, de vakbonden en de sociale strijd. Caroline had zich dus mogen verwachten aan andere vragen dan die over de kwaliteit van haar etentjes met Rudi De Leeuw. Het antwoord was dan ook stuntelig en mateloos ontoereikend: “Natuurlijk steunen we niet gelijk welke wilde staking, alleen goed voorbereide en vooraf geplande stakingen.”

 

Hiermee etaleerde Caroline een pijnlijk gebrek aan ervaring. Namelijk ervaring met het fenomeen staking op zich. Heeft Caroline ooit gestaakt ? Duidelijk niet. De meest authentieke en krachtige stakingen ontstaan van onderuit, spontaan en uit bittere noodzaak, en zijn meestal niet al te goed voorbereid. Zelfs de grote stakingen tegen het Generatiepact waren dat niet. Het antwoord had dus moeten zijn:

 

”Niemand vindt een staking leuk, ook en vooral de stakers niet. Ze lijden inkomensverlies en moeten spitsroeden lopen in een conflict waar ze doorgaans niet alleen de baas, maar ook de media en een stuk van de publieke opinie tegen krijgen. Een staking is in de eerste plaats het gevolg van fout gelopen management. We willen allemaal dat de treinen rijden en dat de sluis van Evergem open is. Dus moeten de mensen die daarvoor zorgen een fatsoenlijk loon uitbetaald krijgen. Een staking is bovendien een basisdemocratisch gegeven bij uitstek. Succesvol staken doe je per definitie niet alléén, en zelfs niet met een grote minderheid.

Voor de SP.a is het stakingsrecht daarom heilig. De enige stakingen waar we ons tegen verzetten zijn kapitaalstakingen: aandeelhouders die dreigen met het afbouwen of sluiten van bedrijven als er niet ingeleverd wordt. Dat noem ik pas mensen gijzelen.”

 

Dat is in elk geval mijn antwoord. Ik zou het hebben over de gevechten die op ons afkomen voor onze levensstandaard als gevolg van de economische terugval. De vakbonden spelen hierin een sleutelrol. Eigenlijk zijn ze de enige defensielijn waarover de werkende mensen vandaag beschikken.  Ik voorspel inderdaad hevigere sociale strijd.  De toekomst van de SP.a is deze als spreekbuis, als verlengstuk van deze sociale strijd.  De politieke actie van de SP.a moet in dienst staan van de versterking van de sociale strijd; vandaag en morgen.

 

Ik wil Caroline helpen met het terug op de sporen zetten van de SP.a . Maar soms maakt ze er echt wel een potje van.

 

28-04-2008 om 22:25 geschreven door Erik De Bruyn  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
21-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportweekend
Klik op de afbeelding om de link te volgen En nu eens iets totaal anders. Gisteren heb ik de Antwerp 10 Miles gelopen. Ondanks een pijn in de linkervoetboog die al een week aanzeurt deed ik dat in de niet onaardige tijd van 1 uur 19 minuten en 54 seconden. Het had sneller gekund. Maar minister-president Kris Peeters liep in de weg ! Ze hadden die man namelijk vooraan opgesteld. Uw tijd van 1 uur en 32 minuten is weliswaar verdienstelijk meneer de minister-president, maar uw plaats is dan in feite wél in het peloton . In de atletiek is het dus zoals in de politiek: de besten lopen niet altijd vooraan

Wie zéker mijn bewondering en steun heeft waren de mannen van de brandweer. Niet alleen namen ze deel met een indrukwekkend cohorte. Bovendien liepen een aantal pompiers de 10 miles met een loodzwaar interventiepak: onwaarschijnlijk! Dit om hun zéér terechte eis voor vervroegd pensioen op 58 jaar meer kracht bij te zetten. Terecht : een jong en vitaal brandweerkorps is in het belang van ons aller veiligheid!

Ook de overwinning van Les Rouches later op de avond heb ik fel kunnen smaken. Dat is één van de weinige punten van overeenkomst die ik heb met Yves Leterme. Hoewel er bij het aanschouwen van zo'n bloedrood kolkend Sclessin bij mij wellicht andere gedachten opborrelen dan bij Yves

21-04-2008 om 00:00 geschreven door Erik De Bruyn  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
13-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de puinen van de Super P.artij
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als ik me niet vergis was het op 16 januari 2007. Die avond zou Johan Vande Lanotte in Antwerpen de teksten voor het ideologisch congres van 27 januari komen toelichten.

SP.a Rood had een pak amendementen ingediend. Dat was nochtans niet gemakkelijk geweest. De ontwerpteksten waren pas vrijgegeven net voor de feestdagen, en de deadline voor de amendementen werd gezet op Driekoningen.

 

Ik had echt geen zin om na een overvolle werkdag naar het zogenaamde “debat” te gaan. Sinds de “managers” het in de partij voor het zeggen hadden was dat immers vooral een top-down gebeuren. Een distributie van marsorders. Bijna al onze amendementen voor het  congres van maart 2006 waren neergemaaid door de mitrailleursnesten van het partijapparaat.

 

Een rondje hardlopen in het Deurnese Rivierenhof gaf me toch de nodige moed om naar het jeugdcentrum Trix in Borgerhout te trekken. Ik had niets voorbereid. Er waren andere SP.a-Roders afgekomen, zij het ook onvoorbereid. Tot onze grote verbazing werden onze amendementen aan de ingang aan de congresgangers uitgedeeld. Johan gaf ons vrijwel onmiddellijk het woord. Een week later zat ik in Brussel op de resolutiecommissie en een pak SP.a-Rood amendementen werd daar in de strakke regie van het congres van 27 januari in de Antwerpse Zuiderkroon opgenomen. Waaronder ook een genetisch gemanipuleerde versie van hét amendement dat heel het congres zou kleuren: er moesten opnieuw “arbeiders” op de lijsten staan Politiek is te veel een zaak van hoger opgeleiden geworden” luidde ons amendement, maar Johan stak ons bij wijze van spreken links voorbij met zijn arbeiders). Op 10 juni zou echter blijken dat het te weinig was en te laat: de breuk met de syndicale achterban zal pas definitief gelijmd kunnen worden door een inhoudelijke correctie, dat wil zeggen terugkomen op de sociaal-economische stellingen die de partij verdedigde ten tijde van het Generatiepact.

 

Gisteren las ik in een voorpublicatie in De Standaard uit “De Zestien is voor U” wat er die dagen achter de SP.a schermen gebeurde. Een eerste poging van Vande Lanotte om met behulp van BV’s en een structurele binding met een aantal middenveldorganisaties tot een superpartij te komen was op de klippen gelopen. Er was dringend een arbeidersdraai nodig om de leemte op te vullen. De SP.a-Rood amendementen kwamen daarbij van pas.

 

De agenda’s van de linkerzijde in de partij en die van de top lopen zelden samen. In die bijzondere dagen dus wel. Daar ben ik uiteraard niet rouwig om. Ten gronde moeten we ons echter de vraag stellen of een BV-operatie en het uitrollen van een rode loper voor de middenveldorganisaties de partij had kunnen redden op 10 juni. Om met dat laatste te beginnen. Ik heb het altijd een bijzonder naïef idee gevonden te denken dat organisaties zoals 11.11.11 of Test-Aankoop zich met één politieke partij zouden willen vereenzelvigen. Om tactische redenen ging SP.a Rood op 27 januari 2007 akkoord met het concept van een open actiepartij. Twee maanden later testten we het concept in de praktijk uit door met een lokaal buurtcomité de steun van de nationale SP.a te vragen tegen de sluiting van een postkantoor in Deurne Noord. We kregen nul op het rekwest. Het concept was duidelijk niet bedoeld om geconsumeerd te worden aan de basis, maar enkel aan de top. Alléén kreeg men op topniveau de hoofdrolspelers niet over de brug…

 

“De zestien procent zijn voor U”

 

Het aantrekken van BV’s dan. Dit soort goedkope stemmenronselarij hadden we al jaren geleden achter ons moeten laten. Een BV op de lijst zetten kan enkel dienen als kersje op de taart, op een ogenblik dat je als partij door je inhoud en je politieke actie de wind in de zeilen hebt. En dan nog op voorwaarde dat de BV met hart, ziel en vooral verstand volledig méé is met het partijprogramma. Als deze voorwaarden niet vervuld zijn dan geef je de kiezer eerder het signaal dat je hem niet voor vol aanziet.

 

Er waren trouwens al eerdere tekenen dat het “partijmanagement” een vreemde visie heeft op kiezers en partijleden. De afgelopen tien jaar kregen de partijleden vaak de indruk dat ze in de weg liepen als het erop aan kwam om de kiezer te bereiken. Het partijlid was blijkbaar enkel de drager van allerlei oubollige ideeën die het contact met wat er leeft in de samenleving verhinderen. Het strekte dan ook tot aanbeveling om vooral géén partijkaart te hebben als je het wou maken in de SP.a. In een no time schopten deze mensen het tot partijvoorzitter, burgemeester of staatssecretaris. Tegelijk schopten ze de SP.a terug tot zestien procent van het electoraat.

 

De houding van de partijleiding tegenover de leden is een indicator van haar houding tegenover de kiezer. Wie de partijleden niet ernstig neemt zal ook de kiezer niet ernstig nemen.

 

In de bewuste voorpublicatie lezen we:

 

De werkgroepen die het Pro-congres voorbereiden, hebben al stapels teksten gebaard. 'Zorg dat je van dat congres afgeraakt, want je gaat er miserie mee hebben', vertrouwt Stevaert zijn opvolger toe. De nieuwe voorzitter laat alles in de vuilnisbak kieperen. Het congres wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 

Dat “in de vuilnisbak kieperen” passeert hier als een fait divers de revue, maar voor een gewoon partijlid is het een pijnlijke ervaring. Ook die episode heb ik zelf meegemaakt. In 2005 maakte ik deel uit van de werkgroep economie. Voor de werkende mens was dat geen eenvoudige zaak: om 17 uur ’s avonds werd je op het kabinet van Peter Van Velthoven in Brussel verwacht (Peter had gelukkig broodjes laten aanrukken). Dat betekende: verlofuren opnemen en ’s avonds naar Brussel sporen. Maar het loonde de moeite. Er ontstond een verhit maar diepgravend debat in die werkgroep, en geleidelijk aan raakte de meerderheid in de groep overtuigd van een visie die dicht aanleunt bij wat vandaag de ideologische ruggengraat is van SP.a Rood: “economische democratie” als basisconcept in de socialistische ideologie. Een zeer sterke openbare sector, sterke en onvervreemdbare werknemersrechten en internationale solidariteit versus eeuwige competitie.

 

Inderdaad, hiermee gingen ze dus “miserie” hebben op het congres. De werkgroep stierf dan ook een stille dood. De sporen van het debat werden in een gedegen Stalin-stijl uitgewist: de laptop van de secretaris van de werkgroep werd gestolen op de trein. En op de congressen van maart 2006 en januari 2007 werd het cruciale thema "economie" zelfs helemaal onaangeroerd gelaten, kwestie van geen "miserie" te hebben.

 

Dat alles was natuurlijk niet van aard om het vertrouwen van de partijleden in de leiding te versterken. Die betreurenswaardige manier van werken, het zich voortdurend omringen met mensen die het eigen gelijk herbevestigden en het zich afsluiten van de sociale realiteit leidde niet enkel tot het debacle van 10 juni. Het leidde ook tot mijn merkwaardig succes in de strijd om het voorzitterschap van de partij: vanuit het niets en zonder één enkel steunpunt in het partijapparaat haalde ik 34 procent van de stemmen. In Antwerpen waar de leden me beter kennen haalde ik 59 procent. En dat in de gezagsgetrouwe partij die de SP.a altijd geweest is.

 

De lijdensweg van mijn partij is niet voorbij. Gelukkig worden onder de leiding van Caroline Gennez en Dirk Van der Maelen de eerste schuchtere lessen getrokken. Op de partijraden wordt er weer geluisterd naar de afdelingsvoorzitters en -secretarissen. Het kleuterige ledenblad “Tapas” werd uit de handel genomen en vervangen door een inhoudelijk iets sterkere “KaDee” (Kd. Wat staat voor het gedurende vele jaren als oubollig beschouwde “Kameraadschappelijk”).

 

Ik zal hen in die koerswijziging steunen.

 

Het grote werk ligt echter nog voor ons: de inhoudelijke vernieuwing. De SP.a zal zichzelf pas aan de haren uit het electorale moeras kunnen trekken door een geloofwaardige plaats in te nemen op de linkerflank van het politieke spectrum. Dat betekent dat we moeten vertrouwen op eigen krachten en inzichten zonder een ongemakkelijk “derde weg” compromis te zoeken met de heersende wereldideologie, het liberalisme. Het betekent onze eigen achterban ernstig nemen zonder ze te willen verleiden met het klatergoud van BV’s. Het betekent ook: geleidelijk aan de nodige afstand nemen van de regeringspraktijk van de afgelopen 19 jaar en dat is jammer genoeg moeilijk en pijnlijk.


Als we in het eerste nummer van Kd. lezen dat de klassieke wegen verlaten moeten worden ben ik daarmee akkoord: de klassieke weg in de SP.a is namelijk de derde weg geworden, de centrumweg. 
 

De tijd is rijp. Er dreigt een wereldwijde kredietcrisis, maar die dreiging verzinkt in het niets tegenover de voedselcrisis en de milieucrisis. De opeenstapeling van deze crisissen toont glashelder aan dat ons sociaal-economisch wereldmodel faalt. Het is de historische taak van socialisten om op deze uitdagingen een antwoord en een alternatief te bieden.

 

Naar links en dan vooruit !

13-04-2008 om 14:40 geschreven door Erik De Bruyn  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
05-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ondraaglijke lichtzinnigheid van de Belgische politiek

Onze nieuwe regering is volgens Bart Somers nog steeds op zoek naar een “project”. De regeringsverklaring is volgens hem niet meer dan een IKEA-catalogus met ideeën (De Standaard van 5 april 2008). De wereld wordt geconfronteerd met crisis, verarming en het afsmelten van de poolkappen maar de Belgische regering is nog altijd op zoek naar een project…

 

Somers voorkeur gaat daarbij uit naar een project dat ongetwijfeld de loop van de wereldgeschiedenis zal wijzigen en ontzag zal wekken bij vriend en vijand in binnen- en buitenland. Somers gaat namelijk voor niets minder dan… de regionalisering van de Belgische arbeidsmarkt! Meteen zegt hij er ook bij wat hij van plan is om met die geregionaliseerde arbeidsmarkt te gaan doen. Hij laat zich daarbij adviseren door niemand minder dan de economen van het Internationaal Muntfonds (IMF), een instelling die reeds menige economie om zeep heeft geholpen ter meerdere eer en glorie van een handvol internationale kapitaalgroepen (lees daarover Joseph Stiglitz, “Perverse Globalisering”): “We moeten ons wapenen tegen de vergrijzing en ervoor zorgen dat er meer mensen aan de slag gaan”. In een geregionaliseerde Vlaamse arbeidsmarkt waarin er bijna geen werklozen meer zijn betekent dat dus: een Generatiepact bis.

 

En laat het nu net die regionalisering van de arbeidsmarkt zijn waarover ook de oppositie het roerend eens is. Dezer dagen geeft Johan Vande Lanotte in de SP.a gelederen bijvoorbeeld vorming over de… staatshervorming. Van Vande Lanotte is geweten dat hij tegen de meerderheid van de SP.a-leden in een fel voorstander is van de regionalisering van de arbeidsmarkt. Dat belooft dus een spetterende SP.a – oppositie te worden. Temeer omdat we in de partij ook nog steeds geen komaf hebben gemaakt met het eerste Generatiepact.

 

De Belgische politiek bestaat blijkbaar enkel nog uit staatshervormingen en belastingverlagingen. Met andere woorden: het verder uitkleden van de overheid.

 

Hoe je dat laatste tegen een versneld tempo kan doen leert ons het dossier ABX. Terwijl je in dit land als een onnozelaar wordt versleten wanneer je opkomt voor een openbare energiesector of een postbedrijf dat voor 100 procent in handen is van de overheid, investeerde de staat wél miljarden euro’s in… een wereldwijde pakjesdienst, om die dan vervolgens aan nul euro en met een strikje er rond te verkopen aan de private sector. Ondertussen is dat bedrijf 600 miljoen euro waard. Ook in dit dossier hebben regerings- en oppositiepartijen in gelijke mate boter op het hoofd.

 

Niet alleen de regering, maar ook de oppositie is dus nog steeds op zoek naar een “project”.

05-04-2008 om 00:00 geschreven door Erik De Bruyn  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


Foto

Blog als favoriet !

Mijn favorieten
  • SP.a Rood
  • SP.a
  • Zomer van Opel
  • Ademloos (tegen de Oosterweelverbinding)
  • ABVV
  • ACOD
  • Roger Collin
  • Rodney Talboom
  • Website voor Syndicalisten
  • Alternatief op de Oosterweelverbinding

    Inhoud blog
  • Erik De Bruyn vraagt het woord op 1 mei
  • Lid worden van Rood!
  • Ontbijt op Pluto
  • Racketeering

    Zoeken in blog


    Archief per maand
  • 04-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs