personata
mijn personata genaamd Coco
Inhoud blog
  • de voeding
  • het broeden
  • over de personata
  • inleiding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    12-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de voeding
    Water is het belangrijkste deel van de voeding voor ieder levend wezen. Daarom is het heel belangrijk dat de personata net als alle agaporniden , dagelijks voorzien worden van vers water. Daarvoor gebruik ik drinkflesjes die aan de buitenkant van de kooi bevestigd zijn. Deze worden regelmatig gereinigd en ontsmet. Tijdens de broed periode geef ik ze 2 maal per week een schaaltje met wat water , om ze de gelegenheid te geven om er wat in te baden. Deze schaaltjes worden na een paar uur terug weggenomen, om zo veel mogelijk te vermijden dat ze dit gebruiken als drinkwater, want in korte tijd maken agaporniden daar een soepje van met allerhande zaden en takjes.

    Als vaste voeding gebruik ik zoals de meeste kwekers een zaadmengeling. Ik heb in het begin geprobeerd met pellets, maar ben daar vlug weer vanaf gestapt. De mengeling die ik gebruik koop ik hier bij een plaatselijke handelaar die het zelf mengt, en het is een speciale mengeling voor agaporniden en neophemas. Daar zitten onder andere :millet , kanariezaad, boekweit, cardy, gepelde haver, kempzaad en een weinig gestreepte zonnepitten in . Op 25 kg zaad meng ik daar dan nog: 875 gr paddy rijst , 500 gr lijnzaad en 5 kg wildzaad bij, en dit alles wordt goed opgenomen.

    Daarbij geef ik mijn personata's nog eivoer.Dit maak ik als volgt klaar.
    Ik neem 5 delen CeDe eivoer voor agaporniden en daarbij voeg ik 1 deel kant en klaar, in de handel verkrijgbaar, eivoer met toevoeging van stukjes groente en fruit (zie foto).
    Dit maak ik rul met wat water en doe daar wat trosgierst of appel of wat gekiemde zaden bij. In de kweekperiode als de vogels in de kweekkooien zitten , wordt dit geleidelijk opgevoerd van 1 maal per week tot dagelijks . Als er dan jongen in het nest zitten, worden er ook wat extra zonnepitten verstrekt.
    Tijdens de zomer als de vogels in de buiten voliere zitten krijgen ze dit dan van 1 maal per week toegediend
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-05-2012, 09:13 geschreven door thibo  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het broeden
    Er mag nooit te vroeg worden gekweekt met deze vogels, om vele problemen te vermijden. Als zij jonger zijn dan 1 jaar is het beter om nog even te wachten. Als het popje nog geen jaar oud is kan zij legnood krijgen, of kijkt ze helemaal niet naar haar jongen om! Ook het mannetje moet minimum 1 jaar (liefst meer) oud zijn. Dat is een vaste stelregel! Het beste is te wachten tot de vogels 2 jaar oud zijn De kweekkooien zijn: 80x40x40 cm en 120x60x60 cm (deze laatste waren oorspronkelijk bedoeld voor Aymara's). Invlieggat is 5 cm Voor de verlichting ga ik als volgt te werk: Geleidelijk wordt het aantal lichturen vermeerderd tot max. 15 uren per dag. Daar is niet al te veel werk aan, omdat dit ongeveer het geval is in de maand september .'s Morgens gaat een gloeilamp aan ,en dit duurt een half uur tot drie kwartier eer die op volle sterkte is, waarna een TL lamp het overneemt tot 's avonds, en dan is het weer de beurt aan de gloeilamp om het opnieuw over te nemen om na een half uur volledig gedoofd te zijn. Geleidelijk aan geef ik wat meer eivoer tot ongeveer een koffielepel per dag,en als er jongen zijn wordt dit nog opgedreven. Ik heb hier eivoer in de handel gevonden waar fruit en groente is aan toegevoegd ,ik ben daar zeer tevreden over omdat dit goed wordt opgenomen.Want ik heb ondervonden dat dit bij personata's soms voor problemen kan zorgen. Ook calcium krijgen zij in de vorm van Sepia, dit is om de eierschaal hard te maken. Elke dag krijgen zij vers water. Dit is zeer belangrijk! Ook worden wilgetakken voorzien, die zij naarstig in stukken knagen en naar hun nestkastje meenemen. Hoe zij het klaarspelen om al dat materiaal door dat kleine gaatje te krijgen, waarschijnlijk is het met vereende krachten want soms gebeurd het dat er nog een hele tak bij zit van een kleine 10 cm.Na de paring duurt het nog een tiental dagen, en dan wordt het eerste eitje gelegd. Zo om de twee dagen komt er een nieuw eitje bij, wij hebben al eens zeven bevruchte eitjes bij een koppel gehad, maar normaal is dat een eitje of vier, vijf. Na het tweede of derde eitje begint het broeden. Vanaf het broeden (tweede of derde ei) mag je 23 dagen bijrekenen, en de nieuwe baby's komen uit . Dat is een hele zware opgave voor die kleintjes. Als de jongen 10 tot 12 dagen oud zijn krijgen ze een ring van 4,5mm om hun pootje. Zij vliegen uit als zij de leeftijd van ongeveer 6 weken hebben bereikt, waarna ze nog enkele weken worden gevoed door de ouders. Zij zijn heel schuw en schichtig, en kunnen zelfs doodvallen als ze worden opjaagt. Daarom dien je er heel omzichtig mee om te gaan. Na twee maanden worden alle jongen apart van de ouders in een grote kooi gezet.Daar zullen zij overwinteren. En na de winter mogen zij dan allen naar buiten, in de voliere. En ja...het is een prettig weerzien tussen de jongen en hun ouders.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    12-05-2012, 09:11 geschreven door thibo  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de personata
    Ondertussen bestaan er reeds verschillende mutaties. Maar wij wensen ons enkel tot de wildkleur te beperken. Deze soort (ook wel eens zwartmaskerdwergpapegaai genaamd) leeft oorspronkelijk in noord-oost Tanzania, waar hij voor het eerst ontdekt werd in het district Irangi.

    Hij wordt ontdekt en beschreven in het jaar 1887. Hij leeft op amper 50 km ten zuid oosten van waar de Fischerie zich bevind. Hun leefgebied wordt nooit overlapt door elkaar, daardoor geraken de soorten onderling nooit met elkaar vermengd worden. Zij leven in de savanne, waar zij zich voeden met zaden die ze vinden tussen de bomen en struiken alsook met bessen, larven, en insekten die zij opscharrelen op de wijdse graslanden. Het broedseizoen vangt aan tussen maart en april. Zij maken hun nest in de holten van bomen, alsook in de nabijheid van dorpen, waar zij alles wat maar kan in aanmerking komen in het bezit nemen. Indien de holte niet groot genoeg is, maken zij daar met hun scherpe bekje korte metten mee. Door hun grote aantallen zorgen zij er ook voor dat er niet vlug een andere soort , bezit van hun nestplaats zal innemen

    De Personata werd ingevoerd in europa in het jaar 1925. Reeds in het jaar 1926 werden de eerste nakomelingen in gevangenschap gekweekt.

    Jonge vogels zijn erg stressgevoelig, en kunnen plots sterven door de stress. Ze zijn niet zo makkelijk tam te maken.

    In het broedseizoen is het aan te bevelen om de paartjes apart te zetten.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    12-05-2012, 09:09 geschreven door thibo  
    11-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.inleiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezers,

    ik ben een jongen van 12 jaar oud en ben in de wolken van mijn personata!
    ik zou op deze blog mijn personata willen tentoonstellen en jullie mijn ervaringen mee willen delen.
    Natuurlijk raad ik je aan als je een vogel wil aanschaffen de pesronata te nemen.
    Ik zal jullie ook tips geven voor het tam maken van he vogeltje.

    hopelijk beleven jullie veel plezier aan deze blog!

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    11-05-2012, 00:00 geschreven door thibo  
    Archief per maand
  • 05-2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Mijn favorieten
  • bloggen.be

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs