De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    27-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coyo Mango
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een tijdje geleden schreef ik over Alpro Dessert Moments: plantaardige desserten met kokos- of amandelsmaak.

    Mijn oordeel was overwegend positief. Het meest spijtige vond ik de aanwezigheid van soja. Ik heb niets tegen dit ingrediënt, maar vond het gewoon een gemiste kans: mensen die zowel op soja als op zuivel reageren, vonden nu nog steeds hun gading niet in zuivelafdeling van de gewone supermarkt.

    Toen ik in Albert Heijn een ‘melkdessert’ vrij van melk, soja, gluten en lactose ontdekte, kon ik dan ook niet anders dan glimlachen en het in mijn kar leggen. Dat het product geschikt is voor veganisten en geen toevoegde suikers bevat, maakte me nog blijer. MIjn gunstige stemming zorgde er echter niet voor dat ik de negatieve kanten niet zag…

    De inhoud van één potje weegt 125 gram. Dit is evenveel als een standaard potje gewone yoghurt. Terwijl je met een potje magere, gesuikerde fruityoghurt ongeveer 100 kcal binnenkrijgt, zit je met de Coyo-variant aan meer dan het dubbele (+/- 225 kcal). Aangezien het product geen toegevoegde suikers bevat (groot pluspunt!), is de kans groot dat het vetgehalte zeer hoog ligt.

    Een blik op de voedingswaardetabel leert ons dat dat ook effectief zo is. Terwijl je met 125 g magere yoghurt minder dan 1 g vet binnenkrijgt en dezelfde portie volle yoghurt je ongeveer 5 g vet levert, bevat een potje Coyo mango er 20 g. 

    Meer nog dan de kwantiteit is de kwaliteit van de vetten belangrijk. Onverzadigde vetten krijgen de voorkeur. Transvetten krijgen we best zo weinig mogelijk binnen. Van verzadigde vetten zijn er schadelijke en minder schadelijke soorten. Het algemeen advies is echter ze te beperken. 

    Het hoofdingrediënt van Coyo mango is kokosnootmelk. Hierdoor is 18 van de 20 g vet van de verzadigde soort. Als je zo één potje eet, zou je de rest van de dag eigenlijk (zo goed als) geen verzadigde vetten meer mogen binnenkrijgen. Een moeilijke taak… We kunnen dan ook besluiten dat deze zuivelvervanger geen voorkeursproduct is.

    Ben je veganist? Of verdraag je zowel zuivel of soja niet en eet je toch graag eens een ‘melkdessertje’? Dan kan je Coyo Mango natuurlijk af en toe op het menu zetten. Kan je wel gewone zuivel eten? Geef dan de voorkeur aan (magere) natuuryoghurt en breng deze zelf op smaak met fruit (en stevia). Hou je van kokos? Alpro Soya & Coconut is heerlijk met half ontdooid diepvriesfruit.

    27-10-2016, 21:49 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen zuivel(vervangers)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Passen schaal- en schelpdieren in een hartvriendelijke voeding?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over de invloed van mosselen, oesters, krab, kreeft en garnalen op onze cholesterol doen heel wat tegenstrijdige verhalen de ronde. Het antwoord op deze vraag is dan ook niet zo gemakkelijk. 

    Schaal- en schelpdieren bevatten meer ‘sterolen’ dan vis en vlees. Cholesterol is een sterol. Er zijn echter ook gezonde sterolen die de opname van de ‘slechte’ cholesterol juist tegenwerken. Becel Pro-Activ en Danacol bevatten zo immers ook een soort sterolen. 

    Onderzoek toont aan dat mosselen en oesters meer gezonde sterolen dan cholesterol-sterolen bevatten. Krab, kreeft en vooral garnalen bevatten hogere cholesterolconcentraties en bijna geen niet-cholesterol-sterolen. In een hartvriendelijke voeding komen ze dus best niet te vaak op het menu. 

    Hou wel steeds in het achterhoofd dat ook de ‘ongezondere 3’ arm zijn aan energie en dat een gezond gewicht eveneens een beschermende factor tegen hart- en vaatziekten is.

    27-10-2016, 21:49 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    30-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichte tosti's

    Een croque monsieur kan je al een stuk gezonder maken door te kiezen voor light kaas en volkorenbrood. Voorbeelden van andere gezonde tosti's zijn de volgende: 
    met philadelphia light, geprakte avocado en aardbei
    met tomaat, mozzarella light en basilicum;
    met appelstroop zonder toegevoegde suiker, plakjes appel en rozijnen;
    met appel en kaneel;
    met magere smeerkaas, frambozenjam zonder toegevoegde suiker en frambozen;
    met casselerrib, mosterd en appel;
    met ricotta, gerookte zalm en tuinkers.


    30-09-2016, 00:32 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde keukentips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quaker Cruesli Grab’n Crunch Chocolate

    In Albert Heijn vond ik deze zakjes cruesli van 40 gram. Ze zijn bedoeld om als tussendoortje te eten: uit het vuistje, zonder melk of yoghurt. Is dit nu gezonder dan een koek?

    Het eerst dat opvalt als we de voedingswaarde bekijken is iets positiefs, namelijk het hoge vezelgehalte van 10 g per 100 g. Ook de hoeveelheid suiker valt goed mee: minder dan in een droge koek type betterfood. 
    Omdat we het eten in de plaats van een koek, gaan we het beoordelen volgens de criteria die het VIGeZ, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, ons voorschrijft voor deze producten uit de restgroep. Als we dit doen, komt Grab’n Crunch Chocolate er niet meer zo positief uit:
    - Hij bevat immers 20 g vet per 100 g, terwijl een voorkeurskoek er maximaal 15 levert.
    - Hij bevat 182 kcal per portie, terwijl een voorkeurskoek er maximaal 150 levert.

    Zoals gezegd, is het vezelgehalte wel zeer goed en ook de hoeveelheid zout ligt binnen de aanvaardbare grenzen. Alles in aanmerking genomen zijn er zeker slechtere keuze qua koeken, maar wie denkt dat hij met deze cruesli een licht tussendoortje neemt, vergist zich.

    30-09-2016, 00:31 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen tussendoortjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eten we te weinig vet?

    Je zal er de laatste dagen wel iets over opgevangen hebben: Pascale Naessens pleit voor meer vet in onze voeding. 

    Heeft ze gelijk? 30 à 35 % van de energie die we innemen zou uit vetten moeten bestaan. Bij de gemiddelde Belg is dit meer. We eten dus zeker niet te weinig vet. Hoewel niet alle onderzoeken hetzelfde aanduiden, blijft tot op heden gelden dat een te hoge inname van verzadigde, dierlijke vetten het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Deze bevinden zich ook in natuurlijke producten zoals onbewerkt vlees. Bovendien bevat elk soort vet 9 kcal per gram. Dit is meer dan dubbel zoveel als de 4 kcal die koolhydraten en eiwitten ons leveren. Een vetrijke voeding werkt dan ook overgewicht in de hand. 

    Heeft ze dan totaal geen punt? Toch wel. Niet alles draait om kilocalorieën. Natuurlijk gaat 100 kcal uit een vetrijke avocado niet hetzelfde met je lichaam doen als 100 kcal uit een glas cola en is een potje volle natuuryoghurt gezonder dan een potje magere fruityoghurt die barst van de suikers. 
    Meer dan de verzadigde vetten is het heel ons Westers voedingspatroon dat de schuld moet krijgen van onze ongezonde lichamen. Dat Westere voedingspatroon bestaat voor een groot deel uit snelle suikers en transvetten. Als je eet volgens Pascale Naessens krijg je deze twee boosdoeners een stuk minder binnen, wat positief voor de gezondheid is. 

    Wat kunnen we besluiten? Snelle suikers en transvetten zijn schadelijker dan verzadigde vetten, maar ook verzadigde vetten zijn niet gezond en moeten dus beperkt worden. Een 'natuurlijke' voeding zoals Pascale Naessens aanbeveelt is aan te raden, als je ook dierlijke vetten niet te vaak op het menu zet. Van gezonde vetten (bv. olijfolie, noten, vette vis) hebben we meer nodig, maar ook zij mogen we - omwille van het hoge energiegehalte - niet onbeperkt gebruiken.

    30-09-2016, 00:27 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Granita van watermeloen en munt (4 personen)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Schil ½ watermeloen en snij hem in blokjes. Doe de watermeloen, de blaadjes van 2 takjes munt en 2 eetlepels honing in de blendr. Overgiet met 300 mL water. Mix fijn tot een sapje. Haal het gemixte sap door een zeef. Schenk over in een ijsblokjesvorm. Zet twee uur in de diepvries tot het bevroren is. Doe de blokjes nadien in een blender en crush fijn. Verdeel over 4 glazen en werk af met een blaadje munt.

    30-09-2016, 00:26 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... 1 kg mosselen 200 à 250 g mosselvlees oplevert en dat dit ongeveer 300 kcal bevat?
    Zonder frietjes best een lichte keuze dus. 

    30-09-2016, 00:24 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiwi-ijsjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mix drie gele kiwi’s met 100 mL water. Breng in ijsvormjes en steek minstens 4 uur in de diepvries.

    30-09-2016, 00:23 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yoplait Panier de Yoplait Extra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eiwitrijke yoghurts zijn steviger van structuur en vullen de maag hierdoor beter. Voor wie wil vermageren zijn ze dus interessant. Maar ook in andere gevallen – bijvoorbeeld als herstelsnack na het sporten – verdienen ze aandacht.

    Het gamma van dit soort producten is het laatste jaar gegroeid. Na Vitalinea Plus en Yopa, is er nu Panier de Yoplait Extra. Hoewel het in de drie gevallen gaat om een stevige yoghurt op een bedje van fruit, zijn er toch verschillen. 

    Yopa is gezoet met suiker en bevat daardoor de meeste kcal (+/- 85 kcal per 100 g).

    Vitalinea Plus bevat fructose, Acesulfaam-K en sucralose (+/- 60 kcal per 100 g).

    Panier de Yoplait Extra dankt zijn zoete smaak aan suiker, Acesulfaam-K en aspartaam. Met een halve gram suiker per 100 g is het een suikerarme yoghurt (+/- 60 kcal per 100 g).

    Omwille van het hogere energiegehalte is Yopa de minst geschikte voor wie wil vermageren. Aangezien de invloed van fructose op het lichaam waarschijnlijk nog nadeliger is dan die van suiker en Panier de Yoplait Extra minder suiker bevat dan dat er fructose in Vitalinea Plus zit, krijgt deze eerste mijn lichte voorkeur. Eet je echter liever Vitalinea Plus, dan moet je zeker niet overschakelen. Beide producten hebben immers een vrij gelijkaardig profiel. Let wel op: ik heb het hier over de Vitalinea Plus met een fruitsmaakje. Vitalinea Plus bestaat immers ook in een Natuur-variant, zonder toevoegingen dus. Deze zelf op smaak brengen met vers fruit en eventueel stevia is van alles de gezondste keuze.

    30-09-2016, 00:21 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen zuivel(vervangers)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettepasta alla vongole (visgerecht)

    Voor 4 personen (375 kcal per persoon):

    200 g volkoren spaghetti
    2 courgettes, in slierten
    1 kg vongole (venusschelpen)
    2 eetlepels vloeibare margarine
    2 eetlepels olijfolie
    4 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 pikant rood Spaans pepertje, zaadjes verwijderd, fijngehakt
    1 puntpaprika, zaadlijsten verwijderd, in sliertjes
    10 kerstomaatjes, gehalveerd
    Een bosje bladpeterselie, de pluksels grof gehakt
    2 dL witte wijn
    Fleur de sel en peper
    1 citroen, in partjes

    1) Spoel de vongole grondig onder koud stromend water De schelpjes die niet dichtgaan, gooi je weg.
    2) Doe de margarine en 1 eetlepel olijfolie in een hete sauteerpan.
    3) Voeg de knoflook, het Spaanse pepertje, de puntpaprika, de kerstomaten, de helft van de peterselie, de vongole en de wijn toe.
    4) Roer, kruid met fleur de sel en peper, en dek af met een deksel.
    5) Kook de spaghetti al dente, 1 minuuut voor het einde van de kooktijd doe je de courgetteslierten erbij.
    6) Zodra alle schelpjes open zijn, meng je de vongole en smaakmakers met de courgettepasta en de rest van de peterselie.
    7) Besprenkel elk bord met een paar druppels citroensap en een paar druppels olijfolie. Werk af met fleur de sel en peper.

    30-09-2016, 00:19 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs