Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Alexander De Croo tafelt met liberale afdelingen
  • Het nieuwe Damme ligt nu op de ontwerptafel
  • Ondanks verbod laat burgemeester konijnen afschieten
  • The Belgian Beertourbus toert in de polders
  • Haven van Zeebrugge breekt records
    Damme
    Actualiteiten en wetenswaardigheden over politieke, maatschappelijke, sociale, sportieve en culturele evenementen die in Groot-Damme plaats vinden.
    01-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alexander De Croo tafelt met liberale afdelingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In restaurant De Kleine Rietgans kwam nationaal voorzitter Alexander De Croo tafelen met  honderd leden en bestuursleden van de afdelingen Open VLD Beernem en Damme. Ook de Vlaamse parlementsleden Mercedes Van Volcem en Bart Tommelein schoven mee aan tafel. Opmerkelijke aanwezige was havenvoorzitter en Damse CD&V-schepen Joachim Coens die lange tijd aan de praat was met De Croo. “Bij elke gang van het menu moest ik aan een andere tafel plaatsnemen. Een hoogst originele formule waardoor ik met iedereen een babbel kon slaan. De mensen in Beernem en Damme zijn blijkbaar bezorgd over het koningshuis, over de marinebasis in Zeebrugge en ze willen zo gauw mogelijk een einde aan de huidige politieke toestand”, vatte voorzitter Alexander De Croo de verzuchtingen samen. Achteraf maakte hij ruim tijd voor de fotoshoots waarbij het vooral de vrouwelijke leden waren die een digitale herinnering wilden van hun avond met hun populaire voorzitter.



    01-04-2011 om 17:41 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nieuwe Damme ligt nu op de ontwerptafel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Masterplan bepaalt uitzicht voor de volgende honderd jaar

    Sijsele

    Na de zomer start het OCMW van Damme met de bouw van de nieuwe zorgcampus in Sijsele, een project van iets meer dan 15 miljoen euro. Voor de nieuwe bestemming van het huidige rusthuis in het centrum van Damme mag een van de vijf gekozen ontwerpers een masterplan opmaken dat het toeristische Damme in de toekomst grondig zal veranderen.

    Twee en een half jaar zal de bouw van de nieuwe zorgcampus in Sijsele duren. In de plannen is de bouw van een woonzorgcentrum voor senioren en van een Sociaal Huis voor het OCMW voorzien. Zonder de aankoop van de gronden wordt het project op 15,5 miljoen euro geraamd. Een bedrag dat het OCMW wil ophoesten met onder meer de verkoop van het huidige, verouderde rusthuis Sint-Jan langs de Kerkstraat in het centrum van Damme.

    “We verkopen enkel de gebouwen van de afdelingen Sint-Jan en Sint-Margaretha”, verzekert secretaris Marc Dalle van het Damse OCMW. “De overige gebouwen met de kapel, de schuur, het slot van de zusters en de zustertuin zijn beschermd. De gebouwen zitten vervat in een masterplan dat het OCMW en het stadsbestuur van Damme samen willen realiseren.”

    Ook de achterliggende weiden tot aan de Damse Vaart -in Damme gekend als de Magazijnenbilk- en de vroegere gemeenteschool langs de Burgstraat behoren tot het masterplan. Het hele gebied aan de westkant van de Kerkstraat, een kleine helft van het toeristische centrum van Damme, krijgt daarmee een nieuwe bestemming. Vijftig ontwerpers, waarvan een groot deel uit het buitenland, willen maar al te graag het masterplan voor het kleine Damme uittekenen. De Vlaamse bouwmeester weerhield vijf ontwerpers die nu kans maken om aangeduid te worden.

    “Binnen twee maand willen het stadsbestuur en het OCMW het lastenboek klaar hebben met de krijtlijnen voor het masterplan. De besprekingen worden over enkele weken afgerond”, zegt burgemeester Dirk Bisschop. “Daarna kunnen de vijf ontwerpbureaus, een uit Nederland en vier uit eigen land, aan de slag. Uiteindelijk zal een jury beslissen wie de toekomst van het nieuwe Damme mag ontwerpen.”

    “We moeten voor het hele gebied een evenwicht vinden tussen nieuwe toeristische initiatieven, enkele horecazaken met mogelijkheden voor verblijfstoerisme en nieuwe woongelegenheid. We zullen echter niet overhaast te werk gaan. Dit masterplan zal het nieuwe Damme voor de volgende honderd jaar bepalen.”



    01-04-2011 om 17:40 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondanks verbod laat burgemeester konijnen afschieten

    Burgemeester Dirk Bisschop zal enkele jagers van de plaatselijke wildbeheerseenheid aanstellen om wilde konijnen op de begraafplaatsen en voetbalvelden af te schieten. De burgemeester wil paal en perk stellen aan de overlast van de knagers, ook al dreigt hij daarmee de wet te overtreden.

    “Het zal mij grote problemen opleveren maar daar trek ik mij niks van aan”, zegt de Damse burgemeester. Enkele jaren geleden werd hij door de overheid al eens op de vingers getikt omdat hij de politie opdracht gaf om wilde konijnen te schieten op het kerkhof van Damme. Ook nu zorgen de konijnen opnieuw voor overlast, vooral op de begraafplaats van Moerkerke.

    “Het moet allemaal milieuvriendelijk blijven maar laten we vooral realistisch blijven. Het is bijzonder confronterend voor nabestaanden als ze een graf bezoeken waar zich konijnen onder genesteld hebben. Op onze voetbalvelden verstuiken de voetballers zich door de konijnenpijpen. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen. Konijnen horen niet thuis op het kerkhof of het voetbalveld.”

    01-04-2011 om 17:39 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Belgian Beertourbus toert in de polders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    The Belgian Beertourbus is een nieuw initiatief van Benedict Stael van Taverne De Knotwilg in Oostkerke, ook de man achter fietsen- en volksspelenverhuur Arlando. Hij pakt uit met een begeleide tocht met een minibus door het Brugse Ommeland en Zeeuws-Vlaanderen op zoek naar authentieke bieren. Met The Belgian Beertourbus doet men 4 tot 5 typische herbergen aan.  De passagiers van de bierbus maken kennis met een Maerlantbier of een Uilenspiegelbier in Damme, een Rodenbach met garnaaltjes in een kroeg aan de vissershaven in Zeebrugge. In Brugge is een Brugse Zot uiteraard op zijn plaats. Zelfs in Nederland proeft men van Belgische brouwsels, hetzij in Groede, Cadzand of Sint-Kruis. Onderweg kan men ook kennismaken met oude Vlaamsche volksspelen.

    The Belgian Beertourbus start om 12 uur. Het aantal deelnemers is beperkt tot acht. De klanten worden opgepikt aan hun hotel, of aan In & Uit aan het Concertgebouw in Brugge. Het einde van de rit is voorzien omstreeks 18 uur. The Belgian Beertourbus is elke dag paraat, na voorafgaande afspraak. Het circuit bedraagt ongeveer 120 kilometer. Tijdens de zomermaanden behoren ook avondritten tot de mogelijkheden. Per deelnemer betaal je € 49, inclusief de picknick of lunch en de streekbieren.

    Info & reservaties: gsm 0470.43.12.60. of op www.thebelgianbeertourbus.be.

    01-04-2011 om 17:12 geschreven door Scriptor  


    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haven van Zeebrugge breekt records
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 2010 steeg de totale goederenoverslag in de haven van Zeebrugge met 11 % tot een volume van 50 miljoen ton. Alle havensectoren gingen erop vooruit. Het jaar werd vooral gekenmerkt door de sterke stijging van de roro-trafiek en de heropleving van de trafiek van nieuwe wagens. De opmerkelijkste cijfers op een rij.

     

    • RORO (+30,9%)

    De roro-sector herstelde zich in 2010 en groeide met 30,9 % tegenover 2009 tot een volume van 12.450.000 ton.

    Dit betekent daarenboven een groei van 5,4 % tegenover crisisjaar 2008.

    Mooie resultaten werden neergezet door de trafieken op het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook de dienst van Transfennica naar Bilbao kende een sterke groei. Er transiteerden het afgelopen jaar 1.020.000 vrachtwagens in Zeebrugge.


    • NIEUWE  WAGENS (+24,8%)

    De trafiek van nieuwe wagens begon in 2010 aan een herstelbeweging. Met een volume van 1.605.000 eenheden groeit de trafiek met 24,8 % tegenover 2009. Dit is nog steeds een daling van 24,5 % tegenover 2008. De sector heeft wellicht nog 2 tot 3 jaar nodig om opnieuw een recordvolume te halen.


    • CONTAINERS (+7,4 %)

    De Zeebrugse containertrafiek groeide met 7,4 % ten opzichte van 2009 tot een recordvolume van 2.500.000 TEU. Tegenover 2008 groeit de containertrafiek met 25 % (in ton).

    In 2010 kende de containersector een opmars tot augustus, in vergelijking met 2009. In tonnage klokte het containervolume in 2010 af op 26.500.000 ton. Dit is een groei van 6,4 % tegenover 2009.


    • VLOEIBARE  BULK (+0,5 %)

    De vloeibare bulk klokte af op 8.030.000 ton. Dit is een stijging van 0,5 % tegenover 2009 en een stijging van 29,5 % tegenover 2008.


    • STUKGOED (+25,9%)

    Het stukgoed steeg met 25,9 % tot 1.090.000 ton tegenover 2009. (+ 28,2 % tegenover 2008)

    Papierpulp vanuit Brazilië, hout en aardappelen naar Sint-Petersburg liggen hier aan de basis.


    • VASTE BULK (+7%)

    De vaste bulk groeide met 7 % tot 1.710.000 ton zand en grint, granen, steenkool en veevoeders.


    • CRUISES (+7 aanlopen)

    In 2010 kwamen een recordaantal cruiseschepen naar Zeebrugge. Er werden 66 aanlopen genoteerd tegenover 59 in 2009. Zeebrugge verwelkomde het afgelopen jaar 201.250 cruisepassagiers, tegenover 168.204 passagiers in 2009, een stijging van 19,6%.


    • HAVENSHIFTEN (+20 %)

    In 2010 werden in totaal 281.000 havenshiften uitgevoerd tegenover 234.786 in 2009. Dit is een stijging van 20 %.





    28-12-2010 om 17:45 geschreven door scriptor1  


    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cursus natuurgids voor Damme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De cursus Natuurgids is al 45 jaar de ruggengraat van de werking van het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie (CVN). 8000 cursisten kregen het diploma ‘natuurgids’. Ook jij krijgt nu de kans om deze cursus te volgen.
    Van 24 februari tot december 2011 gaat de cursus natuurgids door in Damme (De Cultuurfabriek, Stationsstraat 22, Sijsele) . We organiseren dit samen met Natuurpunt Damme. De activiteiten zijn wekelijks op donderdag van 9u tot 12u.
    De cursus is dertig activiteiten, waarvan de helft natuurexcursies, gespreid over één jaar. Op  de natuurexcursies bezoek je natuurgebieden in de regio, je gaat op zoek naar waterdiertjes of op een vroegmorgenwandeling luister je naar de vogels. De theoretische lessen behandelen o.a. fauna en flora, algemene ecologie en workshops methoden voor het gidsen.  Maar er zijn ook een paar extraatjes waaronder een bezoek aan het Verdronken land van Saeftinge.
    Na deze cursus heb je een brede basis over natuur en milieu. Als je een terreinstudie maakt en een wandeling gidst, krijg je het diploma CVN-natuurgids. Gespeciali­seerde kennis of vaardigheden komen niet aan bod. Na deze cursus ben je in staat een eenvoudi­ge natuurwandeling te geven voor een doorsneepubliek.

    Je schrijft in voor maar 220 euro. Het is 180 euro voor (brug)gepensioneerden, werklozen, studenten, huisvrouwen en –mannen. Voor je betaalt, neem je contact op met Ann D’heedene om te informeren of er nog plaats is. Als je ooit een cursus natuurgids volgde, is het 100 euro.
    Heb je interesse? Contacteer:
    CVNhAnn D’heedeneh 050 82 57 26h ann.dheedene@c-v-n.be
    of Natuurpunt DammehGuy Lamyns hZwaanstraat 42, 8340 Sijsele h0472 38 57 18hguy.lamyns@telenet.be

    23-12-2010 om 14:21 geschreven door Scriptor  


    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lokale politie steunt Music For Life

    De Lokale Politie Damme/Knokke-Heist doet zijn euro in het zakje van ‘Music For Life’. Maandag organiseerde de ‘Politiekring’ (de vriendenkring van de politiezone) een ontbijt op het werk.

     

    De actie was een overweldigend succes. 89 personeelsleden genoten (mits een kleine bijdrage) van een uitgebreid ontbijtbuffet. Een 40-tal personeelsleden die niet aanwezig konden zijn, gaven een financieel steuntje.

     

    In totaal werd er net iets meer dan 1.000 euro ingezameld voor Music For Life. Het is de bedoeling de cheque op woensdag 22 december 2010 af te geven aan het glazen huis in Antwerpen.

    22-12-2010 om 14:50 geschreven door Scriptor  


    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorraad strooizout stad Damme uitgeput
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Door de aanhoudende uitzonderlijke weersomstandigheden is de voorraad strooizout in Damme uitgeput.  De levering van bijkomend strooizout is gepland op woensdag 22 december, weken nadat de technische dienst de bijbestelling plaatste.  Ook met de nieuwe voorraad zal men zuinig omspringen en enkel de belangrijkste gemeentelijke verbindingswegen strooien.

    De gewestwegen worden door het Vlaams Gewest gestrooid.  Daar beschikt men voorlopig nog over voorraad.

     

    Reeds 150 ton strooizout en 3 ton kalium werd op de Damse gemeentelijke wegen gestrooid.  Dat is de hoeveelheid die in een gemiddelde winter gestrooid wordt.

     

    Voorbije nacht werd de laatste voorraad opgestrooid en heeft een aannemer in opdracht van het stadsbestuur sneeuw geruimd.  Bij eventuele nieuwe sneeuwval zal de aannemer opnieuw de sneeuw ruimen.

     

    Ook de zakjes strooizout die de inwoners in de gemeentelijke gebouwen kan aankopen, zijn voorlopig uitgeput.

    20-12-2010 om 21:23 geschreven door Scriptor  


    19-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderhandelingen voor financiering nieuwe autoweg A11

    De onderhandelingen over de financiering van de nieuwe autoweg A 11 kunnen beginnen. Er hebben vijf consortia interesse om de autoweg aan te leggen. 

     De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het selectieverslag goedgekeurd. De A11 is één van de zes missing links die de Vlaamse regering via alternatieve financiering wenst te realiseren. De regering keurde eveneens het bestek goed waarbinnen de onderhandelingen over de financiering dienen te verlopen.

    De aanleg van de A 11 van Brugge (N31) tot Westkapelle (N49) is noodzakelijk voor een betere ontsluiting van de haven van Zeebrugge. De weg is economisch van belang. Bovendien moet de autoweg voor een betere verkeersleefbaarheid en veiligheid zorgen. De bedoeling is het havenverkeer van het lokale verkeer te scheiden. Ook het recreatieve verkeer in de regio en richting Oostkust zal erdoor verbeteren. De nieuwe weg zal 12 kilometer lang zijn. De bestaande Zuidelijke Havenrandweg wordt in de nieuwe weg opgenomen. Er komen drie aansluitingscomplexen met de A 11 : ter hoogte van de N 31 richting Zeebrugge, ter hoogte van de Alfred Ronsestraat richting achterhaven en ter hoogte van de N 49 richting Knokke-Heist. Over het Boudewijnkanaal komt er een beweegbare brug. De N 49 wordt verder tot autosnelweg omgevormd.
     
    Voor het project A11 kiest de overheid voor een integrale aanpak met de volwaardige opname van verkeerskundige, ecologische, landschappelijke en ruimtelijke aspecten. Dat betekent dat er samen met de Vlaamse Landmaatschappij milderende maatregelen komen in functie van het milieu. Er is ook aandacht voor de landschappelijke inpassing van de hoofdweg, het onderliggende wegennet en voor de aanleg van fietspaden.
     
    De onderhandelingen over de financiering worden gevoerd met 5 consortia. Vlaams minister Hilde Crevits : “Voor de aanleg van de A11 autoweg werken de private sector en de overheid samen. Vanuit de private sector is er duidelijke interesse voor dit project. Met de beslissing van vandaag zetten we alweer een nieuwe stap naar de realisatie van de verbinding. Met het respecteren van de vooropgestelde termijnen kunnen we er van uitgaan dat er in 2013 op het terrein zal worden gewerkt.”

    19-12-2010 om 18:01 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Damme wil nieuwe hoogspanningslijn langs N49
     

    Het stadsbestuur van Damme wil netwerkbeheerder Elia ervan overtuigen om haar nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem langs de expresweg N49 aan te leggen. Het traject dat Elia momenteel voorstelt, loopt dwars door Koolkerke en zou ook rakelings langs Vivenkapelle passeren. Volgens het stadsbestuur bezorgt een hoogspanningslijn langs de N49 het minst last voor de bewoners. Alleen om de woonkern Den Hoorn te passeren, moet een klein ommetje worden gemaakt.

    19-12-2010 om 15:25 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herwaarderingsplan voor kasteel van Moerkerke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  

    De vennootschap Heerlijkheid van Moerkerke heeft een herwaarderingsplan uitgewerkt voor het kasteelpark in het centrum van Moerkerke. Ook aan het kasteel worden aanpassingen gedaan. Het herwaarderingsplan werd goedgekeurd door minister van toerisme Geert Bourgeois (N-VA), waardoor er Vlaams geld beschikbaar komt voor de inrichting en het onderhoud.

    “Het gaat om een inrichtingsplan waarmee we vooral het kasteeldomein een mooier uitzicht willen geven”, zegt Michel Vandenbrouck van de Heerlijkheid van Moerkerke. “De plantsoenen zullen heraangelegd worden en er komt een veel grotere verscheidenheid van bomen en struiken. Aan de oever van de kasteelwal zijn verstevigingswerken nodig. De hele uitvoering van het plan zal tien jaar in beslag nemen.”

    “Het kasteel zelf krijgt ook enkele aanpassingen. In de jaren ’70 werden aan de westelijke en oostelijke gevel gebouwen bij geplaatst. Die bijgebouwen worden, onder meer door ze een zelfde dakbedekking te geven als het oorspronkelijke kasteel, beter geïntegreerd waardoor het hele kasteel er veel harmonieuzer uit zal zien.”

    Het kasteel is vooral gekend voor zijn feesten en trouwpartijen. Die zullen ongehinderd kunnen blijven plaatsvinden tijdens de aanpassingswerken. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot in de middeleeuwen maar het het gebouw kreeg zijn huidige uitzicht in 1912.


    19-12-2010 om 15:18 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burger daagt Vlaamse overheid en Damse schepencollege voor rechter

    Een inwoner uit de Kaleshoek in Sijsele daagt zowel het Damse schepencollege als de Vlaamse overheid voor de rechter. De man neemt het niet dat beide besturen niet optreden tegen de onvergunde gebouwen op de grond van zijn buurman.

    Zijn buurman heeft al geruime tijd gebouwen opgetrokken zonder bouwvergunning. Het Hof van Beroep in Gent heeft in 2008 de afbraak bevolen maar de eigenaar vertikte het om de gebouwen te slopen.

    Het Hof van Beroep gaf zowel de Vlaamse overheid als het Damse schepencollege een machtiging om een dwangsom te vorderen van de eigenaar per dag vertraging dat hij de gebouwen niet wilde slopen. Zowel de Vlaamse overheid als het schepencollege konden, als één jaar verstreken is na het arrest, desnoods zelf de constructies laten afbreken maar deden dit niet. De buurman wil er spoed achter steken en dagvaardt daarom de overheid. Het schepencollege van Damme besliste een raadsman aan te stellen om haar belangen te verdedigen voor de rechtbank.

    19-12-2010 om 11:51 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemen voor juf Trui Danneels

    De laatste schooldag voor de kerstvakantie wordt juf Trui Danneels van de vrije basisschool in Sijsele letterlijk in de bloemetjes gezet. Een van haar leerlingen uit het vierde leerjaar schreef een brief naar het onderwijstijdschrift Klasse voor Ouders met een motivatie waarom juf Trui een ruiker bloemen verdient. Met haar brief overtuigde Tina ‘t Jonck de hele redactie van Klasse om de bloemen richting Sijsele te sturen.“Natuurlijk zijn we met onze school erg blij dat juf Trui de bloemen krijgt”, zegt directeur Stefaan Kerckhof. “Ook het hele schoolteam vindt dat zij een attentie verdient. Je moet echt niet ver zoeken naar superlatieven als we het over onze juf van de vierde klas hebben. Ze is attent, creatief, rommelmarktspecialist, heeft een engelengeduld en een heel gezellige klas.” De laatste schooldag voor de kerstvakantie mag  Tina ‘t Jonck nog eens haar brief voorlezen en de ruiker bloemen overhandigen.

    19-12-2010 om 11:50 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Militairen verlaten Damme met opgeheven hoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de militaire afscheidsparade op het marktplein van Damme is het 51ste Bataljon Logistiek is officieel ontbonden. Ondanks het gure winterweer kwamen enkele familieleden, gewezen militairen en kijklustigen de militaire parade bijwonen. De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine luisterde het defilé op.

     

    “De ontbinding van ons bataljon, hoewel noodzakelijk in de besparingsplannen van Defensie, blijft een pijnlijke zaak voor al het personeel. Maar we verlaten Damme met opgeheven hoofd. We kijken fier terug op ons werk en op de vele operaties en oefeningen die we in het buitenland mochten steunen”, zei luitenant-kolonel Ruben Ballegeer in zijn afscheidswoord. De korpscommandant aanvaardde van elke compagnie uit Sijsele het wimpel en de bataljonsvlag die meteen naar het Koninklijke Legermuseum werd overgebracht.

     

    Ook de leerlingen van de Damse school zakten af naar de Markt om de plechtigheid bij te wonen. De juf wees er de kinderen op dat dit de laatste keer is dat een dergelijke parade kan plaatsvinden in Damme.

     

    Voor de militairen is het nu afwachten tot de kazerne in Sijsele 31 december gesloten wordt. Intussen blijven de militairen wel paraat voor de Response Force van de Navo waarvoor ze binnen de vijf dagen wereldwijd kunnen ingezet worden.

    19-12-2010 om 11:32 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe brasserie en charmehotel opsteker voor toerisme in Damme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De gastronomie in Damme slaat binnenkort twee vliegen in een klap. Het leegstaande Gasthof Maerlant op de Markt wordt heropend als Brasserie Maerlant en zal tegelijk onderdak bieden aan het charmehotel Vierschare. Achter de plannen voor het concept zit Rik Seys, uitbater van het gekende restaurant en driesterrenhotel Vierschare in Oostkerke. Keerzijde van de medaille is dat die zaak in het polderdorp dicht gaat.

    “Een administratieve fout is de reden van mijn verhuis naar Damme”, zegt uitbater Rik Seys in zijn restaurant Vierschare onder de kerktoren van Oostkerke. “De verlenging van het huurcontract heb ik te laat aangevraagd. Waarna de eigenaar van het pand de huurovereenkomst stopzette. Tegen eind juli volgend jaar moet ik de sleutel van mijn driesterrenzaak inleveren.”

    De Vierschare had in negen jaar tijd heel wat trouwe klanten gewonnen -vooral uit Knokke- die kwamen tafelen en logeren in de polders. Voortaan zullen ze iets verder moeten rijden tot in het centrum van Damme. Rik Seys wordt er uitbater van Brasserie Maerlant en charmehotel Vierschare die allebei worden ondergebracht in het leegstaande Gasthof Maerlant. Het pand tegenover het stadhuis staat al een tijdlang leeg. Nieuwe eigenaar is een groep investeerders uit Roeselare die het gebouw verhuren aan uitbater Seys. De herinrichting van het pand is deze week begonnen, de opening volgt in april. De Vierschare in Oostkerke zal nog een tijdje enkel als hotel geopend blijven maar sluit definitief in juli.

    “De ontgoocheling over het stop zetten van de huurovereenkomst in Oostkerke is niet onbeschrijfelijk groot”, relativeert Rik Seys. “Volgend jaar starten in Oostkerke wegenwerken die anderhalf jaar zullen aanslepen en de zaak moeilijk bereikbaar maken. Voortdurend kreeg ik trouwens te maken met allerhande dorpsactiviteiten waarvoor het dorp werd afgesloten en klanten niet tot bij de Vierschare geraakten.”

    “Als ik de verhuis naar Damme wil maken, dan is dit het moment. Bovendien ligt achter de zaak in Damme een ruime parking van veertig wagens. Een gedeelte van de parking wil ik verhuren aan andere handelaars in het centrum, een kleine tegemoetkoming aan hun verzuchting naar betere parkeermogelijkheden voor de klanten.”

    “De sluiting van de Vierschare is een opdoffer voor Oostkerke. Anderzijds bieden zich nu nieuwe mogelijkheden aan voor het pand”, zegt directeur Bert Van Haecke van Toerisme Damme. “Het toerisme heeft nood aan een concept als Moeder Siska in Knokke. Dagelijks komen bezoekers bij de dienst voor toerisme vragen naar een eethuisje waar ze met de kinderen wafels kunnen smullen. Wie dit idee in Oosterke kan lanceren, zal een gat in de markt vinden.”

    19-12-2010 om 11:06 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijswinnaars verwendag in de bib

    In oktober organiseerde de bibliotheek in samenwerking met de Damse Wereldwinkel een proevertjeswedstrijd naar aanleiding van de jaarlijkse verwendag in de stedelijke bibliotheek Daniël Coens. De bezoekers kregen een lekker hapje voorgeschoteld en moesten minstens drie gebruikte ingrediënten raden uit het assortiment van de Wereldwinkel.

    Liefst 65 deelnemers hadden goede smaakpapillen en vulden het formulier correct in.

    Een onschuldige hand selecteerde hieruit 2 winnaars. Yentl Huybrechs uit Sijsele wint een boekenbon van 25 euro, geschonken door het stadsbestuur. Lies Lins uit Sijsele wint een cadeaupakket, geschonken door de Wereldwinkel.

    19-12-2010 om 00:00 geschreven door Scriptor  


    12-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantiedomein in omgeving van de Golf

    Het schepencollege van Damme heeft een stedenbouwkundige vergunning uitgereikt om een historische hoeve op de hoek van de Doornstraat en Noordermeers te verbouwen tot een vakantiedomein. Het voormalige landbouwbedrijf zal worden verbouwd en gerestaureerd tot zeven verblijfsmogelijkheden voor een dertigtal gasten. De historische hoeve is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. De vroegere landbouwfunctie is al lang stopgezet.


    “Een nieuwe bestemming als vakantiedomein is de beste garantie op het behoud van de gebouwen, hun architecturaal karakter en hun waarde in het landschap”, aldus burgemeester Dirk Bisschop.


    Tegen de plannen is bezwaar ingediend door de omwonenden. Onlangs verleende de bestendige deputatie ook al een vergunning voor een hotel met 94 kamers in de buurt. Omwonenden vrezen vooral verkeersoverlast. Het hotel en het vakantiedomein liggen in vlakbij het golfterrein van Sijsele.

    Het schepencollege gaf goedkeuring voor het vakantiedomein maar belooft enkele verkeerstechnische maatregelen in te voeren. “Een van de mogelijkheden die het stadsbestuur wil onderzoeken, is het afsluiten van de Noordermeers voor alle autoverkeer. De gemeentelijke verkeerscommissie is alvast niet gekant tegen het voorstel”, aldus de burgemeester

    12-12-2010 om 12:48 geschreven door Scriptor  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiwanis Damme organiseert uniek Kerstconcert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een jaar onderbreking knoopt Kiwanis Damme, de plaatselijke serviceclub, opnieuw aan met de traditie van hun jaarlijkse kerstconcert.

    Bij vorige edities passeerden artiesten als Dana Winner, Voice Male, Scala en Will Tura de revue. Voor deze 9de keer staan Paul Michiels en Sofie, elk met hun eigen fantastische zangtalent en gesteund een live-band, garant voor een concert in een al even uniek kader. Het concert vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Damme op zondagavond 19 december om 20 uur.

     

    De opbrengst van het evenement wordt volledig aangewend om de sociale goede doelen van Kiwanis Damme te steunen en dit vooral in de eigen regio. Dankzij de opbrengst van dit concert kan Kiwanis weer ergens het verschil maken en nood lenigen waar nodig.

     

    Onder het motto „Serving the Children of the World‟ worden jaarlijks tal van organisaties en projecten gesteund door Kiwanis, zoals de Koetsentocht tijdens de Kasteelfeesten van Moerkerke, een rolstoelfiets voor een kind dat leidt aan het syndroom van Rett, Kerstmis in de Stad, Bloso-kampen voor minderbedeelde kinderen, een bakfiets voor de plaatselijke speelpleinwerking, Special Olympics Belgium, Hart voor West-Vlaanderen, de Kiwanispop, “Eliminate” en het Kiwanis wereldproject om tetanus definitief aan te pakken.

     

    Kaarten voor dit uniek concert: 050/500.172 of 0477/420.477.

    12-12-2010 om 12:46 geschreven door Scriptor  



    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 28/03-03/04 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs